De Moreelsebrug (Rabobrug): Fiets- en Voetgangersbrug Tussen Croeselaan en Moreelse Park
Geschreven op 22-12-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVDe Moreelsebrug in Utrecht wordt een brug voor fietsers en voetgangers tussen de binnenstad en de westkant van de stad. De brug is een belangrijke schakel in het netwerk van hoofdfietsroutes.
De totale lengte wordt circa 275 meter en loopt vanaf de Croeselaan tussen de Knoopkazerne en de Rabobank, over het spoor richting het Moreelsepark.
De breedte is zo’n 10 meter. Kenmerkend voor de brug is de rij IJzerbomen (Parotia persica – Perzisch ijzerhout). De ijzerboom is een sterke boomsoort, die goed kan groeien in wind en extreme weersomstandigheden. De ijzerboom heeft een stevig blad, dat goed bestand is tegen droogte. Naast een sterke stabiele boom, heeft de boom een mooie herfstkleur en een decoratieve stam. De brug wordt aangelegd als nieuwe ‘interwijkverbinding’, vooralsnog zonder trappen naar de perrons. In de toekomst kunnen de trappen alsnog worden aangebracht. Bij het ontwerp van cepezed is hiermee rekening gehouden.
In een vol gebied als het Stationsgebied is bouwen over het spoor ingewikkeld, het is passen en meten en er moet met vele factoren en aangrenzende projecten rekening worden gehouden. De aanlanding van de brug is er één van. Aan de oostkant komt de brug uit bij het drukke Moreelsepark. Aan de westkant moet rekening gehouden worden met de toekomstige ontwikkelingen op en rond het terrein van de Knoopkazerne.
Om de doorstroming van treinen op en rond Utrecht Centraal te verbeteren wordt een aantal perrons verlegd. Deze operatie gaat in de toekomst zorgen voor minder wissels op en rondom Utrecht Centraal. De steunpunten van de brug worden zodanig geplaatst dat ze goed op de toekomstige verlegde perrons komen te liggen.
Tot juni 2015 had de brug de projectnaam Rabobrug. Voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank Nederland, moest de bank een exploitatiebijdrage aan de Gemeente Utrecht betalen. Een deel van dat bedrag wordt besteed aan de bouw van de nieuwe Moreelsebrug. Deze naam is de winnende naam van de prijsvraag voor het bedenken van een nieuwe naam.
Zie ook: De Dafne Schippersbrug: Fietsbrug over het Amsterdam Rijn Kanaal Tussen Leidse Rijn en Oog in Al – De Anton Geesinkbrug: Plan voor nieuwe fietsbrug in Utrecht over Amsterdam-Rijnkanaal tussen Lage Weide en Zuilen/Overvecht
Het Utrechtse Stadkantoor van de Gemeente Utrecht: Licht en Duurzaam met Een Groen Dak – De Duurzame MicroCity Het Platform in Utrecht Gaat voor BREEAM Outstanding – Weg tot de Wetenschap Onderzoeksgebouw voor RIVM en CBG met BREEAM Outstanding Certificaat – Koningsberggebouw: Duurzaam Onderwijscentrum Biomedische Wetenschappen Universiteit Utrecht – Nieuwbouw Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht by LIAG – Herman Wijffels over Utrecht 2040: Provincie Utrecht als Pilotgebied voor Duurzame Ontwikkeling – Creative Valley Utrecht: The Way We Work Today Manifest voor de Werkomgeving als Eco Systeem – Beurskwartier en Lombokplein: Nieuwe, Groene, Duurzame Stadswijk in het Centrum van Utrecht – De Merwedekanaalzone: Nieuwe, Duurzame, Energiezuinige en Groene Stadswijk in Utrecht
Erik van Erne zegt:
25 oktober 2017 om 13:14 | Permalink
Utrecht Wereldfietsstad
Utrecht is een bruisende fietsstad. Alleen al door de binnenstad rijden iedere dag meer dan 100.000 fietsers. De gemeente wil fietsen nog leuker en aantrekkelijker maken. In dit filmpje zie je Utrecht op weg naar een betere fietsstad.
Erik van Erne zegt:
22 mei 2018 om 18:09 | Permalink
Moreelsebrug in Utrecht in Deutsches Architektur Museum (DAM) in Frankfurt
RIDE A BIKE! Reclaim the City richt zich op fietsinfrastructuur als onderdeel van een geïntegreerd stadsontwikkelingsconcept. Het project presenteert belangrijke, exemplarische fietsprojecten in een breder publiek kader, en bevordert zo een beter begrip tussen al diegenen die de infrastructuur gebruiken.
Het gebruik van fietsen wordt onderzocht met behulp van een geïntegreerde aanpak, met de verschillende relevante aspecten – landschapsarchitectuur, transportplanning, het ontwerp van openbare ruimten en stedelijke planning worden samengenomen en op een zodanige manier uiteengezet dat zowel experts als het grote publiek het kunnen begrijpen hen.
Het is tijd om opnieuw stil te staan bij het gedeelde gebruik van de stedelijke ruimte, deze verstandig te beheren en hemt op een zodanige manier te blijven ontwikkelen dat de kwaliteit van het leven in steden daadwerkelijk verbetert. Het project illustreert het soort ideeën en projecten op dit gebied die veel verder gaan dan alleen het reorganiseren van de verkeersstroom, en zo de aanzet vormen voor een zinvolle planning van de stedelijke ruimte van de toekomst.
Het ontwerp en de realisatie van de Moreelsebrug heeft een grote positieve invloed gehad op de mobiliteit en connectiviteit binnen de stad Utrecht. Waar het brede emplacement en stationsgebied van de binnenstad van Utrecht een fysieke barrière vormen voor voetgangers en fietsers, maakt de brug het mogelijk deze te overwinnen.
De brug is exclusief ontworpen voor voetgangers en fietsers en een echte blikvanger. In twee zacht gebogen golven overspant ze de rails. Ondanks zijn lengte van 312 meter en 10 meter breedte oogt de brug verfijnd en vormt het bijna een rustpunt tussen de twee districten.
De bomen spelen een belangrijke rol in het algemene concept van de brug en vormen een stedelijke voortzetting van de bomenlanen aan weerzijden van het spoorgebied. Ze zijn de enige verticale elementen op de brug; de verlichting heeft cepezed geïntegreerd in de brugleuningen om zo de gebruikers van de brug een zo vrij mogelijk zicht te bieden. Het brede uitzicht wordt versterkt door de glazen balustrade.
De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 21 april tot en met 2 september 2018 en wordt begeleid door een divers aanvullend programma met onder meer fietstochten door de stad en lezingen, alsook een catalogus. Voor meer informatie kunt u de website van het DAM raadplegen.