Beleef De Lente by Vogelbescherming Nederland: Signs of Spring by Boston Big Picture
Geschreven op 1-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, NatuurUpdate 25 februari 2020: Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland gaat op zondag 1 maart weer van start.
Op deze zondagochtend zet Vogelbescherming in de uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1 de camera’s bij de broedende vogels aan. De publiekslievelingen ooievaar, steenuil en slechtvalk zijn ook dit jaar weer van de partij.
Zodra de camera’s op zondag 1 maart aan gaan, zijn direct de vaste favorieten te volgen: de ooievaar, steenuil, kerkuil, slechtvalk en bosuil. De bosuil is er elk jaar weer vroeg bij, omdat jonge bosuilen het nest verlaten zodra andere vogels met broeden beginnen. Bosuilen eten behalve muizen namelijk ook kleine vogels. De camera bij het nest waar zowel de zeearend, havik als buizerd op azen, gaat ook dit jaar weer aan. Nieuw dit jaar is een camera bij een tuinvijver in het bos. Voor de camera zie je diverse tuinvogels, zoals de merel en koolmees, drinken en badderen.
De camera’s bij de andere soorten worden gedurende het seizoen aangezet, zodra daar de eerste tekenen van leven zijn. Daar zitten een aantal nieuwe soorten bij. Welke dat zijn wordt later bekend gemaakt. In totaal volgt Beleef de Lente dit jaar minimaal twaalf soorten.
Behalve de livebeelden zijn op Beleef de Lente dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien. Per vogel wordt een weblog bijgehouden door een deskundige om duiding te geven aan de beelden. Ook is er een forum waar kijkers met elkaar kunnen praten over de vogels en hun vragen kunnen stellen aan de deskundigen.
Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland is al jaren een groot succes. Jaarlijks volgen rond de 900 duizend mensen de vogels tijdens het broedseizoen, een groot deel daarvan kijkt zelfs dagelijks.
1 maart 2009: Zo, de natuurlijke lente, ook wel meteorologische lente genoemd is vandaag op 1 maart 2019 officieel van start gegaan en in schrille tegenstelling tot vorig jaar is daar in de natuur nog weinig van te merken. Hoewel het vandaag heerlijk weer is met een relatief hoge temperatuur is de natuur nog lang niet zover.
De opmerkelijk koude periode heeft zijn sporen nagelaten. Flora en Fauna liggen achter op schema en vergeleken met 2008 is dat al gauw een week of acht. Het begin en einde van de lente (21 maart - 20 juni) is bepaald op basis van een afspraak. Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer. Deze lentenachtevening treedt op rond 20 maart op het noordelijk halfrond. Dit jaar is dat op 20 maart om 12:44 uur. Bron: Wikipedia
21 maart 2008: De lente is begonnen, al zou je dat niet direct zeggen gezien het weer de laatste week. Toch kunt u overal in de natuur zien dat de lente echt is begonnen. Planten, bomen en struiken lopen uit. Bloembollen staan in bloei, zoals de tulpen in mijn tuin. En bij ons kantoor heeft zich een merel-paar meester gemaakt van het piepkleine tuintje, meer een binnenplaats met veel planten.
Al weken wordt er gewerkt aan een nest. Benieuwd wanneer de kleintjes er zijn. Ook op ander plaatsen in Nederland worden driftig nesten gebouwd. Via Beleef de Lente geeft De Vogelbescherming u de kans om via geinstalleerde webcams mee te kijken in de nesten van een stuk of zes vogelsoorten.
Kijkt u ook even mee? En hier een serie van 29 fantastische foto’s: Signs of Spring
Weetje zegt:
2 maart 2009 om 08:16 | Permalink
Planten zoals speenkruid, gele kornoelje en sleedoorn liggen gemiddeld anderhalve maand achter op de ontwikkeling in het extreem vroege 2008. De verschillen van dit jaar met vorig jaar zijn volgens de Natuurkalender „spectaculair”. Vorig jaar was de natuur „extreem vroeg”.
Vlinders hebben zich tot nu toe nog nauwelijks laten zien, aldus de Natuurkalender, maar toch kondigen diverse tekenen van de lente zich al aan. Op een klein aantal plaatsen in het westen van het land wordt het eerste bloeiende speenkruid al gezien.
Voor de witte bloesem van de sleedoorn moeten we volgens de voorspelmodule van De Natuurkalender zelfs wachten tot 14 april.
Vorig jaar bloeide het eerste speenkruid al rond 10 februari en de sleedoorn op 24 februari. Door de lage temperaturen in de afgelopen maanden ligt de natuur tussen de dertig en vijftig dagen achter op de ontwikkelingen in de extreem vroege lente van 2008.
h ordelman zegt:
10 maart 2010 om 15:08 | Permalink
geachte mensen,
heb uw site bekeken van beleef de lente.mag ik u er op wijzen om de site
visnatura.nl eens te bezoeken? van 2008 is daar veel te zien over een torenvalk paar in 2009 hebben we ze met meer webcams opnieuw gevolgden heel toevallig een filmpje kunnen maken van de geboorte van het 4e jong dit alles is tezien op de site, misschien horen wij er eens terug gr h ordelman