google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Tweede Kamerverkiezing 2012: Diederik Samson en De Keuzes van de PvdA – Samen Werkt Beter

Geschreven op 15-3-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Communicatie, Verkiezingen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 24 april 2012: Het Kabinet Rutte-Verhagen is gevallen. Op 12 september 2012 zijn er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen.

10 april 2012: Zo, Diederik Samson heeft de plannen, zeg maar keuzes, van de PvdA bekendgemaakt voor de toekomst van Nederland. Nederland staat voor grote keuzes. Keuzes die niet alleen financieel van aard zijn, maar bepalend zijn voor de vraag in wat voor land we willen leven. De Partij van de Arbeid wil Nederland zijn vertrouwen, optimisme en onderlinge verbondenheid teruggeven en de samenleving versterken, de economie aanjagen en de financiën op orde brengen.

De PvdA maakt hiervoor scherpe keuzes: op de arbeidsmarkt, de woningmarkt, in de zorg, het onderwijs, in de financiële wereld, over onze energievoorziening en onze veiligheid.

In een townhall-bijeenkomst in Den Haag presenteerde de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA, Diederik Samsom, deze keuzes van de PvdA (PDF) met als subtitel: Samen Werkt Beter.

Zie ook: Samen Sterk voor Publiek Werk – Een Ander Nederland – Samen werken, samen leven, samen duurzaam: Kyosei by Canon

20 maart 2012: Zo, de PvdA leden hebben gekozen en Diederik Samson is benoemd tot de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA. Mooi toch? Nou wat mij betreft niet. Ik zie Diederik Samson meer als een soort jongleur die telkens een nieuw balletje in de lucht gooit, waar we meestal weinig tot niets meer van horen. Leuk voor de publiciteit, maar niet iets waar we met z’n allen iets aan hebben. Zie ook: Wat is de energiezuinigste straat van Nederland ? – De Staat van Het Klimaat: Eindelijk een Goed Boek aldus Simon Rozendaal van Elsevier – Diederik Samson Reageert

Ook mooi is de nieuwe slogan van Diederik Samson: Nieuwe Energie! Klinkt geweldig en als het nou eens echt duurzame energie zou zijn dan is het natuurlijk helemaal top. Zie ook: Burgerinitiatief Nederland krijgt Nieuwe Energie: 100% Hernieuwbare Energie in 2050 – Nieuwe Energie: Nederland na het Fossiele Tijdperk by Anne-Marie Rakhorst

29 februari: Zo, de strijd om de opvolging van Job Cohen is van start gegaan met het eerste onderlinge debat. met vijf kandidaten. Naast de al eerder genoemde kandidaten Nebahat Albayrak, Martijn van Dam, Diederik Samson en Ronald Plasterk  is ook Lutz Jacobi kandidaat.

Ze gaan proberen in de komende twee weken om de 55.000 PvdA-leden te overtuigen van het feit dat zij het meest geschikt zijn om de nieuwe politiek leider te worden van de PvdA. Ze gaan zich vooral fel afzetten tegen het beleid van het Kabinet Rutte.

Op voorhand lijken Diederik Samson en Ronals Plasterk de beste papieren te hebben, maar er kan uiteraard nog van alles gebeuren. De kandidaten zien vooral het CDA als een goede coalitiepartner. Alleen Lutz Jacobi geeft de voorkeur aan de SP. Nebahat Albayrak benadrukte dat regeren met het CDA wel mogelijk is, maar niet met het CDA van Maxime Verhagen.

Opmerkelijk dat er geen voorkeur wordt uitgesproken voor een linkse samenwerking. Het lijkt mij dat er hele goede mogelijkheden liggen voor een combinatie PvdA, SP, GroenLinks al dan niet aangevuld met D’66. Lijkt mij nu al een gemiste kans. Samenwerken met het CDA betekent dat de partij met de grootste verliezen weer in een regering zou komen. Onbegrijpelijk wat mij betreft.

Vrijdag 2 maart zijn de vijf kandidaten in Groningen, maandag 5 maart in Amsterdam en woensdag 7 maart in Eindhoven. Van 7 tot en met 14 maart 2012 kunnen de PvdA-leden stemmen. De leden kiezen niet voor de beste kandidaat, maar moeten een rangorde aanbrengen in de vijf kandidaten. De uitslag wordt op vrijdag 16 maart om 16.00 uur bekend gemaakt. Op zaterdag 17 maart houdt de PvdA een kort congres waar de uitslag formeel wordt bevestigd. Dinsdag 20 maart benoemt de fractie van de PvdA de nieuw gekozen politiek leider vervolgens ook als haar nieuwe fractievoorzitter.

Oh yes we can Cohen26 februari 2012: Iedereen telt mee bij de PvdA, maar voor Job Cohen is dat toch wat minder na zijn aftreden als fractievoorzitter. Vier PvdA-ers hebben zich kandidaat gesteld om Job Cohen op te volgen. Nebahat Albayrak, Martijn van Dam, Diederik Samson en Ronald Plasterk gaan een heuse campagne voeren. De vier gaan vooral voor hun eigen verhaal en reageren niet of nauwelijks op elkaar, althans dat is de bedoeling. Ze gaan zich vooral fel afzetten tegen het beleid van het Kabinet Rutte. We volgen de ontwikkelingen met belangstelling.

18 mei 2010: Zo, dat is weer een ouderwetse verrassing van de PvdA. Ineens is het verkiezingsprogramma aangepast en gaat de PvdA nu ook zwaar bezuinigen. Zeg, maar net zoals de VVD dat wil. Een knieval naar rechts?

8 mei 2010: Cohen wil topinkomens zwaarder belasten. En een einde maken aan schaalvergroting. Commerciële motieven in de publieke sector kunnen weg. De publieke sector moet terug naar de menselijke maat. Schaalvergroting en privatisering hebben geleid tot vervreemding in de maatschappij. Zorg, onderwijs en sociale woningbouw moeten organisaties ván de mensen zijn, niet alleen vóór. Aldus Job Cohen in de eerste Wöltgens-lezing in Heerlen. Cohen richt zich in zijn lezing vooral op de middengroepen. Bron: Joop

Zie ook: Tweede Kamerverkiezingen 2010: StemWijzer, KiesKompas, StemmenTracker en GoogleInsight

23 april 2010: Job Cohen ging donderdagavond met vooraanstaande specialisten en professionals in gesprek over de economie. Tijdens deze eerste ‘Tafel van Job’ in Rotterdam gingen deelnemers met uiteenlopende achtergronden met elkaar in discussie gaan over de vraag: Hoe kunnen we de schatkist op orde brengen zonder de economie te schaden? In deze video vat Cohen in ruim drie minuten de bijeenkomst samen.

18 april 2010: Job Cohen wordt de nieuwe  premier denkt 51% volgens de laatste peiling van Peil.nl Balkenende krijgt toch nog 17% en 7% denkt dat Mark Rutten een kans maakt om aan het hoofd te staan van het volgende kabinet.

10 april 2010: Mooi hoor. Job Cohen heeft een eigen website met de mooie kop: Iedereen telt mee. Job Cohen ziet een Nederland waarin iedereen meetelt, waarin niemand aan zijn lot wordt overgelaten en waarin iedereen een eerlijke kans krijgt.

“Daar staat tegenover dat we verwachten dat iedereen die mee kan doen, ook meedoet. Omdat we iedereen nodig hebben. Dat bereiken we alleen als we samen de schouders eronder zetten. Daarvoor heb ik ook jouw inzet en enthousiasme nodig.” Job Cohen.

Klinkt natuurlijk allemaal heel mooi. Wat mij betreft lijkt het een variant van ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Want Cohen praat leuk, maar zegt niets. Ja, als u uw e-mail adres geeft en uw naam en door u aan te sluiten op Facebook. Ja, dan Helpt u Mee. Wat een onzin.

Iedereen telt mee-wil je meer wetenIdiote amateuristische manier van aanmelden ook voor Facebook. Daar zijn standaard applicaties voor. Nou, ik heb mij aangemeld. Ben benieuwd.

Blijkt dus helemaal niet te gaan om aanmelding bij Facebook, maar een verkapte truc te zijn om u en mij een e-mail adres te ontfutselen.

Ik ontving deze bevestigingsmail:

Beste Erik,

Dank voor je interesse. Klik op de bovenstaande link om je inschrijving te bevestigen.

Heb je geen e-mailabonnement aangevraagd op jobcohen.nl? Negeer dit bericht dan gerust. Zolang je niet op de link hierboven klikt word je ook niet aangemeld.

Neem voor vragen over deze lijst contact op met: Redactie PvdA

Nee, vragen heb ik niet, maar wel een klacht: zo telt iedereen dus niet mee.

Kreeg van de PvdA via Twitter deze reactie:

@Milieunet nee hoor, de e-mailnieuwsbrief en het volgen op Facebook staan los van elkaar.

@PvdA Dan staat dat wel heel vreemd op de website aangegeven: http://tweetphoto.com/17874104

@Milieunet ha, ik kan me voorstellen dat dit onduidelijk is, dank voor de opmerking, daar gaan we naar kijken!

Update 14 april: nooit meer iets gehoord, maar heb zojuist gezien dat de technische mankementen zijn verholpen. Nu is het duidelijk dat het gaat om aanmelden voor een nieuwsbrief danwel aansluiten bij de Facebook group

Zie ook: Als ik een tovenaar kon zijn – Hoe ziet Nederland er uit in 2028 – EdetHelpt, LibresseHelpt, TorkHelpt en zelf HansHelpt

8 april 2010: Zo, alweer duidelijk taal van Job Cohen. Cohen wil Nationale Akkoorden gaan sluiten over de arbeidsmarkt en de democratie. Hij wil in gesprek met alle betrokken partijen om samen de arbeidsmarkt te verbeteren en de democratie te vernieuwen.

Over de eigen schaduw heenstappen. Een oproep van Job Cohen aan alles en iedereen om verder te kijken dan de eigen belangen, maar te kiezen voor een gezamenlijke aanpak. Iedereen doet mee. De lusten en lasten worden eerlijk gedeeld. Fatsoenlijk met elkaar samen leven. Betrokken burgers, burgers die fatsoenlijk met elkaar omgaan, burgers die meer te zeggen krijgen.

Ongelofelijke speech. Knap geschreven ook. Alle woorden die op dit ment een beetje actueel zijn zitten erin. Luistert u zelf nog even aandachtig hoe Cohen het allemaal brengt. Kreten zijn het, geen visie, geen richting, alles is mogelijk, alle opties open. Wel mooi om te horen dat Cohen nog even benadrukte dat doorbraken  van groter belang zijn dan ons eigen gelijk.

Ben zeer benieuwd welke doorbraken het ook echt gaan halen in de praktijk. Eerst de Tweede Kameverkiezingen, dan een ongetwijfeld moeilijke formatie en een mogelijk nog lastiger regeerakkoord, inclusief een Nieuw Sociaal Akkoord. Zie ook: SER: Weinig Bereikt, Nu Grotere Stappen Zetten naar Duurzame Samenleving

25 maart 2010: Lijkt mij duidelijke taal van Job Cohen: echte verandering zit er niet in. De slogan Oh, Yes Cohen is afgekeurd door Job Cohen. Overdreven noemt hij de vergelijking met de Amerikaanse President Obama.

Moet zeggen dat ik het wel met Job Cohen eens ben. Hij is niet echt de man van verandering, van grote stappen voorwaarts. Nee, geen change te verwachten, alles zoals vanouds. Nee, Cohen is zeker geen Nederlandse Obama. Dat is nu al bewezen.

Ben natuurlijk wel reuze benieuwd met welke slogan Job Cohen de Tweede Kamerverkiezingen denkt te gaan winnen. Op 7 april is het bekend gemaakt: Iedereen telt Mee is de nieuwe slogan van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen 2010.

15 maart 2010: Nou, hij is nog maar net genoemd als opvolger van Wouter Bos of Job Cohen heeft al een aanmoedigingsvideo te pakken. Faeke & the Emanon Project maakten het lied voor Obama in 2008. Misschien is Cohen wel de Nederlandse Obama! O Yes Cohen!!!

Zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 2010: De StemWijzer, KiesKompas, StemmenTracker en GoogleInsight

14 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  15 maart 2010 om 16:47 | Permalink

  Job Cohen. PvdA: Het Nederland dat mij voor ogen staat

 2. Erik van Erne zegt:

  19 maart 2010 om 12:50 | Permalink

  Het Job Cohen effect: Peiling NOVA met duiding door Andre Krouwel

 3. Erik van Erne zegt:

  27 maart 2010 om 19:38 | Permalink

  Cohen fanclub een feit

  De eerste officiële Job Cohen fanclub is in Nederland een feit. In Amsterdam werd de oprichting op 27 maart feestelijk ingeluid in café Gotspe. Initiatiefneemster van de fanclub is de 43-jarige Tanja Kaspers. Eind 2008 was zij ook mede-oprichtster van de inmiddels opgeheven ‘Dutch Obamaniacs’

  http://weblogs.vpro.nl/oorsmeer/2010/03/27/cohen-fanclub-een-feit/

 4. Jaap Stronks zegt:

  10 april 2010 om 12:17 | Permalink

  Hoi Erik,

  een kleine correctie: de e-mailbevestiging die je hebt ontvangen heb je gekregen omdat je op jobcohen.nl je e-mailadres hebt achtergelaten. Niet omdat je Job Cohen volgt op Facebook. Die twee dingen staan dus los van elkaar; het lijkt erop dat je denkt dat je de e-mail ontvangt omdat je ‘m volgt op Facebook, maar dat is niet zo (en zou ook niet mogelijk zijn overigens). Ik hoop hiermee enige duidelijkheid te hebben gecreëerd :-)

  Jaap Stronks
  Online communicatie PvdA

 5. Erik van Erne zegt:

  10 april 2010 om 12:56 | Permalink

  @Jaap,

  Zoals ik via twitter al heb laten weten, is dat absoluut niet duidelijk, zie ook het plaatje; er staat letterlijk vul je e-mailadres in EN sluit je aan bij Facebook.

  Mooi om te weten dat de opzet was om e-mail nieuwsbrief en Facebook los van elkaar aan te bieden. Dat is dus niet goed gelukt.

 6. Erik van Erne zegt:

  21 april 2010 om 08:50 | Permalink

  Video DWDD: Job Cohen over zijn droom

 7. Erik van Erne zegt:

  26 april 2010 om 20:17 | Permalink

  Job Cohen presenteert PvdA concept-kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen 2010

 8. Erik van Erne zegt:

  2 juni 2010 om 10:50 | Permalink

  Job Cohen noemt 10 redenen waarom Mark Rutte geen gelijk heeft over de middeninkomens

 9. Erik van Erne zegt:

  30 oktober 2010 om 22:24 | Permalink

  Slotwoord Cohen campagnebijeenkomst Bussum

 10. Erik van Erne zegt:

  28 november 2010 om 07:10 | Permalink

  Job Cohen op SP Manifestatie ‘Armoede werkt niet’

 11. Erik van Erne zegt:

  13 januari 2011 om 17:32 | Permalink

  Het kabinet maakt armoede erfelijk

 12. Erik van Erne zegt:

  2 mei 2011 om 13:03 | Permalink

  PvdA 65 jaar: 1-mei-speech Job Cohen Voorwaarts!

  1 mei 2011, Zwolle. Ondanks gestegen welvaart en de kwaliteit van voorzieningen, er is veel onzekerheid onder de mensen. Dat kan makkelijk tot onoverbrugbare spanningen leiden. Tussen jong en oud, tussen zieken en gezonden, tussen hoog en laagopgeleiden, tussen oude en nieuwe Nederlanders, tussen krimpregio’s en overvolle oude wijken. Die spanningen overbruggen zonder in ouderwetse bureaucratische oplossingen te vluchten, zonder als overheid het bord opnieuw helemaal vol te schrijven, dat is onze uitdaging. En die uitdaging kunnen we aan omdat we ons laten leiden door beginselen, die de tijd hebben doorstaan. Beginselen van gelijkberechtiging, van innerlijke verbondenheid tussen mensen. Het is de weg, die de oprichters van onze partij ons hebben gewezen. Die weg is: voorwaarts, en niet vergeten, de solidariteit! Dat zei Job Cohen zondag 1 mei in Zwolle, waar de PvdA op de Dag van de Arbeid haar 65-jarig bestaan vierde.

  Tijdens de viering van het 65-jarig bestaan van de Partij van de Arbeid op de Dag van de Arbeid keek partijvoorzitter Lilianne Ploumen terug naar het omvangrijke verleden van de partij. Naar de jaren van Drees, de jaren van Den Uyl en naar de jaren van Kok en Bos. Maar ze keek ook vooruit, naar de volgende 65 jaar van de partij. Over hoe wij — net als in 1946 — de idealen van toen in onze tijd moeten verstaan.

 13. Erik van Erne zegt:

  22 mei 2011 om 21:01 | Permalink

  Job Cohen over rol oppositie bij Buitenhof

 14. Erik van Erne zegt:

  11 oktober 2011 om 19:25 | Permalink

  PvdA Gaat Paal en Perk Stellen aan Topinkomens

  Eindelijk wordt de wet behandeld die ertoe leidt dat we paal en perk kunnen stellen aan het inkomen van bestuurders in de (semi-)publieke sector. PvdA Tweede Kamerlid Pierre Heijnen licht toe.

  Klinkt allemaal weer mooi en ben het er ook mee eens, maar verwacht weinig kracht vanuit de PvdA. Die hebben als oppositiepartij de huidige regering al tal van malen geholpen. Zal mij niet verbazen als dat weer gaat gebeuren. Mocht het er toch van komen dan ook graag even de salarissen van directeuren van goede doelen aanpakken.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (720)
 • Agenda (3.457)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (944)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (549)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.490)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.802)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (339)
 • Iets anders (448)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (761)
 • MVO (114)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (17)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.836)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • KVK-KIDV Business Challenge Innovatief Verpakken: Zes Nieuwe Verpakkingsuitdagingen
 • Recordopbrengst Duurzame Energie: Bijna 54 Procent Stroom Uit Duurzame Bronnen by Energieopwek
 • Three Little Birds: Every Little Thing Is Gonne Be All Right by Bob Marley & The Wailers
 • Greenwashing: Reclame Code Commissie Noemt CO2-Vrij Vliegen Bij KLM Misleidend
 • Eerste Waterstoftankstation In Horst Aan de Maas in Limburg Geopend
 • De VEMW Energiedag 2022 by Koninklijke VEMW
 • Groene Waterstoffabriek Sinnewetterstof Oosterwolde: Zonne-Energie by Alliander En GroenLeven
 • Drents Tiny House Op Waterstof Uit Zuid- en Oost-Drenthe Gepresenteerd In Den Haag
 • Atlas Werkconferentie Online Op 21 april 2022 by Atlas Leefomgeving: Van Praten Naar Doen
 • De Week Van De Groene Tuin: Hittestress En Wateroverlast Aanpakken – Zeven Tips
 • Europese Commissie Presenteert Plannen Tegen Wegwerpeconomie: Alleen Nog Duurzame Producten
 • Geen Wegwerpbekers En Borden Bij Ronde Van Vlaanderen: Herbruikbare Bekers En Borden Verplicht
 • Zoetwaterriffen In Utrechtse Singel Voor Bevorderen Biodiversiteit
 • Subsidie Groene Daken In Zeeland Voor Particulieren En Verenigingen van Eigenaren (VvE’s)
 • Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) Rapport Op Weg Met Waterstof Gepresenteerd
 • Links

  Milieunet op..