Watersnoodramp 1 Februari 1953 Herdacht: Is Nederland Nu Wel Waterproef ?
Geschreven op 1-2-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Natuur, WaterVandaag en morgen staan we even stil bij de Watersnoodramp uit 1953. We gedenken de vele slachtoffers en we denken aan het feit dat zoiets nooit meer mag gebeuren.
Vanaf dat rampzalige moment is er hard gewerkt aan de beveiliging van onze kustlijn. Maar de bedreigingen voor een overstroming komt ook uit andere hoek. Steeds vaker komen overstromingen van de rivieren voor.
Ook daar wordt hard aan gewerkt, alhoewel er nog veel te doen is. Dijkverzwaringen en verhogingen zijn of worden uitgevoerd. Met de zogenaamde overloop-gebieden gaat het minder goed. Dat levert heel veel oppositie op van mensen die gedwongen moeten verhuizen. Hele bedrijven moeten worden verplaatst. De weerstand is groot.
Het kabinet heeft de Taskforce “Management Overstromingen” ingesteld om Nederland voor te bereiden op (dreigende) overstromingen. Met de grootschalige oefening “Waterproef” van maandag 3 november tot en met vrijdag 7 november wordt nog even gekeken hoe Nederland voorbereid is om een mogelijke overstroming. Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken
teuneman zegt:
2 februari 2011 om 14:57 | Permalink
leuk voor een spreekbeurt.
maar waar is de rest van nederland???
misss mooi zegt:
2 februari 2011 om 14:58 | Permalink
indukwekkend en niet te geloven…
Erik van Erne zegt:
25 januari 2019 om 20:03 | Permalink
Beeld van Nederland De Watersnoodramp 1953
Erik van Erne zegt:
25 januari 2019 om 20:04 | Permalink
WATERSNOOD: Zo zag de ramp van 1953 eruit
Erik van Erne zegt:
2 februari 2022 om 18:21 | Permalink
Waterschap Hollandse Delta komt met boekje Vergeet nooit Het Water over Watersnoodramp in 1953
De ramp van precies 69 jaar geleden is de grootste Nederlandse natuurramp uit de twintigste eeuw. De gevolgen van het doorbreken van de dijken waren rampzalig; er kwamen ruim 1.800 mensen om. Vanochtend vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het monument voor de slachtoffers dat staat bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Er zijn kransen gelegd namens onder meer deltacommissaris Peter Glas, Rijkswaterstaat en een aantal gemeenten.
In het boekje Vergeet nooit het Water staan de verhalen van een aantal overlevenden uit het werkgebied van waterschap Hollandse Delta centraal. Ook zijn er korte artikelen opgenomen over onder andere de door het CBS berekende schade en de grote evacuatie van bewoners naar Dordrecht.
Hoger en hoger
Een van de indrukwekkende verhalen gaat over de toen zevenjarige Adri van Hennik, die samen met zijn ouders, broer en zus in een boerderij in de Zuidlandse polder woonde. Hij vertelt hoe zij op de bovenste verdieping angstige uren beleven, terwijl het water hoger en hoger komt.
Vergeet nooit het water
“Op het laatst stond het water bijna bovenaan de trap. Alleen de laatste twee tredes kon je nog zien.” De koeien en paarden verdrinken. Hond Polly overleeft echter wonderwel door van de schuur naar het huis te zwemmen en zich schuil te houden in de slaapkamer. Pas na twee weken wordt het dier gevonden.
Meer samenwerken
Volgens dijkgraaf Jan Bonjer van Hollandse Delta is er ook nu nog veel te leren van de verhalen. Zowel in 1953 als bijvoorbeeld veel eerder bij de Sint-Elisabethsvloed in 1421 waren de dijken verwaarloosd. Bonjer trekt deze les uit de rampen uit het verleden: “Je ziet altijd dat we meer moeten samenwerken.” Dat geldt voor overheden en voor inwoners. “Samen redzaam wordt ons motto.”
Bonjer wijst erop dat door de klimaatverandering de kans op wateroverlast, overstromingen en watertekort toeneemt. Het is in zijn ogen hoog tijd dat Nederland de betekenis van water herontdekt bij het ordenen van de ruimte. “Bouwen met de natuur is noodzakelijk, anders wordt veiligheid voor de lage landen onbetaalbaar. Johan van Veen, een van de grondleggers van het Deltaplan, zei het al: de beste ingenieur is moeder natuur.”
Op de website van Hollandse Delta is de digitale versie van Vergeet nooit het Water te lezen. Het is ook mogelijk om gratis een gedrukt exemplaar te bestellen. Dat kan voor 15 februari via dit aanvraagformulier.