Het idee voor het zonnebos is van de Recreatie Gemeenschap Veluwe (RGV), in samenwerking met Taco Tuinhof, architect van Rothuizen van Doorn t Hooft. Het Zonnebos is een verzameling van Zonnebomen.
Zonnebomen zijn hoge betonnen palen die hoog in de lucht zijn voorzien van doorzichtige zonnepanelen. Constructies dus in de vorm van bomen van verschillende hoogten voorzien van transparante panelen waarmee zonne-energie wordt opgewekt. Alle panelen bij elkaar beslaan 125 vierkante meter, genoeg om 1400 tot 2000 huishoudens te voorzien van stroom. Het plan moet gerealiseerd worden in het recreatiegebied Bussloo op de Veluwe.
In het Zonnebos kunnen diverse evenementen plaatsvinden. Verder worden er op hoogte looppaden en uitkijktorens gerealiseerd, zodat men tussen de panelen kan doorwandelen. Het plan kost 60 tot 80 miljoen euro. De RGV hoopt op subsidie van het Rijk en de provincie. De gemeenteraad van de gemeente Voorst spreekt zich binnenkort over het plan uit. De RGV, die 14 recreatiegebieden in de Veluwe beheert, wil eind 2009, begin 2010 beginnen met de bouw. Bron: P+ People Planet Profit
Geweldig plan. Gewoon doen zo ik zo zeggen. Nu maar hopen dat er niet al te veel mensen zijn die er weer iets op tegen hebben, het niet mooi vinden of niet vinden passen in een recreatiegebied.
Ziet er mooi uit, lijkt goed idee maar is financieel niet haalbaar.
Reken maar eens globaal door.
vriendelijke groet
Han JidW
Leuk. Maar doe mij maar gewoon maximale productie. Voor hetzelfde geld kun je vele malen meer zonnestroom bakken en er een echte energiecentrale van maken. Maar ja, we hebben helemaal geen feed-in systeem voor installaties > 3,5 kWp, dat worden dus financiële drama’s. Dus moeten we het met leuke showprojectjes doen.
Nogmaals, laat maar uitvoeren, maar het zal de zonnestroommarkt in Nederland nauwelijks vooruit helpen. Alleen een Duits EEG zal dat doen.
125 m2 en die artist impression rijmen totaal niet met elkaar. En al helemaal niet met de “te verwachten” productie. 2.000 huishoudens is met de vaak (onterecht) gehanteerde 3.500 kWh/jaar totaal wel 7 miljoen kWh/jaar. Dat zou bij gemiddeld 850 kWh/kWp neerkomen op plm. 8,2 MWp. Dat wordt lastig persen, in 125 m2…
Klik hier om terug te gaan naar de hoofdpagina.