Waterstofproject H2Benelux: Drie Nieuwe Waterstof Tankstations by Shell
Geschreven op 27-8-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVUpdate 14 oktober 2021: Nederland heeft er twee waterstoftankstations bij.
Rijders van een waterstofauto kunnen voortaan ook terecht bij Green Planet in Pesse (Drenthe) en bij Shell Westpoort in Amsterdam.
Jeanine Bakx, General Manager Mobility Benelux & Frankrijk voor Shell is blij met de uitbreiding van het netwerk: “Maar we zijn er nog niet. Om echt comfortabel in een waterstofauto te kunnen rijden hebben onze klanten nog meer vulpunten nodig.
Daar werken we hard aan, samen met partners binnen het consortium H2Benelux en andere collega’s in de sector. Shell heeft nu drie waterstofstations in Nederland gerealiseerd, maar we willen er graag nog meer bouwen.“
Een waterstofauto is in feite ook een elektrische auto. Een waterstofauto kan in de tijd van een normale tankstop (3 tot 5 min) helemaal bijtanken en dan weer ongeveer 500 tot 600 kilometer ver rijden. In de auto zit een brandstofcel die het waterstofgas omzet in elektriciteit waarmee de elektromotor wordt aangedreven. Het enige dat de auto verlaat zijn kleine waterdruppeltjes.
Samen met partners wil Shell het rijden op waterstof bevorderen. Jeanine Bakx: “We zitten nog met het welbekende kip-ei dilemma. Enerzijds zijn er nog weinig consumenten met een waterstofauto, want zij hebben nog beperkt mogelijkheden om waterstof te tanken. Aan de andere kant is er weinig animo om te investeren in waterstofstations als er weinig waterstofauto’s op de weg zijn. Shell wil dit dilemma doorbreken.”
H2Benelux is een consortium dat bestaat uit Colruyt Group, Total Energies, Shell, Rijkswaterstaat en WaterstofNet. Het consortium heeft als doel acht waterstofvulpunten in de Benelux te bouwen om vervoer op waterstof te stimuleren. Daarnaast heeft het als doel 80 waterstofvoertuigen te testen in het dagelijks gebruik. H2Benelux wordt medegefinancierd door Connecting Europe Facility van de Europese Commissie en heeft DKTi co-financiering van RVO. Het waterstofvulpunt bij Shell Westpoort en Den Ruygenhoek zijn gerealiseerd in het kader van H2Benelux.
16 oktober 2020: Op 13 oktober vond de (virtuele) opening van waterstofstation Den Ruygenhoek plaats, het eerste openbare waterstofvulpunt van Shell in Nederland langs de A4 bij Schiphol.
Automobilisten met een waterstofauto kunnen hier hun voertuig voltanken met waterstof. Het waterstofstation is onderdeel van het consortium H2Benelux, waarin Shell samen met Total, het Belgische Colruyt, Rijkswaterstaat en Waterstofnet als neutrale penvoerder in totaal acht waterstoftankstations gaan realiseren.
Shell neemt drie stations voor haar rekening, twee ervan in Nederland en een in Luxemburg, Colruyt bouwt er drie in België, en Total twee in Nederland. Het station In Den Ruygenhoek is het eerste waterstofstation van Shell in Nederland.
Een waterstofauto is in feite ook een elektrische auto. In de auto zit een zogenoemde brandstofcel die het waterstofgas omzet in elektriciteit waarmee de elektromotor wordt aangedreven. Het enige wat de auto verlaat zijn kleine waterdruppeltjes. Daardoor rijden waterstofauto’s zonder uitstoot en als ze op groene waterstof rijden zelfs CO2-neutraal. Wat zijn de voordelen en nadelen van rijden op waterstof ten opzichte van elektrisch rijden?
30 september 2019: In het kader van het watersofproject H2Benelux heeft WaterstofNet een overzicht gemaakt van de status van de waterstoftankstations in de Benelux.
Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen status en type.
Met status wordt onderscheid gemaakt tussen operationele tankstations, tankstations in aanbouw, stations waarvoor subsidie is toegezegd en nieuwe initiatieven.
Bij de operationele tankstations wordt bij type aangeduid of het tankstation publiek of privaat is, waterstof op 350 of 700 bar aanbiedt, auto’s en/of bussen betankt en of je er betaalt met een specifieke of gewone betaalkaart.
De kaart wordt up to date gehouden. Er zijn op dit moment zeven waterstoftankstations operationeel en openbaar in de Benelux in Rhoon, Helmond, Delfzijl, Arnhem, Antwerpen, Zaventem en Halle. Daarnaast zijn er nog vijf tankstations operationeel maar niet openbaar. Er is één tankstation in aanbouw.
Voor 17 geplande waterstoftankstations die gepland zijn, is subsidie verleend. Tenslotte zijn er nog ruim twintig (24) nieuwe initiatieven om te komen tot een waterstoftankstation.
27 augustus 2018: Shell start met de aanleg van een netwerk van waterstoftankstations in Nederland. Het gaat in eerste instantie om 4vier Shell-stations: twee in de regio Amsterdam, één in Den Haag en één in Pesse (Drenthe). Het is de bedoeling dat er uiterlijk begin 2020 waterstof op deze stations verkrijgbaar is.
Shell wil een actieve rol spelen in de transitie van het Nederlandse energiesysteem en onderzoekt daartoe de mogelijkheden voor nieuwe activiteiten. Elektrische mobiliteit, zowel waterstof-elektrisch als batterij-elektrisch, is hier een voorbeeld van’, zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. ‘We werken al aan een netwerk van snellaadpunten in Nederland, en nu zijn we ook betrokken bij de aanleg van een netwerk van waterstofstations.’
Shell wil een breed aanbod ontwikkelen om het initiële succes van waterstof-elektrische voertuigen voort te zetten. Shell maakt voor de uitrol van waterstofstations gebruik van de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI Transport) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Via deze regeling kunnen bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties subsidie aanvragen voor transportoplossingen met lage of geen CO2-uitstoot. De waterstofstations van Shell maken onderdeel uit van het omvangrijke waterstofproject H2Benelux. Dit project wordt medegefinancierd door de Connecting Europe Facility van de Europese Unie.
Zie ook: Holthausen Energy Points Waterstoftankstations in Amsterdam en Groningen by Holthausen – Waterstoftankstation H2 Wave op Industriepark Kleefsewaard in Arnhem – Duwaal N-H: Tweezijdige Ontwikkeling van de Waterstofketen Van Wind tot Wiel by HYGRO – Subsidie Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovaties in Transport: DKTI-Transport
Waterstof Essentiële Bouwsteen Energietransitie by Waterstof Coalitie –De Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie (NWBA): De Opvolger Van de Waterstof Coalitie DutchHy –De Waterstofeconomie by Jeremy Ripkin: The Hydrogen Economy – Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie – The European Union Hydrogen Highway – De Schone Waterstof Bus Van GVB Amsterdam – Een Fluisterstille Boottocht door de Amsterdamse Grachten: De Waterstofboot Nemo H2 – Gemeente Groningen Kiest voor Waterstof Voertuigen: Afvalwagen, Veegwagen en Personenauto’s – Vier Kilometer Pijpleiding Voor Groene Waterstof by Groningen Seaports en Pipelife – Twee Van Hool A330 Waterstofbussen Voor RET Rotterdam – Duurzame Havencoalitie Lauwersoog: Subsidie Voor Waterstof in Schepen by Provincie Groningen – Symposium WaterStof, Wat Kun Je Ermee En Wat Niet? by Pioniers van de Toekomst – Eerste Waterstof Energiecentrale staat in Delfzijl
De 100% Elektrische Honda FCEV Hydrogen Full Cell: 700 kilometer op één Tank Waterstof – De 100% Elektrische Honda FCV Hydrogen Full Cell – De Honda FCX Clarity met een waterstof brandstofcel – De Toyota Mirai Zero-Emission Elektrische Waterstofauto: Innovatie van het Decennium by CAM – De Hyundai ix35 Fuel Cell EV: De 100% Elektrische Hyundai met een Atieradius van 600 km – De Scorpion Hydrogen Fuel Injection Sportscar: De Scorpion HX – Hydrogen Unveiled: Hydrogen Vehicles Key Elements in a Hydrogen Economy – Edward Norton Heeft Nu Ook een BMW Hydrogen 7