Geschreven op 12-4-2022 - Erik van Erne.
Geplaatst in Vervoer en OV
Jumbo supermarkten gaat dit jaar van start met de plaatsing van snellaadpalen voor elektrische auto’s bij de supermarkten in Nederland en België en bij de restaurants van La Place.
Klanten kunnen dan een winkel- of restaurantbezoek combineren met het opladen van hun elektrische auto. Bovendien sparen klanten Jumbo Extra’s punten tijdens het opladen.
In samenwerking met PowerGo plaatst Jumbo dit jaar nog zo’n 150 laadpunten. Op termijn zal een groot deel van de Jumbo en La Place locaties voorzien zijn van laadpunten.
Komende jaren moeten in Nederland nog vele laadpunten voor elektrische auto’s worden geplaatst om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Jumbo vindt het vanzelfsprekend om hieraan een bijdrage te leveren. Douwe Snel, directeur Franchise & Real Estate bij Jumbo: “Wij zetten continu stappen om onze bedrijfsvoering en gebouwen verder te verduurzamen en zien het als een verantwoordelijkheid om onze CO2-uitstoot te verminderen. Tegelijkertijd willen we klanten helpen bij een duurzamere leefstijl, zodat we samen het verschil kunnen maken. Met het aanbieden van laadfaciliteiten dragen we bij aan het toegankelijker maken van elektrisch rijden.”
PowerGo plaatst voor Jumbo de palen met aansluitingen voor minimaal twee elektrische auto’s door heel Nederland en België. Jean-Louis Bertholet, CEO PowerGo: “Om de duurzaamheidsambities te halen zijn de komende jaren veel snelladers nodig voor het groeiend aantal elektrische auto’s. Samen met Jumbo zetten we een grote stap richting een landelijk dekkend netwerk. Het gaat om duurzaam opgewekte stroom die bovendien volledig afkomstig is van Nederlandse zonne-energie.”
Tijdens het laden sparen Jumbo klanten voor Jumbo Extra’s punten. Deze punten kunnen klanten inwisselen voor korting op boodschappen, abonnementen en dagjes uit. Ook handig: de oplaadtijd is precies gelijk aan de gemiddelde tijd die de klant in de Jumbo winkel verblijft. Hierdoor is in veel gevallen de auto opgeladen, zodra de boodschappen zijn gedaan.
Dutch Cups, leverancier van herbruikbare glazen voor evenementen, festivals en horeca zet een volgende stap in de verduurzaming van de organisatie en bedrijfsvoering.
Er komen 205 zonnepanelen op het dak die voldoende energie gaan leveren voor een energieneutrale wasstraat voor herbruikbare bekers, magazijn en kantoor.
De 205 Solarwatt Benelux SOLARWATT zonnepanelen, Solarstell onderconstructie en SolarEdge omvormers en power optimizers worden geleverd en geïnstalleerd door PV Systems en Breman Kampen.
Dutch Cups glazen, bekers, pitchers en dienbladen zijn te bedrukken met een eenvoudig logo in 1 kleur tot en met fullcolour (foto) images. Met een bedrukking worden Dutch Cups producten de perfecte reclamedragers of ware collector items!
Geschreven op 11-4-2022 - Erik van Erne.
Geplaatst in Evenementen
De gemeente Lelystad heeft besloten een subsidie voor herbruikbare bekers voor evenementen in te stellen. Organisatoren van evenementen in Lelystad worden daarmee ondersteund bij de huur of aanschaf van herbruikbare wasbare bekers.
Om voor subsidie in aanmerking te komen moet wel statiegeld op de bekers worden geheven, zodat ze na gebruik zoveel mogelijk weer worden ingeleverd. Deze subsidie draagt bij aan de klimaatdoelstellingen, het beperken van grondstoffenverbruik en minder afval bij evenementen.
De gemeente stelt maximaal 10.000 euro subsidie per jaar beschikbaar in 2022 en 2023 om het gebruik van wegwerpbekers voor éénmalig gebruik te beperken. Met de subsidie kunnen organisatoren hun evenementen verduurzamen. Organisatoren van evenementen in Lelystad kunnen de herbruikbare bekers huren of aanschaffen. Ze krijgen tot 50% korting op de huur of aanschaf van deze bekers met een maximum van 2.500 euro per evenement per jaar. Bij de koop van herbruikbare bekers wordt alleen subsidie verstrekt voor die evenementen die meerjarig in Lelystad plaatsvinden.
Om het huren van herbruikbare bekers nog aantrekkelijker te maken heeft de gemeente zelf 10.000 herbruikbare bekers met Lelystads logo aangeschaft die in beheer zijn bij het Lelystadse bedrijf Dutch Cups. Organisatoren kunnen deze met extra korting (bovenop de 50% subsidie) huren bij Dutch Cups. Deze huurconstructie loopt tot eind 2024.
Met de subsidie geeft Lelystad invulling aan het actieplan Duurzaamheid 2021-2024. Lelystad loopt daarmee vooruit op het verbod dat de rijksoverheid per 1 januari 2024 instelt op het éénmalig gebruik van plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen voor directe dranken en voedsel voor directe consumptie bij voedseluitgiftelocaties. Zie ook:Plastic Wegwerpbekers En Maaltijdverpakkingen Verboden: Herbruikbare Bekers Verplicht In 2024
Wethouder Jack Schoone is blij dat de gemeente de subsidie kan aanbieden: “Met de subsidie zetten we een stap naar verdere verduurzaming van evenementen en gaan we zwerfafval tegen. Bovendien maken we hiermee de komende veranderingen in de wetgeving makkelijker voor organisatoren van evenementen. Zij hebben door corona en de maatregelen die daarbij kwamen kijken een zware tijd achter de rug. We willen naar een toekomst waarin afval zo veel mogelijk wordt voorkomen en materialen telkens opnieuw worden gebruikt. Wegwerpplastic dat verbrandt wordt, past daar niet meer in. We hopen dat veel organisatoren in Lelystad van de subsidie en huurbekers gebruik gaan maken en we zo samen een stap zetten naar een schone en duurzame stad, minder afval en een circulaire economie.”
De subsidieregeling treedt in werking de dag na de bekendmaking in het Gemeenteblad naar verwachting op 6 april en heeft een looptijd tot 31 december 2023. Het hiervoor genoemde besluit ligt vanaf dan zes weken ter inzage op het Stadhuis. De subsidie kan onder voorbehoud van de publicatie op 6 april vanaf 7 april worden aangevraagd. De herbruikbare bekers kunnen vanaf half april worden besteld bij GreenCups.
Geschreven op 11-4-2022 - Erik van Erne.
Geplaatst in Evenementen
Bij grote evenementen in Den Bosch moeten in de toekomst duurzame drinkbekers worden gebruikt. Plastic wegwerp bekers zorgen namelijk voor een enorme berg afval en daar wil de gemeente vanaf.
Er komt eerst een pilotproject bij verschillende evenementen. Dat zijn Jazz in Duketown, de Vuelta en de opening van het carnavalsseizoen op 11-11. De proef wordt uitgevoerd in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland in Den Bosch. Het Bossche bedrijf DrinkCup is de leverancier van de drinkbekers. Daar komt statiegeld op, zodat ze weer kunnen worden ingeleverd.
Het doel is om in 2023 de statiegeldbekers bij alle grote evenementen in de stad te gaan gebruiken. DrinkCup krijgt drie jaar de tijd om het systeem succesvol te introduceren. In het derde jaar is er een evaluatie en wordt besloten of er een vervolg komt.
Geschreven op 11-4-2022 - Erik van Erne.
Geplaatst in Afval
Leiden streeft naar het gebruik van herbruikbare bekers op kantoren voor 1 januari 2023. Leiden wil hiermee de enorme aantallen plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid, verminderen en zo de wegwerpcultuur tegengaan.
In plaats van de landelijk verplichte datum van 1 januari 2024, gaat Leiden de uitdaging aan om al eerder te starten.
Veel ondernemers en kantoren zetten al stappen of willen versneld in actie komen. Dat bleek tijdens de bijeenkomst over herbruikbare bekers die de gemeente Leiden en Mission Reuse op woensdag 6 april organiseerden samen met Merijn Tinga, Plastic Soup Surfer, en het Hoogheemraadschap van Rijnland.
Tijdens de bijeenkomst gingen geïnteresseerde partijen uit de stad met elkaar in gesprek over de nieuwste ontwikkelingen, kansen en te zetten stappen. Samen gaan ze nu als #LeidseKoplopers de uitdaging aan om over te stappen op herbruikbaar. Ze hopen dat nog meer enthousiaste deelnemers aanhaken.
Wethouder Yvonne van Delft (Circulaire Economie): “Wegwerp is niet meer van deze tijd: we zijn bezig met een omschakeling naar een circulaire economie. Samen geven we waarde aan afval, want afval is een grondstof op de verkeerde plek. Vorige week is er landelijke regelgeving vastgesteld, waarbij hergebruik de nieuwe norm is! Ik ben blij met die duidelijkheid. Alle kantoren in Nederland moeten nu hoe dan ook in actie komen. De vraag daarbij is niet of, maar hoe we aan de slag gaan. Ik daag iedereen graag uit om mee te doen! En iedere stap is er eentje, je kunt morgen al beginnen met je eigen mok mee naar kantoor te nemen.” Zie ook: Plastic Wegwerp Koffiebekertjes Verboden Vanaf 2023: Kies Herbruikbare Koffiebekers Of Een Mok
In de overgang naar een circulaire economie is steeds meer aandacht voor hergebruik van producten. Karl Beerenfenger van Mission Reuse legt uit: ”Recycling wordt vaak nog als hergebruik gezien, maar hergebruik gaat over producten en niet over grondstoffen. In de circulaire economie R-ladder, die wordt gebruikt om tot een circulaire economie te komen, komt eerst preventie en dan reuse, oftewel hergebruik, en daarna pas recycling.
Herbruikbare beker oplossingen zijn voldoende aanwezig en gemeenten zoals Leiden kunnen de omschakeling versnellen door deelnemers te ondersteunen.” Eerder begeleidde de gemeente Leiden een vergelijkbaar proces om tot statiegeldbekers op Leids Ontzet te komen, een succesvolle aanpak om onnodig gebruik van grondstoffen en zwerfafval tegen te gaan. Zie ook: Eco-Glazen Bij Leidens Ontzet 2021: Alleen Nog Herbruikbare Eco-Glazen Toegestaan
Als Global Goals gemeente en kennisstad met veel kennisinstellingen en innovaties op het gebied van vergroenen en duurzaamheid, past het om als gemeente de handschoen op te pakken en samen met stadspartners veranderingen door te voeren en kennis te delen. Daarom wordt voor de geïnteresseerden een werkgroep opgericht. Het Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente gaan pilots doen met herbruikbare bekers. Andere organisaties, zoals Heerema Marine Contractors en Theater Ins Blau, werken al langer met herbruikbare bekers.
Cecile Theunissen, duurzaamheidsmanager van cateraar Appèl die hergebruik al toepast op drie campussen in Nederland, gaf aan dat dit ook kan zorgen voor een kostenreductie bij afval en voor de inkoop. Daarmee is herbruikbaar vaak kostenneutraal, waarmee ze voor de aanwezigen een extra reden gaf om ook over te schakelen naar herbruikbare bekers.
Merijn Tinga: “In Nederland gooien we jaarlijks ruim 4 miljard plastic koffiebekers na eenmalig gebruik in kantoren weg, dat zijn er 11 miljoen per dag! Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen. Er is een omschakeling nodig van wegwerp naar hergebruik. Want na ongeveer vier keer een zelfde beker te gebruiken, is een herbruikbare variant al beter voor het milieu dan een beker van karton, waar trouwens ook een laagje plastic in zit. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”
Herbruikbare PP koffiebekerbekers in transparant mat of in kleur: PP staat voor polypropyleen, een transparant mat materiaal dat ook in wit, zwart of andere gewenste kleur te fabriceren is. PP bekers zijn vele malen herbruikbaar, goed afwasbaar met de hand of machinaal, en aan het einde van de levenscyclus 100% recyclebaar mits geretourneerd aan Dutch Cups.
Polypropyleen bekers zijn vooral handig en duurzaam bij evenementen die op buitenlocaties zoals in parken, op grasvelden of op stranden worden georganiseerd. Eveneens in evenementenhallen, voetbalstadions en attractieparken adviseren wij het gebruik van de “flexibele zachtere” versie van de herbruikbare en onbreekbare hardcups. Bij Dutch Cups kunt u PP drinkbekers kopen of huren. Er zijn diverse PP bekers voor koffie, thee, bier, frisdrank en wijn leverbaar in een transparant matte uitvoering.
Erg functioneel op is de zeer duurzame DanceTray. Het onbreekbare dienblad met 8 gaten waarin u met gemak meerdere drankjes kunt verplaatsen. Deze draagtray is te verkrijgen in een aantal standaard kleuren, te weten zwart, rood, blauw, groen en oranje. mocht u een andere kleur wensen dan is dat mogelijk vanaf 1000 stuks. Neem hiervoor contact op met ons.
Geschreven op 11-4-2022 - Erik van Erne.
Geplaatst in Agenda, Duurzaam
De derde editie van de KVK-KIDV Business Challenge Innovatief Verpakken is van start gegaan: wéér zes nieuwe verpakkingsuitdagingen voor start-ups, mkb’ers, ontwerpbureaus en andere innovatieve bedrijven om hun tanden in te zetten.
Tot 2 mei 2022 kunnen zij hun (deel)oplossing aanbieden via het open platform van de Kamer van Koophandel. Wie heeft de juiste ideeën voor Bol.com, Dr. Oetker – Koopmans, Fairtrade Original, Mars Food, Plukon en Signature Foods?
De KVK-KIDV Business Challenge biedt unieke kansen voor kleinere innovatieve partijen om bij grotere spelers aan tafel te komen en een co-creatieproces te starten. Na de open chat-periode op het online platform kiezen de challenge-eigenaren de partijen uit waarmee ze nader kennis willen maken. De oplossingsrichtingen voor de desbetreffende uitdaging worden dan besproken. Als er een klik ontstaat, is dit het vertrekpunt voor een succesvolle samenwerking.
Heeft u een oplossing voor deze challenges? Challenge Bol.com: Bol.com heeft de ambitie om haar klanten per 2025 CO2-neutraal te laten winkelen. Verpakkingen zijn een belangrijk aandachtsgebied. Het gebruik van minder bol.com-dozen heeft veel voordelen: minder handling-tijd, minder materiaalgebruik, minder transport van lucht, minder ergernis bij klanten die te grote dozen ontvangen en minder afval voor de klant.
Challenge Dr. Oetker. Dr. Oetker heeft zich ten doel gesteld om per 2030 alle kunststof verpakkingen om te zetten in duurzamere varianten. De meeste bakproducten zitten in kartonnen dozen met een binnenzak. De kunststof shaker met een mix voor 4-6 pannenkoeken is een uitzondering. De consument voegt water of melk toe, schudt en het beslag is klaar. De shaker is een gemaksproduct, dat vooral wordt gebruikt door vakantiegangers, kleine families of mensen die alleen eten. Hoe kan Dr. Oetker deze shaker verduurzamen?
Challenge Fairtrade Original. Momenteel neemt de markt voor koffiecapsules snel toe. Deze is uitgegroeid tot het grootste segment binnen de koffiebranche. Fairtrade Original wil herbruikbare, recyclebare of composteerbare koffiecapsules ontwikkelen, zonder in te leveren op gebruikersgemak en kwaliteitsverlies van de koffie.
Challenge Mars Food. Mars Food is in deze challenge op zoek naar 100% circulaire voedselverpakking. Mars Food wil samenwerken met innovatieve partners in de Food Supply Chain om te leveren volgens een 100% cirulair model dat consumentvriendelijk en uitvoerbaar is en een goed verdienmodel heeft.
Challenge Plukon Food Group. De salade trays van Plukon hebben op dit moment al het minimale gewicht in plastic. In deze challenge is Plukon op zoek naar innovatieve designs om de private label salade trays duurzamer te maken. Het is belangrijk dat de nieuwe saladeverpakking op mono-materialen is gebaseerd én dat de kwaliteit van de maaltijd behouden blijft.
Challenge Signature Foods. Het is de ambitie van Signature Foods om meer plant-, dier- en planeetvriendelijk te worden. Verpakkingen verduurzamen is daar een onderdeel van.De Los Taqueros verpakking is gemaakt van aPET. In deze Challenge is Signature Foods op zoek naar duurzame alternatieven, zonder in te boeten op gebruiksgemak en de sealing- en barrière-eigenschappen.
Eind april worden de beste oplossingen geselecteerd, waarna KVK en het KIDV op 13 mei 2022 een ontmoeting organiseren tussen de challenge-eigenaren en de geselecteerde partijen met goede oplossingen.
In Nederland kwam afgelopen week meer dan de helft van alle gebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Dat is voor het eerst, blijkt uit cijfers van Energieopwek, een samenwerkingsverband van onder meer Tennet, de Gasunie en Netbeheer Nederland.
Bijna 54 procent van de gebruikte elektriciteit was afgelopen week afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Er kwam 11 procent uit zonne-energie, 31 procent uit windenergie en bijna 10 procent uit biomassa. Ter vergelijking: vorig jaar kwam in de topweek 46 procent van de gebruikte elektriciteit uit duurzame bronnen.
Het nieuwe Nederlandse record met bijna 54% hernieuwbare elektriciteit in een week vergeleken met vorige records. In 2018: 23% 2019: 30% 2020: 36% 2021: 46% 2022: 54% (tot nu toe).
Onder hernieuwbare bronnen valt ook biomassa. Biomassa staat voor materiaal van plantaardige of dierlijke herkomst en komt in allerlei varianten voor, zoals mais, mest en voedselresten. Maar het gaat bijvoorbeeld ook om houtsnippers die worden bijgestookt in kolencentrales. Met name die vorm van biomassa is omstreden. Nederland heeft niet genoeg eigen resthout uit bijvoorbeeld bos- en landbouw om te voorzien in alle behoefte aan biomassa. Om die reden wordt ook hout uit het buitenland gehaald. Milieuorganisaties zetten daarom vraagtekens bij de duurzaamheid van het gebruik van biomassa.
Geschreven op 9-4-2022 - Erik van Erne.
Geplaatst in Iets anders
Bob Marley & The Wailers Lyrics, “Three Little Birds”
“Don’t worry about a thing
‘Cause every little thing gonna be all right
Singin’: “Don’t worry about a thing
‘Cause every little thing gonna be all right!”
Rise up this mornin’
Smile with the risin’ sun
Three little birds
Pitch by my doorstep
Singin’ sweet songs
Of melodies pure and true
Sayin’, (“This is my message to you-ou-ou”)
Singin’: “Don’t worry ’bout a thing
‘Cause every little thing gonna be all right”
Singin’: “Don’t worry (don’t worry) ’bout a thing
‘Cause every little thing gonna be all right!”
Rise up this mornin’
Smiled with the risin’ sun
Three little birds
Pitch by my doorstep
Singin’ sweet songs
Of melodies pure and true
Sayin’, “This is my message to you-ou-ou:”
Singin’: “Don’t worry about a thing, worry about a thing, oh!
Every little thing gonna be all right. Don’t worry!”
Singin’: “Don’t worry about a thing” – I won’t worry!
“‘Cause every little thing gonna be all right”
Singin’: “Don’t worry about a thing
‘Cause every little thing gonna be all right”
I won’t worry!
Singin’: “Don’t worry about a thing
‘Cause every little thing gonna be all right”
Singing: “Don’t worry about a thing (Don’t worry about a thing)
‘Cause every little thing gonna be all right!”
Thanks to Dexter Swope for correcting these lyrics.
Follow Bob Marley & The Waile…
on Bandsintown
Geschreven op 9-4-2022 - Erik van Erne.
Geplaatst in Greenwashing
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft misleidende reclame gemaakt door te stellen dat KLM klanten CO2-vrij kunnen vliegen. Dat heeft de Reclame Code Commissie (RCC) bepaald. Een vliegtuig stoot namelijk wel CO2 uit, maar klanten kunnen die uitstoot tegen betaling compenseren. Met dat geld neemt KLM deel aan herbebossingsprojecten.
De Reclame Code Commissie stelt in de uitspraak dat de slogan “Be a hero, fly CO2 zero” een absolute claim is. Daarbij moet KLM de claim kunnen onderbouwen en dat kan de luchtvaartmaatschappij niet voldoende, stelt de waakhond.
KLM heeft twee weken de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan. KLM heeft in een reactie laten weten de uitspraak te bestuderen.
Herbebossingsprojecten en bosbeschermingsprojecten liggen al langer onder vuur als manier voor bedrijven om rekenkundig hun uitstoot te verminderen. Natuurorganisaties noemen die stappen onvoldoende, misleidend en soms ook onmogelijk om te controleren.
Ook rond zogeheten duurzame luchtvaartbrandstof woedt een hevig debat. De luchtvaartsector zet juist zwaar in op deze middelen, omdat elektrisch vliegen of vliegen op waterstof nog jaren op zich laat wachten.
De Reclame Code Commissie (RCC) beoordeelt reclames aan de hand van de Nederlandse Reclame Code. Bij klachten onderzoekt de organisatie of reclames bijvoorbeeld misleidend zijn. De uitspraken van de onafhankelijke RCC zijn niet bindend, maar bedrijven gaan er wel vaak in mee.
KLM beweert al tien jaar dat biofuel een belangrijke rol gaat spelen in het verduurzamen van de luchtvaart. Maar KLM is nog niet verder gekomen dan 0,05% bijmenging van biofuel. Om duurzaam te lijken, krikt het koninklijke luchtvaartbedrijf zijn imago op met greenwashing. Hoe gaat KLM daarbij te werk? En trekt KLM zich wat aan van de Reclame Code Commissie?
Het vervelende aan greenwashing is dat het zo effectief is. Bovendien komen bedrijven er vaak straffeloos mee weg. Negen jaar jaar geleden, op 10 juni 2013, werd KLM op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie voor misleidende advertenties over vliegen op biofuel. KLM heeft er niets van geleerd heeft. Want op donderdag 25 juni 2020 behandelde de RCC een zaak met verdacht veel gelijkenissen.
‘Biofuel gaat nog eens heel groot worden’. Die boodschap wordt door KLM al zo’n 10 jaar lang met verve uitgedragen. En KLM vertelt dat sprookje nog steeds op de website en op social media. Maar KLM vertelt er niet bij dat het percentage bijgemengde biofuel in hun kerosine nog steeds niet hoger is dan 0,05%. Dat leest u goed. 0,05%.
In 2011 en 2013 adverteerde KLM in grote dagbladen met de biofuelbelofte. In 2013 ging dat mis na klachten over twee advertenties in het Financiële Dagblad en de Financiële Telegraaf. Een citaat uit de uitspraak van de Reclame Code Commissie: De Commissie acht het niet althans onvoldoende aannemelijk dat de gemiddelde lezer van Het Financieele Dagblad en de Financiële Telegraaf, al dan niet behorend tot “corporate Nederland”, zodanig bekend is met de onderhavige materie, dat geen misverstand zal bestaan over de mate waarin met biobrandstof wordt gevlogen. Met andere woorden: KLM gebruikte wel biofuel, maar in dusdanig verwaarloosbaar kleine hoeveelheden, dat het misleidend is om ermee te adverteren. De uitspraak van de Reclame Code Commissie eindigde dan ook met het welbekende zinnetje: ”Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.”
Geschreven op 7-4-2022 - Erik van Erne.
Geplaatst in Vervoer en OV
Het eerste waterstoftankstation van Limburg is geopend. Duurzaam geproduceerde waterstof speelt een belangrijke rol in de Limburgse energietransitie van fossiele brandstoffen, waaronder diesel en benzine, naar schone brandstof.
De provincie steunt de komst van toekomstige waterstof tankstations in de provincie, welke een locatie krijgen in de buurt van de belangrijkste goederencorridors. Daarnaast richt de provincie zich met ondersteuning op logistieke hubs.
Vanuit landelijk beleid wordt er nadrukkelijk ook gekeken naar de zero emissie stadslogistiek, waarvan Maastricht een voorbeeld is. In dit laatste programma wordt nadrukkelijk niet alleen gekeken naar tanklocaties, maar ook naar de stimulering van waterstof aangedreven.
Gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels: “Er zijn verschillende redenen om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Zo is het niet alleen goed tegen de uitstoot en goed voor het klimaat; het is op lange termijn ook goedkoper en maakt Nederland minder afhankelijk van het buitenland. De provincie richt haar energiebeleid dan ook niet alleen op zuiniger energiegebruik maar ook op de overstap naar schonere energie. Voor de vervoerders in de provincie betekent dat, dat ze over moeten stappen op elektrisch rijden of waterstoftanken. Limburgse ondernemers laten vandaag zien dat deze overstap ook kansen biedt. Dat ondersteun ik natuurlijk van harte.”
Van Gaans-Gijbels wijst er verder op dat vervoerders, zoals bijvoorbeeld taxi’s, pakketbezorgers en overige vervoerders enerzijds en de aanbieders van waterstof anderzijds, niet op elkaar moeten wachten. “Door samen te werken en afstemming te zoeken weten aanbieders zeker dat ze vanaf de opening voldoende klanten zullen hebben voor het afnemen van waterstof.”, aldus gedeputeerde van Gaans-Gijbels.
Onlangs werd in het Gouvernement aan de Maas al de aftrap gegeven van een project waarin Belgische, Nederlandse en Duitse MKB-bedrijven, die betrokken willen worden bij de productie, de distributie of de overstap naar waterstof wordt opgeroepen kennis en ervaring te delen in een grensoverschrijdend initiatief (Interreg EMR H2 Booster project). Hierbij gaat het niet alleen om waterstof voor de vervoerssector maar ook om waterstof voor de rest van de economie.
Belangrijk onderdeel voor de overstap op waterstof, is de komst van de Deltacorridor. Dit is een buizenstelsel vanuit het westen van het land, via Noord Brabant naar Limburgse chemiecluster Chemelot en Duitsland. Door deze buizen kan veilig, snel en goedkoop onder meer schoonopgewekte waterstof naar Limburg worden getransporteerd.