google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Waterinnovatieprijs 2021 van de Unie van Waterschappen: De 4 Winnaars En De Publieksprijs

Geschreven op 23-9-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Water Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 3 december 2021: Velen hadden zich verheugd op een Waterinnovatiefestival waarbij we elkaar weer ‘in het echt’ konden ontmoeten. Het werd toch een online festival. Gelukkig werd het voor alle deelnemers een feestelijke en interessante dag.

Dit zijn de winnaars van de Waterinnovatieprijs 2021:
Categorie Aanpassen aan weersextremen: Het Roterend Kunststof Duikerschot van waterschap De Dommel. Het Roterend Kunststof Duikerschot (RKD) is volgens de jury een echte technische innovatie. Het lijkt misschien een kleine vernieuwing, maar de impact op het landschap is groot als je het maar heel vaak toepast. Daarnaast valt het de jury op dat het RKD eenvoudig door boeren én andere doelgroepen kan worden gebruikt.

Categorie Gezond water en een gezonde bodem: AdOx, een manier om medicijnresten uit afvalwater te zuiveren, van de TU Delft. Volgens de jury hebben we, met de toepassing van zeolieten, in deze inzending te maken met een heel innovatief concept. Er is bij de AdOx sprake van écht onderzoek. Het concentreren van micro’s in de zeolieten en dan de droge deelstroom regenereren is een enorme stap voorwaarts in termen van duurzaamheid van geneesmiddelenverwijdering.

Categorie Klimaatneutraliteit: de Energie Damwand van Crux Engineering. De jury is van mening dat de Energie Damwand de enorme potentie van warmte in water een gezicht geeft. De oplossing is creatief, simpel en doeltreffend. De charme van deze inzending is het dubbelgebruik. Je gebruikt een dam én je haalt er energie uit zonder dat het een extra ruimtevraag vergt.

Categorie Waterschap van de toekomst: Big Brown Data van de 21 waterschappen, RIVM en ministerie van VWS. De Big Brown Data markeert volgens de jury als geen enkele inzending de tijdsgeest waar we met z’n allen in zitten: de coronapandemie. De potentie ervan is enorm en de toekomstgerichtheid is geweldig. Dit is echt een hele nieuwe wereld waar we in gaan stappen.

Publieksprijs: Superkritische vergassing van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De jury vindt de Superkritische watervergassing met name vanuit een technologisch oogpunt heel innovatief. Wat de inzending bijzonder maakt, is dat er nieuwe technologie voor wordt bedacht. ‘Het publiek’ vindt dit project de meest aansprekende inzending. Bijna 20 procent van de stemmen ging naar deze innovatie.

4 november 2021: De jury van de Waterinnovatieprijs heeft op 4 november de genomineerden voor deze eervolle prijs bekendgemaakt. In vier categorieën zijn er nu nog twaalf innovaties in de race voor de prijzen. Die worden op 2 december uitgereikt op het Waterinnovatiefestival. Alle genomineerden maken daarbij ook kans op het winnen van de Publieksprijs.

Dit jaar staan de grootste opgaven voor de waterbeheerders centraal in de categorieën: Aanpassen aan weersextremen, Gezond water en een gezonde bodem, CO2-neutraliteit en Het waterschap van de toekomst. En dit zijn de genomineerden:

Categorie Aanpassen aan Weersextremen:
Gekleurd zand bij monitoring grofzandbarrière (Waterschap Rivierenland en de Combinatie Van de Wetering e.a.)
De Heuvelstraat Silvolde (Waterschap Rijn en IJssel)
Het Roterende Kunststof Duikerschot (Waterschap De Dommel)

Categorie Gezond Water en Een Gezonde Bodem:
Waternavel als voer voor wormen (Waterschap Aa en Maas)
AdOx – Medicijnresten uit rioolwater verwijderen met zeolieten en ozon (TU Delft)
WaterQi – Het water stinkt niet meer en er zwemmen visjes (het hoogheemraadschap van Delfland, MHWaterzaken en WaterQi B.V.)

Categorie CO2-Neutralitei
De Energie Damwand (CRUX Engineering B.V.)
Superkritisch vergassen: de missing link naar een duurzame samenleving (het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)
RWZI H2essenpO2rt (Waterschap Drents Overijsselse Delta)

Categorie Hwet Waterschap van de Toekomst:
Vakmanschap op afstand (Waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel)
De detectie van muskus- en beverratten via eDNA (UvA, Wetterskip Fryslân, het hoogheemraadschap de Stichtse Rijlanden)
Big Brown Data: De Nationale Rioolwater Monitor (Operationeel Team Rioolwatersurveillance met o.a. ministerie van VWS, RIVM en Unie van Waterschappen.)

4 oktober 2021: Maar liefst 99 innovaties zijn dit jaar in de race voor de Waterinnovatieprijs 2021. Inzenden kon tot 30 september.

Momenteel buigt de jury zich over de ingezonden innovaties. De winnaars worden op 2 december bekend gemaakt op het Waterinnovatiefestival.

Van een zuiverende kas en een waterwasser tegen blauwalg tot damwanden op aquathermie en elektrisch baggeren. De inzendingen zijn gedaan in 4 categorieën: ‘Aanpassen aan weersextremen’, ‘Klimaatneutraliteit’, ‘Gezond water en een gezonde bodem’ en ‘Waterschap van de toekomst’.

De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Annemieke Nijhof, algemeen directeur van onderzoeksinstituut Deltares. De jury kiest uit de inzendingen 3 genomineerden per categorie. Vanaf november is de Publieksprijs geopend en kan er worden gestemd op de genomineerden van de Waterinnovatieprijs.

17 september 2021: Bedrijven, overheden en particulieren hebben een week langer de tijd om hun idee in te dienen en zo kans te maken op de Waterinnovatieprijs 2021. De inzendtermijn is verlengd tot en met 30 september.

De Waterinnovatieprijs wordt tijdens het Waterinnovatiefestival op 2 december uitgereikt door de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank. Er zijn 4 categorieën: ‘Aanpassen aan weersextremen’, ‘Klimaatneutraliteit’, ‘Gezond water en gezonde bodem’ en ‘Waterschap van de toekomst’.

De winnaars worden op 2 december bekend gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op het Waterinnovatiefestival. Dit festival vindt dit jaar plaats in De Fabrique in Utrecht. Het thema is ‘Het waterschap van de toekomst’. De Unie van Waterschappen organiseert het festival samen met de Nederlandse Waterschapsbank, het Waterschapshuis en STOWA.

2 september 2021: De waterschappen werken elke dag hard aan een klimaatbestendig en watervriendelijk Nederland voor toekomstige generaties. Hiervoor zijn innovatieve ideeën nodig. Stuur jouw innovatie in voor de Waterinnovatieprijs 2021!

De Waterinnovatieprijs wordt tijdens het Waterinnovatiefestival op 2 december 2021 uitgereikt door de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank. Het insturen van innovatieve ideeën kan tot met 23 september.

Je kunt je innovatie indienen voor een van de categorieën van de Waterinnovatieprijs: Aanpassen aan weersextremen, Klimaatneutraliteit. Gezond water en gezonde bodem. Waterschap van de toekomst.

De jury staat onder leiding van Annemieke Nijhof, algemeen directeur van onderzoeksinstituut Deltares. De jury kiest uit de inzendingen 3 genomineerden per categorie. Vanaf november is de Publieksprijs geopend en kan er worden gestemd op de genomineerden van de Waterinnovatieprijs.

Het Waterinnovatiefestival vindt dit jaar plaats op donderdag 2 december in De Fabrique in Utrecht. Het thema is ‘Het waterschap van de toekomst’. De Unie van Waterschappen organiseert dit festival samen met de Nederlandse Waterschapsbank, Het Waterschapshuis en STOWA.

12 januari 2021: De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve waterprojecten die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen: waterveiligheid, schoon water en voldoende water. Hiermee willen zij innovatieve projecten en technieken een podium bieden.

In 2020 vindt er geen uitreiking van de Waterinnovatieprijs plaats. De Unie van Waterschappen heeft besloten de prijs om het jaar uit te reiken, zodat inzenders langer de tijd hebben om hun inzendingen voor te bereiden. De volgende uitreiking van de Waterinnovatieprijs staat gepland voor november 2021.

In het voorjaar van 2021 volgt meer informatie over het inzenden van projecten en het Waterinnovatiefestival.

12 december 2019: Een duurzame dijkversterking met aandacht voor het landschap, een rioolwaterzuiveringsinstallatie die grondstoffen terugwint, een weg die regenwater buffert en een slimme vispassage: dat zijn de 4 projecten die 12 december de Waterinnovatieprijs in ontvangst mochten nemen.

De rode draad bij de winnaars? Hun bijdrage aan een toekomst- en klimaatbestendig Nederland.

Op 12 december vond de jaarlijkse uitreiking van de Waterinnovatieprijs plaats tijdens het Waterinnovatiefestival in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank). Filmmaker en dagvoorzitter Suzanne Blonk maakte samen met de juryleden de winnaars bekend:

Categorie Waterveiligheid: Gebiedsontwikkeling Ooijen en Wanssum door Fugro i.s.m. waterschap Limburg
Categorie Schoon water: Kaumera van waterschap Rijn en IJssel
Categorie Voldoende water: PlasticRoad van KWS, Wavin en Total
Categorie Digitale transformatie: Smart Vislift van Vislift B.V. en waterschap Rivierenland

Bijna 6.000 mensen hebben hun stem laten horen en de meeste stemmen gingen uit naar het project Zandige Oevers Versterking Houtribdijk van Rijkswaterstaat. Dit project mocht op 12 december dan ook de Publieksprijs in ontvangst nemen uit handen van Hein Pieper, vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen en portefeuillehouder innovatie. De winnaars van de Waterinnovatieprijs ontvingen een glaskunstwerk van Gert Bullée.

Waterwasser is de eerste winnaar geworden van de nieuwe aanmoedigingsprijs De Dromenvanger. Dit idee kreeg op 12 december de meeste handen op elkaar tijdens het Waterinnovatiefestival.

De Dromenvanger is onderdeel van de Waterinnovatieprijs. Al 8 jaar wordt jaarlijks de Waterinnovatieprijs uitgereikt door de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank aan slimme en innovatieve waterprojecten en -technieken. Dit jaar kwam daar een nieuwe prijs bij: de aanmoedigingsprijs De Dromenvanger. Voor deze prijs kwamen verrassende, vernieuwende ideeën in aanmerking die voor de reguliere categorieën van de Waterinnovatieprijs nog niet rijp genoeg waren, maar wel potentie hebben.

Gebiedsontwikkeling Ooijen en Wanssum – winnaar Waterveiligheid: Het mooie glooiende Limburgse landschap bleek in de jaren 90 bij Ooijen en Wanssum niet bestand tegen hoogwater van de Maas. Sindsdien zijn er allerlei noodmaatregelen getroffen, maar nu wordt er gewerkt aan een bestendige oplossing. Uitdagingen hierbij zijn het landschap zoveel mogelijk intact houden en het project zo duurzaam mogelijk uitvoeren. In opdracht van waterschap Limburg heeft Fugro samen met een uitgebreid consortium aan ingenieursbureaus dijken gemaakt met steile randen en flauwe taluds. Door deze bouw krijgt de natuur de kans om zich door te ontwikkelen en wordt het landschap in ere gehouden.Door innovatief materiaalgebruik is het mogelijk om lokale grond uit de aanleg van de hoogwatergeul aan de Maas toe te passen, waardoor er sprake is van een duurzame dijkversterking met minder transportbewegingen.

Kaumera – winnaar Schoon water: Iets als afval bestempelen is bij veel waterschappen een gepasseerd station: circulair denken is het nieuwe denken. En dat zie je terug bij de winnaar in de categorie Schoon water. Samen met partners heeft waterschap Rijn en IJssel de rioolwaterzuivering in Zutphen omgebouwd tot een ‘grondstoffenfabriek’ waar niet alleen schoon water maar ook de nieuwe biobased grondstof wordt gewonnen: Kaumera Nereda Gum. Waterschap Vallei en Veluwe bouwt in Epe ook een installatie. Met de opgedane kennis kunnen meer rioolwaterzuiveringen op de wereld omgevormd worden tot grondstoffenfabrieken die veel minder afval produceren, afvalwater hergebruiken, een biologisch afbreekbare stof leveren en zo energie, CO2 en kosten besparen.

PlasticRoad – winnaar Voldoende water: Van een nood een deugd maken. Dat typeert deze winnaar. Door klimaatverandering heeft Nederland steeds vaker te maken met hoosbuien. En omdat in steden zoveel verhard is, kan zo’n plotselinge grote hoeveelheid water slecht worden afgevoerd. PlasticRoad biedt een oplossing: wegen aanleggen die regenwater bufferen. Zelfs met een zeer hoge grondwaterstand is de PlasticRoad in staat 0,3 m3 per m2 aan water te bergen en te infiltreren. Daarnaast weegt de PlasticRoad maar 48 kg/m2: de lichtste verharding ter wereld. Zie ook: PlasticRoad: De Duurzame Weg van Gerecycled Plastic by KWS Infra van VolkerWessels

Smart Vislift – winnaar Digitale transformatie: Visrijk water is gezond water. Waterschappen doen met vispassages veel moeite om vismigratie te bevorderen en zo de biodiversiteit in hun wateren een boost te geven, wat de waterkwaliteit ten goede komt. Het monitoren van de effectiviteit van deze vispassages was echter nooit goed op orde. Tot nu: Vislift B.V. en waterschap Rivierenland ontwikkelden de Smart Vislift die volledig online alle prestaties van en activiteit bij een vispassage monitort.

Zandige oevers versterking Houtribdijk – winnaar Publieksprijs: De Houtribdijk is gebouwd in de jaren 60 en 70 om het Markermeer in te polderen. Omdat de dam niet meer voldoet aan de waterveiligheidsnorm, wordt deze door Rijkswaterstaat versterkt. Dit gebeurt aan 1 kant van de dijk met grote zandpakketten tegen de dijk. Het zand breekt de kracht van de golven, zodat de dijk het hele IJsselmeergebied kan blijven beschermen tegen opstuwing en golven. Daarnaast komt er door deze zandige oevers meer biodiversiteit: de zachte overgang trekt ander waterleven aan dan de harde versterking die al volop in het IJsselmeergebied te vinden is. Dit komt ook de waterkwaliteit van het IJsselmeer ten goede.

14 november 2019: Tijdens het Deltacongres in Goes op 14 november zijn de genomineerden voor de Waterinnovatieprijs 2019 bekendgemaakt door de Unie van Waterschappen.

De genomineerden zijn door een deskundige jury geselecteerd uit 97 inzendingen. De categorieën beslaan de kerntaken van de waterschappen: Waterveiligheid, Schoon water en Voldoende water.

Naast deze 3 categorieën vraagt de Unie van Waterschappen bijzondere aandacht voor het onderwerp Digitale transformatie.

Twaalf innovaties maken kans op de prijs in 4 verschillende categorieën. En ook het publiek kan vanaf nu haar stem laten horen voor de Publieksprijs. Er kan tot en met 9 december gestemd worden voor de Publieksprijs.

Genomineerden in de categorie Waterveiligheid:
Steilranddijk en Hoge Gronddijk Ooijen Wanssum van Fugro i.s.m. waterschap Limburg e.a.
Zandige oevers versterking Houtribdijk van Rijkswaterstaat
Steenbekleding van baggerspecie van waterschap Scheldestromen

Genomineerden in de categorie Schoon water:
Kaumera van waterschap Rijn en IJssel
Waterfabriek Wilp van waterschap Vallei en Veluwe
TORWASH voor een circulaire waterzuivering van TORWASH BV

Genomineerden in de categorie Voldoende water:
PlasticRoad van PlasticRoad (KWS / Wavin / Total)
Boeren Meten Water van Acacia Water (i.s.m. LTO Noord)
Natte teelt tegen bodemdaling van Stichting Waternet

Genomineerden in de categorie Digitale transformatie:
Vispassage Smart Vislift van Vislift B.V. en waterschap Rivierenland
Niets grappigs aan lachgas van waterschap Amstel, Gooi en Vecht
I-PIG van het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard

21 oktober 2019: Er zijn bijna 100 innovatieve waterideeën ingezonden voor de Waterinnovatieprijs 2019. Variërend van een volledig afbreekbare mat die beschermt tegen erosie tot baggeren met kleinschalige elektrische slibrobots. Ook is er bij de inzendingen veel aandacht voor Artificial Intelligence en het betrekken van agrariërs.

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank. De prijs wordt uitgereikt in vier categorieën: Waterveiligheid, Schoon water, Voldoende water en Digitale transformatie. Iedereen mocht meedoen: overheden, bedrijven en particulieren. Dit heeft een zeer waardevolle verzameling van innovaties opgeleverd.

Onder leiding van juryvoorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, stelt de jury een lijst met genomineerden op per categorie. De genomineerden worden op 14 november bij het Deltacongres bekendgemaakt. Daarna kan er door iedereen gestemd worden voor de Publieksprijs.

De Waterinnovatieprijs heeft sinds dit jaar een nieuw onderdeel: de aanmoedigingsprijs De Dromenvanger. Met De Dromenvanger wil de Unie van Waterschappen ideeën een podium geven die nog niet rijp genoeg zijn voor de reguliere categorieën van de Waterinnovatieprijs. Er zijn 11 ideeën binnengekomen in De Dromenvanger.

De feestelijke uitreiking van de Waterinnovatieprijs vindt plaats tijdens het Waterinnovatiefestival op 12 december. Het festival is in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

3 september 2019: De inschrijving van innovaties voor de Waterinnovatieprijs 2019 is geopend. Het indienen van innovatieve ideeën en nieuwe technieken kan tot 7 oktober.

De waterschappen staan te springen om uitdagingen zoals langdurige droogte, wateroverlast door hoosbuien en digitale transformatie met nieuwe innovaties aan te pakken.

De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken de Waterinnovatieprijs uit in de categorieën Waterveiligheid, Schoon water, Voldoende water, en Digitale transformatie.

Digitale transformatie is een speciale categorie. Om alle kansen te grijpen die de informatiesamenleving de waterschappen biedt, moeten de waterschappen zich steeds sneller aanpassen aan veranderingen in de digitale wereld. Innovaties die dit proces voor de waterschappen kunnen versnellen en versoepelen, zijn daarom erg welkom.

Naast de reguliere categorieën is er dit jaar ook een aanmoedigingsprijs: De Dromenvanger, voor frisse, vernieuwende ideeën die nog niet in ontwikkeling zijn. Alle innovatieve ideeën kunnen tot 7 oktober worden ingediend.

De genomineerden worden op het Deltacongres van 14 november in Goes bekendgemaakt. Daarna krijgt het publiek de kans op hun favoriete innovatie te stemmen voor de Publieksprijs. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op het Waterinnovatiefestival op 12 december in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

29 november 2018: Tijdens de Waterinnovatiedag vandaag zijn de winnaars van de Waterinnovatieprijs 2018 bekendgemaakt.

Winnaar Circulaire economie: Super Local van Waterschapsbedrijf Limburg; Winnaar Schoon water: New Hart-zuivering van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN; Winnaar Voldoende water: Boeren aan het roer van hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden; Winnaar Waterveiligheid: Grofzandbarrière van waterschap Rivierenland, Deltares en POV-piping; Winnaar Publieksprijs: Koningshoeven NextGen van Abdij OLV Koningshoeven en waterschap De Dommel.

De Waterinnovatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank). Dit jaar was de concurrentie groot. De deskundige jury moest kiezen uit maar liefst 123 inzendingen van hoog niveau.

Lidewijde Ongering, juryvoorzitter van de Waterinnovatieprijs:“Als jury was het een feest om alle innovatieve ideeën voorbij te zien komen. Een keuze voor de genomineerden en winnaars was dan ook een hele kluif, maar we staan volledig en unaniem achter de keuzes. Met ideeën en projecten zoals deze winnaars heb ik vertrouwen in de toekomst van het waterbeheer in Nederland. De Waterinnovatieprijs bewijst dat de kennis, creativiteit en innovatiekracht om de grote uitdagingen van deze tijd aan te kunnen volop aanwezig zijn.”

Ook het publiek mocht meedenken. Zij konden online hun stem uitbrengen op de genomineerde projecten. Met 20% van de stemmen won Koningshoeven NextGen van Abdij OLV Koningshoeven en waterschap De Dommel.

4 oktober 2018: De Unie van Waterschappen heeft tijdens de Innovation Expo in Rotterdam de genomineerden voor de Waterinnovatieprijs 2018 bekendgemaakt. Twaalf innovaties maken kans op de prijs in vier verschillende categorieën. Er zijn 124 inzendingen binnengekomen.

Innovatieve projecten zoals een slim watersysteem voor sportvelden en een grofzandbarrière voor dijken zijn in de race voor de prijzen die op 29 november worden uitgereikt. De categorieën bestaan uit de kerntaken van de waterschappen: Waterveiligheid, Schoon water en Voldoende water. De vierde categorie is Circulaire economie, waar de Unie van Waterschappen dit jaar bijzondere aandacht aan besteedt.

De waterschappen willen zo duurzaam en efficiënt mogelijk werken. Daarom zoeken ze voortdurend naar manieren om het werk beter, sneller, duurzamer en goedkoper te kunnen doen. De Waterinnovatieprijs stimuleert innovaties die dit mogelijk maken.

De genomineerden zijn:
Categorie Waterveiligheid: Grofzandbarrière van Waterschap Rivierenland, Deltares en POV-piping – Innovatieve monitoringsmethode van de grasmatkwaliteit op waterkeringen van Waterschap Rijn en IJssel – Project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Categorie Schoon water: Boeren met sensoren, data oogsten voor waterkwaliteit van Waterschap Aa en Maas – Een “New Hart” voor de rwzi van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier – Koningshoeven NextGen van Waterschap De Dommel en Abdij OLV Koningshoeven

Categorie Voldoende water: Blauwe Sportparken van Waterschap De Dommel – Praktijkproef Sturen met Grondwater Spengen: ‘De boeren aan het roer’ van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden – Urban Waterbuffer Spangen, Rotterdam van Consortium Urban Waterbuffer

Categorie Circulaire economie: Vivimag van Wetsus – Tomaten groeien op restwater suikerbieten van Coöperatie Glastuinbouw Nieuw Prinsenland – Gesloten waterkringloop Super Local van Waterschapsbedrijf Limburg

13 september 2018: Nederland zit niet stil als het gaat om water en innovatie. Ook dit jaar zijn er meer dan honderd veelbelovende inzendingen die op 29 november kans maken op de Waterinnovatieprijs.

U kunt tot en met 25 november stemmen voor de Publieksprijs Waterinnovatieprijs.

27 augustus 2018: De inzendingen voor de Waterinnovatieprijs 2018 zijn nu online te bekijken. Vanaf 4 oktober kan er worden gestemd voor de publieksprijs. Vernieuwende en baanbrekende ideeën die de waterschappen helpen het waterbeheer in Nederland duurzamer en goedkoper te maken, maken kans op de Waterinnovatieprijs 2018.

De uiterste mogelijkheid om innovaties in te zenden is verplaatst van dinsdag 28 augustus naar dinsdag 4 september. Bedrijven, overheden en particulieren hebben nu dus een week langer de tijd om hun idee in te dienen en zo kans te maken op de Waterinnovatieprijs 2018.

11 juni 2018: Sterke dijken, schoon en voldoende water: de waterschappen werken hier dag in dag uit aan.  De waterschappen willen dit werk zo goed en efficiënt mogelijk doen en staan daarom te springen om innovatieve ideeën en nieuwe technieken.

Heeft u een vernieuwend en baanbrekend idee op het gebied van water? Zend uw innovatie dan in voor de Waterinnovatieprijs 2018.

De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken de Waterinnovatieprijs uit in de categorieën ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’, ‘Voldoende water’ en ‘Circulaire Economie’. U kunt innovatieve projecten tot dinsdag 28 augustus 2018 aanmelden. De Waterinnovatieprijs 2018 wordt uitgereikt op donderdag 29 november 2018 in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

De inzendingen voor de Waterinnovatieprijs worden beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarbij kijken zij naar het innovatieve, duurzame, probleemoplossende en kostenbesparende karakter.

Winnaars van de Waterinnovatieprijs krijgen een glaskunstwerk van Gert Bullée en de mogelijkheid om gebruik te maken van een innovatiemakelaar. Deze innovatiemakelaar helpt met een versnellingstraject bij het verder brengen van de innovatie.

Elk jaar reiken de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank de Waterinnovatieprijs in de categorieën ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’ en ‘Voldoende water’. Daar wordt altijd een extra categorie aan toegevoegd die inspeelt op de actuele opgave van de waterschappen. Dit jaar is dat ‘Circulaire economie’. Hoe stappen we af van onze grote afvalstromen en sluiten we de kringloop?

Deze duurzame manier van omgaan met producten staat bij waterschappen hoog in het vaandel. De waterschappen hebben namelijk dagelijks te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Dijken moeten worden versterkt en water moet meer ruimte krijgen. Waterschappen voelen dan ook de verantwoordelijkheid om het probleem bij de wortels aan te pakken en verdere temperatuurstijging te beperken. Een actief energie- en grondstoffenbeleid maakt hier onderdeel van uit.

Zie ook: Making Waves Helps Innovative Ideas in The Netherlands: Ideas from Europe –Het Water Kwartetspel: Duurzaam Geleerd Duurzaam Gedaan – Nederlander Verbruikt 2,3 Miljoen Liter Water per Jaar – Wat weet u over water ? – De Water Footprint en nog wat andere voetafdrukken – Wereld Waterdag – Wereld Waterdag: Drie indrukwekkende filmpjes ! –Wereld Waterdag in Nederland: Internationale Samenwerking 2.0 – Wandelen voor water – Prins van Oranje: ‘Samen in actie voor water en sanitatie’ – Prins van Oranje in Kenia voor Wereld Waterdag – Wereld Waterdag: Water uit de kraan lijkt zo gewoon ! – Prins van Oranje bij Wereldwaterdag en Walk for Love of Water in Kaapstad – WINN Waterinnovatie Rijkswaterstaat: Anders Kijken naar Water – Cradle to Cradle by Rijkswaterstaat: WINN

28 november 2017: De Waterinnovatieprijs 2017 is gisteren uitgereikt aan de winnaars in de vier categorieën.  Multiflexmeter won in de categorie Voldoende Water, Sondeertechniek in de categorie Waterveiligheid, GE(O)ZOND Water in de categorie Schoon Water en EQA-Box in de categorie Energie en Waterschappen. De Publieksprijs ging naar het project Verbetering IJsseldijk. Zie ook: Waterkracht In De Nederlandse Polders: EQA-SmartStuw, EQA-Box en EQA-River by EQA Projects

16 oktober 2017: Nederland zit niet stil als het gaat om water en innovatie. Ook dit jaar zijn er meer dan 100 veelbelovende inzendingen die kans maken op de Waterinnovatieprijs.

Variërend van een robot die eendenkroos uit de grachten kan filteren, tot een innovatieve techniek om zuiveringsslib om te zetten in een hoogwaardig gas. Ook zijn er veel ideeën ingediend om overtollig regenwater (tijdelijk) op te slaan of te gebruiken om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen.

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en de NWB Bank, en wordt uitgereikt in vier categorieën: Waterveiligheid, Schoon Water, Voldoende Water en Energie en Waterschappen. Daarnaast is er een Publieksprijs.

Uit de 115 inzendingen kiest een deskundige jury 3 genomineerden per categorie. Van 8 tot en met 22 november 2017 kan op deze genomineerden worden gestemd voor de Publieksprijs. De feestelijke prijsuitreiking van de Waterinnovatieprijs vindt plaats op maandag 27 november in de Rijtuigenloods te Amersfoort.

31 augustus 2017: Meer piekbuien, langere perioden van droogte en ambitieuze energiedoelstellingen: het werk van de waterschappen kent grote uitdagingen. Heeft u een vernieuwend en baanbrekend idee op het gebied van water? Zend uw innovatie dan in voor de Waterinnovatieprijs 2017!

De Unie van Waterschappen reikt de Waterinnovatieprijs uit in de categorieën ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’, ‘Voldoende water’ en ‘Energie en waterschappen’. Winnaars van de Waterinnovatieprijs krijgen een intensief versnellingstraject aangeboden dat hen helpt bij de volgende stap in de ontwikkeling van hun product of idee.

Tot 22 september kunnen innovatieve projecten aangemeld worden om mee te dingen naar deze prijs. De inzendingen voor de Waterinnovatieprijs 2017 worden door een deskundige jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, beoordeeld op hun innovatieve, duurzame karakter en haalbaarheid als business-case.

Begin november worden de genomineerden bekend gemaakt, waarna het publiek de kans krijgt op hun favoriete innovatie te stemmen voor de Publieksprijs. De feestelijke prijsuitreiking van de Waterinnovatieprijs vindt plaats op maandag 27 november in de Rijtuigenloods te Amersfoort.

Zie ook: Making Waves Helps Innovative Ideas in The Netherlands: Ideas from Europe – Het Water Kwartetspel: Duurzaam Geleerd Duurzaam Gedaan – Nederlander Verbruikt 2,3 Miljoen Liter Water per Jaar – Wat weet u over water ? – De Water Footprint en nog wat andere voetafdrukken – Wereld Waterdag – Wereld Waterdag: Drie indrukwekkende filmpjes ! –Wereld Waterdag in Nederland: Internationale Samenwerking 2.0 – Wandelen voor water – Prins van Oranje: ‘Samen in actie voor water en sanitatie’ – Prins van Oranje in Kenia voor Wereld Waterdag – Wereld Waterdag: Water uit de kraan lijkt zo gewoon ! – Prins van Oranje bij Wereldwaterdag en Walk for Love of Water in Kaapstad – WINN Waterinnovatie Rijkswaterstaat: Anders Kijken naar Water – Cradle to Cradle by Rijkswaterstaat: WINN

20 november 2016: Op 17 november werden in de Rijtuigenloods in Amersfoort de winnaars van de Waterinnovatieprijs 2016 bekendgemaakt. Onder meer een dijk voor en door bewoners, een zoetwaterfabriek en een zandkastelenwedstrijd vielen in de prijzen bij de ‘Oscars van de watersector’.

De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve projecten die passen bij de taken van de waterschappen: waterveiligheid, schoon water, voldoende water en waterbewustzijn. Dit jaar waren er 160 inzendingen. Ruim 4.000 mensen stemden voor de Publieksprijs, een record in de geschiedenis van de Waterinnovatieprijs.

De winnaars van de Waterinnovatieprijs 2016 zijn:
Categorie Waterveiligheid: de Diefdijklinie, meer dan alleen een dijkversteviging
Categorie Schoon water: Water besparen en hergebruiken door S.C.H.O.O.N.
Categorie Voldoende water: Achteroever Wieringermeer, proeftuin voor innovatieve landbouw
Categorie Waterbewustzijn: Battle of the Beach, een lesmodule voor de basisschool
Publieksprijs: Zandsproeien bij dijkverbetering Nauernasche Vaart

Alle winnaars van harte gefeliciteerd.

Waterinnovatieprijs 20151 december 2015: De Unie van Waterschappen reikt elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve projecten die toepasbaar zijn binnen de taken van de waterschappen. Uit de 135 inzendingen heeft de jury op 30 november de winnaars in de categorieën Waterveiligheid, Schoon Water, Voldoende Water en Klaar voor de Toekomst bekendgemaakt. Dit jaar werd voor het eerst ook de Duurzaamheidsprijs uitgereikt.

De eerste Duurzaamheidsprijs, een initiatief van de Nederlandse Waterschapsbank, ging naar GEOWALL, een idee van waterschap Vechtstromen en NETICS.

De GEOWALL is een duurzaam en groen antwoord op de vele duizenden kilometers aan houten beschoeiing van watergangen. De GEOWALL is een muurelement van samengeperst natuurlijk materiaal. De kosten van een Geowall beschoeiing zijn circa 25 tot 50% lager dan de traditionele hardhouten beschoeiing. Bovendien gaat een Geowall beschoeiing naar verwachting twee maal zo lang mee.

De jury onder leiding van Annemieke Nijhof (Tauw Group) sprak waarderende woorden over de Geowall: “De Geowall laat zien dat beschoeiingen duurzamer en goedkoper kunnen. Het werken met natuurlijke materialen, het verminderen van transportkosten en het hergebruik van bagger zijn daarbij in het oog springende elementen. Een idee met potentiële exportwaarde”

In de categorie Waterveiligheid ging de Waterinnovatieprijs 2015 naar het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat en Deltares voor de ‘Dijken op veen’-methode. De Markermeerdijken zijn in het Hoogwaterbeschermingsprogramma aangewezen voor dijkversterking. Uit de ontwerpberekeningen met de gangbare ontwerpmethodiek bleken relatief grote ingrepen nodig. Het vermoeden rees dat het veen onder de dijken sterker was dan in de huidige rekenregels tot uitdrukking kwam.

In de categorie Schoon Water mocht het bedrijf Wingssprayer de Waterinnovatieprijs 2015 in ontvangst nemen. Fruit en andere gewassen worden in de akkerbouw en fruitteelt vaak zijwaarts besproeid met gewasbeschermingsmiddelen. Op deze manier komt een hoge concentratie van dit soort middelen in het oppervlaktewater terecht. De verticale Wing van ondernemer Hoeben uit Maarheeze biedt de oplossing voor dit probleem. De neerwaartse Wingssprayer heeft zich in de akkerbouw al bewezen en zorgt voor een reductie van 99% van de “verwaaiing” van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater.

De Waterinnovatieprijs 2015 in de categorie Voldoende Water ging naar de ‘Inlaat op maat’-methode van Acacia Water, SODAQ en Akvo. Bij deze methode wordt door middel van een innovatieve geleidbaarheidsensor bepaalt hoeveel water er moet worden ingelaten in een polder om tot een wenselijk waterpeil te komen. De geleidbaarheidsensor kan op de smartphones van gebruikers en beheerders worden aangesloten. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen, is de sensor in de sloot te hangen en met één druk op de knop wordt de meting uitgevoerd en verstuurd naar een online databank. De gegevens worden vervolgens vertaald naar operationeel advies.

Door deze methode beschikken de agrariër en het waterschap over meer informatie van het watersysteem. Door de samenwerking worden knelpunten sneller opgemerkt en gemeld aan het waterschap. Door slimmer te meten, hoeft minder water ingelaten te worden. Minder inlaat bespaart fors op de energiekosten van gemalen, omdat die minder hoeven te worden uitgemalen.

Nieuw dit jaar was de categorie Klaar voor de Toekomst. In deze categorie wilde de jury initiatieven op het gebied van HRM en educatie in het zonnetje zetten. De Waterinnovatieprijs 2015 werd uitgereikt aan de lesmodule ‘Hoogwater op het schoolplein?’ van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) en het hoog-heemraadschap Hollands Noorderkwartier. In deze lesmodule voor 3 havo/vwo worden leerlingen bewuster gemaakt van overstromingsgevaar. Naast inzicht en begrip gaat het erom dat leerlingen in hun eigen leefomgeving op indringende wijze ervaren wat voor impact een overstroming kan hebben.

De lesmodule zorgt ervoor dat jongeren in contact komen met de waterschapspraktijk en zich bewust worden van het vele werk dat hiervoor verzet moet worden. ‘Hoogwater op het schoolplein?’ maakt daarbij duidelijk dat waterbeheer geen ver-van-je-bed-show is, maar heel nadrukkelijk deel uit maakt van ieders leefomgeving. ‘Hoogwater op het schoolplein?’ wist ook de Publieksprijs in de wacht te slepen. Op waterinnovatieprijs.nl kon de afgelopen maand worden gestemd op de genomineerde projecten. Met maar liefst 34,5% van de stemmen schaarde ‘Hoogwater op het schoolplein?’ de meeste stemmen achter zich.

De winnaars van de vier categorieën krijgen een intensief versnellingstraject ter waarde van 15.000 euro. Het is een traject op maat, waarbij een innovatiemakelaar de winnaar op weg helpt bij de realisatie of marktin-troductie van de innovatie. Dit traject wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, de Nederlandse Waterschapsbank, STOWA, de Topsector Water en het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water.

11 november 2015: Zo, de genomineerden voor de Waterinnovatieprijs 2015 zijn bekend. Uit de 135 inzendingen heeft de jury, onder leiding van Annemieke Nijhof, de genomineerden per categorie bekendgemaakt.  De jury wees genomineerden aan in de categorieën Waterveiligheid, Schoon Water, Voldoende Water en Klaar voor de Toekomst.

Op initiatief van de nieuwe partner, de Nederlandse Waterschapsbank, wordt dit jaar de groenste inzending beloond met de Duurzaamheidsprijs. En er is een Publieksprijs voor het project dat de meeste stemmen heeft gekregen. U kunt hier stemmen voor de Publiesprijs. U kunt tot 27 november stemmen op uw favoriet.

Genomineerden Waterveiligheid: Waterschap Aa en Maas is genomineerd met ‘Dijkwacht in control’, een innovatieve applicatie waarin alle acties rond een calamiteit worden geregistreerd. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is maar liefst twee keer genomineerd met het project ‘Kust op kracht’, waarbij inwoners, ondernemers en overige belanghebbenden creatieve ideeën aanleveren voor een kustversterkingsproject en met ‘Dijken op veen’ Met dit project toont het hoogheemraadschap aan dat veendijken sterker zijn dan gedacht, wat betekent dat dijkversterkingsprojecten goedkoper uitpakken dan aanvankelijk verwacht.

Genomineerden Schoon Water: Acacia Water is genomineerd met het ‘Spaarwater-systeem’. Door water ondergronds op te slaan zorgt dit systeem voor schoon water in droge perioden. Het hoogheemraadschap van Rijnland is genomineerd met ‘Efficiënte stikstofverwijdering’. Met dit concept kan de bestaande techniek van stikstofverwijdering op grotere schaal worden toegepast. Verder maakt de ‘Verticale Wing’ van het bedrijf Wingssprayer kans op de Waterinnovatieprijs. Deze innovatie zorgt ervoor dat er minder gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komen.

Genomineerden Voldoende Water: Het hoogheemraadschap van Delfland is genomineerd met de innovatie ‘Tuinders aan het stuur’. Bij dit project stellen tuinders hun gietwaterbassins ter beschikking voor tijdelijke wateropslag bij hevige regenval. Ook Upfall B.V. is genomineerd met hun ‘Waterbesparende douche‘. Met deze douche kun je tot maar liefst 90% zuiniger douchen. De derde nominatie is voor de innovatie ‘Inlaat op maat’ van het samenwerkingsverband Acacia Water, SODAQ en Akvo. Deze methode levert advies aan het waterschap over de optimale doorspoelhoeveelheid in de polder.

Genomineerden Klaar voor de toekomst:  ‘Hoogwater op het schoolplein’ van het KNAG en het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is genomineerd. Deze lesmodule maakt leerlingen van 3 havo/vwo bewuster van overstromingsgevaar. Wetsus is genomineerd met de educatieve game ‘AquaEmporium’, waarin jongeren op leuke wijze kennismaken met de veelzijdigheid van de watersector. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is genomineerd met hun webapplicatie de ‘Handhavingsadviseur’.

De Waterinnovatieprijs 2015 wordt uitgereikt op maandag 30 november 2015 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De winnaars ontvangen een intensief versnellingstraject ter waarde van 15.000 euro, aangeboden door de Unie van Waterschappen, de NWB Bank, de Topsector Water en het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water. Ook ontvangen de winnaars een glaskunstwerk van kunstenaar Gert Bullée.

Tijdens de prijsuitreiking van de Waterinnovatieprijs 2015 wordt ook de winnaar van de Jaar van de Ruimte Prijsvraag voor Waterschappen: Wie Maakt Nederland? bekend gemaakt.

Zie ook: Het Water Kwartetspel: Duurzaam Geleerd Duurzaam Gedaan – Nederlander Verbruikt 2,3 Miljoen Liter Water per Jaar – Wat weet u over water ? – De Water Footprint en nog wat andere voetafdrukken – Wereld Waterdag – Wereld Waterdag: Drie indrukwekkende filmpjes ! –Wereld Waterdag in Nederland: Internationale Samenwerking 2.0 – Wandelen voor water – Prins van Oranje: ‘Samen in actie voor water en sanitatie’ – Prins van Oranje in Kenia voor Wereld Waterdag – Wereld Waterdag: Water uit de kraan lijkt zo gewoon ! – Prins van Oranje bij Wereldwaterdag en Walk for Love of Water in Kaapstad – WINN Waterinnovatie Rijkswaterstaat: Anders Kijken naar Water – Cradle to Cradle by Rijkswaterstaat: WINN

23 september 2015: Vernieuwende oplossingen en baanbrekende initiatieven op het gebied van water maken kans op de Waterinnovatieprijs 2015. De Unie van Waterschappen reikt elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve waterprojecten die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van waterschappen: veiligheid, schoon water en voldoende water.

Waterschappen, bedrijven, organisaties en particulieren kunnen 1 of meerdere projecten inschrijven in de volgende categorieën: waterveiligheid (dijken, waterkeringen, oplossingen voor hoogwater), schoon water (kwaliteit, afvalwaterzuivering), voldoende water (kwantiteit, peilbeheer), klaar voor de toekomst (een project of organisatie draagt bij aan de toekomstbestendigheid van (waterschaps)gerelateerde organisaties, diversiteit, jong talent, mobiliteit en toekomstgerichte HRM). U kunt tot 2 oktober projecten inschrijven.

Uw inzending is daarnaast automatisch in de race voor de Duurzaamheidsprijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan de groenste inzending van 2015. Verder maken alle genomineerden kans op de Publieksprijs. Het publiek kan vanaf begin november tot en met 27 november via deze website stemmen op hun favoriete project.

De Waterinnovatieprijs 2014: Uit de 135 inzendingen zijn door een deskundige jury onder leiding van Annemieke Nijhof van Tauw Group vier winnaars uitgeroepen. Kunststof sluisdeuren, een nieuwe techniek om water te zuiveren, waterbergende kasdaken en educatieprogramma De Poepfabriek waren de winnaars van de Waterinnovatieprijs 2014.

In de categorie ‘Droge voeten’ sleepte FiberCore Europe de Waterinnovatieprijs in de wacht met vezelversterkte kunststof sluisdeuren.

De techniek Cellulose Assisted Dewatering of Sludge (CADoS) won de prijs in de categorie ‘Schoon water’. Het samenwerkingsverband tussen onder meer Brightwork, waterschap Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân en Attero heeft met deze techniek een nieuwe, duurzame methode tot waterzuivering in handen.

In de categorie ‘Voldoende water’ trok een samenwerkingsverband van onder meer Royal HaskoningDHV, het hoogheemraadschap van Delfland en LTO Glaskracht met de waterbergende kasdaken aan het langste eind. Met deze toepassing vermindert het risico op wateroverlast in glastuinbouwgebieden en het draagt bij aan de effectievere inzet van regenwater in tijden van droogte.

De Unie van Waterschappen riep in 2014 de categorie ‘Ruimte voor innovatie’ in het leven om initiatieven, waar ‘anders denken, anders doen’ centraal staat, te belonen. De Poepfabriek, een innovatie van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, ging er met de prijs vandoor. In dit project maken basisschoolleerlingen kennis met waterzuivering door waterschappen. De Poepfabriek viel dubbel in de prijzen. Het project sleepte namelijk ook de Publieksprijs in de wacht.

4 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  28 november 2017 om 14:23 | Permalink

  Genomineerden Waterinnovatieprijs 2017 Categorie Voldoende Water

 2. Erik van Erne zegt:

  28 november 2017 om 14:25 | Permalink

  Genomineerden Waterinnovatieprijs 2017 Categorie Waterveiligheid

 3. Erik van Erne zegt:

  28 november 2017 om 14:27 | Permalink

  Genomineerden Waterinnovatieprijs 2017 Categorie Schoon Water

 4. Erik van Erne zegt:

  28 november 2017 om 14:28 | Permalink

  Genomineerden Waterinnovatieprijs 2017 Categorie Energie en Waterschappen

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..