De Nationale Sportinnovator Prijs 2020: De Vijf Winnaars Zijn Bekend
Geschreven op 29-5-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in SportUpdate 11 december 2020: Een optimale training kan ervoor zorgen dat een topsporter uitblinkt tijdens een wedstrijd. Voor een coach zijn tools die direct toepasbaar zijn tijdens de training en zorgen voor verbetering van de training van groot belang.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de coach de innovaties in handen heeft om de training zo optimaal te laten verlopen? De vijf winnaars van de Nationale Sportinnovator Prijs 2020 gaan deze uitdaging aan.
In totaal heeft Sportinnovator 250.000 euro beschikbaar gesteld, met een maximum van 50.000 euro per project. Elk project gaat zich bezighouden met het (door)ontwikkelen en testen van de nieuwe of verbeterde product of dienst. De projecten starten uiterlijk 1 juni 2021 en hebben een looptijd van 6 tot 12 maanden. De winnaars zijn:
Tennis ImproVR (KNLTB). Het verbeteren van de relatie tussen perceptie en actie is cruciaal voor het verbeteren van de prestatie van een tennisspeler. In dit project wordt een Virtual Reality (VR) training voor het verbeteren van de return op service van ervaren tennisspelers ontwikkeld.
De Meetschaats (Universiteit Leiden). De Meetschaats levert feedback over de techniek van de schaatsbeweging, zowel na de training als tijdens het schaatsen. In dit project wordt de feedback van de schaats vertaald naar feedback waar de coach op kan sturen. Daarnaast wordt er een koppeling gemaakt met Sport Data Valley, zodat de feedback van de schaats gekoppeld kan worden aan andere gegevens van de schaatser. Denk aan rondetijden, hartslaggegevens en video-opnames.
3D Spierechoscopie (Stichting Fieldlab Zwemsport). De 3D echografie-techniek wordt doorontwikkeld zodat metingen van de spierbouw van topsporters ingebed kunnen worden in de sportpraktijk en ingezet worden voor meerdere sporten. De techniek is niet alleen te gebruiken door deskundigen in de anatomie, maar ook door bijvoorbeeld coaches. De techniek stelt coaches in staat om nauwkeurig in kaart te brengen hoe de spieren van zijn of haar sporters reageren tijdens een training.
Powertracks (Sailing Innovation Centre). Met PowerTracks kunnen zeilers of coaches hun strategie en tactiek in de trainingen vergelijken met wedstrijdgegevens, en zo de kwaliteit van de strategie en tactiek scherp krijgen. Subjectieve waarnemingen kunnen getoetst worden tegen objectieve meetwaarden. Bijvoorbeeld: een atleet kan aangeven dat zijn positie op de startlijn bepalend is voor het winnen van de race en dit kan dan objectief getoetst worden.
Wielerfitheid (Universiteit Leiden). Wielerfitheid richt zich op de fitheid van wielrenners door de tijd. Dit wordt gemeten door verzamelde sensordata. Zo vormt zich een algeheel beeld van de fysieke gesteldheid van topwielrenners. Door te kijken naar zowel de lange als korte termijn kan zowel de acute als chronische fysieke gesteldheid worden bepaald. Een gepersonaliseerde aanpak wordt gebruikt, zodat historische sensordata van een renner leidt tot een renner-specifiek model, met daarbij behorende trainingsadviezen.
Om innovaties in de sport te stimuleren, organiseert Sportinnovator jaarlijks de Nationale Sportinnovator Prijs. Op sportinnovator.nl worden de komende weken ook interviews met de winnaars geplaatst en er komen films beschikbaar.
28 januari 2020: Op 23 januari 2020 is bekend gemaakt welke partijen financiering ontvangen voor de doorontwikkeling van hun project op het gebied van milieuvriendelijke sportvelden en duurzaamheid in de sport.
Op het congres Sportief Verbinden ontvingen zij hun certificaat uit handen van Topteam Sport-leden Martin Olde Weghuis en Frank van der Vloed.
In totaal is voor 3,8 miljoen euro aan financiering toegekend aan projecten die helpen bij het ontwikkelen van onder andere het Circulaire Kunstgrasveld van de toekomst, circulaire klimgrepen en het elektrocuteren van onkruiden op sportvelden.
Deze projecten komen voort uit de Small Business Innovation Research (SBIR) ‘Milieuvriendelijke sportvelden’ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Sportinnovator subsidietraject voor bedrijven. Deze zijn uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS en het Topteam Sport.
29 mei 2019: De Nationale Sportinnovator Prijs is op zoek naar vernieuwende ideeën in de sport. Dit jaar is het thema: Van prestatie naar plezier.
Het doel van de subsidie is om een positieve sportcultuur bij sportverenigingen te stimuleren. Projecten die zich richten op een gedragsverandering bij ouders van sportende jeugd tot en met 12 jaar maken kans op de prijs.
De Nationale Sportinnovator Prijs wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar georganiseerd. Je kunt je aanvraag indienen tot dinsdag 2 juli 2019.
Hoe vergroten we het sportplezier van de jeugd tot en met 12 jaar op hun sportvereniging? Dat is het thema van de subsidieoproep ‘Nationale Sportinnovator Prijs 2019 – Van prestatie naar plezier’. Presteren staat vaak voorop, waarbij naast het beleid vanuit verenigingen ook ouders (onbewust) een rol spelen. Sociale innovaties zijn nodig om een gedragsverandering teweeg te brengen bij ouders van sportende kinderen en het plezier in de sport voor de jeugd tot en met 12 jaar te vergroten. Het gaat daarbij om het bereiken van positief gedrag langs de lijn, gedrag van ouders ten aanzien van het beleid van de vereniging, waarbij ze de nadruk leggen op plezier in plaats van prestatie en gedrag dat een positieve invloed heeft op de sportdeelname van kinderen in het algemeen. Heb jij een goed idee om dit doel te bereiken? Dien dan nu je aanvraag in!
De projectaanvragen dienen uit twee onderdelen te bestaan. Het eerste is de eventuele (door)ontwikkeling en uitvoering van een innovatie. De uitvoering loopt gedurende één sportseizoen op minstens drie sportverenigingen. Het tweede onderdeel is een evaluatie, waarbij de kennis die opgedaan is breed wordt gedeeld. De aanvraag wordt ingediend door een samenwerkingsverband bestaande uit ten minste drie sportverenigingen en een onafhankelijke partij die de evaluatie uitvoert.
In totaal is er 250.000 euro beschikbaar. Per project wordt maximaal 50.000 euro toegekend. Daarnaast is het van belang om samen te werken met relevante partners en wordt er minstens 15 procent cofinanciering gevraagd. De duur van de projecten is 12 tot 18 maanden.
Het doel van het programma Sportinnovator is het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten, niet alleen voor de sport maar ook voor de wetenschap, economie en maatschappij. Zo wordt een bijdrage geleverd aan meer en betere prestaties in de topsport, een hogere sportdeelname en een actieve leefstijl. Om innovaties in de sport te stimuleren organiseert ZonMw, in opdracht van het Topteam Sport, jaarlijks de Nationale Sportinnovator Prijs.
Zie ook: De Nationale Sport Innovatie Prijs 2015: En de Winnaar is SmartGoals
Erik van Erne zegt:
12 maart 2020 om 12:00 | Permalink
Draintalent Winnaar Innovatieprijs Sportaccommodaties 2020
De jury maakte dit op 5 maart bekend tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties in Houten. Altop Products ontvangt een promotiepakket om hun innovatie breed te delen in het land.
De Innovatieprijs Sportaccommodaties werd voor de vierde keer uitgereikt. Initiatiefnemers zijn BSNC, VSG en NOC*NSF.
De DrainTalent is een duurzaam en intelligent bodembeheersysteem dat een complete oplossing biedt voor de uitdagingen die er liggen bij het beheren van een grassportveld. De uitgebreide functionaliteit van de DrainTalent kan volautomatisch ondergronds de water- en luchthuishouding reguleren met digitale precisie. Hierdoor verhoogt men de gebruiksintensiteit en graskwaliteit, vermindert het risico op afgelasten en behoort verdroging tot het verleden.
Ook traditioneel sproeien is niet meer nodig. De DrainTalent werkt op basis van een zelfregulerende reactor, aangestuurd door een weerstation, in combinatie met een geavanceerd drainagesysteem. Deze kan water onttrekken uit en toedienen aan de toplaag en zuurstof en meststoffen toedienen in de toplaag.