google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Volledig Elektrische Rigitrac SKE 50 Electric Tractor by Rigitrac

Geschreven op 3-4-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OV Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het prototype van de Rigitrac SKE 50 Electric was twee weken in Nederland.

Deze volledig elektrische trekker is een voorproefje op de kleinere SKE 40 Electric die de Zwitserse fabrikant later dit jaar introduceert.

De SKE 50 Electric rijdt prettig, is compact en biedt de bestuurder voldoende ruimte. 

Zie ook: De Elektrische Tractor: Electric eUtility Tractor And eFarmer Tractor by SolectracNew Holland NH2: The First Electric Fuel Cell Powered Tractor in The World – De Elektrische Kubota X-Tractor: Elektrisch Voertuig Op Rupsbanden by Kubota – The Sonalika Electric Tiger: India’s First Electric Tractor Launched 2021Bioboer Frank Lambert Neemt Eerste 100% Elektrische Kramer Wiellader In Gebruik – Tractor Trailer LED Traffic Lights – Paardenhouderij Stal C. De Bruijn In Wijk bij Duurstede Vervangt Dieselshovel Door Elektrische Shovel

Zonnepark Trekweg A6: Gelegen Tussen De A6 En De Trekweg In Almere by RVB

Geschreven op 31-3-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het Rijksvastgoedbedrijf biedt een zakelijk recht aan voor de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van een groen ingepast zonnepark in de gemeente Almere.

Het toekomstige zonnepark is gelegen tussen de Trekweg en de A6 te Almere.

De gemeente Almere is actief betrokken bij het project vanuit de opgave met betrekking tot haar energiedoelstellingen. De gemeenteraad heeft in een raadsbesluit ingestemd met de realisatie van een zonnepark van circa 20 ha op deze locatie en heeft daarbij specifieke kaders benoemd.

Het uit te geven terrein heeft een oppervlakte van circa 25 ha waarvan circa 20 ha beschikbaar is voor de zonnepanelen. De overige 5 ha, langs de Trekweg, is beschikbaar voor een groene inpassing van het zonnepark. Het zonnepark is gelegen in een gebied waar bodemdaling plaatsvindt.

Er kan op deze locatie een zonnepark van circa 20 MW worden gerealiseerd. De realisatie van een zonnepark past niet binnen het vigerende bestemmingsplan. De ontwikkelaar dient voor het mogelijk maken van deze functie met de gemeente Almere de ruimtelijke procedure te doorlopen voor het afwijken van het bestemmingsplan.

De openbare inschrijving bestaat uit 2 fases. In de eerste fase, de aanmeldfase, worden partijen beoordeeld op basis van geschiktheidseisen en selectiecriteria. De geselecteerde partijen uit de aanmeldfase, worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Inschrijffase.

Zie ook: Verkenning Zonnepark Lelystad Dronten: Zonnepanelen In Middenberm A6 Tussen Almere En KetelbrugDe Eerste Energieneutrale Snelweg van Nederland: Duizenden Zonnepanelen op Knooppunt Almere A6 – Zonnepanelendak Boven A6 Bij Floride Almere by 70F En MVRDV – Zonnepark Solarcity Lelystad tussen A6 en Vliegveld Lelystad Met 115.000 Zonnepanelen by BAM – Aanleg Ecoduiker Onder De A6 bij Anthony Fokkerweg by Provincie Flevoland – Zonnepark Trekweg A6: Gelegen Tussen De A6 En De Trekweg In Almere by RVB

Alle 120 Basisscholen In Gemeente Utrecht Van Het Aardgas Af

Geschreven op 30-3-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Mooi plan van de gemeente Utrecht. Utrecht wil alle basisscholen in de stad aardgasvrij maken. Daarmee combineert de gemeente twee beleidsverplichtingen.

Zo moet elke gemeente dit jaar aangeven wat het alternatief is voor aardgas in elke wijk, en vanaf volgend jaar een huisvestingsplan voor scholen presenteren.

Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO Utrecht)  met 39 basisscholen in de stad een schoolbestuur te zijn met ambitieuze duurzaamheidsplannen. Eind 2018 stapten zij naar de gemeente, en namen ze initiatief tot een onderzoek naar de uitdagingen en noodzakelijke maatregelen voor aardgasvrije scholen. Onder andere huisvestingadviseur ICS nam deel aan dit onderzoek, waarvan begin 2020 de conclusies werden gepresenteerd. Hierop maakte de gemeente een plan van aanpak.

Het onderzoek Alle Basisscholen In Utrecht Aardgasvrij betrof een steekproef bij twintig scholen in Utrecht, zo meldt Maarten Groenen van ICSadviseurs. ‘Met verschillende bouwperiodes, verschillende oppervlakten en een diversiteit aan gebouwtypen ontstond een representatief beeld van alle scholen in Utrecht’. Hierna keek ICS naar de beoogde warmtevraag en isolatiemaatregelen per gebouw, waarna opties als warmtepompen of aansluitingen op een warmtenet uitkomst boden. ‘De mogelijkheden zijn grotendeels afhankelijk van het gebouw zelf, maar ook van de wijk waarin de school staat en zelfs van de grond onder de school.’

Deze blauwdruk maakte het vervolgens mogelijk meerdere scenario’s te schetsen waarmee alle 120 basisscholen in Utrecht van het gas af kunnen gaan. De gemeente Utrecht heeft grote duurzaamheidsplannen en moet nu het beste scenario kiezen voor hun schoolgebouwen. ‘Ze willen zo snel mogelijk verduurzamen binnen de mogelijkheden die er nu zijn. Dan is de vraag hoe je dat op de meest slimme manier kunt doen’, vertelt Groenen.

Als de gemeente voor een periode van bijvoorbeeld tien jaar kiest, staan ze voor dure maatregelen. Als dit verandert naar twintig of dertig jaar, ontstaat er ruimte voor nieuwe oplossingen. Daarbij blijkt uit het onderzoek dat de gemeente hard nodig is bij het dekken van de kosten, die vorig jaar werden geschat op een totaal van 34 miljoen euro. ‘Scholen kunnen vanuit de bekostiging 20 tot 30 procent van de investering voor hun rekening nemen. Het overige deel zou van de gemeente moeten komen.’

In het onderzoek komen twee zaken samen. Alle gemeenten in Nederland moeten dit jaar een transitievisie warmte maken waarin ze aangeven wat het alternatief wordt voor aardgas in elke wijk. Daarnaast moet elke gemeente vanaf volgend jaar een huisvestingsplan hebben voor de scholen. ‘Andere gemeenten die hiermee aan de slag gaan, kunnen qua aanpak, methoden en werkwijze leren van ons onderzoek’, benoemt Groenen. ‘Om die reden betaalde RVO mee aan dit onderzoek’, vertelt Rob van der Westen, beleidsadviseur Huisvesting bij SPO Utrecht, aan IVVD.

Eind 2019 riep de gemeente Utrecht de klimaatnoodtoestand uit en volgde daarmee steden als Amsterdam, Haarlem, Londen, Parijs en Sydney. Uiteindelijk wil de gemeente dat in 2040 het eigen vastgoed energieneutraal is. Groenen voegt daaraan toe dat de gemeente nu dan ook werkt aan soortgelijke inzichten voor het aardgasvrij maken van het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs.

Flatmate Energiebesparende Douchewarmtewisselaar Voor 97 Huurwoningen De Alliantie

Geschreven op 30-3-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Woningcorporatie De Alliantie start samen met Sanura een pilot in 97 huurwoningen met een nieuw type douchewarmtewisselaar: De Flatmate.

De makkelijk aan te brengen douchewarmtewisselaar verkleint de CO2-uitstoot en levert een directe kostenbesparing op.

Besparing voor huurders en winst voor het milieu zijn belangrijke thema’s binnen de Alliantie. Daarom helpt de woningcorporatie Sanura graag mee deze innovatie verder te ontwikkelen.

Inmiddels is de eerste Flatmate in een woning van de Alliantie geplaatst in het bijzijn van Maartje Brans, Directeur Vastgoedonderhoud de Alliantie.

De douche verbruikt veel energie. In een gemiddeld huishouden gaat zo’n 20% van de gasrekening naar het verwarmen van water, waarvan het grootste deel wordt gebruikt in de douche. Deze warmte wordt enkele seconden gebruikt en verdwijnt dan in het doucheputje. Met een douchewarmtewisselaar wordt de warmte van het wegstromende douchewater gebruikt om het koude water alvast op te warmen. Hierdoor is minder heet water nodig om dezelfde douchetemperatuur te bereiken. Omdat de warmtapwaterinstallatie minder heet water hoeft te produceren, wordt energie bespaard. Dat zorgt voor een kostenbesparing en verkleint de uitstoot van CO2.

Anders dan bij bestaande douchewarmtewisselaars, wordt de Flatmate op de douchevloer geplaatst en aangesloten op de aanwezige douchekraan. Dat is een nieuwe techniek en levert diverse voordelen op voor de gebruiker. De kosten voor plaatsing zijn hierdoor beperkt en er is nauwelijks overlast omdat er geen breek- of bouwwerk nodig is. Cardo Nerden, Adviseur Energie & Duurzaamheid bij de Alliantie: “Ik werd getroffen door de eenvoud van de uitvinding, zo’n idee waarvan je in een oogopslag ziet dat het klopt. Hergebruik van energie voldoet aan al onze doelstellingen, daar word ik heel blij van”.

De Alliantie is continu op zoek naar innovatieve oplossingen en samenwerkingen om in invulling te geven aan haar maatschappelijke opgave; betaalbaarheid voor huurders en CO2-uitstoot terugdringen. De Flatmate draagt hieraan bij. De Alliantie heeft 97 huurders bereid gevonden de Flatmate te testen. Het gebruik wordt nauwlettend gemonitord in het kader van een DEI+ subsidieproject. Er wordt met name onderzocht wat de bewoners van de Flatmate vinden en of het product voldoende robuust is voor toepassing in een huurwoning. In hetzelfde project wordt ook het rendement van de Flatmate bepaald, zowel onder lab-omstandigheden als in de praktijk. De praktijkmetingen vinden plaats in testwoningen op locatie van projectpartner The Green Village van de TU Delft.

Bart Bergmans, directeur bij Sanura: “Met deze samenwerking willen we aan tonen dat ons product goed werkt. Natuurlijk hopen we dat bewoners enthousiast zijn over de Flatmate. Daarnaast verwachten we een gemeten energiebesparing tussen de 30 en 40%. Met de resultaten op zak kunnen we de Flatmate verder verbeteren en uitrollen, zodat nog veel meer huishoudens kunnen profiteren van douchewarmteterugwinning”.

Zie ook: Gemiddeld Energielabel B Woningen Woningcorporatie De Alliantie: Meer Comfort Voor Huurders – 3.000 Huurwoningen Voorzien van Zonnepanelen by De Alliantie – Eerste Circulaire Badkamer Van Woningcorporatie De Alliantie by Intersell – Proef Met Batterij Voor Energieneutraal Appartementencomplex Wingerdweg Van De Alliantie In Amsterdam-Noord by iWell – Proef Met Stroomopslag In Batterij Appartementencomplex Wingerdweg Van De Alliantie In Amsterdam-Noord by iWell Geslaagd

Duurzaamheidsparagraaf Taxaties Doorontwikkeld Voor En Door Steeds Meer Partijen by DGBC

Geschreven op 30-3-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets anders Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Met meer oog voor energetische prestaties en aandacht voor klimaatrisico’s is de vernieuwde versie van de duurzaamheidsparagraaf onder beheer van DGBC voor commercieel (kantoren)vastgoed geüpdatet.

De update betreft een tweede versie van de duurzaamheidsparagraaf die een jaar geleden werd gelanceerd. Naast inhoudelijke verbeteringen is ook gewerkt aan de integratie van de paragraaf in (taxatie)software, handreikingen en trainingen.

Dit levert meer mogelijkheden op om onderzoek te doen naar de relatie tussen duurzaamheid en de waarde van commercieel vastgoed.

De nieuwe versie van de aanvulling op de gangbare taxatiemodellen is de vrucht van een brede samenwerking. Peter Gabriëls begeleidt die samenwerking namens Dutch Green Building Council: “Willen we dat taxateurs dit gaan toepassen, dan zullen de instrumenten die zij gebruiken breed gedragen moeten worden. Daarom hebben naast de taxateurs zelf ook banken en softwareleveranciers meegewerkt aan deze doorontwikkeling.” De nieuwe versie is terug te vinden in taxatiesoftwaresystemen. Daarnaast is de duurzaamheidsparagraaf ook publiekelijk beschikbaar.

Bij de doorontwikkeling is gezocht naar een harmonisatie tussen de vorig jaar geïntroduceerde paragraaf en de duurzaamheidsparagraaf van het Taxatie Management Instituut (TMI). Michele Kalverla, voorzitter van de werkgroep duurzaamheid in vastgoedtaxaties, zegt daarover: “Deze vernieuwde paragraaf hebben we in samenwerking met grote en kleine taxatiebureau’s doorontwikkeld. We zijn erg verheugd dat deze nieuwe versie in taxatiesoftware en de vastgoedtaxonomie van SBR Nexus geïmplementeerd is, zodat we de paragraaf en de uitkomsten verder kunnen analyseren. Hierdoor kan er meer onderzoek gedaan worden naar duurzaamheid en de waarde.”

René Klotz, voorzitter van TMI en betrokken bij de doorontwikkeling van de duurzaamheidsparagraaf onder beheer van DGBC. “We zien een toenemende aandacht voor duurzaamheid in de taxatiesector. Het TMI kan taxateurs nu opleiden in het gebruik van haar nieuwe versie van de paragraaf en kan het TMI hierop betere data-analyses uitvoeren. Daarnaast willen wij dat taxatiesoftware wordt gekoppeld aan externe bronnen en de informatiebronnen van Koeter Vastgoed Adviseurs. Dan kunnen we een genormaliseerd energieverbruik vaststellen van commercieel vastgoed voor alle assetcategorieën.”

De vooruitgang wordt ook gewaardeerd wordt door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Banken worden namelijk al geconfronteerd met deze situatie. Met het oog op de energielabel C-verplichting voor kantoren kiezen enkele banken er individueel voor om de duurzaamheidsparagraaf voor kantoren te verplichten. “Inzicht in de duurzaamheidsprestaties van vastgoed is voor banken een relevant element om financieringsbeslissingen te nemen die helpen in het realiseren van klimaatdoelstellingen,” aldus Michiel Kuiper van de NVB.

De duurzaamheidsparagraaf, die is opgesteld vanuit de brede samenwerking van DGBC en partners, is voor het eerst volledig geïntegreerd in taxatiesoftwaresysteem KATE. De duurzaamheidsparagraaf is daarnaast ook publiekelijk beschikbaar gesteld. Vandaar dat deze te benaderen is via duurzaamheids-score.nl. Erik Schlooz: “Wij zijn van mening dat de duurzaamheidsparagraaf voor elke taxateur en vastgoedeigenaar in Nederland beschikbaar moet zijn. Door data rechtstreeks uit verschillende bronnen op te halen, geven we snel inzicht in de duurzaamheidsparameters. Ook kan de eigenaar de resultaten van zijn gebouw opslaan in het digitale gebouwenpaspoort van Property Pass.”

Met de duurzaamheidsparagraaf wordt duurzaamheid steeds meer een standaard bij het uitvoeren van een taxatie. Door het uitvoeren van meer taxaties met inzicht in de duurzaamheidsparagraaf worden meer referenties opgebouwd. Die referenties zijn nodig om onderzoek te doen naar de impact van duurzaamheid op de waarde. Als het bewijs toeneemt dat duurzaamheid financieel loont, dan kan dat een enorme duw in de rug zijn om te investeren in duurzaam vastgoed en daarmee het behalen van de Klimaatdoelstellingen. Daarnaast is het integreren van duurzaamheid in vastgoedtaxaties ook een acties uit het Klimaatakkoord (2019).

Zie ook: Dutch Green Building Council: DGBC Woonmerk – Keurmerk Duurzame WoningenDutch Green Building Council: BREEAM-NL Utiliteitsgebouwen Versie 2.0 Nieuwbouw – De Dutch Green Building CouncilDutch Green Building Council: DGBC Woonmerk – Keurmerk Duurzame Woningen – Duurzaamheidsparagraaf Taxaties Doorontwikkeld Voor En Door Steeds Meer Partijen by DGBC – Dutch Green Building Council Green Leader Award 2019 Voor Fiona van ‘t Hullenaar by DGBC – Dutch Green Building Week (DGBW) 2020: Thema #MadeinHolland by DGBC #ActOnClimateDutch Green Building Council (DGBC) Congres 2017: Meters Maken voor Klimaat  – The World Green Building Week: De Dutch Green Building Week – Dutch Green Building Council – Nieuw Duurzaamheidslabel

– Crossdock Distributiecentrum van TNT Express Eindhoven krijgt Breeam Excellent Certificaat
– Park 20|20: Cradle to Cradle Kantoorpand FOX Vakanties met BREAAM Excellent Score
– Schiphol Duurzaam: TransPort, het Eerste LEED Platinum Kantoorgebouw van Nederland
– The Edge Zuidas, Amsterdam by OVG: World’s Most Sustainable Office Building
– Kantoor Geelen Counterflow in Haelen: Een Energie Positief Gebouw met Breeam Outstanding Certificaat
– Vitens Drinkwaterproductielocatie Vechterweerd in Dalfsen met Breeam Certificaat Very Good
– Hoofdkantoor ABN AMRO Bank Ontvangt BREEAM Excellenct Certificaat In-Use: Gebouw, Gebruik en Beheer
– Nieuwbouw Kantoor en Magazijn ECOstyle op ECOmunitypark in Oosterwolde by Jorritsma Bouw
– Lidl Distributiecentrum met 4000 Zonnepanelen in Waddixveen met BREEAM Outstanding Certificaat
– Motel One aan de Zuidas in Amsterdam met BREEAM Excellent Certificaat by ZZDP en COD
– Nieuwbouw Haga Ziekenhuis in Den Haag met BREEAM Excellent Certificaat
– Renovatie Kantoor Bouwbedrijf Waal beloond met BREEAM Excellent Certificaat
– Van Gogh Museum met BREEAM In-Use Very Good Certificaat: Amsterdamse Musea Verduurzamen
– Nieuw Transparant Onderzoeksgebouw voor RIVM en CBG Met BREEAM Outstanding Certificaat
– Het Timmerhuis in Rotterdam: Multifunctioneel Gebouw met BREAAM Excellent Certificaat
– De Duurzame MicroCity Het Platform in Utrecht Gaat voor BREEAM Outstanding
– Nieuwbouw Dutch Institute For Fundamental Energy Research DIFFER met BREEAM Excellent
– Energieneutraal Hotel Jakarta in Amsterdam met BREEAM Excellent Certificaat
– HAUT Amsterdam: De Hoogste Houten Woontoren van Nederland met BREEAM Outstanding Certificaat

ENGIE Vernieuwt Waterkrachtcentrales Bervercé (9 MW) en Heid de Goreux (8 MW)

Geschreven op 30-3-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Recent gingen renovatiewerken aan de waterkrachtcentrales van Bervercé (9 MW) en Heid de Goreux (8 MW) van start. Ook de stuwdam van Robertville, stroomopwaarts van Bervercé, maakt deel uit van het vernieuwingsprogramma van ENGIE.

Deze installaties dateren uit 1930 en waren pioniers in de productie van lokale hernieuwbare energie in België. Dankzij de vernieuwingswerken kunnen ze ook in de komende decennia blijven bijdragen aan een koolstofneutrale toekomst.

Als grootste hernieuwbare energieproducent van België, met een geïnstalleerd vermogen van 836 MW, haalt ENGIE elektriciteit uit verschillende bronnen, waaronder waterkracht. ENGIE baat 22 MW aan waterkrachtinstallaties op 8 verschillende sites uit en heeft uitgebreide ervaring met waterkracht-infrastructuur dankzij de pompcentrale van Coo (1080 MW), die al sinds 1972 in bedrijf is.

Met de vernieuwingswerken aan de centrales van Bervercé en Heid de Goreux en aan de stuwdam van Robertville is een bedrag van in totaal 15 miljoen euro gemoeid. Hierdoor zullen deze installaties elk jaar 48 GWh aan hernieuwbare en lokale energie kunnen blijven produceren, wat overeenkomt met het jaarverbruik van iets meer dan 16 500 huishoudens. Hiermee wordt de uitstoot van 19 200 ton CO2 per jaar voorkomen, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 9600 dieselwagens.

In de waterkrachtcentrale van Bervercé zullen twee van de drie turbines worden vervangen. Ook onderhouds- en herstellingswerken aan de buitenzijde van de stuwdam van Robertville, stroomopwaarts van de centrale, staan op het programma. Deze werkzaamheden zullen volgens de planning in september 2022 voltooid zijn. In 2023 zal de pijp die de stuwdam van Robertville verbindt met de elektrische centrale van Bervercé een anticorrosiebehandeling krijgen. Deze pijp van 5 km verbindt de stuwdam met de krachtcentrale stroomafwaarts over een hoogteverschil van 150 meter. Al deze installaties worden gevoed door het water van de Warche. Bervercé is een opslagcentrale: de stuwdam van Robertville stroomopwaarts maakt het mogelijk om water op te slaan wanneer er een overschot aan elektriciteit is op het net. De stuwdam van Robertville speelt ook een belangrijke lokale rol: met zijn reserve van 8 miljoen kubieke meter voorziet hij de stad Malmédy van drinkwater en biedt hij een zeer gewaardeerd gebied voor watersport en visserij. Hij regelt ook de stroming van de Warche en voorkomt zo overstromingen.

In de centrale van Heid de Goreux zullen beide turbines worden vervangen en zal een nieuwe aansluiting op het distributienet worden gemaakt. De vervanging van de turbines volgt op de overstroming van de centrale in 2018. De centrale wordt gevoed door de Amblève via een ondergrondse leiding van 3,5 km met een niveauverschil van 40 meter. Deze leiding is stroomopwaarts verbonden met een regelreservoir in Lorcé. Deze centrale is een doorstroomwaterkrachtcentrale, die stroom opwekt uit rivierwater, zonder stroomopwaarts een opslagreservoir te hebben. Het einde van de werken is voorzien voor de zomer van 2022.

Cedric Osterrieth, CEO ENGIE Generation Europe: “Deze waterkrachtcentrales maken deel uit van de energiegeschiedenis van hun regio en van ons land. Zij produceren al bijna een eeuw lokale, hernieuwbare energie. Dankzij de aanzienlijke investeringen van ENGIE en zijn expertise als toonaangevende hernieuwbare producent, maken zij meer dan ooit deel uit van de energietoekomst van het land, een toekomst waarin ENGIE de leider wil zijn in de koolstofneutrale transitie.”

Zie ook: ICO Windpark Met Elf Windturbines Haven Van Zeebrugge: Stroom Elektrische Auto’s by ENGIE – Zonnepark Met 2000 Zonnepanelen Voor Wetenschapspark Créalys in Gembloux by ENGIEZes Vestigingen Ginion Group Voorzien Van 2000 Zonnepanelen by ENGIE SolutionsEV Boost 2020: 900 Elektrische Voertuigen Vervangen Diesel Bedijfswagens by ENGIE – Gigantisch Zonnepark Rond Voormalige KerncentraleTsjernobyl in de Oekraïne by ENGIE – Regio Noord-Veluwe: 100% Duurzame Energie voor Gemeentelijke Gebouwen in 13 Gemeenten by ENGIE – Renovatie IJsbaan De Meent Bauerfeind in Alkmaar: Een Duurzame Koelinstallatie by ENGIE – ENGIE Stopt met Kolencentrales Bouwen en Gaat Investeren in Duurzame Energie – Zonnepark Flevokust Haven in Lelystad Met 90.000 Zonnepanelen by ENGIE – Zonnepark Havenbedrijf Moerdijk Met 18.570 Zonnepanelen by ENGIE En Port Of Moerdijk – Zonnepark Westeinde In Leeuwarden Met 9.500 Zonnepanelen by ECW En ENGIE – Kristal Solar Park Lommel Met 303.000 Zonnepanelen: Niet Grootste Zonnepark Benelux by ENGIE – Twence Zonnepark Op Stortplaats ‘t Rikkerink in Ambt Delden Met 29.000 Zonnepanelen by ENGIE – Zonnepark Westeinde In Leeuwarden Met 9.500 Zonnepanelen by ECW En ENGIE – Zonnedak Met 407 Zonnepanelen Op Ziekenhuis Tjongerschans by ENGIE – 17 AVEVE Winkels In Vlaanderen en Wallonië Voorzien Van Zonnepanelen op Dak by ENGIE – Amsterdams Familiebedrijf Hulshoff Neemt 3.100 Zonnepanelen Op het Dak In Gebruik by ENGIE

Hoe Dump Je Veilig En Milieuvriendelijk Oude Laptops 

Geschreven op 23-3-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het trieste moment gaat altijd komen dat je oude vertrouwde laptop de geest geeft, of simpelweg niet meer kan wat je van hem of haar verlangt.

Dus dat wordt meteen een nieuwe aanschaffen en instellen. Piece of cake.

Maar als dat gedaan is, is het tijd om te bedenken wat je met de oude gaat doen. Bewaar je hem voor reserveonderdelen of ga je hem dumpen? In dat laatste geval zijn er een aantal dingen waar je absoluut rekening mee moet houden.

Er zijn een aantal dingen die je kunt en moet doen als je je oude laptop wegdoet. Belangrijk is of hij nog opstart of niet. 

Als hij echt dood is, en de harde schijf bevat verder geen files die je echt nodig hebt, of je hebt alles altijd netjes geback-upt, dan kun je het beste de harde schijf fysiek kapot maken. Boor er een paar gaatjes in of beuk hem aan gruzelementen met een hamer, alles goed zolang niemand er meer iets mee kan doen. Gooi alles daarna niet bij het grofvuil want het bevat allerlei giftige stoffen. Denk aan zware metalen, brandvertragers of weekmakers. Allemaal zaken die absoluut niet in de natuur behoren, maar veilig verwerkt moeten worden. Dus lever hem in bij de milieustraat of bij de iets grotere elektronicawinkels. Die zorgen verder voor een milieuvriendelijke verwerking. Soms kan hij nog een klein beetje geld opleveren als je hem verkoopt via sites voor tweedehandsspullen.

Gaat de laptop niet meer aan, maar je harde schijf bevat echter nog data die je niet kunt missen. Haal dan de harde schijf uit de laptop, verbind hem met een SATA naar USB-kabel met een ander computer en zet de bestanden over. Daarna kun je de schijf alsnog vernietigen, of hem terugzetten, alle data wissen – daarover zo meer – en wegbrengen naar de milieustraat of elektronicawinkel.

Mocht je vertrouwde laptopje nog wel werken, maar je wil hem toch kwijt dan moet je het volgende doen.

Allereerst natuurlijk alle belangrijke bestanden opslaan op een externe disk, cloud-service of – als het niet teveel is – USB-stick. Later kun je dit weer op je nieuwe apparaat terugzetten. Dan komt het belangrijkste, alle belangrijke data van je harde schijf wissen. Want net als wanneer bijvoorbeeld je laptop gestolen zou worden of als je hem verliest wil je ook nu niet dat gevoelige informatie in verkeerde handen komt. Denk aan persoonlijke informatie zoals wachtwoorden, accountnummers, license keys of registratienummers voor programma’s, adressen, telefoonnummers, medische informatie, belastingpapieren, en wat allemaal nog meer belangrijk is voor jou.

Het wissen van de schijf moet echter wel grondig gebeuren. Alleen files in de prullenbak gooien en leegmaken heeft geen zin. Een beetje slechterik kan dan alsnog deze gegevens van de schijf lichten. Heb je een Windows machine dan zal je een special programma moeten gebruiken om alles veilig en compleet te verwijderen en daarna je drive encryption aanzetten. Macs hebben zelf de mogelijkheid om bestanden te wissen waarna je hier ook de schijf encryptie moet aanzetten.

Daarna moet je ervoor zorgen dat deze computer niet meer jouw iTunes, Microsoft Office 365 of andere programma’s met een persoonlijk account kan gebruiken. Daarna kun je alle programma’s grondig wissen.

Let er ook op dat je van je browser je browsegeschiedenis, cookies, gebruikersnamen en wachtwoorden weggooit. Explorer, Edge, Chrome, Firefox, Safari ze moeten allemaal helemaal leeg.

Als je alles opgeruimd hebt is het tijd om de harde schijf definitief te wissen. Voor PCs en Chromebooks doe je een factory reset. Zoals gezegd, bij Pc’s moet je daar een special programma voor gebruiken anders is het niet helemaal veilig. Bij Macs moet je de hele OS opnieuw installeren.

Dan is je laptop eindelijk schoon en klaar om verkocht of ingeleverd te worden. Dat is milieutechnisch natuurlijk altijd beter dan weggooien. Sommige elektronicawinkels hebben een oud-voor-nieuw-regeling, waarbij je je oude apparaat kunt inleveren als je een nieuw vergelijkbaar apparaat koopt. En anders is er altijd nog het oude vertrouwde internet om je laptop te verkopen of weg te geven. Zo rek je zijn leven nog een beetje en doe je iemand anders nog een plezier.

Financiële Impuls Van 300 Miljoen Euro Voor Regionale Ontwikkelmaatschappijen (ROM’s)

Geschreven op 18-3-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Investeren Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het kabinet en de provincies bundelen hun krachten door samen 300 miljoen euro extra te investeren in het fondsvermogen van de regionale ontwikkelmaatschappijen (ROM’s).

Hiermee kunnen zij nieuwe investeringen doen in innovatieve mkb-ondernemingen in sectoren als zorg, energie en voedsel. Oost NL is vandaag de eerste ROM die een extra fondsstorting van 47 miljoen euro ontvangt vanuit het kabinet en de provincies Gelderland en Overijssel.

De huidige, zware economische situatie vraagt om een aanpak die werkgelegenheid en bedrijvigheid beschermt en investeert in het verdienvermogen van de toekomst. Daarom heeft het kabinet afgelopen augustus toegezegd om 150 miljoen euro uit het steun- en herstelpakket voor economie en banen te investeren in het fondsvermogen van de ROM’s. De provincies zetten zich in om dit bedrag gelijktijdig te co-financieren.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Extra investeringen bieden perspectief voor bedrijven om uiteindelijk weer sterk als mogelijk uit deze zware crisis te komen. Goede samenwerking tussen de regio’s en het Rijk binnen de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen werpt haar vruchten af. Oost NL kent innovatieve ondernemers in de eigen regio het beste en kan ondersteuning bieden, waarna de markt het stokje over kan nemen. Het kabinet legt nu samen met de provincies Gelderland en Overijssel en ondernemers zelf alvast een eerste basis voor een duurzaam economisch herstel van Nederland in de toekomst.”

Directeur Wendy de Jong (Oost NL): “Oost NL stimuleert ondernemers uit Oost-Nederland bij hun innovaties in de ommekeer die we als samenleving moeten en kunnen maken op het gebied van voeding, gezondheid, energie en een duurzame samenleving. Juist in deze crisistijd geeft deze kapitaalversterking ondernemers de extra ruimte om door te werken aan hun oplossingen voor deze grote maatschappelijke vraagstukken. Oost-Nederland blijft investeren in haar mkb om te vernieuwen, te ontwikkelen en duurzaam te groeien.”

Ondernemers die vooroplopen in bijvoorbeeld de energietransitie, innovaties in de zorg of de voedingsindustrie kunnen vooral in crisistijd moeilijk financiering vinden. Oost NL is een aanjager van innovatieve technologieën in de regio Oost-Nederland door te investeren in innovatieve mkb-bedrijven. In 2020 heeft de ROM bijgedragen aan de realisatie van ruim 77 miljoen euro aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D), en zelfstandig tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in regionale bedrijven.

Naast investeren en innoveren helpt Oost NL regionale bedrijven met internationaliseren. Zo zijn er het afgelopen jaar ondanks corona tal van nieuwe bedrijfsvestigingen en -uitbreidingen geweest in de regio. Waaronder de vestiging van de Amerikaanse producent van vleesvervangers Beyond Meat in Enschede. De recente bedrijfsuitbreidingen kunnen de komende jaren leiden tot naar verwachting 1.100 nieuwe banen in Gelderland en Overijssel.

Nederland telt in totaal acht ROM’s. Ze hebben de taak om te investeren in startende en innovatieve mkb-bedrijven en om nieuwe bedrijvigheid aan te trekken. De extra investering uit het steun- en herstelpakket is gericht op het economisch herstel na de coronacrisis en wordt gedaan op basis van het aandeel van de regio’s aan het bruto nationaal product (BNP).

Zie ook: OP Oost 2020: Europees Geld Voor Drie Innovatieve Energieprojecten In Overijssel En Gelderland – OP Oost 2018: 28,5 Miljoen Euro Voor Innovatie en Duurzaamheid in Overijssel en Gelderland

Flowbatterij Havengebied Rotterdam Drijvend Laadstation Elektrisch Varen by Greenchoice

Geschreven op 18-3-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, Vervoer en OV Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Greenchoice, Vattenfall en Portliner willen samen een drijvend laadstation met een flowbatterij ontwikkelen in het havengebied van Rotterdam.

De organisaties tekenden een intentieovereenkomst waarin ze aangeven samen te willen werken aan het innovatieve project. Het doel: ‘groen varen’ stimuleren voor zowel binnenvaart- als zeeschepen.

De drie organisaties onderzoeken de mogelijkheid voor het ontwikkelen van een ponton met een Vanadium Redox Flowbatterij. Deze batterij moet voorzien in ontlaad- en laadmogelijkheden voor elektrolyt en aangesloten worden op windpark Hartelkanaal. Zo kan de batterij direct worden opgeladen met duurzaam opgewekte stroom uit de windmolens en moet het als laadstation gaan dienen voor de binnenvaart én voor zeeschepen.

In Rotterdam wordt hard gewerkt aan een toekomstbestendige haven, waarbij het energiesysteem verandert en bijdraagt aan de energietransitie. Er moeten oplossingen komen voor een toenemend aantal elektrische binnenvaartschepen en voor zeeschepen die groen willen varen. Hoewel in de meeste havens voor de binnenvaart wel al stroom beschikbaar is voor het opladen van batterijen, is er nog geen overtuigende oplossing om zeeschepen snel van voldoende stroom te voorzien. Het laadstation met de Vanadium Redox Flowbatterij moet voor beide type schepen een oplossing gaan bieden.

Het ponton/laadstation zal ook uitstekend in staat zijn om op de nationale energiemarkten het elektriciteitsnet te balanceren en een betrouwbare levering van groene stroom te garanderen. De flowbatterij kan onbeperkt op- en ontladen, zonder slijtage of veroudering. Daarbij is er relatief weinig energieverlies waarmee het een duurzame optie is.

De partijen streven ernaar het project in de periode 2021/2022 te realiseren, waarbij ze elk hun eigen expertise en kennis inbrengen. Zo ontwikkelt, ontwerpt, financiert en realiseert Portliner het ponton met de Vanadium Redox Flowbatterij. Vattenfall levert kennis van de energiemarkt en verzorgt de technische realisatie van de integratie van het ponton in het lokale energienet. Greenchoice biedt de locatie, de netaansluiting en de stroom voor de batterij en zal de activiteiten uitvoeren die nodig zijn voor het inzetten van de batterij op de flexibiliteitsmarkt.

Zie ook: Grote Megabatterij Voor Opslag Groene Energie Windmolenpark Hartelkanaal by Greenchoice

Green Deal H2-Wijken: Praktische Toepassing Waterstof Als Warmtevoorziening In Woonwijken

Geschreven op 17-3-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Overheden en partijen uit de sector hebben de Green Deal ‘H2-Wijken: Naar praktische toepassing van waterstof als warmtevoorziening in woonwijken’ gesloten.

Hoe kan waterstof veilig en duurzaam worden ingezet voor verwarming in de gebouwde omgeving? In de Green Deal spreken partijen af om samen de ontwikkeling van waterstofwijken in de praktijk te verkennen.

Aan de hand van leerprojecten in de wijk Erflanden en het dorp Stad aan ’t Haringvliet in de gemeenten Hoogeveen en Goeree-Overflakkee worden inzichten en ervaringen opgedaan over de voordelen en voorwaarden voor het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving.

Nederland gaat over op duurzame energie. In het Klimaatakkoord is daarom afgesproken om naast elektriciteit uit zon en wind ook in te zetten op duurzame gassen zoals waterstof voor de verduurzaming van de energievoorziening. Waterstof is tot 2030 nog niet beschikbaar in de gebouwde omgeving, en na 2030 is het onzeker of groene waterstof voldoende voorradig en betaalbaar is om in de gebouwde omgeving toe te passen.

Desalniettemin biedt het kansen. Om goed voorbereid te zijn, voor als er voldoende groene waterstof komt, is in het Klimaatakkoord afgesproken om tijdig en op kleine schaal praktijkervaring op te doen met waterstof in de gebouwde omgeving. De Green Deal H2-Wijken vloeit voort uit deze afspraak. De deal is erop gericht om door middel van leerprojecten (zogenaamde H2-Wijken) kennis en ervaringen op te doen over de rol die waterstof mogelijk op termijn kan spelen in woningen en andere gebouwen. Hierdoor komen mogelijke knelpunten en oplossingen tijdig in beeld.

De eerste stap die de Green Deal partijen zetten is het inventariseren van bestaande knelpunten en het uitwerken van mogelijke oplossingsrichtingen op basis van de kennis die de partijen inbrengen. De resultaten van deze inventarisatie maken duidelijk onder welke voorwaarden naar verwachting in 2025 met de uitvoering van de eerste leerprojecten kan worden gestart.

De wijk Erflanden in Hoogeveen en Stad aan ’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee zijn hiervoor aangewezen binnen het Programma Aardgasvrije Wijken. Over de ervaringen in deze en eventueel andere leerprojecten wordt jaarlijks gerapporteerd als onderdeel van de Green Deal. Ook zullen alle partijen zich inspannen om gedurende de leerprojecten actief kennis, ervaringen en best-practices uit te wisselen.

De Green Deal is ondertekend door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken en Klimaat en Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Zuid-Holland en Drenthe, de gemeenten Hoogeveen en Goeree-Overflakkee, Stedin Netbeheer B.V., N.V. Rendo en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. Daarnaast worden 24 relevante stakeholders betrokken als kennispartners.  Het is mogelijk voor nieuwe partijen om toe te treden tot deze Green Deal. Verzoeken daartoe kunnen binnenkort worden ingediend bij het secretariaat van het nog op te richten kernteam, dat zal worden ondergebracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Zie ook: Green Deals: Ruimte voor Groene Initiatieven uit de Samenleving – Green Deal Groene Groei: Nederland Op Weg Naar Een Duurzame Economie – Waterstofwijk Wagenborgen:: Jaren ’70-Woonwijkje In Eemsdelta Schakelt Over Op Waterstof – H2Kansenkaart De Waterstof Kansenkaart Van Oost-Nederland: Kansen En Initiatieven by Kiemt – Van der Veen Erf In Nijstad-Oost Hoogeveen: Eerste Waterstof Wijk Van Nederland by Live Free

Green Deal Scholen: Duurzame, Gezonde en Betaalbare scholen – Green Deal Nederland op Weg naar Duurzame Zorg – Energiebesparing en duurzaam inkopen in het hoger onderwijs – Green Deal: Olifantgras in Omgeving Schiphol Als Biomassa Grondstof Voor Duurzame Energie – De Green Deal 010: Zero-Emission Transport in de Binnenstad van Rotterdam in 2020 – Green Deals: Ruimte voor Groene Initiatieven uit de Samenleving – Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie by Dutch Cuisine: Verduurzaming Versnellen – Green Deal Warmtenet Metropoolregio Amsterdam voor Verduurzamen Woningen – De Green Deal Zero Emission Stadslogistiek – Green Deal Event 2015: De Green Deal Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (EEA) – De Green Deal 1000 hectare nieuwe stedelijke natuur – Green Deal Smart Energy Cities Levert Wijkaanpak Op – Green Business Club Utrecht Centraal Ondertekent Green Deal Zero Emission Stadslogistiek – Green Deal Marktordening Warmtetransporten: Warmtesysteem by Warmtealliantie Zuid-Holland – Green Deal Trias Onderzoeksboring Westland: Verrassende Resultaten Onderzoeksboring Westland – Green Deal Participatie Van De Omgeving Bij Duurzame Energie Projecten: Grotere Slaagkans – Green Deal Circulair Inkopen 2.0 – Meerwaarde: De Oogst van 3 Jaar Green Deal Circulair Inkopen – Green Deal Decentrale Duurzame Warmte- en Koudetechnieken: 6.000 Warmtepompmonteurs – Green Citydeal EnergieRijk Den Haag: Overheidsgebouwen In Den Haag Energieneutraal In 2040 – Green Deal Autodelen II: 100.000 Deelauto’s En 700.000 Gebruikers In 2021 – Green Deal Duurzame Zorg Voor Een Gezonde Toekomst – Green Deal Natuurinclusieve Landbouw In Groen Onderwijs – Green Deal Groene Daken Legacy: Verder Als Nationaal Daken Plan – Green Deal Aquathermie: Warmte En Kou (Thermische Energie) Uit Verschillende Waterbronnen – Green Deal Sportvelden: Gebruik Chemische Middelen Stoppen Is Niet Haalbaar In 2020 – Green Deal Binnenvaart, Zeevaart En Havens: Uitstoot CO2 En Schadelijke Stoffen Verminderen – Green Deal Circulaire Festivals Voor Internationale Evenementenindustrie – Green Deal Circulair Denim: Denim Deal Van Vervuilende Denimindustrie Naar Schone Spijkerbroek

Categorieën

 • Afval (686)
 • Agenda (3.270)
 • Biologisch (116)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (865)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (524)
 • Design (238)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.384)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.607)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (315)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (33)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (397)
 • Int. Samenwerking (192)
 • Investeren (141)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.706)
 • Licht (393)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (754)
 • MVO (112)
 • Natuur (773)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (232)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.587)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (303)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • De Volledig Elektrische Rigitrac SKE 50 Electric Tractor by Rigitrac
 • Zonnepark Trekweg A6: Gelegen Tussen De A6 En De Trekweg In Almere by RVB
 • Alle 120 Basisscholen In Gemeente Utrecht Van Het Aardgas Af
 • Flatmate Energiebesparende Douchewarmtewisselaar Voor 97 Huurwoningen De Alliantie
 • Duurzaamheidsparagraaf Taxaties Doorontwikkeld Voor En Door Steeds Meer Partijen by DGBC
 • ENGIE Vernieuwt Waterkrachtcentrales Bervercé (9 MW) en Heid de Goreux (8 MW)
 • Hoe Dump Je Veilig En Milieuvriendelijk Oude Laptops 
 • Financiële Impuls Van 300 Miljoen Euro Voor Regionale Ontwikkelmaatschappijen (ROM’s)
 • Flowbatterij Havengebied Rotterdam Drijvend Laadstation Elektrisch Varen by Greenchoice
 • Green Deal H2-Wijken: Praktische Toepassing Waterstof Als Warmtevoorziening In Woonwijken
 • Groenste Ondergrondse Fietsenstalling Stationsplein Zwolle Met 5.800 Stallingsplekken Geopend
 • ICO Windpark Met Elf Windturbines Haven Van Zeebrugge: Stroom Elektrische Auto’s by ENGIE
 • Online Kansspelen: Wat Zijn De Do’s En Don’ts?
 • Een Duurzame Uitvaart: De Mogelijkheden Voor Een Duurzame Uitvaart
 • Uitstoot Broeikasgassen Acht Procent Lager In 2020 by CBS
 • Het Verband Tussen Gezondheid En Actief Reizen: Lopen Gunstig Voor Gewicht by KiM
 • De Nationale Bruggenbank: Van Overheden, Voor Overheden – Hergebruik Bruggen by AmRoR
 • De EV Experience Op Formule 1 Circuit Zandvoort: The Future is Electric – Ervaar Elektrisch Rijden
 • Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA
 • Nieuw Waterstof Binnenvaartschip Antonie In Ontwikkeling Dankzij 4 Miljoen Euro Subsidie
 • Links

  Milieunet op..