google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Derde Matras Recyclingfabriek: Matrassen Recycling by RetourMatras, Renewi En Aslon Refoam

Geschreven op 4-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

matras-recycling.JPGUpdate: 3 februari 2021: Matrasrecyclingfabriek RetourMatras gaat in Lelystad het schuim uit oude matrassen recyclen tot een grondstof voor nieuw schuim. Daarnaast wil het bedrijf een nieuwe fabriek in Etten-Leur en een eerste fabriek in België openen.

Momenteel verwerkt RetourMatras naar eigen zeggen 90 procent van de onderdelen van oude matrassen tot nieuwe grondstoffen voor onder andere isolatiemateriaal. De nieuwe technologie biedt de mogelijkheid om het schuim uit oude matrassen te verwerken tot grondstof voor nieuw schuim in matrassen of andere schuimproducten, zoals banken en stoelen. Dankzij deze technologie kan RetourMatras jaarlijks het schuim van meer dan 200.000 afgedankte matrassen omzetten in polyol, een belangrijke bouwsteen voor nieuw schuim. De inzet hiervan is te danken aan Ikano Industry, matrassenproducent van Ikea, dat zich heeft aangesloten bij de bestaande RetourMatras-investeerders Ingka Investments en Renewi.

Nanne Fioole, directeur van RetourMatras: “We zoeken voortdurend naar manieren om samen met de industrie onze teruggewonnen materialen te upcyclen naar duurzame producten, zoals het bonded foam dat we produceren uit gerecycled schuim. We zijn blij met het toetreden van Ikano Industry en de voortdurende steun van Ingka Investments en Renewi voor de groei en toekomst van RetourMatras.”

Daarnaast laat het matrasrecyclingbedrijf weten twee nieuwe fabrieken te gaan openen. In Etten-Leur komt de vierde faciliteit in Nederland en ook in België komt een RetourMatras-fabriek. Afgelopen jaar opende het bedrijf nog zijn derde faciliteit in het Brabantse dorpje Zeeland. Met de komst van deze nieuwe fabrieken later dit jaar verwacht het bedrijf te groeien naar het recyclen van meer dan 1,5 miljoen matrassen per jaar in België en Nederland.

18 januari 2021: De innovatieve samenwerking tussen Renewi, RetourMatras, Aslon Refoam en Donker Groep, heeft geleid tot een hoogwaardige oplossing voor de secundaire grondstofstroom foam die voortkomt uit de recycling van afgedankte matrassen.

Aslon Refoam produceert ondergrond en ondervloertoepassingen van het foam, Donker Groep past vanaf heden deze ondervloer toe voor valondergronden in parken, speeltuinen en sportvelden.

Daarnaast kan het foam ook gebruikt worden als ondervloer in gebouwen of (geluid) isolatie. Met de samenwerking wordt er per matras 48kg CO2 en 2 m2 grondstoffen voor ondervloer bespaard.

Door de samenwerking geven de vier organisaties gezamenlijk zoveel mogelijk nieuw leven aan de grondstoffen voorkomend uit afgedankte matrassen. Renewi verzorgt in dit proces het transport en haalt hiervoor de matrassen op bij bedrijven, instellingen of milieustraten en brengt deze naar RetourMatras alwaar het matras wordt gerecycled, dat een drietal grondstoffen oplevert; metaal, textiel en bonded foam. Vanuit het recyclingproces gaat het staal naar de staalindustrie, het textiel wordt tot garen verwerkt door textielbedrijven en het foam gaat naar Aslon Refoam dat hieruit ondergrond en ondervloertoepassingen produceert wat uiteindelijk wordt toegepast in valondergronden. Ook kan het gerecyclede foam worden gebruikt worden als ondervloer in gebouwen of (geluid) isolatie.

Matrassen bestaan uit een grote hoeveelheid herbruikbare materialen. Door de matrassen duurzaam te verwerken in plaats van te verbranden, komen er grondstoffen vrij, secundaire grondstoffen waarvan weer nieuwe producten kunnen worden gemaakt.

11 januari 2021: Jaarlijks worden ongeveer 1,6 tot 1,8 miljoen matrassen afgedankt in Nederland. Een stapel van ongeveer duizend Eiffeltorens op elkaar. De afgelopen twee jaar heeft de recycling hiervan een enorme vlucht genomen.

“Nederland loopt voorop op het gebied van matrasrecycling”, zegt Jan Nieuwenhuis, voorzitter van het overlegorgaan waarin overheid en bedrijfsleven overleggen over de recycling van matrassen. “De capaciteit is de laatste jaren enorm uitgebreid.”

Twee jaar geleden belandde twee derde van al die matrassen nog in de verbrandingsovens, met een enorme CO2-uitstoot tot gevolg. Slechts een derde werd gerecycled tot bijvoorbeeld judomatten, isolatiemateriaal en ondertapijt.

De vijf grootste producenten, IKEA, Beter Bed, Auping, Swiss Sense en Hilding Anders, namen uiteindelijk het initiatief voor een zogeheten ‘vrijwillige producentenverantwoordelijkheid’. Die wordt in de loop van dit jaar algemeen verbindend verklaard door de overheid. Oftewel: dan moet de hele sector zich eraan houden.

Het betekent dat de producenten gaan opdraaien voor de kosten van de recycling, een kleine 10 euro per matras. “Het is het principe van: de vervuiler betaalt”, zegt Nieuwenhuis. Nu draaien vooral gemeenten ervoor op. “Straks komt het dus voor rekening van degene die het matras op de markt brengt.” Die zal de kosten overigens weer doorberekenen aan de consument.

De doelstelling van de sector is dat per 2028 driekwart van alle afgedankte matrassen wordt gerecycled. Dat doel is dus nu al gehaald, nog voordat de producentenverantwoordelijkheid in gaat. Volgens Nieuwenhuis komt dat doordat de recyclers vooruitlopend hierop hun capaciteit enorm hebben uitgebreid. “De matrasrecyclers zagen daardoor aankomen dat er meer markt kwam.”

Retourmatras kon grote partijen uit de sector aantrekken als kapitaalkrachtige mede-investeerders. Sinds anderhalf jaar zijn IKEA, de grootste matrasverkoper van Nederland, en afvalverwerker Renewi ieder voor een derde eigenaar naast oprichter Nanne Fioole. “Met hun komst zijn de vleugels opengegaan om verder te kunnen vliegen”, aldus Fioole.

Eind vorig jaar opende het bedrijf zijn derde fabriek waar matrassen in nog geen anderhalve minuut ontmanteld worden en dit jaar volgen er nog twee. De belangstelling vanuit het buitenland is enorm, zegt directeur Fioole. “Er is al vanuit twintig landen interesse om ons concept over te nemen.”

Ook concurrent MRE timmert hard aan de weg. Vorig jaar groeide de capaciteit al met 40 procent, aldus Ruud Kortink. Dit jaar wordt die naar verwachting nog eens verdubbeld, naar ongeveer één miljoen.

15 december 2020: IKEA, RetourMatras en Renewi openen derde matrasrecycling fabriek in Nederland. De innovatieve samenwerking tussen IKEA, Renewi en RetourMatras heeft geleid tot de derde RetourMatrasfabriek, welke in de Brabantse plaats Zeeland is geopend.

De nieuwe fabriek gaat naar verwachting op jaarbasis ruim 400.000 matrassen recyclen, waarmee de totale recyclingcapaciteit van afgedankte matrassen in Nederland de magische grens van 1 miljoen passeert.

Na de eerdere ingebruikname van de locaties in Alphen aan den Rijn en Lelystad draagt ook de opening van deze derde fabriek in Zeeland bij aan het antwoord op de anderhalf miljoen matrassen die jaarlijks in Nederland worden afgedankt. Met het uitbreiden van de recyclingcapaciteit komt een volledig circulaire verwerking van deze afvalstroom steeds dichterbij. Wat nodig is omdat het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3) naar alle waarschijnlijk per januari 2021 verplicht dat alle afgedankte matrassen worden gerecycled in plaats van verbrand.

De samenwerking tussen de drie organisaties staat garant voor 100% matrasrecycling waarmee wordt bijgedragen aan een beter milieu en richt zich hiermee op de circulaire economie waarin het hergebruik van grondstoffen centraal staat. Door de matrassen duurzaam te verwerken in plaats van te verbranden komen diverse herbruikbare materialen vrij zoals onder andere metaal, textiel en latex en polyurethaan (PU-schuim), secundaire grondstoffen waarvan weer nieuwe producten kunnen worden gemaakt.

“De extra capaciteit blijft nodig en deze derde locatie is belangrijk om aan de vraag uit de markt te kunnen voldoen. Met deze fabriek kunnen we nog meer klanten een duurzaam alternatief bieden voor de verwerking van matrassen waarmee we ook nog eens onze eigen CO2 voetafdruk verbeteren. Daarbij is het fijn te zien dat belangrijke marktspelers als IKEA en Renewi ons blijven steunen in de groei en toekomst van RetourMatras.” zegt Nanne Fioole, directeur en mede-eigenaar van RetourMatras.

Meinderdjan Botman, Managing Director Renewi Nederland: “De opening met deze derde RetourMatras fabriek past uitstekend bij onze visie ‘waste no more’ en daarmee onze rol die we willen spelen als verbindende schakel in de circulaire economie. We bieden hiermee een unieke oplossing voor ruim een miljoen afgedankte matrassen die nu middels een duurzame en efficiënte recycling worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen van hoge kwaliteit. Het is mooi om te zien dat samenwerking van partners als IKEA en RetourMatras in de keten ook concrete resultaten oplevert op weg naar een duurzamere samenleving.”

Alberic Pater, Country Business Development Manager, IKEA Nederland: “IKEA is in Nederland veruit de grootste verkoper van matrassen en dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee over hoe je omgaat met matrassen die aan het einde van hun levensduur zijn gekomen. In 2030 wil IKEA volledig circulair zijn. Dat houdt onder andere in dat 100% van de grondstoffen die we in onze producten gebruiken hernieuwbaar of gerecycled zijn. De samenwerking met RetourMatras en Renewi brengt ons weer een stap verder richting 2030. Alle ingeleverde matrassen kunnen nu gerecycled worden en 90% van de materialen wordt opnieuw gebruikt.”

4 februari 2009: In Amerika wordt nog heel veel afval gestort en dan vallen ze direct op: matrassen tussen het huisvuil. Die worden er door de Ohio Matress Recovery and Recycling zoveel mogelijk weer tussenuit gevist. Daarna gaan ze op transport naar de recycle fabriek, waarna 94% van het gerecycelde materiaal weer kan worden hergebruikt.

In Nederland is er voor zover mij bekend geen enkele organisatie die zich richt op het gescheiden inzamelen van oude matrassen. Wel zijn er in het verleden een aantal pilot-projecten uitgevoerd. Eerlijk gezegd kom ik matrassen zelden tegen bij het gewone afval.

Wel is het in veel steden mogelijk om oude matrassen aan te bieden bij het grof huishoudelijk afval. Als dat wordt opgehaald, verdwijnt de oude matras gewoon bij al het andere afval. Brengt u het zelf weg naar de milieustraat in uw gemeente dan is daar soms wel en soms geen aparte container voor aanwezig.

In het kader van het afschaffen van de term afval kan het geen kwaad om ook nog eens naar deze grondstoffenstroom te kijken. Daar is ongetwijfeld nog heel veel milieuwinst in te behalen.

Update 5 december 2012: RetourMatras biedt met een volautomatisch recyclingsysteem een duurzaam alternatief om oude matrassen te verwerken. In tegenstelling tot het storten en verbranden (wat nog veel te vaak voorkomt) staat RetourMatras garant voor 100% grondstoffenhergebruik.

Het recyclingproces begint bij het inzamelen van matrassen bij milieustraten en door bijvoorbeeld woonwinkels, hotels, ziekenhuizen en recreatieparken. In een container van RetourMatras passen 80 tot 100 matrassen die droog ingezameld dienen te worden voor het recyclingproces. In de fabriek worden de containers gelost, waarna de matrassen met een elektrische kraan op de doseermachine worden gelegd en hun weg volgen op de transportband. Belangrijk detail is de metaaldetectie. Een ingebouwde metaaldetector scant de matras. Matrassen met en zonder metalen binnenvering volgen elk een eigen recyclinglijn. Vervolgens wordt de matras ingezaagd, waarna het textiel (de tijk) door een speciaal ontwikkelde pelrol kan worden verwijderd. Het textiel wordt apart gehouden, in balen geperst en wordt hergebruikt in de textielindustrie.

Het recyclingsysteem van RetourMatras is uniek. In de installatie is namelijk rekening gehouden met 2 essentiële zaken: zo min mogelijk handjes tijdens het proces én onze installatie is ontwikkeld op maximale stofafzuiging. In het stof dat vrijkomt tijdens het verwerkingsproces, zit mogelijk endoctoxine. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Door het geavanceerde stofafzuigingsysteem worden eventuele risico’s voorkomen en blijft de fabriek schoon. Tevens zijn de eindverwerkers gesteld op een stofvrij product.

Het metaal wordt als aparte afvalstroom afgezet in de metaalindustrie. Wat dan nog overblijft is het schuim van de matras, dit kan latex of polyether zijn. Nadat de matras in stukken is gesneden, wordt het schuim geperst in balen van rond de 300 kilo. Het latex wordt als eindproduct gebruikt in bijvoorbeeld de meubelindustrie als opvulmateriaal en in sportmatten. Polyether (ook wel PU-schuim genoemd) wordt onder ander verwerkt in ondertapijt en isolatieplaten.

Van een oude matras wordt GEEN nieuwe matras gemaakt! Ook maakt RetourMatras zelf geen nieuwe producten, maar zorgt dat de materialen die uit de oude matrassen herwonnen worden, terecht komen bij een gespecialiseerde hergebruiker.

RetourMatras staat voor 100% matrasrecycling en levert grondstoffen voor nieuwe producten.

Tags: ,

37 Reacties

 1. johan zegt:

  27 september 2009 om 00:21 | Permalink

  zonde van de matrassen :(

 2. frank zegt:

  10 november 2010 om 17:37 | Permalink

  in dronten zit een matras recycling.
  Dat bedrijf is deze week in vlammen opgegaan overigens.

 3. Michelle zegt:

  15 maart 2011 om 22:32 | Permalink

  Er zijn al zoveel oude zachte (voor mij lekkere) matrasjes weggegooid. En ik vind doodzonde wat de vuilniswagen ermee doet.

 4. roxanne zegt:

  12 april 2011 om 22:25 | Permalink

  Ja. Lekker zeg al die vieze matrassen met al die vlekken er in. Gatver… Laat ze maar verbranden.

 5. nicole zegt:

  16 april 2011 om 15:07 | Permalink

  Ik heb zelf een hele oude zachte twijvelaar van 7 cm dik en vind het beter dat het gebruikt wordt voor andere dingen dan alleen de vuilniswagen en verbrandings oven.

 6. Yotka zegt:

  29 juni 2011 om 14:05 | Permalink

  Weet iemand voor mij een plek in noord nederland waar matrassen verzameld worden? (behalve de 2e hands winkel dan). Ik maak er van alles en nog wat van en gebruik het om kinderworkshops rekwisieten maken mee te geven.

 7. M. Greeve zegt:

  22 juli 2011 om 09:28 | Permalink

  Wij hebben heel veel oude matrassen, omgeving Haarlem. Kun je ze zelf ophalen?

 8. Marianne zegt:

  30 juli 2011 om 14:27 | Permalink

  Worden er ook oude matrassen ingezameld in de omgeving van Utrecht?

 9. Monique zegt:

  24 augustus 2011 om 22:14 | Permalink

  Zet ze op marktplaats. Ook al waren ze niet echt fris meer(egenlijk vies) toch verkocht.

 10. Henny zegt:

  9 september 2011 om 21:10 | Permalink

  Hallo.

  We hebben drie oude matrassen , ik las dat u ze wel wilt gebruiken,
  van ons mag u ze gratis hebben.

  groet Henny

 11. Mandy en Joyce zegt:

  19 mei 2012 om 00:39 | Permalink

  Wij hebben nieuwe matrassen gekocht. en onze oude vieze zachte dunne matrasjes zijn meegenomen met zo’n kraakperswagen. Samen met ander grofvuil gingen matrasjes van ons helemaal kapot. Ze werden lekker helemaal open gereten en uit elkaar getrokken. Mooi he. We hebben het op video. Goetjes van ons.

 12. janette van leeuwen zegt:

  24 maart 2013 om 16:53 | Permalink

  Ik heb ook zo,n oud dun {7cm} schuimrubber matrasje en die was echt wel aan vervanging toe. Ik heb het nog een tijd kunnen uitstellen met zo,n zelfde matras erbij{van mijn vriendin maar die was ook al verseten} uit eindelijk toch een nieuwe gekocht. Toen heb ik grofvuil dienst gebeld en die mevrouw doodleuk dat ze dan eerts gemalen “Dan zie ze zeker kapot scheuren”zei ze, dan worden ze zo naar achteren gepersd door een draaiende beweging en dan is het einde matras. Het leek mij zo rotgezicht. Mijn zielige zachte matrasjes wilde ik zo niet weg. Nu heb 2 zalige oude dunne vieze matrasjes.

 13. Jenny van der Linden zegt:

  14 juni 2014 om 14:14 | Permalink

  Persoonlijk vind ik dat er al veel oude matrassen en ook andere rommel weggegooid wordt. ik heb namelijk ook nog zo,n dunne zachte matras. En daar ben ik blij mee, als ik de kans krijg koop ik er nog 1. Ook al is die van marktplaats.Jenny

 14. Esmeederije zegt:

  8 februari 2015 om 13:09 | Permalink

  Bah Jenny, ik zou nooit een oude vieze zachte dunne matras kopen van marktplaats. Ik vindt de vuilniswagen de beste oplossing. Weg met die vieze oude matrassen, speciaal die dunne. Esmeederije.

 15. kim zegt:

  8 februari 2015 om 13:33 | Permalink

  Ik deel je mening. Ik vind zo,n matras heel erg fijn liggen. Je kan natuurlijk niet meer altijd op slapen. Bij mij een straat verder 2 zag ik de moeder Esmee en Nancy een tweeling van die hele oude dunne matrasjes buiten zetten voor het gofvuil. Nieuwsgierig als ik was ben toch even gaan kijken. Ze zagen er aardig bevlekt uit, vooral het midden van beide matrassen. IK heb er eentje opgepakt en mee naar huis genomen. Ik hem uitvoerig bekeken en aan geroken en inderdaad hij was te vies om te bewaren en hij stonk. uit eindelijk heb ik die 2e ook opgehaald die was nog viezer en ruikt net zo.

  Maar ze zijn zo LEKKER ZACHT. Ze zijn nu gelucht maar ruiken nog wel en ik kan het niet laten om er op te gaan liggen en zelfs soms op te slapen. De 1e keer dat ik er op lag zouden ze eigenlijk a kapot geperst en verbrand moeten. weg zachte dunne matras, weg geile vlekken, alles verbrand. NOU MOOI NIET. Het zijn voor mij heerlijke zalige zachte lieve dunne matrasjes. 2X blauw 1.90x80x7 gebruikt met geile vlekken. En er zullen er wel een paar geile vlekken bijkomen. Sorry ik kan het niet weggooien. ZO ZONDE vind ik dat. kim matras.

 16. Esmee en Nacy zegt:

  8 februari 2015 om 14:02 | Permalink

  Heb jij die vieze oude kut matrassen, wees er gelukkig mee maar zijn heel vies en zitten onder de vlekken en de vulling is helemaal op gewoon helemaal versleten. Nou succes ermee. Wij zeggen weg ermee en verbranden die troep. Nancy en Esmee.

 17. ap zegt:

  10 februari 2017 om 14:59 | Permalink

  storten is goedkoper als inleveren

 18. Erik van Erne zegt:

  11 februari 2017 om 10:17 | Permalink

  inleveren is beter dan storten

 19. Jaqueline zegt:

  11 oktober 2017 om 00:42 | Permalink

  Ik heb een oude vieze matras gekregen om weg te gooien. Die worden hier gemalen en zo de vuilniswagen in. Maar dat vieze dunne matras is zo slap en zacht. Jammer van die vlekken maar er zullen er nog wat een paar bij komen. Ik wil daar gewoon op liggen.

 20. Debbie zegt:

  28 november 2017 om 00:27 | Permalink

  ik heb 2 oude dunne matrassen bij het grofvuil vandaan gehaald. Ze waren vies dun oud en heel zacht en die hadden de vuilniswagen in gemoeten. Eewig zonde. De meisjes van wie ze waren geweest verklaarde mij voor gek. Dat ben op die vieze oude dunne zachte matrasjes

 21. Marie-Louise zegt:

  29 april 2018 om 01:46 | Permalink

  Ik heb een oude dunne zachte matrasje voor de vuilniswagen wie het nu nog wil hebben laat het even weten want over 2 weken gaat het oude dunne zachte matrasje de vuilniswagen in en wat er dan mee gebeurt. .. je kan het zelf wel raden.intresse Marie-Louise

 22. Mirjam van Dijk zegt:

  6 mei 2018 om 03:15 | Permalink

  Hallo Marie-Louise. Ik hoop dat je ze nog hebt die oude dunne zachte matrasjes want ik vind het zonde als ze de vuilniswagen in moeten. Ook al kan ik er niks mee dan heb ik ze liever op zolder staan als dat ze die afschuwlijke vuilniswagen in gaan. En ga er zeker nog op liggen.

 23. Bernadette kaagman zegt:

  6 mei 2018 om 03:44 | Permalink

  Nou Mirjam als ze al weggegooid zijn heb ik er nog 4 over. Het zijn niet de mooiste (mijn dochter vind ze lelijk , vies en vuil) . Het zijn echte vuilnismatrasjes. Maar als jij er wat mee kan. Erop slapen zou er zeker niet meer op doen. Zelfs niet voor een huisdier. Dat is toch ook geen gezicht zo,n oud zacht matrasjes met vlekken er op. Kijk maar wat je wil.

 24. N. zegt:

  10 november 2018 om 22:40 | Permalink

  Als je soms zier wat er voor een heerlijke matrassen bij het grof vuil worden gezet eeuwig zonde vooral die met een badstoffentijk lekkere matrasjes zijn dat ookal hebben ze vaak al veel vlekken in de hoes en als ze dan zo moeten eindigen in de vuilniswagen of container eeuwig zonde

 25. Janine zegt:

  25 oktober 2019 om 08:31 | Permalink

  Ik heb 2 wat oudere matrassen bij het grofvuil gezet. Stopt er een auto stapt er een jonge dame uit en zij neemt mijn oude matrassen mee. Een uurtje later komt ze terug met 2 van die hele dunne 7 cm super zachte vieze matrasje en zette die bij het grofvuil. ZONDE. Nou die zijn mooi niet de grofvuil vuilniswagen in gegaan. Ik vind ze zo lekker liggen ik word er gewoon nat van. Ik kan er niks aan doen maar geen grofvuil vuilniswagen voor deze zalige matrasje.

 26. n. zegt:

  3 november 2019 om 11:13 | Permalink

  Ik was van de week bij een afvalverwerker op het terrein en zag daar allemaal mooie oude matrassen op een grote berg liggen zo zonde om al die mooie zachte matrassen daar te zien liggen wachtend op recycling… als ik de kans had gekregen had ik zo’n zacht matras meegenomen weg van de recycling ik vind dat eeuwig zonde van het matras.

 27. Nico zegt:

  5 november 2019 om 11:39 | Permalink

  Ik heb meer geluk gehad. Bij de vuilstort zeiden ze alles dat brand moest in de vuilniswagen. Zo ook twee hele oude dunne super zachte vieze matrasjes van maar 7 cm dik. En die vrouwen gooien zo die matrasjes de vuilniswagen in. ZONDE. Maar gelukkig voor mij voor ze werden weggepest heb ik, ze er uit gehaald. En raad eens waar ik die nacht op geslapen heb?

 28. Erik van Erne zegt:

  11 januari 2021 om 03:50 | Permalink

  Collaboration RetourMatras by IKEA and Renewi: The road to a circular mattress

 29. N. zegt:

  31 januari 2021 om 10:01 | Permalink

  Het blijft gewoon zo zonde om die lieve zachte matrasjes zo in een verwerkingsfabriek uit elkaar getrokken worden…. ik heb laatst nog een heerlijk zacht matras met een badstoffen tijk gered van die verschrikkelijke container zaten wel flink wat vlekken in het matrasje maar beter bewaren dan zo te moeten eindigen…

 30. anoniem zegt:

  25 februari 2021 om 20:10 | Permalink

  Van de week een hulpeloos wiegje met matras gered het was hulpeloos langs de kant van de weg gedumpt zo zielig het wiegje was niet helemaal heel meer maar het staat nu bij mij beter als zo langs de weg

 31. Vincent Rondwijk zegt:

  28 mei 2021 om 17:00 | Permalink

  Mooi om te lezen dat steeds meer materialen gerecycled kunnen worden. Daarnaast zie ik ook dat bedrijven programma’s aanbieden waarbij je korting krijgt wanneer je oude spullen inlevert. Dit is goed voor het milieu en je draagt zo ook bij aan een duurzamere wereld.

 32. Anoniem zegt:

  16 juni 2021 om 20:48 | Permalink

  Onlangs langs de weg een hulpeloos matrasje (60×120) weggehaald dat daar zomaar langs de kant van de weg gedumpt was echt oneerlijk zoals het matrasje daar lag wachtend tot iemand ‘m weg zou halen ook lag er een lakentje bij je snapt toch niet dat mensen zomaar een matrasje van hun kindje daar dumpen oké als het versleten is breng je het toch naar de milieustraat of geef je het gratis weg maar niet zomaar op de weg dumpen. Maar nu heeft het matrasje weer een fijn thuis gekregen het heeft helaas wel wat vlekken maar dat geeft niet, het belangrijkste is dat het weer een fijn thuis heeft.

 33. Amber zegt:

  1 november 2021 om 02:33 | Permalink

  Ik heb een buurvrouw die heeft een hele dunne zachte twijfelaar ergens langs de kant op een industrie terrein mee genomen. Het Matras is schoon gemaakt en ze heeft er op geslapen maar het matras viel enorm tegen. Dus die lag al gauw bij het grofvuil en de vuilniswagen kwam en alles ging er in ook die hele dunne zachte vieze twijfelaar matras maar die is niet geperst want die heb ik nou en ik vind het een zalig zachte matras.

 34. Nick zegt:

  3 november 2021 om 20:37 | Permalink

  Wat fijn Amber dat je een matras gered hebt van die verschrikkelijke pers ik was pas geleden helaas te laat en daar ging zo’n mooi matras de vuilniswagen in de hoes werd van het matras afgescheurd was een triest gezicht, als het me gelukt was had ik het matras meegenomen liever bewaren dan die ellendige vuilniswagen of grofvuil container……

 35. Erik van Erne zegt:

  6 november 2021 om 22:44 | Permalink

  Gemeente Den Haag: al 157.000 kilo matrassen gerecycled

  Sinds een jaar kunnen Hagenaars hun oude matrassen kosteloos laten ophalen voor recycling. Al veel Hagenaars maakten hier gebruik van meldt de gemeente.

  Het eerste halfjaar werd 157.000 kilo aan matrassen opgehaald. Ter vergelijking: dat is ongeveer het gewicht van een blauwe vinvis, het grootste dier op aarde.

  De Haagse Milieu Services haalt wekelijks bijna 5.000 matrassen op. Hierdoor belanden veel minder matrassen in de verbrandingsovens.

  De oude matrassen worden gerecycled in de fabriek van RetourMatras. Daar worden het metaal, de textiel en het schuim eruit gehaald om te worden hergebruikt.

 36. K. zegt:

  12 april 2022 om 19:56 | Permalink

  Afgelopen weekend gingen mensen uit de buurt verhuizen. Ik hoorde ze zeggen dat hun 1 persoonsmatrassen komende week opgehaald zoude worden door de grofvuildienst, ik ben even bij hun langs geweest om te vragen of ik hun matrassen mocht hebben, ze zeiden dat hun matrassen echt alleen maar goed waren voor het grofvuil toch naar de matrassen wezen kijken en meegenomen er zaten inderdaad veel vlekken in de tijk maar ik vind het zo zonde als zulke mooie lieve matrassen worden kapot geperst door zo’n kraakperswagen. Nu liggen ze heerlijk bij mij en raad eens waar die nacht op geslapen heb.

 37. Nick zegt:

  29 september 2022 om 16:37 | Permalink

  Ik vind matrassen heel waardevol en als je ziet hoe sommige mooie fijne zachte matrassen worden weggegooid alsof het niks is vind ik dat eeuwig zonde klinkt misschien raar maar voor mij gevoel hebben matrassen ook gevoelens endat matrassen dan verscheurd worden door persen vind ik een naar idee dan maar m’n oude fijne matras bewaren….

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..