Duurzame Dinsdag 2022, het Duurzame Koffertje en het Duurzaam Lintje: Duurzame Doorbraak
Geschreven op 2-9-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in AgendaUpdate 8 september 2021: De winnaars van Duurzame Dinsdag 2021 zijn bekend
Dit zijn de winnaars van Duurzame Dinsdag themaprijzen 2021.
De Lidl Voedselprijs is gewonnen door OnzeMarkt. Onze Markt is een consumentenbeweging en voedselmerk dat zich inzet voor een eerlijker voedselsysteem.
De ING Circulair Ondernemenprijs gaat naar Drystack. Drystack ontwikkelde een systeem waarbij je kunt bouwen met een soort legoblokjes. Cement is niet meer nodig.
De Greenchoice energieprijs gaat naar Energiedamwand Nederland. Een kadeconstructie die energie onttrekt aan het oppervlaktewater.
De VHG Groenprijs gaat naar het Tiny Forest, een dichtbegroeid, inheems minibos zo groot als een tennisbaan. Niet alleen een paradijs voor insecten, vlinders en vogels. Maar ook voor buurtbewoners en kinderen.
De IVN Natuurprijs gaat naar Rechten voor de natuur. Het toekennen van eigen rechten helpt bij het beschermen van natuur, voor huidige en toekomstige generaties.
De Duurzame Dinsdag-prijs gaat dit jaar naar KlimaatGesprekken. Sinds 2016 zijn er bijna 400 klimaatcoaches opgeleid, die vaak betaald of onbetaald bijdragen aan de klimaattransitie.
De Lidl Voedselprijs wordt uitgereikt aan een initiatief op het gebied van duurzame voedselproductie en -consumptie. De winnaar van dit jaar is: SUNT Food - The Banana Factory.
Van de 100 miljard ton geteelde bananen wordt alleen al in de BeNeLux havens ieder jaar 20 miljoen kilo bananen afgekeurd en tegen hoge kosten & op milieuonvriendelijke wijze vernietigd. We gooien bananen weg omdat hun maat, vorm of kleur niet voldoen aan de cosmetische standaarden van de supermarkt. Naast het weggooien van perfect-eetbare producten, verspillen we hierbij ook miljarden liters water, transport, andere grondstoffen en mankracht. SUNT’s bananenfabriek biedt een duurzame oplossing en kostenbesparing voor bananenimporteurs door deze bananen te verwerken tot hoogwaardige grondstof voor eigen en andermans producten. Zo komt die afgewezen banaan toch nog in de supermarktschappen!
De VHG groenprijs wordt uitgereikt aan een initiatief dat mens en natuur bij elkaar brengt. Dit jaar is uit drie genomineerden de volgende winnaar gekozen: Sociaal Tuinieren.
Bij Sociaal Tuinieren knappen vrijwilligers tuintjes op bij ouderen en andere kwetsbare bewoners die dat zelf niet (meer) kunnen. Het gaat hierbij om mensen met gezondheidsproblemen, een klein sociaal netwerk en met weinig financiële middelen. Tijdens feestelijke buurtdagen gaan groepen vrijwilligers aan de slag. Ze wieden, snoeien, rooien en verwijderen tegels. Daarna planten ze nieuw onderhoudsarm en ecovriendelijk groen. Na de make-over helpen vrijwilligers uit de wijk de bewoners met het onderhoud. Dit heeft een positief effect op de gezondheid, leefbaarheid, klimaatbestendigheid en veiligheid in de wijk. Er ontstaan prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders niet vanzelfsprekend zouden ontmoeten.
De ING Circulair Ondernemenprijs wordt uitgereikt aan een initiatief op het gebied van circulaire economie. Dit is de winnaar van 2021: Veridis.
Veridis probeert een revolutie in plastic recycling teweeg te brengen door de daadwerkelijke kwaliteit van gerecycled plastic inzichtelijk te krijgen en daarmee de circulariteit, toepasbaarheid én commerciële waarde van gerecyclede plastics te verhogen. Om dit te bereiken hebben ze een analysetechniek ontwikkeld om van plastic monsters tot 500 gram de kwaliteit en samenstelling te bepalen. Plastic recycling gaat vaak over grote hoeveelheden, waarbij laagwaardig en hoogwaardig materiaal niet goed van elkaar te scheiden zijn. Met de techniek van Veridis kan deze scheiding beter in kaart worden gebracht. Dit leidt tot meer gebruik van hoogwaardig gerecyclede plastics, en dus een meer circulaire economie.
De Greenchoice Energieprijs wordt uitgereikt aan een initiatief op het gebied van duurzame energie. Dit initatief heeft de prijs dit jaar in de wacht gesleept: Solarge.
Uit onderzoek blijkt dat 30-40% van de daken in NL het gewicht van traditionele zonnepanelen niet kan dragen. Dakversterking of toepassing van lichtgewicht zonnepanelen heeft op dit moment nog een meerprijs die de investering niet rendabel maakt. Stimulering van deze grote onbenutte potentie levert Nederland veel op, vooral m.b.t. opschaling van productie van lichtgewicht zonnepanelen. Binnen 3 jaar kan dit zonder stimulering, dus het betreft alleen de financiering van de onrendabele opstart van de opschaling. Solarge is een Nederlandse producent van lichtgewicht, circulaire zonnepanelen die in 2022 met een passende oplossing op de markt komt.
De IVN Natuurprijs wordt uitgereikt aan een initiatief dat bijdraagt aan natuur-inclusief leren, werken en wonen. Dit is de winnaar: Sociaal Tuinieren.
Bij Sociaal Tuinieren knappen vrijwilligers tuintjes op bij ouderen en andere kwetsbare bewoners die dat zelf niet (meer) kunnen. Het gaat hierbij om mensen met gezondheidsproblemen, een klein sociaal netwerk en met weinig financiële middelen. Tijdens feestelijke buurtdagen gaan groepen vrijwilligers aan de slag. Ze wieden, snoeien, rooien en verwijderen tegels. Daarna planten ze nieuw onderhoudsarm en ecovriendelijk groen. Na de make-over helpen vrijwilligers uit de wijk de bewoners met het onderhoud. Dit heeft een positief effect op de gezondheid, leefbaarheid, klimaatbestendigheid en veiligheid in de wijk. Er ontstaan prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders niet vanzelfsprekend zouden ontmoeten.
Dit zijn de drie mensen die dit jaar een Duurzaam Lintje in ontvangst mochten nemen vanwege hun grote inzet op het gebied van duurzaamheid:
Imke de Boer, hoogleraar dieren en duurzame voedselsystemen
Nico Roozen, pionier op het gebied van eerlijke handel
Bibian Mentel. snowboardkampioen en inspirator (postuum)
De duurzame troonrede van Werner Schouten: Tijd voor Generatiegerechtigheid
Lotgenoten,
Het is tijd voor generatiegerechtigheid.
2100
In 2100 verwacht ik er nog te zijn. Kunt u zich voorstellen hoe ik in 2100 leef? Kunt u zich voorstellen hoe we omgaan met alle uitgekomen IPCC-voorspellingen van 3 graden opwarming? Hoe we tijd doorbrengen in koelhuizen om de verzengende hitte in de zomers te ontsnappen? Hoe oorlogen worden gevoerd om water en voedsel? Hoe we klimaatvluchtelingen een plek hebben moeten geven in de buurt? Kunt u zich voorstellen dat kinderen op school teruglezen in de geschiedenisboeken dat we al sinds de 20e eeuw wisten hoe vreselijk klimaatverandering zou zijn, maar dat onze leiders jammerlijk faalden om de opwarming onder de 1.5e graad te houden? Kunt u zich dat voorstellen?
Lotgenoten, ik verwacht er nog te zijn in 2100. Net als waarschijnlijk uw kind. Uw kleinkind. En wat wij vandaag doen, bepaalt hoe die toekomst eruitziet.
Maar wie denkt er na over het 2100 van mij en dat van uw kinderen en kleinkinderen? Geven de mensen die aan de knoppen zitten überhaupt iets om die toekomst?
Doel duurzaamheidsbeleid
Dik 2 jaar loop ik nu rond in de duurzaamheidswereld. En met stijgende verbazing kijk ik naar de manier waarop wij met het vraagstuk bezig zijn.
Er blijft namelijk één belangrijke vraag bij mij onbeantwoord: Wat is het doel van ons duurzaamheidsbeleid? Volgens mij zijn we het namelijk in de praktijk volstrekt vergeten.
Natuurlijk, velen van jullie zullen het kunnen dromen. Dat sleetse riedeltje. ‘Het doel van duurzaamheidsbeleid is het bouwen van een wereld waarin we kunnen voorzien in de behoeften van het heden, zonder toekomstige generaties de mogelijkheid te ontnemen in de eigen behoeften te voorzien.’ Dat kennen jullie vast allemaal.
Ik zou dat samenvatten als generatiegerechtigheid: ervoor zorgen dat we niet ten koste van toekomstige generaties leven, maar dat we die juist ondersteunen. Vanuit de overtuiging dat elke generatie een niet inwisselbaar recht heeft op welzijn, een goede kwaliteit van leven en een leefbare wereld. Elke generatie. De generaties nu én de generaties in 2100.
Generatiegerichtigheid uit zicht
Ik ben me echter kapot geschrokken van wat ik zie in de praktijk. Tijdens mijn voorzitterschap van de Jonge Klimaatbeweging, heb ik gemerkt dat generatiegerechtigheid en een leefbare toekomst in 2100 in de praktijk totaal geen aandacht heeft.
Bij belangrijke beslissingen wordt zelden rekening gehouden met de kosten en baten voor toekomstige generaties. Of het nou het openen van Lelystad Airport is, het verbreden van de A27 of het boren naar gas onder de Waddenzee, er wordt niet getoetst op brede welvaart voor uw kinderen in 2050, 2070 of 2100. In modellen of doorrekeningen van beleidspakketten komen deze kosten niet terug.
Nauwelijks geven we aandacht aan de kosten waar we jonge en toekomstige generaties mee opzadelen. Het feit dat het Klimaatakkoord niet op koers ligt, wordt zonder blikken of blozen geaccepteerd. Terwijl elke extra megaton CO2 die we door die vertraging uitstoten, de klimaathypotheek van jongeren nóg groter maakt. Zij moeten namelijk in de tweede helft van deze eeuw al die uitstoot weer uit de lucht halen, willen we onder 2 graden opwarming blijven. Een gigantisch dure opgave. Maar die kosten zie ik nooit verwerkt in modellen.
Daarnaast zie ik ook nooit verwerkt dat elke megaton CO2 die we nu uitstoten tot aan 2100 226 extra doden veroorzaakt. Zo is gebleken uit een recente studie van Columbia University. Met dat gegeven kost de door de industrie belobbyde versoepeling van de CO2-heffing ongeveer 6,000 extra levens… Ook die kosten, als je dat zo mag noemen, zie ik niet terug in doorrekeningen of Kamerbrieven. Over die kosten hebben we het niet.
Keer op keer zijn het de huidige belangen die de klok slaan. En niet de rechten van jonge en toekomstige generaties.
Verslaving aan het heden
Deze verslaving aan het heden, staat echte systeemverandering in de weg. De hoofdrolspelers in de transitie hebben er namelijk een sport van gemaakt om op elke aanpassing richting een leefbare toekomst een hoopvolle term te plakken, om die vervolgens compleet uit te hollen. Zonder enig oog voor het einddoel.
Zo is het label ‘klimaatneutraal’ gekaapt door luchtvaartbedrijven en oliemaatschappijen. Met creatief boekhouden en schimmige CO2-compensatie geven ze het idee dat je met een schoon geweten op reis kan.
Het bouwen aan een circulaire economie hebben we teruggebracht tot voornamelijk wat recyclen. Bronmaatregelen zoals consumptievermindering of minder groei zijn taboeonderwerpen. Niet zo gek dus dat ons grondstofgebruik nauwelijks daalt.
Duurzaamheid, in al haar breedheid en dimensies, hebben we platgeslagen tot tonnen CO2 tellen. Zonder oog voor sociale duurzaamheid, biodiversiteit en schaarse grondstoffen. “Met het huidige beleid maak je in 2050 met je Tesla een dagtripje naar de Veluwe, maar is de Veluwe een levenloos bos en zit die Tesla vol zeldzame aardmetalen die zijn gewonnen door uitgebuite mijnwerkers.”
En kringlooplandbouw… Over kringlooplandbouw kwam het Planbureau voor de Leefomgeving met de volgende conclusie: “Beleid voor kringlooplandbouw […] is „vooral gericht op inpasbaarheid in de gangbare bedrijfsvoering.”
Deze conclusie is exemplarisch voor de tragiek van hoe we met onze transities omgaan. We zitten in een gigantische systeemcrisis, maar in een ultieme krachtsinspanning houden we ons vast aan onze huidige, vervuilende systemen. We proberen alles in de huidige verdienmodellen in te passen. Een leefbare toekomst komt zo nauwelijks dichterbij.
Klimaatakkoord houdt zich niet bezig met de toekomst
Ook de tafels van het Klimaatakkoord zijn ten prooi gevallen aan de tirannie van het heden en de huidige systemen.
Mobiliteitssysteem
Laat me dit illustreren met een voorbeeld. Het Klimaatakkoord wil tot 2030 1.9 miljoen brandstofauto’s vervangen voor elektrische auto’s. Mooi doel zou je denken, maar feitelijk is het niets anders dan het verplaatsen van de voetafdruk. Van broeikasgasuitstoot naar uitputting van zeldzame aardmetalen. Aardmetalen die ook nog eens worden gewonnen in landen met mensenrechtenschendingen. Het is daarmee het verplaatsen van de voetafdruk, niet het verkleinen ervan.
Als we een volhoudbare toekomst echt serieus zouden nemen, zouden we juist inzetten op een systeemverandering van privaat autobezit naar meer openbaar vervoer, deelauto’s en deelfietsen. Een stuk efficiënter voor de ruimte in ons land, voor de ruimte op het elektriciteitsnet, beter voor de uitstoot en het vraagt minder aardmetalen. Dat is pas werken aan een volhoudbare toekomst.
_________________________________________________________________________________________________
Geen fundamentele discussies
Maar zulke fundamentele systeemdiscussies vonden precies 0 keer plaats aan de klimaattafels. In plaats daarvan proberen de klimaattafels nu in allerijl de uitstoot van álle fabrieken, industrieën en sectoren te halveren. Zonder zich af te vragen of een sector er überhaupt wel zou moeten zijn in een klimaatneutraal 2100.
En dat is onverstandig. Want vergis je niet, het halveren van de uitstoot is een wezenlijk andere opgave dan het realiseren van een klimaatneutraal land. En dat vind ik niet alleen, ook de Raad van State vindt dit. Zo blijkt uit zijn kritiek op het Klimaatakkoord. Ik citeer: “Een grote uitstootreductie vergt niet louter een veelheid aan losse maatregelen, maar herordening van productie en consumptie in alle sectoren van de maatschappij en economie. Het Klimaatplan geeft nog weinig blijk van dat besef en plaatst de maatregelen voor 2030 nog niet voldoende in het perspectief naar 2050.”
Met een groen bord voor onze kop hollen we naar 2030 toe, zonder de basis te leggen voor een leefbare, klimaatneutrale wereld in 2050, 2070 en 2100. Met onze ogen gesloten voor het einddoel, struikelen we de toekomst in.
De tirannie van het heden zegeviert terwijl de leefbare toekomst het onderspit delft.
___________________________________________________________________________________________________
Jongeren steunen Klimaatakkoord niet
Vanwege dit gevaarlijke korte termijn denken hebben jongeren zich niet achter het Klimaatakkoord geschaard. Omdat het Klimaatakkoord zo weinig bijdraagt aan waar het jongeren om gaat: een veilige, gezonde en leefbare toekomst waar ook zij kunnen bouwen aan een carrière, een eigen huis, een gezin. Aan een zinvol leven.
Het niet ondertekenen van het Klimaatakkoord door jongeren leidde echter niet tot enige reflectie of een nieuw, wenkend toekomstperspectief. Nee. Wij werden benoemd als één van ‘de schurken’ die het Klimaatakkoord niet heeft ondertekend. En we verloren onze plek aan tafel…
De toekomst telt niet
Lotgenoten, ik kan niet anders dan concluderen dat de toekomst niet telt in ons duurzaamheidsbeleid.
Terwijl het IPCC steeds zwartere toekomstbeelden schetst, terwijl hevige bosbranden en recordtemperaturen onze recente zomers domineerden, gaan wij rustig door met het stelen van de toekomst van jonge generaties. Stilaan eigenen we hun gezondheid en vrijheden toe. Stilaan eigenen we hun toekomst toe, verkopen het in het heden en we noemen het Bruto Nationaal Product.
Effecten afwezigheid van generatiegerechtigheid
Generatiegerechtigheid is in geen velden of wegen te bekennen. Dit ontbreken van generatiegerechtigheid in ons duurzaamheidsbeleid is zowel zeer onverstandig als enorm onrechtvaardig.
Onverstandig
Allereerst is de afwezigheid van generatiegerechtigheid, met gevaarlijke kortzichtigheid tot gevolg, buitengewoon onverstandig. De Nederlandse overheid kan hierover meepraten. Door jarenlang de stikstofproblematiek voor zich uit te schuiven, moeten nu miljarden kostende ad hoc maatregelen worden genomen. Ook voor het halen van het Urgenda-vonnis zijn op de valreep miljarden kostende maatregelen aangekondigd. Kortzichtigheid en achter de feiten aanlopen begint steeds duurder te worden.
Ook bedrijven vallen ten prooi aan kortzichtigheid. Oliebedrijven Exxon en Shell kunnen het weten. Afgelopen jaar moesten ze allebei onverwacht 40 miljard dollar aan stranded assets afboeken op hun olie- en gasreserves. Gevalletje iets te weinig rekening gehouden met de energietransitie.
Kortzichtigheid vormt dus ook een risico voor onze pensioenen en het concurrentievermogen van onze economie.
Onrechtvaardig
aar dat is nog niet eens het ergste. Het meest tragische is dat we in ‘Nederland polderland’ een systeem zijn ingerommeld waarin het normaal is geworden dat generatiegerechtigheid geen randvoorwaarde is, maar slechts een optie.
Ons systeem is zo ver afgegleden dat mijn generatie door politici wordt verteld dat de leefbaarheid van onze toekomst mag bestaan, mits deze ‘haalbaar en betaalbaar’ is. Blijkbaar is een leefbare toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen alleen mogelijk onder voorwaarde. Blijkbaar is het recht op een gezond leven slechts geldig wanneer dit financieel haalbaar en betaalbaar is.
Maar wanneer is mijn toekomst betaalbaar? Wat mag mijn toekomst kosten? Wat is mijn toekomst waard?
Weet je, eerlijk gezegd wil ik het niet eens weten.
Zulke berekeningen maakten we toch ook niet bij die andere crisis, de coronacrisis? In de coronacrisis legden we de economie stil. Lieten we begrotingsregels los. Pompten we tientallen miljarden in de economie. Betaalden we gemiddeld 8 miljoen euro per gered levensjaar. En waarom? Niet omdat uit een studie bleek dat het haalbaar en betaalbaar was, maar omdat we solidair zijn met elkaar. Omdat een goede gezondheid een mensenrecht is. Omdat het iets onmenselijks zou hebben daar moeilijk over te doen.
Een leefbare, volhoudbare toekomst zou dat ook moeten zijn. Maar op de één of andere manier is die toekomst in Nederland op de onderhandelingstafel beland. Iets wat geen garantie is, maar waarvoor moet worden gestreden door partijen als de Jonge Klimaatbeweging.
Tijd voor Generatiegerechtigheid
Lotgenoten, dit kunnen we niet zo door laten gaan. Wat wij vandaag doen en laten, bepaalt hoe de wereld er in 2100 uit ziet. En met onze verbeterde klimaatmodellen weten we steeds beter wat onze invloed op de wereld in 2100 is. Dus dienen we ook steeds meer verantwoordelijkheid te dragen voor de toekomst die we creëren.
Het is daarom tijd voor generatiegerechtigheid.
Generatiegerechtigheid betekent dat een leefbare toekomst voor jonge generaties een niet inwisselbaar, on-onderhandelbaar uitgangspunt wordt in alle vormen van beleid.
Generatiegerechtigheid betekent dat we ons toeleggen op wat ‘nodig is’ om die leefbare wereld in 2100 te realiseren. In plaats van ons blind te staren op wat ‘mogelijk lijkt’ in de huidige markt of het huidige politieke landschap. Niet handelen vanuit vermeende haalbaarheid, maar vanuit reële noodzakelijkheid.
Rechtszaak Duitsland
Het Duitse recht heeft dit concept al erkend. Duitse jongeren stapten daar naar het Constitutioneel Hof, omdat de Duitse klimaatwet geen rekening hield met de toekomst. Plannen voor na 2030 ontbraken. Het Hof bevestigde dat dit in strijd is met de Grondwet. Want, zo stelde het Hof, wanneer de afstand tussen het doel voor 2030 en het netto-nul doel in 2050 te groot is, dan zal het heel ingrijpende maatregelen vergen om dat te overbruggen. Het zou een giga klimaatopdracht nalaten aan jonge generaties, en dat beperkt hun vrijheden. Zo’n opgelegde beperking van vrijheden is in strijd met de Grondwet. Aldus oordeelde het Constitutioneel Hof.
Het is een revolutionair vonnis waarin het Hof de vrijheden van jongeren in de toekomst net zo zwaar weegt als de rechten en vrijheden van de huidige generaties. Generatiegerechtigheid als uitgangspunt dus.
En wat deed de Duitse politiek in reactie op de uitspraak? Werd er gedebatteerd over politieke rechters? Nee. Het Duitse Parlement scherpte binnen een week de klimaatdoelstellingen aan en werkt nu aan een uitgekiend plan voor 2050 en verder. Bondskanselier Merkel toonde leiderschap waar we in Nederland slechts van kunnen dromen, door te besluiten met de woorden: ‘Duitsland alleen kan de wereld niet veranderen, maar de manier waarop we het doen kan een voorbeeld zijn dat anderen kunnen volgen.’
Generatiegerechtigheid zegevierde.
Tijd voor generatiegerechtigheid
Laten we samen afspreken dat het in Nederland niet tot een rechtszaak hoeft te komen, maar dat we samen het stelen van de toekomst stoppen.
Laten we generatiegerechtigheid aan de basis van de samenleving zetten. Niet omdat het moet van de rechter of van de EU, maar vanuit de overtuiging dat het bijdraagt aan een fijner, gezonder en mooier Nederland.
Bij bedrijven kunnen we hier een start mee maken door een maatschappelijke zorgplicht in te voeren. Zodat ze niet alleen sturen op mooie winstcijfers, maar ook op brede welvaart voor 2100. Om dit van de grond te krijgen ben ik vanuit de Impact Economy Foundation de Commissie 2100 gestart. De Commissie 2100 verbindt aanstormende en huidige leiders in Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen en leidt ze op om te sturen op brede welvaart in 2100.
Bij de overheid is er een generatietoets voor duurzaamheid nodig. Een generatietoets die nieuwe maatregelen toetst op de gevolgen voor jonge en toekomstige generaties op de lange termijn. Op deze manier verzekeren we dat nieuw beleid werkelijk bijdraagt aan brede welvaart in 2100.
Daarnaast is er als de wiedeweerga een omvangrijke crisisaanpak voor het klimaat nodig, met een OMT voor het klimaat en een grote investeringsagenda om de schade voor jonge en toekomstige generaties te beperken.
En deze omslag naar generatiegerechtigheid begint niet alleen bij grote instanties als bedrijven of overheden. Die begint overal. Samen hebben wij elke dag de kans om het verschil te maken. Om de rug recht te houden en op te staan voor onze toekomst en die van onze kinderen.
Generatiegerechtigheid begint bij de beweging van duurzame consumenten, en het begint ook bij de bestuurders van bedrijven die de strategie in lijn brengen met het 1.5-graaddoel.
Generatiegerechtigheid begint bij de initiatiefnemers uit het Duurzame Dinsdag koffertje, én bij alle werknemers die elk project duurzamer willen doen.
Generatiegerechtigheid begint bij elk individu dat op maandagochtend zichzelf de vraag stelt: lever ik deze week een bijdrage aan de mensen in 2100? Of beperk ik hun vrijheden?
————-
Zo kunnen we samen duurzaam leiderschap tonen. Zo kunnen we samen het stelen van de toekomst beëindigen.
Opdat mijn kinderen in de toekomst zich af zullen vragen wat nou precies dat duurzame ontwikkeling was, waar papa en zo velen anderen zich zo hard voor inzetten. Omdat de enige ontwikkeling die zij kennen, per definitie duurzaam is.
Lotgenoten, het is tijd voor generatiegerechtigheid.
—
Werner Schouten
7 september 2021: Zo, het is weer tijd voor Duurzame Dinsdag. Al drieentwintig jaar op rij vieren we in de aanloop naar Prinsjesdag op de éérste dinsdag van september Duurzame Dinsdag: een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag.
Op Duurzame Dinsdag 2021 wordt de Maand van de Duurzame Doorbraak gelanceerd. Doe mee: laten we elkaar versterken richting de Duurzame Doorbraak. Samen creëren we een nieuw integraal duurzaam normaal.
Samen sterker, samen meer gewicht in de schaal. Wij zijn een groep van diverse maatschappelijke initiatieven die samen optrekken om de overgang naar een sociale, ecologisch verantwoorde en veilige samenleving te versnellen. Dit is het moment om de grote uitdagingen met gedeelde belangen en waarden aan te gaan. Wij hebben meer impact als we de krachten bundelen en elkaar ondersteunen waar nodig. Wij nodigen andere organisaties in Nederland uit om mee te doen: laten we elkaar versterken richting de Duurzame Doorbraak. Samen creëren we een nieuw integraal duurzaam normaal.
Er waait een duurzame en sociale wind door Nederland, in september en oktober staan er vele tientallen acties, evenementen en initiatieven op stapel. De Duurzame Doorbraak versterkt dit geluid. Als we beter van elkaar weten wat er gebeurt, als we elkaar helpen om meer impact te maken, als we de krachten bundelen, dan creëren we een duurzame doorbraak!
Duurzame Doorbraak is een initiatief van een groot aantal organisaties, coalities en samenwerkingsverbanden zoals: Duurzame Dinsdag, SDG-Nederland, WEAll Nederland, Social Tipping Point Coalitie, Springtijforum, MVO-NL, Transitiemotor, Revolution Foundation, maar ook startups en plaatselijke initiatieven doen mee. Er zijn nu al meer dan 60 partijen aangesloten en het aantal groeit met de dag.
30 augustus 2021: De jury is eruit! De genomineerden voor alle prijzen van Duurzame Dinsdag 2021 zijn bekend! Per prijs zijn drie initiatieven geselecteerd. Op 7 september wordt bekend gemaakt welke initiatieven de prijzen daadwerkelijk winnen! Wie zijn deze kanshebbers?
Lidl Voedselprijs genomineerden: De Lidl Voedselprijs wordt uitgereikt aan een initiatief op het gebied van duurzame voedselproductie en -consumptie. De genomineerden zijn:
LocalTea van Nederlandse bodem.Na 8 jaar vallen, opstaan en veredelen is het LocalTea gelukt om de theeplant winterhard en lokaal te telen! Alle soorten thee, groen, zwart etc. komen van deze ene plant, de manier van verwerken bepaalt wat voor thee het wordt. Dit betekent dat we vanaf nu overal lokale thee kunnen planten, oogsten en drinken. LocalTea heeft een korte transparante keten en lokaal telen, oogsten en verwerken zorgt voor een besparing van 99% op het gebied van water en energie en 96% op het gebied van Co2.
Koprol in Utrecht. Wij zijn Koprol en wij strijden tegen voedselverspilling in Utrecht. Dat doen we door het verkopen van een product dat gemaakt is van fruit dat anders verspild zou worden. Dit fruit halen wij op bij lokale groenteboeren en groothandels in de regio. De appels met een deukje en bananen met een kleurtje die de winkel zelf niet meer verkocht krijgt. Van het geredde fruit maken wij Rollies. Een Rollie is een gedroogde, opgerolde, zoete snack die voor 100% gemaakt is van fruit dat anders zou zijn weggegooid.
SUNT Food - The Banana Factory. Van de 100 miljard ton geteelde bananen wordt alleen al in de BeNeLux havens ieder jaar 20 miljoen kilo bananen afgekeurd en tegen hoge kosten & op milieuonvriendelijke wijze vernietigd. We gooien bananen weg omdat hun maat, vorm of kleur niet voldoen aan de cosmetische standaarden van de supermarkt. Naast het weggooien van perfect-eetbare producten, verspillen we hierbij ook miljarden liters water, transport, andere grondstoffen en mankracht. SUNT’s bananenfabriek biedt een duurzame oplossing en kostenbesparing voor bananenimporteurs door deze bananen te verwerken tot hoogwaardige grondstof voor eigen en andermans producten. Zo komt die afgewezen banaan toch nog in de supermarktschappen!
ING Circulair ondernemenprijs genomineerden De ING Circulair Ondernemenprijs wordt uitgereikt aan een initiatief op het gebied van circulaire economie. Hieronder de drie genomineerden voor deze prijs!
BESE. BESE richt zich op het succesvol herstellen van natuurgebieden op wereldwijde schaal, met behulp van biobased, bio-afbreekbare materialen. Materialen voor natuurherstel bestaan nu vaak uit permanente materialen zoals beton of plastic: in oevers gebruikt men bijvoorbeeld plastics tegen erosie. Deze materialen breken niet af in een natuurlijk systeem en zorgen voor vervuiling van grond en water. Het vlaggenschip van het bedrijf zijn de BESE-elements; biologisch afbreekbare sheets in een 3D-matrixvorm die succesvol ingezet worden voor natuurherstel. De BESE-elements imiteren eigenschappen van de natuur en helpen zo bij het opstarten van jonge planten en dieren op een nieuwe locatie.
Veridis probeert een revolutie in plastic recycling teweeg te brengen door de daadwerkelijke kwaliteit van gerecycled plastic inzichtelijk te krijgen en daarmee de circulariteit, toepasbaarheid én commerciële waarde van gerecyclede plastics te verhogen. Om dit te bereiken hebben ze een analysetechniek ontwikkeld om van plastic monsters tot 500 gram de kwaliteit en samenstelling te bepalen. Plastic recycling gaat vaak over grote hoeveelheden, waarbij laagwaardig en hoogwaardig materiaal niet goed van elkaar te scheiden zijn. Met de techniek van Veridis kan deze scheiding beter in kaart worden gebracht. Dit leidt tot meer gebruik van hoogwaardig gerecyclede plastics, en dus een meer circulaire economie.
Aarden: Vervanging disposables voor circulaire producten in de zorg. Tijdens de corona-pandemie liep het verbruik van disposable isolatiejassen in de zorg op naar 2.000.000 stuks per week! Aarden scoorde als beste in een SBIR competitie van RVO en 2 ministeries en zal vanuit een Europese samenwerking isolatiejassen leveren die 50 tot 100 x wasbaar zijn en daarna volledig te upcyclen. Daarmee vermindert de afvalberg met zo’n 1.9800.000 stuks in tijden van crisis, met zo’n 700.000 in rustiger tijden, oftewel ruim 35 miljoen stuks per jaar. De impact op het milieu, de CO2 voetafdruk, de afvalberg, besparing op grondstoffen, transport etc etc is enorm.
Greenchoice Energieprijs genomineerden: De Greenchoice Energieprijs wordt uitgereikt aan een initiatief op het gebied van duurzame energie. De genomineerden hieronder op een rij!
Triplesolar: PVT als bron voor elektriciteit, warmte en koeling van eigen dak! Met de PVT panelen van Triplesolar als bron voor warmtepomp is het mogelijk een woning op duurzame wijze van warmte, warm tapwater en elektriciteit te voorzien. Zónder gas. En dat in alle seizoenen, 24 uur per dag. Geluidloos en zonder boring.
Solarge: Stimulering ZON op daken met beperkte draagkracht. Uit onderzoek blijkt dat 30-40% van de daken in NL het gewicht van traditionele zonnepanelen niet kan dragen. Dakversterking of toepassing van lichtgewicht zonnepanelen heeft op dit moment nog een meerprijs die de investering niet rendabel maakt. Stimulering van deze grote onbenutte potentie levert Nederland veel op, vooral m.b.t. opschaling van productie van lichtgewicht zonnepanelen. Binnen 3 jaar kan dit zonder stimulering, dus het betreft alleen de financiering van de onrendabele opstart van de opschaling. Solarge is een Nederlandse producent van lichtgewicht, circulaire zonnepanelen die in 2022 met een passende oplossing op de markt komt.
Sympower is een bedrijf dat helpt om het elektriciteitsnet te stabiliseren. Hierdoor hoeft er veel minder ‘surplus-power’ (vaak vervuilende centrales) klaar te staan om schokken in vraag en aanbod op te vangen. Dit doen ze met elektrische middelen in verschillende industrieën; van staal smelten tot zonnepanelen, elektrische voertuigen tot de papierproductie. Sympower helpt hun klanten om de waarde van hun elektrische activa te vergroten om duurzamer te worden en de wereldwijde verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen mogelijk te maken.
VHG Groenprijs genomineerden. De VHG groenprijs wordt uitgereikt aan een initiatief dat mens en natuur bij elkaar brengt. We stellen de genomineerden graag aan jullie voor!
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Een groenere leefomgeving heeft bovendien een positief effect op onze mentale gezondheid. Van daaruit is het NK Tegelwippen ontstaan, dat plaatsvindt van 30 maart tot 30 september in Nederland. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin.
Bij Sociaal Tuinieren knappen vrijwilligers tuintjes op bij ouderen en andere kwetsbare bewoners die dat zelf niet (meer) kunnen. Het gaat hierbij om mensen met gezondheidsproblemen, een klein sociaal netwerk en met weinig financiële middelen. Tijdens feestelijke buurtdagen gaan groepen vrijwilligers aan de slag. Ze wieden, snoeien, rooien en verwijderen tegels. Daarna planten ze nieuw onderhoudsarm en ecovriendelijk groen. Na de make-over helpen vrijwilligers uit de wijk de bewoners met het onderhoud. Dit heeft een positief effect op de gezondheid, leefbaarheid, klimaatbestendigheid en veiligheid in de wijk. Er ontstaan prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders niet vanzelfsprekend zouden ontmoeten.
Van Bloemkoolland naar nieuwe natuur. Onze burgeralliantie werkt samen met de gemeente Drechterland, bewoners, bedrijven en hoveniers aan de realisatie van een gebruiksvriendelijk bospark tussen de N307 en de nog te bouwen wijk Reigersborg-Zuid V in Hoogkarspel. Groene boost voor woonklimaat door nieuwe bewoners te betrekken bij beheer v/h bospark. De bewoners doen in het bospark ideeën op voor groene tuinen. De alliantie werkt ook aan een model om groene burgerinitiatieven met verschillende geldstromen administratief onder te kunnen brengen bij de gemeente. Hierdoor hoeven groene samenwerkingsverbanden niet direct geformaliseerd te worden in stichtingen, of verenigingen. Dit past bij flexibele vrijwilligersinzet.
IVN Natuurprijs genomineerden. De IVN Natuurprijs wordt uitgereikt aan een initiatief dat bijdraagt aan natuur-inclusief leren, werken en wonen. De genomineerden zijn…
Meer Bomen Nu heeft afgelopen 6 maanden 500.000 bomen en struiken gratis weggegeven voor klimaat en biodiversiteit. Gratis omdat we werken met wat de natuur ons biedt, gratis omdat we werken met vele vrijwilligers en om een punt te maken. We kunnen Nederland sneller vergroenen als we samen de handen uit de mouwen steken. Meer Bomen Nu verzamelt - met toestemming en onder begeleiding van de boswachter of terreinbeheerder - stekken en jonge bomen en struiken in natuurgebieden en stadsparken om elders weer uit te planten. Komend jaar gaan we voor de miljoen!
Bij Sociaal Tuinieren knappen vrijwilligers tuintjes op bij ouderen en andere kwetsbare bewoners die dat zelf niet (meer) kunnen. Het gaat hierbij om mensen met gezondheidsproblemen, een klein sociaal netwerk en met weinig financiële middelen. Tijdens feestelijke buurtdagen gaan groepen vrijwilligers aan de slag. Ze wieden, snoeien, rooien en verwijderen tegels. Daarna planten ze nieuw onderhoudsarm en ecovriendelijk groen. Na de make-over helpen vrijwilligers uit de wijk de bewoners met het onderhoud. Dit heeft een positief effect op de gezondheid, leefbaarheid, klimaatbestendigheid en veiligheid in de wijk. Er ontstaan prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders niet vanzelfsprekend zouden ontmoeten.
Studenten voor Morgen is het studentennetwerk voor een duurzame toekomst. Deze landelijke studentenorganisatie stimuleert studenten om te kiezen voor een duurzame levensstijl, studie en carrière. Morgen werkt samen met lidorganisaties in diverse studentensteden. Met studenten uit heel Nederland werken we aan het informeren van andere studenten rondom duurzaamheid en het organiseren van projecten op dit gebied. Daarnaast zet Morgen zich in voor een meer duurzaam onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering op zowel universiteiten als hogescholen.
Duurzame Dinsdag-prijs genomineerden. De Duurzame Dinsdag-prijs wordt uitgereikt aan een initiatief wat zich richt op meerdere aspecten van Duurzaamheid. Lees hieronder wie de genomineerden voor deze prijs zijn!
Steden met veel ruimte voor groen bieden een gezonde leefomgeving en zijn meer bestand tegen veranderende klimaatpatronen. Nederlandse steden moeten daarom snel vergroenen, het liefst op een ruimte-efficiënte manier. Helaas zijn groene muren nog altijd afhankelijk van drinkwater, vooral in tijden van droogte. Tegelijkertijd blijft voedingsrijk afvalwater onze rivieren vervuilen. Muuras maakt groene muren circulair door afvalwater lokaal te zuiveren en hergebruiken met behulp van inheemse waterplanten. Zo zorgen we in één klap voor woningisolatie, waterbesparing, stedelijke verkoeling en biodiversiteit, betere lucht- en waterkwaliteit en de opname van CO2 en stikstoffen.
We beïnvloeden door wat wij doen het leven van onze kinderen en toekomstige generaties. Helaas nu veelal negatief: Zij krijgen een uitgeputte aarde, groeiende ongelijkheid en niet inclusieve systemen doorgeschoven. We creëren een negatieve erfenis. Terwijl zij ook rechten hebben als ze geboren zijn. We willen toch graag goede voorouders zijn? Net zoals wij profiteren van onze goede voorouders? Het Lab Toekomstige Generaties leert ons vandaag al de belangen van toekomstige generaties mee te nemen bij belangrijke beslissingen. Neem dit over, leg hun recht op een inclusieve samenleving en een schoon leefmilieu vast. En creëer er een aparte waakhond voor.
Extinction Rebellion is een groep met allerlei mensen die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. In minder dan een jaar tijd is het uitgegroeid van een kleine groep mensen tot een krachtige beweging van honderdduizenden rebellen wereldwijd. De beweging streeft naar het kunnen doorgeven van een wereld waarin ook de generaties na ons goed kunnen gedijen. Een van de manieren waarop zij dat doen, is door de campagne ‘burgerberaden’. Burgerberaden zijn een inclusieve en effectieve manier om tot rechtvaardig en gedragen klimaatbeleid te komen.
5 september 2019: Zo, Duurzame Dinsdag 2019 zit er al weer op. Al éénentwintig jaar op rij vieren we in de aanloop naar Prinsjesdag op de éérste dinsdag van september Duurzame Dinsdag: een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag.
Dit jaar nam Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst vol met 522 innovatieve en inspirerende ideeën uit de samenleving.
De beste initiatieven zijn beloond met prijzen. Ook werden er Duurzame Lintjes uitgereikt aan drie jonge klimaatactivisten.
De Duurzame Troonrede werd dit jaar uitgesproken door Louise Vet. Zij is directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), buitengewoon hoogleraar Evolutionaire Ecologie bij Wageningen University en nummer één van de Trouw Duurzame Top 100. In haar toespraak betoogt zij dat de natuur niet alleen letterlijk onze voedingsbodem is, maar ook de bron van inspiratie en innovatie om samen te werken aan de toekomst: “Als wij in staat zijn om in ons dichtbevolkte land duurzaam voedsel te produceren en tegelijkertijd biodiversiteit te laten floreren, hebben we hét exportproduct voor alle metropolen van de wereld.”
De winnaars van de Duurzame Dinsdag 2019 themaprijzen zijn:
Lidl Voedselprijs: The Ketchup project
VHG Groenprijs: Guerrilla Gardeners
ING Circulair Ondernemenprijs: Leadax - het nieuwe lood
Asito Sociale Innovatieprijs: Inclusief Bankieren met de GIVO app
Greenchoice Energieprijs: SpeedComfort, de slimme radiatorventilator
Duurzame Dinsdag prijs: Green Tickets
Ieder jaar worden op Duurzame Dinsdag ook Duurzame Lintjes uitgereikt. Dit jaar gingen deze naar drie jongeren die zich inzetten voor het klimaat: de Nederlandse Lilly Platt, de Belgische Anuna de Wever en de Zweedse Greta Thunberg. Zij vragen aandacht voor de klimaatproblematiek, onder andere door te spijbelen. Thunberg is momenteel in Amerika om de klimaattop bij te wonen. Lilly en Anuna waren in Den Haag om hun lintje in ontvangst te nemen. Anuna: “Normaal sta ik in zalen met politici en beleidsmakers die ons alleen maar tegenwerken. Als ik vanmiddag alle initiatieven van genomineerden hier hoor, voel ik dat we samen staan in de strijd. Dus ik ben iedereen hier dankbaar.” Lilly Platt: “Klimaatverandering en plastic vervuiling is echt. We moeten allemaal wakker worden! Zijn jullie dat?”
5 september 2018: Zo, Duurzame Dinsdag 2018 zit er al weer op. Al twintig jaar op rij vieren we in de aanloop naar Prinsjesdag op de éérste dinsdag van september Duurzame Dinsdag: een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag.
Dit jaar nam Staatssecretaris van Veldhoven de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst vol met innovatieve en inspirerende ideeën uit de samenleving. De beste initiatieven zijn beloond met prijzen en drie personen zijn gelauwerd met een Duurzaam Lintje. Dit jaar is de Duurzame Troonrede uitgesproken door Volkert Engelsman, nummer één van de Trouw Duurzame Top 100.
De koffer bevat dit jaar maar liefst 359 ideeën en initiatieven, bijvoorbeeld op het gebied van natuur, duurzame energie en sociale innovatie. Een ander thema wat dit jaar veel terugkomt in de koffer is circulaire economie, zoals het herbruikbaar maken van bouwmaterialen. Hiermee nemen we een kijkje in de toekomst, omdat de inhoud van de koffer vaak een grote voorspellende waarde heeft.
Aan de meest duurzame, innoverende en onderscheidende initiatieven zijn prijzen uitgereikt door de jury van Duurzame Dinsdag, onder leiding van Maurits Groen. De prijzen zijn de VHG Groenprijs, Asito Sociale-innovatieprijs, ING Circulair ondernemenprijs, Greenchoice Energieprijs, Lidl Voedselprijs en de Duurzame Dinsdag-prijs.
De Asito Sociale-innovatieprijs ging naar: Correctbook. Correctbook produceert eindeloos uitwisbare notitieboeken en verspreidt deze wereldwijd om analfabetisme tegen te gaan.
De Lidl Voedselprijs werd gewonnen door: Straw by Straw. Straw by Straw vervangt plastic rietjes in de horeca met rietjes van roggestengels, waardoor ze een statement maken tegen de plastic vervuiling.
De VHG Groenprijs ging naar Rooftop Revolution. Rooftop Revolution realiseert natuurgebieden op daken in grote steden, om deze leefbaar, gezond, duurzaam én klimaatbestendig te maken voor haar bewoners en bezoekers, zowel mens als dier.
Greenchoice Energieprijs werd gewonnen door Hero Balancer. Hero Balancer zorgt met behulp van Algoritmes voor een optimale afstemming van de warmtevraag in een gebouw of appartementencomplex.
De ING Circulair Ondernemenprijs was voor: Mara & Villosa. Bij Mara & Villosa worden sieraden gemaakt van gerecycled goud uit oude elektronica, waardoor kostbare grondstoffen worden bespaard.
De Duurzame Dinsdag-prijs werd gewonnen door: De Verspillingsfabriek. De Verspillingsfabriek zet reststromen vanuit de voedingsindustrie om in nieuwe voedselproducten, samen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt; zo gaan zij verspilling van voedsel èn talent tegen.
De Duurzame Troonrede is dit jaar uitgesproken door Volkert Engelsman, directeur bij EOSTA en nummer één van de Trouw Duurzame Top 100. In zijn toespraak pleit hij voor het doorberekenen van de werkelijke kosten van producten. Engelsman: ‘Niemand wordt ’s ochtends wakker met het idee: laten we vandaag eens het klimaat om zeep helpen, of de kleuters in Zuidoost-Azië flink aan het werk zetten. Laten we het grondwater en onszelf eens vergiftigen met landbouwchemicaliën. En toch gebeurt het. Iedere dag. En op grote schaal. Hoe is dat mogelijk?’
‘Alles draait om winst, maar laten we dan wel netjes rekenen’. In zijn visie is geld verdienen geen vies woord, maar moet de afwenteling van kosten op milieu, mens en dier wel worden meegenomen in kostprijzen.
Ieder jaar worden op Duurzame Dinsdag Lintjes uitgereikt aan personen die zich al jaren inzetten voor duurzaamheid. De gelauwerden van dit jaar zijn Louise Vet (NIOO-KNAW), Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde) en Boudewijn Poelmann (Nationale Postcode Loterij).
21 augustus 2018: Zo de genomineerden voor alle prijzen van Duurzame Dinsdag 2018 zijn bekend. De jury heeft per prijs de drie beste initiatieven geselecteerd. Op 4 september wordt bekend gemaakt welke initiatieven de prijzen daadwerkelijk winnen.
De Duurzame Dinsdag-prijs wordt uitgereikt aan een initiatief wat zich richten op meerdere aspecten van Duurzaamheid. De genomineerden zijn:
De Verspillingsfabriek: De Verspillingsfabriek zet reststromen vanuit de voedingsindustrie om in nieuwe voedselproducten, samen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt; zo gaan zij verspilling van voedsel èn talent tegen.
TradeFrm: TradeFrm koopt jaarlijks tienduizenden fietswrakken op van gemeenten, die door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt worden gedemonteerd en opgebouwd tot volwaardige fietsen.
Plastic whale circular furniture by Vepa: Vepa maakt kantoormeubilair van Amsterdams grachtenplastic; met de opbrengst investeren ze in lokale initiatieven die ook elders ter wereld het plasticprobleem aanpakken.
De Asito Sociale-innovatieprijs wordt uitgereikt aan een initiatief dat mensen bij elkaar brengt. De genomineerden zijn:
Socialcoin: Socialcoin helpt mensen met het aflossen van schulden door beloning van maatschappelijke activiteiten met social coins, die een afspiegeling zijn van de geleverde maatschappelijke waarde.
Correctbook: Correctbook produceert eindeloos uitwisbare notitieboeken en verspreidt deze wereldwijd om analfabetisme tegen te gaan.
ITvitea: Anders denken werkt. ITvitea begeleidt ICT-talenten met autisme in een ICT-opleidingsprogramma naar een betaalde en duurzame baan als ICT-professional.
De ING Circulair Ondernemenprijs wordt uitgereikt aan een initiatief op het gebied van circulaire economie. De drie genomineerden voor deze prijs zijn:
Mara & Villosa: Bij Mara & Villosa worden sieraden gemaakt van gerecycled goud uit oude elektronica, waardoor kostbare grondstoffen worden bespaard.
IKcircuLEER: IKcircuLEER is een lesprogramma over duurzaamheid voor VMBO-scholieren, om hen te leren over thema’s zoals voeding en circulaire economie.
10XL: 10XL print met een reusachtige 3D printer plastic producten tot zes meter en verwerkt daarbij afvalplastic uit de oceanen.
De Lidl Voedselprijs wordt uitgereikt aan een initiatief op het gebied van duurzame voedselproductie en -consumptie. De genomineerden zijn:
Bierbakkers: De Bierbakkers bakken smaakvol brood met bierbostel -een bijproduct van bierbrouwerijen- en gaan daarmee voedselverspilling tegen.
BluGrass: BluGrass maakt van een normale koe een klimaatneutrale koe: door toevoeging van een specifieke soort zeewier wordt de methaanuitstoot door koeien drastisch verlaagd.
Straw by Straw: Straw by Straw vervangt plastic rietjes in de horeca met rietjes van roggestengels, waardoor ze een statement maken tegen de plastic vervuiling.
De Greenchoice Energieprijs wordt uitgereikt aan een initiatief op het gebied van duurzame energie. De genomineerden zijn:
Sociaal duurzame LED-tubes: Bij GreenFox renoveren mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bestaande lampen en voorzien deze van energiezuinige LED-verlichting.
Hero Balancer: Hero Balancer zorgt met behulp van Algoritmes voor een optimale afstemming van de warmtevraag in een gebouw of appartementencomplex.
Super Power: Super Power sluit woonabonnementen af bij mensen thuis; zij leasen installaties om duurzame energie op te wekken voor een bedrag dat lager is dan de energierekening daarvoor.
De VHG groenprijs wordt uitgereikt aan een initiatief dat mens en natuur bij elkaar brengt. De genomineerden zijn:
De Natuurverdubbelaars: De Natuurverdubbelaars leggen verbinding tussen economie en ecologie door projecten uit te voeren op het gebied van biodiversiteit, ecosystemen en natuurlijk kapitaal.
Smaak voor groen: Smaak voor Groen zet zich in voor duurzame en milieuvriendelijke projecten op gebied van groen en voeding; ze gaan voor meer planten, en minder stenen in de stad.
Rooftop Revolution: Rooftop Revolution realiseert natuurgebieden op daken in grote steden, om deze leefbaar, gezond, duurzaam én klimaatbestendig te maken voor haar bewoners en bezoekers, zowel mens als dier.
5 augustus 2018: De koffer voor 2018 is gesloten! Ruim 350 inspirerende ideeën werden ingediend voor Duurzame Dinsdag. De komende tijd buigt de jury zich over alle prachtige initiatieven.
12 april 2018: Duurzame Dinsdag is hét evenement om politiek Den Haag en de maatschappij aan elkaar te verbinden op het gebied van duurzaamheid.
De eerste dinsdag van september 2018 is alweer de 20e Duurzame Dinsdag. Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, ontvangt een koffer vol ideeën en initiatieven op het gebied van duurzaamheid vanuit onze samenleving.
Jouw idee of initiatief krijgt aandacht vanuit de politiek en/of publiek en je maakt kans op prijzen. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën of initiatieven worden beloond met 1000 euro plus de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven. In totaal zijn er zeven categorieën waarin een prijs te vergeven is.
Tot 1 juni 2018 kun je jouw idee of initiatief weer indienen.
6 september 2017: De Amsterdamse duurzame broedplaats De Ceuvel is uitgeroepen tot winnaar van de Duurzame Dinsdag-prijs 2017. De Amsterdamse broedplaats, tevens café-restaurant, krijgt onder meer 1.000 euro en ondersteuning van Duurzame Dinsdag-partners.
Happy Tosti ontving de Asito sociale-innovatieprijs, Physee won de Greenchoice energieprijs en Dakpark Rotterdam was de winnaar van de VHG groenprijs. De Engie jongerenprijs ging naar PowerNEST en de Lidl voedselprijs was voor Spireaux.
De Ceuvel is behalve een café-restaurant een duurzame broedplaats, werk- en experimenteerplek voor integratie van innovatieve, duurzame technologie in het dagelijks leven. Het terrein van de oude scheepswerf is volledig ontwikkeld met ge-upcyclede materialen en bestaat uit een 14-tal oude woonboten op het land, uitgerust met zonnepanelen, composttoiletten, warmtewisselaars en plantenfilters.
Voor zover ik het nu kan nagaan heeft er dit jaar niemand een Duurzaam Lintje ontvangen.
30 augustus 2017: De genomineerden voor de Duurzame Dinsdag-prijs zijn bekend. Met deze prijs wordt een van de ingediende initiatieven extra in het zonnetje gezet tijdens het evenement. De jury heeft uit alle initiatieven in de koffer de top 3 ideeën gekozen: De Fruitmotor, De Ceuvel en The Great Bubble Barrier. Op Duurzame Dinsdag wordt de winnaar bekend gemaakt. Wie ontvangt de ondersteuningsprijs van 1000 euro?
De Fruitmotor: Samen met fruittelers, fruitverwerkers, afnemers en inwoners in de Betuwe werkt De Fruitmotor aan verduurzaming. Van Betuws restfruit maakt men hoogwaardige producten. Dankzij een eerlijke prijs is er ruimte voor telers om te investeren in een gezonde bodem, schoon slootwater, meer biodiversiteit door aanleg van bijenhagen en bloemenranden. Goed nieuws voor onze regionale economie, de leefbaarheid van de dorpen en de schoonheid van het landschap.
De Ceuvel: De Ceuvel is behalve een café-restaurant een duurzame broedplaats, werk- en experimenteerplek voor integratie van innovatieve, duurzame technologie in het dagelijks leven. Het terrein van de oude scheepswerf is volledig ontwikkeld met ge-upcyclede materialen en bestaat uit een 14-tal oude woonboten op het land, uitgerust met zonnepanelen, composttoiletten, warmtewisselaars en plantenfilters.
The Great Bubble Barrier: De groeiende plastic soep in ons water brengt grote schade toe aan milieu en mens. Op zoek naar een elegante oplossing die afval dicht bij de bron tegenhoudt, ontstond The Great Bubble Barrier: een barrière van luchtbellen. The Great Bubble Barrier hindert nauwelijks scheepvaart, vissen en de natuurlijke werking van de delta. Zie ook: Wave Parasite Winnaar Our Oceans Challenge 2016-2017 - The Great Bubble Barrier Tweede
22 augustus 2017: Duurzame dinsdag vindt dit jaar plaats op dinsdag 5 september. Op dit moment is de koffer gesloten en gaat de jury alle initiatieven en ideeën bekijken.
Wat gebeurt er eigenlijk op die eerste dinsdag van september? Tijdens deze bijzondere dag staan er drie dingen centraal. Het overhandigen van de Duurzame Dinsdag-koffer aan het kabinet en uitreiking van de prijzen. De uitreiking van het duurzame lintje en de duurzame troonrede.
Alle ideeën krijgen een plek in de koffer, ook ideeën die niet binnen één van de thema’s vallen. Niet alleen prijswinnaars, maar ook andere innovatieve en inspirerende initiatieven worden een stapje verder geholpen. Duurzame Dinsdag biedt toegang tot een breed netwerk aan professionals en andere initiatiefnemers. Samen verbinden, versnellen en versterken we mensen en hun ideeën.
De Prijswinnaars van Duurzame Dinsdag 2016:
Asito Sociale-innovatieprijs, voor mensen die met hun initiatief mensen bij elkaar brengen.
Greenchoice Energieprijs, voor mensen die een idee, oplossing of advies hebben hoe Nederlanders dichtbij huis écht baas worden over hun eigen energie
NS Reis mee-prijs, voor mensen met een idee dat bijdraagt aan meer duurzaam reizen
ENGIE Jongerenprijs, voor jongeren <30 met een duurzaam idee op het gebied van technologie.
VHG Groenprijs, voor mensen die met hun idee of initiatief groen naar je buurt brengen.
Lidl Voedselprijs, voor mensen met een duurzaam idee op het gebied van voedsel.
6 september 2011: Zo, de winnaars van de Duurzame Dinsdag prijzen 2011 zijn bekend. Van harte gefeliciteerd allemaal met de gewonnen prijs. Net als vorig jaar werden er ook een aantal personen onderscheiden met een Duurzaam Lintje. Op de eerste dinsdag van september heeft staatssecretaris Henk Bleker, namens het kabinet, het Duurzame Dinsdag kofferje in ontvangst genomen met ruim 400 initiatieven.
1e prijs € 5.000 – Gratis elektrisch vervoer door FlexOverschie – Rob uit de Bosch - Schiedam. 12 elektrische voertuigen rijden zes dagen per week gratis in de wijk Overschie in Rotterdam. Door 800 personen per week elektrisch te vervoeren wordt er minder benzine/diesel verbruikt. De jury vindt dit initiatief een unieke combinatie van People, Planet en Profit. Alle facetten van duurzaamheid, zowel sociaal, milieutechnisch als economisch, komen aan bod.
2e prijs € 3.000 – Duurzaamheid on Stage – Hans Alders - Zwolle. Door het gebruik van verschillende duurzame technieken (cdm, led en halogeen hoge druk) wordt het stroomverbruik met 70% verminderd ten opzichte van huidige technieken, zonder in te leveren op kwaliteit. Met deze werkwijze zijn er oplossingen om energie, materiaal, plastics en apparatuur te besparen ‘on Stage’ (podia, festivals, expo’s, beurzen). Volgens de jury laat dit initiatief zien dat duurzaamheid en entertainment bij elkaar passen.
Stimulerend project voor bewustwording onder jongeren. 3e prijs € 2.000 – Statiegeld op zwerfafval – Rene Hissink - Apeldoorn. Klanten van een supermarkt in Eerbeek ontvangen een bonus van vijf cent per blikje en PET-fles, die te besteden is in de winkel. Vermindering van zwerfafval door invoering van statiegeld op kleine verpakkingen. De jury vindt deze aanpak een vorm van gedurfd ondernemerschap; tegen de stroom in ondernemen.
Rabobank Jongerenprijs (<25 jaar) – € 1.000 - Fitness nu écht voorop! – Taco Nijssen - Eindhoven. Consumenten krijgen een voordelig ‘groen’ proefabonnement. Sportscholen gebruiken de opbrengsten voor het verduurzamen van de sportschool. Zij krijgen ondersteuning van een duurzaamheidsconsulent en er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van sportapparaten die elektriciteit opwekken. De jury concludeerde dat dit een mooi verdienconcept is, waarbij opgewekte energie wordt gebruikt om het gebouw te verduurzamen.
Syntens co-creatie prijs (ondersteuning bij het ontwikkelen van het initiatief) – Duurzaam watergebruik – Janneke Hadders - Emmen. Water is een van de belangrijkste factoren bij de groei van gewassen. Door het plaatsen van een bodemvochtsensor, het TerraSen station, laat het systeem zien, wat de dagelijkse wateropname van het gewas is. Hiermee kan het optimale tijdstip van beregenen bepaald worden en droogte of schade door overirrigatie voorkomen worden. Volgens de jury een belangrijke oplossing om het tekort aan zoet water in de toekomst tegen te gaan door efficiënter watergebruik in de landbouw.
Gasterra Challenge (competitie onder studenten met innovatieve ideeën op energiegebied )– Sustainable Playground – Eric van Doorn - Veenendaal. De Sustainable Playground leert kinderen spelenderwijs wat duurzame energie is en maakt ze ervan bewust dat energie niet vanzelfsprekend is. Door middel van zonne-, wind- en kinetische energie, kunnen kinderen interactieve spellen spelen. De jury concludeert jong geleerd, is oud gedaan. Het zo vroeg mogelijk betrekken van kinderen bij het thema, is belangrijk voor duurzaamheid.
Ernst & Young ‘koffer van de toekomst’ (Intensieve workshop om initiatief te ondersteunen)- Isoleren in balans – Michel Trompert - Delft. Isolerend enkel glas dat dunner is, mooier en beter isoleert. Het gaat langer mee en draagt bij aan een gezond leefklimaat in huis. De jury vindt het een interessant product omdat deze methode isoleren voor veel mensen bereikbaar maakt en vooral het isoleren van oude panden mogelijk maakt.
Share2start (coaching bij crowdsourcing en crowdfunding) – Roetz-bikes – Mark Groot Wassink - Amsterdam. Van achtergelaten fietsen en fietswrakken nieuwe trendy stadsfietsen maken, door hergebruikte onderdelen aan te vullen met duurzame, natuurlijke materialen. De jury juicht deze praktische toepassing toe. Oude fietsen krijgen een nieuw leven.
De volgende personen werden onderscheiden met een Duurzaam Lintje:
Mevrouw Jacqueline Cramer, die zich als consultant, wetenschapper, toezichthouder, maar vooral als minister in het kabinet Balkenende IV heeft ingezet voor een duurzame samenleving. Zij heeft in haar carrière een grote staat van dienst opgebouwd en werkt nu als hoogleraar Duurzaam Innoveren bij de Universiteit van Utrecht en zij is directeur van het Utrechts Centrum voor Aarde en Duurzaamheid.
De heer Chris Dutilh, van huis uit biochemicus, heeft vanaf 1976 tot recentelijk diverse functies bekleed bij Unilever. Het accent in zijn carrière ligt vooral op het gebied van milieu en voedingsproducten. Bij Unilever heeft hij een duidelijk stempel gedrukt op het voortvarende milieubeleid, zoals milieumanagement, levenscyclus analyse, productverbetering en milieurapportage.
Mevrouw Claudy Jongstra, heeft na haar studie aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht, in 2000 haar eigen studio in Spannum in Friesland opgericht. Als duurzaam ontwerpster en ondernemer heeft zij condities weten te creëren voor haar bijzondere creaties: eigentijdse wandtapijten. Zij combineert in haar moderne kunstvoorwerpen duurzaamheid en traditionele ambachten en kunsten.
De heer Matthijs Lievaart, de initiator van ‘Doe Mee Verlos Zee’. Doel van dit initiatief is het opruimen van zee afval op de Nederlandse kuststranden en bewustwording creëren van de vervuiling van de kuststranden. Met zijn initiatief weet hij mensen in beweging te krijgen.
De heer Folkert van der Molen, is senior adviseur duurzaam ondernemen en milieubeleid met ruim 13 jaar ervaring in milieu advisering bij DHV Milieu & Infrastructuur BV. Al ruim 10 jaar organiseert hij jaarlijks het Nationale Sustainability Congres, het grootste evenement in Nederland op het gebied van duurzaamheid.
Mevrouw Joke Hirschmann, vaandeldrager van Duurzame Dinsdag, nauw betrokken bij de organisatie. Zij heeft het concept bewaakt en aangedrongen op verdere ontwikkeling. De verbinding tussen burgers en politiek staat bij haar centraal. Vanuit haar werk voor de provincie Zuid-Holland is zij aanjager geworden van de Regionale Duurzame Dates.
30 maart 2011: Zo, het is weer zover. Het Duurzame Dinsdag Koffertje is geopend. U kunt uw ideeën, plannen, projecten en gedachten weer kwijt in het koffertje dat op de eerste dinsdag van september wordt aangeboden aan het Kabinet. Tot Duurzame Dinsdag worden zoveel mogelijk ideeën verzameld. U kunt indienen tot vrijdag 1 juli 2011. Dan wordt het Duurzame Dinsdag Koffertje gesloten.
Alle ingediende ideeën worden in het speciale Duurzame Dinsdag Koffertje op 6 september aangeboden aan een vertegenwoordiger van het Kabinet. Het Kabinet ontvangt tevens een aanbeveling op basis van alle initiatieven. Op Duurzame Dinsdag wordt ook bekend gemaakt welke ideeën een prijs ontvangen en worden mensen onderscheiden met een Duurzame Lintje. Op Anders Bekeken besteden we aandacht aan verschillende ideeën die worden ingediend voor het Duurzame Koffertje. Laat het even weten als u wilt dat wij aandacht besteden aan uw plan of idee. Ekosofia: Het Eco-dorp by Patrick van Uffelen
7 september 2010: Zo, de winnaars van de Duurzame Dinsdag prijzen 2010 zijn bekend. Van harte gefeliciteerd allemaal met de gewonnen prijs. Net als vorig jaar werden er ook een aantal personen onderscheiden met een Duurzaam Lintje.
1e prijs euro 5.000 – Prenovatieconcept Modu-teq voor jaren ‘60 en ’70 flats van Harrie Evers en Peter Kok: Renoveren met een pre, zonder te slopen, zorgt voor beter wooncomfort en besparing van energie. Balkons en galerijen worden vervangen door woon- of balkonmodules aan bestaande betonconstructies. Aan de galerijzijde komen extra entreemogelijkheden. De jury ziet de voordelen van afval-, kosten- en tijdbesparend renoveren, met weinig overlast voor bewoners en omwonenden. Bovendien kan het initiatief dienen als impuls voor de bouwsector.
2e prijs euro 3.000 - African Bicycle Design Contest van Luuk Eickmans en Marieke de Wild: Met de ontwikkeling van een goedkope, gemakkelijk te repareren fiets, die in Kenia gemaakt en gerepareerd kan worden, op een zodanige manier dat Nederlanders betrokken worden bij duurzame mobiliteit, willen initiatiefnemers het gebruik van de fiets in Afrika bevorderen en de uitstoot van, fijn stof, NOx en CO2 verminderen. De jury concludeert o.a. dat het eindresultaat bijdraagt aan duurzame mobiliteit in ontwikkelingslanden en aan het sociale aspect van duurzaamheid.
3e prijs euro 2.000 - Cargohopper van Jacques van der Linden: Een elektrisch voertuig, dat voorzien is van zonnepanelen, kan circa 7 maanden per jaar rijden zonder gebruik te maken van het stopcontact. Het schone voertuig is speciaal aangepast voor moeilijk toegankelijke, historische binnensteden. Dit verbetert de bereikbaarheid, doorstroming, verkeersveiligheid en luchtkwaliteit en vermindert de geluidsoverlast. Deze voertuigen rijden al in Utrecht en de jury vraagt zich af welke steden zullen volgen.
Rabo Jongerenprijs euro 1.000 – Sustainable Innovation Excubator van Daan Grooten en Wouter Kersten: Het initiatief heeft tot doel innovatieve, duurzame ideeën van bedrijven, waar onvoldoende capaciteit en middelen voor beschikbaar zijn, om te zetten in innovatieonderzoeken en –projecten, uitgevoerd door hoogopgeleide jonge starters op de arbeidsmarkt. De jury vindt dit een daadwerkelijk vernieuwende aanpak van de werkloosheid onder hoogopgeleide starters.
Syntens MKB prijs (midden- en kleinbedrijf) voor een ontmoetingsdag tussen prijswinnaar en mogelijk geïnteresseerde partijen - Eco kauwgom (ECO-UW-GOM) van R.W. Engelse: De productie van een volledig biologisch afbreekbare kauwgom, vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen en verpakt in afbreekbare kunststoffen, belast ons milieu minder. De jury vindt het interessant dat een bestaand product zo verbeterd wordt, dat het resultaat niet zo vervuilend is. Ervan uitgaande dat smaak en eigenschappen vergelijkbaar zijn, heeft dit product enorme afzetmogelijkheden, aldus de jury.
De volgende personen werden onderscheiden met een Duurzaam Lintje:
De heer Arnold Abbema, die zich als vrijwilliger al jaren inzet voor een duurzame samenleving. Hij is oprichter en/of initiator van organisaties die zich o.a. bezighouden met adviezen over afval in ontwikkelingslanden, het gebruik van duurzame energie, de uitbreiding van rietkragen in de plassen van Reeuwijk en van de wereld- en de kringloopwinkel daar. Daarnaast is de heer Abbema nauw betrokken bij landelijke organisaties als Max Havelaar, Oikocredit en Milieudefensie.
De heer Maurits Groen, heeft een indrukwekkende staat van dienst met zijn inzet op (inter)nationaal niveau voor het milieu en het klimaat de afgelopen 30 jaar. Hij is (mede)auteur van tal van boeken en haalde tot twee maal toe Al Gore naar Nederland. Hij wist de klimaatconferentie van Kopenhagen in Nederland extra onder de aandacht te brengen. Het WK voetbal in Zuid-Afrika wist hij klimaat neutraal te maken met LED verlichting.
De heer Siem Haffmans, die al jaren duurzame producten op innovatieve wijze tot een commercieel succes maakt. Zo heeft hij voor een vrachtwagenfabrikant alle zijdeurpanelen vervangen door natuurlijke vezels. Hij heeft bij een grootwinkelbedrijf plastic zakjes van gerecycled materiaal geïntroduceerd, evenals een hergebruiksysteem van tasjes bij diverse supermarktketens. Met zijn tassenlijn uit afvaltasjes die opnieuw omgesmolten worden, houdt hij 250 allerarmsten in India in leven en hij bespaart bovendien afval.
Mevrouw Nancy Kamp-Roelands maakt zich al ruim twintig jaar sterk voor duurzaamheid en transparantie over niet-financiële prestaties in het accountantsberoep. Zij is de kartrekker geweest om niet-financiële informatie (zoals milieu/sociale informatie) ook in te bedden in de accountantsmethoden en zij heeft samen met anderen de richtlijnen geschreven, die nu de wereldwijde basis vormen voor verslaggeving over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de accountantsbranche.
Mevrouw Anne Walraven heeft met haar 24 jaar al een grote bijdrage geleverd aan de strijd tegen klimaatverandering: binnen de Verenigde Naties, het bedrijfsleven, de wetenschap, het studentenleven en maatschappelijke organisaties. Zij is bedenkster en oprichtster van het programma “bigmamma – taking care…”, een internationaal, interactief en innovatief online platform voor en door jongeren, die bezig zijn met duurzaamheid, klimaat en milieu.
De heer Herman Wijffels , de groene econoom, is landelijk toonaangevend geweest om duurzaamheid een plaats te geven in het Nederlands bedrijfsleven, aldus de jury. Als voorzitter van de Sociaal Economische Raad en daarna van de Wereldbank heeft hij de economische en sociale componenten van duurzaamheid ingebracht. Tijdens zijn voorzitterschap van Natuurmonumenten heeft de groene component van duurzaamheid geholpen bij het ontwikkelen van een bredere visie. Bij de vorming van het vierde kabinet Balkenende heeft hij bijgedragen aan een regeringsverklaring, waarin duurzaamheid de kern vormde.
28 augustus 2010: De Duurzame Koffer is gesloten. Met 416 ingediende initiatieven is er weer een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Duurzame Dinsdag bereikt. Jaarlijks vindt op de eerste dinsdag van september (twee weken voor Prinsjesdag) op het Binnenhof Duurzame Dinsdag plaats. Op 7 september organiseert IVN alweer de 12e editie. Op Duurzame Dinsdag wordt het Duurzame Koffertje met de antwoorden van de samenleving, in de vorm van honderden initiatieven, op het gebied van duurzaamheid aangeboden aan een vertegenwoordiger van het kabinet.
27 februari 2010: Zo, de koffer is weer open. U kunt uw duurzame initiatieven weer indienen. Namens de partnerorganisaties van Duurzame Dinsdag roept Michaela Hogenboom, jongeren=-ertegenwoordiger voor Duurzame Ontwikkeling naar de Verenigde Naties, iedereen op tot het indienen van initiaitieven.
Op dinsdag 7 september 2010 vindt alweer de 12e editie van Duurzame Dinsdag plaats. Uw initiatieven worden meegenomen in de jurybeoordeling en dingen mee naar landelijke prijzen. Van alle initiatieven wordt een analyse gemaakt. Op basis hiervan ontvangt het kabinet een krachtige boodschap over hoe tot een duurzamere samenleving te komen.02-09-2008: Zo, het is weer zover. Vandaag is het Duurzame Dinsdag. Een jubileum dit keer met allerlei nieuwe activiteiten dus dan verwacht je wel wat. Helaas blijkt het aantal ingediende initiatieven laag te zijn. Veel en veel minder belangstelling dan in de voorgaande jaren. Minister Jacqueline Cramer van VROM heeft voor het eerst Duurzame Lintjes uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van duurzaamheid.
2 september 2009: Op Duurzame Dinsdag – 1 september 2009 – hebben vijf initiatiefnemers aanmoedigingsprijzen ontvangen voor hun voorstellen ter bevordering van onze duurzame samenleving. Prinses Irene, Peter Bakker, Yolanda Coolen, Henry Mentink en Arie van den Brand zijn onderscheiden met een Duurzaam Lintje voor de bijzondere wijze waarop zij zich hebben ingezet voor een duurzame samenleving. (Foto: dhr. John Thuring)
Namens het kabinet nam minister Jacqueline Cramer voor de elfde keer het Duurzame Dinsdagkoffertje, met 378 ingezonden ideeën, in ontvangst. De prijswinnaars zijn:
Eerste prijs euro 5.000 – Go-Greener, van Ton van Rooijen: Onder het motto “Greenpimp your car” laat Ton van Rooijen bestaande auto’s net zo zuinig en schoon rijden als nieuwe auto’s. Met het aanbrengen van energiezuinige, longlife LED verlichting, bandenspannningskleurventielen, airtwister, uitwasbare luchtfilters, brandstoftoevoeging, eco tuning enz. rijden ze allebei 15% zuiniger. De redenering is simpel, maar men moet hiervan maar een bedrijf durven maken in tijden van economische crisis, aldus de jury. (Foto: dhr. John Thuring)
Tweede prijs euro 3.000 – Kraanwater: voldoet altijd aan de hoogste eis voor de laagste prijs, van Nynke Sminia: Nederlands kraanwater heeft de hoogste kwaliteit van heel Europa en wordt op 65 stoffen getest. Bij verpakt water zijn dat 15 stoffen. Het drinken van kraanwater is goedkoper, gezonder en veel beter voor het milieu. Nynke Sminia probeert met veel publiciteit op meerdere plaatsen drinkwater-fonteinen te openen waar men rechtstreeks kan drinken en/of flesjes kan vullen. De jury ondersteunt deze poging om gedragsverandering en bewustwording te bewerkstelligen.
Derde prijs euro 2.000 – “Brundtland Fonds” voor studentondernemers met initiatieven op het snijvlak van duurzaamheid en innovatie, van Caroline Ligtenberg c.s.:Het landelijk fonds ontvangt o.a. geld van organisaties die een stageoproep hebben geplaatst op de Duurzame Stagebank. Studenten met een goed idee voor een nieuwe duurzame onderneming kunnen daaruit gesteund worden met een startkapitaal, beurs, of achtergestelde lening. Met meer stageoproepen en door jonge gemotiveerde studenten een plaats te bieden waar zij terecht kunnen voor hun duurzame stages, levert dit een bijdrage aan duurzame innovatie. aldus de jury.
Rabobank Jongerenprijs euro 1.000 – Aerodynamische vrachtwagen die 5 tot 10% brandstof bespaart, van Hjalmar en Gandert van Raemsdonck:De jury is verrast over de innovatiekracht van deze jonge ondernemerstudenten die een eigen bedrijf hebben opgericht en met het plaatsen van zijvleugels aan opleggers hun steentje willen bijdragen aan het verduurzamen van de samenleving.
MKB prijs (midden- en kleinbedrijf) voor een ontmoetingsdag tussen prijswinnaar en mogelijk geïnteresseerde partijen – Fair Shopping Route, van Karen Kammeraat: Met het uitstippelen van wandelroutes in diverse steden langs winkels die duurzame producten verkopen en informatie geven over keurmerken, oordeelt de jury dat initiatiefneemster een doelgroep bereikt die duurzaam consumeren bevordert op een leuke, trendy manier.
Minister Cramer onderscheidde de volgende personen met een Duurzaam Lintje:
Prinses Irene, die een zeer belangrijke dimensie heeft toegevoegd aan het debat over duurzaamheid. Zij benadrukt dat er een verandering in het wereldbeeld nodig is, waarbij we ons als mens niet gescheiden, maar als deel van de natuur gaan zien. Zij noemt dit de binnenkant van duurzaamheid.
De heer Peter Bakker geboren en getogen Texelaar, die zich als volksvertegenwoordiger sinds 1982 bijzonder heeft ingespannen om de waarden rust, ruimte, duurzaamheid en natuur op Texel in evenwicht te houden.
Mevrouw Yolanda Coolen, die probeert commerciële belangen en groene idealen samen te laten gaan bij het bedenken van vele oplossingen die bijdragen aan het verminderen van energiegebruik en CO2-uitstoot.
De heer Henry Mentink voor zijn inzet gedurende vele jaren voor duurzame ontwikkeling in het algemeen en voor de biologische landbouw in het bijzonder, zowel op nationaal als op internationaal niveau.
Alle pijswinnaars en uiteraard ook de ontvangers van een Duurzaam Lintje: van harte gefeliciteerd en vooral door blijven gaan.
9 augustus 2009: Zo, de sluitingsdatum voor het inzenden van uw idee is weer achter de rug en de balans kan worden opgemaakt: Dit jaar zijn er 378 initiatieven ingezonden. Alle initiatieven worden op Duurzame Dinsdag, 1 september, in de Oude Zaal van de Tweede Kamer aangeboden aan Minister Jacqueline Cramer van VROM.
In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland of Gelderland zijn er ook nog eens de regionale Duurzame Dinsdagen. De Zuid-Hollandse Duurzame Dinsdag is in Delft op 1 september, aansluitend op de landelijke Duurzame Dinsdag. De Noord-Hollandse Duurzame Dinsdag is op 6 oktober en ook in Gelderland kan men 6 oktober 2009 in de agenda zetten. In deze drie provincies is voor de initiatiefnemers uit die provincies een speciaal traject opgezet: de Duurzame Dates. Hierbij worden de initiatiefnemers gekoppeld aan allerhande externe partijen zoals financiers, fondsen, inhoudelijk experts, bedrijven en NGO’s. Allemaal met maar één doel: uw initiatief gerealiseerd te krijgen. Meer informatie over de regionale edities en de betreffende programma’s kunt u hier vinden.
De duurzame lintjesregen maakt voor het eerst deel uit van Duurzame Dinsdag. In totaal zijn 200 personen voorgedragen voor een lintje, waarvan er negen ook zijn onderscheiden.
In willekeurige volgorde: Bart Jan Krouwel, directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Rabobank Nederland, Kees Duijvestein, hoogleraar Milieutechnisch Ontwerpen, TU Delft, Carla van Lingen, eindredacteur Vroege Vogels, Janny Benning, eigenares kaasboerderij Benning in Zuidwolde en mede-initiatiefneemster NLTO Wandelen door het Drentse boerenland, Marleen Kaptein, directeur stichting D.V.A. / initiatiefneemster ecologische wijk EVA-Lanxmeer Culemborg, Bouwe de Boer , energiecoördinator Leeuwarden / Friesland, Erik van Heijningen, gedeputeerde provincie Zuid-Holland, Peter Hendriks, initiatfnemer CityCargo Amsterdam en Hanneke van den Brink-Crevels, vrijwilliger IVN (o.a. coördinator begeleidingscommissie Natuurgidsen).
Zowel het beeldmerk van Duurzame Dinsdag als het Duurzame Lintje zijn ontworpen door kunstenares Iris Le Rütte. Iris Le Rütte maakt deel uit van de generatie van de wedergeboorte van de vertelling en van het symbool in de beeldende kunst, de zogenaamde nieuwe figuratie. Allemaal van harte gefiliciteerd met deze duurzame onderscheiding en blijft u vooral doorgaan met uw zeer gewaardeerde bijdrage aan een Duurzaam Nederland.
Eerder vandaag maakte de jury al bekend welke duurzame initiatieven meer aandacht verdienen van de politiek en ondersteuning zullen krijgen in de vorm van een geldprijs. Dit jaar stonden de thema’s water en mobiliteit centraal. De eerste prijs ging naar Groen Internet, een initiatief van onze provider Greenhost, de tweede prijs was voor Climate Ready en derde werd het TukTuk project. Eervolle vermeldingen waren er voor BioBus en LEDNED. Alle initiatieven zijn gebundeld in een Duurzaam Koffertje en overhandigd aan minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
In 2007 werden maar liefst 421 initiatieven ingediend en dit jaar bleef de teller steken bij slechts 191 ingediende initiatieven. Ik heb ze even bekeken en kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het kwalitatief ook wat minder is.
Zes initiatieven zijn genomineerd uit de aangemelde duurzame initiatieven. Genomineerd zijn: meer energie besparen met LED-verlichting;de elektrische Tuk Tuk als stadsvervoer van de toekomst;Climate Ready, een nieuw duurzaam energieleveringssysteem voor nieuwbouwwoningen; IndiaMoves, een werkvoorzieningsproject voor gehandicapten in India; een virale campagne over groener internet;de Haagse stadsbus op biogas.
Later vandaag weten wie de winnaar is. Ben benieuwd. Mooi om te zien hoe enthousiast het er aan toeging bij Duurzame Dinsdag 2007. Jurr van Dalen van het IVN overhandigd het koffertje tjokvol duurzame plannen en ideeën aan minister Jacqueline Cramer van VROM.
Inmiddels zijn we weer een half jaartje verder en, het kan helemaal aan mij liggen, hebben we nooit meer iets gehoord. Niet van de prijswinnaars en niet van andere plannen. Jammer. Zoveel mensen en organisaties die de moeite nemen om hun plan in te sturen. Hun tijd en energie geheel vrijwillig te steken in dit project. Want laten we wel wezen, zonder al die medewerking zou het toch een heel leeg koffertje zijn.
Ook in 2008 staat Duurzame Dinsdag weer op de agenda. U kunt het vast noteren: op 2 september is het voor de tiende keer Duurzame Dinsdag en in 2008 zal die in het teken staan van Duurzame Stromen. Ondanks dat we nooit iets horen op ingezonden ideeën doen we gewoon weer mee. U ook??
Duurzaamheid is al lang geen stroming meer. Duurzaamheid stroomt! En wel in de hele samenleving. Daarom hebben wis er dit in 2008 gekozen voor het thema ‘Duurzaamheid Stroomt’. Initiatieven en ideeën die aansluiten op dit thema kunnen door organisaties of individuen hier worden aangemeld.
Burgers, bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en instellingen voor onderwijs en wetenschap hebben hiermee de mogelijkheid om hun belangwekkende en steunwaardige duurzame initiatieven onder de aandacht te brengen van politiek en samenleving. Dien uw eigen initiatief nu in!
Nieuw dit jaar is het Duurzame Lintje. Kent u iemand die zich al jaren sterk maakt voor een duurzame wereld? En wilt u deze persoon in het zonnetje zetten. Dat kan! Hier kunt u uw nominatie opgeven voor een Duurzaam Lintje.
Tags: Duurzaam
jan reefhuis zegt:
28 mei 2008 om 09:29 | Permalink
we zijn rentmeesters v/d schepping; een bedachtzame, sobere levenswijze waarbij wij onze ecologische voetafdruk beperkt proberen te houden, past daarbij …
mn. onze vrijetijdsbesteding is daarbij het grootste aandachtspunt;
wat schaffen we aan, hoe (ver en veel) reizen we, wat doen we voor onze medemens en onze omgeving, enz.
Titia van den Berg zegt:
10 augustus 2008 om 07:17 | Permalink
Omdat duurzaamheid mijn grootste aandacht heeft, vooral gezinnen in achterstand verdienen hiervoor dubbele aandacht. Als verzorgster bij thuiszorg, als eindverantwoordelijke voor activiteiten welzijnswerk en als bestuuslid van waterschap V&V heeft dit mijn grote aandacht. Via de virtuele wereld kunnen we veel bereiken.Jongeren en ouderen moeten zich bewust worden dat de schepping ons te leen is gegeven en daar gaan we voor. In het koffertje voor de derde dinsdag in september moet voor deze virtuele wereld veel plaats komen, mijn ideeen zijn talrijk.
Georg van Sypesteyn zegt:
4 september 2008 om 09:24 | Permalink
geweldig, dat mensen uit verschillende hoeken van de samenleving waardering krijgen voor hun inzet op het terrein van duurzaamheid.
Duurzame Dinsdag wint aan waarde, is een goed moment om duidelijk te maken dat we aan duurzame ontwikkeling moeten blijven werken. er gebeurt nog veel te weinig.
Bert Miedema zegt:
7 september 2008 om 16:42 | Permalink
Door zelf drie duurzame initiatieven in te dienen mocht ik aanwezig zijn bij de uit reiking van de prijzen en de Duurzame Lintjes ,alleen het is jammer dat de uitreiking plaats vond in een ruimte vol met gloeilampen en halogeen verlichting en zo gaat het ook op duurzame beursen daar kan ook 70 tot 80 procent energie bespaart worden op verlichting die de duurzame producten aanprijzen.Zo is er nog veel te doen van duurzaam naar natuurzaam.
Erik van Erne zegt:
9 september 2010 om 08:46 | Permalink
@Bert
Wie had er ook alweer die mooie slogan bedacht: Een Beter Milieu Begint Bij Jezelf.
Al jaren is Duurzame Dinsdag een slecht voorbeeld van Duurzaamheid. Behalve dan al die initiatieven die mensen en organisaties indienen en waar we -uitzondering daar gelaten- nooit meer iets van horen. Verdwijnt in het overbekende archief. De bijeenkomst is ook al jaren in datzelfde niet duurzame zaaltje waar de geinteresserden en indieners opeen gepropt de Duurzame Dinsdag show bijwonen.
Erik van Erne zegt:
9 september 2010 om 09:07 | Permalink
Provinciale Duurzame Dinsdag Noord-Holland
Op dinsdag 5 oktober 2010 is het voor de tweede keer regionale Duurzame Dinsdag in Noord-Holland. Het milieusamenwerkingsverband Amstelland en Meerlanden, IVN consulentschap en de provincie Noord-Holland organiseren dan duurzame dates in Uithoorn. Zo’n 30 Noord-Hollandse kansrijke initiatieven worden geselecteerd en gekoppeld aan organisaties die hen kunnen helpen om hun plannen te realiseren.
Afgelopen dinsdag was de landelijke Duurzame Dinsdag 2010. Deze dag stond geheel in het teken van veelbelovende duurzame initiatieven. Noord-Hollanders doen het goed op het gebied van duurzaamheid. Een trotse gedeputeerde Bart Heller (duurzame energie en klimaat) feliciteert de Noord-Hollanders. “Je ziet dat duurzaamheid steeds meer leeft, ook in Noord-Holland. Noord-Holland had de meeste duurzame initiatieven; zo’n 20 procent van het totaal. Twee duurzame lintjes, één winnaar èn een eervolle vermelding; gefeliciteerd!” Bron: provincie Noord-Holland
Thirza Rojer zegt:
30 maart 2011 om 17:53 | Permalink
Geld uitgeven om mensen duurzaam te laten gaan denken liever niet. In deze tijden van bezuinigingen, gaat de voorkeur uit naar duurzaamheid inzetten als middel voor het armoede problematiek bv. Bij elke keuze, aankoop, vervanging etc overwegen of het duurzamer kan, Ja!
Frank Manders zegt:
30 maart 2011 om 17:56 | Permalink
Stop met het uitdelen van lintjes aan oorlogsveteranen en militairen