Dead Zone: Corn Ethanol is Killing the Gulf of Mexico
Geschreven op 18-3-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat, Milieu, Natuur, Vervoer en OV30 juni 2010: Helaas blijkt de meevaller van afgelopen jaar een uitzondering. De verwachtingen voor de Dead Zone in de Golf van Mexico voor dit jaar zijn dramatisch.
Onderzoekers van NOAA verwachten dat een gebied van 6,500 tot 7,800 square miles wordt aangetast en waar elke vorm van leven onmogelijk is. Nog net iets minder groot dan in het rampjaar 2002 met een dead zone van 8,484 square miles. Bron: NOAA en Treehugger
De dead zone is vooral direct langs de kust, zeg maar de strook water die nog niet volledig is aangetast door de olieramp in de Golf van Mexico.
Hypoxic zones are areas in the ocean of such low oxygen concentration that animal life suffocates and dies, and as a result are sometimes called “dead zones.” One of the largest dead zones forms in the Gulf of Mexico every spring. This data visualization discusses the causes of hypoxia in the Gulf of Mexico. Source: NOAA
28 juli 2009: Een meevaller voor het milieu want de dead zone in de Golf van Mexico is dit jaar kleiner dan verwacht. Om dit mooie nieuws even in de juiste verhouding te zetten: er is nog steeds een oppervlakte van 3000 square miles zonder noemenswaardig leven.
Omgerekend komt dat neer op bijna vijfduizend vierkante kilometer (4827). Ter vergelijking: de oppervlakte van Nederland is 41.528 vierkante kilometer. Bron: PhysOrg en Earthfirst Zie ook: The human toll of ethanol !
23 juni 2009: Zo, de zomer van 2009 staat weer voor de deur en dat betekent ook dit jaar dat de dead-zone in de Golf van Mexico weer in beeld komt en volgens een team van onderzoekers (Louisiana Universities Marine Consortium, Louisiana State University en de University of Michigan) ziet het heel somber in voor dit jaar. Men verwacht dat het gebied voor de kust van Louisiana en Texas dit jaar een nieuw en triest record bereikt. Bron Terra Daily
18 maart 2008: Iedere zomer groeit de zogenaamde dead-zone in de Golf van Mexico. In de zone komt totaal geen leven meer voor doordat de grote mais verbouwende bedrijven ethanol gaan maken. Dat is tegenwoordig een veelgevraagd alternatief voor fossiele brandstof. Zou ook beter zijn voor het milieu.
Inmiddels weten we wel beter. Voedsel als brandstof is geen goed idee. Inmiddels blijken de gevolgen nog heel wat groter te zijn. Door het lozen van “toxic nitrogen fertilizer” door de corn industrie in het Midwesten wordt alles wat leeft gedood.
Tot voor kort was het nog een redelijk klein gebied, dus ach ja. Maar nu loopt het volledig uit de hand want de dead-zone is zich op een gevaarlijke manier aan het uitbreiden. Daardoor loopt de visindustrie met een omzet van zo’n 3 miljard dollar gevaar en nu doet het er natuurlijk wel toe. De dead-zone was vorig jaar uitgegroeid tot een oppervlakte vergelijkbaar met de staat New Yersey. Bronnen: Reuters en Solve Climate
Erik van Erne zegt:
10 april 2010 om 11:33 | Permalink
Wereldwijde ethanolproductie groeit met 16 pct http://goo.gl/N7wW
De wereldwijde ethanolproductie groeit in 2010 met 16 pct ten opzichte van vorig jaar. De internationale biobrandstoffenorganisatie GRFA verwacht dat de productie van biobrandstoffen oploopt naar bijna 86 miljard liter. Dat was vorig jaar ongeveer 74 miljard liter. De VS bereikt als meest ethanolproducerend land naar verwachting een productieniveau van 45 miljard liter in 2010.
Erik van Erne zegt:
26 maart 2011 om 05:38 | Permalink
Did Gulf Spill Boost “Dead Zone”?