google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De SKG Award 2021 Voor Duurzame Gebiedsontwikkeling: Wie Wint De Publieksprijs 2021?

Geschreven op 1-11-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 18 februari 2021: Tijdens de SKG Studio op 31 maart 2021 reikt de jury de SKG Award voor duurzame gebiedsontwikkeling uit.

Onderdeel hiervan vormt de publieksprijs. Laat daarom weten welk project volgens u de SKG Award moet winnen, en help uw favoriete project aan de publieksprijs en de eer.

Stemmen kan tot 29 maart.

Maar liefst 21 duurzame gebiedsontwikkelingen dingen mee naar de Publieksprijs SKG Award 2021.

De SKG Award is bedoeld voor gebiedsgerichte ontwikkelingen met een duurzame, integrale visie. De prijs is vorig jaar in het leven geroepen bij het afscheid van SKG-directeur Agnes Franzen, die zich altijd hard heeft gemaakt voor duurzame gebiedsontwikkeling.

Het SKG Jaarcongres wordt SKG Studio: van ambities naar uitvoering. Omdat het congres van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG) dit jaar online plaatsvindt is hét jaarlijkse evenement over gebiedsontwikkeling omgedoopt tot SKG Studio. De SKG Studio op 31 maart belooft een middag boordevol kennis en praktijk te worden met als centrale vraag: hoe komen we van ambities naar uitvoering?

Door de aanhoudende coronamaatregelen komt ons land op vele fronten tot stilstand. Gebiedsontwikkeling gaat dóór! Concrete planvorming, projecten en investeringen komen tot uitvoering terwijl het doordenken en uitwerken van een nieuw sturingsconcept voor de inrichting van Nederland gestaag verder gaat. De SKG en de Leerstoel Gebiedsontwikkeling werken aan beide mee en doen dat graag samen met u. Omdat fysieke ontmoeting helaas nog even op zich laat wachten, doen we dat op 31 maart in een livestream: het SKG Jaarcongres wordt SKG Studio.

Op 31 maart zal van 14:00 tot 15:30 uur vanuit Leiden een livestream boordevol kennis en praktijk worden uitgezonden. Co Verdaas spart samen met collega-hoogleraar Martijn van der Steen (NSOB/EUR) over de dilemma’s van sturen op samenhang en de lange termijn in tijden van grote onzekerheid, maar ook over de manier waarop overheden, marktpartijen en maatschappelijke partners hiermee om kunnen gaan. SKG-directeur Tom Daamen vertelt vervolgens waarom de bekostigingsstructuren van ruimtelijke ontwikkeling in Nederland aan een stevige update toe zijn. En samen met onder andere Dick van Hal (Bouwinvest/IVBN), Paul de Beer (Gemeente Breda), Desirée Uitzetter (BPD/NEPROM) en Gerhard van den Top (Waterschap AGV) wordt gesproken over de uitslag van de verkiezingen én een advies aan het nieuwe kabinet over de uitvoering van de NOVI.

11 november 2019: Duurzaam Goeree in Goeree-Overflakkee is de winnaar van de eerste SKG Award 2019 voor duurzame gebiedsontwikkeling.

Dit project mag 5000 euro besteden aan een duurzaam doel. Dat is bekend gemaakt aan het slot van het Jaarcongres Gebiedsontwikkeling 2019.

De SKG Award Publieksprijs gaat naar het project Westrik in Prinsenbeek, Breda.

De SKG Award is bedoeld voor gebiedsgerichte ontwikkelingen met een duurzame, integrale visie. De prijs is vorig jaar in het leven geroepen bij het afscheid van SKG-directeur Agnes Franzen, die zich altijd hard heeft gemaakt voor duurzame gebiedsontwikkeling.

De jury onder voorzitterschap van hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas is zeer te spreken over de kwaliteit van de 13 inzendingen: “We constateren met vreugde dat het begrip duurzaamheid steeds breder wordt ingevuld. Het gaat ook om circulariteit, inclusiviteit, draagvlak en economisch perspectief. De 13 inzendingen weerspiegelen hoe duurzaamheid in de praktijk handen en voeten krijgt.”

Tijdens de voorselectie heeft de vijfkoppige jury uit de 13 inzendingen drie projecten genomineerd: Duurzaam Goeree in Goeree-Overflakkee, Circulair Cityplot Buiksloterham in Amsterdam en Hart van Zuid in Rotterdam. Voor alle drie inzendingen geldt dat er sprake is van een behoorlijk schaalniveau en een breed perspectief op duurzaamheid. Ook zijn reeds onderdelen uit de plannen gerealiseerd of is daar zicht op.

Deze shortlist is basis geweest voor de tweede ronde, waarbij de jury 30 punten heeft verdeeld over de drie genomineerden. Duurzaam Goeree kwam als winnaar uit de bus met 12 punten, op de voet gevolgd door Buiksloterham met 11 punten. Hart van Zuid werd derde met 7 punten.

Duurzaam Goeree heeft de award gewonnen vanwege de grote schaal van het project – het gaat hier om de ontwikkeling van 500 hectare aan de noordrand van Goeree-Overflakkee als een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, energieneutraal wonen, landbouw en het opwekken van windenergie. Een nieuw natuurgebied, de Zuiderdiepgorzen, is inmiddels gerealiseerd.

De provincie Zuid-Holland, diverse gemeenten, het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, het Kadaster en betrokken agrariërs werken in dit project samen, bijvoorbeeld door het grondgebruik en eigendom anders in te richten. Het project draagt ook bij aan de forse klimaatopgave. Een windfonds regelt dat gedurende twintig jaar jaarlijks een deel van de opbrengsten uit wind beschikbaar komt voor versterking van economie en leefbaarheid op het eiland. Dit project gaat verder dan de traditionele gebiedsontwikkeling, waarbij de focus vaak ligt op nieuwbouw.

Duurzaam Goeree onderscheidt zich volgens juryvoorzitter Co Verdaas met haar “groene en brede” benadering en spreekt van een “heldere uitslag”. Carolien Kranse-Bogaard, planeconoom van de gemeente Goeree-Overflakkee, complimenteert de partners in deze gebiedsontwikkeling. Vooral de medewerking van de boeren vindt ze bijzonder. “Van onderop zijn we met hen tot goede afspraken gekomen, bijvoorbeeld dat wandelaars over hun grond mogen lopen. Alle partijen hebben begrip voor elkaar getoond en rekening gehouden met elkaars belangen.”

Met 27,1 procent van de 2862 uitgebrachte stemmen gaat de SKG Award Publieksprijs naar het project Westrik in Prinsenbeek, Breda. Daarmee laat het concurrenten als Modular Office Renovation en Stationsgebied Driebergen-Zeist achter zich. Gebiedsontwikkeling.nu zal binnenkort meer aandacht schenken aan dit project.

1 november 2019: Op 29 oktober zijn de drie genomineerde projecten voor de SKG Award Duurzame ontwikkeling bekend gemaakt: Duurzaam Goeree in Goeree-Overflakkee, Buiksloterham in Amsterdam en Hart van Zuid in Rotterdam.

Tijdens het SKG-jaarcongres op donderdag 7 november onthult de jury wie de winnaar is. Die mag 5000 euro besteden aan een duurzaam doel.

De SKG Award is bedoeld voor gebiedsgerichte ontwikkelingen met een duurzame, integrale visie. De jury onder voorzitterschap van hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas is zeer te spreken over de kwaliteit van de 13 inzendingen: “We constateren met vreugde dat het begrip duurzaamheid steeds breder wordt ingevuld. Het gaat ook om circulariteit, inclusiviteit, draagvlak en economisch perspectief.”

In het project Circulair Cityplot Buiksloterham herontwikkelen diverse partners een monofunctionele industriezone in Amsterdam–Noord naar een stadsdeel met circa 550 woningen en 5000 m2 aan werkunits en horeca. Merosch, de gemeente Amsterdam, Metabolic, Studioninedots, DELVA Landscape Architects, Waternet én toekomstige bewoners volgen op innovatieve wijze de principes van de circulaire stad. Er komt geen gasinfrastructuur, wél nieuwe sanitatie – denk aan het winnen van energie en grondstoffen uit afvalwater – en het project voorziet in vernieuwende mobiliteitsconcepten. Inmiddels zijn de eerste CPO-blokken af, is een van de parkeergarages gerealiseerd en zijn meerdere zelfbouwkavels en appartementencomplexen gerealiseerd.

Duurzaam Goeree, gebiedsprogramma Noordrand, gemeente Goeree-Overflakkee. Diverse partijen ontwikkelen 500 hectare aan de noordrand van Goeree-Overflakkee als een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, energieneutraal wonen, landbouw en het opwekken van windenergie. De provincie Zuid-Holland, diverse gemeenten, het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, het Kadaster en betrokken agrariërs werken hierbij samen, bijvoorbeeld door het grondgebruik en eigendom anders in te richten. Ook is een windfonds opgericht, dat regelt dat gedurende twintig jaar jaarlijks een deel van de opbrengsten uit wind beschikbaar komt voor versterking van economie en leefbaarheid op het eiland. Een nieuw natuurgebied, de Zuiderdiepgorzen, is inmiddels gerealiseerd.

In een publiek-private samenwerking ontwikkelen overheden, marktpartijen en het maatschappelijk middenveld een gebied van 60 hectare in Rotterdam Zuid, dat van toegevoegde waarde is voor de omgeving. Zij pakken hierbij het energievraagstuk integraal op, bijvoorbeeld door gebouwen aan elkaar te koppelen via een smart elektrisch en thermisch grid. Zo kunnen gebouwen energie en warmte met elkaar uitwisselen. Daarnaast wordt per 2021 het busstation uitgerust met een zero-emissie busterminal. Inmiddels is Hart van Zuid pilotstad en -project geworden in het internationale Smart City EU-programma RUGGEDISED, waaraan zes Europese steden deelnemen. Met slimme oplossingen op het gebied van energie, transport en digitale technologie maken zij de stad klaar voor een duurzame toekomst.

Het publiek heeft ook een stem. Na ruim 1300 stemmen gaat de duurzame gebiedsontwikkeling Het Van Lieflandpark aan de leiding in de strijd om de SKG Award Publieksprijs. Concurrenten als Modular Office Renovation, Project Westrik en Stationsgebied Driebergen-Zeist zijn er afgelopen dagen in geslaagd een deel van de achterstand in te lopen. Stemmen kan nog tot en met 6 november.

Zie ook: Duurzame Gebiedsontwikkeling: één plus één is drie – Duurzaamheid Loont: Kies voor Cradle to Cradle Gebiedsontwikkeling by Grontmij – ECO Landstylepark: een duurzaam themapark in Oosterwolde – Het Cradle to Cradle Ideeënboekje ! – Green Office 2015 – De winst van Duurzaam Bouwen – Boek Cradle to Cradle in Bedrijf en Cradle to Cradle (Afval=voedsel) – Cradle To Cradle Explained – De Groene Zaak: Verduurzaming van het economisch ondernemingsklimaat in Nederland versnellenRijnenburg in Utrecht: Cradle to Cradle & Klimaatadaptatie – De Toolbox Rijnenburg Utrecht: Hoe Bouw Je een Duurzaam en Klimaatbestendig Woongebied – Energiepark Rijnenburg in Utrecht: Windmolens en Zonneparken by Rijne Energie en Eneco

Één Reactie

  1. Erik van Erne zegt:

    12 november 2019 om 14:06 | Permalink

    Gebiedsontwikkeling In Provincie Flevoland

    Deze video gaat over gebiedsontwikkeling in Flevoland. In alle gebiedsprogramma’s van provincie Flevoland maken we gebruik van een integrale aanpak op het gebied van fysieke ontwikkeling, innovatie en talent. In deze video ziet u hoe.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (689)
  • Agenda (3.296)
  • Biologisch (117)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (878)
  • Communicatie (376)
  • Cradle to Cradle – Circulair (524)
  • Design (238)
  • Dieren (178)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.407)
  • Educatie (352)
  • EEN-Armoede (253)
  • Energie en Besparing (3.623)
  • Europa (29)
  • Evenementen (203)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (315)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (35)
  • Greenwashing (120)
  • Hergebruik-Kringloop (327)
  • Iets anders (405)
  • Int. Samenwerking (194)
  • Investeren (145)
  • Joe Biden – Barack Obama (118)
  • Kerst (123)
  • Klimaat (1.713)
  • Licht (394)
  • Lucht (34)
  • Mensenrechten (171)
  • Milieu (755)
  • MVO (113)
  • Natuur (780)
  • Nederland (34)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (127)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (233)
  • Vakantie (84)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.610)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (305)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • De Elektrische Meccanica Solo: Betaalbare Elektrische Auto Met Één Stoel by ElectraMeccanica
  • Plastics@Tielt: Stad Tielt Investeert In 10.000 Herbuikbare Bekers Voor Evenementen
  • Wijkpark Cromvliet In Molenwijk Den Haag: Van Ongezellig Stenen Plein Naar Gezellig Park
  • Saint Laurent Stopt Eindelijk Met Bont In Modecollectie
  • Mercedes, Total En Stellantis: Samen Accu’s Elektrische Auto’s Produceren by ACC
  • Tips Om Je Internationale Webshop Te Laten Slagen: Kies Voor Een Professioneel Vertaalbureau
  • Drie Keer Zoveel Laadpalen In Vlaanderen in 2022: Op Weg Naar 35.000 Laadpalen In 2025
  • Voedselbos Vierhoven In Roosendaal: 200 Soorten En 16.000 Bomen En Struiken Aanplanten
  • Gasunie Start Proef Met Opslag Groene Waterstof In Ondergrondse Zoutlagen In Groningen
  • Europa Vraagt Nederland Om Ambitieuzer Klimaatdoel Voor 2030 Vast Te Stellen by PBL
  • Towards Two Billion Trees Planting In Australia In Ten Years by WWF Australia
  • Het World Food Day Film Festival: Vier Foodfilms Met Een Stevige Bite
  • Hydrogen Delta Network NL: Zeeuws Waterstofnetwerk by Gasunie En North Sea Port
  • Provincie Drenthe Lanceert Samen Met Inwoners Campagne Voor Energiebesparing
  • Provincie Flevoland Windconferentie: Windenergie In De Provincie Flevoland
  • 23 September Uitgeroepen Tot EU Organic Day
  • Provincie Zuid-Holland Subsidie Voor Restauratie En Herbestemming Van Rijksmonumenten
  • Wat Gaan We Eten? Sitopia: Hoe Goed Eten De Wereld Kan Redden by Carolyn Steel
  • Elektrische Drijvende Zandzuiger Rotterdam 55 Aangesloten Op Groene Stroom by Dekker Groep
  • Green Deal Koffiepads En Theezakjes Bij Het GFT: Composteerbare Theezakjes En Koffiepads
  • Links

    Milieunet op..