google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Dafne Schippersbrug: Fietsbrug over Amsterdam Rijn Kanaal Tussen Leidsche Rijn en Oog in Al

Geschreven op 22-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OV Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Daphne Schippers

7 december 2015: Geweldig. De stemmen zijn geteld en de Dafne Schippers fietsbrug gaat er ook echt komen. 

Met overgrote meerderheid hebben de inwoners gestemd op de Dafne Schippersbrug. Iedereen kon tot 22 november stemmen op één van de namen uit shortlist.

In totaal werden er ruim 450 namen ingezonden, waarvan 270 unieke namen. Hieruit heeft de selectiecommissie een shortlist samengesteld van 10 namen.

Er zijn 3748 stemmen binnengekomen, waarvan maar liefst 1967 op Dafne Schippersbrug, ruim de helft van alle stemmen. De Snelbinder is tweede geworden met 398 stemmen, de Everard Meijsterbrug nipt 3e met 396 stemmen.

Ton gefeliciteerd met jouw inzending en de mooie fiets die je hebt gewonnen.

Dafne Schippers is verheugd dat de brug naar haar wordt vernoemd. Uit haar trainingskamp in Zuid Afrika laat ze weten: “Ik ben zeer verheugd met de benoeming van de fietsbrug. Fijn dat zoveel Utrechters trots zijn op mijn prestaties. Ik voel me enorm vereerd dat mijn prestaties van afgelopen zomer ertoe hebben geleid dat zoveel mensen op mijn naam gestemd hebben. Veel dank hiervoor! Het voelt allemaal nog een beetje onwerkelijk, maar tegelijk heel bijzonder. Ik ga zelf ook zeker van de fietsbrug gebruik maken en hoop dat alle Utrechters veel fietsplezier aan de nieuwe brug zullen gaan hebben.

22 november 2015: Kreeg vandaag een mailtje van Ton, een goede zakenvriend, die mij vroeg even te stemmen op de door hem ingezonden naam voor de nieuwe fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal. Heb ik natuurlijk direct even gedaan want die brug moet echt de Dafne Schippers fietsbrug gaan heten.

De nieuwe fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal heeft nog geen naam. Daarom heeft de gemeente een prijsvraag georganiseerd. Er zijn in totaal ruim 450 inzendingen binnengekomen, waaruit de selectiecommissie een shortlist van 10 namen heeft opgesteld.

Dafne Schippers is de trots van vele Utrechters, komt uit de wijk Oog in Al en zat in Leidsche Rijn op school. Bovendien refereert de naam ook mooi aan de schippers die er regelmatig onderdoor varen.

Je kunt tot en met 22 november stemmen op de Dafne Schippersbrug. Je krijgt nog wel een bevestiging die je dan even moet aanklikken en je mag met meerdere, maar wel verschillende,  e-mail adressen stemmen. succes! Tot en met 22 november heeft iedereen kunnen stemmen op zijn of haar favoriete naam. Er zijn bijna 3000 stemmen uitgebracht, die nu worden geteld.

Op maandag 7 december wordt door wethouder Lot van Hooijdonk de naam feestelijk onthuld in het stadskantoor van de gemeente Utrecht.

De bouw van de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal en de naastgelegen OBS Montessori Oog in Al is officieel van start gegaan. Het startschot werd gegeven door wethouder Lot van Hooijdonk. Tijdens de opening fietste zij samen met de schooldirecteur onder luid gejuich van 300 schoolkinderen in een virtuele animatie over de nieuwe fietsbrug, via de aanlanding in het Victor Hugoplantsoen omhoog, over het dak van de nieuwe school naar de overkant.

De fietsbrug wordt onderdeel van een optimale fietsverbinding tussen Leidsche Rijn en de ‘oude’ stad. Vanuit de binnenstad van Utrecht is het de ideale fietsroute naar het Groene Hart. De brug draagt bij aan een beter, sneller en veiliger fietsnetwerk, waardoor weer méér mensen in Utrecht gaan fietsen! De fietsbrug en de school zijn gereed medio 2016.

Zie ook: De Moreelsebrug (Rabobrug): Fiets- en Voetgangersbrug Tussen Croeselaan en Moreelse Park – De Anton Geesinkbrug: Plan voor nieuwe fietsbrug in Utrecht over Amsterdam-Rijnkanaal tussen Lage Weide en Zuilen/Overvecht – Beurskwartier en Lombokplein: Nieuwe, Groene, Duurzame Stadswijk in het Centrum van Utrecht – Het Utrechtse Stadkantoor van de Gemeente Utrecht: Licht en Duurzaam met Een Groen Dak – De Duurzame MicroCity Het Platform in Utrecht Gaat voor BREEAM Outstanding – Weg tot de Wetenschap Onderzoeksgebouw voor RIVM en CBG met BREEAM Outstanding Certificaat – Koningsberggebouw: Duurzaam Onderwijscentrum Biomedische Wetenschappen Universiteit Utrecht – Nieuwbouw Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht by LIAG – Herman Wijffels over Utrecht 2040: Provincie Utrecht als Pilotgebied voor Duurzame Ontwikkeling – Creative Valley Utrecht: The Way We Work Today Manifest voor de Werkomgeving als Eco Systeem – Woonblok De Kroon Op Leeuwesteyn In Wijk Leeuwesteyn In Utrecht Met Duurzame Woningen

17 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  22 november 2015 om 13:44 | Permalink

  Die Fliegende Holländer Dafne Schippers

 2. Erik van Erne zegt:

  9 december 2015 om 08:00 | Permalink

  Elsevier roept Dafne Schippers uit tot Nederlander van het Jaar

  Atlete Dafne Schippers is door weekblad Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2015. Nederlander van het Jaar is de persoon die als geen ander een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. In de ogen van de redactie van Elsevier was Schippers, die in augustus in Peking wereldkampioen werd op de 200 meter, een lichtpunt in een jaar waarin optimisten flink op de proef zijn gesteld

  ‘Schippers bewees dit jaar te horen bij de allerbesten in de moeder aller sporten en dan ook nog in de spectaculairste onderdelen. Met haar prestaties wekt ze wereldwijd bewondering en verbazing,” aldus Elsevier.

  Dafne Schippers is de twaalfde die wordt uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. Haar voorgangers zijn: Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman Groenink (2005), de soldaat in Uruzgan (2006), Joop van den Ende (2007), Wouter Bos (2008), Linda de Mol (2009), de politicus (2010), Mark Rutte (2011), koningin Beatrix (2012), Wim Pijbes (2013) en Ahmed Aboutaleb (2014).

 3. Erik van Erne zegt:

  16 december 2015 om 14:39 | Permalink

  Dafne Schippers Uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar 2015

  Dafne Schippers is de zesde atlete die deze prijs wint. Haar coach Bart Bennema werd eerder op de avond verkozen tot Coach van het Jaar. Vorig jaar werd Dafne Schippers ook genomineerd, maar toen ging de prijs voor Sportvrouw van het Jaar naar Ireen Wüst.

  Shorttracker Sjinkie Knegt kreeg het beeldje voor de Sportman van het jaar uitgereikt. Het beachvolleybalduo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst werd Sportploeg van het Jaar 2015.

 4. Ton zegt:

  22 december 2015 om 14:51 | Permalink

  Hallo Erik,

  Bedankt voor deze prachtige compilatie van mooie momenten van deze prachtige Utrechtse/Nederlandse topatlete.

  Ze heeft heel Nederland een goed/trots gevoel gegeven in een jaar waarin zoveel afschuwelijke zaken zijn gebeurd.

  Nogmaals dank

  Ton

 5. Erik van Erne zegt:

  23 december 2015 om 12:49 | Permalink

  @Ton
  Graag gedaan

 6. Erik van Erne zegt:

  8 juli 2016 om 13:09 | Permalink

  Dafne Schippers 10.90 Winner Women’s 100m Final European Athletics Championships Amsterdam 2016

 7. Erik van Erne zegt:

  17 augustus 2017 om 13:00 | Permalink

  De 200 meter van Dafne Schippers ontleed

  Dit is hoe Dafne Schippers haar 200 meter-races loopt.

 8. Erik van Erne zegt:

  18 augustus 2017 om 13:32 | Permalink

  Dafne Schippers over Haar Gouden en Bronzen Medaille op het WK Atletiek bij Jinek

  Dafne Schippers schreef vrijdag geschiedenis door haar 200 meter titel op de WK in Londen te prolongeren. Dinsdag zat de atlete met het keiharde wasbordje bij Jinek om na te praten.

  Dafne Schippers liet iedereen op de 200 meter achter zich en won goud met een tijd van 22,05 seconden. Haar beste tijd van het hele seizoen. De enige andere atletes die hun sprinttitel prolongeerden zijn de Jamaicaanse Marlene Ottey (1993 en 1995) en de Amerikaanse Allyson Felix (2005, 2007 en 2009).

 9. Erik van Erne zegt:

  9 september 2017 om 13:30 | Permalink

  Interview met Dafne Schippers by Runner’s World Nederland

 10. Erik van Erne zegt:

  28 september 2017 om 13:25 | Permalink

  Fietsen Naar De Overkant: De Bouw van de Dafne Schippersbrug

  Tussen 2014 en 2017 is de Dafne Schippersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal gebouwd. De fietsbrug verbindt Leidsche Rijn met Oog in Al. Verschillende bewoners en betrokkenen vertellen over hun ideeën tijdens de werkzaamheden. Bij de feestelijke opening op 13 mei 2017 was Dafne Schippers zelf ook aanwezig.

 11. Erik van Erne zegt:

  25 oktober 2017 om 13:14 | Permalink

  Utrecht Wereldfietsstad

  Utrecht is een bruisende fietsstad. Alleen al door de binnenstad rijden iedere dag meer dan 100.000 fietsers. De gemeente wil fietsen nog leuker en aantrekkelijker maken. In dit filmpje zie je Utrecht op weg naar een betere fietsstad.

 12. Erik van Erne zegt:

  15 december 2017 om 13:29 | Permalink

  Dafne Schippers krijgt Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau tijdens Atletiekgala

  Dafne Schippers heeft de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau gekregen. Het is een waardering voor haar topprestaties op wereldniveau en haar rol voor de jeugd.

  Schippers kreeg de prijs uit handen van Bruno Bruins, minister van medische zorg en sport. “Jouw verhaal zou zó een musical kunnen zijn. Je bent een voorbeeld voor alle kinderen in Nederland”, aldus Bruins bij de uitreiking van de prijs tijdens het Atletiekgala in Utrecht donderdag.

 13. Erik van Erne zegt:

  15 december 2017 om 21:55 | Permalink

  Dafne Schippers Voor Zevende Keer Op Rij Atlete van het Jaar

  Dafne Schippers is tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Atletiekunie voor de zevende keer op rij verkozen tot Nederlands Atlete van het Jaar. Bij de mannen ging de prijs naar polsstokhoogspringer Menno Vloon.

 14. Erik van Erne zegt:

  20 december 2017 om 16:26 | Permalink

  Dafne Schippers Sportvrouw van het Jaar 2017

  Dafne Schippers is bij het NOC*NSF Sportgala voor de tweede keer in haar loopbaan uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. In 2015 won Schippers de prestigieuze prijs voor de eerste keer.

  Schippers werd dit jaar in Londen voor de tweede keer in haar loopbaan wereldkampioene op de 200 meter. Op de 100 meter moest ze genoegen nemen met brons.

  Tom Dumoulin is uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. De prijs voor Sportploeg van het Jaar ging naar de Oranje voetbalvrouwen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman veroverde afgelopen zomer verrassend de EK-titel in eigen land door Denemarken in de finale met 4-2 te verslaan.

  Jac Orie, schaatscoach van de Lotto-Jumbo schaatsploeg, mag zich de beste coach van 2017 noemen. Orie heeft de prijs te danken aan de vele titels die zijn pupillen dit jaar veroverden.

 15. Erik van Erne zegt:

  17 maart 2018 om 15:09 | Permalink

  Dafne Schippersbrug: 1 miljoen fietsers binnen 1 jaar

  Wat maken veel fietsers, renners en wandelaars gebruik van de brug!

 16. Erik van Erne zegt:

  5 juli 2018 om 18:33 | Permalink

  Dafne Schippersbrug Genomineerd voor Duurzaamheidsprijs by Nationale Staalprijs 2018

  De Dafne Schippersbrug, de hangbrug waarbij dikke staalkabels zijn gespannen tussen twee staalpylonen, combineert een fietsbrug, een basisschool en een plantsoen tot een samenhangend geheel. Bron: Nationale Staalprijs 2018

  Zie ook: Busstop Leidsche Rijn Genomineerd Voor Duurzaamheidsprijs by Nationale Staalprijs 2018Bollendak Stationsplein Utrecht Genomineerd voor Duurzaamheidsprijs by Nationale Staalprijs 2018

 17. Erik van Erne zegt:

  9 september 2020 om 00:40 | Permalink

  Dafne Schippers Loopt Europees Record Op 150 Meter in Ostrava

  Dafne Schippers heeft dinsdagavond in Ostrava het Europese record op de incourante 150 meter verbeterd. De 28-jarige Utrechtse sprintte in de Tsjechische stad naar 16,56 seconden.

  Met haar tijd was Schippers, die de 150 meter nog nooit eerder liep, ook de snelste in Ostrava. De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter bleef de Zwitserse Ajla Del Ponte achttien honderdsten voor.

  Schippers was met haar tijd slechts één honderdste sneller dan het oude Europese record van de Britse Desirèe Henry uit 2016. Het wereldrecord is met 16,23 sinds 2018 in handen van Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama’s.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..