Europa Vraagt Nederland Om Ambitieuzer Klimaatdoel Voor 2030 Vast Te Stellen by PBL
Geschreven op 24-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat28 september 2021: Na de oproep van de Europse Unie is het nu tijd voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om Nederland op te roepen het klimaatbeleid aan te scherpen.
Met het huidige Nederlandse beleid lukt het waarschijnlijk nog niet om aan de nationale klimaatdoelen te voldoen. Ook strookt de Nederlandse koers helemaal niet met de Europese klimaatambities die Eurocommissaris Frans Timmermans in juli presenteerde.
In een nieuw rapport over de Nederlandse economie noemt het IMF de klimaatagenda van Nederland ambitieus. Maar met al de genomen maatregelen gaat het waarschijnlijk niet lukken om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 en 2050 met respectievelijk 49 en 95 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990.
De voorstellen van Timmermans, om de uitstoot in 2030 al met 55 procent verlaagd te hebben, botsen met het Nederlandse beleid. Om aan de Europese plannen – waaraan nog wordt gewerkt – te voldoen, zou op diverse terreinen een koerswijziging nodig zijn.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wees hier onlangs ook al op. Brussel wil bijvoorbeeld het gebruik van grote hoeveelheden groene waterstof verplicht stellen en dat paste volgens het planbureau niet goed bij het huidige Nederlandse beleid.
Het IMF zegt dat er extra overheidsinvesteringen, een goed gecoördineerde planning en regelgeving nodig zijn om de energietransitie in Nederland in goede banen te leiden. Het geld dat het kabinet onlangs op Prinsjesdag voor klimaatinvesteringen vrijmaakte, beschouwen de kenners van het IMF als een stap in de goede richting.
4 september 2021: In 2030 moet de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen verder gedaald zijn dan volgens de huidige plannen uit het nationale Klimaatakkoord. Dat is nodig om de uitstoot te laten voldoen aan de gezamenlijke klimaatdoelen van de Europese Unie, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
EU-landen bereikten in december 2020 een akkoord over een hoger Europees klimaatdoel: in 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen 55 procent lager zijn dan in 1990. Ook Nederland heeft in Brussel voor dat EU-doel gepleit.
De belangrijkste broei-kasgassen zijn CO2, methaan (CH4), lachgas en waterdamp.
Dat is alleen mogelijk als de afzonderlijke lidstaten vervolgens ook nationaal hun klimaatdoelen voor 2030 aanscherpen. Die zijn daar ook toe verplicht. Nederland heeft dit nog steeds niet gedaan, maar onze noordelijke buurlanden wel.
In juli presenteerde de Europese Commissie een pakket met regels dat moet helpen het klimaatdoel te realiseren. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Tweede Kamer wilden weten wat dit Fit for 55-pakket betekent voor Nederland en vroegen daarom het PBL om een analyse.
Ten eerste moet het Nederlandse klimaatbeleid versneld worden, zodat de uitstoot in 2030 verder gedaald is. De Europese Commissie vraagt daarbij onder meer om de half miljoen Nederlandse huishoudens die onder energiearmoede lijden tijdens de verduurzaming financieel te ontzien, zodat hun lasten niet te veel stijgen.
Het PBL trekt de conclusie dat de Nederlandse strategie voor de zware industrie niet goed aansluit bij de Europese voorstellen. Nederland wil tijdelijk inzetten op ondergrondse CO2-opslag en zogeheten blauwe waterstof, die wordt gemaakt van aardgas. De Europese strategie beoogt daarentegen om in de industrie sneller de sprong te maken naar groene waterstof. Het gaat dan om waterstof gemaakt op basis van duurzame energie, waarbij netto geen CO2 vrijkomt.
Het Fit for 55-pakket sluit op andere vlakken juist wel goed aan bij het Klimaatakkoord. Zo wil Nederland kolencentrales sluiten en elektrische auto’s stimuleren. Nu de Europese Commissie voorstelt om het emissiehandelssysteem en de normen voor de uitstoot van voertuigen aan te scherpen, ontstaat er voor Nederland volgens het PBL een gelijker speelveld.
Bovendien kunnen die aanscherpingen zorgen voor snellere innovaties, die ook de Nederlandse klimaatplannen meewind kunnen bezorgen, aldus het planbureau. Binnen de Europese samenwerking heeft Nederland wel een minimum, zo rekent het PBL voor: de uitstoot moet tegen 2030 met minimaal 52 procent zijn verlaagd ten opzichte van 1990.
Jan Rotmans liet naar aanleiding van de Rotterdamse plannen om blauwe waterstof te gaan produceren onlangs al weten: “Industrie wil ‘blauwe’ waterstof, gemaakt uit aardgas, en dan pas naar ‘groene’ waterstof, gemaakt uit wind en zon. Alleen is er nauwelijks verband tussen blauwe en groene waterstof, dus blauw is geen opstap naar groen, zo verliezen we weer 10 jaar”.
Volgens de wetenschappelijke denktank Climate Analytics komt dat doel niet overeen met de toezegging uit het Parijsakkoord om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Binnen een qua kosten optimale verdeling moet de Europese uitstoot volgens Climate Analytics gemiddeld met 65 procent dalen en in Nederland zelfs met minimaal 68 procent. De uitstoot per inwoner ligt in Nederland boven het EU-gemiddelde.
Zie ook: Dé Start Van De Waterstofeconomie In Rotterdam: Blue And Green Hydrogen by H-Vision – Onderzoek Productie Groene Waterstoffabriek In Eemshaven Groningen by RWE En Innogy – Koning Willem-Alexander Opent Waterstofinstallatie HyStock In Veendam – Waterstof Essentiële Bouwsteen Energietransitie by Waterstof Coalitie –De Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie (NWBA): De Opvolger Van de Waterstof Coalitie DutchHy – De Waterstofeconomie by Jeremy Ripkin: The Hydrogen Economy – Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie – The European Union Hydrogen Highway – De Schone Waterstof Bus Van GVB Amsterdam – Een Fluisterstille Boottocht door de Amsterdamse Grachten: De Waterstofboot Nemo H2 – Gemeente Groningen Kiest voor Waterstof Voertuigen: Afvalwagen, Veegwagen en Personenauto’s – Vier Kilometer Pijpleiding Voor Groene Waterstof by Groningen Seaports en Pipelife – Twee Van Hool A330 Waterstofbussen Voor RET Rotterdam – Duwaal N-H: Tweezijdige Ontwikkeling van de Waterstofketen Van Wind tot Wiel by HYGRO – Waterstoftankstation H2 Wave op Industriepark Kleefsewaard in Arnhem – Duurzame Havencoalitie Lauwersoog: Subsidie Voor Waterstof in Schepen by Provincie Groningen – Symposium WaterStof, Wat Kun Je Ermee En Wat Niet? by Pioniers van de Toekomst – Grootste Waterstof Elektriciteitscentrale ter Wereld in Antwerpen by Nedstack – Waterstof Project HY3: Onderzoek Opschaling Groene Waterstof In Nederland En Duitsland – NortH2: Windparken In De Noordzee En Productie Groene Waterstof In De Eemshaven Groningen
Carbon Capture And Storage (CCS): Humanity’s Last Hope? – CO2-opslag is geen alles-in-1-oplossing: Risico’s CCS Niet Nauwkeurig te Berekenen – CO2 Initiatief Noord-Nederland: Borg – Kabinet ziet CO2 afvang en opslag helemaal zitten en Barendrecht ziet het helemaal niet zitten – Mislukking dreigt voor CO2-opslag in Barendrecht – Hogedruk CO2-Pijpleiding onder Woonwijk Oosterheem en Station Bleizo Zoetermeer – CO2 Bombe: Bürgerinitiative ContraEndlager Fresh Air Festival – Alles over CO2 afvang en opslag op één website: co2afvangenopslag.nl – NEAR CO2: Communicatie en participatie rond CO2 afvang en opslag (CCS) projecten – VROM opent Infopunt CO2-opslag in Barendrecht – Shell: communicatie overheid over CO2-opslag onvoldoende – Weer extra geld naar CO2-afvang en opslag (CCS) en nog wat programma’s van EZ – De CCS Parade – Promotie van CO2 afvang en -opslag – Rotterdam en Groningen Sámen In De Race Voor Europese Subsidie CO2 Afvang En Opslag CCS
The Northern Lights Project: The Pros And Cons Of CCS by DW Documentary – Geoengeneering: Fine Tuning The Climate by DW Documentary – Fleeing Climate Change: The Real Environmental Disaster by DW Documentary – The Fight For The Arctic by DW Documentary – The Climate Cover Up Big Oil’s Campaign Of Deception by DW Documentary – The Diesel Disaster: How Dangerous Are Diesel Emissions? by DW Documentary – Solar Energy in Morocco Renewable Energy Documentary by DW Documentary – Energy Entrepeneurs: Winds of Change in Tangier Morocco by DW Documentary
Uitstoot Broeikasgassen Acht Procent Lager In 2020 by CBS – Uitstoot Broeikasgassen Elf Procent Hoger Dan In 2020 by CBS En RIVM – Klimaatakkoord Nederland: Uitstoot Van Broeikasgassen Met 49% Verminderen In 2030 – Uitspraak Beroep Tegen Klimaatvonnis: Kabinet Moet Broeikasgassen Sneller Verminderen