Vijf Elektrische Noordzeekanaal Veerponten Voor GVB Amsterdam by C-Job Naval Architects
Geschreven op 2-4-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVUpdate 14 februari 2022: Op maandag 7 februari, is de elektrische NZK Pont 102 in Zaandam feestelijk gedoopt door wethouder Annette Baerveldt van de gemeente Zaanstad.
Dit is de verbinding tussen Amsterdam en Zaandam, de Hem-verbinding. Dit is het derde schip dat in gebruik wordt genomen binnen een reeks van vijf elektrische schepen.
Hiermee zijn alle drie de Noordzeekanaalverbindingen van GVB nu volledig elektrisch én varen we dus alle verbindingen volledig uitstootvrij.
Directeur Operatie, Ramon Rippens: “Het is mooie tussentijdse mijlpaal om bij stil te staan. We zijn over de helft met drie elektrische veerpoten, want we krijgen er in totaal vijf. Van de vijf worden er drie ingezet voor de exploitatie en twee als reserve voor exploitatie en onderhoud. We merken dat reizigers ontzettend enthousiast zijn over de schepen. Ze vinden het heel fijn om met deze schepen een oversteek te maken, omdat de schepen amper geluid maken. Ze gaan bijna geruisloos door het water. Ook het feit dat we het dek flexibel kunnen indelen al naar gelang er meer fietsers of auto’s zijn, vindt men prettig. Wat we ook gemerkt hebben is dat reizigers het liefste allemaal een eigen pont willen. Zo heeft Velsen de 100 ‘geclaimd’, en Buitenhuizen de 101. En hier bij de Hem-verbinding wil men graag dat de 102 vast komt varen. Die vraag wordt ons vaak gesteld. Helaas kunnen we de ponten niet vast op een oversteek inplannen, omdat de ponten ook weleens voor onderhoud naar de werf moeten. Daarom rouleren ze. Maar we vinden het fijn om te horen dat de elektrische ponten zo gewaardeerd worden.”
Jan-Willem Sluyters, ambtelijk opdrachtgever bij V&OR van de gemeente Amsterdam vindt het ook bijzonder om bij deze tussenmijlpaal stil te staan: “De tijd gaat snel en de technologie ontwikkelt zich in rap tempo. Waar we een aantal jaren nog twijfelden over de haalbaarheid van volledig elektrische veerponten, beren op de weg zagen, of zelfs ‘ijsbergen’ op het Noordzeekanaal, nemen we vandaag het derde plug in hybride veer in gebruik. We – en dat geldt met name voor exploitant GVB Veren; de gemeente is opdrachtgever – scoren hoge waarderingscijfers waar het gaat om de dienstverlening op het IJ en het Noordzeekanaal. Daar zijn we niet alleen trots op, we zijn er ook zuinig op. Mede daarom zijn we blij met deze nieuwe mijlpaal. Het oversteken van het Noordzeekanaal, waar jaarlijks toch zo’n 350 duizend mensen gebruik van maken, wordt steeds schoner.”
Wethouder Annette Baerveldt van de gemeente Zaanstad. “Als wethouder Duurzaamheid juich ik de ingebruikname van alweer de derde elektrische veerpont toe. De uitstootvrije pont draagt bij aan het terugdringen van de uitstoot in de onze regio en is een prachtige aanwinst voor het Noordzeekanaalgebied.”
2 april 2020: Na de instroom van vier nieuwe duurzame elektrische IJveren, met de vijfde op komst in Amsterdam, krijgen ook de verbindingen op het Noordzeekanaal volledige nieuwe elektrische en duurzame veerponten.
De huidige Noordzeekanaal veerponten dateren uit de jaren dertig. Ze maken plaats voor vijf elektrische schepen. De eerste nieuwe veerpont vaart naar verwachting in de zomer van 2021. Daarna stroomt er elk half jaar eentje in, tot 2023.
De nieuwe Noordzeekanaal veerponten zijn elektrisch. De aandrijving van de nieuwe veerponten is ‘plug-in hybride’ en op elke veerpont zal zo’n 2 x 340 kWh aan accucapaciteit aanwezig zijn. De veerponten laden na elke retourvaart (20 minuten) gedurende drie minuten. Boven windkracht 8 kan indien nodig een generator bijspringen. De afgelopen jaren vervoerden de veerponten over het Noordzeekanaal jaarlijks meer dan 350.000 auto’s en vrachtauto’s. Op de nieuwe schepen kunnen per oversteek maximaal twintig auto’s, vier vrachtwagens of 400 passagiers mee. De schepen zijn 41 meter lang en 13,9 meter breed.
Het passagiersdek wordt flexibel ingedeeld. In tegenstelling tot de huidige schepen, zijn de nieuwe veerponten uitgerust met beweegbare relingen op het passagiersdek. Hiermee kan de beschikbare ruimte voor voetgangers dan wel voertuigen aangepast worden. De komst van deze nieuwe, elektrische Noordzeekanaal veerponten past bij de ambitie van de Gemeente Amsterdam en GVB om de veren verder te verduurzamen en uitstootvrij te maken.
Zie ook: Vijf Elektrische Ro-Ro Veerponten Voor GVB Amsterdam by C-Job Naval Architects – Veerpont Kop van ‘t Land Dordrecht-Werkendam Volledig Elektrisch Vanaf 2022 – Nieuwe Elektrische Veerpont Nessersluis Bij Waverveen In Gemeente Ronde Venen
De Tycho Brahe en de Aurora: Twee Volledig Elektrisch Veerponten by HH Ferries Group – Seven Battery-Powered Electric Ferries for Fjord1 in Norway by Havyard Shipyard – Converting The Stena Jutlandica to Battery-Powered Electric Ferrie by Stena Line – De Ampere: ’s Werelds Eerste Elektrische Veerboot in Gebruik Genomen in Noorwegen – Vijf Elektrische Veerboten Voor Arriva Danmark in Kopenhagen by Damen Shipyards Group – E-Ferry Ellen: De Grootste Elektrische Veerboot In De Wereld by Leclanché