Wat Zit Er In Uw Eten? Alles Over De E-nummers
Geschreven op 2-1-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in GezondheidVraagt u zich ook wel eens af wat al die E-nummers en andere aanduidingen op het etiket van voedingsmiddelen betekenen? Dan is er goed nieuws voor u ! U kunt al die toevoegingen aan uw eten of drinken even opzoeken in het handige boekje: Wat zit er in uw eten?
Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken.
Begin 2007 was Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een boekwinkel het boekje Additifs Allimentaires liggen. Hij was toen druk bezig met de Culinaire Almanak en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden die getest werden, hadden zijn aandacht getrokken. Op internetsites als www.aspartaam.com las hij een verontrustend verhaal over E-nummers die zonder enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Terug in het hotel begon hij het boekje te lezen. Het is geschreven door Corinne Gouget en het benoemt alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen. Veertien jaar heeft Gouget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje.
Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn - en uw - eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij onze goed gesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we kopen biologisch, maar het zit echt overal in. Deze gids beschrijft alle E-nummers en hun bijwerkingen. Daar kan discussie over ontstaan, maar hoofddoel is dat mensen meer gaan nadenken over wat ze in hun mond steken.
Groen is oké, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. Wij wensen u een hele goede gezondheid in 2008! U kunt het gidsje hier voor € 9,90 bestellen.
Zie ook: Wat zit er in uw eten ? Alles over de E-nummers ! - Het Nieuwe Eten – sms gezond naar 3669 -Stop Voedselverspilling NU: Eten is om op te Eten - Stop Voedselverspilling: Taste the Waste en De AfvalShow op TV by BOS - Stop Voedselverspilling: Innovatieve Ideeën Gezocht - Wij hebben recht op WOK Wereldvoedseldag 2010: Het Filmevent Minder Afval, Minder Honger - Stichting K-ETEN: Vers, duurzaam voedsel op alle scholen - Fostplus Mobiele Tentoonstelling: Packstory The Exhibition - Wat Gaan We Eten? Sitopia: Hoe Goed Eten De Wereld Kan Redden by Carolyn Steel
C. Dolstra zegt:
8 januari 2008 om 20:45 | Permalink
Op de radio hoorde ik destijds iets over het boekeje “wat zit er in uw eten”. Het was enorm interessant, vandaar dat ik het al snel in huis had.
Het ligt binnen handbereik en alle etiketten kijk ik na.
Zo weet ik al gauw wat ik zeker niet moet kopen. Velen zeggen, als je daar op let kun je niets meer eten tegenwoordig”, nou dat is zeker niet waar.
Ik ben blij dat ik op het juiste moment de radio op de juiste zender had staan!
Weetje zegt:
7 februari 2009 om 16:22 | Permalink
Welke E-nummers en additieven bevatten dierlijke producten ?
Deze vraag wordt zeer regelmatig gesteld, door mensen met een geheel verschillende achtergrond, zoals vegetariers, veganisten, moslims, joden en andere groepen die om persoonlijke of religieuse redenen geen dierlijke producten willen/mogen eten.
In dit document willen we aangeven welke E-nummers mogelijk een dierlijke oorsprong hebben. Ook producten, waarvan de naam lijkt op een dierlijk product, maar die niet van dierlijke oorsprong zijn, worden aangegeven.
Onderstaande producten kunnen dierlijke elementen bevatten. Bij een groot aantal is de oorsprong duidelijk, een aantal andere producten bevatten vetzuren, deze kunnen dierlijk of plantaardig zijn (zie onderaan de tabel).
Veganisten dienen al deze nummers te vermijden, om zeker te zijn dat ze geen dierlijk materiaal binnen krijgen. Andere groepen kunnen aan de hand van de oorsprong bepalen of producten geschikt zijn of niet.
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi45.htm
Erik van Erne zegt:
2 oktober 2010 om 22:41 | Permalink
E-Nummers Goed Geweten
Hier kan u informatie opzoeken over additieven/E-nummers. Deze informatie omvat: mogelijke namen, bereidingswijze, opmerkingen en de producten waarin het additief verwerkt is.
Ontcijfer ingrediëntenlijsten!
Heb je al eens geprobeerd de ingrediëntenlijsten te ontcijferen die je op elk product kan terug vinden? Er zijn redenen genoeg waarom je die in het oog wilt houden: misschien ben je wel lactose-intolerantie, heb je een sulfietallergie, ben je vegetariër,… of misschien wil je bepaalde additieven niet op je bord.
http://www.goedgeweten.be
Erik van Erne zegt:
18 mei 2018 om 12:38 | Permalink
Weet wat je eet: Geen gif op groente en fruit by Milieudefensie
Op ons eten zit vaak landbouwgif. Dat is niet goed voor onze gezondheid en ook niet goed voor het milieu. Daarom heeft Milieudefensie jarenlang gewerkt aan het veiliger en gezonder maken van ons eten.
Dat deden we al in de jaren 90, toen we aandacht vroegen voor het gifgebruik in de aardappelteelt. Onze slogan toen: ‘Gifpiepers genoeg gegeten, koop eens een aardige aardappel.’ Er volgden nog veel meer campagnes die doorliepen tot ongeveer 2016, toen we dit onderwerp met ‘Weet wat je eet’ afsloten.
Wat hebben al die jaren campagnevoeren uiteindelijk opgeleverd? Het belangrijkste is dat de hoeveelheid gif op groente en fruit afneemt, ook al gaat het langzaam. En dat het aandeel biologische producten flink is gegroeid.
Steeds meer supermarkten leggen zichzelf hogere normen op dan volgens de wet verplicht is, waaronder Lidl, Aldi, C1000, Plus en Albert Heijn. Door de lat hoog te leggen werd SuperDeBoer de schoonste supermarkt van 2009.
In 2011 werden tientallen soorten landbouwgif door de Europese Unie verboden. Het gaat om stoffen die kankerverwekkend zijn, erfelijke afwijkingen of onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken of hormoonverstorend kunnen zijn.