De Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie start Cradle to Cradle project !
Geschreven op 7-5-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Biologisch, Cradle to Cradle - Circulair, Hergebruik-KringloopIn de rubber- en kunststofbranche zijn vele mogelijkheden voor productvernieuwing, waarbij het gebruik van milieubelastende grondstoffen tot een minimum wordt beperkt. De Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) start een Cradle to Cradle project met een uitdagende doelstelling: herontwerp van product(en) volgens de principes van volledige recylebaarheid of volledige biologische afbreekbaarheid. Geïnspireerd op het momenteel erg populaire concept van Cradle to Cradle.
Het Cradle-to-Cradle concept is een nieuwe manier om tegen productontwikkeling aan te kijken. Deze benadering gaat uit van het totaal elimineren van afval: waarom afval produceren als we producten ook zo kunnen ontwerpen dat ze na afdanking dienen als uitgangsmateriaal voor nieuwe producten of simpelweg als voedsel voor de aarde? Dit visionaire concept heeft al geleid tot succesvolle producten en kan verschillende grote bedrijven tot haar aanhangers rekenen (Nike, Ford, US Postal Service).
Het project is gericht op de ontwerpers en productontwikkelaars van de rubber- en kunststofbedrijven. In het project kiest u één van uw producten uit om het proces van herontwerp te doorlopen. U kiest als uitgangspunt voor herontwerp volgens volledige recyclebaarheid of volgens volledige biologische afbreekbaarheid. In een aantal gezamenlijke bijeenkomsten leert u verschillende methoden voor duurzaam herontwerp, en de ins en outs van volledige recycleerbaarheid en volledige biologische afbreekbaarheid. Daarnaast krijgt u individuele begeleiding van een deskundige adviseur bij het herontwerpen van uw product.
De informatie over recycling heeft betrekking op praktische informatie over de soorten kunststoffen die gerecycled kunnen worden, het gebruik van additieven met betrekking tot recycling, ontwerpregels voor goede demontage, het toepassen van gerecyclede grondstoffen en het opzetten van productterugname-systemen. In de informatie over biologische materialen staan biopolymeren en biocomposieten centraal. U krijgt informatie over de toepassingsmogelijkheden van deze nieuwe materialen, over leveranciers en over belangrijke eigenschappen van de materialen. Bron: NRK