Elektrische Auto’s Met Subsidie Megatest by ANWB Autotest
Geschreven op 13-10-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVWelke elektrische auto moet je nou kopen of leasen? We zouden Gert en Frank niet zijn als we alle Elektrische Auto’s niet uitgebreid zouden testen. We checken de actieradius, de accugrootte, de aanschafprijzen, de private lease prijzen en de ruimte!
Om de actieradius te checken rijden we van Den Haag naar Lelystad, over de snelweg en binnenwegen.
We testen de volgende auto’s: MEGATEST Elektrische auto’s 03:38 Smart EQ for two Cabriolet 05:59 Honda E 08:34 De Opel Corsa E en Peugeot E208 12:53 Renault Zoë 13:38 Nissan Leaf 17:35 Mini Cooper S 19:29 Hyundai Ionic 21:25 MG ZS EV 24:42 Mazda MX30 28:25 Hyundai Kona 30:00 Tussenstand
Erik van Erne zegt:
12 februari 2021 om 19:16 | Permalink
ANWB Megatest EV’s: deze elektrische auto’s laden het snelst
Hoe groter de batterij, hoe langer het duurt om jouw elektrische auto op te laden. Dat zou je denken, maar dat hoeft niet zo te zijn. De Opel Corsa-e en Peugeot e-208 hebben bijvoorbeeld twee van de grootste accupakketten van dit elftal, maar die cellen zitten binnen de kortste tijd weer vol.
Daarbij is het wel van belang om een onderscheid te maken tussen reguliere- en snellaadpalen. Die laatste categorie vind je voornamelijk langs drukke wegen. Het is de meest efficiënte manier om je batterijen bij te laden, maar ook de meest kostbare: het vereist speciale techniek om hoge vermogens te kunnen leveren, op dit moment tot wel 350 kW. Daar hangt dan ook een bijbehorend prijskaartje aan. Wie zijn auto thuis en op kantoor kan opladen, zal voor dagelijks gebruik zelden een snellaadpaal nodig hebben.
Niet elke elektrische auto kan snelladen. In dit gezelschap valt de Smart EQ Fortwo Cabriolet bijvoorbeeld buiten de boot. De open stadsmini komt tot maximaal 22 kW. De eerder aangehaalde Opel en Peugeot hebben met 100 kW de hoogste laadsnelheid van onze testkandidaten. Het gemiddelde ligt rond de 50 kW.
Dat de Smart ‘maar’ met 22 kW kan laden, klinkt als een punt van kritiek. Maar dat is het alleen langs de snelweg: aan een publiek laadpunt is de batterij van de olijke stadsauto juist eerder vol. Snelladers werken met gelijkstroom. Publieke laadpalen maken gebruik van wisselstroom. Daarvan ligt de snelheid veel lager: de gemiddelde EV kan langs de straat hooguit met 11 kW laden.
De Smart weet raad met het dubbele, net als de Renault Zoe. Saillant genoeg is het dan juist de Opel Corsa-e die onderaan bungelt: standaard laadt die kleine gezinsauto met 7,4 kW.