Geschreven op 22-1-2021 - Erik van Erne.
Geplaatst in Investeren
De COVID-19-pandemie die dit jaar de wereld heeft geteisterd, heeft een “nieuw normaal” naar voren gebracht.
Heel wat mensen durven er zelfs maar niet aan te denken of we ooit zullen terugkeren naar het leven zoals we het kenden vóór de pandemie.
Men had op zich verwacht dat de aandelenmarkt zou kelderen, wat hij deed in de eerste maanden van de pandemie, maar de Dow is sinds het dieptepunt eind maart gestaag gestegen.
Bovendien zal de combinatie van de recente doorbraak in vaccins en het vooruitzicht van een verdeeld Amerikaans congres hoogstwaarschijnlijk leiden tot een versnelde stijging. Andere aandelenmarkten, zoals de aandelenmarkt van Shanghai, volgden een soortgelijk patroon.
Van de belangrijkste beursindexen ter wereld is de EURO STOXX 50 in Europa de enige die de niveaus aan het begin van het jaar niet heeft overtroffen.
Maar het was verrassend dat toonaangevende aandelenmarkten niet reageerden op de volatiliteit van de Shanghai Stock Market na de eerste gevallen van COVID in China. Pas in januari in de eerste gevallen in Italië begon de aandelenmarkt te reageren. In deze onzekere tijden beginnen sommigen zich natuurlijk af te vragen of er activa waren die relatief veerkrachtig zouden zijn tegen de impact van COVID.
Hoewel de meeste experts het erover eens zijn dat contant geld op dit moment de veiligste vorm van beleggen is, zijn er activa die hebben bewezen ongelooflijk veerkrachtig te zijn. ETF-beleggingen bleven bijvoorbeeld relatief stabiel tijdens de pandemie toen beleggers afstapten van meer volatiele beleggingsfondsen.
Blackrock heeft hier een buitengewoon interessant stuk over gepubliceerd. ETF’s zijn aantrekkelijk voor beleggers omdat het de beste aspecten van beleggingsfondsen en aandelen combineert door de liquiditeit van beleggingsfondsen te combineren met de diversiteit van aandelen.
Dow en S&P herstellen zich sneller dan economie. Een ander interessant aspect van Covid en de aandelenmarkt is dat, althans in de VS, het herstel van de Dow en de S&P sneller plaatsvindt dan het economisch herstel. Een vorm van lockdown blijft in de meeste landen bestaan en zal hoogstwaarschijnlijk pas halverwege 2021 worden opgeheven.
Miljoenen mensen zijn door COVID hun baan kwijtgeraakt en nog veel meer worden gedwongen tot onbetaald verlof. Zelfs hele sectoren zoals het toerisme en de vrijetijdsindustrie werden verwoest door Covid en het is moeilijk om te speculeren over wanneer en of ze volledig zullen herstellen.
De aandelenmarkt is echter inherent toekomstgericht en reageert op een verwacht economisch herstel als gevolg van het economische stimuleringspakket. Zelfs op een meer praktisch niveau, het extra geld dat de Federal Reserve produceerde om het stimuleringspakket te financieren, verhoogde de waarde van de aandelen.
Nederland was een van de laatste landen in Europa die lockdown-maatregelen implementeerde en daarom werd de economie anders beïnvloed dan in andere landen. Het valt voor Nederland vooral af te wachten hoe de economie zal reageren op de lockdown-maatregelen en hoe dit de banen en natuurlijk ook de koopkracht zal beïnvloeden – zeker in steden zoals Amsterdam die heel wat verdienen aan toerisme.
Geschreven op 26-1-2021 - Erik van Erne.
Geplaatst in Vervoer en OV
Een nieuwe elektrische busmaatschappij komt naar Vietnam.
Opgericht via het Vietnamese conglomeraat VinGroup, zal de nieuwe dochteronderneming VinBus vanaf maart 2020 transportdiensten starten met maximaal 3.000 e-bussen in vijf grote steden.
VinBus is van plan om tot 3.000 elektrische bussen te gebruiken die worden geproduceerd door VinFast, een andere dochteronderneming van de Groep, met een investering van een biljoen VND (meer dan 38 miljoen euro of $ 43 miljoen).
VinFast bouwt al een fabriek waar de eerste bus naar verwachting voor het einde van het jaar van de lopende band zal rollen. Naar verluidt is er via Siemens Vietnam voorzien in de levering van componenten en VinFast is verder van plan om elektrische motorfietsen, elektrische voertuigen en voertuigen met verbranding te gaan produceren in hun fabriek in Haiphong City. De batterijen voor deze elektrische voertuigen zullen worden geleverd door een joint venture van VinFast en LG Chem.
Bovendien heeft de Duitse ontwikkelingsdienstverlener EDAG een order ontvangen voor de algehele ontwikkeling van de eerste elektrische auto voor de Vietnamese markt. Last but not least is VinFast enige tijd geleden ook met General Motors overeengekomen om GM’s Vietnam-activiteiten volledig over te dragen aan VinFast. De startup zal de Chevrolet-modellen van GM exclusief in Vietnam distribueren.
De nieuwste onderneming, VinBus, zal vanaf 2020 elektrische bussen in gebruik nemen in de volgende vijf steden in Vietnam: Hanoi, Hai Phong, Da Nang, Ho Chi Minh-stad en Can Tho.
Geschreven op 26-1-2021 - Erik van Erne.
Geplaatst in Vervoer en OV
De Vietnamese startup Vinfast toont zijn eerste drie elektrische modellen genaamd VF31, VF32 en VF33. Dit zijn SUV’s in respectievelijk het C-, D- en E-segment.
De fabrikant Vinfast leverde ook de eerste technische specificaties en wil al dit jaar de eerste bestellingen in Europa accepteren.
VinFast is van plan om in mei 2021 bestellingen voor de VF31 in Vietnam te accepteren en in november te beginnen met de levering van het model. De bestellingen voor de VF32 en VF33 zullen naar verwachting vanaf september 2021 beschikbaar zijn in Vietnam. De leveringen van deze modellen zijn gepland voor februari 2022. In Noord-Amerika en Europa zouden de VF32 en VF33 vanaf november 2021 beschikbaar moeten zijn voor bestelling en voor levering. vanaf juni 2022.
Van alle drie de modellen wordt verwacht dat ze naast elektrische aandrijving ook beschikken over kunstmatige intelligentie-functies, zoals autonome rijfuncties. Bovendien hebben alle SUV’s een trendy ontwerp met een hoog chassis en uitstekende veiligheids- en intelligentiekenmerken, aldus het bedrijf. VinFast zegt dat het haar visie is om een ??wereldwijd bedrijf voor slimme elektrische voertuigen te worden en Vietnam op de wereldwijde automobielkaart naar een nieuw niveau “te brengen.
VinFast heeft aangekondigd dat de VF31 een middelgrote SUV is in het C-segment met basisfuncties voor zelfrijden en stuurhulp. De modellen VF32 in het D-segment en VF33 in het E-segment moeten autonoom rijden volgens niveau 2-3. Hiertoe wil VinFast onder meer LIDAR-sensoren, 14 camera’s en 19 360-graden-sensoren installeren in de full option-versies. De camera’s moeten objecten op een afstand van 687 meter kunnen detecteren.
De 4,3 meter lange VF31 zou een 42 kWh-batterij hebben die een bereik tot 300 kilometer moeten toelaten. De standaardversie van de PSM zou 85 kW hebben, terwijl de premiumversie 150 kW aandrijfvermogen zou hebben.
De VF32 is 4,75 meter lang en de wielbasis is 2,95 meter. In de standaardversie is de 150 kW-motor van de VF31 in de premiumversie geïnstalleerd. De premiumversie van de VF32 heeft daarentegen twee van deze elektromotoren en komt op een systeemvermogen van 300 kW. De accu heeft een energie-inhoud van 90 kWh, maar VinFast specificeert geen actieradius.
Het topmodel, de VF33, is 5,12 meter lang en heeft een wielbasis van 3,15 meter. Dit voertuig is alleen leverbaar met de 300 kW dubbele motoraandrijving. De 106 kWh-batterij zou tot 550 kilometer toelaten.
VinFast levert nog geen verdere gegevens – zoals het AC- en DC-laadvermogen of meer gedetailleerde informatie over het celtype en de accukoeling. VinFast is een klant van LG Chem, maar heeft ook batterijen ontwikkeld met Kreisel Electric. De Duitse ontwikkelingsdienstverlener EDAG was ook betrokken bij de ontwikkeling van de voertuigen.
Vanwege het grote enthousiasme heeft minister Kajsa Ollongren de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) opgehoogd van 70 miljoen euro naar 100 miljoen euro.
Inmiddels hebben meer dan 300 gemeenten projecten ingediend, die bedoeld zijn om huurders en woningeigenaren te stimuleren om kleine energiebesparende maatregelen in huis te nemen en te adviseren over vervolgstappen.
De ophoging is bestemd voor de al ingediende aanvragen. Hierdoor kunnen straks 60 gemeenten extra aan de slag. In totaal kan hiermee in ruim één miljoen woningen energie bespaard worden.
In maart wordt een lijst met gemeenten die meedoen gepubliceerd, inclusief de verleende bedragen.
Met alle gemeentelijke voorstellen samen wordt straks in ruim 1 miljoen woningen energie bespaard. Daarvan is rond de 60% een huurwoning. Bij de eerdere regeling RRE waren huurders uitgesloten.
Toen de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) op 16 november 2020 openging was het budget binnen een dag overvraagd.
Een gemeente kan met de RREW huurders en eigenaar-bewoners stimuleren energie te besparen in hun woning. Zo vermindert de CO2-uitstoot en verlagen woonlasten. De huurders en eigenaar-bewoners worden zich ook bewust(er) van hun mogelijkheden om energie te besparen. Het gaat om kleine energiebesparende maatregelen in huis en om advies over vervolgstappen zoals vloer- en gevelisolatie.
Geschreven op 26-1-2021 - Erik van Erne.
Geplaatst in Duurzaam, MVO
Michel Scholte, directeur van het True Price Institute, is verkozen tot minister van de nieuwe economie. Daarmee wordt Scholte het gezicht van een toekomstbestendige economie voor MVO Nederland.
Na de bekendmaking volgde een verkiezingsdebat, waar Scholte als kersverse minister gelijk zijn vragen voorlegde aan politici van negen politieke partijen.
Michel Scholte (34) is de Minister van de nieuwe economie. Hij kreeg de voorkeur van de jury en het publiek en versloeg daarmee Celina Kroon (38) en Girma Segaar (27), de andere twee finalisten van de door MVO Nederland georganiseerde verkiezingscampagne.
Tijdens de finale in de Beurs van Berlage in Amsterdam overtuigde Michel Scholte de jury door een inhoudelijk sterk verhaal en zijn ondernemerschap. De jury bestond uit Prins Carlos, Jeroen Smit, Talitha Muusse, Jan Terlouw, Marije van der Made en Maria van der Heijden.
Scholte nam daarna direct deel aan het verkiezingsdebat met politici van de belangrijkste politieke partijen. Richting de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 krijgt hij de kans zijn visie op een landelijk podium te laten horen en aan tafel te komen bij politieke beslissers.
Met de Minister van de nieuwe economie wil MVO Nederland een signaal geven aan de politiek in Den Haag: er is een groeiende groep mensen met visie op versnelling naar de nieuwe, toekomstbestendige economie. En daarmee dus ook volop draagvlak voor nieuw, toekomstbestendig beleid. Meer dan 200 kandidaten stelden zich eind 2020 verkiesbaar voor deze felbegeerde functie. Gezamenlijk kregen zij in de maand december meer dan 16.000 stemmen.
De 21 kandidaten met de meeste stemmen gaven een pitch voor de jury, die leidde tot de drie uiteindelijke finalisten. Gekozen minister Scholte vertegenwoordigt de stem en het geluid van alle kandidaten en stemmers voor toekomstbestendig beleid. Hij krijgt tot de verkiezingen de kans zijn visie op een landelijk podium te laten horen en aan tafel te komen bij politieke beslissers.
Op 4, 5 en 6 februari 2021 vindt de Drentse Energie Driedaagse plaats in een Drentse virtuele omgeving.
Tijdens dit unieke online event worden bezoekers meegenomen in de wereld van zonne- en windenergie en het verminderen van ons aardgasgebruik in de regio Drenthe.
De Driedaagse is gratis en zonder inschrijving te bezoeken.
In de regio Drenthe wordt volop samengewerkt aan plannen voor grootschalige zonne- en windenergie op land en het verminderen van het aardgasgebruik. Twaalf gemeenten, de provincie, vier waterschappen, ondernemers, agrariërs, jongeren, beheerders van elektriciteits- en gasnetten, woningcorporaties, energiecoöperaties en natuur- en milieuorganisaties zitten met elkaar om tafel. Op allerlei manieren worden inwoners van Drenthe betrokken bij de planvorming en uitvoering.
Tijdens de Drentse Energie Driedaagse kunnen Drenten zich laten informeren, inspireren en adviseren. Iedereen is welkom. Tijdens de Drentse Energie Driedaagse kunnen bezoekers zich laten inspireren om in hun eigen omgeving aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woning, buurt of dorp. Het Drents Energieloket, de Drentse KEI en de Natuur- en Milieufederatie geven advies en leggen uit hoe ze kunnen ondersteunen.
Willen bezoekers weten hoe energieprojecten succes boeken in de regio Drenthe? Dan kunnen ze in een virtuele bus stappen, die leidt langs succesvolle energieprojecten. Ook staan op het programma webinars over onder meer de zonneroute A37, het Drentse elektriciteitsnet en financiële participatie.
Tijdens de driedaagse zijn er twee tijdstippen om in gesprek te gaan met bestuurders. Drentse ondernemers vertellen in video’s hoe zij een bijdrage leveren aan de energietransitie. Verder zijn in verschillende tenten op het virtuele festivalterrein allerlei filmpjes, interviews en animaties te bekijken.
Tijdens het event staat een pop-up Drentse Energietafel klaar voor Drenten die deel hebben genomen aan het regionale inwonersonderzoek over zonne- en windenergie. Op basis van de resultaten stellen ze Drentse energieadviezen op. Deze adviezen worden aangeboden aan de bestuurders van de Drentse Energietafel. De resultaten van het inwonersonderzoek worden gepubliceerd in een e-magazine. Het rapport van het inwonersonderzoek en de adviezen vormen samen Het Drentse Energieverhaal.
RES-regio Drenthe is één van de 30 regio’s in Nederland om een Regionale Energiestrategie op te stellen. Opgave is om bij te dragen aan de doelstellingen in het Klimaatakkoord om voor 2030 49% minder CO2 uit te stoten en in 2050 de CO2-uitstoot te verminderen met 95%. Steeds meer Drenten hebben zonnepanelen op hun huis, isoleren de woning, rijden een elektrische auto of gaan van het aardgas af. Om de doelstellingen in het Klimaatakkoord te realiseren, is voor de elektriciteitsopwekking ook grootschalige zonne- en windenergie op land noodzakelijk. De RES-regio Drenthe wil voor 2030 met zonne- en windenergie 3,45 TWh opwekken. Dat is een kwart van de energie in Drenthe. Hiervan is een groot gedeelte al gerealiseerd, vergund of zit in de vergunningsfase.
De Drentse Energie Driedaagse is te bezoeken op 4, 5 en 6 februari. Aanmelding is niet nodig.
Geschreven op 25-1-2021 - Erik van Erne.
Geplaatst in Klimaat
Tijdens de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021) presenteerde burgemeester Aboutaleb van Rotterdam het tienjaren-programma 1000 Cities Adapt Now aan wereldleiders waaronder staatshoofden Angela Merkel en Mark Rutte, Ban Ki-moon van de Global Commission on Adaptation en António Guterres, secretaris-generaal van de VN.
Namens de samenwerkingspartners bood hij deze Joint Statement om klimaatadaptatie in steden wereldwijd te versnellen aan tijdens de opening van de internationale klimaattop op maandag 25 januari.
Burgemeester Aboutaleb: “Het warmste jaar ooit, de droogste maand, de meeste neerslag in 1 dag, de weerrecords volgen elkaar in een raptempo op. We moeten onze manier van leven en onze economieën aanpassen aan nieuwe, extremere omstandigheden. Als leiders van steden weten burgemeesters dat zowel het tegengaan van klimaatverandering als wereldwijde actie op het gebied van klimaatadaptatie essentieel zijn voor de toekomst van die steden. Ook corona dwingt ons te kiezen voor een groen herstel uit deze pandemie.”
Dit programma heeft als doel om wereldwijd klimaatadaptie te versnellen in maar liefst 1000 steden over de hele wereld. In 2050 woont meer dan 70% van de wereldbevolking in steden, daarom zijn de inspanningen van het tienjaren-programma 1000 Cities Adapt Now’ (1000CAN) cruciaal om echt impact te creëren. Het programma wordt geleid door een nieuwe coalitie tussen Global Center on Adaptation, World Resources Institute, Resilient Cities Network en UN-Habitat. Zij kunnen hierbij rekenen op de praktijkervaring met klimaatadaptatie van stedelijke leiders van Miami, Parijs, Accra, Christchurch, Milaan, Jakarta, Surat, Beira, Antwerpen, Tirana, Athene, Greater Manchester, Khulna, Istanboel, Den Haag, Groningen en Rotterdam.
Als onderdeel van de CAS 2021 is Aboutaleb gastheer van het burgemeestersforum Accelerating Adaptation in Cities. Ban Ki-moon en stedelijke leiders van o.a. Miami, Parijs, Jakarta en Christchurch spreken over klimaatadaptatie in steden en hun steun voor het 1000CAN-programma. Steden en stedelijke regio’s spelen een belangrijke rol bij de aanpak van klimaatverandering. Tegelijkertijd liggen er uitdagingen om de Covid-19 pandemie het hoofd te bieden en ervan te herstellen.
De CAS 2021 is een internationale klimaattop die op 25 en 26 januari 2021 plaatsvindt in Nederland. Deze conferentie richt zich op het vinden van oplossingen om ons aan te passen aan de onvermijdelijke effecten van klimaatverandering, zoals een stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden. Het doel van de conferentie is te zorgen dat onze wereld de gevolgen van klimaatverandering beter kan doorstaan.
Geschreven op 25-1-2021 - Erik van Erne.
Geplaatst in Vervoer en OV
Elektrische voertuigen worden de toekomst van mobiliteit over de hele wereld. Dus ook in India.
In India is er ook sprake van een golf van elektrische voertuigen op de markt.
In de afgelopen jaren hebben fabrikanten als Hyundai, MG Mahindra en Tata elektrische voertuigen op de markt gebracht.
De Tata Nexon is ook een van de meest betaalbare en best verkochte elektrische SUV’s in dit segment.
Andere fabrikanten zijn ook van plan om deze ruimte te betreden en een van de meest populaire fabrikanten van elektrische voertuigen ter wereld Tesla heeft ook aangekondigd dat ze dit jaar de Indiase markt zullen betreden. Een Indiase fabrikant die aan een luxe sedan voor onze markt heeft gewerkt, is de in Bangalore gevestigde start-up Pravaig.
Ze hebben hun eerste generatie prototype Extinction Mk1 onthuld en tegen het einde van dit jaar lanceren ze de productieversie van deze luxe elektrische sedan.
De voorkant van de sedan krijgt een zeer scherp ogend design. Het heeft een LED-DRL-balk die over de motorkap loopt. De koplampen zijn projector-led-units en de richtingaanwijzers zijn ook geïntegreerd in de DRL. De grille aan de voorkant is erg strak en aan de voorkant van de auto zijn ventilatieopeningen te zien.
Het zijprofiel van de auto onthult de lange motorkap van de sedan, die eigenlijk een opbergvak is omdat hij geen motor aan de voorkant heeft. De auto krijgt grijs gekleurde 17 inch lichtmetalen velgen met schijfremmen op alle vier de wielen. De Extinction Mk1 is een 2-deurs coupé, terwijl de productieversie die later op de markt komt een echte 4-deurs sedan zal zijn. De achterkant krijgt een zeer uniek ogende LED-achterlicht met Pravaig-branding erop.
De Pravaig Extinction Mk1 gebruikt een 96 KwH-batterijpakket. De auto ondersteunt snelladen en kan 80 (300 km) procent van de batterijen in slechts 30 minuten opladen. Het heeft een geclaimde maximale actieradius van 504 km. Pravaig zal geen fysieke dealers opzetten voor Extinction in het land. Ze zullen alleen servicecentra hebben en de auto zou beschikbaar zijn op lease-, abonnement- of huurbasis.
Geschreven op 25-1-2021 - Erik van Erne.
Geplaatst in Agenda, Duurzaam
Dit jaar wordt op 25 maart voor de tweede keer de speciale vakprijs voor duurzaamheid voor (web)winkelbedrijven uitgereikt: de Duurzaamheid Award.
De Duurzaamheid Award is een beloning voor de grootste verbeterslag op het gebied van duurzaamheid die een bedrijf het afgelopen jaar heeft gemaakt.
Een ervaren jury buigt zich over de deelnemers. Behalve een kans om te winnen voorziet het deelnameproces ook in een moment van evaluatie, feedback en reflectie. Voor de Duurzaamheid Award. kunnen bedrijven zich aanmelden op basis van een case-inzending.
Is jouw webwinkel de meest duurzame online verkoper van Nederland? Schrijf je dan nu in voor de Duurzaamheid Award. De Shopping Awards zijn nu eerlijker, transparanter en beter dan ooit. Waarom jij absoluut moet meedoen aan de komende editie van de Shopping Awards. Inschrijven kan nog tot en met 29 januari 2021. Op woensdag 3 maart worden de genomineerden bekend gemaakt en op donderdag 25 maart worden de Shopping Awards 2021 uitgereikt.
Geschreven op 25-1-2021 - Erik van Erne.
Geplaatst in Vervoer en OV
Rotterdam neemt deze week op vier locaties in de stad laadpleinen voor elektrische auto’s in gebruik.
Deze openbare slimme laadpleinen bieden in totaal ruimte aan 36 elektrische auto’s om gelijktijdig op te laden.
Het is onderdeel van het gemeentelijke beleid om elektrisch rijden te stimuleren.
De pleinen waar de laadpleinen zijn aangelegd zijn het Cor Kieboomplein, het Schiedamse Vesthof, de Nassauhaven Noord, en de Stieltjesstaat. Ze liggen in wijken waar veel mensen een elektrische auto hebben of er binnenkort een grote groei van elektrische auto’s wordt verwacht.
De laadpleinen zijn slim omdat software zorgt voor verdeling van de beschikbare stroom over de elektrische auto’s die zijn aangesloten op de laadpalen. Wanneer er weinig elektrische auto’s zijn aangesloten en er veel duurzame energie beschikbaar is (door bijvoorbeeld zon of wind) kan er maximaal geladen worden.
Op de piekmomenten in het stroomnet, bijvoorbeeld om 18:00 uur wanneer veel mensen gebruik maken van het net, kan het laden tijdelijk iets langzamer gaan. Zo worden de pieken en dalen op het stroomnet opgevangen wat nodig is voor de energietransitie.
De laadpleinen dragen volgens wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) bij aan de doelstelling om de lucht in de stad schoner te maken. “Met de laadpleinen willen we het voor mensen zo aantrekkelijk mogelijk maken elektrisch te rijden. Dat helpt ons bij het oplossen van het probleem van luchtvervuiling in de stad. Ook zorgen de laadpleinen voor een efficiënt gebruik van duurzaam opgewekte energie.”
Op de pleinen zijn een aantal parkeerplekken exclusief bestemd voor elektrische auto’s. De andere plekken mogen zowel rijders van elektrische als niet-elektrische auto’s gebruiken. Deze vakken kunnen op een later moment, wanneer de laadbehoefte toeneemt, exclusief voor elektrische auto’s worden ingericht.
De laadpleinen zijn onderdeel van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) en krijgen subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Rotterdam loopt landelijk voorop in het realiseren van laadinfrastructuur. De gemeente werkt aan een dekkend netwerk van laadpunten om de overgang naar vervoer zonder uitstoot aantrekkelijk te maken.
Rotterdam heeft op dit moment vijf laadpleinen voor elektrische auto’s. Op deze openbare en slimme laadpleinen op het Cor Kieboomplein, aan de Nassauhaven Noord, aan de Schiedamse Vesthof, in de Stieltjesstraat en aan de Veerhaven kunnen meerdere auto’s tegelijkertijd opladen. De vakken met een kruis, stekkericoon en bijbehorend verkeersbord zijn alleen bestemd voor elektrische auto’s die aan het laden zijn.
De parkeervakken zonder markering zijn bestemd voor alle auto’s en zijn voorzien van een werkend laadpunt. Op de laadpleinen zorgt slimme software voor de verdeling van de beschikbare groene stroom over de aangesloten auto’s. Dit heet load-balancing. De snelheid waarmee iedere auto laadt is afhankelijk van onderstaande punten: de hoeveelheid aangesloten auto’s; het beschikbaar vermogen van het elektriciteitsnet; de maximale laadsnelheid van iedere aangesloten auto (verschilt per merk en model).
Het maximale vermogen dat elk laadpunt biedt is 22 kW. Volg de instructies op de laadpaal om het laden van de elektrische auto te starten en te stoppen.
Rotterdam heeft ook verschillende snellaadpunten in de stad. Aan de Stadionweg is er een snellaadstation voor elektrische auto’s. Hier kunnen vier auto’s tegelijk opladen. Het station heeft twee zogeheten hyperchargers waar bestel- en personenauto’s tot 300 kilowattuur kunnen opladen.
Daarnaast zijn er nog vier snellaadpunten in de stad: City Rent aan het Couwenburg 58 (nabij Hofplein), Argos Oil tankstation aan de Colloseumweg 470, bij tankstation Shell aan het Hofplein en bij tankstation Shell aan de Stadionweg.
Schone mobiliteit is goed voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van de Rotterdammer en het zorgt voor minder CO2-uitstoot, wat belangrijk is voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Elektrische voertuigen zijn stiller en dragen bij aan een gezonde leefomgeving.
De Europese Unie heeft vorig jaar voor het eerst meer stroom opgewekt uit hernieuwbare bronnen dan uit fossiele bronnen.
Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksorganisaties Agora Energiewende en Ember.
Het aandeel duurzame energie was vorig jaar 38 procent en dat van fossiele energie 37 procent. Kernenergie was goed voor de resterende 25 procent.
Het gebruik van zonne- en windenergie liep op naar een kleine 20 procent, het gebruik van kolen ligt nog maar net boven 10 procent. Volgens het rapport The European Power Sector In 2020 (PDF) heeft de coronacrisis maar een beperkte invloed gehad. Als de algehele vraag naar stroom vorig jaar niet zo sterk was teruggelopen, was de trend richting duurzame bronnen nog sterker geweest.
De onderzoekers spreken van een mijlpaal in de Europese energietransitie. Ze wijzen er wel op dat die transitie niet snel genoeg gaat om het doel van 55 procent CO2-reductie in 2030 en CO2-neutraliteit in 2050 te halen.
Biomassa wordt nog steeds tot het segment energie uit hernieuwbare bronnen gerekend. Sommige experts twijfelen over hoe duurzaam deze vorm van energie echt is.
Denemarken haalt met 61% het grootste aandeel elektriciteit uit wind en zon. Nederland wordt als grote stijger genoemd. Het aandeel wind- en zonne-energie In Nederland aan de lage kant, maar liep in 2020 met maar liefst 40 procent op, vrijwel tot het Europese gemiddelde.