Minister Jacqueline Cramer start de Landelijke Opschoondag 2009
Geschreven op 21-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Agenda, EvenementenUpdate 21 maart 2009: Een schitterende eerste lentedag in het wonderschone Schoonhoven vormde vanmorgen vroeg het decor voor de start van de Landelijk Opschoondag 2009.
Dit jaar valt de dag voor het eerst samen met een ander evenement waarbij talloze vrijwilligers de handen uit de mouwen steken: MADD 2009.
De handen uit de mouwen steken is ook het doel van de Landelijk Opschoondag, een initiatief van Samen Werken aan een Schoner Nederland in het kader van het impulsprogramma zwerfafval dat dit jaar ten einde loopt.
In de discussie bleek al gauw dat minister Cramer net wat anders dacht over continuering van de samenwerking tussen VROM, VNG en bedrijfsleven dan het bedrijfsleven zelf. Terecht merkte Jacqueline Cramer op dat het doel van een impulsprogramma nou eenmaal is dat er een impuls wordt gegeven en het nou net niet de bedoeling is om daar maar zondermeer mee door te blijven gaan. De VNG bleek het daar min of meer mee eens te zijn. Maar hoe nu verder te gaan?
Minister Jacqueline Cramer kwam met wat aardige voorbeelden, die veel beter door het bedrijfsleven zouden kunnen worden opgepakt. Zoals het afval bij evenementen. We weten al heel lang van gemeenten dat de inzet van herbruikbare bekers (ook wel eco-glazen genoemd) met 1 euro statiegeld heel veel afval en zwerfafval voorkomt.
Bovendien levert het ook nog eens een aanzienlijke reductie op van de CO2-uitstoot (PDF). Toch wordt dit systeem niet volop gesteund door het bedrijfsleven. Dat ziet bij heel veel evenementen nog steeds veel meer heil in éénmalig bruikbare bekertjes die voor enorme bergen afval en zwerfafval zorgen. Dat is lekker makkelijk. Bovendien gaat van deze “uitzondering” op wat eigenlijk gewenst is, geen echte voorbeeldfunctie uit.
Dat het ook anders kan is te zien in Stadsdeel Amsterdam-Centrum. Daar werkt men al enkele jaren met Greencups en is de hoeveelheid afval bij evenementen drastisch minder geworden. Niet onbelangrijk is dat door het gebruik van de herbruikbare Greencups veel zwerfafval wordt voorkomen. Bovendien blijkt uit de uitgevoerde publieksenquête (PDF) bij de introductie tijdens Koninginnedag 2005 dat de bezoekers van evenementen in grote mate zeer positief over dit systeem zijn, ook over het betalen van statiegeld. Meer weten over het voorkomen van afval bij evenementen? Neemt u dan even contact op met stichting Louis d’Eco, al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in milieuzorg bij evenementen.
Daarna werd het tijd om het officiële startschot te geven. Buiten op de brug voor het stadhuis werd een heus Opschoonlied ten gehore gebracht, waarna minister Jacqueline Cramer met een korte toespraak het startsein gaf voor de Landelijke Opschoondag 2009.
De aanwezige kinderen ontvingen nog een aardig presentje van minister Jaqueline Cramer: het Afval Kwartetspel.
Update 21 februari 2009: Van maandag 16 maart tot en met zaterdag 21 maart 2009 wordt al weer voor de achtste keer de Week van Nederland Schoon gehouden. Die week wordt zaterdag 21 maart afgesloten met de Landelijke Opschoondag 2009.
Zoals elk jaar worden op deze dag in het hele land schoonmaakacties georganiseerd. In Schoonhoven zullen minister Jacqueline Cramer van VROM, Henk Aalderink, voorzitter commissie Milieu en Mobiliteit van de VNG en Philip de Ridder namens het bedrijfslevende stand van zaken van het Impulsprogramma Zwerfafval bespreken tijdens een bijeenkomst onder leiding van Sven Kockelmann.
Na afloop, zo rond 11:10 uur, zal minister Jacqueline Cramer het startsein geven voor de Landelijke Opschoondag. Maar liefst 250 gemeenten steken vervolgens de handen uit de mouwen.
Bron: Bron: SNS via Cohn & Wolfe Benelux
Overigens is er nog steeds geen landelijk dekkend netwerk voor de gescheiden inzameling van kunststof afval. De campagne om de Plastic Heroes aan te kondigen is er al wel. Zie: Plastic Heroes: Ik zit overal, maar waar moet ik naar toe?
21 februari 2008: Van maandag 10 tot en met zaterdag 15 maart 2008 wordt in het kader van het Impulsprogramma Zwerfafval, de Week van Nederland Schoon georganiseerd die traditiegetrouw wordt afgesloten met de Landelijke Opschoondag. De Week is een landelijke actieweek die in het teken staat van zwerfafval.
In diverse gemeenten vinden initiatieven plaats, waarbij burgers actief worden betrokken. Op de Landelijke Opschoondag op zaterdag 15 maart 2008 gaan in diverse gemeenten in Nederland de handjes uit de mouwen en worden burgers actief opgeroepen om mee te helpen schoonmaken in hun buurt/wijk/omgeving, veelal voorzien van een ‘vrolijke noot’. Tot 5 maart kunt in de webwinkel gratis materiaal bestellen voor de Landelijke Opschoondag. Voor gemeenten is dit gratis. Bent u geen gemeente? Vraag dan of uw gemeente het materiaal voor u wilt bestellen. Om te kunnen bestellen dient u zich eerst te registreren.
Wij doen in elk geval mee, zoals we dat elke week doen. Even de bezem door de straat en het ziet er weer schoon uit. Ongelofelijk wat er allemaal aan vooral kleine drankverpakkingen op straat wordt gegooid.
Wordt het niet eens tijd voor statiegeld op al die verpakkingen? Zijn we van heel veel rotzooi af en kunnen we stoppen met opschonen.
PS: En waar blijft die gescheiden inzameling van kunststof afval, grotendeels drankflesjes, eigenlijk????
Floor zegt:
21 maart 2009 om 17:17 | Permalink
Minister Cramer van VROM is voorstander van invoering van boetes voor mensen die zwerfafval veroorzaken. Dit zei Cramer zaterdag in Schoonhoven, waar zij de aftrap gaf voor de Landelijke Opschoondag, waaraan dit jaar een recordaantal van 250 gemeenten meedeed.
Minister Jacqueline Cramer is het eens met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat de zogenaamde bestuurlijke boete voor zwerfafval moet worden ingevoerd. Hiervoor moeten nog wel enkele juridische obstakels worden overwonnen. Ook het bedrijfsleven kan, zo zei de minister, nog meer doen om zwerfafval te voorkomen, bijvoorbeeld door anders om te gaan met geldautomaat-bonnetjes.
In het stadhuis van Schoonhoven presenteerde Cramer bovendien het boekje ‘Nederland is schoner dan u denkt’, waarin de resultaten van de zwerfafval-metingen in 2008 staan. Hieruit blijkt dat Nederland voor schoonheid gemiddeld een 7,5 op een schaal van 10 scoort. Naast de meting werd ook onderzocht hoe de zwerfafvalsituatie in Nederland wordt beleefd. In vergelijking met de meting heeft de burger vaak een minder gunstig beeld van hoe schoon Nederland is.
De zwerfafvalmeting vond op 4 momenten gedurende het afgelopen jaar plaats op 1000 locaties in Nederland. Uit de meting blijkt dat woonwijken en winkelcentra in niet-stedelijke gebieden bovengemiddeld goed scoren. Scholen, OV-gebieden en winkelcentra in grotere gemeenten scoren net onder het gemiddelde. Parkeerplaatsen langs de snelwegen behaalden de laagste score.
Dat Nederland al redelijk schoon is, wordt door 44% van de ondervraagde Nederlanders bevestigd. De helft van de Nederlanders is echter nog niet tevreden met de schoonheid van Nederland en ergert zich met name aan zwerfafval in recreatiegebieden. 40% ervaart de omgeving dichtbij huis als schoon. Over de eigen straat zijn de meesten zelfs ronduit positief.
Minister Cramer gaf het startsein voor de Landelijke Opschoondag in Schoonhoven, waar buurtverenigingen de handen uit de mouwen staken op straat. In maar liefst 250 gemeenten zijn tienduizenden vrijwilligers en scholieren actief bezig geweest om hun stad, wijk of buurt op te schonen. De Landelijke Opschoondag en de Week van Nederland Schoon worden georganiseerd vanuit het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009.
Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009
Binnen 3 jaar moet onze leefomgeving zichtbaar en meetbaar schoner zijn. Met dat doel hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het ministerie van VROM het Impulsprogramma Zwerfafval opgesteld. Het is een integraal programma waarin bedrijfsleven en overheid samen de strijd aangaan tegen een van de grootste ergernissen van vandaag de dag: zwerfafval. Zwerfafval aanpakken kan alleen als iedereen de schouders eronder zet.
Dirk zegt:
3 januari 2010 om 15:16 | Permalink
Statiegeld tegen afvalberg kleine drinkflesjes
Net als op grote water- en frisdrankflessen, moet ook op kleine plastic flesjes statiegeld worden geheven. Dat voorkomt niet alleen dat zwerfafval op straat belandt, maar garandeert ook dat het plastic wordt gerecycled.
Dat stellen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Recycling Netwerk, waarin milieuorganisaties samenwerken. Volgens hen is de gescheiden inzameling van alle plastic verpakkingen, die vanaf volgend jaar landelijk geldt, een halve oplossing.
Erik van Erne zegt:
9 maart 2010 om 10:53 | Permalink
@Dirk
Goed plan, maar volgens mij gaat het precies andersom en dus zijn er steeds meer grote water- en frisdrankflessen waar het statiegeld verdwijnt. Dat is zo besloten in het kader van het gescheiden inzamelen van kunststof door burgers. U weet wel, de Plastic Heroes http://goo.gl/7pEk en http://goo.gl/cqfb