Green Office 2015
Geschreven op 7-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, DuurzaamGreen Office 2015 is een innovatieve visie op, én een concreet plan voor de ontwikkeling van duurzame kantoren in binnenstedelijke gebieden.
Green Office 2015 waardeert gebieden die door infrastructuur worden doorkruist op tot multifunctionele gebieden, waar wonen, werken en recreëren op een natuurlijke wijze zijn verweven.
De partners werken gedurende het hele ontwerp- en bouwproces van Green Office 2015 integraal samen. Dat wil zeggen dat de wensen van de gebruikers centraal staan en worden vertaald in gebouwfuncties. De partners streven gezamenlijk naar de meest waardevolle gebiedsontwikkeling tegen de laagst mogelijke (maatschappelijke) kosten over de gehele levensduur. Om dit te kunnen realiseren, nemen alle partijen op basis van gelijkwaardigheid en vanaf het prille begin deel aan het ontwerpproces.
De participanten zijn onderverdeeld in drie groepen: de ontwikkelingsgroep, de realisatiegroep en de innovatiegroep. Elke groep geeft, vanuit haar specifieke expertise, invulling aan het project. Daarbij maken de participanten gebruik van meerdimensionale bouwinformatiemodellen (BIM).
- is een concreet concept voor een innovatief en duurzaam kantoorgebouw van 50.000 m2
- is een flexibel gebouw dat in de loop der tijd tal van functies kan vervullen;
- levert energie op zonder concessies te doen aan het comfort;
- verweeft wonen, werken en recreëren op een natuurlijke manier met elkaar;
- verbindt en vitaliseert binnenstad en periferie;
- is toonaangevend op het gebied van innovatieve technieken en concepten;
- is een doordacht concept dat naadloos aansluit op de beleidsplannen van de overheid inzake ruimtelijke ordening;
- wordt integraal ontworpen;
- is een nieuwe kwaliteitsnorm voor toekomstige gebiedsontwikkelingen.
Met dit project tonen de participanten aan dat integraal ontwerpen meerwaarde oplevert ten opzichte van de traditionele manier van werken. Alle partijen clusteren en delen hun gezamenlijke kennis en expertise, maken deze toegankelijk en verrijken daarmee de bouw- en installatiesector met ideeën voor duurzame gebouwen. Tevens levert dit project aanbevelingen aan de overheid op over wet- en regelgeving.
Green Office 2015 is een initiatief van dhr. drs. ing. A.L.A. van Gelder, algemeen directeur Imtech Nederland. Tal van partijen – van bouwers tot kennisinstituten – hebben zich erbij aangesloten. De Rijksgebouwendienst is virtueel opdrachtgever. Bron: Duurzaam Gebouwd
Mooi initiatief. Ik heb zelden zoveel partijen gezien die een initiatief ondersteunen. Een mooi voobeeld van Samen werken, samen leven, samen duurzaam.
Pietje Precies zegt:
8 oktober 2009 om 15:12 | Permalink
De directeur van de Rijksgebouwendienst Peter Jägers heeft in een interview met het FD laten weten nog niet aan zonne-energie te willen beginnen omdat dit te weinig zou opleveren. SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen gaat hierover vragen stellen in de Tweede Kamer.
Paulus Jansen wil van de ministers Cramer en Van der Laan weten of zij deze opvatting delen. Jansen: “De overheid moet haar voorbeeldfunctie gebruiken om het gebruik van zonne-energie te bevorderen.”
Via een videoboodschap liet minister Cramer van milieu/klimaat op 5 oktober op het congres van Holland Solar weten enthousiast te zijn over zonne-energie, en moedigt bedrijven aan in zonne-energie te investeren.
Zo stelt zij dat Nederland zeer geschikt is voor de toepassing van zonnepanelen en dat bedrijven niets in de weg staat om te investeren dankzij de vernieuwde subsidieregeling voor duurzame energie.
Peter Jägers – de directeur van de Rijksgebouwendienst en beheerder van zeven miljoen vierkante meter overheidsgebouwen – zegt diezelfde dag in een interview in het Financieele Dagblad: “Zonnepanelen, daar beginnen we nog niet aan. Het levert te weinig op.”
Paulus Jansen van de SP heeft naar aanleiding van deze tegenstrijdige berichten de ministers van VROM en WWI gevraagd wat nu precies het kabinetsstandpunt is op dit terrein. Jansen: “Ik wil graag van het kabinet weten hoe de rijksoverheid haar voorbeeldfunctie voor zonne-energie gaat invullen, en wat hierbij de rol is voor de Rijksgebouwendienst.”
http://www.duurzaamgebouwd.nl/index.php?pageID=3946&messageID=3208
Robert Witlox zegt:
15 februari 2010 om 13:45 | Permalink
Duurzaam is cradel2cradle en hergebruik van materialen.
Waarom dan een nieuw gebouw en niet hergebruik van bestaande leegstaande kantoorpanden? Er zal wel iemand veel geld aan verdienen??