HRe Super cv-ketel alleen voor de Rijken en voor deelnemers Veldtest Gaswacht
Geschreven op 29-4-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, InvesterenUpdate 27 januari 2010: Omdat de HRe-ketel momenteel op zeer kleine schaal gemaakt wordt voor de Nederlandse markt liggen de prijzen van de HRe-ketel ver boven een commerciële marktprijs. Binnenkort start een veldtest van Gaswacht in samenwerking met Essent.
Voor Gaswacht klanten in Friesland en Noord-Holland zal een beperkt aantal HRe-ketels beschikbaar komen. De richtprijs hiervan ligt op ca. € 2.800,-. Dit bedrag is inclusief installatiekosten en subsidie van Senternovem.
Voorwaarden voor deelname aan de veldtest
De testperiode duurt 3 jaar. Gedurende deze periode wordt de HRe-ketel op afstand digitaal gemonitord. Dit is noodzakelijk voor het doorgeven en verzamelen van de testgegevens van uw HRe-ketel.
- Gasverbruik van meer dan 1800 kubieke meter aardgas per jaar.
- Afname van gas en elektrisch bij Essent gedurende de testperiode van 3 jaar. (overstappen is mogelijk)
- Geen bezwaar tegen het op afstand digitaal monitoren van de HRe-ketel.
Mocht u in aanmerking willen komen voor de veldtest dan kunt u dat even laten weten via dit formulier.
29 april 2008: Het leek nog zo mooi toen onlangs de subsidieregeling voor energiezuinige of zo u wilt electriciteitsopwekkende CV-ketels werd bekend gemaakt. Tien miljoen euro is er beschikbaar voor om de aanschaf en installatie van de nieuwe Super HR CV-ketel te stimuleren. Met een subsidie van 1000 euro per HRe zal dat geen storm gaan lopen.
Want die HRe super cv-ketel is nu nog schreeuwend duur. Voor 6000 euro heeft u ‘m. Daar gaat dan die 1000 euro van af en daar telt u de kosten voor de instalateur nog even bij. Was u toch net aan een nieuwe cv-ketel toe dan is het verschil tussen een gewone cv-ketel en de super cv-ketel zo’n 4000 euro.
De Super CV-ketel levert ook electriciteit want zodra de ketel aanslaat, gaat ook de Stirling-motor aan het werk. Die maakt twee maal zo efficiënt als in een centrale elektriciteit uit gas en daar zit dan ook de milieu- en financiële winst. Bron: De Telegraaf
Even alles op een rijtje: u bent 4000 euro extra kwijt bij de aanschaf, uw gasverbruik gaat omhoog, u bent ongeveer 180 euro meer aan gas kwijt en u bespaart ongeveer 500 euro op de elektriciteitsrekening. Dat is dus een winst van 320 euro per jaar op uw energierekening. Een investering voor de rijken zou ik zo zeggen.
Of niet? Want heeft u uw huis heel goed geisoleerd, zet u de verwarming een graadje lager en kiest u ervoor om in huis vaker een trui aan te doen, dan gaat uw verwarming natuurlijk veel minder aan. Gevolg: de Stirling-motor komt niet in werking en er wordt geen stroom geproduceerd.
Snapt u het nog ??
Zie ook: Tien miljoen euro voor invoering energiezuinige HRe-ketels ! - HRe-ketel Remeha wint VSK Award 2008 !
Rob Kemkers zegt:
13 mei 2008 om 20:21 | Permalink
Tel daarbij nog het feit op dat waarschijnlijk de standtijd van de Sterling nog niet boven de 10 jaar zit. Waarschijnlijk eerder richting de 6a 8. Krijg je tijdens de levensduur ook nog eens een revisie voor je kiezen..
Henk Wieleman zegt:
3 juli 2008 om 21:51 | Permalink
Kan iemand mij antwoord geven op de volgende vragen:
1. Wanneer komt de eerste HRE op de nederlands markt?
2. Gaat er alleen elektra gemaakt worden als er cv-vraag is, of ook bij ww-vraag?
3. En hoeveel stroom gaat er dan op jaarbasis opgewekt worden bij een huidig gasverbruik van 2000 m3?
4. Last but not least, wat gaat het apparaat kosten? Boven staat een aanschaf van 6000 minus 1000 subsidie is 5000, terwijl een HR-ketel 2000 kost, kom ik op een meerprijs van 3000, en niet van 4000.
N Eerenberg zegt:
17 december 2008 om 17:15 | Permalink
Heeft iemand wel eens aan en zonneboiler gedacht.
die kost een stuk minder en zet je gasprijs voor een deel gelijk vast.
Gasprijs stijgt maar gaat alleen omhoog voor het deel wat je gebruikt om bij te verwarmen.
hr ketel jaja maar als de gasprijs stijgt ben je alsnog de klos (edited redactie) ,dan kost het nogsteeds meer geld om energie op te wekken met je stirling in je hr.
Zonneboiler geeft zelfs zonder subsidie uiteindelijk een vast rendement over 20 jaar met garantie van 80% rendement.
Iets om over na te denken dacht ik.
Erik van Erne zegt:
17 december 2008 om 17:26 | Permalink
@N. Eerenberg
Mee eens, de zonneboiler is ook een mooie manier om energie te besparen.
PS: ik heb een woord vervangen door de klos (wel zo netjes)
Dirk zegt:
24 januari 2009 om 12:24 | Permalink
Laatst heb ik een artikel geschreven over de status van de HRE ketel. Het lijkt erop dat hij in 2009 toch echt gaat doorbreken. Al heeft de HRE ketel voorlopig alleen zin voor mensen met een groot verbruik 2000 kubieke meter gas of meer. Lees artikel: Begin je eigen energiecentrale
Gerhard zegt:
8 april 2009 om 09:30 | Permalink
Ben op zoek naar een energiearme cv-ketel. Lees van alles over HRe-ketels. Mijn installateur adviseerde mij een Intergasketel, omdat er een verouderde vloerverwarming ligt. Intergas adverteert ook met een HRe-ketel. Maar werkt deze heel anders dan de Hre-ketels van bijvoorbeeld BAXI of Remeha?
Zijn er trouwens ook andere ketels dan van Intergas, die geen problemen hebben met mijn vloerverwarming?
Gerhard
Harry zegt:
26 april 2009 om 12:40 | Permalink
Baxi is at the forefront in delivering combined heat and power to the home. We have recognised the energy needs posed by climate change and one of our responses is the Baxi Ecogen. The unit is capable of providing up to 24kW of thermal output for space heating and hot water as well as 1kW of electricity per hour. Baxi Ecogen will be commercially available from early 2009.
remy zegt:
31 mei 2009 om 20:53 | Permalink
Weet iemand of het mogelijk is om de warmte van de zonneboiler te gebruiken om de sterling motor aan te drijven? en wie dat al heeft gedaan?
Theo Kwant zegt:
19 juni 2009 om 00:00 | Permalink
Alle energie die een huis binnenkomt gaat er ook weer uit. Je betaalt voor wat je verliest. Om minder voor energie te betalen moet je je verliezen beperken. Door isolatie verhoog je de warmteweerstand, zodat het verliezen per tijdseenheid langzamer gaat.
Ook warmteterugwinning uit ventilatielucht en douchewater draagt hieraan bij.
Electriciteit opgewekt in een centrale heeft op basis van een m3 aardgas een laag rendement (45%). Thuis opgewekt in een microkrachtcentrale is dit veel hoger.
Voor warmwater is echter een zonneboiler meer geschikt. Per m2 levert een zonneboiler meer dan 600 kWh op. In vergelijking levert een zonnepaneel (PV) slechts 100 kWh op. Ook het prijsverschil is aanzienlijk.
Gedonder zegt:
20 juli 2009 om 11:41 | Permalink
Bij HRe-ketels dreigt energieverspilling door een niet goed geregelde energiebelasting. Het loont om ook ’s zomers de verwarming aan te zetten en dan maar de ramen te openen. Lees meer bij Energieraad
Erik van Erne zegt:
8 september 2009 om 11:12 | Permalink
Frits zegt:
18 januari 2010 om 06:48 | Permalink
GasTerra: ‘Eén miljoen HRe-ketels in tien jaar
GasTerra houdt er rekening mee dat er in de komende tien jaar in Nederland 1 miljoen HRe-ketels zullen worden verkocht, micro-wkk’s die behalve warmte ook stroom produceren.
Hans zegt:
27 januari 2010 om 17:01 | Permalink
Ben zoekende naar een installateur die daadwerkelijk kan leveren.
(en niet je tijden aan het lijntje houd en vervolgens je wat anders wil verkopen)
Volgens een rapportje van de VUB, is een losse wkk zelden of nooit rendabel, maar een wkk gekoppeld aan een boiler zou dat wel zijn.
Robert zegt:
28 februari 2010 om 20:41 | Permalink
Even wat aanvullingen.
* De motor in een HRe-ketel is een Stirlingmotor en geen Sterling. Dat is een heel ander type motor.
* Een HRe-ketel met vrije zuiger Stirlingmotor heeft een levensduur van 60.000 onderhoudsvrije bedrijfsuren. Uitgaande van een NL-stookseizoen kom je dan uit op een levensduur van ca. 15 jaar.
* Levenranciers op dit moment: Baxi, Remeha, Eneco en WhisperGen. Andere volgen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat momenteel alleen Baxi positief reageert (www.baxi.nl/hre-ketels/Ecogen_hre-ketels.htm)
* Er worden systemen met en zonder buffer voor warmtapwater geleverd.
Robert zegt:
28 februari 2010 om 20:55 | Permalink
* De HRe-ketel van Intergas is geen micro-wkk maar een ‘gewone’ HR-ketel. Hij produceert dus geen elektriciteit.
* De warmte van een zonneboiler is niet van een dusdanig temperatuurniveau om een Stirlingmotor mee aan te drijven. Wel zijn er Stirlingmotoren die verwarmd worden door zonne-energie middels convergerende spiegels. Geen HRe-ketels dus.
* HRe-ketels wekken elektriciteit op met een elektrischrendement van circa 20%.
* Hoe minder energie (gas) wordt gebruikt voor ruimteverwarming, des te oninteressanter een HRe-ketel wordt…
Hans zegt:
28 februari 2010 om 21:47 | Permalink
Heb contact gehad met de mensen van Wooncomfort. Daar verwarmt de HRe een groot reservoir (CV-water, dat indirect voor WW kan zorgen). Dus daar heeft WhisperGen voldoende “brand-uren”. Maar ik heb nog geen installatiebedrijf in regio Den Haag gevonden dat hiervoor warm loopt. En zelf sta ik huiverig t.o.v. een bedrijf uit Joure. Niets ten nadelen van het bedrijf, maar als het een paar honderd km moet rijden voor een storing? Deze aparaten zijn nog niet echt Off-The-Shelf spullen, dus ik vermoed enige kinderziektes. Maar als men ervaringen met WhisperGen heeft: laat het even weten.
Robert zegt:
1 maart 2010 om 16:22 | Permalink
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat momenteel alleen Baxi positief reageert. Moet uiteraard aangevuld worden met WhisperGen. Kunnen al ‘sinds jaar en dag’ leveren…
Particulieren doen er goed aan nog even te wachten eer overtegaan tot de aanschaf van een HRe-ketel. De huidige apparaten (m.u.v. WhisperGen) zitten nog allemaal in de nulserie dan wel veldtest.
Erik van Erne zegt:
26 november 2010 om 14:58 | Permalink
Een Winter Vol Zomer: CV-Ketel Crisis Makkelijk te Voorkomen
Met het intreden van de kou wil iedereen er warmpjes bijzitten. Om er zeker van te zijn dat de centrale verwarming goed blijft functioneren, is een jaarlijkse controlebeurt belangrijk. Een optimaal functionerende CV-ketel is veilig, bespaart energiekosten en levert een optimaal comfort.
Op een CV-ketelcrisis bij strenge vorst zit niemand te wachten. Toch komt het regelmatig voor dat een CV-ketel er juist midden in de winter de brui aan geeft. Bijna altijd is een gebrek aan onderhoud de oorzaak van de problemen. Zo’n crisis is dan ook heel gemakkelijk te voorkomen door de CV-ketel jaarlijks te laten controleren. UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie van erkende en vakbekwame installatiebedrijven, voert een speciale actie om u te herinneren aan het noodzakelijke onderhoud van uw CV-ketel. De UNETO-VNI-installateur plakt na het onderhoud de sticker Gecontroleerd op uw CV-ketel. Daardoor weet u dat u het komende seizoen weer kunt vertrouwen op uw verwarming. Daarnaast is de sticker een geheugensteuntje voor de onderhoudsbeurt van volgend jaar. Met de meeste installateurs kunt u overigens ook een onderhoudscontract afsluiten. U hebt dan geen omkijken meer naar het onderhoud van de CV-ketel, omdat de installateur zich op eigen initiatief meldt voor de jaarlijkse controle.
De installateur die uw CV-ketel installeert, heeft vóór alles oog voor de veiligheid van u en uw gezin. Behalve het toestelonderhoud kunt u bijvoorbeeld ook afspraken maken voor een controle van de gehele installatie. Tijdens de controle- en onderhoudsbeurt besteedt de UNETO-VNI-installateur ook aandacht aan de afstelling van de CV-ketel. Een goed afgestelde ketel levert u meer comfort op en verbruikt bovendien minder energie. Een makkelijke manier om energie en geld te besparen.
Een CV-ketel heeft normaal gesproken een technische levensduur van zo’n 15 jaar. Is uw ketel aan vervanging toe, dan kunt u het beste kiezen voor een HR-ketel. Een HR-ketel levert méér rendement op dan een VR-ketel. Anders gezegd: een HR-ketel haalt méér warmte uit dezelfde hoeveelheid gas. De HR-ketel doet dat vooral door de condensatiewarmte uit de waterdamp van de rookgassen terug te winnen en opnieuw te gebruiken.
Informatie over onderhoud en handige tips voor een comfortabel gebruik van uw cv-ketel zijn te vinden op Een Winter Vol Zomer
5 Tips voor een warme en veilige winter
1. Isolatie is prima, maar sluit ventilatieroosters nooit af. Een gebrek aan ventilatie kan levensgevaarlijk zijn!
2. Isoleer in onverwarmde ruimten (kruipruimte, bergzolder, garage) de CV-leidingen.
3. Stel bij strenge vorst de thermostaat niet lager in dan 17 C. Daarmee voorkomt u bevriezing.
4. Draai bij vorst de radiatoren een beetje open.
5. Laat uw CV-ketel ieder jaar controleren door een UNETO-VNI-installateur.
Erik van Erne zegt:
26 november 2010 om 15:03 | Permalink
Doe de Wintercheck: Checklist voor CV-Installaties
Tips voor een winter vol zomer comfort en veiligheid:
•Draai af en toe aan radiatorkranen/thermostaatknoppen om ze soepel te houden.
•Draai 1x per jaar de stopkranen en afsluiters in de waterleiding open en dicht, zodat ze niet gaan vastzitten en zich geen vuil in de afsluiter ophoopt.
•Controleer of uw rookmelders nog goed werken en vervang de batterijen minimaal 1x per jaar op een vaste datum (bijv. de jaarwisseling).
•Zorg voor goed werkende buitenverlichting en gebruik als het koud is LED-lampen i.p.v. spaarlampen.
•Controleer leidingen regelmatig op lekkage. Zitten er zichtbare streepjes of veegjes op de leiding vlakbij de radiatorknop, dan kan dat duiden op een naderende zwakte in de leiding.
•Zorg dat legionella en andere bacteriën geen kans krijgen. Laat weinig gebruikte kranen vervangen door een kraan die automatisch na 72 uur doorspoelt, zodat stilstaand water in de leidingen wordt voorkomen.
•Houd altijd een setje geschikte batterijen voor de thermostaat bij de hand. De LED-voeler in de thermostaat blijft namelijk staan in de laatste stand voordat de oude batterij het begeeft. Is die laatste stand erg hoog, dan kunt u hem niet terugzetten voordat u nieuwe batterijen hebt geplaatst.
•Test regelmatig de (hoofd)aardlekschakelaar in de meterkast via de speciale testknop!
Om de CO2-waarden zelf in de gaten te houden, kunt u eenvoudig een mobiele CO2-meter (laten) plaatsen.
•Vergeet niet om regelmatig de filters in airco, afzuigkap e.d. te reinigen.
Knipperende TL-buizen vreten stroom, omdat ze steeds willen opstarten. De buizen worden er ook zwart van. Vervang ze daarom direct.
•Houd ventilatorboxen zoveel mogelijk vrij van stof en vuil door er regelmatig even de stofzuiger op te zetten.
Marcel Gijsen zegt:
24 januari 2012 om 11:45 | Permalink
September 2009 is bij mij een HRe ketel geplaatst als z.g. veldtest. De fabrikant van het toestel zou de veldtest gebruiken om ervaringen, verbruik, voor- en nadelen van dit nieuwe toestel te monitoren. In eerste instantie was ik dol enthousiast en verheugde ik mij dat ik een bijdrage kon leveren aan de verder ontwikkeling van dit nieuwe product. Helaas heb ik hier niets van bemerkt en erger nog, mijn klachten over het functioneren van het toestel werden wel gehoord maar niet verholpen of serieus genomen. Nu is de ketel stuk. Remeha heeft de Bali overgenomen. Garantie weg. HRe NOOIT DOEN.
Robert zegt:
25 januari 2012 om 10:57 | Permalink
@Marcel.
Heb je de HRe-ketel al vervangen of heb je nog baat bij reparatie? Ik ken iemand bij Baxi (Remeha) die verantwoordelijk was/is voor de veldtesten. Mogelijk kan ik je daarmee in contact brengen?
Marcel zegt:
10 februari 2012 om 14:46 | Permalink
Beste Robert,
Bedankt voor jou reactie en aanbod. Kunnen wij misschien verder communiceren via mail?
Sam Berma zegt:
6 maart 2012 om 13:55 | Permalink
Mijn collega cv-installateurs informeren hier duidelijk en adequaat. Leuk op te merken!