Shell concentreert zich op olie en de dollars stromen binnen !
Geschreven op 3-5-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, KlimaatWat is er toch aan de hand bij Shell? In hoog tempo wordt afscheid genomen van alle projecten waar duurzame energie mee kan worden opgewekt. De laatste stap in de serie is de aankondiging van Shell dat men zich terugtrekt uit een groot windenergie project in Engeland. Bron: Wall Street Journal
Het Financieele Dagblad geeft het antwoord: “Mensen schatten de mogelijkheden van deze energiebron verkeerd in”, aldus topman Jeroen van der Veer van Shell in 2006 over zonnecellen. “Het is een doodlopende straat”. Daarom verkocht Shell alle activiteiten op dit gebied.
Begin van dit jaar liet Jeroen van der Veer zich ook al negatief uit over waterstof. “Voor de productie van waterstof zijn fossiele brandstoffen nodig. Het schiet nog niet echt op met waterstof.”, aldus Jeroen. Bron: Het Financieele Dagblad
Nu neemt Shell afscheid van windenergie? Nee, nog niet helemaal. Shell blijft investeren in de USA en vooral mogelijkheden onderzoeken. Gelukkig zijn er anderen die windenergie wel zien zitten en wel fors investeren in windenergie. Ondertussen zit de Britse regering in een lastige situatie want het hele project voor 1000 MegaWatt windenergie staat op de tocht.
En Shell? Die zien wel wat in tweede generatie biobrandstoffen. Men investeert daar wel wat in, net zoals in de ontwikkeling van thin-solarfilm. En duurzame energie? Daar heeft het publiek gewoon te hoge verwachtingen van. Dat is niet realistisch want we blijven natuurlijk nog decennia afhankelijk van olie en gas en daar investeert Shell natuurlijk wel heel veel geld in. Dat schijnt, aldus analist Herman Bots van effectenbank Theodoor Gilissen, de makkelijkste manier om waarde te creëren voor aandeelhouders. Bron: Het Financieele Dagblad
Nou heb ik er geen idee van of dat ook inderdaad zo is, maar dit is wel een feit: de dollars blijven in enorme hoeveelheden binnenstromen bij Shell dankzij de hoge olieprijzen waardoor de benzineprijzen van record naar record gaan en waardoor u en ik ons weer helemaal suf betalen aan de pomp.
watergeus zegt:
4 mei 2008 om 00:58 | Permalink
Shell heeft vast gelijk. Voor een overheid is het makkelijk om in windenergie te stappen. Het is toch maar belastinggeld. Als de overheid dit goed wil laten uitkomen dan laten ze in de boekhouding gewoon een paar minpuntjes weg.
Een bedrijf kan zich een dergelijke boekhouding niet permiteren.
Minpuntjes van windenergie: productiekosten van windmolens (worden amper gecalculeerd), vervanging van het mechanisch systeem binnen 8 jaar (wordt helemaal niet geboekhoud). In zee is er dan ook nog het probleem van lawaaivervuiling. Onderzoek heeft uitgewezen dat dolfijntjes doof worden van het geluid van windmolens in het water.