Cradle to Cradle Boek in het Nederlands
Geschreven op 5-11-2007 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Agenda, Cradle to Cradle - Circulair, Duurzaam, Energie en Besparing, Hergebruik-Kringloop, Klimaat, Milieu, MVOCradle to Cradle design is de manier om met behoud van het milieu toch een hoog welvaartsniveau te handhaven.
Op 1 november is de presentatie van de Nederlandse vertaling van het boek ‘Cradle to Cradle – Remaking the Way We Make Things’ van Michael Braungart en William McDonough. De auteurs bewijzen met hun revolutionaire concept Cradle to Cradle dat economische groei helemaal niet ten koste hoeft te gaan van het milieu.
Cradle to Cradle gaat uit van de driehoek Ecology, Economy, Equity. Veel organisaties en bedrijven hebben de drie P’s (People Planet, Profit) geadopteerd als richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De drie E’s moeten nadrukkelijk in balans zijn. In een holistische benadering waarbij de drie E’s constant ten opzichte van elkaar moeten worden afgewogen. Er is dus sprake van communicerende vaten waardoor de afweging en beslissing meer integraal wordt.
Duurzaamheid kan alleen succesvol zijn als er een duidelijke balans is tussen de drie E’s: Ecology, Economy, Equity. U kunt het boek nu al hier bestellen.
Zie ook: De Kracht van Duurzaam Veranderen by Anne-Marie Rakhorst: Leiderschap, Verleiding, Betrokkenheid en Succes - Nieuwe Energie: Nederland na het Fossiele Tijdperk by Anne-Marie Rakhorst – De winst van duurzaam bouwen – Duurzaam ontwikkelen… een wereldkans – Vastgoed Personality 3: “Tomorrow’s Growth” by Anne-Marie Rakhorst – Anne-Marie Rakhorst op de Catwalk: Nederland in 25 jaar onafhankelijk van fossiele brandstoffen - Geld Stuurt de Wereld: Jij Bepaalt de Koers by Anne-Marie Rakhorst - Route Circulair: Een Roadmap Voor Een Circulair Bedrijfsmodel
l pardoel zegt:
4 november 2007 om 11:03 | Permalink
zojuist het programma vroege vogels beluisterd, een goede zaak de nederlandse vertaling van het boek. graag wordt ik op de hoogte gehouden van ontwikkelingen in het bedrijfsleven in Nederland.
bijvoorbeeld welke bedrijven werken al met dit principe, zodat ik mijn aankopen kan afstemmen op deze duurzame produkten.
graag verdere info,
m.vr.gr. l.pardoel
leon zegt:
7 november 2007 om 10:57 | Permalink
Misschien zou u meer informatie over dit onderwerp kunnen krijgen bij Search BV, een ingenieursburo. De Nederlandse versie is namelijk een initiatief van Anne-Marie Rakhorst, directeur van dat bedrijf. Is er iemand op het congres geweest op 1 en 2 november in Maastricht?
Groeten Leon
Erik van Erne zegt:
7 november 2007 om 11:08 | Permalink
@pardoel
Helaas is het nog niet zo dat er al veel Cradle to Cradle producten te koop zijn. Binnenkort meer.
iobs zegt:
15 november 2007 om 23:02 | Permalink
@leon
Ik ben geweest in Maastricht. Op m’n blog vind je wat info, maar natuurlijk ook de Cradle to Cradle Chronology met een overvloed aan informatie.
hteekens zegt:
29 november 2007 om 17:54 | Permalink
Wat ik uaanraad, neem eens contact op met : w.hoentjen@ avvn.nl hij is dir. van het Alg.Verbond van volkstuinverenigingen in Ned.
Het lijkt mij dat juist deze mensen de gedachten van Cradle to cradle in de praktijk kunnen brengen en dat ook wel willen.
Met vr. groeten HT Waddinxveen
pbusker zegt:
29 november 2007 om 21:12 | Permalink
Is de nederlandse versie van het boek ook van hetzelfde materiaal als het oorspronkelijke boek? Anders gaan we de cradle to cradle gedachte gelijk al weer voorbij lijkt mij.
Met vriendelijke groet,
Pim Busker
Erik van Erne zegt:
30 november 2007 om 16:55 | Permalink
@Pim,
Daar was ik eigenlijk wel van uitgegaan. Voor de zekerheid even met de direct betrokkenen contact gehad. Helaas niet van hetzelfde materiaal. Dit is het antwoord dat ik ontving:
Zoals eerder vandaag telefonisch besproken stuur ik u de gevraagde informatie van de papiersoort waarop het boek Cradle to Cradle is gedrukt.
Cradle to Cradle - afval = voedsel is gedrukt op:
Binnenwerk- Lessebo natural (Hansa Papier, onderdeel van de Igepa Group), Lessebo is PEFC gecertificeerd. PEFC (Program for the Endoresement of Forest Certification Schemes) is het internationale keurmerk voor duurzaam bosbeheer.
Omslag- Trucard (Proost & Brandt), vervaardigd uit 100% elementair chloorvrije (EFC-Elementary Chlorine Free) cellulose, afkomstig uit zorgvuldig beheerde productiebossen over de hele wereld.
ekamer zegt:
30 januari 2008 om 21:06 | Permalink
Er zijn wel wat producten op de markt. Graag willen we de lijst laten groeien, want de cradle to cradle gedachte is de basis en nu nog de uitvoering. Laten we herontwerpen en produceren.
Uit nieuws heb ik vernomen dat er een nieuw boek uitkomt waarin meer handvatten geboden worden.
Erik van Erne zegt:
31 januari 2008 om 07:27 | Permalink
@ekamer
Op jouw lijst staan ook producten in de categorie Cradle to Cradle die dat niet zijn. Wij zijn heel erg voorstander van heldere, zuivere informatie. Niet alles wat composteerbaar is, is Cradle to Cradle.
Als iedereen nu weer heel makkelijk het etiket C2C overal op gaat plakken dan verliest ook dat weer direct zijn waarde.
Voorbeelden genoeg hoe dat fout gaat, zie Greenwashing
En hier wat meer info over het nieuwe Cradle to Cradle boek.
ekamer zegt:
31 januari 2008 om 09:02 | Permalink
Geachte Erik Erne,
Bedankt voor uw reactie.
Ook fijn dat u verwijst naar onze site.
Opmerkingen ter verbetering zijn zeer welkom.
Onze bedoeling is om een pure C2C site te bouwen, het is alleen soms moeilijk te beoordelen of producten echt C2C zijn.
Uiteindelijk willen we de site uitbouwen tot een kennisnetwerk waar vooral producenten, ontwerpers en (interieur)architecten gebruik van gaan maken.
Kennis over materialen, en de daaruit voortgekomen ontwerpen en produkten.
Op dit moment is er niet genoeg informatie om het C2C in de praktijk goed toe te kunnen passen. Wij willen ons graag inzetten om dat wel voor elkaar te krijgen.
Kunt u me aangeven welke producten niet cradle to cradle zijn, want we zijn het met u eens dat het wel zuiver moet blijven.
Erik van Erne zegt:
31 januari 2008 om 09:11 | Permalink
@ekamer
Het meest zuiver lijkt mij om uit te gaan van vermelding van Cradle to Cradle producten, die ook Officieel C2C gecertificeerd zijn.
ekamer zegt:
31 januari 2008 om 10:37 | Permalink
Sinds juni heb ik met een aantal mensen het cradle to cradle netwerk Nederland opgericht en we hebben nu 4 werkgroepen ingedeeld.
Elke maand is er een bijeenkomst en ik neem nu deel aan de werkgroep Project (realiseren van C2C projecten) en aan de kenniswerkgroep.
Dit netwerk bestaat uit ongeveer 40 actieve leden (80 op de lijst), uit allerlei vakgroepen, die zich willen inzetten om de cradle to cradle filosofie om te zetten in een nederlands georiënteerde en praktische beweging.
Op dit moment lijkt het een hype, maar om het een kans van slagen te geven zal iedereen van zijn/haar eilandje af moeten komen en zullen we de krachten moeten bundelen. Dit is ook een van de doelstellingen van onze website.
Zou je nog op willen reageren op mijn vragen?
ekamer zegt:
6 februari 2008 om 15:55 | Permalink
Ik ben met je op- en aanmerkingen aan de slag gegaan, en ik ben het met je eens dat C2C-producten, alleen maar c2c zijn als ze gecertificeerd zijn.
Dit zullen we gaan aanpassen op de website, om het weer zuiver te maken. Anders slaan we de plank volledig mis en dat willen we helemaal niet.
Wat ik daar wel erg jammer aan vind is dat ik geen Nederlands gecertificeerde producten/materialen kan vinden. Misschien zijn ze er ook nog niet.
Dan hopen we maar dat ze er snel zullen komen.
Jos zegt:
15 mei 2008 om 20:52 | Permalink
Kun je misschien achterhalen van welk kunstof het originele boek gemaakt is en indien mogenlijk ook de leverancier van de afwasbare inkt?
Erik van Erne zegt:
16 mei 2008 om 08:30 | Permalink
@Jos
Op dit moment heb ik daar eerlijk gezegd geen idee van. Men spreekt over volledig biologisch afbreekbare materialen.
We gaan eens even wat lijntjes uitzetten om e.e.a. te achterhalen.
Erik van Erne zegt:
19 mei 2008 om 14:47 | Permalink
@Jos
Ik heb onderstaande informatie ontvangen, dit staat ook vermeld in het boek zelf.
DuraBookTM is a trademark of Melcher Media, Inc.
DuraBookTM format utilizes revolutionary technology and is completely waterproof and highly durable.
Emil Möller zegt:
1 maart 2009 om 10:36 | Permalink
Op Duurzaam Gebouwd is een pleidooi te vinden van 2 fervente aanhangers en deskundigen van Cradle to Cradle.
Hun kritiek betreft hoe McDonough en Braungart omgaan met consultancy en certificering. Zij houden deze sterk in eigen kleine kring en dat voorkomt dat C2C groeit. Als C2C zou groeien zou zij een inspirerende kracht kunnen zijn om de door McD en B zo genoemde ‘solar powered circular economy’ snel realiteit te maken.
Nu de wereld nieuwe oplossingen nodig heeft, is dit een hoogst-actuele kritiek. De auteurs komen met een oplossing: maak een publiek-private samenwerking, die competitie aanmoedigt en zo meer C2C produkten en diensten in de wereld help zetten.