Eerste Nederlandse Taxivloot Met 40 Elektrische Waterstof Toyota Mirai Voor Noot AV 070
Geschreven op 25-6-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OV1 oktober 2020: De eerste Nederlandse taxivloot op waterstof heeft de mijlpaal van 1,5 miljoen kilometers bereikt.
De taxivloot van Noot Personenvervoer – die oorspronkelijk uit 35 Toyota’s Mirai bestond en inmiddels is uitgebreid naar 40 stuks – wordt dagelijks in de gemeente Den Haag ingezet.
De Toyota Mirai is een ruime, comfortabele 4-deurs brandstofcelauto die geen schadelijke uitstoot kent. Sterker nog, de Mirai stoot enkel waterdamp uit! De groene taxivloot rijdt sinds 1 juni 2019 in de Hofstad rond.
De Toyota’s Mirai van Noot Personenvervoer worden ingezet voor het uitvoeren van WMO-vervoer (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Mensen die vanwege hun hoge leeftijd, beperking en/of ziekte niet meer gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, komen hiervoor in aanmerking. Jaarlijks maken ongeveer 6.800 mensen gebruik van WMO-vervoer in de gemeente Den Haag. Dat de taxivloot van inmiddels 40 Toyota’s Mirai een meer dan goede aanvulling is van het al langer bestaande aanbod aan WMO-vervoer in Den Haag, blijkt wel uit de nu bereikte mijlpaal van 1,5 miljoen emissievrije kilometers van de oorspronkelijke 35 exemplaren.
25 juni 2019: Met de overhandiging van 35 exemplaren van de elektrische waterstof Toyota Mirai aan Noot Personenvervoer in Den Haag is de eerste Nederlandse taxivloot op waterstof een feit.
De elektrische Toyota Mirai worden ingezet in de gemeente Den Haag onder de naam AV 070. AV staat voor Aanvullend Vervoer, 070 is het netnummer van Den Haag.
De waterstofauto’s vallen onder WMO-vervoer (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Jaarlijks maken zo’n 15.000 mensen gebruik van dit type vervoer. De voertuigen worden gebruikt om personen met een beperking die niet zelfstandig kunnen reizen te vervoeren.
Toyota heeft een langetermijnvisie naar nul voertuigemissies en zal onverminderd inzetten op een breed pakket van elektrische aandrijfvormen, zoals hybride elektrisch, plug-in hybride elektrisch, batterij elektrisch en brandstofcel elektrisch (waterstof).
De gemeente Den Haag heeft de aanbesteding uitgeschreven met de uitdaging om als contractpartner het vervoer CO2-neutraal in te vullen. De aanbesteding is gegund aan Noot Personenvervoer die de komende jaren dit contract helemaal emissievrij in gaat vullen met onder meer de Toyota Mirai.
Martijn Kersing, directeur Noot Personenvervoer: “Met dit project zetten wij de eerste waterstof taxivloot in Nederland in. Elders in Europa zijn er ook al dergelijke initiatieven, zoals in Parijs waar op dit moment al 100 Toyota’s Mirai rijden. Dat wij hebben ingezet op waterstof is een logische keuze omdat onze opdrachtgever eist dat wij 24/7 beschikbaar zijn met onze vloot. Door de grote actieradius van de waterstofauto en het snelle tanken kunnen we dit nu aanbieden.”
De Toyota Mirai heeft een volledig door Toyota zelf ontwikkelde Fuel Cell Stack die elektriciteit opwekt door middel van een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. De 113 kW/155 pk sterke elektromotor drijft de voorwielen aan. Een automatische transmissie is standaard. De waterstof wordt in twee extreem sterke, lichtgewicht tanks opgeslagen, die van drie lagen met koolstof versterkt kunststof zijn. Omdat waterstof wordt omgezet in elektriciteit die de elektromotor aandrijft en daarbij als restproduct alleen water vrijkomt, is de Toyota Mirai honderd procent emissievrij.
De actieradius van de Toyota Mirai is vergelijkbaar met die van een benzineauto. Bovendien is de Mirai snel en gemakkelijk te tanken. Het enige verschil is dat je geen liters tankt maar kilo’s. En doordat het tanken slechts enkele minuten in beslag neemt, is de Mirai zeer geschikt voor het afleggen van grotere afstanden. Ideaal dus om als taxi dienst te doen.
De waterstofauto’s worden nu nog bijgevuld in Rhoon, maar later dit jaar kan dat vermoedelijk ook in Den Haag.
Zie ook: De Toyota Mirai Zero-Emission Elektrische Waterstofauto: Innovatie van het Decennium by CAM – Toyota Toont Tweede Generatie Fuel Cell Mirai Concept Op Tokyo Motor Show 2019 – Waterstoftankstation H2 Wave op Industriepark Kleefsewaard in Arnhem – Holthausen Energy Points Waterstoftankstations in Amsterdam en Groningen by Holthausen – Duwaal N-H: Tweezijdige Ontwikkeling van de Waterstofketen Van Wind tot Wiel by HYGRO – Waterstofproject H2Benelux: Vier Nieuwe Waterstof Tankstations by Shell
Erik van Erne zegt:
10 december 2021 om 16:25 | Permalink
Den Haag wil af van auto’s op waterstof
Terwijl het tankstation het eerste was in Nederland waar je waterstof kan tanken en veel taxi’s die nu nog het zogeheten doelgroepenvervoer verzorgen, daar ook op rijden. ‘Ik vind dat gewoon echt niet kunnen’, zegt eigenaar Jan Paul Kerkhof over het besluit van de gemeente. Meerdere partijen in de gemeenteraad zijn onaangenaam verrast door de nieuwe regels en willen opheldering van het stadsbestuur.
Het was een primeur bijna drie jaar geleden. Het tankstation van Kerkhof op de Binckhorst was de eerste bestaande pomp die ook waterstof ging verkopen. Het grote voordeel van rijden op waterstof is dat er geen luchtverontreiniging ontstaat. Daarnaast duurt het tanken maar een paar minuten, terwijl een auto die op elektriciteit rijdt, soms wel een uur aan een snoer moet hangen. Bovendien is de actieradius van voertuigen die op waterstof rijden groter dan die van elektrische auto’s. Tel daar nog eens bij op dat ze ook fijnstof uit de lucht filteren. ‘Schoner dan op groene waterstof, kun je niet rijden’, zegt Kerkhof.
Vandaar dat een groot aantal auto’s waarmee het bedrijf Noot nu het doelgroepenvervoer in Den Haag verzorgt, op waterstof rijdt. Bij het tankstation van Kerkhof op de Binckhorst rijden die dan ook af en aan.
Daaraan dreigt echter binnen afzienbare tijd een einde te komen. De gemeente besteedt het doelgroepenvervoer opnieuw aan. In de voorwaarden waaraan bedrijven moeten voldoen, staat dat bedrijven die gebruik maken van voertuigen op waterstof niet in aanmerking komen voor het contract. Dat zou betekenen dat er straks heel wat minder klanten waterstof komen tanken op de Binckhorst.
De gemeente Den Haag erkent dat het klopt dat waterstofvoertuigen net als elektrische voertuigen ‘zero emissie-voertuigen’ zijn en hierdoor ‘bijdragen aan een verdere noodzakelijke verbetering van de luchtkwaliteit in Den Haag’. Maar toch wordt gekozen voor elektrische voertuigen, omdat voor de opwekking van waterstof veel stroom nodig is en daarvoor fossiele brandstoffen worden gebruikt. ‘De productie van groene waterstof is minder groen dan de naam suggereert.’ Ook zou rijden op waterstof minder efficiënt zijn dan op stroom.
De eigenaar van het tankstation stapte al naar de landelijk Ombudsman voor aanbestedingen. Die steunt Kerkhof en stelt in een advies dat de gemeente met hem om tafel moet gaan zitten om een oplossing te vinden. Daarnaast heeft de eigenaar van het tankstation een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente. Die dient eind deze maand. ‘Het is natuurlijk te triest voor woorden dat een klein bedrijf moet gaan procederen tegen de gemeente om dit soort waanzinnige voorstellen van tafel te krijgen.’