google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De WaterStraat in The Green Village van de TU Delft: The WaterStreet and Water Innovation

Geschreven op 28-2-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Water Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

2 mei 2018: Woensdagmiddag 16 mei wordt de proeftuin WaterStraat officieel geopend door deltacommissaris Wim Kuijken en dijkgraaf Michiel van Haersma Buma van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Op deze testlocatie testen ondernemers hun innovatieve oplossingen om straten en wijken bestand te maken tegen extremer weer, zoals hevige neerslag of droogte. 

Ondernemers in Nederland hebben volop ideeën om hierop in te spelen. Woensdagmiddag 16 mei krijgt u de kans om in de unieke WaterStraat kennis te maken met deze ondernemers en hun innovatieve oplossingen om steden in de 21ste eeuw leefbaar en bewoonbaar te houden. U kunt zich hier aanmelden.

28 februari 2018: We krijgen te maken met steeds extremer weer. Langere periodes van droogte worden afgewisseld met grote hoeveelheden regen in korte tijd. Tijdens lange droge periodes voelt de stad benauwd aan. Tijdens piekbuien in combinatie met de vele verharding, asfalt en tegels, kan de riolering de hoeveelheid water niet meer verwerken.

Dat maakt de stad kwetsbaar en dat raakt ons allemaal: bewoners, bedrijven en overheden. Daarom zoeken overheden, ondernemers en kennisinstellingen naar nieuwe praktische toepasbare oplossingen om de stad toekomstbestendig te maken en daarmee overlast en schade van water te beperken en de leefbaarheid te verbeteren.

Het Hoogheemraadschap van Delfland, VPdelta en The Green Village ontwikkelen hiertoe de WaterStraat, een proeftuin voor experimenten, onderzoek en demonstratie. Ondernemers, onderzoekers en gebiedsbeheerders werken hier gezamenlijk aan nieuwe innovatieve producten om beter om te gaan met hemelwateroverlast in de stad. De WaterStraat biedt de mogelijkheid om concepten en producten te testen, (door) te ontwikkelen en te demonstreren.

Op deze manier draagt de WaterStraat, gelegen op de The Green Village in Delft, bij aan de versnelde opschaling van dit soort innovatieve producten naar de praktijk. En maken al deze partijen gezamenlijk de stad gereed voor de toekomst.

Zie ook: The Smart City Hubs in The Green Village van de TU Delft: De Slimme Stad by Eneco – PowerParking in The Green Village van de TU Delft: Parkeerterreinen als Duurzame Energiecentrale – The Circular Garage Box in The Green Village van de TU Delft: Disassambly and Reuse

Due to climate change, we are dealing with longer periods of drought varied with extreme rain in a short time. During peak showers in combination with the many pavements, asphalt and tiles, the sewer system can no longer process this large amount of water. That makes the city vulnerable, which is affecting us all. To make the city more resilient to water nuisance new practical solutions are developed.

The Water Board of Delfland, VPdelta and The Green Village have developed the WaterStraat (WaterStreet), an experimental living lab at The Green Village for research and demonstration purposes. In the WaterStraa entrepreneurs, researchers and governments work together on new innovative products to better deal with rainwater in the city and to improve collaboration and to accelerate implementation of feasable solutions for dealing with rainwater in the city.

The WaterStraat (WaterStreet) offers the possibility to test, (further) develop and demonstrate concepts and products. This is how the WaterStraat contributes to the accelerated scale-up of this type of innovative products from theory to practice. And how all the parties involved make our cities increasingly resilient.

See also: The Smart City Hubs in The Green Village van de TU Delft: De Slimme Stad by Eneco – PowerParking in The Green Village van de TU Delft: Parkeerterreinen als Duurzame Energiecentrale – The Circular Garage Box in The Green Village van de TU Delft: Disassambly and Reuse

7 Reacties

 1. Aldo Rodriguez zegt:

  10 mei 2018 om 18:44 | Permalink

  I am delighted to have the opportunity to meet experts in such a relevant challenges that only through innovation may be overcome.

 2. Erik van Erne zegt:

  17 mei 2018 om 18:37 | Permalink

  WaterStraat The green Village van TU Delft Geopend

  Woensdagmiddag 16 mei openden deltacommissaris Wim Kuijken en dijkgraaf Michiel van Haersma Buma van het Hoogheemraadschap van Delfland de WaterStraat. Ruim 300 bezoekers aanschouwden hoe zij het lieten regenen op de WaterStraat.

 3. Erik van Erne zegt:

  28 september 2018 om 16:58 | Permalink

  Two New innovations In The Waterstraat in The Green Village: Watertable and Drainstop

  Trewatin WaterTable focus is to prevent and solve the flooding of rainwater. The system uses prefab concrete elements that are placed at about five centimeters distance completed with a thick infiltratie mat. Questions that are researched are material related and concern long term functioning.

  DrainStop covers extreme situations preventing the pavement form flooding. The reason to realize the installation at the Waterstraat is to collect proof and if necessary improve and adjust.

 4. Erik van Erne zegt:

  12 december 2019 om 17:20 | Permalink

  Tegels Van Bagger Getest In WaterStraat Green Village Van TU Delft

  De startup Waterweg wil stimuleren dat bagger uit waterwegen wordt gebruikt voor hoogwaardige toepassingen. Daarom is er een pad van tegels van dit restproduct aangelegd in de proeftuin WaterStraat in Green Village van de TU Delft. De ambitie is om over drie jaar een wijk te voorzien van waterdoorlaatbare baggertegels.

  Het tegelpad werd eind november geopend op de WaterStraat in The Green Village in Delft. Het is een uitvloeisel van een pilot tussen Waterweg en het Hoogheemraadschap van Delfland. Hierbij zijn op kleine schaal tegels uit bagger gemaakt. Nog niet in de uiteindelijk nagestreefde vorm, maar wel al als uitvoerbaar product.

  “We willen toe naar baggertegels met een open structuur waardoor water kan passeren”, zegt Wies van Lieshout, een van de oprichters van Waterweg. “Wij zijn nu gestart met simpele klinkers. De baggertegels liggen een jaar in de proeftuin, zodat we kunnen monitoren hoe zij zich gedragen. Er is ruimte tussen de klinkers gelaten, zodat water erdoorheen kan. Het wordt een zeer goede test van ons product en wat we daaraan kunnen verbeteren. Verder laten we in samenwerking met de gemeente Rotterdam labtesten doen. Daarbij gaat het onder andere om de sterkte van de tegels.”

  Voor het maken van de tegels is al gedeeltelijk ontwaterde bagger uit een depot van Delfland gebruikt. Hieraan zijn additieven toegevoegd. Van Lieshout: “We gebruiken de techniek van ‘compressed earth blocks’. Door additieven en samenpersen hardt de tegel uit. We zorgen er wel voor dat de tegels nog uit minstens 90 procent bagger bestaan.”

  Tijdens de pilot hebben Van Lieshout en co het door hen beoogde productieproces getoetst. “Ons eigenlijke idee was om in een mobiel fabriekje op locatie de tegels te produceren, zodat bagger niet hoeft te worden afgevoerd en transportkosten worden bespaard. We kwamen in gesprekken met waterschap, baggers en bouwers erachter dat dit niet wenselijk is. Onder meer omdat voor de installatie de ruimte in het stedelijk gebied ontbreekt. We hebben dus straks een regionale locatie nodig.”

  Het team van Waterweg wil ervoor zorgen dat in de toekomst alle bagger in Nederland op een nuttige manier wordt gebruikt. Er zijn nu vooral laagwaardige toepassingen, vertelt Van Lieshout. “We moeten af van de negatieve betekenis van bagger in onze taal. Wij willen graag laten zien dat bagger ook goed voor hoogwaardige producten kan worden gebruikt. De tegel waar water doorheen kan lopen, is het eerste voorbeeld. Later willen we kijken naar andere mogelijkheden, zoals dakpannen, gevelbekleding en bankjes in het park.”

  Waterweg vindt zijn oorsprong in de Circular Challenge van de Rotterdamse innovatiehub BlueCity, die medio 2018 werd gehouden. Wies van Lieshout was toen nog bezig met haar studie Industrieel ontwerpen aan de TU Delft. Met twee andere studenten, Eva Aarts en Tessa Luijben, nam zij de uitdaging van Hoogheemraadschap van Delfland aan om iets nuttigs met het restproduct bagger te doen.

 5. Erik van Erne zegt:

  14 september 2020 om 21:48 | Permalink

  Het HittePlein Op The Green Village Van de Tui Delft: TU Delft Gaat Hitte In De Stad Te Lijf

  Vanmiddag is op The Green Village van de TU Delft het HittePlein geopend, waar universiteit, bedrijven en de overheid innovaties testen die hitte en droogte in steden moeten verminderen. De rode draad: regenwater beter opvangen, vasthouden en teruggeven in tijden van droogte.

  Wie rondloopt op het nieuwe HittePlein, waant zich eerst op een doodgewoon parkeerterrein of een klein pleintje in een of andere Nederlandse stad. Maar schijn bedriegt, want onder het plein van de Technische Universiteit Delft zijn talloze innovaties verwerkt.

  Bij nadere inspectie blijkt elk vierkante meter van de ondergrond opgebouwd uit steeds weer andere tegels en steentjes. Het plantsoentje aan de achterzijde van het plein blijkt een innovatieve waterberging en -reiniging te zijn. Al het regenwater dat valt op de daken van de gebouwen rond het plein, wordt verzameld in een ondergronds reservoir. Van daaruit brengen pompen het water naar een viertal plantenperkjes die dienen als waterfilter.

  Het vandaag officieel geopende HittePlein (als aanvulling op de zogeheten WaterStraat) is een teken van de tijd. ‘De laatste paar jaar is het besef ontstaan dat we steden veel bestendiger moeten maken tegen hitte en droogte’, vertelt Marjan Kreijns, directeur van The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties in de stedelijke omgeving, waarvan het HittePlein deel uitmaakt.

  ‘Lange tijd deden we er in Nederland alles aan om regenwater zo snel mogelijk af te voeren. Maar door klimaatverandering wordt het steeds warmer en steden hebben daar nog het meeste last van.’ De stenen van straten en gebouwen warmen overdag op door de zon, zodat het ’s avonds nauwelijks afkoelt.

  Op het nieuwe stukje TU Delft onderzoeken ze met welke ingrepen je daar iets aan kan doen. Bijvoorbeeld door tegels en straatstenen poreus te maken, zodat regenwater er niet overheen loopt (zo het riool in, waar je er niets meer aan hebt), maar doorheen zakt. Dit principe is door verschillende partijen net even anders uitgewerkt.

  Zo heeft Movares Rainroad bedacht, een reservoir onder de poreuze stenen, dat regenwater opslaat. Vanuit het reservoir lopen verticale buizen, die gevuld zijn met capillair materiaal. Die transporteren het water in geval van droogte weer naar straatniveau. Daar verdampt het water en zorgt het ervoor dat de buitenlucht een paar graden koeler wordt.

  Een systeem dat er een beetje op lijkt is van het bedrijf Tile Systems. Ook daar laten poreuze klinkers het regenwater door dat op straat valt. Alleen komt het water hier terecht in een aantal lagen bodemmateriaal die het water bufferen en heel langzaam aan de ondergrond afgeven. Breekt nu een droge periode aan, dan kan ook uit deze lagen water verdampen en zo de buitenlucht koelen. De klinkers van Tile Systems (merknaam ZOAK, zeer open afval keramiek) zijn gemaakt van gerecycled keramiek.

  Terug naar het plantsoentje achterop het plein. Wat op het eerste gezicht een bonte verzameling planten lijkt (de bijtjes zoemen er lustig op los), is feitelijk een vernuftig waterfilter, Bluebloq genaamd, van het bedrijf Field Factors.

  Een waterfilter dat zich ook al in de praktijk heeft bewezen. In de Rotterdamse wijk Spangen wordt al het regenwater verzameld dat op het dak van het Sparta-stadion (en het bijbehorende parkeerterrein) valt. Het gaat eerst door een groot zandfilter met planten erin, waarna het in een ondergronds zandpakket wordt geïnfiltreerd. Voetbalclub Sparta besproeit met dit water zijn veld en voor kinderen is een water-speelplein ingericht.

  Maar hoewel dit systeem goed werkt, valt er nog genoeg te onderzoeken, vertellen CEO Karina Peña en product engineer Mirthe Snoek van Field Factors, dat in 2016 voortkwam uit de TU Delft. ‘Als je op straat regenwater verzamelt, kan er allerlei viezigheid meekomen, van vogelpoep tot motorolie tot sigarettenpeuken. Wij onderzoeken bijvoorbeeld hoe onze filters zware metalen nog beter kunnen afvangen’, vertelt Snoek.

  Het filter is een combinatie van mechanisch filtreren (fysiek tegenhouden van stoffen), chemisch filtreren (stoffen binden en zo afvangen) en biologisch filtreren (bacteriën ruimen stoffen op). ‘Bij de TU Delft experimenteren we met verschillende filtermedia en planten om te kijken wat het beste werkt’, aldus Peña.

  Wat Kreijns betreft is het zandfilter van Field Factors een schoolvoorbeeld van wat HittePlein en Waterstraat kunnen voortbrengen. ‘We verwelkomen uitvinders met een slim idee net zo goed als bedrijven die iets willen testen. Maar er moet wel wat te onderzoeken zijn, want we zijn en blijven een universiteit.’

 6. Erik van Erne zegt:

  5 maart 2021 om 21:35 | Permalink

  De WaterstofStraat op The Green Village Van De TU Delft: Start Waterstoftesten

  De afgelopen weken vonden de eerste testen met waterstof plaats op The Green Village op TU Delft Campus. Alliander, Enexis Groep en Stedin hebben op dit fieldlab een testomgeving gecreëerd, de WaterstofStraat, waar praktisch onderzoek wordt gedaan naar waterstofgas als duurzaam alternatief voor aardgas.

  Hier doen de regionale netbeheerders kennis en ervaring op met het beheer en onderhoud van een waterstofnet in een gebied waar mensen wonen en werken. Er worden andere partijen uitgenodigd om samen met de netwerkbedrijven de mogelijkheden van waterstof te onderzoeken.

  Waterstof kan een alternatief zijn voor locaties waar andere duurzame alternatieven zoals all-electric en warmtenetten geen goede optie zijn. Denk bijvoorbeeld aan historische binnensteden waar niet genoeg ruimte is of waar de bebouwing zich niet leent voor warmtepompen en/of warmtenetten. Ondanks dat de netbeheerders niet verwachten dat waterstof voor 2030 een belangrijke rol speelt in de bebouwde omgeving, is het testen van de werking ervan van groot belang. Alleen door te experimenteren bereiden we ons goed voor op het gebruik van waterstof in het bestaande aardgasnetwerk. Het hergebruik van het gasnet betekent bovendien dat netbeheerders kostenefficiënt werken aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid: het faciliteren van de energietransitie.

  De WaterstofStraat biedt alle ruimte voor onderzoek (waterstoftesten). De afgelopen weken hebben de regionale netbeheerders onderzocht wat er nodig is om het bestaande gasnet klaar te stomen voor waterstof. Deze gezamenlijke aanpak van de netbeheerders stimuleert het leren van elkaar en bespaart kosten. Daarnaast is deze plek een platform voor bedrijven en onderzoeksinstellingen om hun ideeën te testen. “Ook willen we onder andere onze monteurs en uitvoerders hier opleiden zodat zij ook leren over waterstof en alvast met nieuwe werkprocessen aan de slag gaan. Uiteindelijk zijn we natuurlijk erg benieuwd of het echt mogelijk is om waterstof in een woonwijk te hebben. Maar zover zijn we nog niet, eerst willen we nog veel ervaring opdoen. En dat kan hier op The Green Village”, aldus Raymond van Hooijdonk van Enexis Netbeheer.

  Onderzocht wordt bijvoorbeeld hoe het gebruik van waterstof werkt in relatie tot andere systemen en hoe aan alle veiligheidsaspecten wordt voldaan. Voor monteurs en uitvoerders van de netbeheerders is The Green Village een praktijkgerichte opleidingsplek. Zo stelt Paolo Atzei van Stedin: “We zijn heel benieuwd naar de technische uitdagingen. Hoe reageren leidingen en apparaten op waterstofgas? Kunnen we onze veiligheidsmaatregelen optimaliseren? Wat zijn de aanpassingen die nodig zijn om de switch te maken van aardgas naar waterstof? Dat kunnen we hier goed onderzoeken.”

  Daarnaast wordt hier onderzocht welke wet- en regelgeving aangepast moet worden en welke nieuwe wetten en regels nodig zijn om waterstof in de praktijk te kunnen gebruiken.

  De volgende stap is om andere partijen op te roepen om samen de energiemarkt te innoveren. Er is nu een waterstofnet, kom daar gebruik van maken om samen de mogelijkheden van waterstof verder te ontdekken en onderzoeken. “The Green Village is een publieke experimenteerruimte waar installatiebedrijven, energieleveranciers, bedrijven die warmte-oplossingen ontwikkelen, beleidsmakers en vele andere partijen kunnen testen of komen kijken”, aldus Lidewij van Trigt, Project Manager Energietransitie bij The Green Village.

 7. Erik van Erne zegt:

  3 november 2021 om 22:53 | Permalink

  The Green Village: Bufferblock by Aroen Mughal

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..