Een heel bijzonder ontwerp van Duggan Morris Architects werd vorige week tot winnaar uitgeroepen in een competitie met 92 inzendingen.
Het nieuwe observatorium in Crosby, nabij Liverpool, bestaat uit een Observatory Deck en een Visitors Centre.
De bouw gaat binnenkort van start en als alles klaar is moet het volledig carbon-neutral gaan functioneren.
Bron: DesignBoom
Leuk die kreten zoals carbon-neutraal maar wat houd het in hoe is het te controleren, worden de bouwactviteiten ook neutraal, de bouwkostwen van de apparatuur voor de bouw ook neutraal en ga zo maar door.
Zeer ondoorzichtig en over het algemmen zijn het vaak niet meer dan kreten die gebruikt worden om goede sier te maken en als het om Engeland gaat ben ik geneigd te geloven dat het meer mooie woorden zijn dan werkelijk concrete cijfers.
zeker met de wetenschap dat de Engelse overheid met cijfers aan komen van 20% reductie van uitstoot van CO2 in een periode dat zijzelf de verwachting hebben dat het luchtverkeer zich zal verdubbelen en daar de luchthavens al voor aanpassen .
Nee geen kreten maar cijfers graag, die zijn te controleren.
@Ellie Visser
Helemaal mee eens. Men heeft het over carbon nuetral als het er eenmaal staat. In principe is dat mogelijk als alle benodigde energie op een duurzame manier wordt opgewekt. De windmolens in het ontwerp verwijzen in die richting.
Je hebt natuurlijk gelijk dat er in de hele bouwfase natuurlijk geen sprake is van carbon-neutral. Vandaar dat de overtreffende trap, die hier in Nederland zo populair is, klimaatneutraal helemaal niet haalbaar is. Dat is zelfs niet meetbaar.
CO2-neutraal is technisch mogelijk. Ook elders in de wereld wordt ingezet op cO2-neutrale gebouwen cq steden. Ook daar is de hele bouwfase volgens mij niet meegerekend.
Carbon-neutral in het gebruik lijkt mij alweer een hele forse stap in de goede richting.
Klik hier om terug te gaan naar de hoofdpagina.