Het Prinses Amalia Windpark Levert Topprestaties by Eneco En Econcern
Geschreven op 8-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Energie en BesparingUpdate 13 februari 2009: Het in juni vorig jaar door Eneco en Econcern op de Noordzee in bedrijf gestelde Prinses Amalia windpark heeft in het eerste half jaar na de inbedrijfstelling voor 100% aan de verwachtingen voldaan.
Eneco, dat alle elektriciteit uit het park afneemt, heeft in de periode van eind juni tot heden net zoveel elektriciteit uit het windpark gehaald als voor de start werd verwacht. Inmiddels zijn de 60 windturbines geoptimaliseerd en draaien ze bij goede wind op vol vermogen. Bij optimale windomstandigheden worden pieken bereikt in de dagelijkse elektriciteitsproductie die ruim 2 keer zo hoog zijn als de gemiddelde opbrengst.
Het Prinses Amaliawindpark, Nederlands grootste windpark in de Noordzee, ligt op 23 kilometer uit de kust van IJmuiden. Bij de start was de verwachting dat het park 435 GWh aan stroom per jaar zou gaan leveren, genoeg om 125.000 Nederlandse huishoudens van duurzame elektriciteit te voorzien. Tot nu toe blijkt de hoeveelheid elektriciteit die door de 60 windturbines wordt geproduceerd overeen te komen met de verwachting. De hoogst genoteerde elektriciteitsproductie werd vorige week genoteerd. Bij een optimale windkracht 6 produceerde het Prinses Amaliawindpark 2,6 miljoen kWh per dag. De opbrengst is dan groot genoeg om ruim 250.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien!
Door een goed voorbereide bouw, optimaal beheer en onderhoud is de beschikbaarheid van het Prinses Amaliawindpark erg goed gebleken. De geplaatste windturbines functioneren geheel volgens verwachting en met een grote beschikbaarheid om op een duurzame wijze elektriciteit te produceren. Bij de gemeten elektriciteitsproductie wordt een jaarlijkse uitstoot van 225.000 ton CO2 vermeden. Bron: Eneco
8 juni 2008: Nederland’s grootste offshore windpark is geopend. Het Prinses Amalia Windpark, vernoemd naar Prinses Catharina-Amalia, de oudste dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima levert genoeg stroom om 125.000 Nederlandse huishoudens van duurzame energie te voorzien.
Weer een mooie stap in de richting van een duurzame samenleving. Ad van Wijk, bestuursvoorzitter van Econcern: “Wij hebben een heldere strategie: we bouwen ieder jaar een nieuw windpark op zee. De opening van dit park is een mooie start. En natuurlijk is wind op zee niet de enige winnende techniek, de zee biedt nog veel meer mogelijkheden om energie op te wekken. Met gebruik van 9% van de Noordzee, kunnen we alle omringende landen van schone stroom voorzien. Hiermee leveren we een bijdrage aan het realiseren van onze missie: een duurzame energievoorziening voor iedereen.”
De 60 windturbines van elk 2 MegaWatt staan 23 kilometer uit de kust in blok Q7 ter hoogte van IJmuiden in een waterdiepte van 19 tot 24 meter. Het Prinses Amalia Windpark is daarmee wereldwijd het grootste windpark buiten de 12 mijlszone dat het verst uit de kust en in het diepste water is gebouwd. Per jaar levert het windpark zo’n 435 GigaWattuur aan elektriciteit. Bron: People Planet Profit P+ Magazine
Zie ook: Het Gemini Offshore Windpark: Funderingen Buitengaats en Zee-Energie Geplaatst - Het Eneco Windpark Luchterduinen: 56% meer Nederlandse Windenergie op Zee
mystuff314 zegt:
9 juni 2008 om 23:09 | Permalink
Correctie. Het windpark levert niet 435 GigaWatt aan elektriciteit op per jaar, watt is namelijk een maat voor vermogen en niet voor energie. Watt betekent Joule per seconde. GigaJoule per seconde per jaar is dus nietszeggend. Dit is een veel gemaakte fout in de media, en een doorn in het oog van wetenschappers.
Laten we dit even uitrekenen voor het meest optimale geval: de 60 windturbines draaien 365 dagen per jaar, op vol vermogen (2 MW). Hierbij nemen we dat (1 dag = 24 uur * 3600 seconde per uur = 86400 seconde).
2*1.000.000*60*86400=10,368 TJ (1 TJ=10^12 J)
Een ander veel gebruikte (niet standaard) eenheid is kWh (hoeveel kilowatt er gedurende 1 uur wordt geleverd) in het meest optimale geval wordt dit:
2*1.000*60*24*365 = 1.051.200.000 kWh/jaar (een miljard kilowatt-uur per jaar.)
Erik van Erne zegt:
10 juni 2008 om 06:36 | Permalink
@mystuff
Je hebt gelijk. Het moet zijn 435 GWh, althans volgens het persbericht.