Project DUELL: Ontwikkeling Elektrische Last-Mile Bestelauto (Urban E-Truck) by VDL en Picnic
Geschreven op 13-6-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVUpdate 12 maart 2022: Koning Willem-Alexander opent op vrijdagmiddag 1 april het nieuwe distributiecentrum van websupermarkt Picnic in Utrecht.
Het distributiecentrum is bijna volledig gerobotiseerd en kan 150.000 klanten per week van boodschappen voorzien.
Picnic werd in 2015 opgericht in Amersfoort. Het bedrijf bezorgt boodschappen gratis thuis met elektrische wagentjes. Hierdoor is de bezorging milieuvriendelijker en stil. Doordat Picnic alleen levensmiddelen inkoopt die door klanten zijn besteld, draagt het bedrijf bij aan het voorkomen van voedselverspilling. Picnic heeft 850.000 klanten in 200 plaatsen in Nederland en bezorgt ook in Duitsland en Frankrijk. In totaal werken ruim 10.000 mensen bij het bedrijf. Ondank de hoge mate van robotisering biedt de nieuwe vestiging in Utrecht ook plaats voor 800 tot 1.000 werknemers.
Voorafgaand aan de opening geven de oprichters van Picnic een korte presentatie over het bedrijf en het nieuwe gerobotiseerde distributiecentrum. Koning Willem-Alexander krijgt na de openingshandeling een rondleiding door het distributiecentrum waarbij onder meer wordt gestopt bij verschillende nieuwe robot technologieën die Picnic speciaal heeft ontwikkeld voor dit distributiecentrum. Tot slot spreekt de Koning met diverse werknemers over hun werkzaamheden bij Picnic.
21 februari 2022: Picnic plant honderden bomen bij start Rotterdamse voedselbos. Ruim tweehonderd klanten, collega’s en partners van Picnic hebben zaterdag met het planten van 1500 bomen de aftrap gegeven voor het voedselbos van de online supermarkt in de Schiebroekse Polder, aan de Noordrand van Rotterdam.
De komende jaren worden er nog duizenden bomen geplant op het terrein van twee hectare groot.
Het voedselbos is het eerste dat geplant wordt vanuit de coalitie Rotterdam de boer op!, waar Picnic en Natuurmonumenten partner in zijn.
Het Picnic-voedselbos zal ruimte bieden voor ontmoeting, educatie en participatie op het gebied van natuur en voedsel. Het bos wordt een natuurlijk ecosysteem, maar gericht op de productie van voedsel. De komende tijd zal een combinatie van notenbomen, vruchtenstruiken en overige eetbare planten aangeplant worden, met als uitgangspunt educatie voor collega’s, klanten, kinderen en leveranciers. Daarnaast staat het vergroten van de biodiversiteit centraal, kleine zoogdieren, vogels en insecten vinden hun thuis in het bos.
In het voedselbos worden voedselproductie, ecologische rijkdom en een hoge belevingswaarde gecombineerd. Wanneer er voldoende ervaring mee is opgedaan kan het initiatief worden vergroot. Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic: “Wij zijn de moderne melkboer die duurzaam levert. We proberen ook de voedselvoorziening zelf duurzamer te maken door een kortere weg van boer naar bord. Een voedselbos geeft nieuwe inspiratie en is in lijn met het hele Picnic-team dat duurzaam wil ondernemen.”
Picnic kondigde het voedselbos aan bij zijn vijfjarig bestaan eind 2020. Picnic werkt samen met Natuurmonumenten en de gemeente Rotterdam binnen het programma Rotterdam de boer op! (mede mogelijk door de leden van de Nationale Postcode Loterij). Het aanplanten en onderhouden zal de komende zes jaar door medewerkers van Picnic gedaan worden. Het ontwerp is gemaakt door coöperatie Ondergrond.
16 september 2021: De Nederlandse online supermarkt Picnic heeft opnieuw een megabedrag bij investeerders opgehaald.
Een groep geldschieters onder leiding van de Bill & Melinda Gates Foundation liefdadigheids-stichting van Bill Gates steekt 600 miljoen euro in het bedrijf.
13 juni 2018: VDL Steelweld, TNO en online supermarkt Picnic gaan samen een nieuwe elektrische last-mile bestelauto ontwikkelen.
Het project DUELL (Development of an Urban E-truck for Last-mile Logistics) moet resulteren in een klein vrachtautootje voor emissievrije stadsdistruibutie.
Het doel van het DUELL project is de ontwikkeling van een nieuw emissievrij vrachtwagentje in de N1 categorie (onder de 3,5 ton), voor het eerst geheel ontwikkeld ten behoeve van zware last-mile stadslogistiek.
De ontwikkelactiviteiten in het DUELL voorstel zullen uiteindelijk leiden tot een nieuwe Nederlandse VDL-fabriek voor tienduizenden fitfor- purpose vrachtautootjes voor emissievrije stadsdistributie, waarvan de helft zal worden geëxporteerd. Deze fabriek biedt nieuwe werkgelegenheid aan meer dan 100FTE. In 2020 zou het voertuig in productie moeten gaan.
Launching customer Picnic is ervaringsdeskundige in stadslogistiek en stelt hiertoe een gedetailleerd programma van eisen op vanuit het oogpunt van de eindgebruiker, zowel voor het voertuig als voor de benodigde geïntegreerde telematica voor logistieke planning. Picnic is tevens betrokken in alle validaties. TNO levert hiertoe de inbreng vanuit de laatste stand van techniek in elektrisch laden en rijden, en verrijkt haar eigen roadmaps met kennis over stadslogistiek en specifieke batterijtechniek voor distributiecycli. VDL Steelweld brengt haar engineers in die 35 ervaring hebben in het ontwikkelen en produceren van logistieke voertuigen.
De belangrijkste resultaten van het DUELL project zijn:
1. Een specificatie van telematica data en API’s voor logistieke eindgebruikers en fleet managers, leidend tot een nieuwe connected software architecturen voor het embedded systeem en smart energy solutions.
2. Een gevalideerd ontwerp voor een robuust, stabiel en compact chassis met een hoog laadvermogen voor stadslogistiek, inclusief optimalisaties voor aandrijflijn en accupakket.
3. Validaties van kostprijs, marktontwikkelingen en KPI’s van eindgebruikers, teneinde een gewogen besluit te kunnen maken om het voertuig in 2020 in productie te nemen en om hiervoor de benodigde financiering ter beschikking te stellen.
Zie ook: Subsidie Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovaties in Transport: DKTI-Transport - Goedgekeurde DKTI-Transport Projectvoorstellen - Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek
Erik van Erne zegt:
16 oktober 2019 om 17:27 | Permalink
Picnic Solar: Online Supermarkt Picnic Voorziet Elektrische Bestelwagens Van Zonnepanelen
Picnic gaat zijn elektrische bezorgwagens van zonnepanelen voorzien. Per voertuig wordt dagelijks 3,5 kilowattuur zonnestroom opgewekt, goed voor dagelijks 25 extra bezorgingen. De zonnepanelen komen op de daken van de elektrische bestelwagens. Het initiatief past in het beleid van Picnic om zo duurzaam mogelijk te bezorgen.
‘Picnic Solar’ gaat van start met een pilot in de steden Utrecht, Amersfoort en Den Haag met één bezorgwagen per stad. Indien de pilot positief verloopt zal een groter deel van de vloot van 800 elektrische bezorgauto’s met zonnepanelen worden uitgerust.
‘Picnic bezorgt de boodschappen al vanaf de eerste dag volledig elektrisch, zodat we in de straten waar we bezorgen geen uitstoot van CO2 of fijnstof veroorzaken’, stelt Frederik Nieuwenhuys, medeoprichter van Picnic en bedenker van Picnic Solar. ‘We zijn continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden in energievoorziening en willen zo slim mogelijk omgaan met laadinfrastructuur en energie uit het publieke net. Met onze oplossing kunnen we het energieverbruik verlagen en hebben we juist in de zonnige, warme perioden van het jaar toegang tot extra energie. Daarmee kunnen we niet alleen extra bezorgingen doen, maar ook de boodschappen voor onze klanten optimaal gekoeld aan de deur bezorgen. De batterij van een Picnic-autootje kan 12 kilowattuur opslaan. Op een zonnige dag brengen de zonnepanelen zo’n 3,5 kilowattuur op. Dat betekent dat één wagentje uitgerust met een zonnepaneel op het dak tot wel 25 extra bezorgingen kan doen. Een enorme winst.’
Picnic Solar wordt tot stand gebracht in samenwerking met Wattlab, een ontwikkelaar van toepassingen van zonne-energie. Wattlab ondersteunt Picnic met het installeren en verder optimaliseren van de zonnepanelen.
In Rotterdam en Zaandam doet de online supermarkt al een pilot met een smart grid waarbij vraag en aanbod van stroom optimaal op elkaar afgestemd worden. Het is de grootste proef ooit in Europa waarbij elektrische bezorgwagentjes van Picnic worden uitgerust met slimme technologie waarmee zowel energie kan worden opgeslagen wanneer deze goedkoop en duurzaam voorradig is, alsook weer kan worden afgegeven als hier behoefte aan is. Picnic ontwikkelt hiervoor samen met technisch dienstverlener en energiebedrijf ENGIE en Dexter Energy Services een netwerk dat bestaat uit zonnepanelen, (stationaire) batterijen voor opslag van energie in de distributiecentra en bi-directionele laadtechnologie in de elektrische bezorgauto’s.