Volgens de staatstelevisie in Burma heeft de cycloon Nagris 20.000 huizen verwoest op het eiland Haingyi. Ongeveer 90.000 mensen zijn dakloos geworden en er zouden 351 doden zijn. In vijf regio’s is de noodtoestand uitgeroepen. De eerste beelden uit het getroffen gebied in Burma zijn inmiddels ook naar buiten gekomen.
Die beelden geven mij de indruk dat de militiare junta, die al jaren een dictatoriaal bewind voert, de schade niet echt goed in beeld brengt. Het zal mij dan ook niet verbazen als de werkelijke schade vele malen groter is. De militairen zijn er een meester in om alle ernstige zaken behoorlijk af te zwakken. Aan pottenkijkers heeft men absoluut geen behoefte in het land.
Dat er nu hulp is ingeroepen van derden is op zich al verbazingwekkend. De situatie moet welhaast rampzalig zijn. De Verenigde Naties hebben geprobeerd een medisch team naar het getroffen gebied te sturen. Dat is echter mislukt, omdat de wegen onbegaanbaar zijn en de telefoonverbinding platligt.
Wij volgen de ontwikkeling in Burma al jaren en vandaag op Nationale Dodenherdenking, denk ik ook altijd aan de vele doden en vermisten in Burma.
Daar zijn er, dit keer door natuurgeweld van de cycloon Nagris, weer heel veel bijgekomen en daar wordt ik weer heel stil van.
Bron: RTL
Helaas blijkt het aantal doden vele malen groter dan de 351 doden die eerder werden gemeld.
De regering van Birma zegt dat er veel meer doden zijn gevallen door de orkaan Nargis dan aanvankelijk werd gedacht. Alleen al in de stad Bogalay zijn zo’n 10.000 mensen omgekomen door het natuurgeweld.
De Birmese junta heeft om buitenlandse hulp gevraagd. Dat is opmerkelijk, omdat de internationale gemeenschap door het regime tientallen jaren is verguisd.
Inmiddels is bekend gemaakt, waar ik al voor vreesde. Het aantal doden wordt inmiddels geschat op 22.000 en er worden ook nog eens ruim 40.000 mensen vermist.
Het regime heeft zoals te verwachten was, aangegeven dat hulp welkom is, maar dat het natuurlijk niet de bedoeling is dat er hulpverleners Birma binnengaan. Dat past weer helemaal bij het beeld dat de militaire machthebbers nu al vele jaren in stand houden. In Myanmar, zoals ze het zelf noemen, zijn buitenlanders niet welkom, dollars wel.
Klik hier om terug te gaan naar de hoofdpagina.