Gaat dit Eco-huis tegen de vlakte ?
Geschreven op 15-1-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Energie en Besparing, Hergebruik-Kringloop, KlimaatWist u dat er in Steenwijk een ontzettend energiezuinig huis staat? Een huis gebouwd met secundaire bouwmaterialen en gebruik makend van natuurlijke elementen. Een echt Eco-huis! Een woning zoals je die in Nederland maar zelden tegenkomt. Gebouwd door een man die begaan is met het milieu. Die zijn kennis inzet om te zoeken naar innovatieve, energiezuinige oplossingen.
Oplossingen die anderen als niet gebruikelijk ervaren. En dan gaat het fout in Nederland. Wat afwijkt is vaak niet gewenst. Jammer, een beetje diversiteit kan geen kwaad en zeker niet als dat resulteert in een opzienbarende woning. Een voorbeeld woning.
Die woning dreigt nu tegen de vlakte te gaan. Petities aan minister Cramer hebben niet geholpen, het is een civiel rechtelijke zaak, zo blijkt. Vandaag gaat het college van B&W van Steenwijkerland nog eens vergaderen over de zaak. De rechtbank in Arnhem stelde de gemeente al in het gelijk, waardoor die het recht heeft het pand te laten slopen. Ontruiming heeft inmiddels al plaatsgevonden.
Waar gaat het nu allemaal om? Iets met procedures, uitgifte van vergunningen en buren die het bouwwerk van ir. Jan Husslage niet zien zitten. Jan, sterkte !
huis zegt:
15 januari 2008 om 13:53 | Permalink
enige nuance is hier op z’n plek. niemand weet hoe energiezuinig deze “woning” is, simpel omdat de bouwer in de wintermaanden (ook momenteel!) in spanje verblijft. dus dan verbruikt hij hier geen energie en op jaarbasis geeft dat dus een compleet vertekend beeld!
het mag duidelijk zijn dat schrijver van bovenstaand artikeltje nog nimmer bij de woning is geweest want van een “voorbeeldwoning” is in het geheel geen sprake.
dat de woning moet worden afgebroken is logisch omdat bouwer husslage alle afspraken aan zijn laars heeft gelapt, oorspronkelijk goedgekeurde plannen toch weer drastisch wijzigde, zich niet aan royale tijdsafspraken hield etc. iedereen die een huis bouwt moet zich aan regels houden, ook de bouwer van deze prairiewoning. een geval van eigen schuld, dikke bult…
Erik van Erne zegt:
15 januari 2008 om 14:21 | Permalink
@huis
Ben er inderdaad niet zelf geweest, maar een prairiewoning is toch een soort wigwam en daar lijkt het huis op de foto toch echt niet op.
Of de heer Husslage fouten heeft gemaakt, weet ik niet. Als hij zich niet aan de regels heeft gehouden dan is dat niet netjes. Vraag blijft, moet het pand dan echt worden afgebroken?
U bent voor afbreken, maar ik heb ook nogal wat andere meningen gehoord. Zoals geschreven: het laatste woord is aan het vollege van B&W.
Manus zegt:
23 januari 2008 om 17:05 | Permalink
Ik ben er wel geweest en stond verbaasd van de agressieve triomf van de buurtbewoners. Zelf gaan ze huilen als je het woord hypotheekrenteaftrek in de mond durft te nemen, maar bij een wat afwijkende burtbewoning vinden ze het doodnormaal dat dat bezit (grotendeels) venietigt wordt.
De argumenten werden helemaal duidelijk toen een van de buurtbewoners zich op de regio-tv hardop afvroeg waar de bewoner het van betaalde. Dat gaat mij bij al die ‘kitschpaleisjes’ toch ook geen bal aan?
Erik van Erne zegt:
24 februari 2008 om 14:09 | Permalink
De fractie van GroenLinks wil het ecologische huis in Steenwijk dat van de gemeente Steenwijk tegen de vlakte moet, naar Utrecht gaan verplaatsen. Het is onbestaanbaar dat zo’n duurzaam huis zomaar moet worden gesloopt, omdat de bouwer een maximale bouwtermijn heeft overschreden” zegt raadslid Pepijn Zwanenberg.
Sympathie is natuurlijk mooi, maar zo’n huis even verplaatsen is natuurlijk ook niet echt goed voor het milieu.
Gewoon laten staan, zou ik zo zeggen !
Joey zegt:
11 maart 2010 om 12:53 | Permalink
Gewoon heel erg jammer!! dat dit bekrompen beleidt in Nederland toegepast wordt,het zou juis gestimuleerd moeten worden Kijk als nou al die mensen wat zeuren eens gaan helpen en voelen wat het hun brengt om met natturlijke materialen en taal bezig te zijn.Het gaat volgens mijn om verdraagzaamheid afgunst en ijdelheid.