Wat is de energiezuinigste straat van Nederland ?
Geschreven op 29-4-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing, Hergebruik-Kringloop, Klimaat, MilieuTja, dat blijft voorlopig nog even de vraag. Maar als het aan Diederik Samson ligt komt daar verandering in. Hij heeft een serieus maar ook ludiek plan.
Hij gaat een wedstrijd houden: Wat is de energiezuinigste straat van Nederland. De ministers Jacqueline Cramer en Ella Vogelaar zijn enthousiast en bekijken of de competitie na de zomer kan beginnen. Samsom heeft de spelregels al bedacht, van wat hij zelf omschrijft als ‘een combinatie van Eigen Huis en Tuin, Mijn Tent is Top, en De Afvallers’.
Bewoners kunnen zich met hun straat inschrijven via het ministerie van VROM. Vooraf moet natuurlijk bekend zijn hoe zuinig of verspillend hun woningen nu zijn. Dat kan via het Energielabel, sinds dit jaar toch al verplicht als je je woning gaat verkopen of verhuren. Dat loopt van klasse A (zuinig) tot G (helemaal niet zuinig).
Samsom: ,,Met een druk op de knop van het kadaster zie je hoe een straat er voor staat. En de grote vraag is vervolgens: waar maakt men na pakweg drie maanden de grootste sprong voorwaarts op het label.” Bron: AD
Mooi plan van Diederik, maar er lopen wat zaken enigzins merkwaardig door elkaar. Eigen Huis en Tuin kan je nou niet echt een programma noemen waar het milieubewustzijn of energiezuinigheid van afdruipt. Mijn Tent is Top heb ik niet gezien, maar de finale was in elk geval op straat een dikke Flop. En over De Afvallers wil ik maar liever zwijgen.
Dan komt er een stukje van het plan dat meer lijkt op een promotie voor het Energielabel. Met een druk op de knop?? Dat moet ik eerst nog eens zien. Lijkt mij nog een heel karwei om de energiegegevens van een huis te gaan opnemen in het Kadaster. De sprong voorwaarts in het Energielabel zou je dan kunnen vastleggen. Helaas zegt het Energielabel wel iets in algemene zin over isolatie en energieverbruik, maar niet in absolute zin. Met andere woorden: je kunt dan onmogelijk de energiezuinigste straat van Nederland aanwijzen. Wel de straat waar de meeste stapjes omhoog zijn gezet met het Energielabel.
Om kans te maken op de hoofdprijs moet er geklust worden. En niet zo’n beetje ook. Samsom: ,,Met vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en dubbel glas kom je een eind. Als je nog meer wilt besparen, kan je bijvoorbeeld een hoogrendementsketel aanschaffen. Die heb ik zelf ook. Of je zet zonnepanelen op het dak” Een beetje verbouwing kost al snel 5.000 euro. Samsom: ,,Maar dat verdien je in vijf tot tien jaar terug.” En voor de winnende straat is het meteen ‘kassa’; de bewoners krijgen alle kosten vergoed. Bron: AD
Een beetje verbouwing kost heel wat meer dan die 5.000 euro, zeker als je er 100% voor gaat om energie te besparen en ik zou graag eens de berekening willen zien waaruit blijkt dat de investering in vijf tot tien jaar is terugverdiend. Of weet Diederik al wat er in de al lang geleden aangekondigde subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen komt te staan?
Hij heeft natuurlijk zelf een ‘hartstikke energiezuinig’ huis. ,,Ik heb het van een aannemer gekocht, die het had gerenoveerd. Dus ik hoef mezelf niet op de borst te kloppen.” Bron: AD