Anders Bekeken

Group Rapid Transit (GRT) Voertuig by 2Getthere naar Singapore, Dubai en Brussel Zaventem

Geschreven op 18-6-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OV Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

20 april 2018: Mooi hoor. Het Utrechtse bedrijf 2getthere gaat vliegveld Brussel Zaventem voorzien van zelfrijdend vervoer. 

De volledig zelfrijdende shuttles zullen pendelen tussen de long-term parking en het vliegveld Zaventem. De shuttles moeten in 2021 rijden. Volgend jaar start eerst een pilot.

Zie ook: Brussels Airport Shuffles by 2getthere

12 maart 2018: De Parkshuttle in Capelle aan den IJssel wordt het eerste zelfrijdende openbaar vervoer op de openbare weg ter wereld. Om dit mogelijk te maken verleent de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) de concessie Parkshuttle 2018-2033 aan Connexxion.  De eerste onbemande voertuigen van de Parkshuttle op de openbare weg gaan in 2020 rijden.

De Parkshuttle tussen het Rotterdamse metrostation Kralingse Zoom en het kantorengebied Rivium in Capelle aan den IJssel rijdt al met Connexxion sinds 1999. Inmiddels hebben ruim zes miljoen reizigers van het systeem gebruik gemaakt. De huidige Parkshuttle zal komende tijd vernieuwd worden.

Het Utrechtse bedrijf 2getthere gaat hiervoor zes nieuwe shuttlevoertuigen leveren. Het traject wordt doorgetrokken tot aan de nog te realiseren halte van de waterbus aan de Rotterdamse Schaardijk bij de van Brienenoordbrug. De bedoeling is dat de nieuwe voertuigen vanaf de zomer van 2019 gaan rijden op het huidige traject en vanaf 2020 op het doorgetrokken traject, waarbij ze deels op de openbare weg zullen rijden.

18 juni 2017: Vandaag is vanaf Schiphol een nieuw ontwikkeld prototype van een Group Rapid Transit (GRT) voertuig vertrokken, geschikt om autonoom, zonder interventie van een chauffeur, passagiers te vervoeren. Het GRT-voertuig is een creatie van het Utrechtse tech-bedrijf 2getthere, gespecialiseerd in de ontwikkeling van oplossingen op het gebied van autonoom vervoer.

Het derde generatie voertuig wordt ingezet bij demonstraties op verschillende locaties in Singapore, waaronder het Kim Chuan Depot (KCD) en Nanyang Technical University in Singapore. Zie ook: Group Rapid Transit (GRT) autonomous vehicles for Nanyang Technological University in Singapore by 2getthere

De nieuwe GRT is ontworpen door de vermaarde ontwerpstudie Zagato uit Milaan (bekend van unieke auto-ontwerpen voor Abarth, Alfa Romeo, Maserati, Ferrari en Aston Martin). Met een lengte van 6 meter, breedte van 2,1 meter en hoogte van 2,8 meter passen er in totaal 24 passagiers in het voertuig. Het nieuwe GRT-voertuig is gebaseerd op de nieuwste technologische ontwikkelingen; zo laden de batterijen van 30% naar 80% op in 10 minuten.

Daarnaast zal het voertuig straks ook in Nederland gaan rijden: 2getthere is namelijk ook het bedrijf achter de Parkshuttle in Capelle aan den IJssel. Die samenwerking werd eerder dit jaar verlengd, waarbij de inzet van de nieuwe GRT een wereldprimeur betekent: het eerste volledig autonome systeem op de openbare weg in Nederland.

Autonome vervoeroplossingen op basis van door 2getthere ontwikkelde technologie en systemen zijn naast milieuvriendelijk ook zeer kostenefficiënt. Ten opzichte van traditionele oplossingen (bijvoorbeeld monorail) kunnen besparingen gerealiseerd worden van 50% op infrastructuur en onderhoud. Om die reden zijn zelfrijdende vervoerssystemen zeer geschikt voor middelgrote luchthavens, bedrijfscampussen (tot 50.000 werknemers) en entertainment parken.

From 2018 2getthere’s autonomous ParkShuttle in the city of Capelle aan den IJssel will be transformed in the world’s first autonomous system operating on public roads without safety driver or steward. This world first, follows the first autonomous vehicle pilot (Schiphol Airport, 1997), the first urban autonomous vehicle application (Capelle aan den IJssel, 1999), the first mixed traffic demonstration with an autonomous vehicle (Delft, 2004) and the world’s first Personal Rapid Transit system (Masdar City, 2010).

Het is de bedoeling dat de nieuwe GRT in de toekomst zal worden ingezet in Dubai, waar 2getthere een groot contract heeft binnengesleept voor autonoom openbaar vervoer naar Bluewaters Island.

Dutch technology firm 2getthere has been awarded the contract to deliver a new automated vehicle system in Dubai that will link new waterfront lifestyle destination Bluewaters with the city’s network of metro stations. The innovative new transport system will have a capacity of 5,000 people per hour per direction, with the automated vehicle connection between Bluewaters and the metro set to become the largest of its kind in the world and is considered an example of the future of autonomous transport solutions.

Home to Ain Dubai, the world’s tallest and largest observation wheel in the world, Bluewaters is a destination under construction 500 metres  off the Jumeirah Beach Residence (JBR) coastline, opposite The Beach and near Dubai Marina, in Dubai, United Arab Emirates. The island is a colourful beacon adorning the city’s spectacular coastline and skyline, with a collection of townhouses, penthouses and apartments; retail and dining experiences and two hotels, linked to the shore by a multi-modal transport system ensuring easy access to the island.

7 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  18 juni 2017 om 14:52 | Permalink

  Dubai Harbour: Dubai’s new iconic development by Meraas

  Dubai Harbour; Dubai’s new iconic development by Meraas, is spread over an area of 20 million sq.feet. A world-class waterfront destination that adopts a culture of innovation and offers the highest standards of luxury.

 2. Erik van Erne zegt:

  25 oktober 2017 om 15:18 | Permalink

  Group Rapid Transit (GRT) Voertuig by 2getthere Doorstaat Extreme Test in Woestijnklimaat Dubai

  Het nieuw ontwikkeld prototype Group Rapid Transit (GRT) autonome voertuig van 2getthere is deze maand voor het eerst operationeel getest in een gesimuleerd woestijnklimaat. Onder twee verschillende weersomstandigheden (‘hot dry weather’ en ‘hot humid weather’) zijn drie testen gedaan, waarbij de focus lag op de capaciteit van het aanwezig airconditioning systeem bij een volledige bezetting van 24 personen. Uit de testresultaten blijkt dat de batterij-aangedreven voertuigen ook in het slechtst denkbare scenario (52?C buitentemperatuur en 3% luchtvochtigheid) passagiers een binnentemperatuur van 23?C kunnen bieden. De extreme klimaattest is een van de testen die onderdeel zijn van de mega-order die het Utrechtse bedrijf eerder dit jaar ontving uit de Arabische Emiraten. In 2020 gaan daar 25 voertuigen autonoom rijden van en naar Bluewater Island in Dubai.

  Tijdens de testen werd zowel de hoogste temperatuur als de maximale zonnestraling, waar in Dubai zeer regelmatig sprake van is, gesimuleerd. Normaal gesproken is de piek in de zonnestraling (1040 Watt/m2) ter plekke rond 12:00 uur, en de piek van temperatuur (52?C) rond 15:30 uur. In de klimaatkamer zijn deze twee pieken tegelijk gesimuleerd. Dit is het meest extreme scenario dat in werkelijkheid zeer waarschijnlijk nooit gaat voorkomen.

  De passagiers (16 staande á 120 Watt per persoon en 8 zittend á 100 Watt per persoon) werden gesimuleerd door een warmtebron van 3000 Watt in het voertuig. Voor het gebruik in de praktijk was met name de transitietest van belang. Daarbij werd getest hoe snel het voertuig opwarmde tijdens het 6 minuten lang openen van de deuren, en hoe snel er weer sprake was van een aangename binnentemperatuur na het sluiten van de deuren voor vertrek. In praktijk zullen de deuren echter veel minder lang open staan om 24 passagiers in het voertuig te laten plaatsnemen Bovendien zal dat normaal gesproken in een gekoelde stationsomgeving gebeuren.

  Het airconditioning systeem voor de nieuwe generatie GRT is in nauwe samenwerking met leverancier DC Airco en NLR (Netherlands Aerospace Centre) ontwikkeld. Hierbij heeft NLR de simulatie van de warmtehuishouding in relatie tot de luchtstromen binnen het voertuig uitgewerkt om de airconditioning daar op in te kunnen richten. De resultaten van de klimaatkamertest overtreffen alle verwachtingen op basis van de specificaties die toegezegd zijn aan de opdrachtgever van 2getthere in Dubai. De ontwikkeling van het airconditioning systeem is mede gefinancierd door een MIT onderzoeksubsidie van de provincie Utrecht waar DC Airco en 2getthere gezamenlijk in zijn opgetrokken.

  Volgens 2getthere is met de geslaagde klimaattest weer een belangrijke stap gezet naar de operationele ingebruikname van het systeem. Die staat gepland voor 2019/2020.

 3. Erik van Erne zegt:

  7 november 2017 om 14:50 | Permalink

  Zelfrijdende auto kansloos zonder aanpassingen in verkeersinfrastructuur in Nederland

  Een grootschalige introductie van zelfrijdende auto’s in het huidig stadsverkeer is de komende 10 – 15 jaar geen haalbaar scenario. Dat concludeert het Utrechtse bedrijf 2getthere, specialist in autonome vervoersoplossingen, in de vandaag verschenen whitepaper ‘When will autonomous transit be a reality?’ In plaats van louter in te zetten op technologie die de auto zélf autonoom maakt, kan beter worden gewerkt aan een aanpaste stedelijke verkeersinfrastructuur waarin semi-autonome voertuigen zich stapsgewijs kunnen ontwikkelen tot volledig autonome voertuigen.

  Volgens de auteurs van de whitepaper (PDF), Robbert Lohmann en Sjoerd van der Zwaan, respectievelijk Chief Operations Officer en Chief Technology Officer bij 2getthere, is er in de wereld van autonoom vervoer sprake van een waterscheiding. Aan de ene kant staan de autofabrikanten, die grootschalig inzetten op technologie die auto’s binnen nu en enkele jaren in staat stelt volledig zelfstandig hun weg te vinden op de snelwegen. Aan de andere kant staan de ontwikkelaars van geautomatiseerde OV-vervoerssystemen, die autonome voertuigen koppelen aan omgevingstechnologie en aparte rijstroken. Dergelijke ‘semi-autonome’ systemen zijn al volop in gebruik. In Nederland is dat onder meer op het Rivium Businesspark in Capelle aan den IJssel en in Masdar City (Abu Dhabi). Vanaf 2019 heeft ook Dubai zo’n werkend systeem tussen het Dubai metronetwerk en het voor de kust gelegen Bluewaters Island. Deze laatste vervoert straks op duurzame en autonome wijze tot 5000 passagiers per uur per richting.

 4. Erik van Erne zegt:

  16 april 2018 om 13:20 | Permalink

  Group Rapid Transit (GRT) autonomous vehicles for Nanyang Technological University in Singapore by 2getthere

  Today, 2getthere, the Utrecht-based company specializing in autonomous transit systems, Nanyang Technological University (NTU Singapore) and SMRT Services have joined forces to deploy fully automated Group Rapid Transit (GRT) autonomous vehicles (AV) on the NTU Smart Campus by 2019.

  The three parties signed a Memorandum of Understanding (MoU) at a ceremony, paving the way for the GRT to be integrated into NTU’s transport network. The new GRTs will be tested on NTU’s campus in a few phases, which will start around the last quarter this year. The vehicles are expected to operate a service route that connects NTU’s halls of residences with the main academic areas, serving 200 to 300 passengers daily.

  The 2getthere silent roadster uses magnetic pellets on the road for autonomous navigation and can travel in both directions. It has a top speed of 40 kilometres per hour and can ferry 24 passengers with seating space for eight. The collaboration will also involve conducting research to improve autonomous vehicle technologies such as increasing the use of artificial intelligence, developing advanced sensors and sensor fusion algorithms, and improving fleet management technologies.

  The trial would be gradually expanded campus-wide, running alongside other autonomous vehicles that have already been undergoing tests since 2012. This latest testbedding of autonomous vehicles is part of the university’s Smart Campus initiative to develop rapidly advancing transport technologies to benefit the NTU community and society.

  The GRT had undergone preliminary tests along a 350-metre route between two NTU halls of residences since November last year. During the trials, close to 4,000 passengers were ferried between the two stops.

  The GRT was introduced to NTU as part of the Mobility-as-a-Service testbed, a collaboration between NTU, JTC and SMRT last September. The testbed seeks to integrate multiple modes of transport, including shuttle buses, bike sharing systems, e-scooters and e-bikes, and the autonomous GRT into a single mobility platform called jalan-jalan, developed by mobilityX to improve connectivity and travel within NTU’s campus and JTC’s CleanTech Park in Jurong Innovation District, which will be the largest living lab in Singapore. Jalan-jalan is a Malay term for ‘going for a walk’.

  The smartphone application jalan-jalan received strong support during its pilot run between NTU’s campus and JTC’s CleanTech Park from last August. Just for e-scooters alone, the app was used to book over 67,000 trips, clocking a total mileage of over 80,000 kilometres.

  Currently serving 12 stops on NTU’s campus and the CleanTech Park area, the app will gradually include more stops and manage more mobility options based on users’ feedback and test results.

 5. Erik van Erne zegt:

  20 april 2018 om 13:05 | Permalink

  Group Rapid Transit (GRT) Voertuig by 2getthere Gaat Vliegveld Brussel Zaventem Voorzien van Zelfrijdend Vervoer

  Het Utrechtse 2getthere gaat zelfrijdende shuttles leveren aan het vliegveld Zaventem in Brussel. Na grote opdrachten in Dubai en Singapore is dit weer een grote klant voor het innovatieve bedrijf.

  De volledig zelfrijdende shuttles zullen pendelen tussen de long-term parking en het vliegveld Zaventem. De shuttles moeten in 2021 rijden. Volgend jaar start eerst een pilot.

 6. Erik van Erne zegt:

  20 april 2018 om 13:11 | Permalink

  Brussels Airport Shuffle by 2getthere

  Following assignments by Bluewaters Island (Dubai) and Nanyang Technological University (Singapore), Brussels Airport and De Lijn have decided to partner with 2getthere for the Brussels Airport Autonomous Shuttle. 2getthere’s fully autonomous (self-driving) shuttles will link Brussels Airport with the long term parking area.

  Brussels Airport is the first European airport to use autonomous shuttles in fully mixed traffic. The vehicles are expected to hit the road in 2021, after an intensive pilot phase, starting in 2019.

  The board of directors of De Lijn and the management committee of Brussels Airport Company have given the go-ahead for the first phase with a self-driving electric bus on the airport. The vehicle that is being developed for this, will be one of the first to drive in Belgium in mixed traffic. After the summer of 2019, tests without passengers will begin at 2getthere’s testsite in Utrecht. The shuttle bus will arrive at Brussels Airport in the beginning of 2020 for further tests.

  2getthere will start the project in the coming weeks. The contract is divided into two phases. The first phase covers the development and thorough testing of the technology until the middle of 2020. In autumn 2019, 2getthere will be conducting the first vehicle tests at its testsite in Utrecht. Upon successful completion, the first self-driving bus will arrive at Brussels Airport in the beginning of 2020 for further test drives at the airport. The test route for this development stage is in the Brucargo business zone.

  The first phase with tests and development of the self-driving bus will take two years. In this period, De Lijn and Brussels Airport Company can perform all necessary safety tests in various weather conditions and traffic situations. During the test period, no passengers, visitors or staff will be on board.

 7. Erik van Erne zegt:

  2 mei 2018 om 15:40 | Permalink

  2getthere at Bluewaters Island Dubai at UITP Mena

  This video was featured during the 2018 UITP Mena exhibition in Dubai, promoting the GRT autonomous vehicles connecting to the Bluewaters Island development by Meraas.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (568)
 • Agenda (2.976)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (739)
 • Communicatie (372)
 • Cradle to Cradle – Circulair (450)
 • Design (230)
 • Dieren (172)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.185)
 • Educatie (341)
 • EEN-Armoede (250)
 • Energie en Besparing (3.046)
 • Europa (29)
 • Evenementen (134)
 • Geluid (25)
 • Gezondheid (299)
 • Goed Doel (116)
 • Green Deal (13)
 • Greenwashing (113)
 • Hergebruik-Kringloop (300)
 • Iets anders (360)
 • Int. Samenwerking (189)
 • Investeren (132)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.614)
 • Licht (371)
 • Lucht (32)
 • Mensenrechten (166)
 • Milieu (740)
 • MVO (107)
 • Natuur (692)
 • Nederland (16)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (116)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (26)
 • Sport (212)
 • Vakantie (76)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.076)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (292)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnedak Met 108 Zonnepanelen Op Dak Raadzaal Stadhuis Arnhem
 • FSC Friday 28 September 2018: Forests For All Forever by FSC Nederland
 • Antwerpen Wil Af Van Wegwerpbekers: Bollekesfeest Is Proefproject Herbruikbare bekers
 • Biologisch Afbreekbare Verpakking Niet Gewenst: Kies Herbruikbare Verpakkingen by KIDV
 • Thailand Stopt Import Elektronisch Afval (E-Waste) Uit Buitenland
 • Tiny Forest: Eerste Twaalf Gemeenten Geselecteerd Om Een Minibos Aan Te Leggen by IVN
 • DE SEAT eMii: De Eerste Elektrische Auto Van SEAT Als Deelauto Voor Personeel in Barcelona
 • Pacific Garbage Screening (PGS): De Kam Om De Oceanen Schoon Te Maken
 • Greenchoice Neemt Qurrent Over Van Stichting Doen: Versterking Duurzame Energiemarkt
 • Nationale DenkTank 2018: De Circulaire Metropool Van De Toekomst
 • Nieuw Hoofdkantoor Genmab Op Utrecht Science Park Met BREEAM Excellent by cepezed
 • De Twentse Landdag in Ledeboerpark Enschede: Thema Energiek Platteland
 • Elektrische Bakfietsen en Kleine Elektrische Voertuigen Voor Postbezorging in Utrecht by Post NL
 • Post NL Opent Duurzaam Pakkettensorteercentrum Apeldoorn Met BREEAM Outstanding
 • Renovatie IJsbaan De Meent Bauerfeind in Alkmaar: Een Duurzame Koelinstallatie by ENGIE
 • Gratis Openbaar Vervoer Voor Medewerkers VodafoneZiggo Met NS-Business Card
 • Zonnig 2018 Maakt Zonnepanelen Extra Rendabel
 • Lagere CO2-Uitstoot Dankzij Warme Weer in Tweede Kwartaal 2018: Min 3,8 Procent by CBS
 • Zonnedaken In 13 Steden en Gemeenten In Zuid-West-Vlaanderen by Intercommunale Leiedal
 • Waste2Wear Ocean Plastic Project: Kleding Van Gerecyclede PET-Flessen
 • Links

  Milieunet op..