Het Schone Water Experiment in Amsterdam: Doe Mee en Test de Waterkwaliteit Met de Waterbox
Geschreven op 3-7-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Water1 juni 2018: Na het succes van 2017 gaan we ook dit jaar weer aan de slag met Het Schone Waterexperiment! In deze 2018 editie willen we onder andere meer gericht kijken naar de invloed van regen op de waterkwaliteit en ook hoe het gaat met de waterplanten in het stadswater. Deze vormen namelijk een goede indicatie voor de waterkwaliteit.
Uit de evaluatie van vorig jaar bleek dat het testen van E.coli als erg interessant werd ervaren, die informatie nemen we mee naar dit jaar. Ook gaan we de deelnemers nog meer betrekken tijdens het experiment door leuke, tussentijdse activiteiten te organiseren.
Word je al nieuwsgierig naar Het Schone Waterexperiment van 2018 en wil je opnieuw deelnemen? Aanmelden kan vanaf half juni, we starten met meten in half juli! Deed je vorig jaar niet mee, ook dan ben je natuurlijk van harte welkom!
1 oktober 2017: Het team van Het Schone Waterexperiment heeft gezamenlijk een uitgebreid rapport opgesteld, waarin al de uitslagen van Het Schone Waterexperiment besproken en getoond worden. Ook staat hierin beschreven hoe we tot het project gekomen zijn en wat verbeterpunten zijn voor mogelijke volgende edities. Het rapport is hier te downloaden (PDF).
Naast het rapport hebben we ook de onderstaande projectvideo gemaakt, waarin kort een indruk gegeven wordt over het gehele project. Waar is het water het schoonst? Waar smaakt het water zout? Waar is een ijsvogel gespot?Ben jij ook benieuwd naar de antwoorden op deze vragen en meer? Kom dan naar de slotbijeenkomst van Het Schone Waterexperiment op vrijdag 6 oktober in het Hoofdkantoor van Waternet in Amsterdam.
3 juli 2017: Vanaf woensdag 5 juli tot en met vrijdag 8 september 2017 gaan 500 Amsterdammers als burgerwetenschappers de kwaliteit van het water in de stad onderzoeken. Ze doen dit met de Waterbox.
Hierin zitten allerlei experimenten waarmee bijvoorbeeld het doorzicht, de geur, de kleur en zelfs de smaak van grachtenwater kan worden onderzocht.
Testen kan elke week op dezelfde plek, of telkens weer ergens anders in de stad. Het is niet alleen leuk om te doen. De deelnemers leren ook meer over hoe schoon het water in Amsterdam is.
De eerste 200 deelnemers hebben zich inmiddels al ingeschreven. Op 5 juli is er een startbijeenkomst op het hoofdkantoor van Waternet. Hier is de Waterbox op te halen. Tijd: 20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Het experiment wordt afgesloten tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober. U kunt zich nog steeds inschrijven.
Na het experiment mag je de Waterbox trouwens houden.
In het Schone Water Experiment 2017 meten bewoners van Amsterdam als Waterexpert samen met wateronderzoekers van Deltares, Wageningen Universiteit, KWR, AMS Institute, Waternet, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en kunstenaar Pavèl van Houten in de zomer van 2017 hoe schoon het water in de grachten, sloten, vaarten en vijvers van Amsterdam is. Omdat er op veel meer plekken en tijdstippen in de stad tegelijk gemeten wordt én doordat dit door veel waterexperts gebeurt, is het mogelijk om veel meer en sneller inzicht in de kwaliteit van het water te krijgen.
De Watertransformator is een grote machine waar je in kan zitten en op zintuigelijke wijze het water aan de gracht kan ervaren. Deze machine, speciaal ontwikkeld voor Het Schone Waterexperiment, rijdt de komende weken door Amsterdam om aan toevallige voorbijgangers het water op een andere manier te laten ervaren. De Watertransformator plopt willekeurig op verschillende locaties op. Vandaag stond de Watertransformator voor het eerst in Amsterdam op Blijburg.
De laatste jaren is het water in de grachten, sloten, vijvers en vaarten in Amsterdam veel schoner geworden. Zeker in de zomer maken de bewoners van de stad dan ook volop gebruik van het Amsterdamse water. Het warme weer maar ook hevige regenbuien kunnen er voor zorgen dat het water tijdelijk minder schoon is. Denk bijvoorbeeld aan meer algengroei of riolen die overstromen. Tijd om de waterkwaliteit in de stad nog beter in beeld te brengen!
Zie ook: Duurzaam Drijvend Kantoor Ark voor Waternet gebouwd volgens Cradle to Cradle Principe – Drinkwaterbedrijf Waternet Gaat Kou Leveren aan Bloedvoorziener Sanquin – Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Gaat 24.200 Zonnepanelen Plaatsen op RWZI’s – Het Water Kwartetspel: Duurzaam Geleerd Duurzaam Gedaan
Amsterdamse Hengelsport Vereniging zegt:
5 juli 2017 om 10:27 | Permalink
Geachte heer/mevrouw,
Vandaag ben ik geïnformeerd over het feit dat van de zomer watermetingen in Amsterdam worden gehouden. Als belanghebbende Amsterdamse Hengelsport Vereniging zijn wij zeer geïnteresseerd in de resultaten van dit onderzoek. Misschien kunt u ons informeren als de resultaten uiteindelijk bekend zijn tot wie wij ons kunnen wenden. In afwachting van uw reactie, hoogachtend en met vriendelijke groeten, Martin van Haeften AHV
Erik van Erne zegt:
5 juli 2017 om 12:15 | Permalink
@Martin
Zodra de resultaten bekend zijn, zullen wij erover berichten.