Statiegeld op Kleine Plastic Flesjes Per 1 Juli 2021: Statiegeld Op Blikjes Per 1 Januari 2023
Geschreven op 10-3-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerdUpdate 13 juli 2022: De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijft erbij dat statiegeldblikjes vanaf 1 januari 2023 ingezameld moeten kunnen worden, ondanks bezwaren van onder meer supermarkten.
Stichting Afvalfonds Verpakkingen (SAV) meldde onlangs dat ze drie maanden extra nodig heeft om het systeem in orde te krijgen, maar ILT is het daar niet mee eens en legt de betrokken partijen een dwangsom van 28 miljoen euro op.
De ILT gaat handhaven, omdat de inspectie ervoor wil zorgen dat de wet wordt nageleefd. In de wet is vastgelegd dat statiegeldblikjes vanaf het nieuwe jaar ingezameld moeten kunnen worden bij onder meer supermarkten en tankstations, maar de SAV zegt dat pas vanaf 1 april 2023 te kunnen doen.
Omdat het bedrijfsleven zegt niet aan de wettelijke deadline te kunnen voldoen, legt de ILT de betrokken partijen een dwangsom op. Het totale bedrag aan dwangsommen voor de betrokken partijen bedraagt ruim 28 miljoen euro. Als de overtreding na het bereiken van het maximale dwangsombedrag nog steeds wordt begaan, zal de de inspectie een nieuwe dwangsom opleggen.
De inspectie vindt de maatregel redelijk, omdat de betrokken partijen ruim van tevoren zijn ingelicht over de deadline. “Het lijkt volgens de sector onmogelijk om die datum te halen, maar dat zien we echt anders. Het is voor de samenleving belangrijk dat blikjes nu ook gerecycled worden, zodat we zwerfvuil tegengaan en samen werken aan de circulaire economie”, zegt Karin Visser, directeur toezicht en opsporing bij ILT.
Op blikjes komt 0,15 euro statiegeld zodra het systeem ingaat. Met de maatregel wil het kabinet het aandeel blik in zwerfafval sterk verminderen.
1 juli 2022: Een jaar na de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes worden naar schatting zeven op de tien plastic flesjes weer ingeleverd.
Van het totaal, dus grote en kleine flessen samen, gaat het om zo’n 80 procent dat terugkomt. Dat zegt directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
De doelstelling is dat dit jaar 90 procent van alle statiegeldflessen weer wordt ingeleverd en hergebruikt. “We zien nu het aantal flesjes dat wordt ingeleverd stevig oplopen. Maar het is nu ook hoogseizoen”, aldus Gianotten.
Het statiegeld dat niet wordt teruggegeven aan de consument wordt gebruikt om het systeem van de inzameling en recycling te financieren. Dat is op jaarbasis ruim 60 miljoen euro.
Sinds 1 juli 2021 mogen fabrikanten geen flesjes zonder statiegeld meer op de markt brengen. Een maand daarvoor begon de instroom ervan in de supermarkten en bij andere verkooppunten.
“We hebben vorig jaar een zomer met corona gehad, waarin veel evenementen en concerten niet doorgingen”, zegt Gianotten. “Nu gaan die wel door en daar moeten ze nu nog uitvinden hoe het werkt.”
Het aantal punten waar de flesjes kunnen worden ingeleverd, groeit hard. “In het najaar komen daar ook nog de NS-stations bij. Nu zijn er behalve de vijfduizend supermarkten ook al veel sportverenigingen en tankstations waar je ze kunt inleveren.” In totaal zijn er zo’n 22.500 plekken waar je je statiegeldflesje kwijt kunt.
Het doel voor dit jaar is dus dat 90 procent van alle statiegeldflessen, dus ook de grote, wordt ingeleverd. “Ik schat dat dit nu 80 procent is.” Ervan uitgaand dat er ongeveer evenveel grote als kleine flessen worden verkocht, komt dat op 70 procent voor de kleintjes.
Volgend jaar moet duidelijk worden wat het cijfer over dit jaar exact is geworden. Vanaf 1 april volgend jaar komt er ook statiegeld op blikjes. Dat zou per 1 januari zijn, maar die datum wordt niet gehaald.
10 april 2022: Vanaf september kunnen reizigers hun plastic flesjes met statiegeld op de vijf grootste stations van Nederland inleveren. Handig als je onderweg bent met de trein of toevallig nog een flesje in je tas had zitten. Op ieder flesje zit namelijk 15 eurocent statiegeld. Op Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal kunnen plastic flesjes ingenomen worden. Dat zijn meer dan 10 miljoen* kleine plastic flesjes per jaar.
De inlevermachines die NS hiervoor aanschaft bij RVM Systems, zijn ook geschikt voor de inname van statiegeldblikjes, waar vanaf 1 januari 2023 ook statiegeld op zit. Gebruikers krijgen eenvoudig hun statiegeld met Tikkie door met hun mobiel de QR code te scannen waarmee het via de Tikkie app binnen enkele tellen op hun bankrekening staat.
Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS: “Onze ambitie is dat in 2040 de stations afvalvrij zijn. Wij zijn dan ook heel erg trots dat wij deze innovatieve aanpak van het inzamelen van statiegeldflesjes kunnen aanbieden aan de reizigers. Dit draagt bij aan een afvalvrij station, biedt gemak aan de reizigers en is een service aan onze huurders door het centraal aan te bieden op de stations.”
Op de vijf grootste stations komen 17 automaten te staan waar statiegeld flesjes ingenomen kunnen worden. De planning is dat daar in 2023 nog eens 17 stations aan toegevoegd worden. Met uiteindelijk op 50 stations in Nederland automaten. NS is één van de eersten in Nederland die statiegeldverpakkingen inzamelt in de openbare ruimte. Statiegeld Nederland en NS hebben eind 2021 hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.
Per 1 juli 2021 is statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) met de producenten en importeurs van verpakkingen afgesproken. Inleveren kan bijvoorbeeld ook in de supermarkt of bij het tankstation. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Jaarlijks worden 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. Door plastic flessen apart in te zamelen op het station, wil NS een bijdrage leveren aan het terugdringen van afval op station en de wettelijke verplichting van producenten en importeurs van verpakkingen om 90 procent van de PET-flessen in Nederland opnieuw te gebruiken.
24 maart 2022: Ook Jumbo introduceert vrijwillig statiegeld op alle sap- en smoothiesflessen van het huismerk. Daarnaast worden ook de La Place sappen die verkrijgbaar zijn in Jumbo winkels en in de La Place restaurants voorzien van statiegeld. Dit najaar wil Jumbo de invoering van statiegeld op sapflessen volledig hebben gerealiseerd.
Frances Franken, directeur commercie van Jumbo: “Bij Jumbo vinden we het belangrijk om de milieu-impact van verpakkingen omlaag te brengen en zwerfafval tegen te gaan. We werken daar concreet aan door minder en betere verpakkingen te introduceren en we onderzoeken steeds meer herbruikbare alternatieven. Daarbij willen we het onze klanten zo makkelijk mogelijk maken om bij te dragen aan een beter milieu. We geloven dat door statiegeld in te voeren op de plastic sap- en smoothieflessen duidelijker wordt hoe om te gaan met lege plastic flessen van dranken. Hierdoor zamelen we meer flessen in en dragen we samen ons steentje bij”.
Sinds 1 juli 2021 geldt, naast de statiegeldverplichting op PET-flessen vanaf 1 liter, ook een statiegeldverplichting op kleine PET-flesjes. Deze verplichting geldt niet voor dranken die uit 100% sap bestaan. Onlangs werd bekend dat het mogelijk wordt om alle sapflessen gemaakt van 100% PET, op te nemen in het bestaande statiegeldsysteem.
11 maart 2022: Lidl gaat, evenals Albert Heijn, vrijwillig statiegeld invoeren op alle plastic sapflessen en zet hiermee een volgende stap in haar recyclingbeleid.
Vanaf deze zomer zullen de eerste verpakkingen worden omgesteld naar verpakkingen met statiegeld en kunnen vanaf dan ook bij de 438 Lidl filialen en andere innamepunten ingeleverd worden.
“Voor de klant wordt het nu duidelijk; op alle plastic sapflessen in onze winkels komt statiegeld. Door statiegeld in te voeren op al deze PET-flessen beschermen we het milieu en behouden we de voordelen van het materiaal” aldus Quirine de Weerd, Senior Manager Corporate Responsibility & Relations bij Lidl. “Onze visie is om het afval van vandaag om te zetten in recycleerbare materialen van morgen. Met dat doel voor ogen verminderen we plastic waar mogelijk en houden we het waar mogelijk in de gesloten kringloop”.
Voorlopen op wet- en regelgeving deed Lidl vaker. Zo zijn vanaf 2015 meerdere plastic sapflessen voorzien van statiegeld waardoor miljoenen plastic PET-flessen in de kringloop zijn gebleven. Dankzij ons statiegeldsysteem kunnen we onze PET-flessen optimaal hergebruiken. Lidl heeft reeds een eerste afstemming gehad met Statiegeld Nederland over deze vrijwillige toetreding.
9 maart 2022: Supermarkten hebben besloten om toch zelf blikjes te gaan inzamelen zodra daar vanaf begin volgend jaar statiegeld op zit. Dat meldt Afvalfonds Verpakkingen, dat in opdracht van supermarktkoepel CBL en de organisatie voor levensmiddelenproducenten FNLI aan een innamesysteem werkt.
Vanaf 1 januari 2023 zit er 15 cent statiegeld op blikjes waarin bijvoorbeeld frisdrank zit. Het plan was eerder om duizenden onbemande inleverpunten voor statiegeldflesjes en -blikjes te plaatsen, vooral buiten supermarkten. Gemeentes zagen dat echter niet zitten. Ze vroegen zich af wie de plekken rondom de punten zou schoonhouden.
Supermarkten hadden al wel de garantie gegeven dat in vijftienhonderd winkels blikjes ingeleverd konden worden. Dat is ongeveer een kwart van het totaal aantal supermarkten in Nederland.
Nu is besloten dat klanten toch bij alle supermarkten terechtkunnen, ook als de blikjes elders zijn gekocht. De winkels krijgen een extra vergoeding voor het innemen van blikjes die niet bij een supermarkt zijn gekocht.
Op termijn moet het statiegeldsysteem er anders uit gaan zien, vinden de supermarkten. Ze zeggen de groeiende stroom retourverpakkingen niet aan te kunnen. De supermarkten willen daarom samen met andere belanghebbenden een nieuw, landelijk inzamelsysteem opzetten, waarmee ook andere verpakkingen en producten ingezameld kunnen worden.
Het kabinet besloot vorig jaar om statiegeld in te voeren op drankblikjes, omdat deze steeds vaker in het milieu terechtkomen. Zo’n 150 miljoen blikjes worden jaarlijks weggegooid op straat of in de natuur. Door het statiegeld hoopt het kabinet dat meer mensen hun blikjes inleveren.
5 maart 2022: Samen met CBL en FNLI kondigde Afvalfonds Verpakkingen eind vorig jaar een plan aan voor de inzameling van blikjes in onbemande statiegeldmachines in de publieke ruimte, buiten de supermarkten om, omdat deze weigeren om naast plastic flessen ook de blikjes in te zamelen.
In opdracht van Recycling Netwerk Benelux toetste studiebureau Eunomia of het Afvalfonds Verpakkingen met dit plan aan de wettelijke targets zal voldoen: een operationeel inzamelsysteem tegen de deadline van de start van statiegeld op blikjes op 31 december 2022; en een retourpercentage van 90% blikjesinzameling halen tegen 2024. De Tweede Kamer debatteert op 10 maart over het plan van Afvalfonds.
“De doelstelling van 90% gescheiden inzameling bereiken, betekent de beste statiegeldsystemen ter wereld evenaren”, aldus Eunomia in haar rapport Deposit Return in the Netherlands, (PDF) en de beste systemen stellen mensen centraal omdat participatie uiteindelijk bepaalt of het systeem een succes wordt of niet. Na vergelijking met andere succesvolle statiegeldsystemen, concludeert Eunomia dat het plan van het Afvalfonds Verpakkingen onvoldoende consumentvriendelijk is om te verwachten dat het een 90% retourpercentage behaalt.
Eunomia merkt op dat er wereldwijd geen enkel systeem is dat zonder inname bij supermarkten de wettelijk vereiste 90% inzameling haalt. Dat de klant zijn statiegeldflesjes in de supermarkt kan binnenbrengen, maar voor zijn blikjes ergens anders heen moet, is een unicum en maakt het systeem minder klantvriendelijk.
Bovendien breekt dit met bestaande routines. De voorkeur van 89% van de Nederlandse consumenten is om ook blikjes naar de supermarkt terug te brengen. Eunomia schrijft dat dit parallelle systeem lastiger te begrijpen en te gebruiken zal zijn. Eunomia sluit zelfs niet uit dat mensen gedwongen hun statiegeld moeten opgeven.
Het Afvalfonds Verpakkingen wil inzamelen in innamepunten op maximum 500 meter van de supermarkten. Eunomia schat dat de consument bij 20% van de supermarkten zo’n extra 4 minuten moet omlopen, en bij 40% minstens 2 minuten. Op de korte afstanden die consumenten in Nederland gemiddeld moeten afleggen richting de supermarkt, verwacht Eunomia dat deze extra afstand zal doorwegen voor consumenten. Daarbij heerst er ernstige twijfel of aan deze regel van 500 meter vastgehouden zal worden.
De 3.300 inzamelpunten die het Afvalfonds voorziet, liggen ver onder het aantal inzamelpunten bij statiegeldsystemen die retourpercentages van 90% behalen. Waar het Afvalfonds 2,5 statiegeldmachines en 1,9 inzamelpunten per 10.000 inwoners voorziet, ligt dit bijvoorbeeld in Duitsland op respectievelijk 5,3 statiegeldmachines en 16 inzamelpunten.
Eunomia haalt ook aan dat EY Parthenon al in 2019 in een studie in opdracht van de Nederlandse overheid berekende dat er ongeveer 12.000 innamelocaties in verkooppunten nodig zijn om een inzamelpercentage van 92-93% te bereiken.
Eunomia concludeert dat de combinatie van al deze risico’s waarschijnlijk “een cumulatief effect zullen hebben dat ertoe leidt dat er teveel blikjes ‘verloren’ zullen gaan om de doelstelling van 90% te halen”.
Eunomia onderzocht ook of het Afvalfonds hun plan kan uitrollen tegen de start van het statiegeld op blikjes per 31 december 2022. Afvalfonds belooft voor die tijd 1.300 statiegeldmachines buiten de winkel en op high traffic locaties, en 1.500 aanvullende locaties gegarandeerd door supermarkten klaar voor gebruik te hebben.
Eunomia benoemt het gebrek aan uitwerking van het plan en het ontbreken van transparantie over de huidige stand van zaken, zelfs richting gemeenten aan wie het Afvalfonds een cruciale rol toebedeelt in de uitrol.
Het parallelle systeem van het Afvalfonds, met innamepunten op nieuwe locaties die geen eigendom zijn of onder toezicht staan van verkooppunten, brengt exceptionele uitdagingen met zich mee op het gebied van locatiebepaling, vergunningen, installatie, logistiek en onderhoud. Het is daardoor veel complexer dan uitrol in andere landen, of de eerdere uitbreiding naar kleine plastic flesjes.
De meest recente uitrol van een statiegeldsysteem in Europa was Litouwen. Ze werken met inname in supermarkten. Ze kennen dus al die specifieke knelpunten in verband met publieke ruimte niet. Toch deden ze er alsnog meer dan 12 maanden over om zo’n 1.000 statiegeldmachines te plaatsen in supermarkten.
Eunomia beschouwt het als problematisch om dit allemaal binnen de wettelijke termijn te regelen en geeft aan dat enkele geïnterviewde gemeentelijke deskundigen zelfs van mening zijn dat dit niet mogelijk is. Het is voor Eunomia duidelijk dat de deadline “erg uitdagend” is gezien de operationele opzet van het voorstel.
23 februari 2022: Een half jaar na de invoering van statiegeld op kleine frisdrankflesjes wordt 80 procent van alle statiegeldflessen ingeleverd. Dat meldt Statiegeld Nederland, dat eraan toevoegt dat dat percentage vlak na de invoering op 70 procent lag.
Het is de bedoeling dat op den duur negen van de tien flesjes en flessen weer worden ingeleverd. Dat doel van 90- procent is zelfs in de wet vastgelegd.
Inmiddels weet 94 procent van de Nederlanders dat er statiegeld op kleine plastic flesjes zit. Een nieuwe publiekscampagne moet dat percentage nog verder verhogen en er ook voor zorgen dat meer flessen terug worden gebracht.
Statiegeld Nederland benadrukt in de aankomende campagne dat het zonde is als statiegeldflessen niet worden ingeleverd. “Als je ze inlevert, doe je tenslotte iets goeds voor het milieu, je eigen portemonnee of het goede doel.”
21 februari 2022: Albert Heijn (AH) voert binnenkort vrijwillig statiegeld in op alle plastic sapflessen. Op dit moment is statiegeld alleen verplicht voor flessen sap waar suiker of water aan toegevoegd is, maar AH wil het overzichtelijk houden voor de klanten.
Omdat het voor consumenten niet altijd even simpel is om het verschil te weten tussen sap waar suiker of water in zit en puur sap, besloot Albert Heijn statiegeld te heffen op alle plastic sapflessen, los van het formaat of wat er precies in zit.
“Dit is goed voor onze klanten, die zich nu niet meer hoeven af te vragen of ze statiegeld betalen, en goed voor het klimaat, omdat meer plastic flessen ingezameld en gerecycled kunnen worden”, zegt Henk van Harn, directeur merchandise en sourcing bij Albert Heijn.
De maatregel gaat volgens een woordvoerder zo snel mogelijk in, maar de timing hangt af van Statiegeld Nederland. Die moet nu bepalen of de beslissing van Albert Heijn voldoet aan een aantal voorwaarden om statiegeld te mogen vragen. Als dat in orde is, gaat de maatregel in.
Sinds 1 juli betalen we verplicht statiegeld op plastic flesjes water of frisdrank van minder dan 1 liter. Voor sapflesjes waar 100 procent puur sap in zit, geldt echter een uitzondering. Er hoeft alleen statiegeld worden betaald als er suiker of water aan toegevoegd is.
22 januari 2022: De statiegeldplicht voor kleine plastic flesjes wordt uitgebreid. Er komt ook statiegeld op sapflessen, blijkt uit een uitspraak van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het gaat dan om flesjes sap waar water of suiker aan is toegevoegd, zo bleek eerder uit onderzoek van Kassa en Recycling Netwerk Benelux.
Dat gebeurde om de statiegeldplicht te omzeilen. De ILT verbiedt dit per direct en zal vanaf juni hierop handhaven, op straffe van een dwangsom.
Aanleiding voor de uitspraak is een onderzoek van Kassa en Recycling Netwerk Benelux (RNB) afgelopen november, waarbij werd vastgesteld dat supermarkten soms onterecht geen statiegeld heffen op sommige sapflessen. Sinds de zomer van 2021 wordt statiegeld geheven op kleine plastic flesjes van minder dan 0,75 liter. Wie de flesjes inlevert bij een supermarkt of andere verkopers, krijgt 15 cent statiegeld terug.
In verschillende supermarkten zouden in ieder geval vijftien producten, vaak van het eigen merk, te vinden zijn waar geen statiegeld op zit. Het ging om flesjes in de Albert Heijn en Jumbo, maar ook bij PLUS, Lidl en supermarkt Coop. De supermarkten hebben mogelijk prijsvoordeel gehad, omdat op soortgelijke flessen wel statiegeld zit.
Voor sappen hoeven supermarkten weliswaar geen statiegeld te vragen, maar die uitzondering geldt alleen als het om een 100 procent sap gaat. Is bijvoorbeeld suiker of water toegevoegd, dan moet er wel sprake zijn van statiegeld. Daar gaat het dus mis. Uit onderzoek van Kassa en Recycling Netwerk Benelux (RNB) bleek in november vorig jaar dat supermarkten onterecht geen statiegeld op hun eigen flessen hieven. In de wet staat een uitzonderingsregel die luidt dat er geen statiegeld geheven hoeft te worden op flessen waarvan de inhoud 100 procent sap is. Deze regel werd toegepast op flessen van onder andere Albert Heijn en Jumbo, ook al werd er bij sommige sappen water en suiker toegevoegd.
Recycling Netwerk Benelux diende na dit onderzoek een handhavingsverzoek in bij de ILT, die oordeelde dat voor dit soort sapflessen wel statiegeld moet worden betaald. “De vlag hangt uit”, reageert Robbert van Duin, voorzitter van het RNB, tegenover Kassa. “Deze uitspraak doet de statiegeldwet correcter naleven. We zullen minder van die plastic flessen in het milieu terugvinden. Statiegeld doet immers het aantal plastic flesjes in de natuur met 70 tot 90 procent dalen.”
3 januari 2022: Het aandeel plastic flesjes in het zwerfafval is met 70 procent afgenomen sinds de invoering van statiegeld hierop, halverwege 2021, zo blijkt uit een analyse van Zwerfinator Dirk Groot.
Statiegeld werkt, concludeert Zwerfinator Dirk Groot in een analyse van vijf jaar zwerfafval rapen en de daarin aanwezige drankverpakkingen sorteren. Het aandeel plastic flesjes is snel afgenomen sinds er vanaf juli 2021 15 cent statiegeld op zit. Groot constateerde deze trend al aan het begin van de herfst en ziet nu bevestiging in de cijfers.
15 november 2021: De Nederlandse supermarkten voelen er niets voor om naast statiegeldflessen straks ook statiegeldblikjes in te nemen. Volgens supermarktkoepel CBL is daar helemaal geen ruimte voor en is het niet hygiënisch. Bovendien wordt gevreesd dat het eind van het inzamelen nog niet in zicht is en dat drinkpakken zullen volgen. Dat zegt algemeen directeur René Roorda van het CBL. Vanaf 1 januari 2023 zit op blikjes ook statiegeld, van 0,15 euro per blikje.
CBL is voorstander van een soort kiosken, die geplaatst worden in de buurt van winkels waar de blikjes ingezameld zouden kunnen worden. “Die bestaan in het buitenland ook al”, aldus Roorda. Wat in het buitenland ook al bestaat, is statiegeld op drinkpakken. “We zien steeds meer op ons afkomen.”
Bij blikjes gaat het om een dubbel zo groot aantal dat ingezameld moet worden als nu al bij flessen het geval is. Het CBL heeft het er nog niet over om ook die stromen naar elders te verplaatsen. “Flessen doen we nu binnen in de winkel. Voorlopig hebben we het met het elders innemen over blik en karton.”
Milieuorganisatie Natuur & Milieu reageert gefrustreerd op het CBL: “Supermarkten verkopen 80 procent van de blikjes en mensen zijn al jarenlang gewend om hun flessen daar in te leveren. De supermarkt is daarom dé aangewezen plek om de blikjes terug in te nemen. Het tegenstribbelen moet ophouden, laat ze aan de slag gaan met de voorbereiding.”
6 november 2021: Plastic Wegwerp Koffiebekertjes Verboden Vanaf 2023: Kies Herbruikbare Koffiebekertjes Of Een Mok
Sinds statiegeld op kleine plastic flesjes is ingevoerd, zie je meer drankkartons met water in de schappen van de supermarkt en bedrijfskantines. Uit onderzoek van producent Tetra Pak zelf blijkt dat de drankkartons bijna net zoveel plastic bevatten als een petfles, laat Kassa zien. Maar ze zijn veel slechter te recyclen dan een plastic flesje en zorgen voor meer milieuschade. Supermarkt Jumbo heeft na kritische vragen van Kassa nu besloten te stoppen met Jumbo water in een drankkarton.
19 september 2021: Het op 1 juli van dit jaar ingevoerde statiegeld op plastic flesjes blijkt resultaat te hebben geboekt: het aandeel flesjes in het gevonden zwerfafval is met 37 procent afgenomen.
Dat meldt de Plastic Soup Foundation (PSF) zondag na de grote zwerfvuilopruimactie van zaterdag tijdens World Cleanup Day.
Sinds 1 juli wordt er 15 cent statiegeld geheven op kleine plastic flessen voor frisdrank of water. De redenering is dat mensen minder flessen weggooien op straat of in de vrije natuur als ze er geld voor krijgen. De ingezamelde flessen worden gerecycled en opnieuw gebruikt.
26 april 2020: Statiegeld op Kleine Plastic Flesjes Per 1 Juli 2021 Definitief: Statiegeld Op Blikjes Mogelijk In 2022
5 februari 2021: Nou, het is eindelijk zover. Statiegeld op blikjes wordt ingevoerd. Volgens goed Nederlands gebruik niet al te snel maar wel per 1 januari 2023.
Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat doet nog een poging om het iets mooier te laten klinken en heeft het over: per 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd.
Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. Zij hakt de knoop vervroegd door omdat het aantal blikjes in het milieu niet afneemt maar toeneemt. Conform de wens van ook de Tweede Kamer zal het eerdere kabinetsbesluit voor statiegeld op blik eind 2022 van kracht worden op de laatste dag van het jaar.
Dit geeft de sector ook de benodigde voorbereidingstijd. Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend en wordt hiermee gelijk getrokken met kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van dat deze in ons milieu belanden.
“Statiegeld zal de hoeveelheid blikjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent reduceren. Dit is een grote overwinning voor het milieu en onze leefomgeving”, reageren de zes milieuorganisaties Recycling Netwerk, Stichting De Noordzee, Plastic Soup Foundation, Plastic Soup Surfer, Greenpeace en Natuur & Milieu verheugd.
Een deel van het bedrijfsleven heeft jarenlang statiegeld op kleine flessen en blikjes in Nederland verhinderd. De verontwaardiging over de plasticvervuiling en de urgentie voor de aanpak van zwerfafval groeide de voorbije jaren. De milieubeweging en de brede samenleving via de Statiegeldalliantie verhoogden de druk om statiegeld in te voeren. Statiegeld reduceert immers de aanwezigheid van blikjes en flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent.
Van Veldhoven: “De coronacrisis heeft de grootste prioriteit van dit kabinet. Tegelijkertijd blijf ik me ook op andere terreinen inzetten voor een gezonde en schone toekomst. Zo’n 150 miljoen blikjes die jaarlijks in het milieu belanden, ongeveer 25 olympische zwembaden vol, horen daar niet bij. Dieren verwonden zich er ook nog eens aan. Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd.”
Van Veldhoven heeft vorig jaar, op verzoek van de Tweede Kamer, richting producenten aangegeven dat het aantal blikjes in het milieu met minimaal 70% moest afnemen in de loop van 2021 ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017 en er anders statiegeld zou worden ingevoerd. De wetgeving hiervoor werd gelijktijdig voorbereid, en is in oktober 2020 goedgekeurd door de ministerraad. Nu blijkt uit recente cijfers over het jaar 2020 dat voor de tweede keer op rij het aantal blikjes helemaal niet is afgenomen, en zelfs met 27% is toegenomen. De trend is dus niet minder maar meer blikjes in het milieu. Dat maakt de afgesproken daling onhaalbaar en statiegeld op blikjes de automatische vervolgstap. Door dit besluit nu te nemen, krijgt de sector duidelijkheid en de noodzakelijke voorbereidingstijd voor de invoering van statiegeld op blik
Waar je straks je blikje kan inleveren, wordt nog nader uitgewerkt. Net als bij flesjes is het aan producenten en supermarkten die blikjes op de markt zetten dit systeem vorm te geven. De overheid stelt wel een aantal randvoorwaarden. Zo heeft Van Veldhoven bepaald dat net als bij statiegeld op kleine plastic flesjes de horeca en kleinere verkopers worden ontzien. Dat betekent dat zij vrijgesteld zijn van de inname van blikjes, en de producenten van blikjes de kosten dragen van het statiegeldsysteem.
In april 2020 besloot Van Veldhoven al statiegeld op plastic flesjes in te voeren voor minder zwerfafval. Vanaf deze zomer, 1 juli 2021, kan je de kleine plastic flesjes inleveren tegen 15 eurocent statiegeld. Van Veldhoven beslecht met deze besluiten een 20 jaar lange politieke discussie tussen de voor – en tegenstanders van statiegeld. “Ik heb altijd gezegd: ik vind dat linksom of rechtsom het aantal blikjes en flesjes in het zwerfafval drastisch moet verminderen. De meest effectieve manier om zwerfafval tegen te gaan is überhaupt voorkomen dat mensen hun afval in het milieu gooien. Statiegeld blijkt daarvoor het juiste middel,” aldus Van Veldhoven. Nederland sluit zich met statiegeld op blik aan bij onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken.
12 oktober 2020: Het kabinet zet een volgende stap in de strijd tegen blikjes in het zwerfafval. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat het ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes goedgekeurd. Daarmee ligt de benodigde wetgeving klaar als het aantal blikjes in het zwerfafval volgend jaar niet met minimaal 70% is afgenomen.
Het is helaas nog steeds een vertrouwd beeld. Lege frisdrankblikjes in de berm, sloot of in het park. Dat staat niet alleen rommelig, maar is ook slecht voor dieren die zich kunnen verwonden aan de scherpe randen van kapotte blikjes. En het is zonde, want een oud blikje is als je het inzamelt makkelijk om te smelten naar een nieuw blikje. Dat scheelt grondstoffen en is beter voor het klimaat.
Blikjes horen simpelweg niet in het milieu. Het kabinet wil daar dan ook een einde aan maken. Drankproducenten krijgen de tijd om via andere maatregelen een afname van minimaal 70% van het aantal blikjes in het zwerfafval te realiseren. Als in de loop van 2021 blijkt dat dit niet lukt, dan voert staatssecretaris Stientje van Veldhoven net als op kleine en grote plastic flessen statiegeld op blikjes in. Want linksom of rechtsom: het kabinet wil af van rondzwervende blikjes.
De conceptregelgeving voor het statiegeld op blikjes is goedgekeurd door de ministerraad en wordt nu voorgelegd aan de Raad van State en aan het parlement. Als de zwerfafvalcijfers niet met minimaal 70% dalen (ten opzichte van het gemiddelde in 2016 en 2017), dan kan in 2021 besloten worden het statiegeld op blikjes in te voeren.. Er is minimaal één jaar invoeringstermijn voorzien om het statiegeld en de inzameling en verwerking van de blikjes goed te regelen en de sector de tijd te geven zich voor te bereiden.
Het conceptbesluit is grotendeels gelijk aan de regelgeving voor statiegeld op plastic flesjes, dat Van Veldhoven eerder invoerde. Het schrijft een statiegeldsysteem voor blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholische drank in blik voor. Als statiegeld op blikjes wordt ingevoerd, wordt dat minimaal 15 cent per blikje.
Zwerfafval en plastic horen niet in het milieu. Het kabinet onderneemt daarom actie om te voorkomen dat afval ontstaat. Vanaf juli 2021 is het gebruik van wegwerpplastic rietjes, bordjes en bestek verboden. Vanaf dan moment is er ook statiegeld op kleine plastic flesjes. Het aanpakken van blikjes in het zwerfafval is de volgende stap. Naar schatting komen er jaarlijks ongeveer 125 miljoen blikjes in het zwerfafval terecht.
26 april 2020: Op 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken. Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent.
Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval.
Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen.
Van Veldhoven: “De coronacrisis is de hoogste prioriteit. Tegelijkertijd blijf ik me ook op andere terreinen inzetten voor een gezonde en schone toekomst. Waaronder het tegengaan van plastic soep en zwerfafval. Er is ongeveer een jaar voorbereidingstijd nodig, daarom geven we nu duidelijkheid aan alle partijen.”
Met dit besluit komt een einde aan 20 jaar discussie over statiegeld op plastic flesjes. Van Veldhoven hanteerde een tweesporen aanpak waarin het doel (minder zwerfafval) in plaats van het middel (statiegeld) voorop werd gesteld. Eerst zijn in 2018 afspraken gemaakt met het bedrijfsleven en de VNG om het aantal kleine plastic flesjes dat in het milieu belandt met 70-90% af te laten nemen. Als dit niet werd behaald, zou statiegeld ingevoerd worden. Dat is nu het geval. Door statiegeld op kleine plastic flesjes in te voeren, wil van Veldhoven de plastic flesjes uit ons milieu weren. Jaarlijks gaan zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank, zo’n 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. De inschattingen zijn dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd.
Bij zo’n 12.000 verkopers kunnen de flesjes straks worden ingeleverd: in supermarkten (> 200 m2), via cateraars, op treinstations met bemande verkooppunten en bij grote tankstations langs de weg. Horeca en kleine bedrijven zijn uitgesloten van de verplichting kleine flesjes in te zamelen. Scholen en sportverenigingen kunnen daarnaast vrijwillig kiezen voor een innamepunt. Producenten zijn verantwoordelijk voor het nieuwe statiegeldsysteem en dragen hiervan de kosten. Een uitvoeringsorganisatie wordt opgezet om alle inzamelaars het komende jaar te helpen bij de uitrol van het statiegeldsysteem. Zo moeten er nieuwe inzamelmachines komen, apparaten die de flesjes plat maken en moet het transport en sorteren worden geregeld. Alle corona voorzorgsmaatregelen worden hierbij uiteraard in acht genomen.
De volgende stap die van Veldhoven tegen het zwerfafval zet, is het aantal blikjes in het milieu verminderen. Van Veldhoven hanteert een vergelijkbare aanpak als bij flesjes. In het najaar van 2021 moet 70-90% minder blikjes in het zwerfaval zijn gerealiseerd. Lukt dat niet, dan volgt ook statiegeld op blikjes.
Van Veldhoven: “Ik vind dat linksom of rechtsom het aantal blikjes in het zwerfafval sterk moet afnemen. Hierover ben ik in gesprek met het bedrijfsleven en de VNG. Het voorbereiden van de wet- en regelgeving voor statiegeld op blikjes hebben we inmiddels gestart, zodat dit klaarligt mochten we overgaan tot invoering van statiegeld op blikjes.” In het najaar van 2021 volgt hierover een besluit. Ondertussen start de overheid samen met het bedrijfsleven een gezamenlijke campagne om zwerfafval tegen te gaan. Want de meest effectieve manier van tegengaan van zwerfafval blijft dat mensen hun afval niet in het milieu gooien.
27 september 2019: Reactie van de Statiegeldalliantie op de brief aan de Tweede kamer van staatssecretaris Stientje van Veldhoven. De Statiegeldalliantie reageert positief op de verklaring van staatssecretaris Stientje van Veldhoven om het besluitmoment over statiegeld op kleine flesjes te willen vervroegen.
Met statiegeld op kleine flesjes zal Nederland snel de nieuwe Europese norm van 90% gescheiden inzameling van plastic flessen halen. Dat verklaart de Statiegeldalliantie in een reactie op de brief aan de Tweede Kamer die staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) vrijdagochtend stuurde.
Stientje van Veldhoven was van plan om najaar 2020 een besluit te nemen over statiegeld op kleine flesjes. Ze schrijft aan de Tweede Kamer dat zij komend voorjaar al duidelijkheid wil verschaffen. Het aantal kleine plastic flessen in het zwerfafval laat immers een stijgende lijn in plaats van een dalende lijn zien.
De Statiegeldalliantie verenigt meer dan 900 gemeenten, organisaties en bedrijven in hun vraag om statiegeld in te voeren op alle plastic flessen en blikjes. Nu het wetgevingstraject voor plastic flesjes versneld wordt, moedigt ze de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en CU aan om op de ingeslagen weg verder te gaan en ook het statiegeld op blikjes te realiseren.
Er worden immers nog meer blikjes dan flesjes in het zwerfafval gevonden. De veehouders vragen er naar omdat ze geconfronteerd worden met schade van blikscherven bij koeien. Er wordt ook gevreesd voor verschuivingen naar blikjes als die buiten de statiegeldwetgeving zouden vallen. Van alle landen die statiegeld hebben op plastic flessen is Nederland vooralsnog het enige land zonder statiegeld op blikjes.
Zie ook: Brussel Eerste Gewest In België Met Statiegeld Op Blikjes En Plastic Flesjes
12 april 2019: Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) blijft ondanks aandringen van enkele oppositiepartijen bij haar standpunt dat ze geen statiegeld voor blikjes wil invoeren.
Ze houdt daarbij vast aan haar oorspronkelijke plan om mogelijk alleen plastic flesjes te belasten.
“Statiegeld op blikjes is een ander vraagstuk dan dat van plastic flesjes”, zei Van Veldhoven donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de circulaire economie. “Bij plastic gaat het ook over onze gezondheid, daarom heeft dat voor mij prioriteit”, aldus de bewindsvrouw.
Het opruimen van blikjes wordt geschaard onder een bredere aanpak van zwerfafval dat periodiek zal worden gemonitord en waarover de Kamer zal worden geïnformeerd.
4 maart 2019: De regelgeving voor de eventuele invoering van statiegeld op kleine plastic flessen ligt op schema. Vandaag begint de vier weken durende reactieperiode van het voorstel en de voorhang in beide Kamers. Na behandeling door de Tweede Kamer zal het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State worden gestuurd.
Een beslissing over het invoeren van statiegeld op deze flesjes vindt in het najaar van 2020 plaats. Bij eventuele invoering worden kleine winkeliers ontlast.
Een jaar geleden maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met het verpakkend bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokken partijen nieuwe afspraken: 70 tot 90 procent minder plastic drankflesjes in het zwerfafval en 90 procent recycling van kleine plastic drankflessen. Als die doelen niet gehaald worden, wordt in het voorjaar van 2021 statiegeld ingevoerd.
Van Veldhoven sloot onlangs met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties de Plastic Pact NL deal om 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic in 2025 voor 100 procent recyclebaar te laten zijn. Op die manier gaan we beter met onze grondstoffen om en belasten we het milieu minder.
Zie ook: Plastic Promise: Op Weg Naar Afvalvrije Evenementen Met Herbruikbare Bekers – Aanpak PlasticSoep: Plastic Zwerfafval In Rivieren en Plastic In De Grond Verminderen by IenW
16 maart 2018: Het statiegelddebat in de Tweede Kamer heeft zoals wel te verwachten was niets nieuws opgeleverd. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven blijft bij haar voorstel om statiegeld met drie jaar uit te stellen.
Het bedrijfsleven krijgt in de tussentijd de kans om met betere maatregelen te komen om een reductie van 70-90% plastic flesjes in het zwerfafval te verwezenlijken. Over de plannen van het bedrijfsleven wordt echter niets losgelaten. Er is nu toegezegd om het bedrijfsleven te vragen om hun plannen op papier te zetten. Deze plannen zullen in april moeten worden gepresenteerd aan de Kamer.
Blikjes zijn niet meegenomen in het voorstel, omdat hier, volgens Stientje van Veldhoven, niet genoeg steun voor is in de Kamer en dit niet in de motie van de Plastic Soup Surfer staat. Dit laatste is ook de reden om plastic doppen niet mee te nemen in het voorstel.
Het bedrijfsleven heeft wederom gezorgd voor uitstel. Voor de zoveelste keer. Zorgen over het ontbreken van vernieuwende concrete maatregelen door het bedrijfsleven en de mogelijkheid dat het statiegeld na drie jaar alsnog niet wordt ingevoerd zijn niet weggenomen. Tevens is er de vrees dat de kosten voor gemeenten en dus voor de burger zullen stijgen. Nog meer vuilnisbakken plaatsen en legen en meer handhaven kost immers heel veel belastinggeld.
Stientje van Veldhoven maakte nog wel de belofte dat het besluit om wel of niet statiegeld in te voeren nog binnen deze kabinetsperiode valt in het najaar van 2020.
10 maart 2018: Om na vele jaren een doorbraak te forceren in de strijd tegen plasticsoep, komt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat samen met het verpakkend bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokken partijen met nieuwe doelen en maatregelen: 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het zwerfafval en 90 procent hergebruik van kleine flessen.
Bedrijfsleven en gemeenten zullen direct aan de slag gaan. Als onverhoopt de afgesproken doelen in het najaar van 2020 niet gehaald zouden zijn, zal per 1 januari 2021 statiegeld worden ingevoerd op plastic flesjes. Het zou dan gaan om 10 tot 15 cent voor plastic flessen tot 1 liter. Bij eventuele invoering worden kleine winkeliers ontlast. De voorbereiding van noodzakelijke wetgeving start nu.
Alweer een halfslachtig besluit. In Nederland wordt al meer dan 15 jaar gesproken over de aanpak van zwerfafval en steevast is het bedrijfsleven de grote winnaar. Telkens wordt de meest eenvoudige en meest effectieve oplossing van statiegeld op drankverpakkingen niet toegepast. Telkens worden er weer nieuwe doelstellingen afgesproken, die volgens het bedrijfsleven altijd worden gehaald en volgens andere onderzoeken telkens niet worden gehaald. Dan volgen weer oeverloze gesprekken met telkens hetzelfde resultaat: een nieuwe doelstelling met een stok achter de deur als die niet wordt gehaald.
Opvallend is bovendien dat er in de informatie van de staatssecretaris helemaal niets staat over de aanpak van zwerfafval door blikjes. Ook helemaal niets over de aanpak van ander wegwerpmateriaal dat slechts één keer wordt gebruikt. Vooral bij evenementen en daar hebben we er ruim 150.000 per jaar van in ons land komen enorme hoeveelheden afval vrij, vooral van plastic wegwerpglazen. Het opruimen van al dat zwerfafval is een taak van gemeenten en kost enorme hoeveelheden euro’s.
Zie ook: Statiegeld Op Kleine PET-Flessen En Blikjes by De Statiegeld Alliantie – I Love Statiegeld: Teken de Petitie Statiegeld op Kleine PET-Flesjes en Blikjes – Spectaculaire Afvalvermindering Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere Door Statiegeldbekers – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Veel Milieuwinst door Eco-glazen – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Herbruikbare Eco-glazen beter voor het milieu – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen
Van Veldhoven: “Zwerfafval is slecht voor het milieu en slecht voor ons humeur. We kennen allemaal de beelden: de berm vol zwerfafval in Nederland, het strand vol flesjes op Bali, dieren vol plastic in de oceanen. Dat moet ophouden! Statiegeld helpt – dat weten we – dus de invoering van statiegeld op kleine flesjes zet ik in gang. Maar als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Zolang we de plasticsoep maar aanpakken en we van oude flesjes, nieuwe flesjes maken.”
Zwerfafval bestaat uit meer dan alleen plastic flesjes. Van Veldhoven blijft daarom hameren op een brede aanpak van al het afval. Nog dit jaar verschijnt hiervoor de Landelijke Aanpak Zwerfafval. Het betrekken van de burger bij het schoonhouden van berm, plantsoen en park zal daarbij een speerpunt zijn. De staatssecretaris trekt ook hierin samen op met producenten (verantwoordelijk voor verduurzaming) en gemeenten, die bijvoorbeeld actie ondernemen op het gebied van handhaving, opruimen en het plaatsen van afvalbakken.
Op dit moment zijn te veel verpakkingen lastig opnieuw te gebruiken. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij producenten. Van Veldhoven wil hen stimuleren betere verpakkingen te gebruiken door producenten met moeilijk te recyclen verpakkingen meer te laten meebetalen aan het opruimen van ons afval. Fabrikanten die goed bezig zijn, betalen minder. Hierover gaan de staatssecretaris en het bedrijfsleven verder in gesprek. Hun gezamenlijke doel is dat 90 procent van de plastic flesjes opnieuw gebruikt kan worden.
Nederland verandert in volle vaart in een circulaire economie. Dat is hard nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Van Veldhoven ontving op 15 januari jongstleden de plannen voor een duurzame, circulaire Nederlandse economie in 2050. De plannen gaan over de sectoren Biomassa & Voedsel, Bouw, Consumptiegoederen, Kunststoffen en Maakindustrie. Een kabinetsreactie op de plannen zal als onderdeel van de uitwerking van de klimaatagenda voor de zomer naar de Tweede Kamer worden gestuurd.
Zie ook: Startschot Voor Klimaatakkoord Nederland: Uitstoot Van Broeikasgassen Met 49% Verminderen – De Klimaatenvelop: Kabinet Investeert 300 Miljoen Euro Per Jaar in CO2-Reductie – Plastic Soep by Jesse Goossens – The Throwaway Mentality and The 5 Oceanic Gyres – TEDxGreatPacificGarbagePatch: Living a Sustainable Life by Ed Begley Jr – The Ocean is Connected to Everything by Dr. Sylvia Earle – Trailer Plastic Planet – Recycled Island: Cleaning our Oceans and Creating a Floating City – The Plastiki Expedition by David de Rothschild sets Sail – Tackling Our Nature Deficiency Disorder by David deRotschild – The House of Plastic: Prefab Homes made of Plastic Garbage – The Ocean Cleanup: How We Showed the Oceans Could Clean Themselves – Recycled Island: Cleaning our Oceans and Creating a Floating City
Costa Rica Will be the First Country to Eliminate Single-Use Plastics by 2021 – Penzance in Cornwall: Het Eerste Plasticvrije Dorp in de UK – Plastic Free Pop-Up Store in Amsterdam: 680 Plasticvrije Bio Producten by Ekoplaza Lab – Koninginnedag Rotterdam: Act Green for the Queen – Starbucks Gaat Heffing Invoeren op Wegwerpbekers: Test Op 35 Lokaties in Londen – Food and Biobased Research: Duurzaam Verpakkingsmateriaal van Hernieuwbare Grondstoffen – Het Rapport Bioplastics by OVAM: Bioplastics Zijn Niet Automatisch Milieuvriendelijker – Bioplastic PLA bekers geen zegen voor het milieu – Geen Wegwerpplastic Meer Op Glastonbury MuziekFestival 2019 – Ban On Single-Use Plastic Across Europe Coming Before This Summer
Tags: Afval
Erik van Erne zegt:
10 maart 2018 om 11:34 | Permalink
Statiegeld op blikjes en kleine petflesjes moet zwerfafval voorkomen by Radar
Een mogelijke oplossing om de hoeveelheid zwerfafval aan te pakken, is het uitbreiden van het statiegeldsysteem met blikjes en kleine plastic flesjes. De discussie speelt al langer, maar je ziet de laatste maanden dat het draagvlak groeit. Ook bij ondervraagden van het Radar Testpanel. Bijna 80 procent van de ruim 40.000 ondervraagden vindt het een goed idee.
Erik van Erne zegt:
11 maart 2018 om 13:36 | Permalink
Uitstellen Statiegeld Negeert Oproep Samenleving en Is Slechte Zaak Voor Het Milieu
De beslissing van de regering Rutte III om de uitbreiding van statiegeld uit te stellen is een slechte zaak voor het milieu. Het uitstel negeert bovendien de roep van meer dan 200 gemeenten om statiegeld dit jaar uit te breiden. De methodes van de industrie om zwerfafval te verminderen leiden niet tot resultaat. Het leidt er enkel toe dat statiegeld wordt geblokkeerd. Dat zeggen de milieuorganisaties Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en stichting De Noordzee in reactie op de brief van de staatssecretaris van I & W aan de Tweede Kamer over zwerfafval en statiegeld.
“Drie jaar uitstel betekent miljoenen extra flesjes en doppen in het milieu die bijdragen aan de wereldwijde plastic soup voordat statiegeld – misschien – wordt uitgebreid. De beslissing van de regering stelt ons teleur”, zeggen de milieuorganisaties Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee zaterdagochtend in een gezamenlijke mededeling.
Een overgrote meerderheid van 80 procent van de Nederlanders vraagt de uitbreiding van statiegeld tot alle flessen en blikjes. Van de CDA-kiezers steunt 83% de uitbreiding ervan en bij de VVD-kiezers is dat 79%. Bij D66, de partij van staatssecretaris Stientje van Veldhoven, vraagt 85% van de kiezers om statiegeld uit te breiden naar plastic flesjes en blikjes. Dat bleek vrijdag uit een onderzoek van GfK.
De communicatiecampagnes van de verpakkingssector lopen al decennia, maar hebben onze straten en stranden niet schoon gekregen. In 2002 verijdelde het bedrijfsleven de uitbreiding van statiegeld door te beloven de flesjes én blikjes in het zwerfafval met 80% te verminderen in drie jaar tijd. De doelstelling werd nooit gehaald, maar statiegeld werd niet ingevoerd. Nu, zestien jaar later, dreigt de geschiedenis zich te herhalen: uitstel en daarmee afstel.
We weten dat de weg van het statiegeld wel werkt. Bewijzen zijn er in Scandinavië en Duitsland. Ook meer dan 200 gemeenten komen zelf tot die conclusie en hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. De federaties van de boeren en van de vissers zijn voor. En ook 80 procent van de bevolking ziet dit zitten. “Het valt niet uit te leggen aan de bevolking dat een eenvoudige milieumaatregel die de steun heeft van 80 procent van de Nederlanders en meer dan 200 gemeenten, wordt uitgesteld”, zeggen de milieuorganisaties.
De brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat zwijgt bovendien in alle talen over de blikjes. Halve maatregelen hebben grote risico’s. Er komt dus geen oplossing voor de blikjes in de natuur, en ook geen oplossing voor de veehouders waarvan koeien vlijmscherpe stukjes blik in hun maag krijgen. Die discussie over de uitbreiding van statiegeld naar blikjes gaat echter niet weg. Vorige week linkte LTO Nederland zich aan de Statiegeldalliantie. Ook VisNed pleitte vorige week voor uitbreiding van statiegeld in het belang van een schone zee.
De gemeenten blijven ondertussen dweilen met de kraan open. De strijd tegen zwerfafval kost hen zo’n 250 miljoen euro aan belastinggeld per jaar. Statiegeld op alle flesjes en blikjes zou de aanwezigheid ervan in de natuur met 70 tot 90 procent van het volume reduceren. Meer dan 200 Nederlandse gemeenten werden partner van de Statiegeldalliantie, met de vraag om statiegeld dit jaar nog uit te breiden.
Het Kabinet Rutte III beloofde het groenste kabinet ooit te worden, maar lijkt dit op het vlak van circulaire economie en statiegeld niet te zullen waarmaken.
De milieuorganisaties hopen dat de Tweede Kamer op 15 maart werk maakt van de onmiddellijke uitbreiding van statiegeld tot alle flessen en blikjes. “Het is heel belangrijk dat we en de regering verdere stappen zetten op de weg die wél werkt, de weg van statiegeld. Daarom moet Den Haag, regering en Tweede Kamer, heel snel concrete stappen zetten op de weg naar uitbreiding van statiegeld tot alle flesjes en blikjes”, besluiten Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.
Zie ook: Statiegeld Op Kleine PET-Flessen En Blikjes by De Statiegeld Alliantie – I Love Statiegeld: Teken de Petitie Statiegeld op Kleine PET-Flesjes en Blikjes – Spectaculaire Afvalvermindering Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere Door Statiegeldbekers – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Veel Milieuwinst door Eco-glazen – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Herbruikbare Eco-glazen beter voor het milieu – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen
Erik van Erne zegt:
12 maart 2018 om 12:02 | Permalink
Veel Milieuwinst Door Herbruikbare Eco-Glazen Met Statiegeld
Lijkt mij ook handig dat iedereen nog even kijkt naar de conclusies van het rapport Veel Milieuwinst door Eco-glazen (PDF).
Aanbevelingen evaluatieonderzoek Eco-glazen (PDF):
Overheden: Het gebruik van Eco-glazen bij evenementen kan door het Ministerie van VROM middels regelgeving sterker gestimuleerd worden. Provincies kunnen vanuit het preventiebeleid een initiërende, stimulerende en subsidiërende rol vervullen. Gemeenten hebben met de APV-evenementenvergunning (Algemene Plaatselijke Verordening) een goed instrument in handen om het gebruik van Eco-glazen te verplichten. Zij zouden hiervan veelvuldiger gebruik moeten maken.
Horeca: De horeca dient een branchebreed beleid te ontwikkelen voor het gebruik van Eco-glazen bij evenementen, in uitgaansgelegenheden en in andere bedrijfssectoren (stadions, sport, recreatie-parken, zwembaden, etc.). Dit beleid kan worden verankerd in de Algemene maatregelen van Bestuur (AmvB’s) voor de Horeca, Sport en Recreatie.
Bestaande regelingen en programma’s: Bestaande milieuzorgprogramma’s dienen aandacht te besteden aan afvalpreventie door het gebruik van Eco-glazen binnen hun programma’s te integreren. Organisatoren van evenementen dienen aandacht te besteden aan goede voorlichting over het gebruik van Eco-glazen, zodat de glazen optimaal ingezet worden. Aansluiting bij de activiteiten van de Stichting Nederland Schoon, die gericht zijn op een gedrags- en mentaliteitsverandering, biedt goede kansen. Bron: rapport Veel Milieuwinst door Eco-glazen
Afvalpreventie en het voorkomen van zwerfafval lukt moeilijk tot niet en op evenementen lukt het helemaal niet, tenzij men overstapt op veilige, duurzame kunststof glazen (Eco-glazen) die meerdere malen kunnen worden gebruikt, gewoon door ze te spoelen conform de hygiëne regels die ook van toepassing zijn op gewoon glaswerk.
Dutch Cups ecoglazen en ecobekers zijn onbreekbaar en gemaakt van de glasheldere, transparante of gekleurde kunststof materialen polycarbonaat, Tritan copolyster of polypropyleen. De hard plastic drinkglazen zijn vele malen herbruikbaar, handmatig en machinaal te reinigen, optimaal stapelbaar en te bedrukken van 1 kleur tot fullcolour. Dutch Cups glazen kunt u zowel kopen als huren. En voor Oranje activiteiten zijn er natuurlijk ook oranje Eco-glazen.
Dutch Cups glazen, bekers, pitchers en dienbladen zijn te bedrukken met een eenvoudig logo in 1 kleur tot en met fullcolour (foto) images. Met een bedrukking worden Dutch Cups producten de perfecte reclamedragers of ware collector items!
Erik van Erne zegt:
17 maart 2018 om 13:49 | Permalink
Eurocommisaris Frans Timmermans spreekt zich uit voor statiegeld
Eurocommissaris Frans Timmermans over statiegeld op kleine petflesjes en blikjes: “Ik merk dat er bij de mensen in het land echt nu bereidheid is om hier iets in te doen en dan mag de overheid NIET achterblijven.”
Erik van Erne zegt:
19 maart 2018 om 11:42 | Permalink
Waarom is er statiegeld? by NOS op 3
Het is politiek een hot topic: moet er op meer producten statiegeld komen? Wij zochten uit hoe statiegeld er ooit gekomen is. En wat het kost en oplevert.
Peer zegt:
24 maart 2018 om 12:30 | Permalink
Ahold Laat Ware Gezicht Zien Door Statiegeld te Blokkeren
Het Ahold Delhaize concern omarmt mondiale duurzaamheidsdoelen en zegt de sector versneld naar duurzamere voedselsystemen te leiden, die gezonder zijn voor mens en planeet. Ahold zegt: “Our objective is to lead our industry in accelerating toward food systems that are healthier for people and the planet.” Het bedrijf neemt ook zijn verantwoordelijkheid om grondstoffen duurzaam te gebruiken en afval te reduceren: “We take our responsibility for using the planet’s resources sustainably by reducing carbon emissi ons and waste.”, aldus het jaarverslag 2017.
Het concern nodigde in 2017 stakeholders uit om aan het management feedback te geven over onderwerpen met de grootste maatschappelijke invloed. Eén daarvan was “plastic”, dat vervolgens bestempeld werd als onderwerp waar toekomstig strategische heroverweging nodig is. Zo staat te lezen in hetzelfde jaarverslag.
Met duurzaamheid hoog in het vaandel en plastic als speciaal aandachtspunt zou het concern met uitbreiding van statiegeld op kleine plastic flesjes vele vliegen in één klap kunnen slaan; minder afval, betere recycling en een duidelijk signaal naar klanten dat het bedrijf daadwerkelijk zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar het tegendeel is gebeurd. Ahold blokkeert invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes door een ongekend felle lobby in Den Haag. Gevraagd naar het motief in de pers worden steevast de hoge kosten genoemd die met uitbreiding van statiegeld gepaard zouden gaan.
De winst van het concern steeg in 2017 met bijna 70% en het bedrijfsresultaat bedroeg 1,8 miljard euro. Twee topbazen verdienen jaarlijks respectievelijk 114 en 135 keer zoveel als het jaarsalaris van de gemiddelde Ahold werknemer. Zouden topsalarissen en het aandeelhoudersrendement in gevaar kunnen komen door de vermeende kosten van uitbreiding van statiegeld? Is dat de echte reden om het niet in te voeren en daarmee de milieukosten van de Plastic Soup af te wentelen op de samenleving?
Dat kan toch niet waar zijn?
Erik van Erne zegt:
4 april 2018 om 15:10 | Permalink
Statiegeldsysteem in Engeland Wordt Ingevoerd
De Britse regering heeft aangekondigd een statiegeldsysteem in te voeren voor blikjes en flessen van glas en plastic. Daarmee hoopt de regering meer te kunnen recyclen en de vervuiling op het land en in de zee tegen te gaan.
Later dit jaar wordt overlegd hoe het statiegeldsysteem wordt uitgevoerd. Volgens Michael Gove, de Britse staatssecretaris van milieu, is het een logische stap na een verbod op microplastics en een regeling voor de uitgave van plastic tasjes.
Britse consumenten gebruiken naar schatting circa 13 miljard plastic flesjes, waarvan er drie miljard bij het afval of op straat eindigen. Gove wil daarom nog dit jaar het statiegeldbesluit omzetten in actie. Hij noemt de statiegeldsystemen in Duitsland, Zweden en Denemarken als voorbeeld. In Duitsland heeft de invoering van het systeem geleid tot bijna volledige recycling van alle plastic flesjes.
Erik van Erne zegt:
2 juli 2019 om 15:06 | Permalink
Recycling Netwerk Pleit Voor Statiegeld Op Blikjes: Drankblikjes Vergroten Plastic Soep
Drankblikjes bevatten een verborgen laagje plastic aan de binnenkant dat net op een plastic zakje lijkt. Dat blijkt uit een experiment uitgevoerd door milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux.
Door het aluminium omhulsel op te lossen in zoutzuur, wordt het verborgen laagje plastic zichtbaar. Dat wordt getoond in onderstaand filmpje. Alle geteste blikjes, van merken die in Nederland het vaakst in het zwerfafval worden gevonden, blijken dergelijk plastic aan de binnenkant te bevatten. Dit plastic wordt gebruikt om een reactie tussen de drank en het aluminium of staal van het blikje te voorkomen.
Alleen al in Nederland werden het voorbije jaar 1,58 miljard blikjes verkocht. Dat is 13,3 procent meer dan twee jaar geleden. Ook het aandeel van blikjes in het zwerfafval groeit: het afgelopen jaar steeg het aantal rondzwervende blikjes gemiddeld van 22,5 naar 24,3 stuks per kilometer volgens metingen van Dirk Groot, die 1.000 kilometer in 43 verschillende gemeenten heeft onderzocht op rondzwervende drankverpakkingen. Tijdens de World Clean Up Day Nederland 2018 stonden blikjes op nummer twee van de tien meest gevonden items.
De aanwezigheid van plastic in blik werpt een nieuw licht op de milieuvervuiling veroorzaakt door blikjes. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven hield met haar “focus op plastic” tot nu toe de blikjes buiten de statiegeldwetgeving.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat stelde vorig jaar een ultimatum: als de industrie niet meer plastic verpakkingen recyclet komt er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes. Van Veldhoven ziet de plastic soep als een serieus probleem dat haar prioriteit heeft. Blikjes horen daar in haar ogen niet bij, maar zijn onderdeel van de bredere zwerfvuilproblematiek die volgens de staatssecretaris een andere aanpak vergt. Onterecht, zegt Recycling Netwerk, want ook blikjes dragen bij aan de plastic soep.
Disclaimer: dit is een gevaarlijk experiment met bijtende stoffen die brandwonden veroorzaken. Dit mag enkel door volwassenen die kennis van chemie hebben en beschermende kledij dragen uitgevoerd worden. Video mag gebruikt en gedeeld worden op voorwaarde van vermelding van Recycling Netwerk Benelux en een link naar Recycling Netwerk
Akshit Roy zegt:
7 september 2021 om 12:09 | Permalink
great piece of information