google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Waterschapsverkiezingen 2019: Onderzoek Naar Alternatieven Voor De Toekomst

Geschreven op 27-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Communicatie, Water Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

waterschapsverkiezing2008.jpgUpdate 6 februari 2019: Het aftellen is begonnen: De Unie van Waterschappen lanceert de campagne en de stemwijzer voor de waterschapsverkiezingen op 18 februari om 16:00 op het Centraal Station van Utrecht.

Op deze manier vraagt de Unie aandacht voor de waterschapsverkiezingen die op woensdag 20 maart 2019 plaatsvinden. Er zullen veel waterschappers aanwezig zijn bij de lancering van de campagne, en ook vertegenwoordigers van organisaties die met de Unie samenwerken.

20 juni 2009: Zo, men heeft eens even gekeken naar de laatste waterschapsverkiezingen en is tot de conclusie gekomen dat het beter kan. Misschien moet het wel anders. Dus gaat het kabinet alternatieven onderzoeken voor de volgende waterschapsverkiezingen.

Deze hebben nog steeds een lage opkomst. Een van de mogelijkheden is ze tegelijk te houden met de verkiezingen voor de gemeenteraad. Het kabinet stuurt hierover een brief aan de Tweede Kamer.

In 2007 is de Wet modernisering waterschapsbestel ingegaan. Uit een evaluatie blijkt dat, ondanks de vernieuwing, de opkomst bij de verkiezingen in 2008 ongeveer gelijk was aan de opkomst in 2004 (gemiddeld 18 tot 28%).

Een mogelijk alternatief voor de verkiezingen is dat de gemeenteraden of Provinciale Staten de waterschapsbesturen gaan kiezen in plaats van de burger. Ook wil het kabinet onderzoeken of de waterschapsverkiezingen tegelijk kunnen plaatsvinden met de verkiezingen van gemeenteraden of Provinciale Staten. Organisaties als de Unie van Waterschappen, de provincies en de Kamers van Koophandel worden bij het onderzoek naar de alternatieven betrokken. Bron: Regering

Al eerder stelde ik voor om die hele Waterschapsverkiezingen te schrappen en de bestuurders gewoon aan te nemen via een sollicitatieprocedure. Bestuurlijk onder de provincies hangen en klaar zijn we.

29 november: Het duurt lang. De stemmen zijn nog steeds niet geteld. Wat we nu wel weten is dat de opkomst laag is, ondanks een kostenplaatje van maar liefst 20 miljoen euro (bron: FD).

Als het allemaal goed gaat, wordt de uitslag vandaag, zaterdag 29 november, aan het eind van de middag bekendgemaakt. Benieuwd naar de uitslag. Die kunt u hier vinden.

Update 26 november: Helaas, helaas, we kunnen u nog niets vertellen over de uitslagen. Waarvan zult u zich wellicht afvragen? Van de waterschapsverkiezingen natuurlijk. Die zijn klaar, maar er zijn problemen bij het tellen van de stemmen.

Dat klinkt veelbelovend. Is er sprake van een onverwacht hoge opkomst? Hebben Nederlanders massaal hun stem uitgebracht? Geen idee, het lijkt vooral een gevolg te zijn bij de verwerking van de formulieren. Technische problemen die er in elk geval voor hebben gezorgd dat u en ik de uitslagen nog niet weten. De uitslagen worden waarschijnlijk op zaterdag 29 november 2008 bekendgemaakt.

Vervelend is natuurlijk ook dat er maar liefst 26 feestjes zijn afgeblazen. Gaat niet meer door, want zo’n party kun je natuurlijk niet zomaar een paar dagen verschuiven. Wie die feesten had gepland? De waterschappen natuurlijk, om de verkiezingen nieuwe stijl te vieren. Jammer want een feestje is altijd leuk.

Kost natuurlijk ook weer geld. Zonde. Wist u trouwens wat er nou zo alles bij elkaar wordt uitgegeven aan zo’n rondje waterschapsverkiezingen? Nee, ik ook niet, maar in het Financieele Dagblad van vandaag is de oplossing van deze quizvraag te vinden: 20.000.000 euro. Ik neem aan dat dat exclusief de kosten van de feestjes is.

12 november 2008: Zo, het is bijna zover. Vanaf morgen kunnen u en ik gaan stemmen voor de Waterschapsverkiezingen. Tenminste, dat is de bedoeling. Mogelijk heeft ook u nog helemaal geen foldertje, tevens stemkaart, ontvangen en dan wordt stemmen wel heel erg lastig, hoe graag ik ook zou willen.

Net zo belangrijk lijkt mij de vraag die ik altijd stel bij verkiezingen. Waar staan kandidaten voor? Geen idee, ze zeggen allemaal ongeveer hetzelfde. Opvallend dit jaar zijn de vele reclamespots en andere media-uitingen over de Waterschapsverkiezingen. Dat heeft weer een enorme bak geld gekost. Men streeft dan ook naar een ongekend hoge opkomst van boven de 20%.

De mooiste uitleg over de geringe belangstelling voor de Waterschapsverkiezingen, waar maar liefst 3000 kandidaten aan mee doen, kwam ik gisteren in de krant tegen. Dat betekent eigenlijk dat Nederlanders heel tevreden zijn met hoe het nu gaat. De Waterschappen voeren hun taak goed uit. Geen noodzaak om te gaan stemmen dus.

Tja, zo kun je het ook bekijken en wat anders tegen de zaken aankijken, bevalt mij wel. Doordenkend kom ik dan al heel gauw tot een hele mooie conclusie: als iedereen in Nederland toch tevreden is, kunnen we net zo goed die hele Waterschapsverkiezingen schrappen en de bestuurders gewoon aannemen via een sollicitatieprocedure. Bestuurlijk onder de provincies hangen en klaar zijn we.

24-10-2008: Nou had ik al eens geschreven over de komende Waterschapsverkiezingen maar een beetje extra aandacht kan geen kwaad. Het zijn tenslotte de minst begrepen verkiezingen. De opkomst is traditiegetrouw bijzonder laag.

Het is ook een bijzondere bestuurslaag want Waterschappen zijn overheidsorganisaties en hebben een democratisch gekozen bestuur. Net zoals gemeentes.

Van 13 tot en met 25 november 2008 zijn er verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur. Alle 26 waterschappen in Nederland houden in deze periode verkiezingen voor nieuwe waterschapsbesturen. Iedereen die op 25 november 2008 18 jaar of ouder is, mag stemmen. Door te stemmen, heeft u invloed op wie er straks in het bestuur van het waterschap zitten. Het nieuwe bestuur wordt gekozen voor een periode van 4 jaar: van 2009 tot en met 2012.

Waterschappen staan voor belangrijke keuzes als het gaat om het waterbeheer, waterkwaliteit en bescherming tegen overstromingen. Met uw stem heeft u invloed op het beleid en keuzes van het waterschapsbestuur over water bij u in de buurt. Maar ook bijvoorbeeld over hoe we in de toekomst moeten omgaan met de gevolgen van de klimaatverandering. Daarnaast bepaalt het bestuur de hoogte van de tarieven van de waterschapsbelastingen.

De kandidaten waarop u kunt stemmen, zijn verbonden aan belangengroeperingen. Dit kunnen politieke partijen zijn maar ook belangengroeperingen als milieuorganisaties, woningcorporaties etcetera. Op welke kandidaten van welke belangengroepering u kunt stemmen, kunt u bekijken bij uw Waterschap. Erg makkelijk te vinden is dat niet en waarom die kandidaten zich kandidaat hebben gesteld is ook niet te vinden en waar die kandidaten voor staan is ook niet bekend.

Mocht iemand zich nog eens afvragen hoe het toch komt dat de waterschapsverkiezingen totaal niet leven, dan is het ontbreken van informatie zeker een reden. Waarom we niet allemaal op één dag gaan stemmen, is mogelijk een andere reden. Ook de communicatie is vrij nietszeggend. Er zijn verkiezingen en die zijn belangrijk, dat is de boodschap en natuurlijk is goed waterbeheer dan noodzakelijk. En uiteraard vinden alle kandidaten dat ook heel belangrijk. Ik ook trouwens.

Stemmen is belangrijk, dus dat ben ik vast van plan om dat te gaan doen. Maar op wie? En waarom? Het wordt ongetwijfeld weer een gok, tenzij het foldertje dat u en ik thuis ontvangen wel zinnige informatie bevat over de kandidaten. Ach, ik zie het wel, tegen die tijd lees ik het foldertje wel even door. U stemt toch ook?

De deelnemende waterschappen zijn:  Hunze en Aa’s –  Noorderzijlvest – Blija Buitendijks – Fryslân – Reest en Wieden – Velt en Vecht – Groot Salland – Regge en Dinkel – Zuiderzeeland – Rijn en IJssel – Rivierenland – Vallei en Eem – Veluwe – De Stichtse Rijnlanden – Amstel, Gooi en Vecht – Hollands Noorderkwartier – Delfland – Rijnland – Zeeuwse Eilanden – Zeeuws-Vlaanderen –  Aa en Maas – Brabantse Delta – Peel en Maasvallei – Roer en Overmaas – Hollandse Delta – Schieland en  Krimperwaard en  De Dommel Bron: Water Natuurlijk

2 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  14 november 2015 om 14:38 | Permalink

  Zondag met Lubach: Waterschapsverkiezingen

 2. Erik van Erne zegt:

  20 februari 2018 om 12:40 | Permalink

  Heffing waterschap stijgt dit jaar harder dan in 2017

  De waterschappen verwachten dat de heffingsopbrengsten in 2018 ruim 2,5 procent zullen stijgen naar ruim 2,8 miljard euro. In 2017 stegen de opbrengsten van de waterschapsheffingen met 1,8 procent. In de periode 2010–2017 namen de belastingopbrengsten van waterschappen ieder jaar nog minder hard toe dan het voorgaande jaar. Dit meldt CBS vandaag op basis van begrotingscijfers van de waterschappen.

  Waterschappen hebben twee hoofdtaken: het beheer en onderhoud van waterkeringen zoals duinen en dijken, zorg voor het vasthouden, bergen en eventueel aan- of afvoeren van water (de watersysteemtaak) en afvalwaterzuivering. Deze taken bekostigen ze grotendeels uit twee specifieke waterschapsheffingen: de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing. De opbrengst van de watersysteemheffing stijgt in 2018 met 3,7 procent naar ruim 1,5 miljard euro. De opbrengst van de zuiveringsheffing stijgt in 2018 met 1,2 procent naar 1,3 miljard euro.

  Een meerpersoonshuishouden met een eigen woning van 250 duizend euro betaalt in 2018 gemiddeld 359 euro aan waterschapsheffingen, 1,2 procent meer dan een jaar eerder. Een alleenstaande met dezelfde woning betaalt 1,8 procent meer dan een jaar eerder. De totale belastingaanslag voor huishoudens zonder eigen woning is lager. Een gezin zonder koopwoning betaalt in 2018 gemiddeld 257 euro aan waterschapsbelastingen, een alleenstaande gemiddeld 144 euro. De stijging van de heffingsopbrengsten is onder meer terug te zien bij de heffing gebouwd die alleen voor woningeigenaren geldt. Het tarief voor de heffing gebouwd is gemiddeld nagenoeg gelijk aan 2018, maar de WOZ-waarde die de basis vormt van de heffing is voor veel woningen gestegen.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..