De Opmars Van De Elektrische Bus in Nederland: Meer Dan 1.000 Elektrische Bussen in Nederland
Geschreven op 12-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVUpdate 15 juli 2021: Stil en zonder uitlaatgassen. Dat geldt steeds vaker voor de bus die door de straat rijdt.
Nederland loopt voorop in Europa qua schone bussen, en wil in 2030 alle bussen in het openbaar vervoer schoon hebben.
Deze bussen zijn voordeliger in het gebruik, maar vragen een investering aan de voorkant.
Daarom trekt het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor nieuwe schone bussen. Dat maakt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag bekend.
Van Veldhoven: “Er rijden inmiddels meer dan 1.000 schone bussen in ons land. De gezamenlijke ambitie is om in 2030 helemaal schoon te rijden. Dat is echt iets om trots op te zijn. Maar je ziet ook dat veel OV-partijen op dit moment, door de effecten van corona, aanhikken tegen de benodigde investeringen. Dus extra belangrijk dat in het klimaatakkoord is afgesproken dat het Rijk deze ontwikkeling ondersteunt. Want stillere en uitstootvrije bussen zijn fijn voor de reiziger, de chauffeur en voor omwonenden met schonere lucht en minder herrie.”
Vanaf 1 januari 2022 kunnen de veertien provincies en stadsregio’s die verantwoordelijk zijn voor het busvervoer plannen indienen voor meer schone buskilometers. Bij aanschaf van een elektrische bus of bus op waterstof kunnen zij, afhankelijk van het soort bus en de grootte, tot vijftigduizend euro subsidie per bus krijgen. Voorwaarde is dat er per bus minimaal 45.000 dieselkilometers ingeruild worden voor schone kilometers. Zo wordt de totale busvloot schoner. Plannen kunnen ook tijdens een lopende busconcessie ingediend worden. Dat is mooi, want nu worden vaak vooral bij het aangaan van een nieuwe concessie schone bussen in gebruik genomen.
Jan van Selm, directeur van het samenwerkingsverband van decentrale OV-autoriteiten (DOVA) noemt het een goede stap: “Deze regeling gaat echt een verschil maken voor ons. Uitstootvrije bussen zijn voordelig in het gebruik en onderhoud, maar duurder in aanschaf. Dit helpt om te kiezen voor investeren in schoon. Heel goed”.
De totale vloot aan OV-bussen in Nederland stoot momenteel ongeveer 0,3 megaton CO2 per jaar uit. Dat loopt snel terug met de komst van de schone bussen. Inmiddels is ongeveer een kwart van de 5.300 bussen in het stad- en streekvervoer uitstootvrij, Nederland loopt daarmee voorop in Europa. Meer dan de helft van die schone bussen is van Nederlandse makelij. De winst zit ook in onze portemonnee. Eerder dit jaar werd bekend dat Nederland zo’n 5 miljard euro per jaar verdient met de verkoop van schone voertuigen en exploitatie van laadpalen in binnen- en buitenland.
Het is de gezamenlijke ambitie van overheid en sector om door te groeien naar 100% uitstootvrije bussen in het openbaar vervoer in 2030. Dat is ook vastgelegd in het klimaatakkoord. Daarin is afgesproken dat het Rijk bijdraagt aan de overgang naar schoon. Met deze regeling wordt invulling aan die afspraak gegeven. De regeling loopt tot en met 2024. Naar verwachting komen er met deze regeling de komende jaren zo’n 800-1.600 uitstootvrije bussen bij.
22 december 2020: Nederland telt inmiddels meer dan duizend zero emissiebussen in het Openbaar Vervoer. In vijf jaar tijd is meer dan 20 procent van de bussen in het Nederlandse openbaar vervoer emissievrij en op groene stroom gaan rijden.
Sinds 13 december rijden er 1.163 zero emissiebussen rond, bijna 400 meer dan vorig jaar. De grootste vloot rijdt in IJssel-Vecht, waar Keolis vorige week in één keer 246 elektrische bussen in de dienstregeling opnam.
Dat blijkt uit de nieuwe telling van CROW-KpVV. De snelle verduurzaming is volgens het kennisplatform het gevolg van een mix van samenwerken, duidelijke doelstellingen en kennisuitwisselingen. “Vele partijen, zoals OV-autoriteiten, vervoerbedrijven, industrie en netbeheerders hebben hun nek uitgestoken.” Na IJssel-Vecht rijden de meeste zero emissiebussen rond in Groningen Drenthe (166) en Amstelland-Meerlanden (100).
In het voorjaar van 2013 nam de provincie Friesland als eerste OV-autoriteit in Europa batterijbussen op in de dienstregeling, zo blikt CROW terug. Dat gebeurde met zes voertuigen op Schiermonnikoog en later dat jaar volgden drie kleine inductiebussen in Utrecht. Vervolgens duurde het tot eind 2016 voor de volgende zero emissiebussen rondreden in Nederland.
Daarna ging het snel. De instroom van 43 elektrische bussen in Eindhoven was vier jaar geleden een Europees record, dat inmiddels meermaals is verbroken. In 2018 door Amstelland-Meerlanden (100), in 2019 door Groningen-Drenthe (152) en dit jaar dus door IJssel-Vecht (246). Inmiddels rijden in 23 van de 33 concessies uitstootvrije bussen rond, zowel op stads- als streeklijnen.
Het aantal zero emissiebussen zal in 2021 verder toenemen met nog eens bijna 500, onder meer in Amstelland-Meerlanden, Gooi en Vechtstreek, Utrecht en Rotterdam. CROW zegt nog niet te kunnen overzien wat de gevolgen voor de coronacrisis voor de jaren daarna zijn, al blijft het doel van volledig emmissievrij busvervoer in 2030 overeind staan.
1 december 2020: De instroom van zero emissie-bussen wordt de komende twee jaar afgeremd door de coronacrisis. De vertraagde opmars is te wijten aan uitgestelde aanbestedingen van nieuwe concessies en uitstel van nieuwe investeringen. Van afstel zal desondanks geen sprake zijn: na 2022 volgt vermoedelijk een inhaalslag en dat kan een serieuze uitdaging zijn voor busfabrikanten.
Dat concludeert het ING Economisch Bureau na onderzoek naar elektrificatie van het OV in Europa.
Door de coronamaatregelen zijn de reizigersaantallen dit jaar fors afgenomen en wordt een structurele verandering van reisgedrag verwacht. Het OV-gebruik ligt vermoedelijk op zijn vroegst pas in 2025 weer op het oude niveau. “De huidige omstandigheden maken het inschrijven op aanbestedingen risicovol voor OV-bedrijven. De instroom van nieuwe bussen in de komende twee jaar wordt hierdoor afgeremd”, aldus ING. Zo is om die reden in de concessies Rijn-Waal, Fryslân en Zaanstreek-Waterland gekozen voor een overbruggingsconcessie.
Het Nederlandse OV is nog altijd Europees koploper als het gaat om zero emissie. Begin dit jaar was 15 procent van de busvloot uitstootvrij; tegenover een geschatte 4 tot 5 procent in heel Europa. ING verwacht dat eind dit jaar 22 procent van de bussen in Nederland zonder uitstoot rondrijden. Dat is minder dan de 27 procent die de bank voorzag voor de corona-uitbraak.
De afgeremde groei beperkt zich niet tot Nederland. In heel Europa ligt de instroom van zero emissie-bussen dit jaar tot nu toe op 4.000. Dat is een beperkte groei ten opzichte van 2019, toen in totaal 3.500 nieuwe uitstootvrije bussen de weg op gingen. “Dit toont aan dat COVID-19 al invloed heeft op de transitie en het lijdt geen twijfel dat deze trend zich in 2021 zal voortzetten”, is de conclusie van ING.
In Nederland blijft de doelstelling uit het bestuursakkoord overeind: vanaf 2025 louter instroom van uitstootvrije bussen en een emissievrije vloot in 2023. Tegelijkertijd zijn vervoerders genoodzaakt bezuinigingen door te voeren om volgend jaar zwarte cijfers te kunnen schrijven, en is er nog geen duidelijkheid over de beschikbaarheidsvergoeding in het tweede halfjaar van 2021.
26 januari 2020: Op dit moment is 15% van de Nederlandse bussen elektrisch zegt e-busbouwer Ebusco. “De Europese Unie heeft strenge doelstellingen vastgesteld om de CO2-uitstoot in de nabije toekomst te verminderen. Nederland is in dit opzicht de meest vooruitstrevende EU-lidstaat.
In 2016 heeft de Nederlandse regering een overeenkomst gesloten met alle OV-bedrijven waarin is vastgelegd dat er vanaf 2025 geen nieuwe dieselbussen meer mogen worden verkocht en dat er vanaf 2030 geen dieselbussen meer mogen rijden.”
Eind 2018 waren er 360 elektrische bussen in het Nederlandse openbaar vervoer, eind 2019 was het aantal al opgelopen tot 770. Dit komt overeen met 15 procent van de totale Nederlandse vloot (5236 bussen). Ebusco vond de gegevens in een – nog niet gepubliceerde – inventarisatie van CROW, de publieke kennisinstelling voor infrastructuur, verkeer en vervoer.
Deze groei is nog lang niet klaar, verwacht Ebusco: “Eind 2020 zullen er bijna 1.400 elektrische bussen zijn”. Het aantal emissieloze bussen (ZE) groeit in Nederland sneller dan waar ook in Europa, aldus het bedrijf uit Deurne. “Voor de periode na 2021 zijn er al bijna duizend ZE-bussen besteld. De omvang van de gehele Nederlandse busvloot is in de loop der jaren stabiel gebleven, op ruim 5.000 bussen.
Groningen en Drenthe zijn veruit de meest geëlektrificeerde provincies op het gebied van openbaar busvervoer. In het noorden van Nederland is 47 procent van de bussen elektrisch. Limburg (37 procent) en Noord-Holland (31 procent) staan op de tweede en derde plaats. Maar in Zeeland en Overijssel is er nog steeds geen enkele elektrische bus. Ook in Brabant gaat het niet zo goed.
De verschillen in de regio’s zijn ontstaan door de manier waarop het Nederlandse openbaar vervoer is georganiseerd. Vervoersbedrijven concurreren met elkaar in aanbestedingen voor concessies om gedurende een lange periode, vaak tien jaar, vervoer in de regio’s te verzorgen. Nederland is hiervoor opgedeeld in 34 regionale concessiegebieden. OV-autoriteiten, meestal de gemeente, doen een aanbesteding en selecteren daaruit het vervoersbedrijf. Zij stellen eisen aan de hoeveelheid, maar ook aan het materieel.
17 oktober 2019: Op dit moment is tien procent van de totale bussenvloot in Nederland emissievrij. Dat is in slechts een paar jaar gebeurd en er wordt tot nog toe dus een indrukwekkend tempo aangehouden. De teller staat inmiddels op 505 uitstootvrije bussen in Nederland op weg naar een volledig geëlektrificeerd bussenpark in 2030. Dat is best een prestatie.
Twee weken geleden ging in Leiden stilletjes de 500e uitstootvrije bus in Nederland van start in de dienstregeling. We zijn al een eind gekomen sinds in 2015 de bestuurders van alle OV-autoriteiten onderling afspraken dat vanaf 2025 er alleen nog maar bussen schoon aan de uitlaat mogen worden aangeschaft.
In 2030 moet daarbij dus het complete bussenpark in het OV (nu ruim 4.900 voertuigen) schoon zijn aan de uitlaat. Het tempo zit er goed in; in een paar jaar tijd is 10 procent van de totale Nederlandse vloot geëlektrificeerd.
Het komende jaar is de lijst weer volledig anders. Een aantal grote klappers staat op stapel: in Groningen en Drenthe gaan 164 zero-emissiebussen de weg op – bussen die tussendoor snelladen (oppurtunity charging), laden op de stalling (depot charging) en waterstofbussen.
Eind volgend jaar laat Keolis 300 schone bussen instromen in de nieuwe concessie IJssel-Vecht (Flevoland, Gelderland en Overijssel). Rond dezelfde periode krijgt de concessie Amstelland-Meerlanden er ruim 100 elektrische bussen bij, waarmee deze concessie vrijwel geheel uitstootvrij is. Ook komen er het in 2020 waarschijnlijk tientallen ZE-bussen bij in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Haarlem. Kortom: een verdubbeling van de zero-emissiebussenvloot in minder dan een jaar.
20 augustus 2019: Driekwart van alle OV-bussen in Nederland rijdt over zes jaar met een elektrische aandrijving. Dat voorspelt kennis- en innovatiecentrum ElaadNL.
De OV-sector sprak al jaren geleden af dat vanaf 2025 alle nieuwe bussen zero emissie moeten rijden en op dit moment geldt dat ongeveer voor een tiende deel van de hele busvloot in Nederland.
In 2030 moeten alle OV-bussen in Nederland uitstootvrij zijn. Er worden op dit moment vooral veel elektrische bussen aangeschaft en tien bussen maken gebruik van waterstof. Dat dit aantal in een relatief beperkte periode zal verzesvoudigen, is volgens het kennis- en innovatiecentrum vooral te danken aan de concessiestructuur in Nederland. De komende jaren zullen weer enkele concessies opnieuw worden aanbesteed en binnen die concessie zal zero emissie de norm worden.
18 december 2018: Het aantal emissieloze bussen in Nederland is in 2018 verdubbeld in vergelijking met een jaar eerder. Sinds december van dit jaar rijden er 350 zero emissie-bussen rond in Nederland en dat was een jaar eerder nog 162.
De grootste vloot rijdt in Amstelland-Meerlanden, waar Connexxion sinds begin dit jaar honderd elektrische bussen in de dienstregeling heeft opgenomen.
Dit blijkt uit een telling van het aantal bussen door CROW-KpVV. Bovendien zijn er enkele tientallen bussen gaan rijden in verschillende regio’s en steden, zoals in Alkmaar, Waterland, Almere, Dordrecht, Gorinchem, Den Haag, Friesland,Groningen en Drenthe. Op dit moment zijn dus alle streekvervoerders gestart met het elektrificeren van hun busvervoer.
Van de drie stadsvervoerders zijn RET en GVB inmiddels ook gestart met het elektrificatieproces. Zie: 55 Elektrische Citea SLF-120 Bussen Plus Laadpalen Voor RET by VDL Bus & Coach en Elektrische Bussen GVB Amsterdam: 31 Elektrische Bussen – Optie 69 Elektrische Bussen by VDL
CROW heeft hoge verwachtingen voor het komende jaar, omdat de komst van nog eens 350 zero emissie-bussen wordt voorzien. Het overgrote deel daarvan zal gaan rijden in december 2019, omdat dan de nieuwe dienstregeling voor 2020 van start gaat. Meerdere vervoerders zullen op dat moment een flink deel van hun dieselvloot vervangen door duurzamere varianten.
RET schaft daarvoor 55 elektrische bussen aan, EBS zal in Zoetermeer en Delft met 23 duurzame voertuigen gaan rijden, in Limburg worden de huidige elektrische bussen aangevuld met nog eens 64 stuks en Qbuzz zet in de concessie Groningen Drenthe 141 emissieloze bussen in. Maar ook gedurende het jaar zullen overigens bussen instromen, zoals in de concessie Noord-Holland, Haarlem-IJmond, Zaanstad en in Leiden.
12 juli 2018: Anno 2018 begint de elektrische bus steeds meer een vertrouwde verschijning te worden in het Nederlandse straatbeeld. Elektrische stadsbussen rijden inmiddels in Maastricht, Venlo, Eindhoven, Den Bosch, Gorinchem, Dordrecht, Utrecht, Almere, Amersfoort, Haarlem en Groningen.
Daarnaast is er een grote vloot elektrische bussen actief op en rondom Schiphol, en op de voorstadslijnen ten zuiden van Amsterdam.
Ten slotte is het openbaar vervoer op de waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog bijna 100% elektrisch. Een belangrijke leverancier van de elektrische bussen is VDL. Van de Citea Electric rijden er inmiddels zo’n 200 rond in Nederland.
Zie ook: Negen Elektrische Citea SLF-120 Bussen Voor Arriva in Den Bosch by VDL – Arriva Introduceert de Elektrische Binnenstadsbus in ’s-Hertogenbosch: De 220XPress – Negen Elektrische Citea SLF-120 Bussen Voor Arriva in Den Bosch by VDL – Vijf Elektrische Citea SLF-120 Bussen Voor Haagse HTM by VDL – Schiphol Duurzaam: 35 Elektrische BYD Bussen op Amsterdam Airport Schiphol – Elektrische Bussen GVB Amsterdam: Aanbesteding Voor 31 Met Optie Voor 69 Elektrische Bussen – Elektrische MidiBussen Voor Concessie Connexxion Noord-Holland Noord by VDL en BYD – Qbuzz gaat Openbaar Vervoer Region Utrecht verzorgen met Hybride Bussen – Regio Zuidoost-Brabant Gaat Voor Zero-Emission Openbaar Vervoer: 40 Elektrische Bussen by VDL – Acht Elektrische BYD Stadsbussen Voor Connexxion in Haarlem – Zes Elektrische BYD Bussen op Schiermonnikoog by Friesk Ferfier – Qbuzz Rijdt Met Tien Elektrische Ebusco e-Bussen op Lijn 1 in Utrecht – Regio Zuidoost-Brabant Gaat Voor Zero-Emission Openbaar Vervoer: 40 Elektrische Bussen by VDL – Tien Elektrische Citea SLFA Bussen Op Qbuzz Route Zuidhorn-Groningen (Q-link Groen) by VDL – Stadsdienst Leiden: 23 Elektrische Volvo Bussen in 2019 by Arriva – Zeven Elektrische BYD Bussen voor AllGo in Almere by Keolis – Twee Van Hool A330 Waterstofbussen Voor RET Rotterdam – 55 Elektrische Citea SLF-120 Bussen Plus Laadpalen Voor RET by VDL Bus & Coach – Geen Elektrische Bussen Voor RET Maar Hybride En Diesel Bussen – Qbuzz Wil 22 Waterstofbussen: Op Weg Naar Een 100% Elektrische Qbuzz Busvloot – Acht Elektrische Citea SLF-120 Bussen Voor Haagse HTM by VDL – Tien Elektrische Citea SLFA-181 Bussen Voor Streekvervoer Regio Waterland by VDL – Zes Elektrische Bussen Van Arriva Rondom Leeuwarden – 181 Elektrische Bussen Voor Quzz In Groningen En Drenthe – Stadsdienst Leiden: 23 Elektrische Volvo 7900 Bussen in 2019 by Arriva – Meer Elektrische Stadsbussen In Maastricht by Arriva – Twee Elektrische Zero-Emission BYD Bussen Voor Amersfoort by Syntus Utrecht – Dordrecht Tweede Stad In Nederland Met Uitsluitend Elektrische Ebusco 2.2 Stadsbussen
Elektrisch Vervoer Versterkt Nederlandse Economie: Verzilvering Verdienpotentieel Elektrisch Vervoer – Elektrisch Rijden in Nederland: Mooie Voorbeelden van Elektrisch Transport – Winner Busworld Awards 2017 ECOLOGY LABEL: VDL Citea SLF-120 Electric –
Erik van Erne zegt:
7 augustus 2018 om 18:06 | Permalink
Milieuprestatie OV-Bussen 2018: OV-Wagenparken In Tien Jaar Fors Vergroend by CROW
Door de snelle instroom van zero emissie-bussen en een afname van Euro III, IV en V-bussen, zijn de wagenparken van vervoerders in de laatste tien jaar veel duurzamer geworden. Dat blijkt uit de poster ‘Milieuprestatie OV-Bussen 2018’ van CROW.
De belangrijkste verduurzaming vindt in 2018 plaats in de nieuwe concessies Busvervoer Almere, Amstelland-Meerlanden en Haarlem/IJmond. Vooral Amstelland-Meerlanden staat met 100 elektrische bussen en 159 Euro VI-bussen in de belangstelling, ook internationaal.
Landelijk stijgt het aantal elektrische bussen naar bijna 300 (5,7% van de ov-vloot). De rol van Euro III, IV en V in het bussenpark raakt geleidelijk uitgespeeld en bedraagt samen nog maar 10% van het wagenpark. Vijf jaar geleden bedroeg hun aandeel nog 98,5%.
Al sinds 2013 is het vervoer op Schiermonnikoog het meest milieuvriendelijk. Hier rijden sinds jaren louter elektrische bussen. De Waddeneilanden scoren allemaal een 10, omdat hier louter elektrische bussen rijden. Verder doen de concessie Amstelland-Meerlanden en Haarlem-IJmond het goed, net als Arnhem-Nijmegen.
Overigens krijgen de meeste bussen nu nog een onvoldoende. Een EEV-bus op groengas krijgt een 6,5, terwijl een elektrische bus op grijze stroom een 9,0 krijgt. Alleen een elektrische bus op groene stroom krijgt een 10,0. In het Bestuursakkoord Zero emissie busvervoer is afgesproken dat alle bussen emissievrij zijn in 2030. Dan moet de milieuwaarde dus overal 10 zijn. CROW denkt op basis van prognoses dat dit ook mogelijk is.
CROW kijkt niet alleen naar de duurzaamheid van de bussen, maar ook naar de ontwikkeling van de wagenparken. Het totale aantal bussen is in Nederland gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In het voorjaar van 2018 reden er in totaal 5147 bussen door Nederland en dat zijn er 134 meer dan een jaar eerder. In West- en Oost-Brabant is het aantal bussen het hoogste gestegen door het gebruik van meer verschillende voertuigen door een van de onderaannemers.
Bovendien zijn er extra voertuigen ingezet in de concessies Groningen-Drenthe, Haarlem-IJmond en in het stadsvervoer in Amsterdam. Deels gaat het hier om elektrische bussen, die in Nederland in rap tempo aan het instromen zijn. In 2017 was 2,8 procent van het totale wagenpark uit elektrische bussen en dat is in een jaar gestegen naar 5,7 procent.
Erik van Erne zegt:
8 november 2018 om 18:55 | Permalink
Total Cost of Ownership-Model voor Zero Emissie Bussen by CROW
Denken in termen van Total Cost of Ownership (TCO) heeft een belangrijke meerwaarde bij het vormgeven van de transitie naar volledig zero emissie bussen, in pilots, bij bestaande concessies waarin (geleidelijk) zero-emissie materieel instroomt en bij de voorbereiding van nieuwe concessies. Het helpt bij het maken van rationele keuzes en het creëren van een dialoog tussen alle stakeholders in de ov-keten en de energieketen.
Het TCO-model Zero Emissie Bussen (TCO ZEB) is het meest geavanceerde en meest integrale in zijn soort. Het berekent alle kosten van bussen, laadinfrastructuur en exploitatie en de maatschappelijke baten en geeft die op inzichtelijke wijze weer. Het model wordt actueel gehouden en ondersteunt zo op een neutrale manier de kennisdeling die essentieel is voor de versnelling van de transitie.
Erik van Erne zegt:
29 januari 2020 om 12:00 | Permalink
In 2028 Moeten Alle Bussen In De Provincie Utrecht Rijden Zonder Uitstoot
Er zijn nog een aantal jaar te gaan maar dan moet de uitstoot van dieselbussen verleden tijd zijn. De provincie staat daarmee voor een uitdaging en gaat samen met de Hogeschool Utrecht meewerken aan het Europese project eBussed.
In het project eBussed bundelen zes Europese regio’s kennis. Zij willen de beste voorbeelden uit de praktijk verzamelen om zo makkelijker over te schakelen naar milieuvriendelijk openbaar vervoer. De Universiteit van Turku in Finland heeft de leiding bij het project. Andere partijen zijn onder andere Hamburg en het Italiaanse Livorno. Elke Europese regio levert in 2022 een actieplan in. Daarin staan de belangrijkste bevindingen en leerpunten rondom de overgang naar elektrisch openbaar vervoer.
In totaal rijden er nu al 17 elektrische bussen in de regio Utrecht. Vanaf begin 2020 komen daar nog eens 60 nieuwe elektrische bussen bij. Vervoerder U-OV zet 55 nieuwe elektrische bussen in voor het openbaar vervoer in de stad en regio Utrecht en Syntus Utrecht zet 5 nieuwe bussen in voor de stad en regio Amersfoort.
Erik van Erne zegt:
16 februari 2020 om 13:42 | Permalink
Aantal Elektrische Bussen Groeit Explosief In West-Europa
Bijna twaalf procent van de in 2019 geregistreerde (stads)bussen is elektrisch aangedreven. Het jaar daarvoor bedroeg het aantal slechts 548. Dat betekent dat het aantal registraties binnen een jaar verdrievoudigd is. Op een totale markt van 14.392 stadsbussen komt dit overeen met een aantal van 1.687 E-bussen.
Maar het was niet alleen het segment van de E-bussen dat in 2019 groeide. Ook het aantal met alternatieve aandrijfsystemen nam flink toe. E-bussen, hybride bussen, aandrijvingen op basis van CNG (gecomprimeerd aardgas) en brandstofcel-stadsbussen hebben nu samen een marktvolume van 39 procent. In het voorgaande jaar was dat 28 procent.
Eind 2019 is de Nederlandse fabrikant VDL marktleider met in totaal 386 geregistreerde E-bussen. Het marktaandeel is 22,5 procent. Alleen al op de binnenlandse markt, de belangrijkste markt van Europa, werden 232 voertuigen geregistreerd. Tussen 2012 en 2019 zijn in Nederland in totaal 726 E-bussen op de weg gekomen.
Op de tweede plaats komt de Chinese fabrikant BYD, die in 2019 236 E-bussen registreerde. BYD heeft in samenwerking met de Schotse busfabrikant Alexander Dennis Limited (ADL nog eens 79 E-bussen voor de Britse markt geproduceerd. Op de derde plaats staat de Poolse fabrikant Solaris met in totaal 145 registraties. Op de vierde plaats staat de Zweedse fabrikant Volvo met 135 registraties.
Erik van Erne zegt:
9 april 2022 om 23:27 | Permalink
Connexxion neemt 106 extra VDL elektrische bussen in gebruik in de regio Amstelland-Meerlanden
Dat betekent een fikse-uitbreiding van het emissieloze wagenpark van Connexxion. In maart 2018 werden in deze regio de eerste honderd elektrische bussen ingezet. In totaal rijden nu 206 elektrische bussen rond in het gebied ten zuiden van Amsterdam waar Connexxion het openbaar vervoer verzorgt.