Op de één of andere manier lukt het nog steeds niet dat bij energiebesparing de overheid en het onderwijs ´het goede voorbeeld geven´. Hoe kan het toch dat dit niet beter wordt opgepakt? Immers de partijen verdienen er geld mee, werken mee aan het terugdringen van het klimaatprobleem en ze maken goede sier!
Voor de overheid geldt dat ze voor hun eigen gebouwen verplicht een energieprestatieadvies moeten opstellen (EPBD richtlijn uit Europa) en er ligt de afspraak dat 50% duurzaam ingekocht moet worden. Blijkbaar is de afstand tussen gebouwbeheer -en dan bedoel ik niet alleen het gemeentehuis- en het klimaat- en milieubeleid te groot om dat gewoon te doen. Voor gemeenten moet toch gelden practice what you preach!
Eigenlijk vind ik het nog verwerpelijker dat het onderwijs niet standaard aan een verantwoord energiebeheer doet. Vanuit SME Advies hebben wij een programma ontwikkeld samen met Oikos, COS en Ecofys dat bestaat uit vier componenten (1) energiebesparing in het schoolgebouw met technische begeleiding; (2);apart lesprogramma energie &klimaat; (3) deelname aan een ontwikkelingsproject èn (4) internationale certificering van de school met de Groene Vlag van EcoSchools. En de school houdt geld over!
Dit programma Check it out ! begint met een energiescan en als de school zonder investeringen meer dan 8% kan besparen dan is het programma al rendabel. Er is een goedkope lening, zodat de school niet eens hoeft voor te financieren. Kortom louter voordelen. En toch gebeurt het niet omdat de energierekening veelal bij de verhuurder ligt (=de gemeente of het bestuur) terwijl het management niet de lusten krijgt van de besparing en dus alle rompslomp als een last ervaart.
Het zou goed zijn als scholen en gemeenten een voorbeeld nemen aan het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) dat er naar streeft dat alle scholen de Groene Vlag gaan behalen.
Hak van Nispen tot Pannerden
Directeur SME Advies
Klik hier om terug te gaan naar de hoofdpagina.