Mijnhardt Fietstunnel Onder Utrechtseweg Zeist: Betere Veiligheid Voor Fietsers En Autoverkeer
Geschreven op 16-2-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVOp donderdag 16 december 2021 is in Zeist de nieuwe fietstunnel geopend. De tunnel maakt het mogelijk om per fiets of te voet een drukke weg over te steken zonder enige interactie met het autoverkeer.
Die drukke Utrechtseweg naar Utrecht werd verbreed en een overweg voor fietsen en lopen was in de nieuwe situatie ongewenst, zowel voor de veiligheid voor de fiets als voor de doorstroming van het autoverkeer. De kruisingen van de zijstraten bleven gelijk.
Wethouder Verkeer van de gemeente Zeist, Wouter Catsburg, opende samen met Arne Schaddelee, een vertegenwoordiger van de Provincie Utrecht, de onderdoorgang. De provincie subsidieerde de onderdoorgang als onderdeel van de reconstructie van de weg naar Utrecht.
De voorbereidende werken voor de reconstructie van het kruispunt waren in februari 2021 begonnen, terwijl in mei van datzelfde jaar de eigenlijke tunnelgraven waren begonnen. Tijdens de verbouwing moest de weg drie weekenden worden afgesloten. De tunnel bestaat uit geprefabriceerde betonnen elementen die ter plaatse zijn gemonteerd.
De tunnel kreeg de naam Mijnhardt-tunnel, naar de eigenaar van een farmaceutisch fabriek die van 1916 tot 1971 vlakbij de nieuwe tunnel stond. De fabriek was in Zeist bekend en in het hele land beroemd om een lippenbalsem die nog steeds bestaat, maar die nu op een andere locatie wordt vervaardigd. De naam werd 300 keer gekozen in een naamwedstrijd.
In Nederland is het gebruikelijk dat een kunstwerk onderdeel uitmaakt van zo’n stukje infrastructuur. Het kunstwerk hier is een fotocollage. Kunstenaar Toos van Poppel, die direct naast de nieuwe tunnel woont en werkt, maakte het 135 meter lange en 270 vierkante meter grote kunstwerk dat werd gedrukt op 78 aluminium panelen die aan de westgevel waren bevestigd. Ze nam 3.500 foto’s in de directe omgeving van de tunnel en liet met enkele daarvan de schoonheid van het gebied zien. Het kunstwerk wordt gezien als een ode aan Zeist.