google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Elektrische Mercedes eActros Vrachtwagen by Mercedes-Benz Trucks

Geschreven op 22-2-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OV Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 11 augustus 2020: In Nederland is Simon Loos het eerste bedrijf dat met de elektrische eActros Mercedes truck gaat rijden.

De logistiek dienstverlener gaat de volledig elektrische truck van Mercedes-Benz ongeveer een jaar in de praktijk testen.

Vanuit het Albert Heijn-distributiecentrum in Delfgauw gaat de 25-tons bakwagen winkels in de regio Rotterdam, Den Haag en Delftlokaal volledig CO2-neutraal bevoorraden.

Alle bewegingen van de auto worden minutieus vanuit Stuttgart door Daimler gemonitord.

Simon Loos koppelt alle bevindingen terug, onder andere via een geavanceerd meldsysteem in de cabine. En ook Albert Heijn houdt de prestaties nauwlettend in de gaten als verantwoordelijke voor de routeplanning.

De inzet zal vanaf dag één intensief zijn: de eActros gaat 7 dagen per week van ‘s ochtends 7.00 uur tot ’s avonds 23.00 uur de weg op. Over een jaar verwacht men dus flinke praktijkervaring te hebben opgedaan.

Sinds het najaar van 2018 heeft de Mercedes-Benz eActros enkele praktijkproeven bij klanten in Duitsland en Zwitserland ondergaan. Als onderdeel van deze innovatievloot werden de 18- en 25-tons voertuigen daar getest door geselecteerde klanten. Feedback uit deze praktijkproeven kon direct worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van de eActros, met als doel om vanaf 2021 een schone en stille distributietruck in serie te gaan produceren.

31 juli 2019: De Duitse autofabrikant Mercedes is bezig om de eActros, de geëlektrificeerde versie van de Actros truck, in de praktijk te testen.

Dat gebeurt in het kader van de zogenaamde eActros ‘Innovatievloot’. In deze uitgebreide praktijktest worden elektrische 18- en 25-tons trucks door in totaal twintig bedrijven in de eigen dagelijkse praktijk getest.

Het zijn bedrijven in diverse sectoren zodat de resultaten heel divers zullen zijn. Hierdoor zorgen ze er ook voor dat de e-trucks breed toepasbaar zullen zijn. Mercedes wil de feedback uit de praktijkproeven zoveel mogelijk direct toepassen in de ontwikkeling van de definitieve versie van de eActros.

De eActros is gebaseerd op de bekende Mercedes-Benz Actros met verbrandingsmotor. De architectuur van het voertuig is echter volledig afgestemd op de elektrische aandrijving, de eActros heeft voor een groot deel specifieke onderdelen voor de elektrische aandrijflijn. De aandrijving wordt gevormd door twee dicht bij de wielnaven van de achteras geplaatste elektromotoren. Ze hebben ieder een vermogen van 126 kW en een maximumkoppel van 485 Newtonmeter. De lithium-ion-accu’s hebben een capaciteit van 240 kWh. Afhankelijk van het beschikbare laadvermogen kunnen de accu’s heel snel weer volledig worden opgeladen. Bij een laadvermogen van 150 kW kan dat binnen twee uur.

26 juli 2018: Mercedes-Benz is in thuisstad Stuttgart begonnen met de eerste testen van de elektrische truck eActros. Zowel de twee-assige 18 tons als de drie-assige 25 tons versie worden onderworpen aan proeven.

Er wordt gependeld tussen de hoofdvestiging van Mercedes in Stuttgart en de fabriek in Wörth am Rhein. Dat gebeurt in diverse configuraties: vol- en deels beladen, met de koelopbouw of andere carrosserieën en met een variatie aan wegen, deels door heuvelachtig gebied rond de Swäbischen Alb.

De proef duurt tot het einde van dit jaar en moet de eActros klaarmaken voor een heuse veldtest met tien voertuigen bij transportbedrijven.

22 februari 2018: Mercedes-Benz heeft gisteren in Stuttgart de eActros gepresenteerd, de opvolger van de Urban e-Truck uit 2016. Deze elektrische vrachtwagen wordt vanaf de zomer getest in een tweejarig proefproject. Serieproductie staat op zijn vroegst op de agenda voor 2021.

De eActros is een doorontwikkeling van de Urban e-Truck. Mercedes-Benz wilde een elektrische vrachtwagen creëren die direct in de praktijk getest kon worden. Dat gaat gebeuren in tien versies van de eActros: een twee-assige 18 tons en een drie-assige 25 tons versie. De elektrische vrachtwagen zal worden ingezet bij de Duitse bedrijven Dachser, Edeka, Hermes, Kraftverkehr Nagel en de Zwitserse firma’s Camion Transport en Migros. Ieder transportbedrijf voert de vrachtwagen uit naar de eigen wensen, dat betekent dat er koelwagens, tankers en bakwagens gaan rondrijden.

De actieradius van de Mercedes eAtros is 200 km en opladen van de 240 kWh batterijen is in minimaal drie uur mogelijk. Mercedes-Benz geeft overigens aan dat het laden van de accu’s maximaal 11 uur gaat duren. De accupakketten wegen bij elkaar 2,2 ton. Drie van de accupakketten zitten vrij zichtbaar aan het chassis, de rest zit onder de auto weggestopt. De batterijen leveren overigens niet alleen power aan de aandrijflijn, maar ook aan bijvoorbeeld de luchtcompressor, airconditioning en indien nodig de koelmotor.

Zie ook: De Elektrische Mercedes eSprinter Bestelbus by Mercedes-Benz Vans – De Elektrische e-Vito Bestelbus by Mercedes-Benz Vans – The Vision Van Research Vehicle by Mercedes-Benz – The Battery-Powered Zero Emissions Mercedes-Benz Vito – The Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet: Full Electric Ultimate Luxury of the Future – Mercedes-Benz SLS AMG E-Cell Prototype Video

3 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  18 september 2018 om 18:38 | Permalink

  Mercedes-Benz Delivers First 10 eActros All-Electric Heavy-Duty Trucks

  The Mercedes-Benz eActros, one of Daimler’s many electric truck efforts, is now in the hands of customers for the first time.

  Hermes took delivery of the first 10 eActros all-electric heavy-duty trucks and it will test them for the next 2 years.

  Hermes, Germany’s largest independent logistics company, has already been working with Daimler on several electrification efforts, including a contract for a fleet of 1,500 all-electric Mercedes-Benz vans.

  Daimler is building two variants of the eActros with a gross vehicle weight of 18 or 25 tonnes. The truck is powered by two electric motors with a total power output of 250 kW and powered by two battery packs with a 240 kWh capacity.

  Daimler says that Hermes is the first of 20 “test customers” and that further customer handovers will follow before the end of the year.

 2. Erik van Erne zegt:

  9 juli 2019 om 15:05 | Permalink

  Vijftig New Generation Mercedes-Benz Actrostrekkers Voor Simon Loos

  Binnenkort neemt Simon Loos de eerste nieuwe Mercedes-Benz Actrostrekkers in gebruik. In totaal worden er de komende maanden vijftig new generation Actros 2545 LS-voorloopastrekkers met GigaSpace-cabine geleverd. Naast deze levering, waarmee de logistiek dienstverlener overigens de primeur heeft, staan er nog eens 31 Actrostrekkers en bakwagens van het nieuwe type in bestelling. De innovatieve wagens worden ingezet in de drankenlogistiek.

  De levering van de nieuwste generatie Actrostrekkers is opnieuw een mooie stap op het gebied van veiligheid, brandstofverbruik en duurzaamheid. Met meer dan zestig zichtbare en meer onderhuidse innovaties is de nieuwe Actros sterk doorontwikkeld om o.a. het verbruik te verlagen, de milieubelasting te verminderen en de veiligheid nog verder te vergroten.

  De vijftig wagens worden ingezet voor de landelijke distributie van dranken voor o.a. Heineken, Bavaria en Vrumona. Vorige week werden de eerste nieuwe trekkers gepresenteerd aan Heineken.

  Met de Actros 2545 LS wordt ook het brandstofverbruik verder teruggedrongen, wat een belangrijk aspect is in het verduurzamen van transport en het terugdringen van o.a. CO2-uitstoot. Naast de aerodynamische, zijspiegelloze contouren van de wagen maakt het verbeterde Predictive Powertrain Controle-systeem (PPC) brandstofbesparingen van drie tot vijf procent mogelijk. Natuurlijk zijn de wagens ook voorzien van het inzetanalysesysteem Fleetboard, dat Simon Loos al jaren actief gebruikt om de chauffeurs te helpen bij een anticiperende, verbruiksreducerende rijstijl.

  Zie ook: Simon Loos Neemt Twee Elektrische Vrachtwagens In Bedrijf by DAF En VDLHEINEKEN Neemt Grootste Elektrische Vrachtwagen in Gebruik: Heerlijk, Dat Groene Rijden

 3. Erik van Erne zegt:

  21 november 2019 om 10:55 | Permalink

  Mercedes-Benz Actros is International Truck-of-the-Year 2020

  De Mercedes-Benz Actros Gen6 is de International Truck-of-the-Year 2020! De prestigieuze award werd woensdagavond door juryvoorzitter Gianenrico Griffini overhandigd aan Prof. Uwe Baake, head of product engineering bij Mercedes-Benz Trucks. Dat gebeurde op een speciaal galadiner op de beurs Solutrans in Lyon.

  De Mercedes-Benz Actros was een van drie kandidaten die dit jaar om de felbegeerde titel ‘International Truck-of-the-Year 2020’ streden. Ook de Iveco S-Way en de Volvo FH I-Save waren genomineerd. De Actros had veel te duchten van de concurrentie en won maar nipt van de Iveco S-Way. De Actros kreeg van de juryleden 121 punten, de Iveco S-Way 113 punten. De Volvo FH I-Save kreeg 47 punten.

  De International Truck-of-the-Year award gaat elk jaar naar de truck die in de afgelopen 12 maanden is geïntroduceerd en de grootste bijdrage heeft geleverd aan efficiency in het wegtransport. Criteria die worden meegenomen in de beslissing zijn onder meer technologische innovatie, comfort, veiligheid, weggedrag, brandstofverbruik, milieu-impact en TCO.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (7)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.804)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (451)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.842)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Duurzaam De Toekomst In Met Een Duurzame Leefomgeving
 • Jouw Huis Verduurzamen? Zo Betaal Je Dat!
 • Zero Emissie Truck Debat: De Transitie Naar Zero-Emission In De Trucksector
 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • Links

  Milieunet op..