De Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES): De Uitvoeringsagenda Stadlogistiek
Geschreven op 15-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVUdate 9 februari 2021: Nieuwe afspraken om steden te bevoorraden zonder CO2-uitstoot.
Geen uitlaatgassen van vrachtwagens of bedrijfsbusjes meer in de stad. Om dit te realiseren tekenen gemeenten, partijen uit de vervoerssector en staatssecretaris Stientje van Veldhoven vandaag de uitvoeringsagenda stadlogistiek.
Zij maken afspraken over steden die volledig schoon worden bevoorraad, waar vervoerders en ondernemers goed hun werk kunnen doen. Steden door het hele land voeren vanaf 2025 een zero-emissiezone in, zodat ze volledig schoon bevoorraad worden.
Ondernemers kunnen met subsidie overstappen op een schone bestelbus of vrachtwagen. Zo worden steden gezonder en prettiger om in te wonen en te werken en gaat de uitstoot van schadelijke gassen en fijnstof naar beneden. Zie ook: Subsidie Van 5000 Euro Op Aanschaf Van Een Elektrisch Bestelbusje Door Ondernemers
Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “Nu we meer thuis zijn valt op hoeveel bestelbusjes en vrachtwagens er rondrijden in de steden. De afspraken die we vandaag maken zorgen ervoor dat het vanzelfsprekend wordt dat over een aantal jaar in de stad de schappen vol liggen, het afval wordt opgehaald en je pakje er op tijd aankomt, maar dan zonder uitlaatgassen en CO2-uitstoot. Ik vind het heel mooi om hier samen met steden en de transportsector in op te trekken. Dit is Nederland transportland op zijn best.”
Veertien steden hebben al formeel aangekondigd in 2025 een zero-emissiezone in te voeren. Naar verwachting loopt dat aantal rond de zomer op tot ongeveer dertig, verspreid over heel Nederland. Concreet betekent dat dat er in hun stad op termijn alleen nog volledige uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens rijden.
Een van de veertien steden die al heeft besloten tot de invoering van de zone in 2025 is Tilburg. Wethouder Oscar Dusschooten: “We zetten in op een duurzame en schone stad en om dit te bereiken denkt het gemeentebestuur in kansen en mogelijkheden. Voorbeelden zijn een dekkend netwerk van laadpalen in 2025, en de ambitie om op 1 januari 2025 een zero-emissie zone in te voeren voor logistiek vervoer binnen de Ringbanen. Dit soort initiatieven is noodzakelijk voor het verbeteren van de luchtkwaliteit én ze passen goed in ons streven naar bewustwording. Want het vervoer van de toekomst moet emissieloos, duurzaam en schoon zijn.“
Belangrijk doel van de afspraken is ervoor zorgen dat ondernemers en vervoerders hun werk in de stad goed kunnen blijven doen. Er zijn heldere afspraken gemaakt die voor alle zero-emissiezones gaan gelden, zodat de overgang haalbaar en betaalbaar is, ook voor de kleine ondernemer. Gemeenten moeten het instellen van een zone minimaal vier jaar van tevoren aankondigen. Daarnaast maakt het kabinet de aanschaf of lease van een schone bestelbus of vrachtwagen de komende jaren aantrekkelijker. Vandaag is de subsidieregeling voor schone bestelbussen definitief geworden.
Vanaf 15 maart kunnen ondernemers tot 5000 euro subsidie krijgen bij aanschaf of lease van zo’n bestelbus. Ook komt er de komende jaren extra aandacht voor de kleine ondernemers om hen te helpen bij de overstap. Bovendien maakte Van Veldhoven afgelopen vrijdag bekend dat ook voor schone vrachtwagens in maart het subsidieloket open gaat. Provincies en gemeenten zijn met de netbeheerders volop aan de slag om te zorgen dat er genoeg laadpalen op plek staan waar ze nodig zijn. Nederland is koploper in Europa bij de aanleg van laadpalen.
Brancheorganisaties, ondernemersverenigingen en vervoerders zijn nauw betrokken bij de uitvoering van de agenda stadslogistiek. Voorzitter van Transport en Logistiek Nederland Elisabeth Post: “Met het tekenen van de uitvoeringsagenda zetten we een belangrijke stap richting emissievrije stadslogistiek. Voor transportondernemers is het belangrijk dat de transitie naar emissievrije stadslogistiek realistisch en haalbaar is. Daarom denken we graag mee vanuit de praktijk. Waar moeten laadpalen staan? En waar kunnen we slim samenwerken om bijvoorbeeld aan de rand van de stad goederen te combineren? We zijn een ambitieuze sector, maar maken de overgang naar emissievrije stadslogistiek niet alleen. Daarom is samenwerking met alle betrokken partijen van essentieel belang.”
In het klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2025 minimaal 30 steden zijn waar een zero-emissiezone voor stadslogistiek is ingevoerd. De invulling van deze ambitie uit het klimaatakkoord ligt dus binnen handbereik. Dat is een belangrijke stap op weg naar volledig uitstootvrij wegverkeer in 2050. Het invoeren van deze zero-emissiezones scheelt in 2030 circa 1 megaton CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met de totale jaarlijkse uitstoot door aardgasgebruik van alle huishoudens in Den Haag en Rotterdam samen. Daarnaast wordt de lucht veel schoner. Het verkeer is in de stad de belangrijkste bron van luchtverontreiniging die mensen direct inademen. Nederland is het eerste land ter wereld waar steden een dergelijke zone in kunnen voeren.
20 december 2018: 19 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag ondertekenden op 19 december de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek: ze willen in 2025 hun binnensteden zoveel mogelijk uitstootvrij bevoorraden.
De gemeenten Delft, Rotterdam en Den Haag hadden de Green Deal ZES al getekend. Nu sluiten 19 gemeenten in de regio zich hier bij aan. De 23 gemeenten hebben afgesproken om uiterlijk in 2025 30 procent minder CO2-uitstoot in het verkeer te realiseren. Door de binnenstedelijke logistiek te verduurzamen kan hiervan 1/5 worden gehaald. Met de ondertekening van de Greendeal Zero Emission Stadslogistiek (GDZES) zetten de gemeenten de verdere stappen om dit doel te behalen.
3 juli 2018: Milieuzones: Twee Varianten voor Diesels vanaf 2020. Bezitters van een personenauto die rijdt op diesel, kunnen op twee manieren te maken krijgen met een milieuzone in Nederland. Gemeenten die een milieuzone zouden willen invoeren, krijgen de mogelijkheid om auto’s ouder dan 15 jaar of ouder dan 20 jaar in hun zone te weigeren.
Benzine-auto’s zijn geen onderdeel van de harmonisering van milieuzones. Bovendien besluit iedere gemeente zelf of er een milieuzone wordt ingevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.
Van Veldhoven: “Dit systeem is eenvoudig, handhaafbaar en voorspelbaar. Het biedt gemeenten de ruimte om werk te maken van hun luchtkwaliteit, zonder dat de duidelijkheid voor de automobilist eronder lijdt. Voor oldtimers, campers en voertuigen van mensen met een beperking maak ik in overleg met de gemeenten een uitzondering.”
Ook voor het vrachtverkeer komen eenduidige borden en de mogelijkheid vanaf 2025 om in binnensteden een zero emissie zone mogelijk te maken. Op die manier wordt invulling gegeven aan de afspraken in de Green Deal Zero emissie stadslogistiek.
De nieuwe regels gelden vanaf 2020. De twee categorieën van milieuzones blijven in 2025 gehandhaafd, maar gaan dan wel een stap vooruit. Dit omdat auto’s in Nederland sowieso steeds schoner worden. Zo kunnen gemeenten blijven werken aan schone lucht. Het harmoniseren van milieuzones is opgenomen in het Regeerakkoord van kabinet Rutte III.
24 mei 2018: De Green Business Club (GBC) Zuidas heeft de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES) ondertekend. Green Business Club Zuidas en haar participanten dragen hierin bij aan de ambitie van Amsterdam Economic Board om stadslogistiek in de metropoolregio Amsterdam in 2025 emissievrij te hebben.
Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES) draait om samenwerking tussen organisaties die zijn gevestigd in een bepaald gebied, logistieke bedrijven en overheden, kennisinstellingen en producenten. De ambitie van de deal is om in 2025 een zero emissie stadslogistiek te realiseren op landelijk niveau. Deze succesvolle Green Deal heeft bij eerdere ondertekenaars gezorgd voor een breed draagvlak binnen de eigen organisatie om emissieneutraal te gaan werken.
19 april 2018: Extra impuls voor Green Deal ZES. Verduurzaming van de mobiliteitssector is een van de speerpunten van het kabinet. De transportsector moet innoveren en slimmer en schoner werken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zegde eind maart 25 miljoen euro toe aan de Topsector Logistiek. Dat zal ook een impuls geven aan de de lopende Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (ZES).
“De ambitie Zero Emissie Stadslogistiek in 2025 wordt breed gedragen en we zijn dan ook blij met deze financiële impuls”, vertelt Veronique Meines van Connekt. “Met dat geld willen we de ambities concreet invulling geven. Denk daarbij aan het beperken van de transportbewegingen. Het meest milieuvriendelijke transport is altijd nog transport dat vermeden kan worden. Ook de komende tijd gaan we initiatieven rondom bundelen, het nog slimmer organiseren en met minder bewegingen meer vervoeren, sterk stimuleren. Vooral de prestaties moeten meetbaar worden. Meten is weten. Door de Lean analytiX methode krijgen bedrijven inzicht hoe zij hun logistiek nog verder kunnen verduurzamen en optimaliseren.”
Het Masterplan Bestel moet de ingroei van zero emissie bestelauto’s versnellen. Meines: “Naar verwachting komen dit jaar verschillende autofabrikanten met een elektrische bestelbus. Innovatieve financieringsvormen voor deze bestelbussen worden verkend, om ondernemers zoveel mogelijk te ontzorgen.” Een traject waar de Green Deal eveneens aandacht aan geeft, is de ontwikkeling van Zero Emissie (ZE) vrachtwagens. “Met het geld willen we innovatie stimuleren. Daarnaast kijken we hoe we vrachtwagenfabrikanten kunnen verleiden om pilot- en de eerste massa-geproduceerde voertuigen in Nederland op de weg te brengen.”
Zie ook: De Elektrische e-Vito Bestelbus by Mercedes-Benz Vans – De Elektrische Mercedes eSprinter Bestelbus by Mercedes-Benz Vans – De Elektrische Renault Master Z.E. Bestelbus in Meerdere Varianten by Renault Pro+ – De 100% elektrische Renault Kangoo Be Bop – De Elektrische MAN eTGE Bestelbus Voor Stadsdistributie by MAN Trucks & Bus – – De 100% Elektriche Daily Electric Bestelbus by Iveco met een Actieradius van 280 Kilometer – Het 100% elektrische Iveco busje komt zo – Paggio: De Electric Van voor Israël – De InnoVan Quicc: De Elektrische Bestelauto van de Toekomst by Duracar – Nissan Townpod, an Electric Van for Everyman – De Opel Vivaro E-Concept: Elektrische Bestelwagen by Opel – The Next Tesla: The all electric Walk-In Van (WIV) – TNT Neemt Zeven Elektrische e-Ducato Express Voertuigen in Gebruik in Amsterdam en Rotterdam
De Elektrische Mercedes eActros Vrachtwagen by Mercedes-Benz Trucks –MAN Trucks & Bus Introduceert Volledig Elektrische Distributietrucks
HEINEKEN Neemt Grootste Elektrische Vrachtwagen in Gebruik: Heerlijk, Dat Groene Rijden – De 100% Elektrische Vrachtwagen van 020Stadsdistributie in Amsterdam – Drie Zero-Emission Elektrische Vrachtwagens in Rotterdam by BREYTNER en Technische Unie – Twee Elektrische Vrachtwagens voor Bevoorrading Albert Heijn Supermarkten in Amsterdam – Technische Unie Neemt Elektrische 3,8 Ton Vrachtwagen in Gebruik in regio Amsterdam – Boonstra Transport Neemt Elektrische 44-Tons Trekker Vrachtwagen in Bedrijf – De Eerste 100% Elektrische Verhuiswagen Ter Wereld van Mondial Aad de Wit Verhuizingen – Verhuizen in Amsterdam met Elektrische Verhuiswagens – De Zero Emission Smith Newton Taurus 265-12.5E by Custers
Elektrisch Rijden in Nederland: Mooie Voorbeelden van Elektrisch Transport – Transport en Logistiek Nederland (TLN): Alleen Nog Elektrisch Transport in Binnensteden in 2025 – Subsidie Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovaties in Transport: DKTI-Transport – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Kilometerheffing Vrachtvervoer (Maut) by TLN
Daarnaast wil Green Deal ZES nog meer gemeenten bij hun initiatieven betrekken. “Gemeenten vertolken – via regelgeving, inkoop en hun faciliterende rol richting bedrijfsleven – een sleutelrol bij het bereiken van emissievrije bevoorrading. Binnen ons netwerk werken veertien koplopende gemeenten een stappenplan uit. Hiermee willen zij een actieve bijdrage leveren om in 2025 ook echt tot emissievrije zones over te gaan. Berekend is dat als de G30 in 2030 de hele stad emissievrij laten bevoorraden dit 1 Mton CO2-reductie oplevert. Hiervan is grofweg de helft het gevolg van bundeling/logistieke optimalisatie, de andere helft door inzet van zero emissie voertuigen.”
15 november 2015: Op de eerste dag van de BedrijfsautoRAI hebben 18 nieuwe partijen de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal ZES) getekend. Eind vorig jaar committeerden 54 andere partijen zich al om zich in te zetten voor emissievrije steden in 2025. Het uiteindelijke doel van Green Deal ZES is om schadelijke emissies (CO2 , NOx, fijnstof) en geluid als gevolg van stadslogistiek te reduceren tot nul.
De Green Deal Zero Emission Stadslogistiek draait vooral om samenwerking. Samenwerking tussen logistieke bedrijven en overheden, kennisinstellingen en producenten. Gezamenlijk zetten zij zich in om Living Labs (regionale pilots) ten behoeve van emissievrije stadslogistiek op te zetten, uit te voeren, te monitoren en te evalueren. De Rijksoverheid en ondernemings-, branche en belangenorganisaties als BOVAG, EVO, TLN, Rai Vereniging, Connekt en Natuur & Milieu, assisteren de Green Deal ZES partijen in hun activiteiten. De Topsector Logistiek ondersteunt de Green Deal met de ontwikkeling van innovatieve logistieke concepten.
In de samenwerking met de betrokken partijen wordt er middels Living Labs gestreefd naar werkbare operationele oplossingen voor het verduurzamen van de stadslogistiek. Living Labs kunnen vernieuwende inzichten opleveren over de reductie van emissies en bijdragen aan het realiseren van Zero Emission Stadslogistiek in 2025. Alles richt zich hierbij op het ontwikkelen van nieuwe oplossingen binnen de combinatie van logistiek, regelgeving, voertuigen en gedrag. Denk hierbij aan nieuwe voertuigtechnologie, de benutting en belading van vrachtauto’s en het starten van innovatieve logistieke trajecten. Maar ook aan het vinden van oplossingen voor belemmeringen op het terrein van wet- en regelgeving en het bevorderen en realiseren van aanpassingen van voorschriften.
De nieuwe ondertekenaars vormen samen met de huidige Green Deal ZES partners de pioniers op het gebied van stadslogistiek. Veel van hen zijn nu al actief in de Living Labs om tegen 2025 de beoogde doelen te kunnen realiseren. Zo experimenteren de bedrijven 2W logistiek, Sligro en Nomad Power in verschillende steden met oplaad- en parkeerplekken voor voertuigen met een elektrische koeling. De gemeente Tilburg zet in op schone stadslogistiek, o.a. door het stimuleren van bevoorrading van supermarktketens in de vroege ochtend met stille en schone voertuigen zoals die van Simon Loos. Bubble Post bezorgt zero-emissie gekoelde en droge goederen met een focus op de last-mile. Emoss produceert elektrische aandrijfsystemen voor stadsdistributie en personenvervoer, voor zowel de nationale als de internationale markt. E-Trucks bouwt elektrische en waterstofvoertuigen voor de stadslogistiek. DHL zet in op schone belevering per “cubicycle” en zet waar nodig in op elektrische bestelauto’s. De vervoerders Stad Alkmaar Logistiek en Peeters Vervoercentrale zijn als koplopers al jaren actief in schoon vervoer en onderstrepen dat nog eens met hun toetreding. Sprekend voorbeeld voor het beleid van de gemeente Amsterdam is de primeur om alle verhuizingen elektrisch uit te laten voeren. De verhuizers Apollo, Deudekom en Aad de Wit, die elk met elektrische voertuigen rijden, hebben hun krachten gebundeld en verzorgen voor de gemeente alle verhuizingen. Wierda Bedrijfswagens zorgt voor een elektrisch opbouw van opleggers en maakt hiermee stil en schoon vervoeren mogelijk. En de gemeenten Haarlem en Den Haag gaan ook aan de slag om slim en schoon vervoer te stimuleren.
Het ondertekenen van de Green Deal ZES kan voor de deelnemende partijen een aantal belangrijke voordelen opleveren. Zo kunnen partijen in de Green Deal ZES meedenken en actief meewerken aan de praktische invulling van de toekomst van stedelijke logistiek. Met de Living Labs biedt Green Deal ZES een podium om nieuwe oplossingen binnen de combinatie van logistiek, regelgeving en voertuigen te ontwikkelen. Innovaties kunnen in de praktijk worden toegepast en geslaagde projecten kunnen vervolgens worden opgeschaald. Ook kunnen deelnemers via Green Deal met meer dan 70 andere partijen in contact komen en er is er volop mogelijkheid om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Deelnemers van de Green Deal ZES hiermee zelf richting geven aan het creëren van een route naar emissievrije stadslogistiek. En via het Green Deal netwerk kunnen logistieke oplossingen in de spotlights gezet worden, zowel nationaal als internationaal. Vanuit het buitenland is er serieuze belangstelling voor de opzet van de Green Deal ZES en de ontwikkelingen in de Living Labs.
Zie ook: Green Deal 001 Groene Groei: Nederland Op Weg Naar Een Duurzame Economie – De Green Deal 010: Zero-Emission Transport in de Binnenstad van Rotterdam in 2020 – De Green Deal Zero Emission Stadslogistiek: 18 nieuwe partijen bij Green Deal ZES – De Green Deal 010 – Logistiek 010: Zero-Emission Transport in Binnenstad van Rotterdam in 2020 – Green Deal 001 Groene Groei: Nederland Op Weg Naar Een Duurzame Economie – Green Deal Zero Emission Stadslogistiek Utrecht by Green Business Club Utrecht Centraal Green Deal Zero Emission Stadslogistiek: Convenant Stedelijke Distributie 2025 Den Haag – Green Collecting Haarlem: Samenwerking Zorgt Voor 50% Minder Ritten Bedrijfsafvalwagens
Erik van Erne zegt:
3 juli 2018 om 17:18 | Permalink
Milieuzones: Twee Varianten voor Diesels vanaf 2020
Bezitters van een personenauto die rijdt op diesel, kunnen op twee manieren te maken krijgen met een milieuzone in Nederland. Gemeenten die een milieuzone zouden willen invoeren, krijgen de mogelijkheid om auto’s ouder dan 15 jaar of ouder dan 20 jaar in hun zone te weigeren.
Benzine-auto’s zijn geen onderdeel van de harmonisering van milieuzones. Bovendien besluit iedere gemeente zelf of er een milieuzone wordt ingevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.
Van Veldhoven: “Dit systeem is eenvoudig, handhaafbaar en voorspelbaar. Het biedt gemeenten de ruimte om werk te maken van hun luchtkwaliteit, zonder dat de duidelijkheid voor de automobilist eronder lijdt. Voor oldtimers, campers en voertuigen van mensen met een beperking maak ik in overleg met de gemeenten een uitzondering.”
Ook voor het vrachtverkeer komen eenduidige borden en de mogelijkheid vanaf 2025 om in binnensteden een zero emissie zone mogelijk te maken. Op die manier wordt invulling gegeven aan de afspraken in de Green Deal Zero emissie stadslogistiek.
De nieuwe regels gelden vanaf 2020. De twee categorieën van milieuzones blijven in 2025 gehandhaafd, maar gaan dan wel een stap vooruit. Dit omdat auto’s in Nederland sowieso steeds schoner worden. Zo kunnen gemeenten blijven werken aan schone lucht. Het harmoniseren van milieuzones is opgenomen in het Regeerakkoord van kabinet Rutte III.