google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Tiny Forest: Vijftien Nieuwe Gemeenten Geselecteerd Om Een Minibos Aan Te Leggen by IVN

Geschreven op 16-8-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Natuur Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 7 september 2022: Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs Op Duurzame Dinsdag 2022

10 december 2021: Wat is er hard gewerkt afgelopen tijd! Het plantseizoen is in volle gang, het 150e Tiny Forest staat in de grond.

Er zijn feestjes en burendagen gevierd in de Tiny Forests en de resultaten van het onderzoek van de Bodemdierendagen zijn bekend.

Hoensbroek is de trotse eigenaar van het 150e Tiny Forest van Nederland. Leerlingen van basisschool De Regenboog hebben vol enthousiasme geplant. Het bosje heeft een creatief en toepasselijk ontwerp.

29 maart 2021: Inmiddels zijn er 108 Tiny Forests aangeplant, verspreid over heel Nederland. Er zijn 23 Tiny Forests  aangelegd door particulieren zelf.

Het Weerter bedrijf Lister Buildings heeft tien parkeerplaatsen omgetoverd tot een groene oase met daarop 380 jonge boompjes. Samen met IVN en BTL hoveniers legden zij in april 2020 een Tiny Forest met buitenwerkplek aan. Werknemers kunnen nu op enkele meters van hun kantoor buiten werken, overleggen en pauzeren. Een primeur in Europa en de start van een partnership tussen Lister Buildings en IVN.

Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Met een Tiny Forest brengt IVN de natuur in steden steeds dichterbij.

24 mei 2019: Uit de 37 aanmeldingen voor 2019 zijn door IVN 15 partnergemeenten geselecteerd die in totaal 45 tiny forests gaan realiseren.

Het zijn de gemeenten Alkmaar, De Ronde Venen, Den Helder, Dordrecht, Ede, Eijsden-Margraten, Hoogeveen, Kampen, Leeuwarden, Roermond, Smallingerland, Tilburg, Tynaarlo, Weert en Zaanstad.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibos is een prettige plek voor dieren en mensen en zorgt bovendien voor verkoeling, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. De organisatie wil vóór 2021 minimaal 100 tiny forests te realiseren. Deze minibossen zorgen voor verkoeling, meer biodiversiteit en de opname van water bij zware regenval.

Begin vorig jaar ontving IVN Natuureducatie 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor de aanleg van 100 Tiny Forests. Deze wil IVN realiseren samen met geselecteerde partnergemeenten. Vorig jaar zijn er al 12 gemeenten geselecteerd die in totaal 56 tiny forests gaan aanleggen. Dit jaar zijn dat er onder andere door een donatie van de Fred Foundation 15.

In het najaar van 2019 planten de 15 gemeenten hun eerste Tiny Forest.

16 augustus 2018: De eerste twaalf gemeenten die een tiny forest, oftewel minibos, aan gaan planten zijn bekend. Na de oproep van IVN Natuureducatie begin juni om partnergemeente te worden, meldden 55 gemeenten zich aan, waaruit er nu twaalf zijn geselecteerd.

De twaalf partnergemeenten zijn: Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht. Zij leggen de komende drie jaar in totaal 56 tiny forests aan in samenwerking met IVN, scholen en buurtbewoners.

Een tiny forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Zo’n minibos in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar.

De partnergemeenten spelen een sleutelrol in het doel van IVN: voor 2021 minimaal 100 Tiny Forests planten. Om dit doel te bereiken zoekt IVN in totaal 24 gemeenten die allen minimaal vier Tiny Forests aan willen leggen. Gemeenten die nu buiten de boot zijn gevallen hebben nog een kans. In het voorjaar van 2019 kunnen alle gemeenten zich (opnieuw) aanmelden voor een plek bij de laatste twaalf partnergemeenten.

Daan Bleichrodt, productontwikkelaar bij IVN Natuureducatie: ‘Tiny forest werkt aan biodiversiteit en betrekt mensen op een laagdrempelige manier bij de natuur. Het past bij de opgaven van gemeenten om klimaatbestendig te worden.’

Alphen aan den Rijn is een van de geselecteerde gemeenten. Hier wordt in november dit jaar al een minibos aangeplant. Niek van ’t Wout, beleidsmedewerker Groen en Recreatie bij de gemeente: ‘Het nieuwe bomenbeleid van Alphen aan den Rijn hebben we samen met 1100 bewoners opgesteld. Tiny forest past heel goed binnen dit beleid. We willen graag samen met onze inwoners de stad groener maken en jonge boompjes de kans geven om echt oud te worden. Met tiny forest werken we aan beide doelen.’

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag.

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij.

12 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  16 januari 2019 om 17:50 | Permalink

  Tiny Forests in Almere

  Bekijk de sfeerreportage van het planten van maar liefst 4 minibossen in heel Almere. Tiny Forest is een project van IVN Nederland, in samenwerking uitgevoerd met Groenblauw en Growing Green Cities van gemeente Almere.

  Growing Green Cities is het thema van de Floriade, die we in 2022 in Almere gaan beleven. Met Growing Green Cities (GGC) laat onze mooie stad oplossingen zien voor uitdagingen en vragen rondom natuur in de stad, groene energie, gezondheid en (lokale) voeding. En waar we de oplossing nog niet hebben, gaan we op zoek naar inspiratie en groene voorbeelden. Zo bereikt de Floriade de hele stad.

 2. Erik van Erne zegt:

  1 februari 2019 om 18:44 | Permalink

  Utrecht krijgt 4 ‘tiny forests’
  De gemeente Utrecht gaat binnen 3 jaar 4 ‘Tiny Forests’ aanleggen. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het college wil de minibossen bij voorkeur realiseren in wijken waar nu nog weinig groen is. Utrecht telt al twee Tiny Forests in de wijken Terwijde en Lombok.

  Een Tiny Forest is een prettige plek voor mensen en dieren zoals vlinders, vogels en kleinere zoogdieren. Kinderen kunnen in het bos leren over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Bewoners en scholen kunnen het initiatief nemen voor een Tiny Forest in hun buurt.

  IVN wil samen met 24 Nederlandse steden honderd minibossen aanleggen tot 2021. Utrecht werd in augustus uit 55 inschrijvingen gekozen als één van de partnergemeenten. Het streven is het eerste bos dit voorjaar aan te planten.

  Utrecht Science Park krijgt een Tiny ForestTiny Forest in Majellapark Utrecht

 3. Erik van Erne zegt:

  27 februari 2019 om 14:36 | Permalink

  Kortgene Krijgt Eerste Tiny Forest Van Zeeland

  Kortgene krijgt het eerste Tiny Forest van Zeeland. Het kleine bos wordt onderhouden door de basisschoolleerlingen uit het dorp.

 4. Erik van Erne zegt:

  15 november 2019 om 12:43 | Permalink

  Utrecht Science Park krijgt een Tiny Forest

  Het Utrecht Science Park krijgt binnenkort een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het Tiny Forest is een initiatief van twee studenten van de studievereniging Biologie en zal worden beheerd door de Universiteit Utrecht. Volgens de UU is dit minibos het eerste Nederlandse Tiny Forest in beheer van een universiteit.

  Op donderdag 21 november worden 500 inheemse bomen en planten geplant. Het moet een thuis worden voor lokale insect-, vogel- en andere diersoorten en is daarnaast een mooie plek voor onderzoek.

 5. Erik van Erne zegt:

  27 januari 2020 om 18:57 | Permalink

  ‘t Vreedzame Bos: Eerste Tiny Forest Aangelegd In Roosendaal

  Op 23 januari plantten circa 100 leerlingen van basisschool De Kroevendonk in Roosendaal een Tiny Forest aan. Daarbij kregen ze hulp van de gemeente Roosendaal, IVN Natuureducatie en enkele omwonden. Wethouder Inge Raaijmakers onthulde de naam van het Tiny Forest, die door basisschool De Kroevendonk zelf is verzonnen: ’t Vreedzame Bos.

  Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt, voor het Tiny Forest, een dichtbegroeid, inheems oerbos van ruim 200 m2. Het leukste werk, het planten van de bomen mochten de leerlingen doen. Samen met vrijwilligers zetten zij de negenendertig verschillende soorten bomen en struiken in de aarde. In totaal zo’n 600 boompjes. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf. Vooraf zagen sommigen er nog wel tegenop, maar eenmaal aan het planten wisten ze niet van ophouden. Een van de leerlingen: ‘Dit is echt heel leuk, ik kan niet wachten tot de bomen groot zijn!’.

 6. Erik van Erne zegt:

  28 maart 2020 om 11:09 | Permalink

  Tiny Forest in Majellapark Utrecht

  In het Majellapark in de Utrechtse wijk Nieuw Engeland is vorige week een tiny forest aangelegd. Een tiny forest is ongeveer zo groot als een tennisveld en bestaat uit veel verschillende soorten bomen en planten. Mensen kunnen er genieten van het groen maar het minibos heeft ook een educatieve functie. Zo kunnen bijvoorbeeld scholen uit de buurt er gebruik van maken om onderwijs te geven over de natuur.

  Er zijn in het verleden meerdere tiny forests aangelegd in Utrecht. Zo zijn in november vorig jaar ongeveer 500 bomen geplant op het Utrecht Science Park. Omdat de bodem is bewerkt en de bomen op een bepaalde manier zijn neergezet kan het bos heel snel groeien. In het tiny forest op het Utrecht Science Park wordt ook onderzoek gedaan door studenten.

 7. Erik van Erne zegt:

  10 februari 2021 om 19:17 | Permalink

  Het Onderwaterbos: Tiny Sea Forest In De Grevelingen Bij De Brouwersdam

  Over een half jaar is de Grevelingen een bijzonder educatief project rijker. In een afgebakend stukje van het meer werken IVN Natuureducatie en Rijkswaterstaat samen met Staatsbosbeheer aan een Tiny Forest onder water: Een Tiny Sea Forest (onderwaterbos).

  ‘Tiny Forests zijn enorm in opkomst als middel om de biodiversiteit en natuureducatie te stimuleren. Dit wordt het eerste Tiny Sea Forest. Een wereldprimeur voor de Grevelingen!’ vertelt Thijs Poortvliet van Rijkswaterstaat Zee en Delta, een van de trekkers van het project.

  ‘Het is de bedoeling dat het project, dat mede mogelijk is gemaakt door de provincie Zuid-Holland, in juni 2021 gereed is. Niet alleen het doel van het project is educatief, ook de uitwerking. Zo komen in dit ‘tiny’ project heel veel onderwerpen samen.’

  Op een locatie dicht bij de Brouwersdam zal in de zomer van 2021 het Tiny Sea Forest (onderwaterbos) worden aangelegd. Afgelopen periode hebben studenten van Hogeschool Zeeland onderzoek gedaan naar de inrichtingsvormen van dit bos. Zij hebben hier drie basisscholen bij betrokken door een presentatie in de klas en de vraag wat de leerlingen zou willen zien en onderzoeken in het Tiny Sea Forest.

  De komende maanden worden de ideeën verder uitgewerkt en concreet gemaakt. Zo wordt er nagedacht over de soorten welke in een onderwaterbos thuis horen, structuren welke onderwater geplaatst kunnen worden en waaraan nieuw leven zich kan vestigen en er wordt nagedacht over vormen van beleving.

  Beleving en educatie zijn belangrijke doelen in het nieuwe bos. Zo moeten basisschoolklassen kunnen worden ontvangen, moet er een veilige manier van (onderwater)beleving mogelijk zijn en wordt er gekeken naar mogelijkheid om ook zonder begeleiding van gidsen of docenten zelf op pad te kunnen in of bij dit bos.

  De komende periode zullen de initiatiefnemers gebruiken om ook deze plannen verder uit te werken. Zo wordt er gedacht aan een vlonderbrug, stapstenen of zelfs een variant met glas waardoor de bodem goed te zien is. Voor alles geldt dat er goed gekeken moet worden naar de veiligheid, het toekomstig beheer en de financiële middelen.

  Bij de realisatie kijken de initiatiefnemers ook naar innovatieve technieken om het onderwaterleven te stimuleren. ‘In de Grevelingen doen we al een tijdje onderzoek naar het herstel van zeegras. Dat kwam oorspronkelijk veel voor in het meer en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het ecosysteem. Zeegras willen we dus zeker in het Tiny Sea Forest laten terugkomen. Ook willen we experimenteren met het gebruik van oude bomen. Door die op de bodem te leggen, creëer je extra structuur onder water. Dat kan een bijdrage leveren aan natuurherstel’, licht Thijs toe. ‘En dat is ook weer een interessant onderzoeksproject voor de HZ, samen met het NIOZ.’

  IVN, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hopen de wereldprimeur Tiny Sea Forest Grevelingen in de Grevelingenweek van 18 t/m 27 juni 2021 te kunnen openen.

 8. Erik van Erne zegt:

  11 maart 2021 om 17:51 | Permalink

  Trinoom Wood: Een Tiny Forest bij montessorischool de Trinoom in Barendrecht

  Kinderen van montessorischool de Trinoom, buurtbewoners en IVN Natuureducatie hebben de eerste bomen gepland van het Tiny Forest ‘Trinoom Wood’ in Barendrecht.

  Gedeputeerde Anne Koning: ‘Ik ben heel blij met de aanleg van dit Tiny Forest. Hiermee ontstaat er een groene plek waar kinderen kunnen genieten en spelenderwijs leren van de natuur. Ook biedt het een plek voor buurtbewoners om elkaar in een gezonde omgeving te ontmoeten en ontstaat met dit Tiny Forest meer ruimte voor vlinders, vogels en bijen. Fijn dat we als provincie hieraan kunnen bijdragen.’

  Spelen en leren op groene plekken, zoals een Tiny Forest, heeft veel voordelen. Kinderen kunnen er hun creativiteit kwijt en spelen gevarieerder. Ook is het een buitenlokaal dat leerkrachten kunnen gebruiken voor het dagelijkse onderwijs in een contextrijke omgeving, bijvoorbeeld bij leren over de Nederlandse natuur, zoals bodemdiertjes en planten en bomen. Het is een gezonde en inspirerende plek waar kinderen zowel fysiek als sociaal leren in en van de natuur.

  Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Inheemse planten zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. IVN plant juist in stedelijk gebied bomen; de plek waar vergroening het hardst nodig is. De Tiny Forest-beweging in Nederland wordt steeds groter en breidt zich inmiddels uit naar omringende landen waaronder België, Frankrijk en Ierland.

  Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt samen met gemeenten aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Dit project is mede mogelijk gemaakt door gemeente Barendrecht en dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

 9. Erik van Erne zegt:

  29 maart 2021 om 22:19 | Permalink

  Drie Tiny Forests Bosjes Met Extra Groen Voor Eindhoven

  Eindhoven krijgt er drie minibosjes bij in de stad.

  Dat heeft het college van Eindhoven besloten na overleg met het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Uiterlijk in 2023 moeten de drie zogeheten Tiny Forests zijn gerealiseerd. De definitieve locaties worden later bekendgemaakt.

  Tiny Forest, is de hippe naam voor een stukje bos ter grootte van een tennisbaan. Een manier om extra groen toe te voegen aan de stad en een plek waar natuureducatie mogelijk is voor bijvoorbeeld basisschoolkinderen.

  In verschillende steden zijn in nauwe samenwerking met het IVN al Tiny Forests gerealiseerd. IVN draagt per minibos 7.500 euro bij. Gemeenten drageb zelf 12.500 euro bij.

 10. Erik van Erne zegt:

  17 september 2021 om 20:05 | Permalink

  Tiny Forest bij aflevering VPRO Tegenlicht

  In Nederland komt het nieuwe bos nu ook al de stad in: de verbijsterend effectieve Tiny Forests hebben zelfs in de minimale variant (de maat van een tennisbaan) al een enorm positieve impact op de biodiversiteit in de stad. Bovendien kan een nieuwe generatie van kinderen, die soms nog nooit buiten de stad zijn geweest, hier met verwondering kennismaken met blaadjes, bloemen en meer dan 900 verschillende beestjes…

  De uitzending is op zondag 26 september 2021, op NPO 2 om 22.05 uur en vanaf zaterdagochtend 25 september is de aflevering al te zien via NPO start.

 11. Erik van Erne zegt:

  30 november 2021 om 21:46 | Permalink

  Leerlingen Sint-Janslyceum Planten Bomen In Tiny Forest Bossche Bos

  Op 26 november hebben leerlingen van het Sint-Janslyceum en van Kindcentrum Zuiderster een Tiny Forest aangeplant in de buurt van hun school. Daarbij werden ze geholpen door gemeente en IVN Natuureducatie. Dit is het vierde Tiny Forest in de gemeente Den Bosch.

  Rector Jean Wiertz van het Sint-Janslyceum opende de plantdag en onthulde de naam van het Tiny Forest, die door leerlingen van beide scholen zelf is bedacht: Tiny Forest Bossche Bos. Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt. Het leukste werk, het planten van de bomen, mochten de leerlingen zelf doen. In kleine groepjes zetten ze 30 verschillende soorten in de aarde: in totaal zo’n 860 boompjes en struiken. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf.

  Wethouder Mike van der Geld (Energie en Klimaat) was er vanwege de aangescherpte maatregelen niet bij, maar is wel blij met de actie van het Sint-Janslyceum en Zuiderster: “Wat goed, deze groene aanwinst van het Tiny Forest Bossche Bos! En wat mooi en stoer dat de leerlingen de bomen en struiken zelf planten. Een groene omgeving is mooi om te zien, gezond om in te zijn en te spelen en nodig zodat we om kunnen gaan met de klimaatverandering.”

 12. Erik van Erne zegt:

  30 maart 2022 om 22:19 | Permalink

  Tiny Forest het Draaibos geopend bij basisschool de Draaimolen aan de Stellingmolen in Barendrecht

  Sinds vandaag is Barendrecht een klein bos rijker. De kinderen van basisschool de Draaimolen aan de Stellingmolen hebben hun eigen Tiny Forest geplant.

  Samen met schooldirectrice Nancy Wols hebben leerlingen Yurlisiënne, Daan en Lizzy de eerste boom in het Draaibos geplant. Vervolgens zijn vele groepen het bos ingedoken om de kleine bomen te planten. Tiny Forest het Draaibos Het Draaibos is tot stand gekomen door openbare basisschool de Draaimolen, de gemeente Barendrecht en IVN Natuur Educatie.

  Aan het eind van de schooldag zijn alle 600 “kleuter”-bomen geplant en is het bos feestelijk geopend door de wethouder Cees Schaap. De komende tijd zullen diverse groepen van de Draaimolen natuureducatie krijgen en goed voor het bosje zorgen: “Een mooi groene aanwinst voor de gehele buurt!” Het Draaibos is te vinden aan de Stellingmolen 12 in Barendrecht en open voor iedereen.

  Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..