Het Energielabel Woning, Energielabel Gebouw, Het Energieprestatiecertificaat (EPC) En BENG
Geschreven op 2-3-2009 - Wolfram. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Energie en BesparingUpdate 18 december 2020: Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor gebouwen.
Dit label geeft beter inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. De energielabelletter blijft bestaan, maar de methode hoe dit wordt bepaald verandert.
Het nieuwe energielabel geldt voor alle gebouwen, zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw.
Daarmee komt de methodiek van het vereenvoudigd energielabel (VEL) en de Energie-index (EI) te vervallen.
Het zelf online aanvragen van een vereenvoudigd energielabel is op 1 januari niet meer mogelijk. Voor het bepalen van het nieuwe energielabel komt een energieadviseur aan huis. Energielabels blijven 10 jaar geldig vanaf registratiedatum, ook energielabels die zijn geregistreerd voor 1 januari 2021.
Minister Ollongren: “Voor potentiële kopers en huurders is het belangrijk te weten hoe energiezuinig een woning is. Het nieuwe energielabel is betrouwbaarder, nauwkeuriger en bruikbaarder. Hiermee hebben zij direct inzicht in welke stappen zij kunnen zetten om hun woning te verduurzamen, het energiegebruik naar beneden te brengen en het wooncomfort te vergroten.”
Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij oplevering, verkoop en verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 verandert het energielabel en de methode hoe het label bepaald wordt, in lijn met de herziening van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen. De nieuwe bepalingsmethode (NTA 8800) heeft een nieuwe indicator voor de energieprestatie (in kWh/m2 per jaar). Alle huidige methoden en indicatoren vervallen daardoor.
Dit betekent dat woningeigenaren vanaf 1 januari voor een aanvraag van het energielabel een afspraak moeten maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en stelt een energielabelletter vast. De energielabelletter moet in de verkoop- of verhuuradvertentie worden vermeld. In het bijbehorende afschrift van het nieuwe energielabel staat vervolgens hoe de isolatie en installaties scoren en wat de verbetermogelijkheden zijn.
Hiermee zorgt het energielabel voor meer bewustwording en is het een stimulans voor verduurzaming, en daarmee voor energiebesparing en CO2-reductie. Energielabels blijven 10 jaar geldig vanaf registratiedatum, ook energielabels die zijn geregistreerd voor 1 januari 2021.
Het nieuwe energielabel brengt meer kosten met zich mee. Naar verwachting ligt dat bedrag op gemiddeld €100 voor appartementen en €190 voor eengezinswoningen, afhankelijk van het type woning, de beschikbare informatie en de tijd die een adviseur nodig heeft om de woning op te nemen. De prijsontwikkeling van het nieuwe energielabel wordt in 2021 gemonitord en er worden mogelijkheden verkend om de kosten te drukken. Zo wordt nader onderzocht of het nieuwe energielabel digitaal of met ondersteuning van een energieadviseur op afstand aangevraagd kan worden.
29 oktober 2015: Wow, maar liefst 57 procent van de Nederlanders met een koopwoning kent het energielabel van zijn huis niet. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van energieproducent Nuon. Vooral in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is de onwetendheid groot (80 procent).
Zie ook: Verplicht Energielabel Utiliteitsgebouwen: De Controle Start Binnenkort - Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG): De Energieprestatie-Eisen Nieuwbouw Vanaf 2021
In Nederland staan ongeveer 7 miljoen woningen. Sinds 2008 is het energielabel verplicht bij een transactie op de woonmarkt: als een woning wordt verkocht of wanneer een woning een nieuwe huurder krijgt. In de afgelopen jaren zijn er miljoenen voorlopige en definitieve energielabels afgegeven. De vijf miljoen voorlopige energielabels zijn begin 2015 verstrekt door de overheid aan woningen waarvan het energielabel ontbrak. Deze kunnen worden omgezet in een definitief label na consultatie van een erkend deskundige. De labelverplichting wordt gehandhaafd sinds 1 januari 2015: bij het ontbreken van het energielabel kan een boete opgelegd worden die kan oplopen tot 405 euro.
28 oktober 2015: De bouwsector is boos over de chaos rond energielabels voor nieuwbouwwoningen. Bouwend Nederland, Aedes (woningcorporaties) en andere brancheorganisaties constateren dat de internetapplicatie die de overheid voor het aanvragen heeft laten maken nog steeds niet goed werkt.
Gevolg is dat er heel vaan geen verplicht energielabel aan de koper van een nieuw huis kan worden overhandigd. Kopers laten daarom bij de oplevering van hun nieuwe huis op grote schaal aantekenen dat het energielabel ontbreekt. Op basis daarvan zijn zij gerechtigd een deel van de laatste 5 procent van de koopsom in te houden.
1 oktober 2015: De eerste zes maanden van dit jaar werden 129.446 woningen verkocht. Bij 33.555 werd geen energielabel afgegeven. Dat is 26 procent. Zo’n label is tegenwoordig verplicht. Wie het niet heeft en zijn huis verkoopt, krijgt een aanmaning om het alsnog in orde te maken.
De overheid heeft de eerste 3000 aanmaningen inmiddels verstuurd. Wie niet binnen zes weken alsnog een energielabel laat opstellen, krijgt een tweede aanmaning. Daarna volgt een boete van 405 euro.
20 februari 2015: Voor welke woningen en gebouwen is een energielabel verplicht? Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen) is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht.
Het energielabel is verplicht bij de verhuur en verkoop van woningen en appartementen; woonwagens bedoeld voor permanent gebruik; recreatiewoningen die meer dan 4 maanden per jaar worden gebruikt of met een verwacht energieverbruik van meer dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik; gebouwen met onzelfstandige woonruimten (wordt als 1 gebouw doorgerekend).
Gezondheidszorggebouwen (klinisch en niet klinisch); overheidsgebouwen; horecagebouwen; kantoorgebouwen; bedrijfsverzamelgebouwen; bijeenkomstgebouwen (zoals schouwburgen, bioscopen en theaters); sportgebouwen en winkels.
Een energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen: beschermde monumenten (volgens de Monumentenwet 1988 of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening); woonboten; gebouwen voor religieuze activiteiten (zoals kerken en moskeeën); alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2; (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen); tijdelijke bouwwerken (zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen); recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik; gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen (zoals schuren of garages).
15 februari 2015: Gaat u uw huis verkopen of verhuren? Vraag dan een energielabel aan. Als u uw huis verkoopt, dan moet u aan de koper laten zien welk energielabel uw woning heeft. Doet u dat niet, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro. Het aanvragen van een energielabel kost enkele euro’s tot enkele tientjes. U kunt een energielabel aanvragen. Dat gaat in zes stappen: Inloggen met DigiD. Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens). Bewijs toevoegen aan het online woningdossier. Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren. Gegevens versturen. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).
Huurders hebben recht op een energielabel als ze een andere woning gaan huren. De huizen van woningcorporaties hebben bijna allemaal al een energielabel. De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Een zuinige woning heeft meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt niet gekeken naar het energielabel, maar de energie-index. Deze index meet uitgebreider hoe energiezuinig een woning is.
Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. De energierekening hangt ook af of u zuinig stookt, hoeveel warm water u gebruikt, hoeveel apparaten u heeft en hoe intensief u die gebruikt. In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.
27 januari 2015: Sinds begin januari hebben meer dan 130.000 mensen (unieke personen) met hun DigiD ingelogd op de website van het energielabel. Tot nu toe zijn per post 2 miljoen voorlopige energielabels bezorgd bij huiseigenaren. De overige 3 miljoen volgen tot half februari. Bijna 22.000 mensen hebben inmiddels hun voorlopige energielabel omgezet in een definitief label. Sinds begin januari is er bijna 23.000 keer naar de helpdesk gebeld (0800-0808) en ruim 4.400 keer gemaild.
10 januari 2015: Begin 2015 krijgen alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning.
Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro’s tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal 405 euro.
Gaat u uw huis verkopen of verhuren? Vraag dan een energielabel aan. Een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van woningen en gebouwen.
Als u uw huis verkoopt, dan moet u aan de koper laten zien welk energielabel uw woning heeft. Doet u dat niet, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro. Het aanvragen van een energielabel kost enkele euro’s tot enkele tientjes. U kunt een energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Dat gaat in zes stappen:
- Inloggen met DigiD.
- Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
- Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
- Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
- Gegevens versturen.
- Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).
Zie ook: EU: Energielabel voor Huizen Min of Meer Verplicht
20 november 2012: Zo, het Energielabel voor woningen wordt voorlopig niet verplicht. De Tweede kamer heeft een streep gehaald door de plannen om het Energielabel verplicht te stellen bij de verkoop van huizen.
18 maart 2011: Zo, de klucht met het Energielabel voor woningen gaat het volgende bedrijf in. Het ooit vrijwillig verplichte label, hoe bedenk je het, blijft nog heel lang vrijwillig en wordt voorlopig niet verplicht.
De coalitiepartijen zien geen brood in de verplichting van energielabels. In de Tweede Kamer kreeg minister Donner van Binnenlandse Zaken weerstand uit de hoek van zowel VVD, CDA als PVV.
Het plan van Donner behelst een sluitend systeem, waarbij een woning niet verkocht kan worden zonder energielabel. CDA en PVV zien niks in die verplichting. VVD en D66 willen het doorvoeren van het label aan de markt overlaten. Onder druk van de Tweede Kamer gaat Donner nu kijken hoe de kwaliteit van het energielabel verbeterd kan worden.
24 december 2010: Het kabinet komt met een sluitend systeem waardoor huizenkopers en huurders ervan op aan kunnen dat hun nieuwe woning beschikt over het verplichte energielabel zodat zij zonodig energiebesparende maatregelen kunnen nemen.
Voor de koopmarkt geldt dat bij een woning zonder label geen eigendomsoverdracht kan plaatsvinden. Huurders zijn bij een nieuw huurcontract een deel van de huur niet verschuldigd zolang de verhuurder de woning niet heeft gelabeld. Dat schrijft minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer.
De minister wil het sluitende systeem uiterlijk op 1 januari 2013 in laten gaan. Het kabinet bereidt een wijziging op de Kadasterwet voor zodat er bij verkoop zonder energielabel geen inschrijving volgt. De woning kan dan niet worden overdragen. Voor huurwoningen die niet vallen onder het puntensysteem van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) wordt het Burgerlijk Wetboek aangepast. Een huurder hoeft bij een nieuw contract een deel van de huur niet te betalen zolang het label ontbreekt. Voor woningen die wel onder het WWS worden aangeboden, ligt er al een wetsvoorstel dat de maximale huurprijs koppelt aan de prestatie op het label.
De maatregelen gelden ook voor bedrijfspanden en kantoren. In advertenties voor deze gebouwen moet bovendien de klasse op het energielabel worden vermeld als er eerder al een label verstrekt is. Eigenaren en beheerders van overheidsgebouwen met een publieksfunctie moeten het energielabel zichtbaar bevestigen anders volgt er een dwangsom. In andere gebouwen waar veel publiek komt, zoals winkels, moet uiterlijk vanaf 1 januari 2013 het energielabel zichtbaar zijn als er eerder door de aankoop of huur van het pand al een energielabel was toegekend. Bron: Rijksoverheid
19 mei 2010: Sinds 1 januari 2010 is het verbeterde en vernieuwde energielabel van kracht, dat bewoners en gebouwbeheerders of –eigenaren meer inzicht geeft in de energieprestatie. In de eerste vier maanden van 2010 zijn al voor 76.371 gebouwen labels afgemeld. In totaal zijn nu voor woningen 1.649.480 labels afgegeven, waarvan Voor de utiliteitsbouw staat de teller op 7.691 afgemelde labels, waarvan 968 dit jaar. Voor de u-bouw geldt dat nu 22 miljoen vierkante meter gebouwoppervlak is gelabeld – 1,7 miljoen m2 dit jaar.7 april 2010: Per 1 december 2009 waren circa 1,3 miljoen woningen voorzien van een Energielabel, waarvan ruim 200.000 koopwoningen en ruim 1 miljoen huurwoningen. Meer dan de helft van de huurwoningen heeft een Energielabel D of lager. Bron: Compendium voor de Leefomgeving.
22 februari 2010: Sinds het bestaan van het energielabel voor woningen krijgt één op de acht verkochte huizen een energielabel mee. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het Kadaster telde het aantal woningen dat in 2008 en 2009 met een energielabel – dus sinds de invoering - verkocht werd. Huizenkopers gaan er in zeven van de acht transacties ermee akkoord dat er geen label wordt overlegd.
13 januari 2010: Energielabels kunnen weer worden afgemeld. Vanaf 12 januari 2010 kunnen gecertificeerde energielabeladviseurs energielabels weer afmelden. Het energielabelregistratiesysteem dat hiervoor nodig is, is weer geopend. Adviseurs kunnen uitsluitend nog energielabels afmelden die voldoen aan de aangepaste methodiek.
Voor energielabels voor woningen uit 2008 en 2009 is een leeswijzer beschikbaar. Het is mogelijk dat op de leeswijzer waarden bij het oppervlakte en/ of het energieverbruik niet overeenkomen met het energielabel. Dit heeft technische redenen en deze zullen op termijn worden opgelost.
6 oktober 2009: Zo, we gaan de volgende ronde in met het Energielabel voor woningen, zeg maar het Vernieuwd Energielabel. Het is vanaf 1 januari 2010 voor consumenten beschikbaar en minister Eberhard van der Laan heeft er alle vertrouwen in dat het nu allemaal in orde is en dat het energielabel een geslaagde doorstart maakt.
Het energielabel is en blijft een belangrijk instrument om woningeigenaren objectief te informeren over de energieprestatie van hun woning”, aldus Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie in een brief aan de Tweede Kamer.
De gewijzigde regeling moet drie maanden ter goedkeuring voorliggen in Brussel, waardoor deze op 1 januari 2010 beschikbaar is. Dit geeft partijen, zoals energielabeladviseurs, makelaars en notarissen, installateurs en aannemers de tijd om hun dienstverlening op aan te passen.
Het energielabel is op diverse onderdelen verbeterd.
- De lay-out is verbeterd en getest onder meer dan 500 consumenten. Essentie van de lay-out is dat de consument in staat is om de boodschap van het energielabel beter te begrijpen en wordt aangezet tot het nemen van energiebesparende maatregelen.
- Bij het energieverbruik wordt voortaan aangegeven wat het gestandaardiseerd energieverbruik is voor elektriciteit, gas en/of warmte. Zo kan het label gebruikt worden om het energieverbruik van verschillende woningtypen met elkaar te vergelijken.
- Er zijn nieuwe technieken opgenomen om te bepalen welk label de woning krijgt. Het gaat hier bijvoorbeeld om een uitbreiding met decentrale ventilatie, micro warmtekrachtkoppeling (Hre-ketel), douchewarmtewisselaar en bodemisolatie van de kruipruimte. Voor het borgen van de kwaliteit van het label zijn meerdere maatregelen getroffen.
- Een woning moet door een medewerker van een gecertificeerde bedrijf beoordeeld worden. Ook moet het gecertificeerde bedrijf minstens één keer per jaar een interne kwaliteitscontrole uitvoeren en de resultaten hiervan overleggen aan de certificerende instelling, die de kwaliteitscontroles uitvoert.
- De controles door de certificerende instellingen zijn verder aangescherpt. Bij afwijkingen worden extra controles uitgevoerd bij het bedrijf waar de afwijking is opgetreden. Bij structurele fouten wordt het certificaat ingetrokken of opgeschort. Verder is het opnameprotocol eenvoudiger gemaakt, zodat de kans op afwijkingen door verkeerde opnamegegevens veel kleiner is.
Minister Van der Laan gaat onderzoeken of het mogelijk is om te sanctioneren met bijvoorbeeld een bestuurlijke boete als er bij verkoop of verhuur geen label is. In de praktijk wordt er in de akte van levering vaak een afspraak gemaakt tussen verkoper en koper dat er géén energielabel aanwezig is. Bron: VROM
Waarom het Energielabel voor woningen niet gewoon verplicht wordt gesteld, blijft de vraag. Overigens is er ook een nieuw Energielabel Gebouw dat we vanaf 1 januari 2010 in veel overheidsgebouwen gaan tegenkomen.
Minister Van der Laan wil dat iedereen kan zien hoe energiezuinig een overheidsgebouw is. Sinds 1 januari 2009 moet in grotere publieke gebouwen met een baliefunctie een energielabel zichtbaar zijn opgehangen, dan aangeeft hoe energiezuinig het gebouw is. Uit een onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt dat op dit moment slechts in een derde van deze gebouwen zo’n label te zien is. Dat is overigens een verdubbeling vergeleken met begin dit het jaar.
Hoewel er duidelijk een verbetering zichtbaar is van 16 naar 33 procent, wil Van der Laan het percentage verder verhogen. De minister gaat ervan uit dat de andere overheden deze ambitie delen. Daarom is het ministerie in overleg met de VNG om te kijken wat er moet gebeuren om andere overheden nog beter te laten labelen. Het ophangen van een energielabel voor het publiek is van belang vanuit een voorbeeldfunctie van de overheid.
2 juni 2009: VROM erkent dat kwaliteit energielabel omhoog moet. Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) erkent dat de kwaliteit van het energielabel voor woningen omhoog moet. Hij schreef dat 27 mei 2009 aan de Tweede Kamer.
De VROM-inspectie heeft een onderzoek naar het gebruik en de betrouwbaarheid van het energielabel voor woningen. Een vergelijkbaar onderzoek wordt ook in de utiliteitsbouw gedaan. De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:
In 2008 is in 19,4% van de transacties van koopwoningen een energielabel overlegd. Het energielabel is aanwezig bij de formele overdracht van de woning bij de notaris. De VROM-inspectie signaleert verschillen in de energie-index. De inspectie heeft 120 woningen uit de energielabeldatabase voor een tweede keer laten labelen. Uit deze herkeuring blijkt dat bij meer dan 60% van de gevallen de energie-index afwijkt ten opzichte van de oorspronkelijke energie-index. De afwijking bedraagt meer dan de 8% zoals vastgelegd in de beoordelingsrichtlijn. Dit kan er in sommige gevallen toe leiden dat er bij herkeuring een andere labelklasse wordt vastgesteld dan oorspronkelijk.
Er zijn tekorten gesignaleerd bij het ‘opnameprotocol’, bij de software, bij de beoordelingsrichtlijnen. Minister Van der Laan concludeert: ‘Het onderzoek van de VROM-inspectie onderstreept opnieuw de noodzaak tot het verbeteren van de kwaliteit van het energielabel.’ Allerlei verbeteringen zijn al in voorbereiding en de minister hoopt dat nog dit jaar (oktober) het energielabel veel beter zal zijn. Voorlopig wil Van der Laan nog geen sancties zetten op het niet-naleven van de energielabelverplichting; eerst wil hij het effect van de verbeteringen afwachten.
Update 28-02-2009: Mislukt, niet gehaald. Het was ook bijna te mooi om waar te zijn. Een goed functionerend Energielabel voor woningen. Ach, ooit zal het er wel van komen. Minister Eberhard van der Laan van WWI heeft besloten om de introductie van de vernieuwde lay-out van het energielabel uit te stellen tot najaar 2009.
In het overleg van 28 januari 2009 was de Kamer al kritisch. De discussie over de kwaliteit van de afgegeven labels is nog niet verstomd. Uit praktijkonderzoek is gebleken dat adviseurs niet altijd hetzelfde label afgeven. De minister wil nu de kwaliteitsborging geregeld zien en wacht op de uitkomsten van een onderzoek van de VROM-inspectie.
Daarnaast heeft de minister geluisterd naar de marktpartijen, die aangedrongen op uitbreiding van de methodiek. Daardoor worden ook allerlei nieuwe technieken gewaardeerd in het label. Aedes heeft zich hiervoor ook al lang sterk gemaakt, omdat leden bij nieuwe woningen geen goed label konden verstrekken. Door het uitstel wordt ook in een keer de stap gemaakt naar het vermelden van het energiegebruik in m3 en kWh. Het uitstel geeft ook de softwareleveranciers gelegenheid om de aanpassingen te realiseren. Bij het overleg vorig jaar over de aanpassingen heeft Aedes met de marktpartijen erop aangedrongen dat de herziening van het label nu goed moest gebeuren. Met deze brief zit de minister nu ook op deze lijn.
We wachten het maar rustig af. Iets zegt mij dat het najaar 2009 net zo makkelijk per 1 januari 2010 zou kunnen worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Update 05-02-2009: Ongelofelijk toch dat er nu opnieuw fouten blijken te zitten in het nog maar enkele weken geleden gepresenteerde vernieuwde Energielabel voor woningen.
Wat blijkt? Vloerisolatie heeft vrijwel geen invloed op het label en ook bij dakisolatie blijkt er een fout te zitten in de berekening van het juiste Energielabel. Het maakt voor de uitkomst van een berekening niet uit of het bij dakisolatie gaat om een verwarmde dan wel een onverwarmde zolder, hoewel zelfs leken kunnen inzien dat de besparing bij een onverwarmde zolder veel lager is dan bij een verwarmde zolder. Dit blijkt uit een brief van de SBVN aan minister Eberhard van der Laan van WWI.
Tijdens het Algemeen Overleg over Energiebesparing vorige week heeft de Tweede Kamer gevraagd om een reactie op de brief van de SBVN waarin o.a. wordt gesteld dat vloerisolatie vrijwel geen invloed heeft op het label. Dit feit wordt nu erkent door o.a. SenterNovem en blijkt uit berekeningen die EPA-adviseurs maken. Dat er ook bij dakisolatie een fout zit in de methodiek was de meesten nog niet opgevallen.
Iemand die zijn onverwarmde zolder isoleert, kan het energielabel van zijn woning met maar liefst met 2 hele stappen verbeteren, terwijl de energiebesparing slechts beperkt is. Iemand die zijn vloer goed isoleert, bereikt wel een significante energiebesparing maar zal de labelklasse niet verbeteren, zelfs niet wanneer hij een zeer hoge isolatiewaarde toepast. Omdat vrijwel al het beleid is gericht op het verbeteren van het Energielabel en niet op het besparen van energie zal de aandacht vooral uitgaan naar dakisolatie en niet naar vloerisolatie. Dat is om meerdere redenen onwenselijk.
Het achterwege laten van vloerisolatie in een isolatieplan leidt tot exorbitant hoge huisstofmijtallergeenconcentraties in de vloerbedekking. Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie WWI heeft laten uitvoeren in het kader van het Onderzoeksprogramma Volkshuisvesting 1991, paragraaf 1.2.28 “Bouwkundige oplossingen in woningen in verband met CARA” (link in de brief naar de minister). Vloerisolatie brengt een significante reductie met zich mee, zo stellen de onderzoekers vast. De SBVN had daarom redenen aan te nemen dat vloerisolatie in de nieuwe campagne een vooraanstaande rol zou gaan spelen. Enerzijds om het slechte binnenklimaat in zeer veel woningen te verbeteren, anderzijds omdat vloerisolatie veel energie bespaart zoals minister Cramer tijdens de vergadering opmerkte. Haar opvatting wordt gestoeld door een onderzoek dat SenterNovem heeft laten uitvoeren (link in de brief naar de minister ). Hieruit komt naar voren dat de normen waarop de berekeningen van de Energie Index is gebaseerd, niet realistisch zijn en niet meer van deze tijd. Zo ontbreekt een belangrijke Grootheid in het Temperatuurstel waarop de NEN 1068 is gebaseerd.
Volgens dit onderzoek bespaart vloerisolatie veel meer energie dan altijd is aangenomen bespaart bodemisolatie (een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte) beduidend minder. Dat komt omdat bodemisolatie in de winter een averechts effect heeft, zoals men juist in deze winterperiode aan den lijve kan ervaren. De vloer in de kamer met bodemisolatie is nu nog kouder dan zonder isolatie het geval zou zijn geweest. Het afsluiten van de ventilatieopeningen helpt wel iets, maar de afkoeling via de gevels gaat onverminderd door. Dit is juist nu een grote factor omdat de aardbodem tot op grote diepte is afgekoeld. Het isoleren van de funderingsmuren aan de binnenkant, wat bij verschillende systemen wordt gedaan, versterkt de koudebrug naar de woning. Wanneer men een funderingsmuur zou willen isoleren, dan moet dat aan de buitenkant gebeuren, en niet aan de binnenkant. Bron: SBVN via Nieuwsbank
Update 13-01-2009: Het Nederlandse Energielabel is verbeterd. Minister Eberhard van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie schrijft de Tweede Kamer dat het energielabel is aangepast zodat in één oogopslag duidelijk wordt voor welk type woning het label is. Ook geeft het label precies aan welke maatregelen genomen kunnen worden om het huis energiezuiniger te maken en tegelijk de energiekosten te verlagen.
De minister verwacht dat het verbeterde Energielabel huiseigenaren verder stimuleert tot het nemen van energiebesparende maatregelen. De overheid draagt daar aan bij met regelingen en subsidies. Een concreet voorbeeld is de regeling Groen beleggen. Daarmee kunnen woningeigenaren een (groene) hypotheek gebruiken om onder aantrekkelijke financieringsvoorwaarden energiebesparende maatregelen in hun woning te treffen.
Het afgelopen jaar is veel kritiek geweest op de kwaliteit van het Energielabel. Om het label te verbeteren is nauw overleg gevoerd met vele belanghebbenden, zoals de Woonbond, Aedes, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en de Vereniging Eigen Huis. Daarnaast is het label getoetst bij consumentenpanels.
Inmiddels zijn in 2008, het eerste jaar van het energielabel, bij de verkoop of verhuur van een woning al 739.000 labels verstrekt. Het verbeterde energielabel wordt de komende weken in produktie genomen en is vanaf begin maart 2009 beschikbaar. Het bestaande energielabel, dat vanaf 1 januari 2008 op de markt is, blijft gewoon geldig. Woningeigenaren die al een label hebben, kunnen vanaf begin maart het verbeterde energielabel via internet kosteloos aanschaffen. Bron: VROM
Update 22-09: Na de Nederlandse regering heeft nu ook de Vlaamse regering een Energielabel verplicht gesteld bij de verkoop van een woning, het energieprestatiecertificaat (EPC).
Dit certificaat geeft aan of de woning energiezuinig dan wel energieverslindend is. Op basis van de aanbevelingen van de energiedeskundige kunnen dan ingrepen gedaan worden om het energieverbruik te verminderen. Vanaf 1 november 2008 heeft de verkoper van een woning een energieprestatiecertificaat nodig.
Vanaf 1 januari 2009 is dat ook noodzakelijk bij het verhuren van woningen, appartementen, studio’s, vakantiewoningen, sociale woningen enz. Het energieprestatiecertificaat in Vlaanderen is tien jaar geldig. Bron: Envirodesk
04-09-2008: Het energielabel wordt vernieuwd. Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) wil per 1 janauri 2009 een verbeterd energielabel invoeren. In dat label zal de classificatie van de woning worden gekoppeld aan het type woning. Daarmee wil zij een einde maken aan de verwarring over het label. Dat maakt zij vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
Begin juli wees de Vereniging Eigen Huis (VEH) erop dat goed geïsoleerde hoekappartementen een beter label kunnen krijgen dan tussenappartementen. Zij concludeerde dat de kwaliteit van het label onder de maat is. Die signalen waren voor minister Vogelaar aanleiding om het label te laten onderzoeken. Uit dat onderzoek leidt de minister af dat het energielabel ten onrechte de suggestie wekt dat er sprake is van een absolute waardering van de energiezuinigheid van de woning, terwijl de classificatie via de labels een relatieve waarde is. De beoordeling kan alleen vergeleken worden met die van woningen van hetzelfde type.
Om die reden wordt het label vernieuwd en verbeterd en komt er een afbeelding van het woningtype op het label te staan. Met dat label kunnen consumenten een vergelijking maken tussen dezelfde type woningen. Daarnaast krijgt de woning- of gebouweigenaar een uitgebreidere toelichting op de mogelijkheden om de woning minder energie te laten verbruiken.Tevens wordt onderzocht of de indicatie voor het energieverbruik in een beter herkenbare eenheid kan worden weergegeven.
De ontwikkeling van het nieuwe energielabel zal in nauw overleg plaatsvinden met de Vereniging Eigen Huis en betrokken deskundigen. De inhoud en het ontwerp van het nieuwe energielabel zullen bovendien worden voorgelegd aan consumentenpanels. Daarnaast zegt de minister toe dat zij er zorg voor draagt dat woningeigenaren die al een energielabel hebben, of dit de komende periode tot aan 1 januari 2009 moeten aanschaffen, over het nieuwe label zullen kunnen beschikken.
Tegelijk met de vernieuwing van het energielabel, wordt ook de klachtenregeling verbeterd. In overleg met VEH en de branche van labeladviseurs wordt onderzocht of de klachtenregeling onder gebracht kan worden bij de onafhankelijke Stichting Geschillen Commissies voor Consumentenzaken. Deze verbeterde klachtenregeling zal zo spoedig mogelijk ingevoerd worden. Bron: VROM
13-02-2008: Wie een woning in Belgie verkoopt of verhuurt, zal in de nabije toekomst een certificaat moeten kunnen voorleggen dat vertelt hoe energie(on)zuinig het gebouw is. De Brusselse regering legt de laatste hand aan de uitvoeringsbesluiten.
De wet, die al een klein jaar geleden in het Brussels parlement is aangenomen en die dit jaar voor het eerst concrete gevolgen heeft, is de omzetting van een Europese richtlijn. Brussel is daar in feite al twee jaar te laat mee. Kopers en huurders in de hele Europese Unie moeten weten waar ze op het vlak van energieverbruik aan toe zijn in hun nieuwe woning.
In het Brussels gewest is huisvesting verantwoordelijk voor bijna de helft van de uitstoot van CO2. Dat is veel, maar ook niet verwonderlijk: Brusselse huizen zijn over het algemeen slecht geïsoleerd.
De maatregel geeft niet alleen meer rechtszekerheid aan de koper of huurder, maar kan ook helpen de uitstoot te verminderen. Minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) heeft om die reden ook een wet laten ontwerpen die verder gaat dan de Europese richtlijn.
Vanaf 1 juli 2008 zijn de eerste gevolgen tastbaar. Bij nieuwbouw en bij vernieuwbouw van panden van groter dan duizend vierkante meter zal het gebouw na oplevering moeten beantwoorden aan minimumnormen. Voor kleinere verbouwingen, waarvoor een vergunning nodig is, zal een vereenvoudigde procedure mogelijk zijn.
Een jaar later, op 1 juli 2009, wordt het tweede luik van de wet van kracht. Wie een huis wil verkopen of verhuren, zal een energiecertificaat moeten kunnen voorleggen. Daarin staat te lezen of de woning een energieslokop is, dan wel energiezuinig is. Er staat ook in welke verbeteringen kunnen worden aangebracht. Het certificaat is tien jaar geldig. Openbare gebouwen, scholen, gemeentehuizen, ziekenhuizen enzovoorts zullen het certificaat in de hal moeten afficheren zodat de gebruikers weten hoe het met het gebouw gesteld is.
Het energielabel zal worden afgeleverd door een erkende certificeerder. Hij zal vertrouwd moeten zijn met de ingewikkelde software. Die is evenwel nog niet klaar, en dat zorgt zeker in Vlaanderen voor een race tegen de klok, want in Vlaanderen zijn de energiecertificaten al in het najaar verplicht bij verkoop en verhuur. Bron: BrusselNieuws
Voor meer informatie over het EPC in België:
- Campagne “Het EPC. Voor energiezuiniger wonen”gestart
- Wat is het EPC bij verkoop en verhuur van woongebouwen?
- Wat moet een eigenaar doen die zijn woning wil verkopen of verhuren?
- Welke woningen vallen onder het toepassingsgebied ?
- Wie kan een EPC bij verkoop en verhuur opmaken ?
- Opleiding tot energiedeskundige type A
- Hoe ziet een EPC bij verkoop en verhuur van woongebouwen er uit?
- Hoe verloopt de opmaak van het EPC bij verkoop en verhuur van woningen?
- Hoe verloopt de controle op het EPC ?
- Wat is het verschil tussen het EPC bij verkoop en verhuur van woongebouwen en de energieaudit?
- Nuttige documenten en wetgeving
- EPC-Nieuwsbrief
- Veelgestelde vragen over het EPC bij verkoop en verhuur woongebouwen
Dhr. Versteeg zegt:
13 november 2008 om 22:14 | Permalink
Geachte,
Geldt het energielabel ook in Wallonie??
Met vriendelijke groeten,
Dhr. Versteeg
Frans zegt:
29 december 2008 om 07:30 | Permalink
Goed idee dat Energielabel. Ben inmiddels bijna failliet omdat er niemand een Energielabel wil hebben. Verplicht, maar niet heus. Niks controle, dus niemand doet wat eigenlijk zou moeten. Niet vreemd want ook de overheid doet niet wat men met zichzelf afspreekt.
Ja, pronken met het A-label voor een nieuw stukje van de Tweede Kamer, maar ondertussen zijn de overheidsgebouwen ware energievreters en moeten er nog heel veel gevouwen worden gekeurd. Dat gebeurd niet want dan komt in beeld hoe slecht die gebouwen zijn als het gaat om het energieverbruik en eigenlijk het energieverlies.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2875441/__Overheid_slurpt_energie__.html?p=23,1
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=38348
Lang geleden was het nog: Een beter milieu begint bij jezelf.
Kabouter Plop zegt:
21 december 2009 om 11:41 | Permalink
Betere zichtbaarheid energielabels in overheidsgebouwen
Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) wil dat iedereen kan zien hoe energiezuinig een overheidsgebouw is. Sinds 1 januari 2009 moet in grotere publieke gebouwen met een baliefunctie een energielabel zichtbaar zijn opgehangen, dan aangeeft hoe energiezuinig het gebouw is. Uit een onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt dat op dit moment slechts in een derde van deze gebouwen zo’n label te zien is. Dat is overigens een verdubbeling vergeleken met begin dit het jaar.
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=45977
peter zegt:
17 januari 2010 om 21:51 | Permalink
Allemaal dikke quatch en geldklopperij, een verplicht fictief getal plakken om toch maar een rekening te kunnen presenteren.
M’n huisje van 1927 komt in zo’n theoretische classificatie er énorm slecht uit, terwijl bij praktische berekening vanuit het reele verbruik een E-59 wordt verkregen. Eigen aanpassingswerken slechts intuitief geplaatste isolatie, dus zéker niet extreem laat staan volledig.
Voor wie het zelf wil narekenen: 12MWh/jaar voor 250m2, 640m3, 4 bewoners (werkend/schoolgaand). Bron berekening: http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/module37.pdf
Vloerisolatie zegt:
17 mei 2010 om 21:14 | Permalink
Als het energielabel, maar juist de gegevens verwerkt van vloerisolatie ,want veelal wordt te weinig aandacht gelegd op het isoleren van de vloer, terwijl dat net zo belangrijk is als dakisolatie en spouwmuurisolatie.
Boudewijn Heylen zegt:
10 juli 2010 om 11:20 | Permalink
Hier een goede video over het energieprestatiecertificaat:
Boudewijn zegt:
9 oktober 2010 om 23:50 | Permalink
Ik raad jullie aan om de volgende gratis brochure te lezen: “Ideeën voor energiezuinig bouwen en verbouwen (PDF-file).
Erik van Erne zegt:
9 december 2010 om 19:57 | Permalink
Puinhoop in België met het Verplichte Energieprestatiecertificaat (EPC)
België maken de keurders van het verplichte energieprestatiecertificaat (EPC) opstellen, er een puinhoop van. Amper één op de zeven van de ECP’s blijken in orde te zijn. Dit schrijven de Coreliokranten. ‘Dit is ontoelaatbaar’, vindt de Vlaamse minister van Energie, Freya van den Bossche. Ze kondigt hiervoor boetes en schorsingen aan.
Het Vlaams Energieagentschap heeft 260 EPC’s volledig bestudeerd. Hieruit blijkt dat niet minder dan 85 procent minstens één fout bevat. De Vlaamse minister heeft hierom de opdracht gegevan om daartegen op te treden. “Mensen die betalen voor een EPC, hebben recht op kwaliteit’, zegt van den Bossche. Ze heeft het actieplan opgesteld om de kwaliteit van EPC’s te verhogen. Het EPC is in België verplicht zodra een woning te koop of te huur wordt aangeboden.
“Mensen die betalen voor een EPC, hebben recht op kwaliteit’, zegt van den Bossche. Ze heeft het actieplan opgesteld om de kwaliteit van EPC’s te verhogen. Het EPC is in België verplicht zodra een woning te koop of te huur wordt aangeboden.
Bertine zegt:
4 oktober 2012 om 12:17 | Permalink
Een energielabel invoeren en handhaven is een van bovenaf- opgelegde maatregel. Laat bewoners zelf ervaren wat de voordelen zijn van een A-label huis, ipv ze te zeggen dat ze er verplicht iets aan moeten doen. De mondige consument kan zelf bepalen wat ze belangrijk vindt. Milieu, comfort of (in deze crisis-tijden) de portemonnee. Op i-net is alle informatie gemakkelijk en overzichtelijk te vinden. Zelfs daar is geen overheid voor nodig.
Ted Hartkamp zegt:
9 oktober 2012 om 15:37 | Permalink
NUenergielabel maakt het mogelijk om van gecertificeerde energielabeladviseurs in uw regio de tarieven voor een energielabel te vergelijken en direct een offerte aan te vragen.
U vindt aan de hand van het invoeren van het soort woning en postcode verschillende adviseurs binnen de aangegeven regio. Hiervan kunt u de energielabel tarieven vergelijken en bij de desgewenste adviseur een energielabel offerte aanvragen.
NUenergielabel.nl geeft de opgegeven informatie door aan de adviseur en deze neemt binnen 24 uur contact met u op om een afspraak in te plannen. De overeenkomst wordt gesloten tussen u en de adviseur en u betaalt dan ook rechtstreeks aan de adviseur voor de geleverde dienst.
Filip Libeert zegt:
10 januari 2014 om 16:19 | Permalink
De puinhoop lijkt me nu toch grotendeels opgeruimd in België.
Huurders en kopers hechten duidelijk steeds meer belang aan het EPC
en de strengere opvolging van het VEA resulteert in veel minder klachten over de kwaliteit van het energieprestatiecertificaat.
EPC attest zegt:
22 februari 2014 om 13:33 | Permalink
Onze minister stelt voor alle energiedeskundigen opnieuw examen te laten doen. Ik ben in elk geval voorstander. Het is geen exacte wetenschap maar de resultaten zouden toch dicht bij elkaar moeten liggen, welke energiedeskundige het ook doet.
EPC zegt:
24 oktober 2016 om 15:38 | Permalink
Inderdaad, Een EPC is ook in Wallonië verplicht. Via onze site kan je die aanvragen. Groeten, Philippe