Klimaatnieuws Antartica: Wilkins IceShelf - Mertz Glacier - RonneFilchner IceShelf - PIG IceShelf
Geschreven op 5-12-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatUpdate 25 juni 2017: Zie: Massive Antarctic Larsen C Ice Shelf Days From Breaking Off
4 november 2011: Zo, het ziet er weer naar uit dat er weer een enorm stuk ijs gaat afbreken van Antarica. Ditmaal gaat het om een stuk ijs van de Pine Island Glacier (PIG IceShelf) ter grootte van New York City.
NASA scientists said they noticed the crack on October 14 while mapping Antarctica’s Pine Island Glacier with a low-flying plane. The crack is about 29km long and averages about 80m wide. Scientists say it is growing about 1.8m wider each day. The Pine Island Glacier is called “the weak underbelly of Antarctica,” and it’s thinning. Source: NASA
28 februari 2010: Niet zo heel veel nieuws, maar wel een recente foto van 26 februari jl., met dank aan NASA, waarop goed te zien is wat een enorm stuk ijs er is afgebroken.
At 94 kilometers (58 miles) by 39 kilometers (24 miles) in size, the B-09B iceberg is comparable to the state of Rhode Island, which is wider but not quite so long. After lingering near the Mertz Glacier in Eastern Antarctica for several years, the massive iceberg collided with the glacier tongue on February 12 or 13, breaking it away from the rest of the glacier. The former glacier tongue formed a new iceberg nearly as large as B-09B. These images, all from the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) sensor on NASA’s Aqua satellite, show the iceberg and glacier tongue immediately before and after the collision. source: NASA
27 februari: Zo, er zijn weer een paar enorme brokken ijs afgebroken van de Mertz Glacier op Antartica.
The piece of ice broke free when another huge iceberg struck Antarctica’s Mertz glacier; now the two icebergs, with a combined weight of 700 million tons, are floating along the Antarctic coast.
The iceberg collision and break-off is a rare event and occurs naturally every 50 to 100 years, scientists say. The new iceberg, which is 49 miles long and about 24 miles wide, holds enough fresh water to supply all of the earth’s human needs for a year. ABC News via Discover Magazine
22 januari 2010: Alweer verontrustend nieuws over Antartica. Lijkt wel of er nu aan alle kanten van de Zuidpool enorme stukken ijs aan het afbreken zijn.
Dit keer gaat het over de Pine Island Glacier (PIG) Ice Shelf die volgens onderzoekers het zogenaamde tipping-point is gepasseerd. Dat betekent dat er weer een enorm brok ijs de zee in gaat schuiven.
Zie ook: PIG NASA
17 januari 2010: Dit keer gaat het om een ander stukje ijs dat ook door de NASA in de gaten wordt gehouden en daarmee weten we nu dat er een enorm stuk ijs aan het afbreken is van de Ronne-Filchner Ice Shelf.
Kijkt u zelf even naar de beelden van 12 en 13 januari 2010 die door NASA zijn gemaakt en bedenkt u er even bij dat het de beelden van grote afstand zijn gemaakt. Zo op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat het om een blok ijs gaat, ter grootte van de staat Rhode Island.
Zie ook: Klimaatnieuws: The Mertz Glacier Tongue is Afgebroken
23 november 2009: Zo, er zijn weer wat nieuwe satellietbeelden van de situatie bij de Wilkins IceShelf en het beeld blijft slecht. Massa’s ijs verdwijnen in zee.
14 augustus 2009: Er blijven ongelofelijke stukken ijs afbreken en uiteindelijk verdwijnen die als sneeuw voor de zon.
6 juli 2009: Zo, het tempo zit er goed in. Zoals u zelf kunt zien door de satellietbeelden van een maand terug te vergelijken met de laatste opname op 5 juli 2009.
De vraag is hoe lang en hoe snel zal het afbrokkelen van enorme stukken ijs doorgaan en vooral wat de gevolgen zullen zijn voor de zeespiegelstijging.
Zie ook:
Klimaatnieuws: IJs op Groenland smelt sneller en sneller -
Leefgebied ijsbeer wordt steeds kleiner !
Klimaatnieuws - Nieuwe studie bevestigt sneller afsmelten ijskap Antarctica !
Tsunami door smeltende gletsjer !
Klimaatnieuws: Nieuw dieptepunt zee-ijs in Noordpoolgebied
17 mei: Op de satellietbeelden is te zien hoe het afbreken van ijs in een steeds sneller tempo gaat. Zie de nieuwste foto van vandaag.
11 mei 2009: Slecht nieuws van Antartica. De hoeveelheden ijs die afbreken van de Wilkins Ice-Shelf nemen in rap tempo toe.
Ook elders op Antartica in de buurt van de Commonwealth Bay in Oost Antarctica hebben wetenschappers een enorme scheur ontdekt in de Mertz Glacier. Men verwacht dat er ieder moment een blok ijs zal afbreken met een lengte van 75 kilometer.
De Mertz Iceberg is een enorm blok ijs dat langzaam maar zeker zal smelten en daardoor zal, naar men heeft berekend, een onwaarschijnlijke 750.000 gigaliter aan ijs toegevoegd worden aan het zeewater
Dat is dus 750.000.000.000.000 liter. Ter vergelijk: In Australië heeft men een tekort van 231 gigaliter
Update 29 april 2009: De Wilkins Ice-Shelf verliest in een razendsnel tempo enorme stukken ijs. Deze week is er weer een stuk ijsberg ter grootte van New York City losgeraakt.
Vergelijkt u de foto’s van 28 april maar eens met die van 6 april of met die van 31 maart 2009. Hoe het een jaar geleden was kunt u nog even zien op de foto’s onderaan dit artikel..
5 april 2009: In Antarctica is een ijsschots ter grootte van een kwart van Nederland afgebroken van het Wilkins IJsplateau. Een brug van ijs die de schots op zijn plaats hield, is ingestort, blijkt uit satellietbeelden.
Omdat wetenschappers de breuk al zagen aankomen, werd het plateau goed in de gaten gehouden. Men hoopt dat de beelden meer informatie kunnen geven over wat er precies gebeurd is.
De opwarming van de Aarde gaat in Antarctica bijzonder snel: de afgelopen vijftig jaar steeg de temperatuur er met drie graden.
Het afbreken is ook slecht nieuws voor het Wilkins Plateau zelf. Door de stijgende temperatuur en het wegvallen van de natuurlijke buffer, zal het zeewater de schol sneller doen afkalven. Bron: VWK
Update 4 april 2009: De nieuwste beelden vanuit de ruimte geven aan dat het het afbreken van de Wilkinsplaat nog slechts een kwestie van tijd is.
Met een webcam vanuit de ruimte, of is dat eigenlijk een spacecam, kunt u zien hoe vlug er steeds meer ijs losbreekt op dit stukje van Antartica. Bron: VWK
Update 22-01-2009: De Wilkinsplaat, een reusachtige Antarctische ijsplaat, staat op het punt te desintegreren en in zee te stromen, zeggen Britse en Nederlandse onderzoekers.
De ijsplaat heeft een oppervlak van duizenden vierkante kilometers en steekt als een platte berg 20 meter boven zeeniveau uit. Op satellietbeelden is te zien dat de plaat inmiddels vol grote scheuren zit en enkel nog wordt bijeengehouden door een steeds smallere strook zee-ijs.
Deze 40 kilometer lange ijsdam, die ‘als een kurk op een fles’ de rest van de gebarsten ijsplaat fixeert, was in 1950 nog 100 kilometer breed. Inmiddels rest volgens de British Antarctic Survey (BAS) niet meer dan een ‘splinter’ stabiel ijs, slechts 500 meter breed. Zodra deze doorbroken wordt, zal ook de achterliggende massa in zee stromen, verwachten de onderzoekers.
“Het kan nu elk moment gebeuren” zegt David Vaughan, een glacioloog van BAS. “We zijn hier getuige van de laatste momenten van de Wilkins-ijsplaat.” Om de bewegingen van het ijs te registreren heeft Vaughan een GPS-meter op de plaat gestationeerd. Deze verzamelt gegevens voor onderzoek van IMAU, het Instituut voor Atmosferisch en Marien Onderzoek van de Universiteit Utrecht.
“Deze ijsplaten zijn een soort gletsjers, die op hun plek worden gehouden door bijvoorbeeld eilandjes”, vertelt Michiel van den Broeke, van IMAU. “Het is zeer zorgwekkend dat ze nu zo snel verdwijnen.” Het afbreken van de beschermende ijsplaten kan er volgens Van den Broeke voor zorgen dat ook de achterliggende gletsjers sneller naar zee gaan stromen. Dit kan de zeespiegelstijging versterken. Bron: VWK
05-12-2008: Zo, we zijn weer een half jaar verder en de zomer komt er weer aan op Antartica en dat betekent dat er weer hele grote delen gaan afbreken. Het westelijk gedeelte van Antartica waar het afbreken van enorme stukken ijs, steeds sneller gaat, blijkt ook een stuk sneller op te warmen dan welke plaats op aarde dan ook. In de afgelopen 50 jaar is het daar maar liefst 2,5 graden Celsius warmer geworden. Geen wonder dat er steeds meer ijs afbreekt en met donderend geraas in zee stort.
Recente satellietbeelden van de Wilkins ice shelf geven opnieuw reden tot grote bezorgdheid. Er staat een gigantische ijsschots op afbreken die de verbinding vormt tussen twee Antarctische eilanden. Bron: New Scientist
10-07-2008: De berichten over Antartica blijven elkaar in snel tempo opvolgen. Zie Pine Island Glacier en IJs Smelt Sneller. Helaas is er weer slecht nieuws. Er is een enorm stuk Van Antartica afgebroken.
Dit keer gaat het om de Wilkins Ice Shelf waar op 28 februari jl. via satellietbeelden werd waargenomen dat er een enorm stuk ijs ging afbreken. Inmiddels is het proces in volle gang. Het gaat om een stuk ijs met een oppervlakte van 13.680 vierkante kilometer. Dat komt overeen met de oppervlakte van Vlaanderen. Bronnen: Los Angeles Times en NSIDC
Eind mei is nog eens een gebied van ongeveer 160 vierkante kilometer afgebroken van de Wilkins-ijsplaat in het zuidpoolgebied. ESA‘s aardobservatiesatelliet Envisat nam het verschijnsel voor het eerst in de antarctische winter waar.
De Wilkins-ijsplaat is een brede plaat van drijvend ijs op het antarctische schiereiland, ten zuiden van Zuid-Amerika. De plaat is verbonden met de twee eilanden Charcot en Latady. In februari (zie boven) was al een gebied van ongeveer 400 vierkante kilometer van de plaat afgebroken, waardoor de verbinding tot een strook van 6 km verkleind werd. Met het verder afkalven van de plaat in mei is dat nog amper 2,7 km.
Het antarctisch schiereiland is de afgelopen 50 jaar met 2,5 °C opgewarmd. De afgelopen 20 jaar zijn zeven ijsplaten langs het schiereiland in stukken gebroken of kleiner geworden. Het heel spectaculaire afbreken van de Larsen B-ijsplaat werd in 2002 door Envisat waargenomen, amper enkele dagen na de lancering van de satelliet. Bron: Klimaatnieuws
Patrick zegt:
26 maart 2008 om 09:12 | Permalink
Ik vraag met echt af of wij daar wat van merken? En of er aan de andere kant weer niet een stuk ijs bijkomt.
Erik van Erne zegt:
26 maart 2008 om 18:55 | Permalink
Inmiddels is er een filmpje beschikbaar met de verontrustende beelden:
http://www.guardian.co.uk/users/milieunet/clippings
Erik van Erne zegt:
27 maart 2008 om 06:08 | Permalink
Ook CNN heeft zich op het afbrekende stuk ijs op Antartica gestort. Kijkt u even naar de rapportage: http://edition.cnn.com/2008/TECH/03/25/antarctic.ice/index.html#cnnSTCVideo
Op National Geographic kwam ik ook nog een hele duidelijke viedeo tegen:
http://video.nationalgeographic.com/video/player/news/environment-news/arctic-iceshelf-apvin.html
Erik van Erne zegt:
27 maart 2008 om 06:15 | Permalink
@Patrick
Over de gevolgen en wat wij daar van merken worden eigenlijk nergens mededelingen gedaan. Feit is dat er op Antartica heel veel ijs de zee in dondert. Ander feit is dat op de Noordpool de hoeveelheid ijs steeds minder wordt. Ook op Groenland gaat de klimaatopwarming sneller dan verwacht. De gevolgen? Merken we nog wel. Gisteren bekend gemaakt: de winters in Rusland en Canada zijn nu een graadje of vier warmer dan in de jaren 50.
Volgens mij is het vrij simpel, maar ik geef op voorhand toe dat ik er weinig tot geen verstand van heb. Alles wat er in de oceanen aan massa bijkomt zorgt er ergens in de wereld voor dat het zeewaterpeil omhoog gaat. Wet van de communicerende vaten.
Kan iemand hier wat meer over zeggen?
Joost zegt:
27 maart 2008 om 08:52 | Permalink
@Patrick
De gevolgen laten zich aan de andere kant van de planeet al voelen. De eilandengroep Tuvalu zit met ongekende overstromingen ten gevolge van de stijging van de zeespiegel. Er wordt zelfs aan gedacht om de inwoners van de eilanden te evacueren naar Nieuw Zeeland. Hoeveel meer bewijzen moeten er nog zijn vooraleer sommige mensen hun ogen open gaan?!
Trouwens, Nederland (niet voor niets de lage landen) zal ook te kampen krijgen met problemen, waar zelfs de deltawerken niet op voorzien zijn. Kwestie van tijd.
Double-J zegt:
27 maart 2008 om 09:52 | Permalink
Helaas is het zo dat het handelen van de ‘rijke’ landen invloed heeft op de armere landen, waar nu overstromingen plaatsvinden.
Het verschil tussen de Noord- en Zuidpool is, dat het ijs op de Zuidpool landijs is. Al het gesmolten ijs draagt bij aan de stijging van de zeespiegel. Dit is niet zo bij de Noordpool. Aangezien ijs meer ruimte inneemt van water en het ijs op de Noordpool drijft, heeft het smelten van de Noordpool minder invloed.
Het stijgen van de temperatuur en de concentratie aan CO2, heeft echter wel invloed op het klimaat en het weer over de hele wereld. De elfstedentochten zijn nog ver weg…
Hans Hamers zegt:
29 maart 2008 om 15:35 | Permalink
Volgens mij is het zo dat het ijs niet meer ruimte inneemt dan water, maar dat de temperatuur van het water er voor zorgt dat de zeespiegel stijgt.
Zie ook: http://www.globale-opwarming.eu/?p=12
Erik van Erne zegt:
5 december 2008 om 13:16 | Permalink
Erik van Erne zegt:
24 januari 2009 om 10:17 | Permalink
Robert zegt:
1 februari 2009 om 12:23 | Permalink
Een ijsklontje in een glas water zal het glas water niet voller maken.
Zo zal het smelten van de NOORDPOOL! niets uitmaken voor het waterniveau op aarde.. (al is het natuurlijk al wel zonde dat zo’n gebied door ons toedoen verdwijnt) (inclusief ijsberen en andere unieke flora en fauna)
MAAAARRRRRR!! de ZUIDPOOL, is een stuk ijs op het land! Als dat ijs het water in glijdt, stijgt het water wel degelijk!! Daarom mag antartica niet smelten
Ook Gletsjers in Groenland mogen niet smelten, want dan komt dat smeltwater extra in de Oceaan en stijgt het water!
Erik van Erne zegt:
1 februari 2009 om 17:51 | Permalink
@Robert
Helemaal mee eens. Helaas is er nog meer slecht nieuws. De gletsjers op het land smelten sneller dan ooit. Zie:
http://www.realclimate.org/index.php/archives/2009/01/a-global-glacier-index-update/
http://www.grid.unep.ch/glaciers/
josey zegt:
26 februari 2009 om 18:59 | Permalink
gezien de gemiddelde temperatuur (kou) in die continenten kan het toch niet zo zijn dat met 2 graden temperatuurverschil gelijk alles wegsmelt. hoogstens de randen waar het rond het vriespunt kan komen. Ik hoor altijd een hoop stemmingmakerij. stijging tot 60 meter….nou dan moet het eerst nog een graadje of 40 a 50 warmer worden.
Erik van Erne zegt:
23 maart 2009 om 11:13 | Permalink
Climate Warming Affects Antarctic Ice Sheet Stability
A five-nation scientific team has published new evidence that even a slight rise in atmospheric concentrations of carbon dioxide, one of the gases that drives global warming, affects the stability of the West Antarctic Ice Sheet (WAIS). The massive WAIS covers the continent on the Pacific side of the Transantarctic Mountains. Any substantial melting of the ice sheet would cause a rise in global sea levels.
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090318140522.htm
Erik van Erne zegt:
4 april 2009 om 09:32 | Permalink
Collapse of the ice bridge supporting Wilkins Ice Shelf appears imminent
3 April 2009: The Wilkins Ice Shelf is at risk of partly breaking away from the Antarctic Peninsula as the ice bridge that connects it to Charcot and Latady Islands looks set to collapse. The beginning of what appears to be the demise of the ice bridge began this week when new rifts forming along its centre axis resulted in a large block of ice breaking away.
The Advanced Synthetic Aperture Radar (ASAR) images acquired on 2 April 2009 by ESA’s Envisat satellite confirm that the rifts are quickly expanding along the ice bridge.
http://www.esa.int/esaCP/SEMD07EH1TF_index_0.html
michel witte zegt:
8 april 2009 om 20:01 | Permalink
als het ijs ontdooit wordt het tijd om de pinguins op te eten want opnieuw invriezen mag niet..
marc ketelaars zegt:
17 april 2009 om 15:39 | Permalink
Er ligt op dit moment op de wereld 700.000 km 2 meer aan zeeijsoppervlak dan het gemiddelde vanaf 1979. Rond de zuidpool 1.200.000 km2 meer dan gemiddeld. Nu is dat zeeijs niet zo dik als de wilkins ijsplaat maar de kreet de poolkappen smelten is wat te kort door de bocht.
Bekijk het zelf op: http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/
Henk zegt:
17 april 2009 om 20:42 | Permalink
@marc ketelaars
Interressante info. Geloof niet dat er hier iemand inderdaad wel erg kort door de bocht aan het roepen is dat de poolkappen smelten. Zover is het gelukkig nog lang niet.
Wat wel feiten zijn: er breken grote stukken, zeer dik ijs af op verschillende locaties op Antartica. Wat ook een feit is dat overal in de wereld de gletsjers in steeds sneller tempo smelten. Nog een feit is de situatie op Groenland. En ook met het Noordpoolijs is van alles aan de hand.
NASA Study Shows Thinning Arctic Sea Ice
Ar zegt:
11 mei 2009 om 08:33 | Permalink
Global warming’s toll: 18,000 year-old Glacier in Bolivia is gone
Godebald zegt:
12 juli 2009 om 12:45 | Permalink
Volgens onderzoekers van de Zwitserse Technische Hogeschool (ETH) is het totale volume van de gletsjers in Zwitserland de laatste 10 jaar met zo’n 12 procent gekrompen. Middels een nieuwe methode om de totale massa van gletsjers te berekenen, wordt de totale ijsmassa van de Zwiterse gletsjers geschat op 74 kubieke meter in 1999, waarvan inmiddels zo’n 9 km3 is verdwenen (12 procent). In het jaar 2003 met een recordwarme zomer verdween alleen al 2,6 km3.
http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=3247&Itemid=26
Bart Weerman zegt:
16 juli 2009 om 13:10 | Permalink
Gedurende vele jaren hebben onderzoekers het antarctische ijs beschouwd als zijnde een relatief stabiele massa. Onderzoekers van de universiteit van Washington hebben nieuwe studies naar voren gebracht die er op wijzen dat bij het verdwijnen van de ijsplaten op zee als buffer, de normale dynamische processen op West-Antarctica verantwoordelijk zijn voor een beduidende uitdunning van het ijs, ze kunnen versneld worden.
De West-Antarctische ijskap is, zover bekend is, steeds stabiel geweest en veranderingen zijn slechts op een schaal van honderdduizenden jaren terug te vinden. Zo verhoudt het zich echter niet meer in het westelijke Antarctica. In de laatste jaren zijn Larsen’s en daarna Wilkins’ ijssplaat ineengestort en uiteengevallen. Als gevolg daarvan zijn de gletsjers - die verbonden waren met die ijsplaten - versneld naar de zee aan het glijden. Schuld daaraan is het verdwijnen van de druk van de ijsplaat aan de voorzijde van de gletsjer, de ijsplaat werd op zijn beurt weer door het water omhoog- en min of meer teruggedrukt. Onderzoekers zijn nu bezorgd over de stabiliteit van de West-Antarctische ijskap vanwege het teloor gaan van deze tegenkracht.
Een ijsplaat is een gletsjer die schuift over land naar en in zee. Hoewel er water onder de plaat is, is die ook nog vastgevroren aan het vasteland en eilandjes. Een ineenstorting van een ijsplaat draagt op zich niets bij aan de hoogte van het water over de wereld. Als het gletsjerdeel van de ijsplaat de zee instroomt draagt het echter krachtig bij aan de waterhoogte over de wereld.
Erik van Erne zegt:
21 juli 2009 om 19:17 | Permalink
Erik van Erne zegt:
14 augustus 2009 om 09:55 | Permalink
Slecht nieuws ook van de Noordpool. Uit recent onderzoek blijkt dat daar niet alleen veel minder ijs is, maar het ijs blijkt ook een heel stuk dunner te zijn dan in het verleden.
http://tinyurl.com/kkrde5
Erik van Erne zegt:
15 oktober 2009 om 20:43 | Permalink
Armond zegt:
26 februari 2010 om 08:41 | Permalink
Giant iceberg breaks off from Antarctic glacier
An iceberg the size of Luxembourg has broken off from a glacier in Antarctica after being rammed by another giant iceberg, scientists said on Friday, in an event that could affect ocean circulation patterns.
Bernd Schniemayer zegt:
27 februari 2010 om 09:35 | Permalink
Antarctic Ice Shelf Collapse Possibly Triggered by Ocean Waves, Scripps-led Study Finds
Depicting a cause-and-effect scenario that spans thousands of miles, a scientist at Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego and his collaborators discovered that ocean waves originating along the Pacific coasts of North and South America impact Antarctic ice shelves and could play a role in their catastrophic collapse.
According to Bromirski, storm-driven ocean swells travel across the Pacific Ocean and break along the coastlines of North and South America, where they are transformed into very long-period ocean waves called “infragravity waves” that travel vast distances to Antarctica.
naomi bazilepo zegt:
3 maart 2010 om 09:35 | Permalink
omg i cant believe it we gonna die
when we gonna die do something now you stil can
i have a grandmother she can die now she is old verry old !!!!!!!!!!!!
Erik van Erne zegt:
7 maart 2010 om 14:43 | Permalink
Animation of Giant Iceberg Collision as Seen From Space | Wired Science | Wired.com http://goo.gl/iqZy
Miroslaw Roman Zielinski zegt:
1 mei 2010 om 17:57 | Permalink
“De menselijke tragedie of een boodschap voor ons allen”
Een boek dat uw leven met zekerheid zal veranderen. Het zal iedereen aan het te denken zetten over het leven om ons heen. De wereld waarin de macht van het geld al de overhand heeft genomen. Waarin oorlogen mensen ongewenst verdriet en pijn doen. Dat de rijken steeds rijker en de armen steeds armer worden. Dat de motor van de wereldeconomie aan het vastlopen is. Dat het leengeld al zijn langste tijd heeft gehad. Dat de primaire levensbronnen, die zo essentieel zijn voor ons mensen op deze planeet, bewust verbruikt en vernietigd worden. Waarin respect voor het leven om ons heen al verloren is. Dat de gevolgen van menselijk gedrag en hebzucht naar geld en politieke macht als ook de religieuze dogma’s de oorzaak zijn van al die ellende om ons heen. Een maatschappelijk levenssysteem dat niet meer werkt! Het is een boek dat uw ogen opent voor de waarheid om u heen, een boek dat iedereen zou moet lezen. Alstublieft twijfel niet, lees dit boek en wordt eens wakker van de dagelijkse illusie om ons heen! http://www.freeMusketeers.nl
bjornfleo zegt:
3 oktober 2010 om 18:23 | Permalink
ik vindt het grappig om de filmpjes te kijken en ook leuk
maar ook grap
ik doe dit graag
brb
xP
maar ik hou ook van pinguins
:-D
Erik van Erne zegt:
16 december 2010 om 15:44 | Permalink
Wind, warmer water driving Antarctica ice loss
West Antarctica has been losing ice and scientists now think they know why. New satellite images and airborne data point to wind and water as the main culprits. Stronger winds lift warmer water onto the ice shelf, leading to the acceleration of ice loss.
Ted Scambos, a glaciologist at the University of Colorado, Boulder, says the phenomenon has led to major ice thinning in the Antarctic Peninsula and the Pine Island Glacier, the biggest of the western glaciers. Source: TOI
Erik van Erne zegt:
8 juni 2013 om 17:24 | Permalink
What Scientists Are Seeing Over Antarctica
NASA’s Operation IceBridge has launched its Antarctic 2012 campaign, flying high-priority missions measuring polar ice from a base of operations at the tip of Patagonia on the Strait of Magellan. They have even made a return visit to the Pine Island Glacier, the site of last year’s discovery of a massive rift in the ice.
Bill zegt:
20 augustus 2017 om 10:26 | Permalink
West Antarctic Ice Sheet May Hide World’s Largest Volcanic Range
The ice sheets of Antarctica may be hiding the world’s largest volcanic range, according to a new study from the University of Edinburgh. The new work discovered around 100 “new” volcanos in the Antarctic region, some of which are as tall as 3,850 meters.
“They analysed the shape of the land beneath the ice using measurements from ice-penetrating radar, and compared the findings with satellite and database records, as well as geological information from aerial surveys.
“Scientists found 91 previously unknown volcanoes, ranging in height from 100 to 3850 metres. The peaks are concentrated in a region known as the West Antarctic Rift System, spanning 3,500 kilometres from Antarctica’s Ross Ice Shelf to the Antarctic Peninsula.
“… Their results do not indicate whether the volcanoes are active, but should inform ongoing research into seismic monitoring in the area. Volcanic activity may increase if Antarctica’s ice thins, which is likely in a warming climate, scientists say. Previous studies and the concentration of volcanoes found in the region together suggest that activity may have occurred in previous warmer periods.”