google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Water Innovator of The Year 2021: Wafilin en Avebe Zijn Water Innovator Of the Year 2021

Geschreven op 14-12-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Water Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Water Innovator of the Year19 januari 2022: De samenwerking van membraanexpert Wafilin en aardappelzetmeelproducent Avebe leverde een innovatie op die een doorbraak betekent in concentratieprocessen.

Beide bedrijven zijn dan ook verkozen tot Water Innovator of the Year 2021. Inmiddels kijkt Wafilin ook naar toepassingen in andere branches die nu nog indampen.

Het DuCam-project, dat aardappelsap duurzaam concentreert, was volgens jury en publiek van het Watervisie platform de innovatie met de meeste impact. ‘De combinatie van het doorzettingsvermogen van Avebe en de intensieve proceskennis van Wafilin leidde tot een samenwerking die grote stappen zet in energiebesparing en waterterugwinning’, aldus de jury. ‘Deze innovatie is niet alleen relevant voor Avebe, maar ook voor heel veel vergelijkbare scheidingsprocessen. Wafilin en Avebe zijn daarom een terechte Water Innovator of the Year.’

Avebe en Wafilin namen het tijdens de verkiezing op tegen VSGM, dat rioolslib omzet in een grondstof voor de cementindustrie en MEZT, dat bipolaire elektrodialyse inzet voor het afscheiden van ammoniak en grondstoffen uit mest.

Wafilin en Avebe bedachten samen een duurzame alternatieve route voor indampen. Het Ducam-proces, wat staat voor Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen, gebruikt membraantechnologie om aardappelsap te concentreren. Daardoor is veel minder energie nodig voor eiwitwinning en indamping.

10 maart 2020: AquaVest is Water Innovator of the Year 2020. Het algoritme dat investeringsbeslissingen in de waterketen ondersteunt AquaVest is Water Innovator of the Year 2020. De vakjury was onder de indruk van de holistische benadering van Frontier Ventures, dat AquaVest ontwikkelde. Behalve kostenbesparingen tot twintig procent, toont de software ook wie, wanneer en hoeveel moet investeren. Dat is een goede basis voor meer samenwerking in de waterketen.

Om weloverwogen keuzes te kunnen maken, ontwikkelde Frontier Ventures een algoritme dat de variabelen en afhankelijkheden binnen de waterketen doorrekent en vertaalt naar investeringsbeslissingen. De ervaring van Duska Disselhoff van Frontier Ventures met complexe systemen zoals de waterketen stond aan de basis van het algoritme dat ze AquaVest noemde.

‘Om de waterzekerheid ook in de toekomst te borgen, zullen de publieke en private partijen nu al moeten nadenken over noodzakelijke investeringen in het watersysteem’, zegt Disselhoff. ‘Grote uitdaging daarbij is dat het systeem op microniveau al complex kan zijn. Laat staan dat ze het overzicht op gebiedsniveau hebben. Het algoritme dat wij ontwikkelden, kan dat overzicht wel bieden. Het houdt daarbij rekening met zowel economische als ecologische belangen.’

24 januari 2020: De Water Innovator of the Year verkiezing is een onderdeel tijdens het Watervisie congres donderdag 13 februari 2020. We gaan op zoek naar innovatieve bedrijven, start-ups of overheidsinstellingen die innovatie, duurzaamheid, publiek-private samenwerking hoog in het vaandel hebben staan.

We zoeken naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Daarbij kijken we niet alleen naar technologie, maar ook naar samenwerking binnen de waterketen.

Vivimag, AquaVest en Zero Brine dingen mee naar de titel: Water Innovator of the Year 2020. Waar Vivimag fosfaten terugwint als vivianiet, ondersteunt AquaVest de watersector bij het nemen van investeringsbeslissingen. Zero Brine wint waardevolle zouten uit brijn. Alle drie de kandidaten pitchen tijdens het Watervisie Congres 2020 dat 13 februari wordt gehouden bij Tata Steel. Klik op de links in onderstaande tekstjes om meer over de kandidaten en hun proces/technologie te lezen.

Onderzoekers van Wetsus ontdekten dat ze eenvoudig viviantiet uit afvalwater konden verwijderen met behulp van een magneet uit de mijnbouw. Dit mineraal ontstaat bij het doseren van ijzerzouten voor fosfaatverwijdering en heeft een aantal interessante eigenschappen. Vivimag is dan ook een volgende stap in urban mining.

Het algoritme van AquaVest rekent de variabelen en afhankelijkheden binnen de waterketen door en vertaalt ze naar investeringsbeslissingen. Behalve kostenbesparingen tot twintig procent, toont de software ook wie, wanneer en hoeveel moet investeren. Dat is een goede basis voor meer samenwerking in de waterketen.

Brijn, de zoute stroom die overblijft na waterzuiveringsprocessen, vormt een beperking voor circulaire waterprojecten. Een Europees onderzoeksconsortium, Zero Brine, onder leiding van de TU Delft weet de waardevolle zouten selectief te splitsen. Daarmee is brijn een waardevolle bron van magnesium, calcium, natrium en schoon water.

20 februari 2019: Sponsh is donderdag 14 februari tijdens het Watervisie congres verkozen tot Water Innovator of the Year 2019. Kijkend naar hoe de natuur werkt in droge kustgebieden, ontwikkelden onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven een temperatuurgevoelig, slim textiel dat s’ nachts water uit de lucht haalt om dit overdag weer vrij te laten.

Het materiaal kan onder meer worden gebruikt voor de irrigatie van gewassen en het maken van drinkwater. De vezels trekken samen en persen het water uit als een spons. Voorlopig onderzoek toont aan dat het materiaal in staat is om elke cyclus water te absorberen en af te geven over driemaal het eigen gewicht. Door de huidige resultaten te extrapoleren, wordt verwacht dat één vierkante meter tot 1,3 liter per dag zal produceren.

De onderscheiding is aan Sponsh uitgereikt tijdens het Watervisie Congres van 14 februari. Hiervoor komen bedrijven, startups en overheden in aanmerking, die een innovatie hebben ontwikkeld om (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. De verkiezing is een initiatief van het platform Watervisie, een samenwerkingsverband van de vakbladen Petrochem en Utilities en het bedrijf Evides Industriewater.

Sponsh kreeg de voorkeur boven de twee andere finalisten: Industriewater Eerbeek dat proceswater en biogas terug levert aan een papierproducent en Metal Membranes dat een nieuw type zelfreinigende membranen heeft ontwikkeld. Kurt Hamming, een van de oprichters van Sponsh, had de winst niet direct verwacht. “In mijn ogen zijn de andere kandidaten verder. Aan de andere kant hebben we al verschillende innovatieprijzen gewonnen, zoals de Gouden KIEM en de Accenture Innovation Award. Als kleine speler op de markt is het niet gemakkelijk om aandacht te krijgen, maar door zulke prijzen lukt dat toch.”

24 januari 2019: Industriewater Eerbeek, Metal Membranes en Sponsh zijn nog in de race voor de titel Water Innovator of the Year 2019. De winnaar wordt op bekend gemaakt tijdens het Watervisie 2019 congres op 14 februari 2019 bij Heineken in Zoeterwoude.

Wie wordt de opvolger van het bioplastic-project Phario van een aantal waterschappen dat afgelopen jaar won? Voor de onderscheiding van Water Innovator of the Year komen bedrijven, startups en overheden in aanmerking, die een innovatie hebben ontwikkeld om (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Niet alleen de technologie is belangrijk, maar ook de samenwerking binnen de waterketen. De verkiezing wordt georganiseerd door het platform Watervisie, een samenwerkingsverband van de vakbladen Petrochem en Utilities en het bedrijf Evides Industriewater.

Dit jaar zijn er drie finalisten: Industriewater Eerbeek, Metal Membranes en Sponsh. Eerbeek Industriewater levert proceswater en biogas terug aan papierproducent DS Smit De Hoop. De grootste technische hobbel bij het retourneren van gezuiverd water was om het kalkgehalte in het water laag genoeg te krijgen. Dat is gelukt door CO2 in het zuiveringsproces te strippen en meerdere reactoren aaneen te schakelen. Er staat nu een full scale installatie van vijf zuiveringsbekkens op het terrein van Industriewater Eerbeek, die tweehonderd kubieke meter water per uur produceert. Het water is door de lage hardheidsgraad te gebruiken in allerlei fasen in het proces van DS Smith.

Het bedrijf Metal Membranes uit Leeuwarden heeft een nieuw type zelfreinigende membranen ontwikkeld. De bovenste laag van deze filters bestaat uit een fotokatalytische laag van titaandioxide, die bij verlichting een zelfreinigend effect heeft. Hierdoor worden virussen en zelfs organische microverontreinigingen verwijderd. De metalen membranen zijn zeer geschikt voor point-of-use-toepassingen, waarbij onderhoud of reiniging van membranen een probleem is. Zij zijn onderhoudsvrij en hoeven niet te worden vervangen. De kosten per gefilterd watervolume zijn beduidend lager dan bij andere membranen.

De derde finalist is Sponsh. De startup heeft een temperatuurgevoelig textiel ontwikkeld dat water uit de lucht onttrekt. Deze innovatie is bedacht door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het textiel is bedekt met een polymeercoating. Het materiaal is ‘s nachts super hydrofiel en absorbeert dan aanzienlijke hoeveelheden water uit de lucht. Overdag wordt het materiaal super hydrofoob en stoot het verzamelde water af. De verwachting is dat één vierkante meter textiel tot 1,3 liter water per dag zal produceren.

Sponsh test het concept op het ogenblik in demonstratiesystemen. Het is gelukt om de coating op verschillende soorten textiel aan te brengen. Als het bedrijf de onderscheiding krijgt, zou het niet de eerste prijs zijn. Sponsh won in december nog de Gouden KIEM 2018 voor beste chemische startup, uitgereikt door NWO en Holland Chemistry.

8 januari 2019: De Water Innovator of the Year verkiezing is een onderdeel tijdens het Watervisie 2019 congres op 14 februari 2019 bij Heineken in Zoeterwoude.

We gaan op zoek naar innovatieve bedrijven, start-ups of overheidsinstellingen die innovatie, duurzaamheid, publiek-private samenwerking hoog in het vaandel hebben staan. We zoeken naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Daarbij kijken we niet alleen naar technologie, maar ook naar samenwerking binnen de waterketen.

De genomineerden voor de award zullen tijdens Watervisie 2019 tijdens een pitch hun innovatie tonen aan het publiek. Uiteindelijk bepaalt een vakjury, samen met het publiek en de internetstemmers de uiteindelijke winnaar.

18 februari 2018: De afbreekbare plastics uit rioolwater van het Phario-project maakten de meeste indruk op de jury en het publiek tijdens Watervisie 2018. Phario werd dan ook verkozen tot Water Innovator of the Year 2018.

De jury noemde het project een beloftevolle combinatie van een technische en sociale innovatie. Het verbindt het maatschappelijke probleem van onafbreekbare kunststoffen aan de circulaire opdracht van de watersector.

Tijdens haar pitch was innovatiemanager van het Phario-project Etteke Wypkema in het zwart gekleed. Op die manier nam ze symbolisch afscheid van het oude lineaire gedachtegoed. ‘Waterschappen zijn onderdeel van een circulaire economie waarin rioolwater de basis is van waardevolle grondstoffen.’ Niet geheel toevallig toonde ze daarna een door een kunstenares ontworpen urn gemaakt van PHA, een afbreekbare polyester dat bacteriën kan produceren uit rioolwater. Een mooi voorbeeld hoe PHA is te verwerken in producten die tot nog toe vooral het milieu belastten. De toenemende zorgen om microplastics maakt de impact van de innovatie extra groot. Want anders dan traditionele kunststoffen, is PHA volledig bio-afbreekbaar.

Het Phario-project produceerde al succesvol PHA en is nu klaar voor opschaling. De gezamenlijke inspanningen van vier waterschappen en partners leidde tot een succesvolle productie tegen een concurrerende kostprijs. Nu staat de innovatie voor een opschaling en zoeken de partners naar partijen die het aandurven bio-PHA te vercommercialiseren.

14 februari 2018: De drie finalisten voor de Water Innovator of the Year 2018 zijn bekend. De elektrocoagulatie-flocculatie-flotatie installatie van NOAH, het PHARIO bioplastics-project en de FractioMate strijden om de eer. De drie innovators verzorgen een pitch tijdens het Watervisie 2018 Congres dat op 15 februari 2018 wordt gehouden in het ICDuBo Rotterdam.

De uitdagingen voor de industriële watersector zijn groot. Door klimaatverandering en een snelle groei van de wereldbevolking neemt de druk op schoon water, maar ook op energie en grondstoffen toe. De drie finalisten leveren alle drie op hun eigen manier een bijdrage aan het vervullen van de taak van de industrie om zijn afvalwater of proceswater zo goed mogelijk te zuiveren.

Het idee van elektrocoagulatie is niet geheel nieuw. Men zet een spanning op een tweetal elektrodes waardoor aan de kant van de elektrode ijzer- of aluminiumionen vrijkomen en aan de kathodezijde waterstofgas en hydroxylionen. De ionen reageren tot metaalhydroxiden die colloïdale deeltjes en vervuilingen insluiten tot een slibmassa. Daardoor kunnen de meeste negatief geladen deeltjes zoals bacteriën en organische vervuilingen worden afgevangen, alsook fosfaten, zwarte metalen, fluoriden en cyaniden. Het bijzondere van het ontwerp van NOAH Water Solutions is dat men de vorming van waterstofgas in de reactor maximaal benut om het gevormde slib naar boven te stuwen, maar ook om emulsies te breken. Op deze manier gebruikt men de zwaartekracht om het slib binnen een half uur te scheiden van het gezuiverde water.

Het is soms lastig en tijdrovend om ongewenste stoffen in water te detecteren, helemaal als het om zogenaamde microvervuilingen gaat. Jeroen Kool ontwikkelde samen met Marja Lamoree en Timo Hamers (VU) in samenwerking met Spark-Holland een apparaat dat razendsnel duizenden verschillende stoffen in een watermonster via chromotografie kan opdelen, ook wel nanofractioneren genoemd, op basis van hun chemische eigenschappen: De FractioMate. Kool: ‘Groepjes van stoffen komen dan in een eigen nanofractie terecht. Als je die nanofracties vervolgens direct doormeet met behulp van toxicologische tests en chemische technieken, ook wel high throughput effect directed analysis (HT EDA) genoemd, kun je veel preciezer nagaan welke vervuilende stoffen in het water zitten dan wanneer je het watermonster als geheel analyseert, of als slechts enkele fracties.’

Polyhydroxyalkanoaten (PHA’s) zijn afbreekbare polyesters die 150 verschillende monomeren kunnen vormen en zo in vele kunststofproducten kunnen worden verwerkt. Het mooie is dat bacteriën deze duurzame plastics kunnen maken uit het slib van een rioolwaterzuivering. Het Phario-project produceerde al succesvol PHA en is nu klaar voor opschaling. In 2015 en 2016 bewezen vier waterschappen en partners in een tien maanden durend pilotproject op de rioolwaterzuivering in Bath dat ze PHA konden maken. Sterker nog: de kunststof bleek betere eigenschappen te hebben dan de commercieel verkrijgbare PHA. Met name de consistente thermische en mechanische eigenschappen maken het materiaal geschikt voor de productie van vezels of voor een hogere kwaliteit polymelkzuur, wat weer een duurzaam alternatief is voor polyetheen.

14 december 2017: De Water Innovator of the Year verkiezing is een onderdeel van het Watervisie 2018 Congres. Innovatieve bedrijven, start-ups of overheidsinstellingen die innovatie, duurzaamheid, publiek-private samenwerking hoog in het vaandel hebben staan, kunnen zich aanmelden.

We zoeken naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Daarbij kijken we niet alleen naar technologie, maar ook naar samenwerking binnen de waterketen.

De genomineerden voor de award zullen tijdens Watervisie 2018 tijdens een pitch hun innovatie tonen aan het publiek. Uiteindelijk bepaalt een vakjury, samen met het publiek en de internetstemmers de uiteindelijke winnaar.

Wilt u zich inschrijven voor de verkiezing: Waterinnovator of the Year 2018, stuur dan een mail naar de organisatie. Ook als u tips heeft of bedrijven, personen of innovatieve samenwerkingsverbanden wilt voordragen, kunt u een mail sturen.

14 december 2015: Tijdens het Watervisie 2016 Congres op 18 februari in Rotterdam wordt de Waterinnovator of the Year 2016 bekend gemaakt. Innovatieve bedrijven, start ups of overheidsinstellingen die innovatie, duurzaamheid, publiek private samenwerking hoog in het vaandel hebben staan kunnen zich hier nog steeds voor aanmelden.

Electrocoagulatie maakt afvalwater textielindustrie schoner: Textielfabrieken kunnen hun waterverbruik tot negentig procent verminderen door gebruik te maken van de EColoRO-techniek bestaande uit electrocoagulatie gevolgd door membraanfiltratie om hun afvalwater te behandelen en vervolgens te hergebruiken.

De basis van EColoRO is de zogenaamde electrocoagulatie, waarmee ongeveer 93 tot 96 procent van de kleurstoffen en pigmenten in het afvalwater kan verwijderen. In een volgende stap kunnen membranen worden gebruikt om het water volledig te zuiveren via ultrafiltratie en omgekeerde osmose. Hierdoor kan tot negentig procent van het water worden hergebruikt. Ongeveer tien procent van het water verdwijnt met de geconcentreerde afvalstroom of ontsnapt via verdamping. De nieuwe technologie heeft twee grote voordelen: het waterverbruik van de textielfabrieken neemt af met zo’n negentig procent en de kosten van de behandeling van afvalwater nemen aanzienlijk af. Andere voordelen zijn het relatief lage energie- en chemicaliënverbruik. Daarbij hoeven de bestaande processen niet te hoeven worden aangepast.

Helixtechnologie pakt vervuiling membranen aan: Pentair Advanced Filtration heeft net haar nieuwe fluxversterkende Helix-technologie gelanceerd. Bij ultrafiltratie van sterk vervuild afvalwater met buisvormige membranen vervuilen de membranen snel. Om de onoplosbare deeltjes te verwijderen wordt normaal gesproken de langsstroomsnelheid opgevoerd, wat meer energie kost. Helix lost dit probleem op door een wervelstroom in de membranen te creëren. De membranen hebben aan de binnenkant een draaiend profiel die een constante wervelstroom opwekt. Door de extra flux spoelen de membranen vanzelf schoon, ook bij lage snelheden.

Volgens Pentair kan de inzet van de Helix-membranen het energieverbruik met de helft verminderen. Dat resultaat is met name afhankelijk van de kwaliteit van het voedingswater. De Helix-technologie is beschikbaar op alle X-Flow buis (Compact) membranen.

Waterschap en afvalverwerker bundelen krachten in waterbehandeling: De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Land van Cuijk van waterschap Aa en Maas produceert biogas in een vergister voor zuiveringsslib. Dit biogas werd tot voor kort in twee warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) omgezet in elektriciteit en warmte. Omdat deze gasmotoren aan vervanging toe waren, besloot het waterschap synergiemogelijkheden in de omgeving te verkennen. Hieruit is een interessante optie naar voren gekomen voor samenwerking met Attero, specialist in duurzame oplossingen voor afvalstromen.

De meest duurzame en tegelijkertijd ook economisch meest aantrekkelijke optie voor het waterschap was om samenwerking te zoeken met de naastgelegen stortplaats van Attero. Hiermee ontstond de optie om het stortgas van de stortplaats en het eigen biogas gezamenlijk te verwerken in een centraal opgestelde WKK-installatie. Dit bleek een gezamenlijk voordeel op te leveren.

De WKK’s van het waterschap waren verouderd en aan vervanging toe. Ditzelfde gold voor de WKK van de stortplaats. Daar kwam nog eens bij dat de WKK van de stortplaats te groot was gedimensioneerd omdat de hoeveelheid stortgas afneemt als een stortplaats wordt gesloten. Bovendien kon Attero de warmte niet nuttig inzetten.

Eerste kilo bioplastic uit rioolwater: Drie waterschappen en partners hebben de eerste kilo PHA getoond die met bacteriën uit rioolwater is gemaakt. PHA is een volledig biologisch afbreekbaar plastic dat onder natuurlijke omstandigheden snel afbreekt. Slib, het restproduct dat ontstaat door het zuiveren van rioolwater wordt zo omgezet in een duurzaam product. De proef laat zien dat het mogelijk is om rioolwater te gebruiken als bron voor nieuwe duurzame grondstoffen. De proef vindt plaats op de rioolwaterzuivering in Bath.

Waterschappen en industrie verkennen binnen dit project gezamenlijk (grootschalige) productiemogelijkheden en marktkansen. De betrokken partijen onderzoeken hoe groot de vraag is en wat afnemers uiteindelijk extra willen betalen voor producten van bioplastics ten opzichte van standaard plastic producten gemaakt uit olie.

Zeewater ontzilten met behulp van duurzame energie: Door omgekeerde osmose te koppelen aan een systeem dat fluctuerende duurzame energiestromen kan bufferen, kan het Nederlandse bedrijf Elemental Watermakers dagelijks 12599 liter zoetwater maken van zeewater.

De meest gebruikte en meest energie-efficiënte oplossing voor het ontzilten van zeewater is omgekeerde osmose. Enige nadeel van RO is dat er een constante druk moet worden opgebouwd om het zeewater door de membranen te persen, wat aardig wat energie kost. Het zou ideaal zijn als er duurzame energie kan worden ingezet voor dit proces, maar de output van wind- en zonne-energie fluctueert nogal. Tot nog toe was de enige oplossing om batterijen te gebruiken als energiebuffer, maar batterijen zijn vooralsnog redelijk duur.

Elemental Water Maker, opgericht door twee ingenieurs van de TU Delft en onderdeel van de incubator YES! Delft, gebruiken de zwaartekracht om druk op te bouwen. Basisidee is om het zoute zeewater met een door duurzame energie aangedreven pomp een heuvel op te pompen om zo voldoende druk op te bouwen voor het RO-proces. Enige uitdaging is dat er normaal gesproken een redelijk groot hoogteverschil nodig is om de voor RO benodigde druk te krijgen. De innovatieve ondernemers hebben dit probleem opgelost door de druk die ontstaat door het ophopen van het zout weer te gebruiken om extra druk aan de voorkant op te bouwen. Bijkomend voordeel is dat door die gebruikte techniek de installatie ook weinig last heeft van scaling, waardoor minder onderhoud nodig is. Indien nodig kan het zeewater aan de voorkant nog worden gefiltreerd en het zoete water zou eventueel kunnen worden nabehandeld.

Draag een Waterinnovator of The Year 2016 aan. Zie ook: Watervisie 2016: Industriewater in de Circulaire Economie

Één Reactie

 1. Peter Jongenburger zegt:

  2 oktober 2018 om 14:04 | Permalink

  Wat een fantastisch artikel. Ik voel me hierdoor werkelijk geïnspireerd om mijn kennis op dit gebied te vergroten. Mijn vraag aan jullie is of jullie het onderzoek naar ons toekunnen sturen zodat wij deze gegevens kunnen gebruiken voor ons onderzoek op dit gebied.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (706)
 • Agenda (3.419)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (931)
 • Communicatie (380)
 • Cradle to Cradle – Circulair (541)
 • Design (245)
 • Dieren (181)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.477)
 • Educatie (351)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.773)
 • Europa (29)
 • Evenementen (205)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (322)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (121)
 • Hergebruik-Kringloop (337)
 • Iets anders (434)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.744)
 • Licht (399)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (762)
 • MVO (114)
 • Natuur (811)
 • Nederland (43)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (17)
 • Sport (243)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.797)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (314)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • De Nederlandse Glastuinbouw Slaat Alarm: Energietransitie In Gevaar
 • Nieuwe CAO Met Klimaatbudget Van 2.500 Euro Voor Medewerkers Achmea
 • ShiftLimburg: Nieuw Plat­form Voor Duur­zaam En In­no­va­tief On­der­ne­men In Limburg
 • Gered Gereedschap 40 Jaar: Een Tweede Leven Voor Gered Gereedschap
 • Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed: Willem de Zwijgerschool In Den Haag
 • Five Inventions And Technologies That Will Change The World by Innovative Techs
 • The CityTree: Improve Air Quality With Moss by Green City Solutions
 • Rotterdam Is Groener Geworden: Voorbeelden Van Nieuw Groen In Rotterdam
 • The Powerpod Small Scale Windturbine: Safe, Innovative Wind Energy by Halcium
 • Project Roboat: An Autonomous Robotic Electric Boat Transportation System For Amsterdam
 • The WindTree With Biomorphic Aeroleafs: by New World Wind
 • Anders Werken, Anders Reizen En Anders Inkopen by Ministerie Van Binnenlandse Zaken (BZK)
 • IKEA Plaatst 1.584 Zonnepanelen Op Carports IKEA Eindhoven Son en Breugel
 • Hydrohub Gigawatt Scale Electrolyser: 1 GW Industriële Groene Waterstof Fabriek by ISPT
 • De Elektrische Bugatti Step by Bugatti En Bytech International
 • Europese Unie Heeft Doelstelling Van 20% Groene Stroom Voor 2020 Ruim Behaald
 • Boost je Buurt Challenge 2022 Voor Impact Ondernemers In Amsterdam
 • 2022: Het Jaar Van De Tijger by WNF
 • Zeeuwind Innovatie Challenge 2022: Iedereen Kan Meedoen Aan Energietransitie by Zeeuwind En Dockwize
 • Animatie Slimmer Laden: Vervolg Leven Van De Wind, Rijden Op De Zon! by ElaadNL
 • Links

  Milieunet op..