Verkeer en Waterstaat geeft impuls aan watereducatie: alles over watereducatie op één website
Geschreven op 18-2-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Educatie, WaterGeweldig initiatief. Alles over watereducatie op één website zetten. Dat noem ik nou eens handig. Watereducatie biedt docenten in het basis- en voortgezet onderwijs, leerlingen, educatieve centra, musea, beleidsmakers, communicatiemedewerkers en particulieren een up-to-date overzicht van al het beschikbare lesmateriaal over het onderwerp water; van groep 1 van het basisonderwijs tot het eind van de middelbare school. Binnen het onderwijsveld was al veel educatief materiaal over water aanwezig, maar verspreid over vele websites. Daardoor was het voor docenten vaak een behoorlijke klus om het passende lesmateriaal voor hun groep of schoolvak te vinden.
De digitale zoekmachine maakt een einde aan de oeverloze zoektocht naar geschikt lesmateriaal. Watereducatie biedt de mogelijkheid om snel te zoeken in al het aanbod van lespakketten over water. Vele facetten van het thema water komen hierin naar voren: natuur, veiligheid, drinkwater, waterzuivering, grondwater, neerslag, klimaat(verandering), waterkringloop, energiebron, recreatie, visserij, vervuiling, transport etc. Verschillende disciplines (aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, natuur- en scheikunde, economie) komen samen in het thema water. Het lesmateriaal op de site varieert van boekjes en digitale programma’s tot activerende tentoonstellingen, buitenactiviteiten en excursies. Ook lespakketten, leskisten, waterwebsites, tentoonstellingen en cd-roms over het onderwerp water zitten in de database.
Kortom, voor iedere groep of schoolvak is het geschikte lesmateriaal nu wel op eenvoudige wijze te vinden. Watereducatie is gekoppeld aan Kennisnet, de Watercanon en Nederland leeft met water. Watereducatie is ontwikkeld door SME Advies in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Opgedane kennis kan natuurlijk even worden getest door de vragen in deze waterquiz even te beantwoorden. Zie ook de Toolkit Waterbesparing.
Lijkt mij toch een inkoppertje om dit ook te doen met een aantal andere lesonderwerpen. Energieeducatie, afvaleducatie, klimaateducatie en milieueducatie lijken mij wel wat voor het ministerie van VROM om de opdracht voor te geven en voor andere ministeries denk ik dat het niet al te moeilijk is om ook wat soortgelijke sites te maken. Lesonderwerpen zijn er genoeg. Het systeem is nu al ontwikkeld en kan waarschijnlijk zonder al te veel aanpassingen worden gebruikt om alle lesmaterialen over andere onderwerpen net zo handig in beeld te brengen.
Tenslotte lijkt het mij dan weer superhandig als al die educatieve websites weer bij elkaar worden gebracht in één groot systeem, zeg maar alles op het gebied van natuur- en milieu educatie (NME) verzameld. Of nog mooier, gewoon al het lesmateriaal over alle onderwerpen verzamelen in één soortgelijke database.
Machiel van Lieshout zegt:
9 augustus 2009 om 14:23 | Permalink
De Watercanon reist komend jaar als tentoonstelling door Nederland. Deze tentoonstelling laat bezoekers kennis maken met de veelzijdige geschiedenis van water in Nederland. Ook zijn er foto’s te zien waarmee jongeren hun eigen visie geven op water. Hiermee brengt het ministerie van Verkeer en Waterstaat, als onderdeel van de campagne Nederland leeft met Water, de consequenties van het leven in een delta bij een breed publiek onder de aandacht. De Watercanon is, samen met de jongerenfoto’s uit de tentoonstelling ‘Het Wassende Water’ van het Rijksmuseum, vanaf september op diverse plekken in Nederland te zien.
De tentoonstelling is bedoeld voor educatieve doeleinden in bijvoorbeeld musea, bezoekerscentra, bibliotheken of op scholen. Daarnaast is hij zeer goed in te zetten bij congressen, evenementen of festivals die te maken hebben met de thema’s zoals water, ruimtelijke inrichting en cultureel erfgoed.
De veelzijdige geschiedenis van het Nederlandse water wordt door de Watercanon tot leven gebracht. De tentoonstelling laat zien hoe ons landschap is gevormd onder invloed van het water en hoe Nederlanders door de eeuwen heen met dat water zijn omgegaan. Langs een tijdlijn worden de 25 meest kenmerkende gebeurtenissen en plekken in Nederland getoond aan de hand van verhalen over waterhelden en rampen, grote waterbouw projecten en bijzondere uitvindingen.
De Watercanon werd gelanceerd op initiatief van staatssecretaris Huizinga van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Acht deskundigen op het gebied van waterstaatgeschiedenis, geografie, cultuurhistorie en onderwijs onder leiding van dijkgraaf Alfred van Hall stelden de Watercanon samen.
De tentoonstelling is een gezamenlijke productie van het Rijksmuseum en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De fototentoonstelling ‘Het wassende water’ was al eerder te zien in Huis Marseille. Deze foto’s werden gemaakt door scholieren voor het onderwijsproject ‘Document Nederland jr.’ van het Rijksmuseum.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelt de tentoonstelling ter beschikking. Alleen de transportkosten zijn voor rekening van de gebruiker. De verhalen van de Watercanon zijn ook in hun geheel te lezen in het boek ‘Zoden aan de dijk; 25 peilingen naar Nederland als waterland’ dat verkrijgbaar is in de boekhandel.
Noot redactie: de transportkosten bedragen maar liefst 800 euro exclusief BTW
IWSS zegt:
2 augustus 2010 om 16:45 | Permalink
Prima Idee om een website te maken voor al wat te maken heeft met watereducatie. Ik zal er vaak te vinden zijn. Als ouder kun je kind niet vroeg genoeg over water vertellen.