Prins van Oranje opent NieuWater: Fabriek voor Productie van Gezuiverd Water uit Rioolwater
Geschreven op 30-8-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, WaterZijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent dinsdagmiddag 28 september de fabriek van NieuWater BV in Emmen.
NieuWater BV, een samenwerkingsverband van Waterleiding-maatschappij Drenthe (WMD) en waterschap Velt en Vecht, gaat gezuiverd rioolwater verder zuiveren tot ‘ultrapuur water’.
Het gezuiverde rioolwater van de rioolzuivering Emmen wordt door gebruik van hoogwaardige technieken en met een minimale inzet aan chemicaliën verwerkt tot zeer schoon water. De fabriek levert maximaal 10.000 m³ water per dag. De enige afnemer van het gezuiverde water is de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De NAM gaat het water gebruiken bij het winnen van olie uit het olieveld Schoonebeek. Door het water te verhitten tot stoom en te injecteren in het olieveld wordt de olie minder stroperig en is daardoor makkelijker op te pompen. Het schone water voorkomt schade aan pompen en turbines. Bron: Het Koninklijk Huis
De puurwaterfabriek gebruikt het gezuiverde rioolwater van de rioolwater-zuiveringsinstallatie (het zogenoemde ‘effluent’) als grondstof. Met andere woorden: een afvalstof (rioolwater) wordt gebruikt als grondstof. De stoffen die in de puurwaterfabriek uit het water worden gehaald, komen weer terecht bij de rioolwater-zuiveringsinstallatie waardoor deze voor een tweede maal de zuivering doorlopen. Rioolwater wordt dus beter gezuiverd en dit is goed voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Minimaal 30 ton rioolslib komt niet in het oppervlaktewater terecht die er anders wel in terecht was gekomen.
Bovendien wordt gebruikgemaakt van afvalwater, niet van drinkwater. Er hoeft dus geen extra drinkwater uit het grondwater te worden gewonnen. Ook dit is goed voor het milieu omdat dit verdroging tegengaat. Bij het technisch ontwerp, dat mede door landelijk vooraanstaande technologen tot stand is gekomen, zijn de nieuwste waterzuiveringstechnieken opgenomen. Het proces is zodanig gekozen dat een minimum aan chemicaliën nodig is. Verder is duurzaamheid een aandachtspunt bij de bouw van de fabriek. Zo zal in de betonvloer betongranulaat van gesloopt beton worden verwerkt. Bron: NieuWater
rob van lier zegt:
25 september 2010 om 13:05 | Permalink
het is een foed voorbeeld hoe er met een afvalstof wordt om gegaan en ik zou graag een filmpje over de opening toe gemailt willen hebben.
groeten rob van lier.