google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Voorbereiden Op Aardgasvrij Wonen: Nederland Aardgasvrij In 2050

Geschreven op 21-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. Dit is een grote verandering en de overstap gaat niet in één keer.

Waarschijnlijk zijn de meeste woningen pas na 2030 aan de beurt. Dit geeft jou voldoende tijd om je voor te bereiden door te isoleren, te zorgen voor een betere ventilatie en door alvast slim leidingen of stroomdraden te trekken.

Goede isolatie is van belang. Isolatie helpt je bij het besparen van energie. Allereerst is het handig om te weten hoe jouw woning er momenteel voor staat. Je weet namelijk niet welke stappen je moet nemen om de isolatie te verbeteren, als je niet weet hoe goed je woning momenteel geïsoleerd is. Controleer de isolatie van de buitenmuren, de vloer en het dak en ga na welk soort glas er in de ramen zitten. Als je huis in 2000 of later gebouwd is, is dit al goed geïsoleerd. Er is ten minste spouwmuurisolatie, goede vloerisolatie en goede dakisolatie nodig om een woning aardgasvrij te kunnen maken. Ook is HR++ glas in de ramen noodzakelijk. Je verliest namelijk minder warmte door deze isolatiemaatregelen waardoor het mogelijk is om je huis via duurzame energiemethode te verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp of zonneboiler. Met de juiste isolatie kun je het huis warm krijgen met verwarmingswater van ongeveer 50 graden. Naast de CO2-winst gaan de stappen ook veel uitmaken voor je energierekening. Je gaat immers een stuk minder energie verbruiken. Wel zo fijn als je gaat energie vergelijken voor een nieuw energiecontract.

Optimaal ventileren. Het is belangrijk om verse lucht in huis te hebben, maar dit kost ook veel energie. Deze verse lucht moet namelijk worden opgewarmd. Er zijn een aantal slimme manieren waarop je jouw woning energiezuinig en goed kunt ventileren. Denk hierbij aan winddrukgeregelde roosters. Slim isoleren zorgt voor genoeg verse lucht en een prettig en comfortabel woonklimaat. Zo krijg je geen last van kou en tocht, wat veroorzaakt wordt door lucht die via naden en kieren in de woning binnenkomt.

Vervangen van de cv-ketel. Op een gegeven moment is jouw woning er klaar voor om van het gas af te gaan. Welke opties zijn er ter vervanging van de cv-ketel? Dat is afhankelijk van het warmteplan voor jouw wijk. Zo kan het zijn dat jouw woning op den duur wordt aangesloten op het warmtenet. In dit geval heb je geen eigen warmtepomp nodig en is de kans groot dat het niet nodig is om de radiatoren aan te passen. Ook komt er in een aantal wijken wellicht groen gas uit bijvoorbeeld biomassa, samen met een hybride warmtepomp. De woning wordt voornamelijk elektrisch verwarmd en als het koud is, kan er gebruik gemaakt worden van groen gas. Ten slotte krijgen enkele wijken een collectieve warmtepomp. Deze grote warmtepomp voorziet meerdere huizen van energie. Het kan dan nodig zijn om de radiatoren aan te passen op de lagere temperaturen.

Duurzaamheid Tips: Zo Leef Je Duurzamer

Geschreven op 21-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Duurzaamheid begint een steeds belangrijkere rol te spelen in onze samenleving.

Bijna iedereen is ervan op de hoogte dat onze gebruiken en levens een grote tol eisen op de natuur en het klimaat. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om bewust duurzamer te gaan leven. Maar waar moet je beginnen?

In dit artikel geven we een aantal tips om duurzamer te leven en zo een steentje bij te kunnen dragen in het verminderen van onze negatieve impact op de aarde.

Kies voor ledverlichting. Een erg gemakkelijke tip is om alle verlichting in huis te vervangen voor led verlichting, aangezien dit verreweg de meest duurzame bron van verlichting is. Ledverlichting verbruikt een stuk minder stroom dan traditionele vormen van verlichting, zoals gloeilampen en zelfs spaarlampen.

Zo verbruiken led lampen tot wel 85% minder energie dan andere vormen van verlichting. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ledverlichting is daarnaast erg veelzijdig. Ledlampen zijn te vinden in letterlijk elke kleur die je maar kan bedenken. Vaak kun je ledverlichting zelfs volledig naar eigen wens aanpassen.

Ook gaan led lampen een stuk langer mee dan andere vormen van verlichting. Ze hebben een stuk meer branduren. Ledverlichting mag in de aanschaf dan wat duurder zijn, maar de voordelen van led verlichting wegen een stuk zwaarder dan de iets hogere prijs.

Bamboe is een geweldig materiaal voor veel verschillende producten. Bamboe is een gewas wat onder zowel elke omstandigheden kan groeien. Bamboe groeit erg snel en kan gebruikt worden voor veel verschillende toepassingen en producten. Het is dus een erg flexibel materiaal.

Naast de flexibiliteit is bamboe ook nog eens erg stevig. Dit zorgt ervoor dat bamboe producten erg lang meegaan, wat de duurzaamheid ten goede komt. Bamboe is een super goed alternatief voor bijvoorbeeld plastic of hout. Het aanbod aan bamboe producten is tegenwoordig al erg groot en blijft maar groeien. Bamboebaas is een goede website om bamboe producten te vinden en meer te weten te komen over producten van bamboe.

De productie van vlees heeft een enorme (verborgen) impact op het milieu. Vlees heeft bijvoorbeeld een grotere impact in de vorm van CO2 uitstoot dan de auto-industrie en het verkeer. Natuurlijk hoef je niet meteen volledig te stoppen met vlees eten, maar je kunt wel wat vaker iets anders eten in plaats van vlees. Alle beetjes helpen.

Elektrische Drijvende Zandzuiger Rotterdam 55 Aangesloten Op Groene Stroom by Dekker Groep

Geschreven op 23-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De drijvende zandzuiger Rotterdam 55 zit nu ook aan de stekker. De immense drijvende installatie, met bijna 90 meter net zo lang als een voetbalveld, draait nu op groene stroom via een hoogspanningskabel vanaf de wal.

De grote dieseltank van 100.000 liter – goed voor zo’n 20 werkdagen – is leeg; de generator staat stil. In totaal werken nu 5 win-installaties emissievrij.

Deze indrukwekkende elektrificatie zorgt dat de Dekker Groep bij het winnen van elke ton zand en grind nu 80% minder koolstofdioxide (CO2) uitstoot. En dat scheelt ruim 3 miljoen liter diesel per jaar. Precies wat het bedrijf zichzelf zeven jaar geleden tot doel stelde als eerste stap naar een schone bedrijfsvoering.

De Dekker Groep wint zand en grind voor Nederland en zorgt met landschapsontwikkeling dat er een mooi gebied voor terugkomt. Voor het familiebedrijf is klip en klaar dat volop inzetten op duurzaamheid de enige koers is voor de toekomst van het bedrijf. Dat doet de vierde generatie in het familiebedrijf die in 2011 aan het roer kwam dan ook.

De mijlpaal van 80% minder uitstoot en de overstap naar schone energie was pas een eerste stap. Dekker Groep wil in 2040 geen negatieve impact meer hebben op de omgeving.

Het bedrijf combineert grondstofwinning met waterrijke natuur (biodiversiteit), hoogwaterveiligheid, recreatie en ook het opwekken van schone energie. De Dekker Groep hoopt in de toekomst in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. Ook onderzoekt het familiebedrijf mogelijkheden voor schone scheepvaart.

Zie ook: Drijvend Zonnepark Op Zand- En GrindwinPlas Netterden In Gendringen by Vattenfall

Green Deal Koffiepads En Theezakjes Bij Het GFT: Composteerbare Theezakjes En Koffiepads

Geschreven op 23-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Green Deal Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

In Nederland wordt meerdere keren per dag koffie en thee gedronken. Volgens het Nationaal Koffie- en Theeonderzoek (2020) wordt voor een kopje koffie vaak een koffiezetapparaat met filterpads gebruikt.

Voor een kopje thee wordt nog het vaakst het traditionele theezakje gebruikt. Na gebruik mogen de pad en het zakje niet weggegooid worden in de groene bak.

Dit komt omdat een groot marktaandeel van theezakjes en koffiepads bestaat uit (deels) niet-composteerbare materialen. Om vervuiling van de gft-afvalstroom te voorkomen is besloten geen theezakjes en koffiepads toe te staan bij het groene afval.

Dit staat beschreven op de wel/niet lijst gft. Met de Green Deal ‘Koffiepads en theezakjes bij het GFT willen de aangesloten partijen hier verandering in brengen.

Het produceren van theezakjes en koffiepads die wel bij het gft-afval mogen, is geheel in lijn met de doelstellingen van nationaal programma Nederland Circulair in 2050: minder restafval; méér en schoner compost. Met deze Green Deal kunnen de partijen ervoor zorgen dat composteerbare theezakjes en koffiepads de nieuwe norm wordt.

Met deze Green Deal hebben de partners drie doelen: In de loop van 2021 is ten minste 75% van de totale potentiële impact op de Nederlandse markt aangeboden koffiepads en theezakjes composteerbaar, zodat het bij het gft-afval kan. Als de aangesloten bedrijven aantonen dat zij gezamenlijk de hiervoor genoemde 75% hebben behaald, worden de koffiepads en theezakjes van de niet- naar de wel-kant verplaatst op de wel/niet lijst gft.

Zo veel mogelijk in Nederland opererende bedrijven zijn overgestapt op composteerbare koffiepads en theezakjes voor de Nederlandse markt. Daarnaast spant de branchevereniging Koffie & Thee Nederland zich ook in om andere relevante brancheverenigingen in Europa te overtuigen van het belang van het doel van deze Green Deal.

Zodra de koffiepads en theezakjes op de wel-kant staan van de wel/niet lijst gft, wordt gedurende de resterende looptijd van de Green Deal het aandeel composteerbare koffiepads en theezakjes gemonitord. Dit betekent een potentiële toevoeging van circa 88 miljoen kilo compost op jaarbasis.

Green Deal Duurzaam GWW (DGWW2030) Krijgt Vervolg En Andere Aanpak: Verduurzamen GWW

Geschreven op 23-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Green Deal Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De Green Deal Duurzaam GWW 2.0, die eind vorig jaar afliep, krijgt een vervolg. Het doel om de GWW te verduurzamen verandert niet, maar de manier waarop de partijen dat willen bereiken wel.

Op het gebied van verduurzaming in de grond-, weg- en waterbouw is in de vier jaar dat de Green Deal 2.0 liep best het nodige bereikt. Maar de echt grote stappen zijn nog niet gezet, vinden de betrokken opdrachtgevers en bedrijven. De partijen achter de samenwerking hebben daarom sinds het aflopen van de Green Deal gewerkt aan een vervolg.

Nu is het Manifest DGWW2030 “op een haar na gereed”, laat CROW weten. Dat manifest staat voor een andere aanpak van de verduurzaming in het GWW, gebaseerd op de aanbevelingen die de evaluatie van de 2.0-editie opleverde. Hoewel het dus om een vervolg gaat, wordt de manier van werken wel veranderd. Zo komen de werkwijzen die binnen de Green Deal worden ontwikkeld voor iedereen beschikbaar. Dat geldt ook voor alle ontwikkelde instrumenten voor verduurzaming.

“Bovendien wordt er nauw aansluiting gezocht bij ontwikkelingen en programma’s op regionaal en nationaal niveau, zoals de strategie naar een Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur (KCI) en Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Zo gaan we geen zaken dubbel doen”, stelt CROW. Ook gaat men werken aan een uniform instrument voor monitoring, “waarmee de prestatie op duurzaamheidsgebied van elke overheidsopdrachtgever inzichtelijk gemaakt kan worden.”

De Green Deal Duurzaam GWW heeft als ambitie om duurzaamheid een integraal onderdeel te laten zijn van spoor- , grond-, water- en wegenbouwprojecten. Om dit te realiseren is er de praktische Aanpak Duurzaam GWW. Deze werkwijze maakt duurzaamheid in GWW-projecten concreet zonder vooraf voor te schrijven hoe de duurzaamheidswinst behaald wordt. Dat kan per project verschillen.

De Green Deal Duurzaam GWW 2.0 liep officieel af op 31 december 2020, maar is nu verlengd tot medio 2021. Dat is een mooie kans om weer aandacht te geven aan een aantal projecten die toonbeeld zijn van duurzame ontwikkeling binnen de GWW. Daarom nodigen wij de ondertekenaars van de Green Deal Duurzaam GWW 2.0 nogmaals van harte uit om projecten te nomineren voor een Duurzame Parel,

Zie ook: Green Deals: Ruimte voor Groene Initiatieven uit de SamenlevingGreen Deal is Groene Groei: Nederland Op Weg Naar Een Duurzame Economie

HotelSummit: Hét Jaarcongres Voor Hoge Hotelmanagement – Een Nieuw Begin

Geschreven op 23-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Sinds 2014 is HotelSummit – voorheen HotelTech – uitgegroeid tot dé ontmoetingsplek voor hoteliers.

Dit jaar, in 2021, organiseren wij HotelSummit voor de zevende keer. Zoals u van ons gewend bent op de derde maandag in november. Dit jaar is dat op maandag 15 november in het Postillion Hotel Utrecht Bunnik.

HotelSummit is hét jaarcongres voor het hoge hotelmanagement met een inhoudelijk, informatief en inspirerend programma.

Bent u hotelier, hoteleigenaar, general manager, hotelmanager, ceo of cfo, kortom eindverantwoordelijk binnen het hotel? Dan bent u van harte welkom op HotelSummit. 

Het congres heeft ieder jaar een rode draad. De rode draad voor de HotelSummit wordt jaarlijks vastgesteld in overleg met de Raad van Advies en het thema dit jaar is: Een nieuw begin. De eerste stappen voor het programma zijn al gezet. Houd u onze website goed in de gaten, hierop publiceren wij gaandeweg meer informatie over het programma en de onderwerpen.

De Bewuste Visweek: Een Goed Verhaal Op Je Bord. Kies Duurzame Vis by MSC En ASC

Geschreven op 23-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Overbevissing, bijvangst. Niet zelden worden deze termen in één adem genoemd met de visserij. Klimaatverandering kan inmiddels ook aan dit rijtje worden toegevoegd.

Dat we de visserij moeten verduurzamen, staat al lang niet meer ter discussie: voldoende vis in de oceaan overlaten, de natuur rond en onder water respecteren; en bedreigde diersoorten beschermen.

Veel consumenten blijken echter niet precies te weten wat duurzame vis betekent. Daarom brengen de keurmerken MSC en ASC tijdens de jaarlijkse Bewuste Visweek ‘Een goed verhaal op je bord’.

In de week van 27 september tot 3 oktober laten de labels zien welke impact zij hebben op natuur, economische ontwikkeling en lokale gemeenschappen. In samenwerking met tientallen partners waaronder supermarkten, visdetaillisten en instituten publiceren de keurmerken deze verhalen online en offline.

Volgens recent onderzoek van een verzameling wetenschappelijke instituten zal de wereldwijde consumptie van visproducten tegen 2050 verdubbelen. Een blue food revolution moet de klimaatproblematiek en ondervoeding tegengaan. Dit onderstreept voor MSC en ASC de noodzaak om te kiezen voor duurzaam en verantwoord.

Binnen de vissector stijgt het aandeel duurzame vis gestaag: inmiddels draagt bijna een vijfde deel van de vis een duurzaam of verantwoord keurmerk. Helaas stijgt het aandeel overbevissing bijna even hard. Ook verantwoorde viskweek draagt bij aan het verlichten van de druk op wilde visbestanden, maar kampt met haar eigen uitdagingen, zoals watervervuiling en slechte werkomstandigheden. Hidde van Kersen, directeur MSC Benelux: “Het aandeel duurzame vis stijgt gestaag, maar overbevissing ook. Volgens de VN-Organisatie FAO werd in 1990 nog 18 procent van de visbestanden overbevist. Inmiddels is dat gestegen tot 35 procent. Er is dus alle reden om te kiezen voor duurzaam en verantwoord.”

De Bewuste Visweek duikt zowel online als in de supermarkt in de verhalen die MSC en ASC tegenkomen bij hun missie om het leven onder water te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Zowel dichtbij huis, zoals in Zeeland of aan de Waddenzee, als elders in de wereld zoals in Noorwegen of Ecuador. De noodzaak om over te schakelen op duurzaam en verantwoord wordt wereldwijd erkend. Esther Luiten, commercieel directeur ASC: “Een aanzienlijk deel van de wereldbevolking is afhankelijk van vis voor de benodigde eiwitten en er is sprake van een toename van de visconsumptie wereldwijd. Vis uit kwekerijen zorgt ervoor dat het verschil met de beschikbare hoeveelheid wildgevangen vis kan worden opgevangen. Maar dat dient uiteraard wel op een verantwoorde manier te gebeuren, met respect voor mens en milieu. De ontwikkeling op dat gebied is zeer positief:  het aantal verantwoorde kwekerijen groeit spectaculair. Daarom tonen wij deze Bewuste Visweek vol trots wat de positieve impact is van deze verantwoord gekweekte vis.”

Om overbevissing te voorkomen en de impact op natuur en milieu te verkleinen, kunnen consumenten de keurmerken voor zowel wildgevangen vis (MSC) als voor gekweekte vis (ASC) als leidraad gebruiken.

ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis.

De vis komt van kwekerijen die hun invloed op water, natuur en milieu beperken, goed zorgen voor medewerkers en rekening houden met de omwonenden.

Met wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijk afgegeven certificering wordt jaarlijks bepaald of een vis dit keurmerk kan dragen. De resultaten mogen er zijn: wanneer we vaker kiezen voor duurzaam en verantwoord, plukken regio’s overal ter wereld daar de vruchten van, verbeteren visbestanden en herstelt de onderwaterwereld zich.

MSC (Marine Stewardship Council) is een onafhankelijk keurmerk dat staat voor vis die duurzaam gevangen is.

MSC heeft als doel overbevissing tegen te gaan en te werken aan de gezondheid van het leven in de zee.

De Bewuste Visweek is een initiatief van het Aquaculture Stewardship Council (ASC) en het Marine Stewardship Council (MSC). Dit is de negende keer dat we de Bewuste Visweek organiseren. We doen dat samen met supermarkten, visleveranciers, visdetailisten, A-merken, restaurants en foodketens. De bedrijven en organisaties die je hier ziet zijn de hoofdrolspelers in het streven naar transitie en duurzame ontwikkeling. Ze leiden hun personeel op over bewuste vis en laten klanten weten waar ze voor staan.

Zie ook: Wat Is Er Mis Met Vis? en Lang Leve Vis! – De Nieuwe VISwijzer: Kies voor Duurzame Vis – Groen is Goed en Rood is Fout – Biogas Uit Vis by Arie van de Groep en Zonen uit Spakenburg – IKEA Serveert 100% Duurzaam Geproduceerde Vis en Zeevruchten: Zalm, Garnalen en Haring – Half Miljoen Euro Van Postcode Loterij Voor Fish For Good by Marine Stewardship Council (MSC)

Leonardo DiCaprio Investeert In Nederlands Kweekvleesbedrijf Mosa Meat

Geschreven op 23-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Investeren Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Kweekvleesbedrijf Mosa Meat uit Maastricht heeft bekend gemaakt dat de Amerikaanse filmster Leonardo DiCaprio het bedrijf gaat helpen met een financiële injectie daarnaast gaat hij helpen om kweekvlees aan de man te brengen.

Mosa Meat presenteerde in 2013 de allereerste hamburger gemaakt van kweekvlees. Onderzoeker Mark Post bedacht dat door vlees te laten groeien in een bioreactor, het veel minder impact heeft op ons milieu. Een gekweekte burger heeft immers minder veevoer nodig en stoot minder broeikasgas uit dan een normale koe. Bovendien hoef je de delen van de koe die je niet eet, met kweekvlees ook niet te laten groeien.

De Food en Agriculture Organisation (FAO) voorspelt dat de consumptie van vlees in 2050 tussen de 40 en 70 procent zal groeien. En als alle mensen in de CO2-neutrale toekomst ook vlees willen blijven eten, kan kweekvlees daarvoor een uitkomst zijn. Maar er komt natuurlijk ook energie aan te pas: er moet immers een bioreactor draaien om de cellen uit de koe om te zetten in vlees.

Leonardi DiCaprio investeert naast Mosa Meat ook in het Israëlische Aleph Farms, dat ook vlees direct uit dierencellen kweekt. In 2018 maakten ze daar in het lab een eerste steak, en dit jaar zelfs een heuse ribeye. “Een van de meest impactvolle manieren om de klimaatcrisis tegen te gaan is om ons voedselsysteem te veranderen”, zegt DiCaprio. “Mosa Meat en Aleph Farms bieden nieuwe manieren om aan de vleesbehoefte van de mens tegemoet te komen, en lossen tegelijkertijd een van de meest urgente problemen van de industriële rundvleesproductie op.”

Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat, is in ieder geval blij met de investering. “Leonardo DiCaprio probeert positieve verandering te bewerkstelligen, net zoals wij dat proberen. We zijn blij dat we kunnen samenwerken om deze en toekomstige generaties duurzaam kunnen blijven voeden.” Hoeveel geld de acteur heeft geïnvesteerd, daar kunnen ze bij Mosa Meat geen uitspraken over doen. “Maar omdat Leonardo zich al jaren hard maakt voor het milieu, zijn we erg blij met de samenwerking”, vertelt de woordvoerder.

Leonardo DiCaprio Invests in Mosa Meat. We are excited to announce that environmental activist and Academy Award-winning actor Leonardo DiCaprio has joined Mosa Meat as an investor and advisor.

n 2021, environmental activist and Academy Award winning actor Leonardo DiCaprio joined Mosa Meat as an advisor and investor.

“Mosa Meat pioneered a cleaner, kinder way of making real beef with the world’s first cultivated beef burger in 2013,” he said on the day of the announcement. “I’m honored to join them as advisor and investor as they now prepare to bring cultivated beef to market for all those who crave change.”

We are thrilled to have him on board.

“One of the most impactful ways to combat the climate crisis is to fundamentally reshape our global food system. Mosa Meat pioneered a cleaner, kinder way of making real beef with the world’s first cultivated beef burger in 2013,” shared Leonardo DiCaprio today. “I’m honored to join them as advisor and investor as they now prepare to bring cultivated beef to market for all those who crave change.’’

While global meat consumption is projected to rise between 40-70% by 2050, cultivated beef offers a solution to mitigate the impacts of industrial beef production. A recent independent Life Cycle Analysis study shows that cultivated beef production is projected to reduce climate impact by 92%, air pollution by 93%, use 95% less land and 78% less water than industrial beef production. Additionally, cultivated meat will enable diners to enjoy the qualities of the meat they love, eliminating the need for any major behavioral change.

“Leonardo DiCaprio’s work to bring about positive change for the planet is closely aligned with our mission at Mosa Meat,” shared our CEO, Maarten Bosch. “We are thrilled to bring him on board as advisor and investor and work together to feed current and future generations sustainably.”

Leonardo DiCaprio is an Academy Award award-winning actor (and six-time nominee), who has been recognized for his work as an actor, producer, and activist. DiCaprio has been a longtime champion of global environmental issues including climate change, wildlife conservation, access to clean water, protecting biodiversity, marine conservation and supporting Indigenous communities. To date, through his philanthropic efforts, DiCaprio has provided more than $100 million in grants to a variety of programs and projects.

See also: Before the Flood by Leonardo DiCaprio –  Carbon: A Green World Rising Movie Narrated by Leonardo DiCaprio – The 11th Hour by Leonardo DiCaprio – Green World Rising: A Green World Rising Movie Narrated by Leonardo DiCaprio – Global Warming Narrated by Leonardo Dicaprio – Imax 3D: Hubble 3D narrated by Leonardo DiCaprio

National Drive Electric Week 2021: A Nationwide Celebration To Raise Awareness

Geschreven op 23-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Vervoer en OV Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Discover the power of electric vehicles at a free National Drive Electric Week event September 25-October 3, 2021.

National Drive Electric Week, Sep 25-Oct 3, 2021, is a nationwide celebration to raise awareness of the many benefits of all-electric and plug-in hybrid cars, trucks, motorcycles, and more. Are you considering going electric?

RSVP for an in-person or online event to learn from owners who have done so!

Did you know there are more than 40 electric vehicle models available for sale right now? Many major automakers offer plug-in electric vehicles that can go up to 300 miles on a single charge. That’s about 9 times more than the average person’s daily commute. Explore this page and attend a National Drive Electric Week event to experience electric driving!

Climate Action Hub: Klimaatcentrum in Wijnhavengebouw Den Haag by TU Delft

Geschreven op 23-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Op vrijdag 24 september opent TU Delft haar Climate Action Hub in het Wijnhavengebouw op de Campus Den Haag.

De Climate Action Hub wordt een fysieke ontmoetingsplaats waar bestuurders en beleidsmakers, kennisinstellingen, burgers en bedrijven samen kunnen werken aan concrete oplossingen voor klimaatuitdagingen.  

De Climate Action Hub is onderdeel van het TU Delft Climate Action Programma dat in april 2021 van start ging. Met dit programma wil de TU Delft het voortouw nemen in de aanpak van klimaatverandering.

“De gevolgen van klimaatverandering moeten we als maatschappij gezamenlijk aanpakken”, zegt professor Herman Russchenberg. “Binnen de Hub kunnen we kennis breed delen en initiatieven ontplooien voor en met bestuurders, beleidsmakers, bedrijven en het brede publiek.”

Als locatie is bewust gekozen voor Den Haag, als internationale stad van vrede, recht en veiligheid en dicht bij de Haagse politiek. “We streven naar een betere samenwerking op klimaatgebied met nationale en internationale beleidsmakers en met maatschappelijke en politieke organisaties en het  bedrijfsleven.” zegt professor Behnam Taebi.

De TU Delft zit al sinds 2015 in Den Haag. De Campus Den Haag is de standplaats voor de masteropleiding Engineering and Policy Analysis en voor onderzoeksgroepen die werken aan grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, waaronder klimaatverandering.

De opening van de Climate Action Hub wordt gevierd met een hybride programma, dat dus zowel op locatie als via een interactieve, online sessie is bij te wonen. Rector Magnificus Tim van der Hagen verricht de officiële opening.

Daarna gaan panelleden in discussie over prikkelende stellingen rondom klimaatbeleid, zoals ‘technologie gaat de wereld redden’ en ‘de aanpak van klimaatverandering is te belangrijk om aan politici over te laten. Namens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is Directeur-generaal Klimaat en Energie Sandor Gaastra aanwezig en namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schuift Special Envoy for International Water Affairs Henk Ovink aan.

De opening van de Climate Action Hub wordt gevierd met een hybride programma, dat dus zowel op locatie als via een interactieve, online sessie is bij te wonen. Rector Magnificus Tim van der Hagen verricht de officiële opening. Daarna gaan panelleden in discussie over prikkelende stellingen rondom klimaatbeleid, zoals ‘technologie gaat de wereld redden’ en ‘de aanpak van klimaatverandering is te belangrijk om aan politici over te laten.

Namens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is Directeur-generaal Klimaat en Energie Sandor Gaastra aanwezig en namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schuift Special Envoy for International Water Affairs Henk Ovink aan. Ook vicepresident Europa van het World Resources Institute Janneke de Vries neemt plaats in het panel, evenals Maarten van Aalst, hoogleraar aan de UT en directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum en Marja Spierenburg, hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Van TU Delft zijn onder meer professoren Herman Russchenberg en Behnam Taebi aanwezig.

Environment+Energy Leader E+E100: Top 100 Leaders And Environment + Energy Leader Awards

Geschreven op 23-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Milieu Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

The annual E+E 100 recognizes those environment and energy doers who break trail in creating new solutions, programs, platforms, best practices and products to help their companies – or other companies – achieve greater success in environment and energy practices.

Nominations for the 2021 Environment + Energy 100 close on October 22. The E+E Leader 100 Honoree list will be announced on November 20,2021.

The annual Environment+Energy Leader 100 E+E100 recognizes those environment and energy doers who break trail in creating new solutions, programs, platforms, best practices and products to help their companies – or other companies – achieve greater success in commercial and industrial environment and energy management.

In conjunction with the Environment + Energy Leader Solutions Summit, E+E Leader announces the winners of the 2021 Environment + Energy Leader Awards. Top Product of the Year and Top Project of the Year winners, along with two Judges’ Choice Award winners, can be seen in the awards e-book launched today.

The E+E Leader Solutions Summit, taking place today and tomorrow (July 20-21, 2021) features the announcement of the award winners, along with keynotes, panel sessions and Q&As with industry leaders from across the globe. Sessions will be available to view following the Summit on the E+E Leader Resource Hub.

The Environment + Energy Leader Awards program, now in its ninth year, works with unaffiliated judges who score entries based on rigorous criteria. Top products and projects were selected from across a variety of industries based on their success in providing significant sustainability and energy management results. Descriptions of the winning products and projects, the Judges’ Choice Award winners, and the expert judging panel can be found in the comprehensive e-book.

For nearly a decade, the Environment + Energy Leader Awards have been the go-to source for companies who need information: Top Product of the Year Award winners offer sustainability and energy management professionals information about the the best products to help them achieve their energy and sustainability goals, while Top Project of the Year Award winners share specifics on the steps that companies take to achieve success in their specific and innovative initiatives.

See also: The RE100: World’s Most Influential Companies Are Going for 100% Renewable Energy –  The EP100: World’s Most Influential Businesses Are Going to Double Their Energy Productivity– The EV100: World’s Biggest Multinationals Are Going to Speed Up Use of Electric Vehicles  – The Under2 Coalition: Governments Committed To Keep Temperature Rise Under 2 Degrees

Waterstof, Onze Nieuwe Energie? Documentaire Van Anic van Damme by National Geographic

Geschreven op 22-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

In de documentaire Waterstof, onze nieuwe energie? Gaat presentatice Anic van Damme op ontdekkingsreis naar de status van waterstof in Nederland.

Deze Nederlandse productie is op woensdag 22 september om 22.00 uur te zien op National Geographic.

Veel wetenschappers en bedrijven zien waterstof als dé future proof oplossing voor ons energieprobleem en voor het terugbrengen van onze CO2 uitstoot. Je kunt er auto’s op laten rijden: in Zuid-Korea rijden er al 10.000, in Nederland nog maar een paar honderd. Ook schepen, vrachtauto’s en zelfs vliegtuigen zullen in de toekomst waterstof gebruiken.

De havens van Amsterdam, Groningen en Delfzijl – de hydroports – zijn ambitieus om de industrie te verduurzamen door gebruik van waterstof. En er zijn vergaande plannen om ons aardgasnetwerk in te zetten voor het transport van dit gas en in Zuidwending (Groningen) willen ze waterstof gaan opslaan in cavernes die zo diep zijn dat de Eiffeltoren erin zou kunnen staan. En wat te denken van een huis dat voorzien is van een centrale verwarming op waterstof?

Bij de studenten van de TU Delft krijgt Anic een bijzonder kijkje in de toekomst. Het waterstof-raceteam Forze gebruikt waterstof voor 800 pk en een snelheid van 300 kilometer per uur. Het team van Eco-runner zet niet in op snelheid, maar op afstand. Met slechts 450 gram waterstof reden zij een afstand van 1196 kilometer – een wereldrecord.

Anic gaat in de documentaire Waterstof, onze nieuwe energie? in gesprek om te horen waar we nu staan en hoe de toekomst eruit kan zien.

Categorieën

 • Afval (689)
 • Agenda (3.293)
 • Biologisch (116)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (877)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (524)
 • Design (238)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.404)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.619)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (315)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (35)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (403)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (145)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.712)
 • Licht (394)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (755)
 • MVO (113)
 • Natuur (777)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (233)
 • Vakantie (84)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.608)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (305)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Elektrische Drijvende Zandzuiger Rotterdam 55 Aangesloten Op Groene Stroom by Dekker Groep
 • Green Deal Koffiepads En Theezakjes Bij Het GFT: Composteerbare Theezakjes En Koffiepads
 • Green Deal Duurzaam GWW (DGWW2030) Krijgt Vervolg En Andere Aanpak: Verduurzamen GWW
 • HotelSummit: Hét Jaarcongres Voor Hoge Hotelmanagement – Een Nieuw Begin
 • De Bewuste Visweek: Een Goed Verhaal Op Je Bord. Kies Duurzame Vis by MSC En ASC
 • Leonardo DiCaprio Investeert In Nederlands Kweekvleesbedrijf Mosa Meat
 • National Drive Electric Week 2021: A Nationwide Celebration To Raise Awareness
 • Climate Action Hub: Klimaatcentrum in Wijnhavengebouw Den Haag by TU Delft
 • Environment+Energy Leader E+E100: Top 100 Leaders And Environment + Energy Leader Awards
 • Waterstof, Onze Nieuwe Energie? Documentaire Van Anic van Damme by National Geographic
 • Monumentaal Gemaal Halfweg Uit 1937 In Giethoorn Klaar Voor De Toekomst
 • Every Six Seconds The Planet Loses A Football Pitch Worth Of Tropical Rainforest by WEF
 • Sustainable Development Impact Summit 2021 The 15-Minute City by World Economic Forum
 • EV Nieuws Van De Autosalon van München 2021: Gekke Concepten En Futuristische Ontwerpen
 • Monitor Duurzaam Voedsel 2020: Supermarkten Verkopen Meer Duurzame Voeding by CBS
 • Het Nationaal Voetgangercongres: Vitale Steden En Dorpen – Stimulating Walking Environments
 • Zestig Energieneutrale Woningen In Nieuw Meerzicht In Lisse by Timpaan en BAM
 • Voorbereiden Op Aardgasvrij Wonen: Nederland Aardgasvrij In 2050
 • Duurzaamheid Tips: Zo Leef Je Duurzamer
 • Online Weeshuis Voor Herbruikbare Zonnepanelen by ZonNext
 • Links

  Milieunet op..