Het is weer Zomertijd 2021: In De Nacht van Zaterdag 27 maart op Zondag 28 maart 2021
Geschreven op 24-3-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, KlimaatUpdate 29 oktober 2020: Er is nog steeds geen besluit genomen over het permanent overscgakelen naar zomertijd of juist de normale tijd: de wintertijd.
Dus is het In de nacht van zaterdag 27 maart 2021 op zondag 28 maart 2021 is hetweer tijd om de klok een uurtje vooruit te zetten. Het begin van de Zomertijd.
Tijd voor het halfjaarlijkse rondje klokken gelijk zetten. Elke keer weer verwarrend. Moet de klok nu een uur vooruit of juist terug.
Het nut van het twee keer per jaar de klok een uurtje verzetten, ontgaat mij volledig. De voordelen zijn er. De nadelen ook. Maar dat wisten we allang van Johan Cruijff.
8 maart 2020: Zo, voorlopig verandert er nog niets. Dus is het In de nacht van zaterdag 28 maart 2020 op zondag 29 maart 2020 weer tijd om de klok een uurtje vooruit te zetten. Het begin van de Zomertijd.
Tijd voor het halfjaarlijkse rondje klokken gelijk zetten. Elke keer weer verwarrend. Moet de klok nu een uur vooruit of juist terug.
Het nut van het twee keer per jaar de klok een uurtje verzetten, ontgaat mij volledig. De voordelen zijn er. De nadelen ook. Maar dat wisten we allang van Johan Cruijff.
Dit keer gaan we naar Zomertijd. Dat betekent dat we in de nacht zaterdag 30 maart 2019 op zondag 31 maart 2019 de klokken een uur vooruit moeten zetten. Wilt u het helemaal precies doen dan bent u om 2 uur ‘s nachts aan de beurt om alle klokken even naar 3 uur te draaien. Volgend jaar is het in de nacht van zaterdag 28 maart 2020 op zondag 29 maart 2020 weer zover. Zie ook: Daylight Saving Time Explained
En vergeet u niet om de tijdklok van bijvoorbeeld uw cv-installatie ook gelijk even op de zomerstand te zetten. Veel tijdklokken zijn voorzien van een klein knopje dat u alleen maar even hoeft in te drukken. Gebruikers van Apple-computers die morgen afspraken in hun agenda hebben, moeten opletten: door een foutje in het besturingssysteem OS X wordt de begin- en eindtijd van de afspraak ineens twee uur later. In het laatste weekeinde van oktober eindigt de zomertijd en gaan we weer terug naar de gewone tijd: wintertijd
Dat het jaarlijkse overschakelen naar zomertijd veel nadelen heeft, is allang bekend. Veel Nederlanders hebben last van een soort jetlag door de omschakeling naar zomertijd. Ze zijn uit hun ritme, liggen de eerste nachten wakker of krijgen op rare momenten trek in eten. Kort na de overgang naar zomertijd zijn er meer auto-ongelukken en volgens Zweedse onderzoekers is er een piek in hartinfarcten op de eerstvolgende maandag. Ook de dagen erna worden er meer mensen getroffen door een hartinfarct dan normaal. Bij de invoering van de wintertijd is dit juist omgekeerd.
Hoe werkt de biologische klok? De mens heeft een geavanceerde biologische klok. Ons lichaam weet precies wanneer het tijd is om te gaan slapen, en om weer wakker te worden. Die klok bevindt zich niet alleen in onze hersenen - zelfs de kleinste cellen hebben een 24-uurs ritme. Cardioloog dr. Linda van Laake doet onderzoek naar het dag- en nachtritme van hartcellen. Hoe helpt die kennis ons betere medische behandelingen te ontwikkelingen? Zie ook: Lichttherapie helpt bioritme bij aanpassing naar zomertijd
Denkt u er even aan dat in oktober weer wintertijd wordt. In de nacht van zaterdag 24 oktober 2020 op op zondag 25 oktober 2020, Gaat de klok weer een uurtje terug. Op 24 oktober is het trouwens ook weer tijd voor De Nacht van de Nacht 2020 in Nederland. De wintertijd geldt voor alle landen van de Europese Unie. In de nacht van zaterdag 27 maart 2021 op zondag 28 maart 2021 gaat de klok dan weer een uur vooruit naar de Zomertijd.
26 maart 2019: Zo, volgens goed Europees gebruik wordt de beslissing over het wel- of niet afschaffen van de zomer- en wintertijd voorlopig uitgesteld naar 2021.
Een meerderheid van het Europees Parlement heeft het voorstel gesteund dat beschrijft dat pas in 2021 wordt gekeken naar het afschaffen van de zomer- of wintertijd. Ook is een clausule aangenomen die moet voorkomen dat er een “lappendeken” aan verschillende tijden ontstaat.
Al eerder werd besloten dat EU-lidstaten zelf mogen beslissen of ze permanent op zomer- of wintertijd willen overschakelen. Het Europees Parlement ziet het niet zitten dat bijvoorbeeld Nederland een andere tijd aanhoudt dan Duitsland.
Voor de zomertijd als standaardtijd moeten in maart 2021 voor het laatst de klokken één uur vooruit. Bij een permanente wintertijd moeten de klokken in oktober 2021 één uur terug.
Update 19 december 2018: Nederlanders hebben een lichte voorkeur voor wintertijd. Altijd wintertijd heeft de voorkeur van 41% van de Nederlanders, vooral vanwege het bio- en slaapritme. Ook stellen zij zoveel mogelijk harmonisatie met omringende landen op prijs. Op nummer twee eindigt permanente zomertijd met 27% en op drie het huidige systeem van het verzetten van de klok met 24%.
Dit blijkt uit de representatieve flitspeiling die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken heeft laten uitvoeren onder bijna 2000 Nederlanders. Uit de flitspeiling blijkt dat het onderwerp sterk leeft onder de bevolking. De flitspeiling is één van de bouwstenen waarop het kabinet haar keuze gaat baseren, net als multidisciplinair onderzoek en gesprekken met sectoren en experts.
Altijd wintertijd oftewel standaardtijd wordt gezien als beter voor het bio- en slaapritme. Ook ‘altijd zomertijd’ heeft meer tegenstanders dan voorstanders vooral vanwege de donkere ochtenden in de winter. De keuze voor het huidige systeem van het verzetten van de klok wordt als onhandig ervaren en slechter voor het ritme van mens en dier.
Een gelijk systeem met naburige landen krijgt de meeste steun onder de bevolking, vooral om economische redenen, vanwege voordelen bij het reizen en werken over de grens. De steun voor dezelfde tijd als naburige landen daalt als mogelijke voor- en nadelen worden voorgelegd en afgewogen. De daling lijkt vooral te komen doordat men zich beter gaat realiseren dat Nederland dan niet zelf kan beslissen welk tijdsysteem het invoert, aldus het rapport.
Aanleiding voor de flitspeiling en de interviews is het voorstel van de Europese Commissie om een einde te maken aan de huidige omschakeling van de klok in het voorjaar en najaar. De lidstaten stellen zelf hun standaardtijd vast die dan gedurende het hele jaar geldt. Het kabinet onderzoekt daarom welke van de drie opties hij het beste vindt: handhaving van het huidige systeem, ‘permanente zomertijd’ of ‘permanente wintertijd’.
Uit de interviews met vertegenwoordigers van sectoren blijkt dat het huidige systeem van zomer- en standaardtijd nauwelijks problemen oplevert. Vanuit praktisch en economisch oogpunt zit men niet te wachten op een aanpassing want aanpassingen kosten geld en verhogen de kans op fouten. Met name de internationale opererende sectoren onderstrepen het belang van een harmonisatie van de tijd binnen dezelfde tijdzone, omdat men anders vreest voor productiviteitsverlies.
Diverse sectoren willen nader onderzoek naar de effecten op onder andere gezondheid en veiligheid, voordat zij een standpunt innemen. En de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen vindt dat voor een multidisciplinaire onderbouwing van de keuze van het kabinet een breder scala aan disciplines en perspectieven nodig is. Minister Ollongren wil daarom verder onderzoeken wat de drie keuzes betekenen, waarbij in ieder geval ook wordt gekeken naar de financiële gevolgen, grenseffecten en het milieu. De problematiek in de grensregio’s heeft speciale aandacht van minister Ollongren. Het kabinet neemt later een standpunt in wanneer ook deze resultaten bekend zijn.
Update 20 oktober 2018: Het kabinet vindt de zomer- en wintertijd een belangrijk onderwerp dat enorm leeft onder de Nederlanders. Sinds het voorstel van de Commissie is het een onderwerp van maatschappelijke discussie. Over het al dan niet verzetten van de klok hebben veel mensen een opvatting. Dat is ook logisch want het raakt mensen - van jong tot oud - in hun dagelijkse leven.
Het kabinet vindt het positief dat de Europese Commissie dit onderwerp agendeert. Het kabinet zal bij de nadere standpuntbepaling door middel van een peiling onder Nederlanders de maatschappelijke opvattingen meewegen.
Nederland ziet voordelen in een zoveel mogelijk geharmoniseerd tijdsysteem in de Europese Unie. Het kabinet ziet daarvoor twee opties. Naast het huidige systeem met wisseling tussen zomertijd en wintertijd, is dat permanente wintertijd (ofwel ‘standaardtijd’) en permanente zomertijd.
Het kabinet hecht in het bijzonder aan afstemming met de naburige landen, waaronder de Benelux en Duitsland. Nederland zal de Europese Commissie ook vragen zo spoedig mogelijk een impact assessment uit te voeren om de (o.a. financiële) gevolgen van het voorstel te kunnen beoordelen. Het kabinet vindt dat de Europese Commissie nu onvoldoende duidelijk maakt wat de exacte voor- en nadelen van de diverse keuzes zijn en vraagt om een betere inhoudelijke onderbouwing.
De snelheid waarmee de Europese Commissie deze wijziging wil doorvoeren acht Nederland niet voldoende realistisch. Om voor 1 april 2019 Europese overeenstemming te realiseren en een wetswijziging in Tweede en Eerste Kamer te bespreken evenals een zorgvuldige implementatie is meer tijd nodig.
Denkt u er even aan dat het binnenkort weer wintertijd wordt. In de nacht van zaterdag 27 oktober 2018 op zondag 28 oktober 2018 wordt om 03.00 uur de klok weer een uur teruggezet naar 02.00 uur. De wintertijd geldt voor alle landen van de Europese Unie.
Op 28 oktober is het trouwens ook weer tijd voor De Nacht van de Nacht 2018 in Nederland.
Update 20 september 2018: Nederland, België en Luxemburg streven ernaar ook in de toekomst dezelfde tijdzone te hebben. Daarover zijn de premiers Mark Rutte, Charles Michel en Xavier Bettel het in principe eens.
Ze willen de inwoners van de Benelux vragen naar hun voorkeuren over de invoering van de zomer- of wintertijd als standaardtijd. Ook willen de drie landen gaan proberen andere EU-landen bij hun plannen te betrekken, zoals Frankrijk, Duitsland en Italië. Ik zou zeggen: betrek alle EU-landen bij de plannen en probeer ervoor te zorgen dat alle EU-landen kiezen voor dezelfde tijdszone.
Op zondag 1 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar de zomertijd, stelt Brussel voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug.
Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar op 27 oktober 2019 voor de laatste keer een uur achteruit. Typisch voorbeeld van hoe het er in Europa aan toe gaat. Alle landen mogen zelf kiezen, waardoor er vele tijdsverschillen gaan ontstaan. Lijkt mij toch veel beter als alle EU landen kiezen voor dezelfde tijdszone. Dus allemaal over naar wintertijd, of allemaal over naar zomertijd.
Het Nederlandse kabinet zal binnen enkele weken een oordeel over het plan vellen.
12 september 2018: De Europese Commissie gaat een einde maken aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Lidstaten van de Europese Unie (EU) moeten uiterlijk in maart volgend jaar aan Brussel laten weten of ze willen overschakelen op permanente zomer- of wintertijd.
31 augustus 2018: De Europese Commissie wil vandaag nog beslissen over de afschaffing van de zomer- en wintertijd. Daarna moeten ook de lidstaten en het Europees Parlement akkoord gaan.
De Europese Commissie zou tot het besluit zijn gekomen nadat de resultaten van een Europese enquête bekend werden. In een online enquête onder 4,6 miljoen Europeanen vond 80 procent dat de zomertijd de permanente tijd moet worden.
In de EU loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Dit jaar wordt de klok op 28 oktober teruggezet naar de wintertijd, wat officieel de standaardtijd is.
In de nacht van zaterdag 30 maart 2019 op zondag 31 maart 2019 is het weer het begin van de zomertijd. Tijd voor het halfjaarlijkse rondje klokken gelijk zetten. Elke keer weer verwarrend. Moet de klok nu een uur vooruit of juist terug.
Het nut van het twee keer per jaar de klok een uurtje verzetten, ontgaat mij volledig. De voordelen zijn er. De nadelen ook. Maar dat wisten we allang van Johan Cruijff.
Dit keer gaan we naar Zomertijd. Dat betekent dat we in de nacht zaterdag 30 maart 2019 op zondag 31 maart 2019 de klokken een uur vooruit moeten zetten. Wilt u het helemaal precies doen dan bent u om 2 uur ‘s nachts aan de beurt om alle klokken even naar 3 uur te draaien. Volgend jaar is het in de nacht van zaterdag 28 maart 2020 op zondag 29 maart 2020 weer zover. Zie ook: Daylight Saving Time Explained
En vergeet u niet om de tijdklok van bijvoorbeeld uw cv-installatie ook gelijk even op de zomerstand te zetten. Veel tijdklokken zijn voorzien van een klein knopje dat u alleen maar even hoeft in te drukken. Gebruikers van Apple-computers die morgen afspraken in hun agenda hebben, moeten opletten: door een foutje in het besturingssysteem OS X wordt de begin- en eindtijd van de afspraak ineens twee uur later. In het laatste weekeinde van oktober eindigt de zomertijd en gaan we weer terug naar de gewone tijd: wintertijd
Dat het jaarlijkse overschakelen naar zomertijd veel nadelen heeft, is allang bekend. Veel Nederlanders hebben last van een soort jetlag door de omschakeling naar zomertijd. Ze zijn uit hun ritme, liggen de eerste nachten wakker of krijgen op rare momenten trek in eten. Kort na de overgang naar zomertijd zijn er meer auto-ongelukken en volgens Zweedse onderzoekers is er een piek in hartinfarcten op de eerstvolgende maandag. Ook de dagen erna worden er meer mensen getroffen door een hartinfarct dan normaal. Bij de invoering van de wintertijd is dit juist omgekeerd.
Hoe werkt de biologische klok? De mens heeft een geavanceerde biologische klok. Ons lichaam weet precies wanneer het tijd is om te gaan slapen, en om weer wakker te worden. Die klok bevindt zich niet alleen in onze hersenen - zelfs de kleinste cellen hebben een 24-uurs ritme. Cardioloog dr. Linda van Laake doet onderzoek naar het dag- en nachtritme van hartcellen. Hoe helpt die kennis ons betere medische behandelingen te ontwikkelingen? Zie ook: Lichttherapie helpt bioritme bij aanpassing naar zomertijd
Patrick zegt:
25 maart 2008 om 06:38 | Permalink
Voorjaar is vooruit dat vergeet ik nooit meer.
Erik van Erne zegt:
30 maart 2008 om 17:47 | Permalink
Zomertijd
Weetje zegt:
8 maart 2009 om 14:19 | Permalink
Een van de bezwaren van de zomertijd heeft te maken met de tijdzones. Loopt de klok in West-Europa normaal gesproken al voor op de zonnetijd, gedurende de zomertijd wordt dit nog een uur extra. Dit extra uur wordt door sommige mensen als te groot ervaren. Wellicht is dit bezwaar het verlengde van een ander veelgehoord bezwaar: het vergt elke keer een hele aanpassing in het dagritme van mensen om over te schakelen. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen hebben hier last van, waardoor ze in de week na de aanpassing oververmoeid kunnen raken. In 2007 hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de Ludwig-Maximilians-Universiteit München, aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens. Ten grondslag aan dit onderzoek ligt een online vragenlijst over slaapgedrag die meer dan 50.000 mensen hebben ingevuld. De biologische klok heeft een vaste cyclus van ongeveer 24 uur en past zich in de zomerperiode niet aan. Daardoor slapen mensen in de zomermaanden minder en slechter. Het verstoorde slaap-waakritme verdwijnt pas weer na het beëindigen van de zomertijd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zomertijd#Kritiek
Professor Zonnebloem zegt:
6 juni 2009 om 14:05 | Permalink
Het opwarmen van de woning ‘s morgens kost in het thuisgebruik de meeste energie. De klok wordt meestal voor de zomertijd rond 1 april een uur vooruit gezet. Rond die datum is het ongeveer om 0700 licht, vanaf welk moment de zon de woning opwarmt. Na het vooruitzetten van de klok is het op 2 april om 0730 echter pas opnieuw 0630. Wie dus om 0700 Zomertijd zijn verwarming hoger zet moet nog twee weken extra een uur stoken tussen 0700 en 0800. Pas midden april komt de zon ook volgens de zomertijd vroeg genoeg op om ‘s morgens niet meer de verwarming te moeten aanzetten.
Per huishouden bespaart het afschaffen van de zomertijd 2 GJ of 70 m3 aardgas. In de herfst gebeurt het omgekeerde en zou je midden september tot 1 oktober opnieuw 2 GJ en 70 m3 aardgas besparen. Het afschaffen van de zomertijd bespaart een eengezinswoning dus 4 GJ rep. 140 m3 gas resp. €100 resp. 500 kilo CO2.
Nederland kent 7 miljoen huishoudens, doch dit zijn niet allemaal eengezinswoningen. uitgaande van 3,5 miljoen huishodudens waarvoor deze statistieken gelden levert dit een jaarlijkse energiebesparing op van plm. 15 miljoen GJ of 17 miljoen kilo CO2. Best veel, voor zo’n kleine maatregel.
Voor kantoren en werkplaatsen geldt hetzelfde principe, maar ik beschik hiervoor over onvoldoende informatie. Tevens zou dit simpel kunnen worden uitgebreid voor heel Noord-europa.
Maarten zegt:
27 maart 2010 om 18:56 | Permalink
Zinloze zomertijd kost vele miljoenen
Voor sommigen is het een regelrechte nachtmerrie. Jaar in jaar uit zet heel Nederland de klok in maart een uur voor- en in oktober een uur achteruit. Wekenlang is de biologische klok van menigeen ontregeld. Maar we doen alles om energie te besparen. Alleen kóst de zomertijd de Nederlandse huishoudens juist energie. En dus geld. Mogelijk zelfs 30 miljoen euro.
Wereldwijd worden 1,6 miljard mensen elk jaar geconfronteerd met de zomertijd. Maar nooit is getest of de maatregel eigenlijk werkt. Lees meer bij De Pers
Erik van Erne zegt:
23 maart 2011 om 12:12 | Permalink
Lichttherapie helpt bioritme bij aanpassing naar zomertijd
Zo’n 50% van de Nederlanders ondervindt gezondheidsproblemen als gevolg van de aanpassing naar de zomertijd. De aanpassing zorgt voor jetlagachtige verschijnselen die drie weken kunnen aanhouden. Ook ontwikkelen veel mensen een chronisch slaaptekort tijdens de zomertijd. Lichttherapie blijkt een goede oplossing om deze problemen tegen te gaan.
Met name mensen met een avondvoorkeur ondervinden elk jaar problemen met de aanpassing naar zomertijd. Door het ‘uurtje eerder op’ raakt het slaap-waakritme van slag. De verstoring van het bioritme resulteert in jetlagachtige verschijnselen zoals vermoeidheid, moeite hebben met opstaan, concentratieverlies en misselijkheid. Onderzoekers aan de University of Education in het Duitse Heidelberg pleiten er zelfs voor dat scholen in de eerste drie weken na het ingaan van de zomertijd geen examens of andere schoolonderzoeken zouden moeten afnemen.
Aangezien avondmensen het inslaapmoment doorgaans niet aanpassen ligt ook een chronisch slaaptekort op de loer. Gemiddeld slapen avondmensen 75 minuten korter dan in de winter.
Het gebruik van een lichttherapie blijkt een effectieve oplossing te zijn om het bioritme snel in het gareel te krijgen na de tijdsaanpassing. Lichttherapie zorgt tevens voor een hogere alertheid, meer energie en een beter concentratievermogen door onderdrukking van het slaaphormoon melatonine en stimulatie van activatiehormonen en neurotransmitters. Met het toepassen van lichttherapie kan de productiviteit van de ‘trage starters’ eenvoudig en snel worden verhoogd.
Erik van Erne zegt:
25 oktober 2012 om 13:08 | Permalink
Daylight Saving Time Explained
Erik van Erne zegt:
9 februari 2018 om 14:04 | Permalink
Afschaffing zomertijd haalt het niet, maar Europees Parlement vraagt grondig onderzoek naar uurwijziging.
Het Europees Parlement vraagt een grondig onderzoek naar de halfjaarlijkse switch tussen winter- en zomeruur. Dat bleek donderdag in Straatsburg, waar de volksvertegenwoordigers zich bogen over de zin en/of onzin van die routine. Een oproep tot afschaffing van de omschakeling tussen winter- en zomeruur haalde het niet.
Erik van Erne zegt:
29 oktober 2020 om 13:22 | Permalink
Mooi Was Die Tijd by Corry Konings