Grootste Fietsenstalling Ter Wereld Onder Stationsplein in Utrecht: Plek Voor 12.500 Fietsen
Geschreven op 7-8-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Vervoer en OV9 oktober 2020: De grootste fietsenstalling ter wereld onder het Stationsplein is genomineerd voor de Rietvelprijs 2020 en behoeft waarschijnlijk geen introductie meer. Want het bouwwerk ging de hele wereld al over.
De stalling maakt deel uit van de herontwikkeling van het stationsgebied. Ector Hoogstad Architecten ontwierp ook het bollendak dat het vernieuwde Utrecht Centraal verbindt met het stadscentrum. Onder het verhoogde plein draagt de drie verdiepingen tellende fietsenstalling bij aan de toekomst van duurzame mobiliteit.
De stalling voor 12.500 fietsen heeft directe ondergrondse verbindingen met de treinperrons en zorgt bovendien voor een bijzondere fietservaring.
18 augustus 2019: Het tweede en laatste deel van de Stationspleinfietsenstalling wordt maandag feestelijk geopend. Daarmee heeft Utrecht de grootste fietsenstalling van de wereld.
De stalling onder het Stationsplein biedt vanaf morgen plek aan 12.500 fietsen en 1.000 OV-Fietsen. Ook loopt er vanaf dan een fietspad door de ondergrondse parkeergarage van het Smakkelaarsveld naar het Moreelsepark. Om 16.00 uur is de grootste fietsenstalling ter wereld open voor publiek.
De stalling telt drie verdiepingen. Het onderste en bovenste niveau zijn voor zogenoemde dagstallers. Deze gebruikers kunnen hun fiets de eerste 24 uur gratis stallen. De begane grond is voor abonnementhouders.
4 juli 2019: Het is bijna zover. Utrecht heeft op maandag 19 augustus de grootste fietsenstalling ter wereld met 12.500 plekken! Dan opent de hele Stationspleinstalling. Er komen 5.000 nu nog lege rekken bij, naast die 7.500 die al open waren. Hier stallen reizigers hun fiets elke eerste 24 uur gratis, makkelijk, droog, veilig en dichtbij het station.
De vraag naar (OV)mobiliteit groeit de komende jaren met zeker 30%. Dat merken gemeente Utrecht, ProRail en NS nu al elke dag. Fietsen is een van de belangrijkste manieren om in de stad en van en naar het station te reizen. Nergens in Nederland maken reizigers dagelijks zoveel gebruik van de fiets als in Utrecht. Met het bouwen van de grootste fietsenstalling ter wereld ligt bij Utrecht Centraal ligt er een goede voorziening om die groei te kunnen faciliteren. Deze samenwerking draagt bij aan het verhogen van duurzame OV-mobiliteit van en naar het station én de duurzame bereikbaarheid van de stad Utrecht.
Zie ook: Grootste Fietsenstalling Ter Wereld Onder Stationsplein in Utrecht: Plek Voor 12.500 Fietsen – Fietsenstalling Knoop bij Station Utrecht Centraal Met 3200 Plekken – Nieuwe Fietsenstalling WTC Utrecht met 900 Plekken Geopend – Nieuwe Fietsenstalling Met 900 Plekken Onder House Modernes (Nu nog De Planeet) In Utrechtse Binnenstad – Nieuwe Fietsenstalling Voormalig Postkantoor Neude Met 700 Plekken
14 juni 2018: Mooi hoor. De fietsenstalling Jaarbeursplein in Utrecht is weer fietsend te bereiken. Briljante actie van de gemeente Utrecht. Het onlangs ingestelde fietsverbod bij de fietsenstalling Jaarbeursplein wordt alweer opgeheven. Vanaf vandaag mag iedereen weer fietsend naar de fietsenstalling. Lijkt mij wel zo logisch. Toch?
Sinds kort is de fietsenstalling Jaarbeursplein bij station Utrecht Centraal en het Stadskantoor fietsend niet meer te bereiken. Konden mensen voorheen nog naar de stalling rijden over een fietspad, nu is dit voetgangersgebied geworden. Fietsers bleken zich weinig aan te trekken van het verbod.
De gemeente Utrecht ziet nu ook in dat het fietsverbod niet de juiste oplossing is en laat weten dat het gebied nu shared space wordt, waar voetgangers en fietsers samen gebruik van kunnen maken.
7 augustus 2017: Mooi hoor. Het ziet er naar uit dat er eindelijk een einde komt aan de totale chaos van gestalde fietsen op en rond Utrecht Centraal Station. Het eerste deel van de grootste fietsenstalling ter wereld is geopend. In de enorme fietsenstalling onder het Stationsplein in Utrecht kunnen voorlopig zo’n 6.000 fietsen worden gestald.
Na de zomer wordt de capaciteit van de megafietsenstalling verder uitgebreid naar 7.500 plaatsen en volgend jaar als de fietsenstalling helemaal af is kunnen er maar liefst 12.500 fietsen worden gestald. Daarmee wordt het de grootste fietsenstalling van de wereld. Nu is dat nog de fietsenstalling in Tokio waar 9.400 fietsen in kunnen.
De fietsenstalling Jaarbeursplein heeft drie verdiepingen, waarvan er een is gereserveerd voor 1.800 abonnementshouders. Vanuit de kelder kunnen treinreizigers direct naar de perrons van station Utrecht Centraal lopen.
Zie ook: De Fietsappel: Een Bijzondere fietsenstalling in Alphen aan den Rijn – Derde Ondergrondse Fietsenstalling Met 2.400 Stallingsplekken Station Delft Geopend: Nu Plek Voor 10.000 Fietsen – De Duurzame MicroCity Het Platform in Utrecht Gaat voor BREEAM Outstanding – Wonderwoods in het Utrechts Stationsgebied by Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects – Het Nieuwe Stadkantoor van de Gemeente Utrecht: Licht, Duurzaam en Een Groen Dak – De Dafne Schippersbrug: Fietsbrug over het Amsterdam Rijn Kanaal Tussen Leidse Rijn en Oog in Al – De Moreelsebrug (Rabobrug): Fiets- en Voetgangersbrug Tussen Croeselaan en Moreelse Park – De E-bike Xperience 2018 in de Jaarbeurs Utrecht: Test Zelf een e-bike – Nederlanders Fietsen Steeds Meer: Elektrische Fiets Steeds Populairder in Nederland – Waarom Is de Fiets Zo Populair in Nederland Infographic? Fietsen Is Goed voor het Milieu en Gezond – Ondergrondse Fietsenstalling Station Maastricht Voor 3000 Fietsen – Groenste Ondergrondse Fietsenstalling Stationslein Zwolle Met 5.800 Stallingsplekken Geopend
Erik van Erne zegt:
27 augustus 2017 om 16:07 | Permalink
The Netherlands opened the largest underground bike parking in the world by WEF
Erik van Erne zegt:
3 september 2017 om 11:28 | Permalink
Verbouwing Utrecht Centraal: Animatie
Deze animatie laat zien hoe de bouw van Utrecht Centraal in stappen uitgevoerd wordt. De bouwperiode is vijf jaar en is gestart in 2011.
Erik van Erne zegt:
25 oktober 2017 om 13:12 | Permalink
Utrecht Wereldfietsstad
Utrecht is een bruisende fietsstad. Alleen al door de binnenstad rijden iedere dag meer dan 100.000 fietsers. De gemeente wil fietsen nog leuker en aantrekkelijker maken. In dit filmpje zie je Utrecht op weg naar een betere fietsstad.
Erik van Erne zegt:
17 maart 2018 om 15:12 | Permalink
Fietsenstalling Knoop bij Station Utrecht Centraal Met 3200 Plekken
Je kunt elke eerste 24 uur gratis stallen met je OV-chipkaart, je fiets staat er superveilig en droog. Je stalt ook hier weer vlakbij het station: via de looproute Forum (het dak van de stalling) ben je zo in de stationshal.
Een plekje voor je fiets heb je trouwens zo gevonden, want bij de ingang van de stalling zie je direct via de schermen waar de vrije plekken zijn. Dit geldt overigens ook voor de andere fietsenstallingen rondom station Utrecht Centraal: Jaarbeursplein, Stationsplein en Sijpesteijn.
Erik van Erne zegt:
14 juni 2018 om 13:43 | Permalink
Fietsenstalling Jaarbeursplein in Utrecht Weer Fietsend te Bereiken
Briljante actie van de gemeente Utrecht. Het onlangs ingestelde fietsverbod bij de fietsenstalling Jaarbeursplein wordt alweer opgeheven. Vanaf vandaag mag iedereen weer fietsend naar de fietsenstalling. Lijkt mij wel zo logisch. Toch?
Sinds kort is de fietsenstalling Jaarbeursplein bij station Utrecht Centraal en het Stadskantoor fietsend niet meer te bereiken. Konden mensen voorheen nog naar de stalling rijden over een fietspad, nu is dit voetgangersgebied geworden. Fietsers bleken zich weinig aan te trekken van het verbod.
De gemeente Utrecht ziet nu ook in dat het fietsverbod niet de juiste oplossing is en laat weten dat het gebied nu shared space wordt, waar voetgangers en fietsers samen gebruik van kunnen maken.
Erik van Erne zegt:
13 juli 2018 om 18:01 | Permalink
74 miljoen euro voor stationsfietsenstallingen
Het kabinet gaat 74 miljoen euro investeren in het innoveren en vergroten van de stallingsmogelijkheden bij ov-knooppunten. Ook wordt 26 miljoen euro uitgetrokken voor het versnellen van de aanleg van fietsroutes. Dat staat in een brief, die de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven op 12 juli aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Het beschikbaar stellen van, in totaal, 100 miljoen euro is een van de middelen waarmee Van Veldhoven haar ambities wil realiseren om deze kabinetsperiode 200.000 extra forensen uit de auto en op de fiets te krijgen of op de fiets in combinatie met ov. Een ander middel dat Van Veldhoven wil inzetten om woon-werkverkeer te bevorderen is om met werkgevers in gesprek over hoe de bestaande (fiscale) regelingen om fietsen te stimuleren optimaal benut kunnen worden.
Van Veldhoven geeft aan dat ze maximaal 40% van de projectkosten op zich wil nemen om het beschikbare budget zo efficiënt mogelijk te besteden en om zoveel mogelijk projecten te realiseren. Van Veldhoven verwacht dat door deze aanpak in totaal voor een kwart miljard euro wordt geïnvesteerd in de fiets.
Bij de verdeling wordt snelle implementatie een belangrijk selectiecriterium. Vóór de zomer volgt een uitvraag voor fietsprojecten bij de andere overheden. Bij de beoordeling van de aanvragen voor snelfietsroutes wil Van Veldhoven, net als bij eerdere uitvragen, onafhankelijke deskundige partijen zoals de Fietsersbond en CROW- Fietsberaad betrekken. Voor fietsenstallingen bij stations vindt de beoordeling plaats door een breed team van deskundigen van IenW en ProRail.
Dit najaar maakt Van Veldhoven op basis van de door de gemeenten en provincies ingediende plannen een voorstel voor de investeringen uit de 100 miljoen euro, op basis van cofinanciering van maximaal 40 procent.
Erik van Erne zegt:
15 juli 2018 om 13:14 | Permalink
Nieuwe Fietsenstalling WTC Utrecht met 900 Plekken Geopend
De afgelopen jaren zijn er duizenden stallingsmogelijkheden gebouwd voor fietsers in het stationsgebied van Utrecht, maar toch blijft er regelmatig een tekort. Met de 900 nieuwe plekken erbij is de capaciteit in ieder geval weer vergroot. Al eerder dit jaar ging de Knoopstalling open, daarmee kwamen er 3200 fietsenrekken bij.
Aan de centrumzijde wordt ook nog steeds gebouwd aan de grootste fietsenstalling ter wereld. Een groot gedeelte is al opgeleverd maar het tweede deel moet nog opengaan. Als de stalling volledig klaar is, is er plek voor 12.500 fietsers.
Update 23 augustus 2018: Deze week worden 775 fietsparkeerplaatsen in het noordelijk deel van de fietsenstalling op het Westplein verwijderd. Het zuidelijk deel (850 plaatsen) blijft voorlopig nog in gebruik.
Tegelijkertijd kun je 900 nieuwe fietsparkeerplekken bewonderen in de recent geopende WTC-stalling. Je kunt je fiets daar stallen door in de Jaarbeurspleinstalling de bordjes van de WTC-stalling te volgen naar de tweede verdieping. In- en uitchecken werkt hetzelfde als in de Jaarbeurspleinstalling.
Erik van Erne zegt:
15 juli 2018 om 17:58 | Permalink
Entrance Bicycle Parking Utrecht Central Station
On average every second 2 people on a bike enter the -soon to be- largest bicycle parking garage in the world at the Utrecht Central Station in the morning rush hour. This is what that looks like.
Erik van Erne zegt:
23 augustus 2018 om 19:27 | Permalink
Stationsplein fietsenstalling in Utrecht wint Architizer A+ Award
Opnieuw staat de Stationspleinstalling in de schijnwerpers. De jury van Architizer, een groot en internationaal erkend platform voor en door architecten, koos de Stationspleinstalling uit als winnaar in de categorie Transportation Infrastructure.
Het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten genoot de voorkeur boven de andere genomineerden: de Rainbow Bridge in Californë, het Marco Polo International Airport in Italië, het metrostation Keilaniemi in Finland en de Willem II-passage in Tilburg.
Erik van Erne zegt:
22 juni 2019 om 15:35 | Permalink
Nieuwe Fietsenstalling Met 900 Plekken Onder House Modernes (Nu nog De Planeet) In Utrechtse Binnenstad
Wethouder Lot van Hooijdonk was aanwezig om de stalling te openen. Ze noemde de nieuwste stalling een ‘prachtige’ plek. Binnen is niet alleen ruimte voor gewone fietsen, maar ook voor bakfietsen en fietsen met een kratje. In de stalling zijn ook buggy’s te huur en er is een systeem dat laat zien hoeveel plekken er nog vrij zijn.
De eerste 24 uur is de stalling gratis en heeft wisselende openingstijden. Van maandag tot en met woensdag is de stalling open van 7.00 tot 1.00 uur, op donderdag van 7.00 tot 0.00 uur en op vrijdag tot en met zondag kan je er 24 uur per dag terecht.
Volgens wethouder Lot van Hooijdonk is er aan die kant van het voetgangersgebied veel vraag naar overdekte parkeerplekken voor de fiets. “Deze 900 nieuwe plekken zijn goed nieuws voor de fietsende Utrechter”, aldus Van Hooijdonk.
Naast de fietsenstalling onder House Modernes opent in 2020 een ondergrondse fietsparkeergarage met 700 plekken onder het voormalige postkantoor aan de Neude. Hiermee groeit het aantal fietsparkeerplaatsen in permanente en tijdelijke stallingen langs de fietsroute Vredenburg-Neude-Janskerkhof met ruim 40 procent tot circa 3.700 plaatsen.
De werkzaamheden aan het opvallend blauwe pand De Planeet op de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat beginnen in oktober van dit jaar. De oplevering staat voor eind 2020 gepland. De gevel van het pand gaat in de stijl van het naoorlogse Galeries Modernes hersteld worden.
De begane grond en eerste verdieping van het gebouw behouden hun winkelfunctie. Op de tweede tot zesde verdieping komt er ruimte voor kantoren.
Zie ook: De Nieuwe Centrale Bibliotheek Utrecht In Het Voormalige Postkantoor op de Neude in Utrecht
Erik van Erne zegt:
30 augustus 2019 om 16:12 | Permalink
Utrecht Gaat 4000 Fietsenrekken Verwijderen Uit Utrechtse Stationsgebied
Alle fietsenrekken bij het Smakkelaarsveld en het Moreelsepark worden weggehaald. Ook Stalling de Buurt bij de Sijpesteijntunnel verdwijnt. In totaal gaat het om 4000 plekken.
Als eerste sluit stalling de Buurt, op 2 september. Alle rekken en fietsen bij het Smakkelaarsveld (zie foto) en het Moreelsepark worden op 16 september weggehaald. De gemeente wijst de grootste fietsenstalling ter wereld, die sinds deze maand helemaal gereed is, als vervanging aan.
Erik van Erne zegt:
5 september 2019 om 16:09 | Permalink
Fietsfile In De Grootste Fietsenstalling Ter Wereld
Willem Heesen schrijft bij de foto dat de nieuwe fietsenstalling top is, maar het uitrijden in de drukke spits ging wat minder vlot. Er werden volgens Heesen snel meer medewerkers opgeroepen: “En de sfeer was goed.” Het was volgens Heesen de eerste grote file die hij meemaakte in de stalling en het gaat veel vaker wel goed.
Hoewel het eerste gedeelte van de stalling al sinds augustus 2017 open was, is de fietsenstalling na de opening van het tweede gedeelte pas echt de grootste van de wereld. Naast 12.500 parkeerplekken biedt de stalling ruimte aan 1.000 OV-fietsen.
Erik van Erne zegt:
27 september 2019 om 15:54 | Permalink
Groningen Station Bicycle Parking
If you look at it now, 12 years later, it didn’t age very well. It is overcrowded and there are temporary fences and warning signs everywhere. The electronics are out of order and on a rainy day you will find puddles even inside the building. What will the future hold for this bicycle parking garage?
Erik van Erne zegt:
27 september 2019 om 15:56 | Permalink
Bicycle Parking Garage Beursplein Amsterdam
The big change took place last year. In July 2018 the underground bicycle parking garage was opened. (History repeated itself in a different form; in 1982 the cars were sent off the square when the parking garage of the Bijenkorf department store was opened in a corner of the square.) Beursplein was named after the stock exchange that was first located in the building designed by architect Berlage who also designed the square. That building was also used by other trade markets. Already in 1912 the Stock Exchange moved to a new, dedicated building at number 5. The Amsterdam Stock Exchange was the world’s first official (formal) stock exchange when it began trading the VOC’s freely transferable securities, including bonds and shares of stock in 1606.
Erik van Erne zegt:
27 september 2019 om 18:39 | Permalink
Fietsenstalling Stationsplein Utrecht: Compilatie
Interviews met verschillende mensen over de nieuwe fietsenstalling op het stationsplein in Utrecht: de grootste ter wereld!
Erik van Erne zegt:
23 oktober 2019 om 11:56 | Permalink
Fietspad Vanaf Smakkelaarsveld Naar Grootste Fietsenstalling Onder Stationsplein in Utrecht Is Klaar
Het oude asfalt is verwijderd en er is een nieuwe verse laag asfalt gelegd.
Aan de kant van de Moreelsebrug moet nog veel gebeuren aan de toegangswegen. Daar wordt ook nog gewerkt aan het gebouw Het Platform.
Dit pand moet eind van dit jaar opgeleverd worden waarna er ook gewerkt kan gaan worden aan de openbare ruimte.
Erik van Erne zegt:
6 december 2019 om 14:01 | Permalink
Grootste Fietsenstalling Ter Wereld: Utrecht Centraal – Worlds Largest Bicycle Parking Facility In Utrecht, The Netherlands
Erik van Erne zegt:
3 januari 2020 om 12:39 | Permalink
Utrecht: Planning for People & Bikes, Not for Cars by Streetfilms
Though already a very good city for bicycling, in recent years Utrecht has decided to go a step further and reduce the number of cars in the city’s center. How? Eliminating roadways, reaching nearly 33K bike parking spots downtown, making transition to get to the train easier and safer for people bicycling in their new bike parking facility and hosts of other ways.
See it all here. I guarantee you if you live in a city that doesn’t have good bike planning or infrastructure this film will equally inspire and depress you!
Erik van Erne zegt:
10 september 2020 om 21:36 | Permalink
Derde Ondergrondse Fietsenstalling Met 2.400 Stallingsplekken Station Delft Geopend: Totaal nu 10.000 stallingsplekken voor fietsen
Binnen 5 minuten van de fietsenstalling op het perron: iedereen kan vanaf 4 september 2020, gebruik maken van de derde ondergrondse fietsenstalling op station Delft. Met 2.400 nieuwe plekken kunnen er nu meer dan 10.000 fietsen gestald worden bij het station. Hiermee wordt de combinatie van fiets en openbaar vervoer nog aantrekkelijker!
De provincie Zuid-Holland investeert de komende tijd in ongeveer 15.000 extra fietsenstallingen bij stations, wat ervoor moet zorgen dat iedereen in Zuid-Holland op een snelle, veilige en duurzame manier kan reizen. Gedeputeerde Floor Vermeulen: “Of het naar werk of naar school is; we willen dat mensen kunnen kiezen hoe ze dat doen. Daarom investeren we in álle vormen van vervoer en kijken we per locatie wat het best aansluit op de behoefte van de reizigers. Hier in Delft is het resultaat een prachtige fietsenstalling waardoor de combinatie van fiets, bus, tram of trein nóg aantrekkelijker wordt.“
De derde fietsenstalling werd gefinancierd door de gemeente Delft, ProRail (namens het ministerie van I&W), Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de provincie Zuid-Holland.
Erik van Erne zegt:
21 november 2020 om 14:27 | Permalink
Stationsplein Utrecht West by Kraaijvanger
Wanneer de zon ook maar even schijnt, zit de trap vol met mensen die genieten van het mooie weer. Speciaal hiervoor zijn naast de roltrappen, liften en bordessen drie tribunes en banken in de trap opgenomen. Centraal op het plein bevindt zich groenvoorziening en onder het plein met de trap bevindt zich Fietsenstalling Jaarbeursplein.
De trap en het plein zijn gemaakt van een antraciet Spaanse natuursteen. Het tegelpatroon is opgebouwd uit versprongen banen met een wildverband tegels in verschillende afmetingen. De materialisering zorgt voor een stoere uitstraling en een massief voorkomen. Op het Stationsplein bevinden zich grote, licht geknikte stalen masten die het plein en de trap verlichten.
Erik van Erne zegt:
21 november 2020 om 15:14 | Permalink
Fietsen in Utrecht willen nooit meer anders
Erik van Erne zegt:
27 november 2020 om 18:09 | Permalink
Meer ruimte voor de fiets door meer en innovatievere fietsenstallingen bij stations
Stientje van Veldhoven: “Veel Europese steden hebben in coronatijd stukken weg vrijgemaakt omdat mensen daar massaal de fiets ontdekten. Wij kennen die fiets in Nederland al, als oer-Hollands wapen tegen drukte en voor schone lucht. Maar ook hier bouwen we door aan veilige fietspaden en voldoende stallingen, want we zien dat Nederlanders in coronatijd nog weer meer zijn gaan fietsen. Nu werken we nog zoveel mogelijk thuis, maar straks gaan we ook weer op de fiets naar het werk. Met deze investering zorgen we dat je je fiets kwijt kunt bij het station, zodat je makkelijk je reis met de trein, bus, deelauto of metro kunt vervolgen”.
Geen lange zoektocht meer naar een plekje voor de fiets. Met deze investering wordt een forse verbeterslag ingezet en worden de geschatte 600.000 plekken die in 2025 nodig zijn behaald. Momenteel zijn er ruim 500.000 plekken bij stations. Dat lijkt veel, maar iedere Nederlander bezit gemiddeld een of meerdere fietsen, en ongeveer de helft van de reizigers komt met de fiets naar het station. Met als gevolg bomvolle stallingen waar veel tweede fietsen staan. Ook is er in veel stallingen tekort aan plekken voor bijvoorbeeld bakfietsen en fietsen met een krat of kinderzitje. Dat landelijke tekort aan fietsenstallingen is in 2025 weggewerkt.
Innovatieve stallingen met robotliften op drukke plekken. Alle provincies en vervoersregio’s konden bij de staatssecretaris plannen indienen voor fietsenstallingen. Van Veldhoven heeft 63 plannen uitgekozen. Bij 46 gaat de schop in de grond, bij 17 start een studie naar het beste ontwerp. Van Veldhoven betaalt maximaal 40% mee. Zoals vastgelegd in het klimaatakkoord heeft zij in totaal 75 miljoen euro beschikbaar om bij te dragen aan regionale plannen. De totale investering komt daarmee uit op circa 200 miljoen euro.
Bij de keuze is prioriteit gegeven aan stallingen die komen bij stations die een OV-knooppunt zijn, of bij stations waar komende jaren veel huizen bijgebouwd worden. Om de schaarse ruimte op stations zo goed mogelijk te benutten, was ook innovatie een selectiecriterium. Onder de uitgekozen plannen zitten onder andere robotliften. De robot stalt de fiets en reizigers kunnen gelijk door naar hun bus of trein. Ook is er veel aandacht voor efficiëntere inrichting van stallingen met meer plek voor verschillende soorten fietsen, zoals bakfietsen en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Provincies en vervoerregio’s werken de plannen de komende tijd verder uit, samen met ProRail. De extra 100.000 plekken zijn er in 2025.
Wind mee voor de fiets, nu en straks. Nederland is een fietsland bij uitstek. Daarom heeft het kabinet in het regeerakkoord 100 miljoen voor extra stallingen en snelfietsroutes uitgetrokken, en in het klimaatakkoord nog eens 75 miljoen. Door cofinanciering hebben Rijk en regio daarmee samen ruim een half miljard in betere fietsinfrastructuur geïnvesteerd deze kabinetsperiode.
Van Veldhoven heeft met de regio’s afgesproken ook de komende jaren verder te bouwen aan Nederland fietsland. Zij werken samen aan het ‘Nationaal Toekomstbeeld Fiets’, met daarin zicht op ontbrekende schakels in netwerk van snelfietsroutes en fietsenstallingen. Met dit toekomstbeeld, dat er komend jaar moet liggen, kunnen Rijk en regio beslissen over verdere investeringen in fietsinfrastructuur de komende jaren. In het mobiliteitsfonds wordt integraal gekeken naar knelpunten, daarbij wordt de fiets als volwaardige oplossing meegenomen.
Friesland: Franeker en Leeuwarden
Overijssel: Hardenberg, Heino, Kampen Zuid en Raalte; Studies starten bij Dalfsen, Enschede en Zwolle
Drenthe: Emmen
Groningen: Bedum, Grijpskerk, Groningen, Groningen Europapark, Groningen Noord, Hoogezand-Sappemeer, Martenshoek, Veendam en Winschoten
Noord Holland: Amsterdam Centraal, Amsterdam Sloterdijk, Haarlem, Haarlem Spaarnwoude, Heilo, Krommenie–Assendelft, Naarden-Bussum, Zaandam en Zandvoort aan Zee; Studies starten bij Amsterdam Lelylaan, Hilversum, Haarlem, Heilo en Hoorn
Zuid Holland: Alphen aan den Rijn, Den Haag Laan van NOI, Rotterdam Centraal, Rotterdam Conradstraat, Schiedam Centrum; Studies starten bij Leiden Centraal, Den Haag Laan van NOI en Zwijndrecht
Gelderland: Barneveld Centrum, Geldermalsen, Hoevelaken, Nunspeet: Studie start bij Nijmegen
Flevoland: Dronten; Studie start bij Lelystad Centrum
Utrecht: Amersfoort, Breukelen, Den Dolder, Maarn, Utrecht Lunetten, Utrecht Zuilen, Veenendaal Centrum, Veenendaal West en Vleuten;
Studies starten bij Amersfoort Schothorst, Amersfoort Vathorst en Bilthoven
Noord Brabant: Breda;Studie start bij Oss
Limburg: Weert
Erik van Erne zegt:
5 september 2021 om 19:46 | Permalink
Utrecht: Planning for People & Bikes, Not for Cars
Though already a very good city for bicycling, in recent years Utrecht has decided to go a step further and reduce the number of cars in the city’s center. How? Eliminating roadways, reaching nearly 33K bike parking spots downtown, making transition to get to the train easier and safer for people bicycling in their new bike parking facility and hosts of other ways. See it all here. I guarantee you if you live in a city that doesn’t have good bike planning or infrastructure this film will equally inspire and depress you!
Erik van Erne zegt:
1 december 2021 om 14:44 | Permalink
Finally finished; a cycle route in Utrecht’s station area
It had been a building site since 2009, but this summer Smakkelaarsveld was finally finished as a cycle street (or rather a cycle path where delivery vehicles are permitted). The rest of the area will be developed in the coming years, but at least you can cycle here again decently.
Erik van Erne zegt:
7 december 2021 om 15:32 | Permalink
How did the Dutch get their cycle paths?
There isn’t a place in the world where people cycle so much on average as in The Netherlands. At the same time it is also the safest place to cycle, relatively. That is largely because the Dutch have excellent cycling infrastructure. But how did they get this exceptional cycling infrastructure, and why?
This video is a 2021 version of the original video from 2011 that was watched over a million times. This new video has the latest insights, contains newly found footage and has an update of the change that happened in the last ten years.