MRA Green Deal Fiets: De Metropoolregio Amsterdam (MRA) Als Fietsmetropool
Geschreven op 29-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVOp woensdag 13 oktober was het MOVE Experience Center van PON even het centrum van fietsminnend Nederland.
Bijna 30 partijen vanuit overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen kwamen daar samen voor de voor-ondertekening van de MRA Green Deal Fiets.
Mark Danhof van PON Lease a Bike, sinds kort het grootste fietsbedrijf ter wereld, liet zijn toehoorders weten dat de Green Deal hét vehikel is om voor een versnelling van het fietsenthousiasme te zorgen. Te meer daar deze wordt ondertekend door zowel private als publieke partijen. “Samen kunnen we op dit punt een krachtig signaal afgeven.”
Vervolgens nam Marja Ruigrok, één van de aanjagers van de MRA Green Deal Fiets, het stokje over. Zij spoorde de partijen aan om hun mooie plannen vooral ten uitvoer te brengen: actie is geboden met de klimaatproblematiek in het vooruitzicht! Zij en Bram Diepstraten, wethouder van Velsen, hebben de partijen rond de Green Deal Fiets in de Metropollregio Amsterdam (MRA) vanaf het begin aangemoedigd zoveel mogelijk impact te maken en vooral niet klein te denken.
Heleen Buijs van Mijksenaar (Fietsservicestations), Remko Pijnaker (Groeifiets van de ‘Op- & Afstaptijdlijn voor kinderen), Meredith Glaser (Urban Cycling Institute, UvA) en Mark Danhof zijn klaar voor volgende stappen. “We hebben geen tijd om te wachten”, aldus Lucas Boer, Junior Fietsburgemeester van Amsterdam. “Over een paar dagen begint de Klimaattop. Het wordt tijd dat we de kracht van de fiets ook in Nederland serieus gaan nemen en zien als één van de sterkste middelen om de grote uitdagingen waar we voor staan op te lossen.”
Krachtige samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden om dé internationale Fietsmetropool te blijven door innovatieve geïntegreerde services en diensten aan te bieden op buurt-, stads- en regionaal niveau. Enkele voorbeelden: Living Lab van Schiphol waar GoinGDutch met partijen als BAM, Microsoft en Orange Next investeert in digitale infrastructuur door bijvoorbeeld onderzoek naar snelheidsbegrenzing van e-bikes. NS kijkt met Gazelle naar nieuwe fietsoplossingen voor fiets parkeren en OV-fiets; Mijksenaar uit Amsterdam (bewegwijzering) en LoMinck uit Lisserbroek (fiets parkeren) denken mee over voortgaande ontwikkelingen en services; Breikers wil afspraken maken met grote werkgevers als ABN AMRO op Zuidas, om de fiets een veel grotere rol te geven in de arbeidsvoorwaarden;